Skördetider

Skördefest i Jämtland och Härjedalen

Nu är det den fina tid när grönsaksodlare, osttillverkare, hönserier, kombuchabryggare, bagerier och många andra i närområdet har fyllt sina gårdsbutiker med godsaker, helgen den 9-10 september är det dags för Skördefest här i Jämtland och Härjedalen.

Jag kommer att signera mina kokböcker på Ås Trädgård, ta gärna en tur dit i det underbara höstvädret om du bor i närheten av Östersund 🇺🇿🍁🇺🇿

Här kan du läsa mer om de åtta kokböcker jag skrivit de senaste 12 åren.

Jag jobbar med Gröna, sköna tillbehör Foto Jan Andersson, LT
Dessa underbara äpplen…
Det finns äppelkakor och det finns äppelkakor… Den här har Joline bakat en dag när hon var hemma o herregud så god!! Frågade såklart vilket recept hon använt? Ditt, såklart mamma!! 😊 Då blir man ju lite extra stolt, och den var försvinnande god, saftig, hög, fin och det doftande underbart i hela huset när vi kom hem.

I år har vi inte många äpplen på träden, men dom få vi har tar vi vara på. Vet inte vilken sort det är men dom bli STORA, röda och jättesöta.

Ja, rådande skördefest på ön så jag har ett litet tips till er. Även om ni inte är här just nu och kan åka dit och kolla så ta en stund och titta på hans hemsida. HÄR!

Jag letade 30-års present till en kollega för ett par veckor sen och då hittade jag detta. Självaste grannbyn till oss så nära och bra.

En mycket trevlig och tillmötesgående Håkan som visade oss runt och berättade om sina konstverk.

Jag skulle ju BARA köpa presenten, men med hem kom en varg…. Jag älskar den.

Kika in på hans hemsida, där finns allt o lite till eller så tillverkar han lampor efter eget önskemål. Så galet vackra.

Min andra varg hänger nu i hallen mot badrummet och jag är såååå nöjd!

Det här behöver du :

3-4 stora äpplen

3 msk strösocker

1 msk kanel

½ msk vaniljsocker

—–

150 gram smör (rumsvarmt)

2 dl strösocker

3 ägg

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

½ dl mjölk

GÖR SÅHÄR : 
Ställ fram smöret i god tid så det blir rumsvarmt. Skala och skär äpplena i bitar. Lägg i en bunke och vänd runt med socker, kanel och vaniljsocker. Vänd runt noga och låt dom gärna få marinera en stund. Det går bra att förbereda på morgonen och sedan baka kakan på em/kvällen.

Vispa sen smöret tillsammans med strösocker så det blir vitt och luftigt. Tillsätt äggen, ett i tagen och vispa till en slät smet. Vänd ner mjölet blandat med bakpulver och sist av allt mjölken. Rör, inte vispa. Häll smeten i en rund springform 25 cm diam klädd med bakplåtspapper. Fördela äpplena ovanpå och häll även över vätskan från äpplena som blivit. Toppa med lite pärlsocker. Grädda i 175 grader ca 40-50 min.

Njut…

https://morby-design.se (ej sponsrat)

Dessa underbara äpplen…
Det finns äppelkakor och det finns äppelkakor… Den här har Joline bakat en dag när hon var hemma o herregud så god!! Frågade såklart vilket recept hon använt? Ditt, såklart mamma!! 😊 Då blir man ju lite extra stolt, och den var försvinnande god, saftig, hög, fin och det doftande underbart i hela huset när […]
Fisk- och skaldjursgryta och ett besök i Jämtland

Fisk- och skaldjursgryta från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Några dagar i Jämtland

Nu i helgen har jag varit hem till Östersund på en snabbvisit, sitter på tåget mot Stockholm nu och skriver.

Jag blev inbjuden att signera mina kokböckerÅs Trädgårds Skördefest i lördags, en härlig matmarknad jag inte ville missa så jag åkte upp i fredags.

På grund av Coronapandemin så har ju nästan alla marknader ställts in i år, så nu tog jag chansen att få komma ut och träffa folk, utomhus och på avstånd förstås.

Det var verkligen en välbehövlig energikick att nu få träffa och prata lokalproducerad och god mat med så många glada och positiva matintresserade.

Trots det mycket lynniga vädret så hade alla humöret på topp, vi hade nästan alla typer av väder under dagen, strålande sol, halv storm, regn och snö.

Alla följde gårdsbutikens råd att hålla avstånd med minst 5 morötters längd lagda på rad, jämtländsk humor när den är som bäst 😉

Raftsjöhöjdens Gårdsmejeri sålde goda ostar

Jag hoppas mina recept kommer till stor glädje för alla som köpte böcker, jag slog rekord i försäljning under dagen.

Bilderna från Skördefesten har jag lånat från Ås Trädgård, hade så fullt upp hela dagen så jag hann inte gå runt och fota.

Flammans Skafferi serverade goda rätter på Ås Trädgårds grönsaker

Vill du också köpa ett signerat exemplar av Gröna, sköna tillbehör så finns den att beställa via webshopen hos min samarbetspartner Margareta Marples på Kall Natur Kompani i länken ovan, säljer dem där eftersom jag inte har någon egen nätbutik.

Passar också på att gratulera Margareta som vann både silver och guld för sin goda kombucha på SM i Mathantverk som avgjordes i fredags.

Silvermedaljören Kombucha Original

Sänder dessutom ett varmt tack till kära syster Monica för en mycket god middag efter kokbokssigneringen.

En sån lyx att efter 5 timmar i kallblåsten få sätta sig framför en brasa med ett glas bubbel med gott tilltugg, följt av en fisk-och skaldjursgryta på egenfiskad fisk och hemodlat grönt med aioli till och en ljuvlig passionspannacotta efteråt, allt smakade underbart.

Idag får du ta del av mitt recept på en liknande gryta från kokboken Gammaldags husmanskost.

Monicas var dessutom smaksatt med finrivet apelsinskal, det gav en väldigt fräsch och god smak till grytan.

På söndagsförmiddagen tog vi en långpromenad i ett vintrigt snölandskap, bilder från det ser du nedanför receptet.

Det var höst på lördagen och vinter på söndagen, så jag fick verkligen uppleva det fjällnära vädrets alla växlingar under den här helgen.

Monicas fiskgryta smaksatt med rivet apelsinskal

Fisk- och skaldjursgryta ca 8 port

1 kg färska blåmusslor

500 gr laxfilé

500 gr sejfilé

200 gr räkor med skal

50 gr smör, olivolja eller kokosolja

3 dl strimlad purjolök

2 bifftomater

2 stånd fänkål

2 morötter

1 gul lök

1 pressad citron

2 dl vitt vin

2 dl fiskbuljong eller kycklingbuljong 

2 msk fänkålsfrön

2 msk anis

1 kuvert saffran

ca 1-2 tsk salt

ca 1 tsk chiliflingor

Kokning av musslor:

1 kg blåmusslor

2 dl vatten

1 dl vitt vin

1 dl strimlad purjolök

10 vitpepparkorn

½ tsk salt

Tvätta musslorna under rinnande vatten och undersök så att inget skal är skadat.

Släng dem och de som är öppna och inte stänger sig när man trycker ihop skalet.

Koka upp vatten och vin med purjolök, pepparkorn och salt.

Lägg i musslorna, på med locket och koka på hög värme i 5 minuter.

Ta från spisen och rensa bort de musslor som inte öppnat sig. Låt svalna i sitt spad medan fisksoppan görs i ordning.

Skär fisken i bitar, pressa över citronsaft.

Salta lätt och blanda väl, det här ger mer smak till grytan.
Skär ett kryss i tomaterna, skålla dem en minut i kokande vatten.

Kyl under rinnande kallt vatten, dra av skalet och skär i mindre bitar.

Krossa fänkålsfrön, anis, saffran och chili i en mortel.

Skär fänkål och morötter i tunna skivor, hacka löken. Fräs alla grönsaker, salta och peppra.

Häll ner grönsakerna i en elektrisk långkokare eller i en stekgryta.

Häll så över buljong, vin och  kryddor.

Låt puttra på låg värme 1½ timme på svag värme, rör då och då.

Blanda försiktigt ner fisken mot slutet av kokningen och låt den sjuda under lock i 5 minuter.

Lägg ner musslor och skalade räkor att bli varma strax innan serveringen.

Smaka av om du vill ha mer vin eller salt och servera grytan med aioli och rostat valnötsbröd.

Ett vintervackert Nälden

Höstvackert på min systers trapp

Laxpytt och Skördefest i Jämtland/Härjedalen

Festlig snabbmat

Idag får du tips på en riktigt festlig och god pytt som passar fint både som en lättare middag eller till helgens brunch, tillagad på lokalodlade grönsaker som just nu är i säsong.

Att äta säsongsbunden mat är bra för både miljön och för oss, speciellt när det numer finns så gott om fina handelsträdgårdar i närheten av de allra flesta, så vi inte behöver köpa mat som importerats.

Jag brukar handla ekologiskt grönt hos favoriten Ås Trädgård, beläget i just det, Ås, strax utanför Östersund.

Där kommer jag att delta och signera kokböcker på den Skördefest som arrangeras i Jämtland och Härjedalen nu i helgen 14-15 september.

Chili sin carne från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken
Foto Veronica Kindblad

Jordgubbssallad med Brie från min grillbok Foto Mikael Eriksson

Många av bilderna i Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken är fotograferade bland allt det vackra gröna i gårdsbutiken.

De ekologiska grönsakerna från trädgården finns förstås med även i många recept i Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Jag finns på plats på Skördefesten tillsammans med Margareta Marples från Kall Naturkompani mellan 11-16 på lördag och 10-16 på söndag.

Laxpytt 1 port

100 g tärnad gravlax

1 dl tärnad zucchini

1 dl strimlad grönkål

½ dl tärnad halloumi eller eldost

½ dl tärnad morot

½ hackad, gul lök

2 msk smör/kokosolja

Chiliflingor

1 ägg

Bryn smöret och stek zucchini, grönkål, lök, halloumi och morot så det får lite färg, krydda med chiliflingor.

Inget extra salt behövs till den här pytten eftersom både gravlax och halloumi är rejält salta.

Gör en grop i mitten av pytten, knäck i ett ägg, låt steka på svag värme tills du tycker ägget är lagom stekt, jag gillar både lösstekta och löskokta ägg.

Låt alltsammans glida över på en tallrik och servera med en het coleslaw.

En av de glada hönorna på Ås Trädgård

Godsaker från gårdsbutiken

Skördefesten på Öland 2017

Hej igen alla fina bloggläsare! Jag har haft lite strul med att ladda upp bilderna här på Kryddburken sista tiden men nu verkar det som att det fungerar. Jag ska bjuda på ett litet bildregn från förra helgens Skördefest här på Öland.

Under lördagen åkte vi runt lite mest hemikring Borgholm-Köpingsvik och östra sidan. Besökte Arbelunda gård och fyndade en massa goda Arla-ostar, bland annat deras skördeost som var riktigt god!

Rökt rådjursben, varmrökt lax från Nisses Fisk och enbärsdricka och Ölands skördeost från Ölandsost bland annat.

Jag älskar att handla delikatesser från lokala handlare.

Första kvällen laddade vi upp med en massa gott plock från dagens skörd.

På söndagen tog vi en sväng söderut förbi Ekerum mat och hantverksmässa och Eriksöre bygata som bjöd på hur mycket gott och fint som helst.

Vi stannade till på Ölandschoklad i hamnen i Färjestaden där den i särklass godaste kladdkakan serveras.

En massa fina fynd från helgen och veckan dom gått har verkligen bestått av skördmat alla dagar! ?

Skördefest-shopping!

skordefest_oland_ost_skordeost_handla_butik_borgholm_butikoland_rockafett_mogelost_knackebrod_yngdens_knacke_marmelad_saft_nektar_kantareller_bomans_torghandel_arla

Skördefest här på ön bjöd på ett hejdundrande kalas från norr till söder. Så galet mycket folk ÖVERALLT och lika många fina, lockande evenemang och utställningar. Vi åkte runt lite både lördag och söndag och besökte bland annat Drottning Viktorias vilohem där de hade ostfestival med massor av leverantörer som ställde ut i sina tält och erbjöd både ostprovning och försäljning till bra priser. Vi fyndade en hel del där, bland annat fem sorters mögelostar och de fyra nya sorterna från ARLA för endast 150 kr. Riktigt goda allihop och till min lycka hittade jag även mögelosten ”Rocka fett”. Den måste ni prova nån gång om ni inte gjort tidigare. En blåmögelost från Åsbergets gårdsmejeri i Jämtland. 😛

 

En lunch i Kårehamn hann vi med redan på fredagen, bara mannen och jag. Och även en söndagslunch med hela familjen i Borgholm. Mer om detta i kommande inlägg.

 

skordefest_pumpor_ljus_pynta_dekoration_oland

Vår skördefest-veranda här hemma!

 

skordefest_pumpor_ljus_pynta_dekoration_oland_ost_ostmassa_mogelost_gronmogelost_arla_ostbricka

En liten ostbricka måste ju avnjutas efter skördefestens shopping. Rocka Fett närmst i bild, och bakom från vänster Blå Alvar och en mögelost från Emåmejeriet. Yngdens knäcke med honung och timjan och även ostbollar med västerbottensost. Marmelader (kryusbär och tomat/chili) och nektar… Det är verkligen fest när det är skördefest!

 

skordefest_pumpor_ljus_pynta_dekoration_oland_pimpor_hastskopumpa

Årets pumpa tycker jag! En hemsnickrad sådan, gjord av hästskor! Köpt i Löt av Peter Nilsson och Malin Karlsson. Mer rustik pumpa får man nog leta efter… 😉

 

skordefest_pumpor_ljus_pynta_dekoration_oland_ojkroken_kryddburken

Lite skördefest hemma hos också vid loppis-tältet. 😛

 

skordefest_oland_ost_skordeost_handla_butik_borgholm

Den klassiska skördeosten från Öland åkte också givetvis med hem, i år smaksatt med pepparrotsbrännvin från Wannborga bryggeri. Osten finns att köpa på Ostbutiken i Borgholm om ni har vägarna förbi. Missa inte den butiken, så mycket, galet gott på ett ställe!

 

skordefest_oland_ost_skordeost_handla_butik_borgholm_butikoland_rockafett_mogelost_knackebrod_yngdens_knacke_marmelad_saft_nektar_kantareller_bomans_torghandel

Borgholms torghandel och alla utställer runt gågatan bjöd på massor av gott! Kantareller för 100kr/kg och ett par hemkokta safter bland annat.  Inlagda vitlöksklyftor och marmelad från Fredriksson. Joline fyndande också en plåt-uggla på Butik Öland som nu hänger på väggen i hennes rum.

 

stekt_inlangd_stromming

Nicke som älskar fisk köpte med sig stekt, inlagd strömming till en god kvällstallrik på lördagen.

Mjuk äppelkaka i långpanna

{"torchEnabled":true,"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.0192463835093637,"customExposureMode":1,"whiteBalanceProgram":0,"extendedExposure":false,"focusMode":1}

Skördefesten har varit galet stor här på ön i år. Massor, massor med folk – det är verkligen jättekul! Självklart var vi ute ett par rundor och tittade, provsmakade och fyndade hem en massa gott. Inlägg om det kommer så snart jag orkar sätta mig vid datorn o ladda in alla bilder. Just nu befinner jag mig i sängen med panodil, varm fanta och dubbla täcken. Feber o rejäl hosta så det blir ett inlägg från mobilen idag.

 

Våra  äppelträd här hemma verkligen dignar av stora röda äpplen. Joline plockade in ett gäng häromdan (jag brukar låta dom sitta till första frostknäppen innan jag plockar in och förvarar allihop). En supergod mjuk äppelkaka från ett tidigare recept som hon har modifierat lite.

 

ca 8 – 10 port (liten långpanna ca 30*40)

Det här behöver du :

3-4 stora äpplen

3 msk strösocker

2 msk kanel

1 msk vaniljsocker

—–

150 gram smör (rumsvarmt)

2 dl strösocker

3 ägg

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

½ dl mjölk

 

GÖR SÅHÄR :

Ställ fram smöret i god tid så det blir rumsvarmt. Skala och skär äpplena i bitar. Lägg i en bunke och vänd runt med socker, kanel och vaniljsocker. Vänd runt noga och låt dom gärna få marinera en stund. Det går bra att förbereda på morgonen och sedan baka kakan på em/kvällen.

Vispa sen smöret tillsammans med strösocker så det blir vitt och luftigt. Tillsätt äggen, ett i tagen och vispa till en slät smet. Vänd ner mjölet blandat med bakpulver och sist av allt mjölken. Rör, inte vispa. Häll smeten i en långpanna ca 30*40. Vill du använda en större som ugnsplåt, dubbla receptet. Fördela äpplena ovanpå och häll även över vätskan från äpplena som blivit. Grädda i 175 grader ca 35 – 40 min.

 

På toppen :
Florsocker

 

appelkaka_joline_recept_mjuk_kaka_skordefest_applen_godaste_tips_langpanna

Kaka är färdiggräddad efter ca 35 – 40 minuter i 175 grader.

 

{"torchEnabled":true,"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.08507339557143645,"customExposureMode":1,"whiteBalanceProgram":0,"extendedExposure":false,"focusMode":1}

Pudra över florsocker och servera precis som den är. Otroligt saftig och bara sååå försvinnande god så jag hann inte mer än få ett litet hörn av en smakbit så var det slut… Haha!! 😛

Fläskfilégryta i krämig balsamicosås med champinjoner

flaskfile_flaskfilegryta_hostgryta_balsamico_balsamicosas_mramig_graddsas_grytor_recept_tips_svenskt_kott_scan_file_middagstips

Hösten har kommit och inte den vi hade tänkt oss. Skördefesten som alltid är den bästa tiden på hela året blir i år inte riktigt sig lik. Vår älskade dobermann Kean dog förra torsdagen med kraftiga magsmärtor, tarmvred och lunginflammation. En operation som var nödvändig  kunde inte genomföras då han inte klarade av narkosen pga lunginflammationen. Vi fick ta ett hastigt, svårt beslut hos veterinären på plats. 🙁 Kean lämnade oss så plötsligt och oväntat så det är verkligen svårt att förstå att han är borta, men han somnade in lugnt o stilla i våra famnar. 

 Han fattas oss så otroligt mycket varje minut och allt här hemma är sig naturligtvis inte likt då han alltid finns vid ens sida, möter en, glatt skuttande vid dörren när man kommer hem. Tränger ihop sig med oss i soffan och snarkar, sparkar och busar runt och hans tassar hörs fortfarande på stengolvet… Livet är orättvist och väldigt skört. Han är nu begravd här hemma på en solig plats med massa kärlek med sig och ja… Tusentals tårar också. Nu har han fått träffa Dalton i alla fall där uppe i hundhimmeln och jag är säker på att dom tar hand om varann och tittar ner på oss.

Vi har försökt bita ihop ändå… Jobb och vardag står alltid och väntar på en men efter vi begravde Kean beslöt jag mig för att laga en riktigt god höstmiddag. Vad knyter inte ihop familjen mer än en lång, mysig kvällsmiddag då alla är samlade runt middagsbordet. Så välbehövligt ibland. 

Det här receptet är en rejält mustig, dock snabblagad gryta på fläskfilé med massa goda kryddor och smaker i en en krämig balsamicosås. Riset som jag serverade till är en riktig favorit hos övriga i familjen. Jag kokar riset med ett par matskedar grönsaksfond i vattnet och när det är färdigt pressar jag i lite citron och vänder runt med några matskedar créme fraiche. Det blir otroligt gott! 

  

8 port

Det här behöver du : 

2 fläskfilé

Salt o peppar 

½ purjolök

2 vitlöksklyftor

3 msk mörk balsamicovinäger

3 msk oxfond 

4 dl vatten

2 dl créme fraiche 

1 msk röd vinbärsgelé 

100 gram färska små champinjoner 

 

GÖR SÅHÄR : 

Putsa fläskfiléerna och skär i ca 1½ cm tjocka skivor. Bryn i rymlig stekpanna i smör. Salta och peppra. Tillsätt finhackad purjolök och vitlök och vänd runt. Slå på balsamicovinäger, fond och vatten. Låt puttra ihop på låg värme ca 10 minuter. Runda av med créme fraiche för en krämigare konsistens och en matsked vinbärsgelé. Om man är tvungen som jag alltid ÄR så släng i ett gäng färska, skivade (små) champinjoner på slutet också. Smaka av. Så tokgott, servera med krämigt ris och kanske en lite roligare sallad. 

  

flaskfile_flaskfilegryta_hostgryta_balsamico_balsamicosas_mramig_graddsas_grytor_recept_tips_file_scan_sallad_fetaost_fontana

Enkel tråkig sallad, men det funkar de med! 😉 Fetaost och en god vinegrette över så…

 

flaskfile_flaskfilegryta_hostgryta_balsamico_balsamicosas_mramig_graddsas_grytor_recept_tips_file_scan_svensk_kott

Fläskfilén putsad och skuren i skivor.

 

flaskfile_flaskfilegryta_hostgryta_balsamico_balsamicosas_mramig_graddsas_grytor_recept_tips_svenskt_kott_file_scan

Bryner fläskfiléskivorna med salt och peppar och finhackad purjolök och vitlök.

 

flaskfile_flaskfilegryta_hostgryta_balsamico_balsamicosas_mramig_graddsas_grytor_recept_tips_svenkt_kott_scan

Sen tillsätter jag mörk balsamicovinäger, fond och vatten och låter allt puttra ihop några mniuter innan jag rundar av med creme fraiche.

 

flaskfile_flaskfilegryta_hostgryta_balsamico_balsamicosas_mramig_graddsas_grytor_recept_tips

Smaklig måltid!

Äppelpaj med hallon och knäckig topping

äppelpaj_hallonpaj_hallon_äpplen_recept_tips_dessert_godaste_pajen_efterrätt_nyskördade_pajdeg_gott_topping_knäckig

Årets första äppelpaj från våra egna äpplen är här! Ett rent experiment till recept men alltid lika roligt att utmana sig själv. Det är hösten som gör debut när äppelträdens frukt blir rödare och det närmar sig skörd och framförallt skördefest! Den absolut bästa tiden på hela året här på Öland.

Den svalare vinden, stämningen med mörker, brinnande marschaller, färgsprakande pumpor som lyser upp och ön väcks åter till liv igen efter sommarens turistinvasion. En behagligare invasion enligt mig då fokus inte ligger på att maximera dygnets alla semestertimmar i ett rasande kaos mellan badstrand, husvagn, gågata, snabbköp och tändvätske-osande grillar!

Skördefest är mer livsnjutande och trots att öbefolkningen blir större än midsommarhelgen och trafiken återigen står still i ett galet myller så känns det på nåt vis mer rofyllt. Folk njuter mer av en weekend än försöker ”hinna med” med semesterns alla måste och man tar det som det kommer. Det är galet, roligt, gemytligt och tiden jag älskar bäst! Har ni aldrig varit här på Ölands skördefest så boka in helgen och kom hit, kanske ses vi! 😛

Nu kommer här mitt improviserade recept på årets första äppelpaj som jag bakat in både hallon, äppelmos och en knäckig topping i. Jag hoppas ni provar för jag garanterar er nu efter provsmakning att den blev riktigt god!

 

Det här behöver du : 

1 sats pajdeg : 

125 gram smör

3 dl vetemjöl

1 msk strösocker

2 msk kallt vatten

 

GÖR SÅHÄR : 

Mät upp smör & vetemjöl i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna. Nyp snabbt ihop degen till en boll. Låt stå kallt i kylskåpet minst en halvtimme.

 

Fyllning : 

3 äpplen

2 dl frysta hallon

2 msk potatismjöl

2 msk strösocker

1 dl äppelmos (gärna hemmagjord

 

Topping : 

3 msk rumsvarmt smör

2 dl havregryn

2 msk vetemjöl

2 msk ljus sirap

1 msk mandelspån

 

GÖR SÅHÄR : 

Förbered pajdegen och låt stå kall i kylen medans du förbereder fyllning och topping.

Skala och tärna tre äpplen, blanda med frysta hallon, potatismjöl, socker och äppelmos. Rör ihop ingredienserna till toppingen i en separat skål.

Kavla ut pajdegen och klä en rund ugnsform. Förgrädda ca 10 minuter i 175 grader. Ta ut och häll i fyllningen. Smula över toppingen, samt mandelspån. Grädda i ca 45 minuter eller till fyllningen bubblar och toppingen fått fin färg.

 

äppelpaj_hallonpaj_hallon_äpplen_recept_tips_dessert_godaste_pajen_efterrätt_nyskördade_pajdeg_gott

Fyllningen. Äppelbitar, hallon, socker, potatismjöl och äppelmos.

 

äppelpaj_hallonpaj_hallon_äpplen_recept_tips_dessert_godaste_pajen_efterrätt_nyskördade_pajdeg_gott_fyllning

Fyllningen är i. Bara smula över topping och mandelspån.

 

äppelpaj_hallonpaj_hallon_äpplen_recept_tips_dessert_godaste_pajen_efterrätt_nyskördade_pajdeg_gott_topping_crumble

Redo för gräddning.

 

äppelpaj_hallonpaj_hallon_äpplen_recept_tips_dessert_godaste_pajen_efterrätt_nyskördade_pajdeg_gott_knäckig_crumble

Färdig att avnjutas!