Gammaldags matlagning
Just nu är jag inne i en period med mycket långkok, perfekt mat att ta till när höstkylan kommer krypande.
Idag gjorde jag ett mycket gott pepparrotskött på oxsvans som jag hade kokat till benbuljong.
Dagens mattips blir långlagad oxlägg i skivor, med märgfyllt ben i mitten, det ger också en väldigt mustig och näringsrik gryta.
Oxlägg långkokt med trattkantareller och örter
1 kg oxlägg i skivor
25 g smör
1 stor morot
2 gula lökar
2-3 dl smörstekta trattkantareller
1 kvist färsk rosmarin
3 kvistar färsk timjan
1 dl vin
Salt och peppar
Vatten så det täcker
Bryn köttskivorna väl på båda sidor i en stekgryta, skär under tiden morot och lök i grova bitar.
Lägg ner dem bredvid köttet och låt allt puttra under några minuter, salta och peppra väl.
Lägg ner örtkvistarna och svampen, häll på vinet.
Har du inte vin så går det bra med 1-2 tsk balsamvinäger istället, det ger en god smakbrytning till det feta köttet.
Fyll på med kallt vatten, så köttet nätt och jämnt täcks.
Koka upp och låt sjuda under lock i 2½ timme eller tills köttet lossnar lätt från benet..
Vänd köttbitarna någon gång under tiden och fyll på lite mer vatten och vin om det kokar torrt.
Grytan sköter sig annars helt själv, samtidigt som den sprider ljuvliga dofter omkring sig.
Ta upp örtkvistarna och servera köttet med grönsakerna och en klick smör i en djup tallrik.
Vill du ha tips på fler långkokta rätter så finns många av mina favoriter här i Gammaldags husmanskost på nytt sätt.
Goda smårätter som passar till finns i Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv, i länken kan du beställa ett signerat exemplar till dig själv eller som julklapp.