Källarfranskor med grahamsmjöl

källarfranska_grahamsbullar_frukostbullar
Godmorgon alla fina bloggläsare! Här skiner solen för fullt redan, enligt vädergudarna ska vi få uppemot 26 grader – det blir en dag i plurret med barnen med andra ord! :-P

Igår badade dom i fyra timmar i sträck och då hade jag inte packat med något mellanmål för jag tänkte att vi klarar oss så äter vi när vi kommer hem. Flädersaft däremot gick det åt i värmen men hungriga blev dom också. Så idag ska jag däremot packa ner lite goda smörgåsar till oss – ”sjön suger” sägs det ju och man blir allt lite hungrig när man far runt som en fisk i vattnet.

Joline bakade supergoda källarfranskor häromdan med gramhamsmjöl. Lite grövre än vanliga och dessutom rejält med sesamfrön på. Dom får åka med i badväskan idag och en massa vatten och saft. Önskar er en fin, solig söndag. Senare idag ska jag sätta mig och räkna rösterna till tårttävlingen som avslutades igår, undra vem den lyckliga vinnaren kan vara måntro!? ;-)

16 st
Det här behöver du :
1 pkt jäst (50 gram)
½ l vatten
1 msk flytande honung
1½ tsk salt
3 msk olja
13 dl vetemjöl (här bytte vi ut halva mängden mot grahamsmjöl)

Ägg till pensling
Sesamfrön

GÖR SÅHÄR :
Smula ner jästen i en degbunke. Ljumma vattnet till 37 grader, fingervarmt. Rör ut jästen i vattnet och rör i resterande ingredienser. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig.

Forma degen till en lång rulle ca 50 cm lång. Skär degen i 16 lika stora bitar. Lägg upp på plåt med snittsidan uppåt och låt jäsa under bakduk 40 min. Pensla med ägg och strö över sesamfrön. Värm ugnen till 220 grader. Grädda bullarna i 10-15 min. Låt svalna på galler.

frukostbullar_frallor_recept

källarfranska_gramhamsmjöl_frukostbullar_frallor

frukostbullar_frallor

Sommarsaften är färdig!

flädersaft_blandsaft_sommarsaft_recept
Äntligen är den klar, 6 dygn har den stått i kylskåpet och blivit omrörd i lite varje dag, men idag var den mogen och jag har precis hällt upp den på flaskor. Nu måste jag bara fylla frysen med is och sen kan man njuta av ett glas iskall saft i skuggan under parasollet… :-P

Jag gjorde saften med fläder som bas och blandade ner lite jordgubbar, körsbär, vindruvor, ananas och röda plommon. Detta är nog den absolut godaste saften jag gjort och flädersmaken framträder precis som nummer ett som den ska! Receptet hittar ni HÄR!

koka_saft_flädersaft_blandsaft

spmmarsaft
Fina glasflaskor fyndar jag på loppis för en 5-krona styck!

flädersaft_glasflaskor_loppis

Vill du göra ren flädersaft har jag ett gott recept även HÄR!

Pannkakor – LCHF/Paleo
Pannkakor - LCHF/Paleo
Källa: Hälsa som livsstil
Portioner: 3-5 pannkakor

Ingredienser:
Mandelmjöl (1 dl)
Kokosmjöl (1/2 dl)
Ägg (2 st)
Vatten (2 dl)
Fiberhusk (1 tsk)
Gör så här:
Blanda samman alla ingredienser i en bunke och vispa till en slät smet. Ta en ordentlig klick kokosolja och smält i en stekpanna. Häll på en del av smeten och skaka stekpannan så att smeten rinner ut och formar sig till en rund pannkaka. När smeten stelnat på ovansidan är det dags att vända pannkakan och låta den få lite färg på undersidan.

Serveras till exempel med skivad banan och varma mosade bär.
Inflammation kopplas till depression

Skagen 100Berättar man på nyheterna idag. Sveriges radio skriver (man kan lyssna också):
”Inflammationer undersöks som möjliga faktorer kopplade till allt fler sjukdomstillstånd, allt från cancer och hjärtsjukdom till depression.

En svensk studie visar på ett samband mellan självmordsbenägenhet och ett specifikt ämne i ryggmärgsvätskan som har med inflammation att göra. I studien har 60 personer som försökt begå självmord jämförts med en kontrollgrupp.”

De skriver också:
”Sophie Erharts forskning är ett samarbete mellan Lunds universitet och Karolinska institutet där de undersöker sedan 20 år tillbaka just hur inflammation kan leda till psykiatriska sjukdomar. Enligt henne sker det nu en snabb utveckling inom forskningsområdet.”

Undra om detta forskningsområde också kikar på kostens betydelse för inflammation?
Vi alla LCHF´are är ju väldigt medvetna om hur vi ska äta för att minska på inflammationer i våra kroppar.
Inget spannmål överhuvudtaget och absolut inga växtoljor så som majsolja och solrosolja, allt detta innehåller höga halter av omega 6 som är just den fettsyran som driver inflammation.

Då torde en av lösningarna kunna vara att äta LCHF med de rätta fetterna och också ta ett bra tillskott av omega 3 om man tillhör skaran som äter mycket industriproducerat kött och ytterst lite fet fisk. Arctic Med menar på att äter man 100 gram makrill/lax ca 5 dgr/veckan är man hemma med omega 3 ratiot.

Sedan skulle jag också vilja peka på vikten av höga halter av D vitamin i blodet, det är också en viktig faktor, ett slags ”antidepressivt medel” mot årstidsbunden depression.

Var i första hand noga med vad du äter och överväg just dessa tillskott om du har en tendens till depressioner.

 

 

Bloggar etiketter: ,

IKEA´s sommarbuffé

sommarbuffe_ikeas
Har ni besökt IKEA och kanske provat deras sommarbuffé nu? Det har vi. Det blev dock inga ljudliga applåder, men visst för det priset kanske?! Men för mycket ”tummen ner” tycker jag! Dessutom blir jag lite smått allergisk mot buffér i så stora utrymmen med så mycket folk i omsättning där alla ska ta i samma bestick och slafsa och sleva och spilla… :-P Buffé på IKEA må vara praktiskt och billigt men inget mer storslaget än så.

Priset är 199 kr, har du IKEA familykort betalar du bara 99 kr, barn under 12 år äter för halva priset.
Jag äter ju inte sill o gravad lax men såhär såg min provsmakar-lista ut av det hela.

IKEA´s sommarbuffé bestod av; 

  • Ägghalvor med sillrom & majonnäs - Helt okej, lite torra ägg. En lite dillvippa & räka kanske? 
  • Löksill
  • Dillsill
  • Senapssill
  • Matjessill
  • Gräddfil
  • Gräslök
  • Gravad lax
  • Gravlaxsås
  • Rostbiff - God, mör och salt!
  • Potatissallad - Krämig och god, fick dock salta mycket!
  • Pickles - Ok!
  • Laxmousse - Njääe… Som små, hårda, kalla fiskbullar. Inte mousse. 
  • Janssons frestelse - Vattning och helt ”okrämig”… Smakade inte ens potatis… 
  • Köttbullar - IKEA´s vanliga fast inte påstekta, bara lätt ljumma. 
  • Kokt potatis - Bra!
  • Prinskorv - Inte stekt, bara uppvärmd fast ändå ljummen. 
  • Ostpaj - Kalla? Men helt ok. 
  • Knäckebröd - Bra!
  • Mjukt bröd - Tunnbröd, färskt och gott!
  • Lagrad ost - God! Men lite väl ”grisigt” när så många ska hyvla av osten… 
  • Bregott - Ekologisk dessutom – tummen upp! :-P  
  • Rabarberpaj - God, lite degig bara… 
  • Fruktsallad - Gott!
  • Vaniljsås - Väldigt god!
  • Chokladtryffel - Absolut GODAST på hela buffén! ;-)  

ikea_sommarbuffe_ikeas_buffe
Fruktsallad, chokladtryffel och rabarberpaj med vaniljsås. Insåg att jag kanske inte borde täckt hela pajen så nu ser ni ju inte hur den ser ut men där fanns massa rabarber under iallafall! ;-)

Sommarens fruktsallad med limeyoghurt

fruktsallad_jordgubbar_limeyoghurt
Nu frossar vi i frukter och jordgubbar så det nästan ryker ur öronen, men det är ju så gott! Ett väldigt mumsigt tips är denna jordgubbssallad med färsk ananas, vindruvor och röda plommon. När alla dessa smaker få stå och gotta till sig av varandra blir det en himmelsk dessert, somrig och garanterat uppskattad av både stora och små!

Servera den med en sötsyrlig limeyoghurt – man kan ju inte alltid äta glass ju! ;-)

Fruktsallad : 
1 färsk ananas
1 liter jordgubbar
1 klase vindruvor
6 röda plommon

Limeyoghurt :
2 dl turkisk yoghurt
2 msk flytande honung
rivet skal från 1 lime
1 pressad lime

lime_limeyoghurt_turkisk_yoghurt
Rör ihop ingredienserna till limeyoghurten, låt den med fördel stå till sig några timmar i kylen.

fruktsallad_jordgubbar_ananas_plommon_vindruvor
Servera allt i en stor skål, bjud till dessert, mellanmål, frukost eller bara för att! ;-)

fruktsallad_sommar_jordgubbar_jordgubbssallad
Sommarens absolut godaste! :-P

Pizzaknyten med skinka och mjukost

pizzaknyten_piroger_skinkfyllning
Hej igen alla fina bloggvänner, nu är jag tillbaka i rutan igen efter en underbar midsommarhelg med familj och vänner. Så skönt med lite ledighet och koppla bort dator och kontor ett tag och istället njuta av sommar och sol, god mat, busiga barn med utflykter och grillkvällar.

Mycket har vi hunnit i helgen och roligt har vi haft men nu tänkte jag styra upp kryddburken med lite nya recept och tips till sommarlov och semester då det vankas picknick och strandhäng. Här har jag gjort små enkla knyten av pizzadeg och fyllt med strimlad skinka och mjukost, världen enklaste picknickmat men också som tilltugg och mellanmål. Gör MÅNGA för de har en rykande åtgång, frys in och packa ner i strandväskan så är dom tinade när ni väl ska äta.

Fyll dom med vad ni önskar, mjukost blir otroligt gott, sen kan man variera skinka med salami, grillad kyckling, eller strimlade grönsaker. Se det som ett basrecept och variera efter vad som finns hemma i din kyl! :-P

Glöm inte bort att arkivet här på kryddburken är ganska stort så kika in under kategorierna PICKNICK och MELLANMÅL så hittar ni massor med idéer!

ca 24 st
Pizzaknyten :
2 dl vatten (37 grader)
1/4 pkt jäst (12,5 gram)
5 – 6 dl durumvetemjöl
½ dl rapsolja
Salt

Mjukost (Kavli goudaost)
Rökt skinka

GÖR SÅHÄR :
Arbeta degen väl för hand ca 5 min. Jäs i bunke 25 min. Dela degen i två delar. Tryck ut varje deg på mjölat bakbord med lätt oljade fingrar till 2 stora runda och tunna pizzor. Skär varje pizza i 12 trekanter och lägg fyllning på varje trekant och rulla ihop. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispad ägg och strö över sesamfrön. Grädda ca 15 min i 200 grader.

* Fyllningen gör jag lite på en höft, har inga direkta mått på hur mycket men ca 1 rågad matsked till varje knyte. Jag rörde ihop en halv ask mjukost med ca 200 gram skinka.

piroger_pizzaknyten_skinka_mjukost_picknick_sommarmat
En plåt redo för gräddning.

pizzaknyten_pizzadeg_skinka
Nygräddade!

piroger_skinkfyllning_mjukost
Och med fyllning! ;-) Prova gärna och gör din egen favoritfyllning.

Glad midsommar!

Mandeltårta med limesmörkräm och jordgubbarÖnskar alla läsare en härlig och förhoppningsvis varm och solig midsommar helg!

Ofta grillas det under denna helg och varför inte prova någon av mina favoritsallader till?
Klassisk  ”potatis” sallad – zucchinisallad
Fransk ”potatis” sallad
Grön sommarsallad
Medelhavsinspirerad sallad

Sedan tycker jag man helt klart äter en god midsommartårta!!

GLAD MIDSOMMAR PÅ ER!

 

Bloggar etiketter:

Midsommarveckan är här!

20130617-111533.jpg
Äntligen är midsommarveckan här med strålande sol o lite mer värme får vi hoppas. Vi började dagen med en långfrukost i solen på altanen! Brödrutorna på bilden nallade jag med hem igår från studentfesten vi var på. Evas goda brödrutor – jag ska se till o få receptet för dom var riktigt saftiga och bakade i långpanna, perfekt för större kalas och buffé! :-P

Under dagen ska jag presentera vinnaren av Hackman stekpanna så håll utkik!

Fullt ös medvetslös…

sommarrosor08 (4)_[224X168]det drar ihop sig till midsommar och jag har fullt upp att göra….
en av de mest arbetsamma veckorna på året som frisör ;) + att jag givetvis har fullt upp med andra roliga projekt…

ser därför väldigt fram emot mina 3 fullständigt tomma ( fyllda med sol och bad) semesterveckor på Kreta, de behövs i år…
Då veckorna efter hemkomst lär bli på samma tema, dvs ”fullt ös medvetslös”.

Hoppas detta ursäktar min bortavaro på bloggen med massa inlägg om ditt och datt. :D

Glöm inte  att dofta på rosorna där du kan!