Kokboksrecept
Dagens biffar med zucchini och linser kommer från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker.
De båda herrarna är diabetiker som fått sina liv förändrade med hjälp av bönor, de skrev tidigare boken Låt bönor förändra ditt liv där de berättar om allehanda hälsoeffekter som baljväxter ger.
Jag tyckte att det behövdes en bra kokbok som gav goda och näringsrika exempel på hur man tillreder bönor, kikärtor och linser på bästa sätt, så kom idén om vår bönkokbok till.
Nu är den mycket snart helt slutsåld, kokboken blev en stor succé, inte minst efter att den fick en världsmästartitel på Kokboks-VM i Kina 2019.
Jag har försökt få något förlag att trycka upp den på nytt men har tyvärr inte lyckats med det, så nu finns bara några enstaka exemplar kvar på Bokus, på Adlibris är den redan slut.
Den finns även som E-bok, här kan du ladda ner den om du hellre läser dina recept digitalt.
Om du vill göra ett riktigt fynd så fick jag ett tips igår att både Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken och Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv finns att köpa för bara 59 kr styck på Ullared Nätbokhandel, det tillkommer 49 kr i frakt.
När jag jobbade på restaurang så hittade jag ofta på olika sorters grönsaksbiffar på överblivna rester av grönsaker, baljväxter, frön och riven ost.
Biffarna påminner lite om potatisbullar, så de blir också riktigt goda med stekt bacon och lingon till.
Vill du göra mejerifria biffar så byt den rivna osten mot ett extra ägg eller ½ dl majonnäs.
Linsbiffar med zucchini 4 port
10 dl grovriven zucchini
4 ägg
2 dl riven prästost eller annan lagrad ost
2 dl kokta gröna linser
2 dl kokosnötmjöl
1 dl pumpakärnor
1 dl finhackad persilja
2 tsk psylliumhusk
Ca 1-1½ tsk salt
Ca ½ tsk peppar
100 g smör/kokosolja till stekning
Till servering:
4-8 lammkorvar
Mixa linserna tillsammans med äggen och psylliumhusk.
Pressa ur vätskan ur den rivna zucchinin och blanda väl med kokosnötmjöl, pumpakärnor, riven ost och linsblandningen.
Rör ner persiljan, smaka av med salt och peppar. Låt smeten svälla i kylen en halvtimme.
Bryn smör och forma biffar som du steker i omgångar, håll dem varma i ugnen på 150˚.
Skär snitt i lammkorven och stek dem i några minuter på var sida, servera med zucchinibiffarna och tomatsalsa.
Tomatsalsan hittar du i bönkokboken, här ser du några fler av mina recept därifrån.
Tycker du om att baka så hittar du här mitt recept på glutenfritt valnötsbröd med bönor från boken.