Fisk- och skaldjursgryta från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson
Några dagar i Jämtland
Nu i helgen har jag varit hem till Östersund på en snabbvisit, sitter på tåget mot Stockholm nu och skriver.
Jag blev inbjuden att signera mina kokböcker på Ås Trädgårds Skördefest i lördags, en härlig matmarknad jag inte ville missa så jag åkte upp i fredags.
På grund av Coronapandemin så har ju nästan alla marknader ställts in i år, så nu tog jag chansen att få komma ut och träffa folk, utomhus och på avstånd förstås.
Det var verkligen en välbehövlig energikick att nu få träffa och prata lokalproducerad och god mat med så många glada och positiva matintresserade.
Trots det mycket lynniga vädret så hade alla humöret på topp, vi hade nästan alla typer av väder under dagen, strålande sol, halv storm, regn och snö.
Alla följde gårdsbutikens råd att hålla avstånd med minst 5 morötters längd lagda på rad, jämtländsk humor när den är som bäst
Raftsjöhöjdens Gårdsmejeri sålde goda ostar
Jag hoppas mina recept kommer till stor glädje för alla som köpte böcker, jag slog rekord i försäljning under dagen.
Bilderna från Skördefesten har jag lånat från Ås Trädgård, hade så fullt upp hela dagen så jag hann inte gå runt och fota.
Flammans Skafferi serverade goda rätter på Ås Trädgårds grönsaker
Vill du också köpa ett signerat exemplar av Gröna, sköna tillbehör så finns den att beställa via webshopen hos min samarbetspartner Margareta Marples på Kall Natur Kompani i länken ovan, säljer dem där eftersom jag inte har någon egen nätbutik.
Passar också på att gratulera Margareta som vann både silver och guld för sin goda kombucha på SM i Mathantverk som avgjordes i fredags.
Silvermedaljören Kombucha Original
Sänder dessutom ett varmt tack till kära syster Monica för en mycket god middag efter kokbokssigneringen.
En sån lyx att efter 5 timmar i kallblåsten få sätta sig framför en brasa med ett glas bubbel med gott tilltugg, följt av en fisk-och skaldjursgryta på egenfiskad fisk och hemodlat grönt med aioli till och en ljuvlig passionspannacotta efteråt, allt smakade underbart.
Idag får du ta del av mitt recept på en liknande gryta från kokboken Gammaldags husmanskost.
Monicas var dessutom smaksatt med finrivet apelsinskal, det gav en väldigt fräsch och god smak till grytan.
På söndagsförmiddagen tog vi en långpromenad i ett vintrigt snölandskap, bilder från det ser du nedanför receptet.
Det var höst på lördagen och vinter på söndagen, så jag fick verkligen uppleva det fjällnära vädrets alla växlingar under den här helgen.
Monicas fiskgryta smaksatt med rivet apelsinskal
Fisk- och skaldjursgryta ca 8 port
1 kg färska blåmusslor
500 gr laxfilé
500 gr sejfilé
200 gr räkor med skal
50 gr smör, olivolja eller kokosolja
3 dl strimlad purjolök
2 bifftomater
2 stånd fänkål
2 morötter
1 gul lök
1 pressad citron
2 dl vitt vin
2 dl fiskbuljong eller kycklingbuljong
2 msk fänkålsfrön
2 msk anis
1 kuvert saffran
ca 1-2 tsk salt
ca 1 tsk chiliflingor
Kokning av musslor:
1 kg blåmusslor
2 dl vatten
1 dl vitt vin
1 dl strimlad purjolök
10 vitpepparkorn
½ tsk salt
Tvätta musslorna under rinnande vatten och undersök så att inget skal är skadat.
Släng dem och de som är öppna och inte stänger sig när man trycker ihop skalet.
Koka upp vatten och vin med purjolök, pepparkorn och salt.
Lägg i musslorna, på med locket och koka på hög värme i 5 minuter.
Ta från spisen och rensa bort de musslor som inte öppnat sig. Låt svalna i sitt spad medan fisksoppan görs i ordning.
Skär fisken i bitar, pressa över citronsaft.
Salta lätt och blanda väl, det här ger mer smak till grytan.
Skär ett kryss i tomaterna, skålla dem en minut i kokande vatten.
Kyl under rinnande kallt vatten, dra av skalet och skär i mindre bitar.
Krossa fänkålsfrön, anis, saffran och chili i en mortel.
Skär fänkål och morötter i tunna skivor, hacka löken. Fräs alla grönsaker, salta och peppra.
Häll ner grönsakerna i en elektrisk långkokare eller i en stekgryta.
Häll så över buljong, vin och kryddor.
Låt puttra på låg värme 1½ timme på svag värme, rör då och då.
Blanda försiktigt ner fisken mot slutet av kokningen och låt den sjuda under lock i 5 minuter.
Lägg ner musslor och skalade räkor att bli varma strax innan serveringen.
Smaka av om du vill ha mer vin eller salt och servera grytan med aioli och rostat valnötsbröd.
Ett vintervackert Nälden
Höstvackert på min systers trapp