Pulled pork grillsallad

sallad_pulledpork_grillsallad
Vad gör ni av överbliven pulled pork? Här blir det inte alltid så mycket över men om man råkar göra för mycket så är det bara till en fördel då det kan användas som pålägg på smörgås och i baguetter och som här i en riktigt läcker sallad.

Det blir såklart lite grillsmak över det hela så den passar utmärkt till sommarens bufféer istället för kycklingsallad te x.

Pulled pork, pulled beef eller pulled chicken – allt funkar! Ta det du har och gillar bäst! Se till att krydda köttet rejält och låt det bli riktigt saftigt med en god buljong då är det som gjort för en matig sallad.

Jag har använt ”grill-kål-sallad” lite kraftigare textur och färska champinjoner som bas. Förbereder man salladen nån timme i förväg så blir champinjonerna marinerade av köttet och allt blir en sagolik blandning av smaker och salladen håller sig krispig. Använd de grönsaker du har hemma eller gillar bäst. Pasta funkar också himla bra att blanda ut med men här har jag enbart grönsaker och pulled pork. Servera med nygräddat bröd och vitlöksdressing.

8 – 10 port
Det här behöver du :
1,5 kilo benfri karré, bog el. skinkstek av gris
2 dl kraftig oxbuljong (2 msk fond + vatten)
½ dl rapsolja
½ dl ketchup
1 msk rödvinvinäger
2 msk råsocker
1 msk D´Elidas chilisås
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk nymalen svartpeppar
Salt o peppar

GÖR SÅHÄR :
Sätt ugnen på 125 grader. Blanda ihop ingredienserna till kryddblandningen. Gnid in köttet noga runtom och lägg i en ugnsfast form med lock eller täck med bakplåtspapper. Stek i ugnen ca 6 – 8 timmar, (jag hade det i ugnen i 7 timmar).Vänd köttet nån gång och se till att det inte blir för torrt, då pytsar du i lite med buljong bara. Här behövs ingen termometer eller nån koll på innertemperatur, det är bara att räkna timmar och luta sig tillbaka.

När du tagit ut köttet, låt det svalna något innan du börjar dela. Enklast är absolut med rena händerna. (använd plasthandskar om du har mkt chili i marinaden). Köttet ska vara så mört och fint och lätt falla sönder i saftiga trådar. Det räcker att ”pilla” lite på det. Blanda runt tillsammans med spadet. Smaka av. Saknar du sälta eller hetta så tillsätt detta nu. Servera sen precis hur som helst! 😉  Tacos, burritos, kebab, till ris, bröd, pasta, i sallad, pita etc…

pulled_pork_pulledpork_chili
Pulled pork i egen hög person! God både kall som varm. 😛

pulledpork_sallad_grillsallad_tillbehör_pulled_pork
Ingredienserna till min grillsallad. Grill-kål, gurka, fetaost, färska champinjoner, rädisor, pärltomater, sockerärtor och majs.

pulledpork_pulled_sallad_grillsallad
Salladen blir godare om den får ”stå till sig” nån timme före servering. Plus i kanten för just en sallad så den går utmärkt att förbereda i förväg.

pulled_pork_sallad_recept
Smaklig sallad! 😉

Pulled pork grillsallad

sallad_pulledpork_grillsallad
Vad gör ni av överbliven pulled pork? Här blir det inte alltid så mycket över men om man råkar göra för mycket så är det bara till en fördel då det kan användas som pålägg på smörgås och i baguetter och som här i en riktigt läcker sallad.

Det blir såklart lite grillsmak över det hela så den passar utmärkt till sommarens bufféer istället för kycklingsallad te x.

Pulled pork, pulled beef eller pulled chicken – allt funkar! Ta det du har och gillar bäst! Se till att krydda köttet rejält och låt det bli riktigt saftigt med en god buljong då är det som gjort för en matig sallad.

Jag har använt ”grill-kål-sallad” lite kraftigare textur och färska champinjoner som bas. Förbereder man salladen nån timme i förväg så blir champinjonerna marinerade av köttet och allt blir en sagolik blandning av smaker och salladen håller sig krispig. Använd de grönsaker du har hemma eller gillar bäst. Pasta funkar också himla bra att blanda ut med men här har jag enbart grönsaker och pulled pork. Servera med nygräddat bröd och vitlöksdressing.

8 – 10 port
Det här behöver du :
1,5 kilo benfri karré, bog el. skinkstek av gris
2 dl kraftig oxbuljong (2 msk fond + vatten)
½ dl rapsolja
½ dl ketchup
1 msk rödvinvinäger
2 msk råsocker
1 msk D´Elidas chilisås
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk nymalen svartpeppar
Salt o peppar

GÖR SÅHÄR :
Sätt ugnen på 125 grader. Blanda ihop ingredienserna till kryddblandningen. Gnid in köttet noga runtom och lägg i en ugnsfast form med lock eller täck med bakplåtspapper. Stek i ugnen ca 6 – 8 timmar, (jag hade det i ugnen i 7 timmar).Vänd köttet nån gång och se till att det inte blir för torrt, då pytsar du i lite med buljong bara. Här behövs ingen termometer eller nån koll på innertemperatur, det är bara att räkna timmar och luta sig tillbaka.

När du tagit ut köttet, låt det svalna något innan du börjar dela. Enklast är absolut med rena händerna. (använd plasthandskar om du har mkt chili i marinaden). Köttet ska vara så mört och fint och lätt falla sönder i saftiga trådar. Det räcker att ”pilla” lite på det. Blanda runt tillsammans med spadet. Smaka av. Saknar du sälta eller hetta så tillsätt detta nu. Servera sen precis hur som helst! 😉  Tacos, burritos, kebab, till ris, bröd, pasta, i sallad, pita etc…

pulled_pork_pulledpork_chili
Pulled pork i egen hög person! God både kall som varm. 😛

pulledpork_sallad_grillsallad_tillbehör_pulled_pork
Ingredienserna till min grillsallad. Grill-kål, gurka, fetaost, färska champinjoner, rädisor, pärltomater, sockerärtor och majs.

pulledpork_pulled_sallad_grillsallad
Salladen blir godare om den får ”stå till sig” nån timme före servering. Plus i kanten för just en sallad så den går utmärkt att förbereda i förväg.

pulled_pork_sallad_recept
Smaklig sallad! 😉

Falukorvsmacka med stekta ägg

falukorvsmacka_ägg_stekt_äggmacka
Ingen dålig korvmacka det här. En av makens favoriter! Vilken karl gillar inte stekt falukorv förresten? 😛 När vi andra i familjen äter stekt falukorv med stuvade makaroner (som man för övrigt borde äta oftare för det är så förbenat gott!) så får han ofta en specialare då han inte gillar just stuvade makaroner. Så ni kan ju gissa att han är himla glad de gånger det serveras med andra ord! 😉

Stek brödet i smör i stekpanna, knäck i två ägg vid sidan om och stäng av plattan. Låt äggen steka bara på en sida och på väldigt låg värme så blir gulan alldeles krämig och len och lite frasiga kanter runtom. Lägg ihop med majonäs på brödet, stekt falukorv och några tomatskivor. Toppa med dubbla ägg och wooilaa – godaste falukorvsmackan är fixad på ett kick!

Sitter och klurar på våran terrass inför sommaren, det är dax att plocka fram utemöblerna och få upp blomlådor, parasoll och utekök mm. Men jag har funderat länge på någon slags markis eller solskydd som är lite större än parasollet och som man inte behöver dra omkring och flytta på vart man än ska sitta. När man sitter och äter ute på terrassen blir det stekhett då vi har den mot söder och man blir alltid bländad så något ljust och luftigt segel eller dylikt hade ju varit toppen men undrar om det håller, eller ska man sikta in sig på terrassmarkis som dessa typ? Det blåser ju rejält här på Öland så det måste hålla för vinden också. Har ni nåt bra tips så hojta! 😛

altan_öland
Såhär brukar det se ut på vår terrass men tältet där vi brukar sitta och äta klarar inte av nån storm direkt så det är helt uteslutet i år.

kryddburken_teakmöbler
Det blir en vindtunneleffekt och allt ligger nere i en stor hög så fort det blåser lite kraftigare. 😉 Mysigt när det är vindstilla men det är inte ofta…

Korvgryta med risoni

korvgryta_korv_recept_risoni_risonigryta
Jag städade ur skafferiet häromdan och hittade en förpackning risoni, ni vet små pastagryn som ser ut som ris. Jag älskar risoni i grytor och soppor så det fick bli en korvgryta i härlig buljong med grönsaker, svamp och risoni. En sån där perfekt matlåde-middag som bara blir godare efter nån dag den fått stå till sig.

Jag stekte korv och svamp och kokade upp en god buljong på lök, krossade tomater, grönsaksfond och kalvfond lite D´Elidas och salt och peppar. Blev galet gott – allt-i-ett-gryta, perfekt vardagsräddade! 😛

Det här behöver du : 
1 gul lök
1 burk krossade tomater
1 burk körsbärstomater
4 dl vatten
2 msk grönsaksfond
2 msk kalvfond
2 tsk D´Elidas chilisås
Salt och peppar

Korv
Champinjoner
Paprika
Majskorn
Salladslök
Risoni

GÖR SÅHÄR : 
Förstek korv och champinjoner och förbered de grönsaker du vill ha i grytan.
Finhacka gul lök och fräs i smör tills den blivit genomskinlig. Slå på burktomaterna, vatten, fond och chilisås. Låt den koka upp. Lägg ner korv, grönsaker och risoni och låt småputtra på låg värme ca 15 min tills risonin är al dente. Smaka av med salt och peppar. Servera med ett gott knäckebröd.

korvgryta_risoni_gryta
Grytor med korv är så gott. Blanda i den grönsaker och ev. svamp som du har hemma.

korvgryta
Koka upp och tillsätt grönsaker, korv och risoni.

korvgryta_risoni_recept_middagstips
Såhär ska det se ut när det är klart! 😛 MUMS!!

recept_med_korv_korvgryta_risoni
Smaklig måltid!

Mina godaste bruschetta med jordgubbar och crema di balsamico

bruschetta_godaste_kryddburken_jordgubbar_balsamico_tomat_mozzarella_gourmetgruppenHej fina vänner! Ja, alltså jag är lite ledsen i ögat… Ganska mycket faktiskt! :(
Såg ni på Sverige yngsta mästerkock ikväll?
Redan i första avsnittet så förälskade jag mig i lilla kocken Mattis. ♥ Alltså 9 år!?! Så fullkomligt bedårande, vältalig, ursöt och lillgammal för att inte tala om hans matspråk och kokkonst. 9 år bara!! Jag häpnande när jag såg honom i TV-rutan…

Varför skulle han åka ut såhär tidigt då?? Det trodde jag inte… :(

Hur som haver! Jag älskar onsdagarna, då kör vi mat-TV-kväll för hela slanten här hemma. 18.30 börjar de;
”Vad blir det för mat” följt av
”Mitt kök” och sen
”Halv åtta hos mig” och
”Mästerkockarna” i detta fall dom yngsta som jag tycker är så imponerande att se på.

Brukar alltid fixa nåt extra gott till dessa onsdagar och ikväll blev det bruschetta, en riktig dunder-favorit som jag bara älskar! :-P

Jag gratinerar mina bruschetta i ugnen och serverar ALLTID jordgubbar till för det är bara en sån fullkomlig, total smakexplosion när jordgubbarnas sötma möter den fräscha tomaten och den smälta, krämiga osten.

Det som sen gör hela äktenskapet lyckligt är en crema di balsamico, i det här fallet med smak av dadel. Ja, jag kan inte uttrycka mig med fler superlativ hur in i bombens gott detta är så jag överlåter till er att prova. Ni måste!! Lova de! :-P

En liten skiss på hur jag gör : 
Bröd
Olivolja
Bruschetta kryddmix
Mozzarellaost
Tomater
Jordgubbar
Crema di balsamico dadel
Svartpeppar & flingsalt

GÖR SÅHÄR : 
Skär upp så många skivor bröd du vill ha. Ringla över olivolja och strö på bruschetta kryddmix. Fördela skivad mozzarella och tomater ovanpå och lite extra krydda. In i ugnen 220 grader ca 10 min.
Toppa med färska jordgubbar, några varv med pepparkvarnen, flingsalt och ringla över balsamico. Ät, njut och va lycklig! ;-)

bruschetta_tomat_jordgubbar_gourmetgruppen_kryddmix_balsamico
En riktigt god crema di balsamico med dadel, prova den om ni har möjlighet.

ekologiska_romantica_tomater
Ekologiska romantica tomater… Kärlek! ♥

bruschetta_jordgubb_tomat_godaste

bruschetta_tomat_jordgubbar_mozzarella

bruschetta_jordgubbar

bruschetta_kryddmix
Den här kryddmixen, också en produkt från gourmetgruppen är riktigt god. Den kan användas torr eller blandas med olivolja eller vatten så framträder smakerna mer. Perfekt i såser och dip också. Bara torkade kryddor och grönsaker.
(Gourmetgruppen.se)

godaste_bruschetta_kryddburken_recept_jordgubbar_mozzarella_balsamico_gourmetgruppen
Lova att ni provar detta och när ni gjort så hojta till och fyll på med superlativ! ;-)

3 läckra frukosttallrikar

Frukosttips

Nu en period har jag tänkt befinna mig rätt långt ifrån datorn, så därför får du några av mina favoriträtter i repris.

Jag får många frågor vad man kan äta till frukost när man äter LCHF.

När inte vanliga mackor med o’boy, fil och flingor eller havregrynsgröt med sylt fungerar pga högt kolhydratinnehåll och gluten.

De var alla standardval hemma hos mig tills för 6 år sen, då jag gick över till att äta betydligt mindre socker och stärkelse och ta bort gluten helt ur min mat.

Här kan du läsa lite mer om vad den här kostomläggningen betytt för min hälsa, i helgen skrev jag ett gästinlägg inne på Swedish Paleo.

Själv äter jag numer oftast nötfrukost men ibland blir det en lite kraftigare brunch om jag ska iväg nånstans på förmiddagen och det kan dröja länge till middag.

Här får du tre av de frukostar jag tycker bäst om, de går förstås lika fint att äta till en lättare middag.

Örtsallad med kiwi till stekt bacon och ägg 2 port

2 dl späda salladsdblad

1 kiwi

½ dl persiljeblad

½ dl citronmelissblad

Några skivor gurka

Ett par cocktailtomater

Avocadoolja eller olivolja

Granatäppelvinäger eller äppelcidervinäger

Lägg salladen och örterna i en bunke. Skär gurka, tomater och kiwi i mindre bitar.

Blanda försiktigt  ner i salladen och ringla generöst med olja och vinäger över.

Stek varmrökt bacon i bitar så det får lite färg, här får du avgöra själv hur mycket du vill ha.

Gör fördjupningar i baconet och knäck ner ägg och stek färdigt på lite svagare värme.

Vill du ha salladen lite matigare så smula över 50 g get- eller fårost. Lite nötter och pumpafrön ger fint tuggmotstånd.

Den här typen av sallad är också mycket god och mättande tillbehör till middagens kött, fågel eller fisk.

Bra nu när vi går mot vår och vinterns kokta och stekta grönsaker inte känns lika lockande längre.

Fyllda laxrullar med äggsmör 2 port

6 skivor kallrökt lax

2 mjukkokta ägg

2 msk riven pepparrot

50 gr mjukt smör

Lite salt och peppar

Hacka äggen och blanda försiktigt med pepparroten och smöret.

Smaka av med lite salt och peppar, tänk på att laxen är rätt salt i sig.

Lägg laxskivorna på en skärbräda. Fördela fyllningen jämnt på ena halvan, rulla ihop skivorna.

Servera på en salladsbädd, garnera med lite tunna äppelklyftor, paprika, tomat, citron och bladpersilja.

Ringla kallpressad olivolja och pressa lite citron över salladen.

Keso- och fröplättar 1 port

1 ägg

2 msk keso

2 msk grädde

1 msk psylliumfrön

1 msk fibrex eller pofiber

1 msk sesamfrön

1 msk linfrö

Salt

Smör till stekning

Vispa samman ägg, keso, salt och grädde. Rör ner alla frön och fibrex eller pofiber.

Låt smeten svälla en halv timme. Rör om väl och smaka av om den är lagom salt.

Grädda tre plättar i brynt smör, några minuter på varje sida.

Servera med bär, crème fraiche eller kokosgrädde.

Birgitta Höglunds nötfrukost

Min nötfrukost, klicka på bilden så kommer du till receptet…


Chili cheese i ny tappning

chili_cheese_bites_muffins
Nu kommer vi till ett ”crawings” som många med mig har – chili cheese! Finns det nåt godare tilltugg/snacks? Hett, krispigt och cheesy… :-P :-P :-P

Har ni hängt med ett tag så vet ni att jag har recept på de klassiska som kan köpa på McDonalds, Max o Burger King mm… Det receptet hittar ni HÄR! 

Igår testade jag en mycket förenklad version av överbliven pizzadeg som jag bara tryckte ut i en muffinsplåt. Smälte cheddarost och vanlig riven ost tillsammans med finhackad jalapeno i micron. Ner med smeten i muffinsplåten och skjuts in i ugnen. Enklare blir det inte! Små, naggande goda chili cheese i ny tappning. Servera till fördrink, som snacks eller tillbehör.

Justera mängden jalapeno efter hur starka du vill ha dom. Här gäller det att provsmaka sig fram när du smälter ihop allt. Jag tog 3 msk jalapeno men kunde nog tagit en till. ;-)
Pizzadegen var en pytteliten överbliven deg som jag bara kavlade ut och tryckte ut rundlar av men det funkar precis lika bra med smördeg, pajdeg, sconesdeg…

Det här behöver du : 
Pizzadeg
1 förp skivad cheddarost
2 dl riven ost (edamer)
3- 4 msk finhackad inlagd jalapeno

GÖR SÅHÄR : 
Kavla ut pizzadegen och ta ut 12 st rundlar med ett mått. Tryck ner i smord muffinsplåt. Blanda cheddarost och riven ost samt jalapeno i en skål och värm i micron. Ta ut och rör om ibland. När allt är smält fyll muffinsplåten med ca 1 – 2 msk i varje. Grädda i 200 grader ca 10 min.

hemmagjorda_chili_cheese
Cheddarost, riven ost och jalapeno. In i micron.

chili_cheese_jalapeno_cheddar
Allt smält och blandat. Smaka av! :-P

pizzadeg_chili_cheese
Tryck ut degen i smord muffinsplåt.

chili_cheese_recept_bites
Fyll på med ostsmeten, ca 1 -. 2 msk i varje.

chili_chees_muffinsplåt_recept
Plåten redo för ugnen. 200 grader ca 10 min.

chili_cheese_recept
Dessa funkar perfekt att frysas in och bara ta upp och värma på i micron.

 

chili_cheese
Dom klassiska chili cheese balls. Recept, klicka här >>

Påskpyssel – godis

påskpyssel_diy_easter_godis_jellybean
Hej på er! Kikar in en snabbis här med lite påskpyssel! Är ni många som är lediga över påsk nu? Jag har ett par bra pysseltips till både stora och små. Fina påskpresenter att ge bort och väldigt enkla att göra! Blommorna här, eller de ”färgglada påskliljorna” är en fin dekoration till påskbordet kanske. Färgat papper som du klipper ut som en blomma. Limma på en knäckform och fyll med jelly beans. :-P

Morots-strutarna längre ner är gjorda av cellofan, tejp och rullat papper som jag tejpat på bara! Lite festligt. ;-)

jellybeans_candy_diy_easter_påskpynt_godis

påskpynt_diy_crafts_godis_jellybean

 

påsk_morötter_strutar_godis
Stor och lite morot. Den stora med drage-egg och den lilla med jelly beans. Snurrat papper gör man enkelt genom att vira pappret runt en penna! ;-‘)

godis_påskgodis_strutar_morötter

 

 

Påskgodis – marsipanfigurer

marsipanfrukt_marsipan_marsipangodis_godis_marsipanfigurer
Något som är riktigt kul att göra är marsipangodis. Figurer av alla de slag. Superkul att låta fantasin styra! Det finns ju färdig marsipan i olika färger men också vit som du kan färga själv med vanlig hushållsfärg. Den blå och den röda har jag färgat själv. Grön och rosa är färdigköpta och smakar även päron och jordgubb. ;-) Till skaft har jag använt ändar av salta pinnar.

påsk_godis_hemmagjort_påskägg_påskgodis
Som ni ser är det galet mycket godis och plock i mitt kök just nu, :-P Självklart äter vi inte upp allt detta själv utan väldigt mycket ska ges bort i påskpresent och påskägg. Älskar att fixa med små överraskning till höger och vänster. Några idéer med figurer bjuder jag på. Det kommer bli mer marsipan men inte idag så jag får fylla på detta inlägg med bilder efterhand istället.

marsipan_marsipanfigurer_marsipanmorötter_morötter_marsipangodis_godis_påskgodis
Morötterna var roligtast att göra. Skåra dom lätt med en vas kniv, blöt fingret i vatten o doppa i kakao och stryk på så ser dom lite jordiga ut! ;-)

 

marsipanfigurer_marsipan_marsipanägg_påskgodis_ägg_hemmagjort
Marsipanägg med spritsad kristyr. Förvara marsipanen i rumstemperatur under plastfolie.

kristyr_påskgodis
Kristyren består av florsocker, lite citronsaft och hushållsfärg. Du kan också smälta vit choklad och färga och dekorera med.

påskgodis_hemmagjort_godis
Börjar bli fullt på köksbänken så nu ska jag ut i köket igen och rensa upp och påbörja nästa lilla projekt där morötterna är delaktig. Den kondenserade mjölken och nougaten ska också trollas med… Ska bli spännande o se om min idé blir lyckad. Uppdaterar er om det senare. Hoppas ni fått lite tips och inspiration såhär långt. :-P

Påskgodis – fågelbon

fågelbo_godis_påskgodis_påskägg_hemmagjort_pyssel
Hej å hå, nu var jag tvungen att sätta mig en stund. Måste ju hinna med att dela med mig av allt pyssel i köket också. ;-) Först ut har vi dessa söta små fågelbon, helt ätliga små  söta ägg i. Det enklaste godis man kan göra faktiskt! Smält choklad, bryt ner salta pinnar i chokladen och skeda ut på bakplåtspapper. Toppa med ett par påskägg i choklad. Låt stelna. Klart!

Prova att göra både stora och små. Servera dom till påskbuffén eller dekorera påsktårtan med. :-P

Jag har inga direkta mått eller pekpinnar till recept, bara smält choklad av valfri sort och så salta pinnar och godisägg i den mängd du själv önskar. Lätt som en plätt!

fågelbon_påskgodis_godis_påskägg_salta_pinnar

påskgodis_fågelbon_ägg_påskägg_godis