Korv & mosbricka

mosbricka
Idag har regnet vräkt ner här på ön, det blev varken bad eller marknad. Istället åt vi frukost i TV-soffan till ”Svensson, Svensson” och där blev vi kvar med tända ljus medan regnet smattrade utanför fönsterna. Himla mysigt med såna dagar ändå, göra ingenting och bara bara sitta och mysa under varsin filt.

Till middag ikväll gjorde vi kokt wienerkorv och potatismos, eller som det heter i gatuköken; ”Mosbricka” – fy bubblans så gott! Speciellt hemmagjort! ;-)

Vad sysselsätter ni er med när det regnar en hel dag och vad fixar ni till lunch o middag, bästa tipsen tack?? :-P

Öjkrokens kvällmiddag en regning önsdag; 

  • IKEA´s wienerkorv
  • Ketchup & senap
  • Potatismos
  • Gurkmajonäs
  • Bostongurka
  • Rostad lök
  • Sallad, gurka o tomater

Snabbmat hemma – när det är som godast!

Hemmagjort potatismos; 
Koka skalad potatis, Asterix eller King Edward
Stöt potatisen med rotfruktsstöt
Ljumma mjölk i micron och slå på
Tillsätt en klick smör – äkta smör!
Salt, vitpeppar och några riv med muskotnöten
Och en gnutta socker för guds skull!
Vispa nu moset slätt med ballongvisp
Späd med mer mjölk för tunnare konsistens.
Så gör jag, å det blir alltid lika gott!

wienerkorv_mos_mosbricka

korv_mosbricka

Sommarens fruktsallad med limeyoghurt

fruktsallad_jordgubbar_limeyoghurt
Nu frossar vi i frukter och jordgubbar så det nästan ryker ur öronen, men det är ju så gott! Ett väldigt mumsigt tips är denna jordgubbssallad med färsk ananas, vindruvor och röda plommon. När alla dessa smaker få stå och gotta till sig av varandra blir det en himmelsk dessert, somrig och garanterat uppskattad av både stora och små!

Servera den med en sötsyrlig limeyoghurt – man kan ju inte alltid äta glass ju! ;-)

Fruktsallad : 
1 färsk ananas
1 liter jordgubbar
1 klase vindruvor
6 röda plommon

Limeyoghurt :
2 dl turkisk yoghurt
2 msk flytande honung
rivet skal från 1 lime
1 pressad lime

lime_limeyoghurt_turkisk_yoghurt
Rör ihop ingredienserna till limeyoghurten, låt den med fördel stå till sig några timmar i kylen.

fruktsallad_jordgubbar_ananas_plommon_vindruvor
Servera allt i en stor skål, bjud till dessert, mellanmål, frukost eller bara för att! ;-)

fruktsallad_sommar_jordgubbar_jordgubbssallad
Sommarens absolut godaste! :-P

Pizzaknyten med skinka och mjukost

pizzaknyten_piroger_skinkfyllning
Hej igen alla fina bloggvänner, nu är jag tillbaka i rutan igen efter en underbar midsommarhelg med familj och vänner. Så skönt med lite ledighet och koppla bort dator och kontor ett tag och istället njuta av sommar och sol, god mat, busiga barn med utflykter och grillkvällar.

Mycket har vi hunnit i helgen och roligt har vi haft men nu tänkte jag styra upp kryddburken med lite nya recept och tips till sommarlov och semester då det vankas picknick och strandhäng. Här har jag gjort små enkla knyten av pizzadeg och fyllt med strimlad skinka och mjukost, världen enklaste picknickmat men också som tilltugg och mellanmål. Gör MÅNGA för de har en rykande åtgång, frys in och packa ner i strandväskan så är dom tinade när ni väl ska äta.

Fyll dom med vad ni önskar, mjukost blir otroligt gott, sen kan man variera skinka med salami, grillad kyckling, eller strimlade grönsaker. Se det som ett basrecept och variera efter vad som finns hemma i din kyl! :-P

Glöm inte bort att arkivet här på kryddburken är ganska stort så kika in under kategorierna PICKNICK och MELLANMÅL så hittar ni massor med idéer!

ca 24 st
Pizzaknyten :
2 dl vatten (37 grader)
1/4 pkt jäst (12,5 gram)
5 – 6 dl durumvetemjöl
½ dl rapsolja
Salt

Mjukost (Kavli goudaost)
Rökt skinka

GÖR SÅHÄR :
Arbeta degen väl för hand ca 5 min. Jäs i bunke 25 min. Dela degen i två delar. Tryck ut varje deg på mjölat bakbord med lätt oljade fingrar till 2 stora runda och tunna pizzor. Skär varje pizza i 12 trekanter och lägg fyllning på varje trekant och rulla ihop. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispad ägg och strö över sesamfrön. Grädda ca 15 min i 200 grader.

* Fyllningen gör jag lite på en höft, har inga direkta mått på hur mycket men ca 1 rågad matsked till varje knyte. Jag rörde ihop en halv ask mjukost med ca 200 gram skinka.

piroger_pizzaknyten_skinka_mjukost_picknick_sommarmat
En plåt redo för gräddning.

pizzaknyten_pizzadeg_skinka
Nygräddade!

piroger_skinkfyllning_mjukost
Och med fyllning! ;-) Prova gärna och gör din egen favoritfyllning.

Kalles kaviar – I LOVE YO!!

kalles_kombo
Vem är inte uppväxt med denna leende lintott på kaviartuben?? Jag är det i allra högsta grad sen så långt tillbaka jag kan minnas eftersom jag har en pappa som i princip äter Kalles kaviar med sked. ;-)

Det fanns alltid kaviar hemma i vårt kylskåp, minst en tub Kalles och ibland även Mills kaviar/ostblandning, nån som minns den?? Jag vet att den fortfarande finns i Norrland men inte här nere… Tuben var vit och laxrosa och kaviaren var så len och mild i smaken. Den var MIN favorit, och Kalles var pappas. :-P

Jag minns en annan gång då pappa fyllde år och jag skulle ge han en present. Jo förstår ni, när jag va liten på 80-talet så fanns Kalles kaviar i plåtburk som man öppnade med konservöppnare och sen satte ett sånt där tjusigt plastlock på. (som vi idag mest använder till kattmatsburkarna)

En sån fin burk fick han av mig när han fyllde år och han blev JÄTTEGLAD!!! :-P

När jag äter kaviar idag däremot så brukar jag göra min egna lilla variant om inte den randiga finns hemma för den är verkligen GODAST! Jo, då tar man philadelphiaost och rör ihop med vanlig Kalles kaviar och då blir den sådär barnsligt god precis som Mills var… Nostalgi på hög nivå!

Nu behöver jag däremot inte stå och röra ihop mer för nu finns den i affären – Kalles kaviar med färskost PÅ BURK! Älska-älska-älska!! Ett sånt där ”happening-moment” då drömmar går i uppfyllelse… Hehe… ;-)

Nä, nu dags att ta itu med det sista av dagens beställda smörgåstårta, so long så länge!

kalles_kaviar_färskost

Biffar i tomat & paprikasås

biffar_pasta_tagliatelle_paprikasås
Tack för alla tips på facebook igår om vad jag skulle göra med färsen. Massor med kanonbra förslag såsom; järpar, köttfärslimpa, kåldolmar, köttfärspizza, kebab, paj, wallenbergare, falsk fläskfilé, civapcici, shepherd’s pie mm mm. Det föll på biffar som jag lagade till med en dundergod tomat & paprikasås serverad med tagliatelle. Nu ska jag bums i säng efter en lång dags jobb för imorgon är det smörgåstårt-tillverkning på agendan igen! En annorlunda variant ni inte sett här tidigare… ;-)

ca 14 st
Det här behöver du :
1 kg blandfärs
1 dl ströbröd
3 dl köttbuljong*
1 msk malen ungersk paprika (söt)
Salt & peppar

(jag hade en hemmagjord, nykokt köttbuljong
i kylen men det går bra med 1 tärning el 1 msk fond + vatten också)

GÖR SÅHÄR :
Rör ihop färsen med ströbrödet som har fått stå och  svälla i buljong. Tillsätt paprikakrydda, salt & peppar. Forma till runda biffar och stek i panna. Lägg upp på fat vid sidan om allt efter de fått fin färg runtom.

Grillade paprikor : 
2 stora röda snackpaprikor

GÖR SÅHÄR : 
Skölj och kärna ur paprikorna och ta bort de vita ”väggarna”. Halvera och lägg på ugnsfast fat. Grilla i ugn 250 grader ca 10 – 15 min tills paprikorna fått svarta blåsor.
Ta ut och lägg över i en skål. Täck med plastfolie och låt svalna däri. Värmen och ångorna som stängs inne behåller smakerna och du kan lätt dra av skinnet när de svalnat.

*Grillade paprikor kan även köpas inlagda i glasburk, tex. Fontanas. 

Tomat & paprikassås :
1 gul lök
2 hela grillade paprikor, röda
2 msk tomatvinäger
2 msk tomatpuré
1 burk finkrossade tomater
3 dl grädde
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Finhacka lök och vitlök och fräs på i samma panna som du stekt biffarna i. Tillsätt paprikaköttet, tomatvinäger och tomatpuré. Slå på en burk finkrossade tomater. Låt såsen koka upp och sänk sedan värmen så den får småputtra ca 10-15 min. Tillsätt grädde och smaka av med salt & peppar. Lägg i biffarna i såsen och låt dom puttra med ca 5 minuter. Servera till pasta.

biffar_köttfärs_recept_middagstips_färs

Den svenska smörgåstårtan

sveriges_nationaldag_smörgåstårta
Igår blev det smörgåstårta till söndagsmiddag, några dagar försenad kan man säga då jag hade tänkt göra den till nationaldagen i torsdags men då fick vi plötsligt gäster och det har blivit grillat för hela slanten denna helg men igår så rensade jag kylen och svängde ihop den.

Jag har väldigt svårt att släppa en tanke om jag nu tänkt att jag ska göra något, så bättre sent än aldrig! :-P Här är den iallafall, den svenska trotjänaren i all sin höghet!

Detta är en klassisk charktårta med skinka, ägg, ost, leverpastej som fyllning. Den som gillas bäst här hemma av både stora och små. Milda smaker och ingen påträngande leverpastejsmak då jag tar väldigt lite av det. Inte så ”majonäsig” och frän utan len, lyxig och rejält tilltagen med smaker och fyllning.

Förbered detta innan du börjar :

  1. Vispa ihop grundröran
  2. Fördela de tre fyllningarna på varsit fat
  3. Kantskär brödet (1 förp formfranska)

Har du gjort detta så har du mycket vunnet i tid och du slipper en hel del ”slabb” i köket och på bänkarna med tusen olika byttor och paket och vispar och röror!

Grundröran, bara att röra ihop :
3 dl vispgrädde (vispas lätt)
2 msk creme fraiche
1 msk majonäs
Salt & peppar

Mina tre fyllningar :

  1. Leverpastej + bostongurka + grundröra
  2. Strimlad rökt skinka + mandariner + grundröra
  3. Kokta hackade ägg + mjukost + grundröra

smörgåstårta_svensk_tradition
För utförligare beskrivning och bilder steg för steg, klicka HÄR!

Vrålgod pastasallad med ost & soltorkade tomater

pastasallad_godaste_ost_soltorkade_tomater
Ljummen pastasallad en grillkväll i solnedgången med ost och soltorkade tomater, en örtvinegrette, små pastasnäckor och färska tomater är det inte mycket som slår till en grillad korv, istället för korv med BRÖD! :-P

Jag verkligen älskar pastasallader sommartid, just som ett grilltillbehör att kunna variera i det oändliga. Här har jag skurit ner tärningar av port salut, soltorkade tomater i marinad och gjort en vinegretten med en skvätt av marinaden, lite balsamvinäger, och torkade örter. Slå vinegretten direkt på den nykokta pasta och blanda sedan med salladen, där har du en matig och faktiskt vrålgod middag på ett litet kick. ;-) Perfekt att göra lite i förväg och bara ta med sig ut till grillen!

4 port
Det här behöver du : 
2 port kokta pastasnäckor
Salladskål
Små tomater
En bit ost (port salut)
6 hela soltorkade tomater i marinad

Vinegrette : 
3 msk av mariander från de soltorkade tomaterna
1 msk vit balsamvinäger
½ msk honung
2 tsk torkade örter (provencale)
½ tsk salt

GÖR SÅHÄR : 
Gör salladen under tiden pastan kokar. Skär osten i kuber och strimla de soltorkade tomaterna. Blanda i en skål, strö över örtkrydda. Rör ihop vinegretten och rör ihop den med den nykokta pastan. Blanda med salladen.

sallad_pastasallad_tillbehör_grillat

Hemligheten bakom den godaste kebabsåsen!

kebab_kebabsås_vitlökssås
I fredagskväll åt vi kebab i pitabröd här hemma. Det hör inte direkt till vanligheten men när och OM så ska det vara gott och smaka som riktigt god ”kebab i pita”.

Jag strimlar vitkål och rödlök. Jag gör en stark, tomatig sky som kebaben steks eller snarare värms i. Sen pitabröd, och sist av allt den vansinnigt goda vita såsen. Allt ska varvas i lager med kebabköttet i pitabrödet. Toppa med sås. Ät, njut…

Hemligheten bakom den absolut godaste kebabsåsen är Fanta!
Fanta på burk, vanlig, hederlig apelsinfanta. – Japp!! :-P
Jag har hört och även provat olika varianter som zingo, spad från ananasburk och apelsinjuice men inget blir så gott som med just fanta! Så e de… :-P

Låter döknasigt jag vet, men det är gott!

1 sats medium hot/vitlök kebabsås :
(räcker till minst 4 kebab + lite extra)
2 dl creme fraiche
1 dl naturell yoghurt alt. turkisk yoghurt
½ dl FANTA :-P
1 tsk tomatpuré
1 riven vitlöksklyfta
1 krm cayennepeppar
Salt & vitpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Rör ihop creme fraiche och yoghurt med fanta, tomatpuré, vitlök, cayenne, salt & peppar. Låt gärna ”stå till sig” nån timme i kylskåpet. Vispa upp med gaffel så det blir mer lättflytande före servering.

kebab_remsor
Hemmagjort kebabkött? - Kolla in receptet HÄR!

Stark ”tomatsky” till kebabköttet : 
2 dl vatten
2 msk tomatpuré
2 tsk D´Elidas chilisås
1 tsk honung
Salt & nymalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Skaka ihop ingredienserna till tomatskyn i en mixerburk. Hetta upp en panna, lägg i kebabköttet och vänd runt. Slå på skyn och låt allt fräsa på ca 1 min. Det ska finnas lite sky kvar så den ska inte koka in helt. Servera.

Tillbehör : 

  • Pitabröd – se recept HÄR!
  • Strimlad vitkål
  • Strimlad rödlök
  • Tomatskivor
  • Fefferoni

 

 

Mjukglass på tetra, hiss eller diss!?

mjukglass_arla
Jag har läst en hel del om den här mjukglassen som ska vispas, både bra och dåliga omdömen så jag var tvungen att testa. Jag hittade dom på ICA i förra veckan och köpte en vanilj och en  jordgubb. (Finns choklad också) Vi har hittills bara provat vanilj. Proceduren är ganska enkel; Häll upp i en skål, vispa med elvisp. Ställ i frysen (3 tim), ta ut och vispa den slät med elvisp igen!

Fyll en spritspåse eller skopa upp den med sked. Jag gillar spritspåsar så jag körde den varianten, man får dock vara ruskigt snabb för den smälter fort, speciellt om den ska kramas genom en spritspåse. (Och speciellt om man ska hinna fota innan den rinner iväg) :-P  

Vi garnerade med lite strössel och kulor. Konsistensen är väldigt len och fin precis som mjukglass mitt i sommaren ska vara, bara man vispar noga sista gången.

Smaken är väldigt GRÄDDIG… Extremt gräddig. Är man som jag som föredrar hård och lite isig mjukglass så är detta raka motsatsen. Sen saknade jag vaniljsmaken men överlag en helt okej glass. Inte helt ”diss” blir det, det är trots allt praktiskt med tetra som kan stå i kylen tills man ska använda den, och den smakade inte dåligt. Övriga i familjen tyckte den var supergod! Nästa helg får vi ta och prova jordgubb! ;-)

arla_mjukglass

mjukglass_vispa_arla

Krämig citronpasta med grönsaker och varmrökt lax

citronpasta_lax_varmrökt_laxpasta
Bröllopsdagsmiddan (långt ord) blev pasta & lax! Detta är en busenkel och lättlagad middag där allt serveras på samma fat. En krämig sås med smak av citron och dill med små pastasnäckor. Lite blandade grönsaker, en god parmesanost och såklart lax. Här valde jag en varmrökt lax men det går naturligtvis bra med både färsk/stekt eller kallrökt som också är himla gott i en ”laxpasta”.

Ät den varm, ljummen eller kall – lika god vilket som och gärna skurna baguetter med aioli. En riktig kalasmiddag på bröllopsdagen för en tokförkyld familjen Nilsson. ;-)

Det här behöver du : 
kokt pasta 4 port
2 dl creme fraiche
1-2 msk pressad citron
1 fiskbuljongtärning
1 knippe dill
Vitpeppar

1 bukett broccoli
2 salladslök
2 tomater
½ gul paprika
1/3 gurka, urkärnad
1 näven riven parmesan

200 gram varmrökt lax
Citron & dill

GÖR SÅHÄR :
Förbered grönsakerna och koka broccolin i saltat vatten.  Kärna ur gurkan och skär allt i mindre bitar. Riv parmesanost.

Koka pastan al dente. Häll av pastavattnet och rör ner en burk creme fraiche. Pressa i citron och tillsätt fiskbuljong. Vänd runt och låt allt koka ihop 1-2 minuter. Krydda med vitpeppar och smaka av. Rör ner finklippt dill sist av allt.

Häll upp pastan på ett stort fat, lägg över grönsaker, riven parmesan och varmrökt lax på toppen. Servera med ett gott bröd och vitlöksaioli.

pasta_med_lax_grönsaker
Urkärnad gurka är otroligt gott till lax och det gör ingenting alls att den blir ljummen av pastan, det är faktiskt dögott! :-P

baguette_vitlöksaioli_aioli
Vitlöksaioli med skurna baguetter! Bröd till maten är lyx, men på bröllopsdag får man såklart lyxa lite!

bröllopsdag_7år
Jag arrangerade om blommorna från Mors dag i små glasvaser. Det blev gulligt ihop med den stora, lila buketten.

bröllopsdag_linda_nicke_öjkroken
7 år som gifta – Yllebröllop minsann! ;-)

pasta_lax_laxpasta
Pastafatet innan laxen.

laxpasta_pasta_lax_varmrökt
Smaklig spis – festligt och gott!