Julens snabblagade favoriter
Nu under december har jag delat med mig av nya och gamla favoriter till julbordet härinne på Tomtens Adventskalender.
Något som varit mycket populärt ser jag på besöksstatistiken, bloggen får väldigt många påhälsningar varje dag, tackar så mycket för det.
Precis som i övriga världen av sociala medier så har kommenterandet minskat drastiskt, men gläds över att bloggen efter drygt 10 år fortfarande står sig väl i konkurrensen.
Jag kommer att fortsätta dela med mig av mattips härinne, även om mitt största fokus numer ligger på att skriva kokböcker.
Det känns förstås underbart roligt att mina recept sprids till så många genom böckerna, både i Sverige och utomlands.
Här hittar du alla mina kokböcker på svenska på Adlibris och här de engelska på Amazon.
Senaste halvåret har jag jobbat mycket med kokbok nr 6, Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.
Den kommer ut 2/4, men du kan förhandsbeställa den för bara 189 kr här, så får du hem den så fort den kommer från tryckeriet.
Kombucha med havtorn från Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv
Fröknäcke med nässlor och parmesan
Picklad rödlök med lingon och apelsin
Det här blir den första kokbok som jag gör helt själv, med bilder och allt, det har varit en härlig utmaning att ta alla fotografier hemma i den jämtländska naturen nu i somras.
Jag delar också för första gången med mig av hela min hälsoresa, hur jag tagit mig igenom många problem med både den psykiska och fysiska hälsan till det betydligt friskare liv jag lever idag.
Jag hoppas att jag genom att dela allt jag gått igenom kunna inspirera många andra att komma tillbaka till en bättre hälsa.
Förordet i boken är skrivet av min vän Ann Fernholm, du kan läsa mer om och av henne här.
Idag får du tips på det godaste jag vet på julbordet, jag är väldigt traditionell av mig så det här är smaker som återkommer varje år hemma hos mig i jultid.
Först ut är en sillmacka på mitt glutenfria vörtbröd, brödet är förstås väldigt gott till leverpastej, köttbullar och skinka också.
Sen följer min nya favorit bland de rödbetssallader jag gjort genom åren, du hittar min tidigare bästa här och så brukar jag göra det enkelt med rimmad kalkon istället för julskinka.
De tre räcker för att jag ska njuta riktigt ordentligt av julen, kanske något att lägga till även på ditt julbord?
Citronsillmacka på vörtbröd
2 inlagda sillfiléer
1 ekologisk citron
½ kruka gräslök
Ta upp sillen ur lagen, skär filéerna i sneda bitar.
Tvätta citronen och skär av skalet tunt med zestjärn.
Har du inget sånt så går det fint med potatisskalare, skär så strimlorna i tunna bitar.
Pressa citronen och blanda sillen med saft och skal, rör ner finhackad gräslök.
Finstrimlad purjolök blir också gott istället för gräslök, ta då ½ dl.
Låt stå i kylen minst några timmar, så sillen hinner dra åt sig av citronsmaken.
Rödbetssallad med sting ca 6-8 port
3 medelstora, kokta rödbetor
2 dl majonnäs
2 msk äppelcidervinäger
2 msk finriven pepparrot
1 tsk Worchestershiresauce
ca 1 tsk salt
Riv rödbetorna grovt och blanda väl med vinäger, pepparrot, Worcester och salt.
Ställ in i kylen så smakerna får mogna fram i minst en timme.
Låt rinna av i durkslag, spara spadet och använd i en smoothie eller soppa.
Blanda rödbetorna med majonnäsen, ställ in i kylen och låt dra till sig en stund till.
Vill du ha en lite mildare rödbetssallad kan du ta 1 dl smetana och 1 dl majonnäs.
Rimmat kalkonbröst till drygt 6 port på julbordet
1 bit kalkonbröst på ca 500 g
2 msk salt
1 msk honung eller valfri sötning
Lite mald vitpeppar
Gnid in kalkonen med salt och valfri sötning så det blir jämnt fördelat runtom.
Sötning används traditionellt när man rimmar, men du kan utesluta det om du vill.
Lägg köttet i en form, täck över och ställ i kylen ett dygn, två dygn om du vill ha den extra salt, vänd köttbiten ett par gånger under tiden.
Torka av och bryn kalkonsteken 2 minuter på var sida i smör i en stekgryta, peppra lite på båda sidor.
Låt kalkonen bräsera på svag värme under lock i ca 30 minuter, vänd ett par gånger under tiden.
Låt kallna, ställ i kylen innan du skär den i skivor och servera med rödbetssallad och senap.
Du kan även tillaga kycklingbröst på samma sätt, men vill du hellre koka julskinka på traditionellt vis, så hittar du recept på det här.