Smakrik gravlax
Idag får du tips på hur du kan grava lax utan socker till julbordet, här använder jag sötman och syran i en apelsin för att ge riktigt god smak.
Du kan grava laxen redan nu och stoppa i frysen, så blir det mindre matstress dagarna innan jul.
Det här är ett av de recept jag skapade för några år sen till en julspecial med få kolhydrater inne hos Diet Doctor, världens största lågkolhydratsida.
Den vackra bilden på gravlaxen häruppe är tagen av Naomi Sherman.
Här kan du även ta del av mina tankar kring julfirande på lågkolhydratvis inne hos Diet Doctor.
Apelsin- och rosépeppargravad lax med senapsmajonnäs ca 10-12 port på buffé
500 g av mittbiten på laxfilén, gärna viltfångad
1 ekologisk apelsin
3 msk salt
1 msk grovkrossad rosépeppar
2 dl grovhackad dill
Dra loss benen som går i en rad längs den tjocka ryggbiten på laxen med en tång eller pincett.
Tvätta apelsinen väl, torka och riv den fint. Pressa ur saften. Blanda apelsinskal, salt och rosépeppar i en bunke.
Lägg hälften av dillen på botten av en glasform. Fördela hälften av apelsinsaften och saltblandningen på skinnsidan av laxen, gnid in den väl och lägg laxen med skinnet ner ovanpå dillen.
Gnid in köttsidan med resten av apelsinsaft och salt, fördela resten av dillen jämnt över.
Täck laxen med plastfilm. Lägg en skärbräda över och ställ en tyngd på, till exempel en mortel, en gurkburk eller liknande. Låt laxen gravas i 2 dygn, vänd den några gånger under tiden.
Skrapa av dillen och skär laxen i sneda, tunna skivor med en vass kniv.
Vill du hellre äta laxen tillagad så skär ca 2 centimeter tjocka skivor rakt över och stek/halstra skivorna en halv minut på var sida i torr, het stekpanna.
Laxen håller sig fräsch 4-5 dagar i kylen, frys in det som inte går åt och ta fram efterhand.
Om du använder viltfångad lax, frys då in laxen i tre dygn innan den gravas för att ta kål på eventuella parasiter.
Senapsmajonnäs ca 10-12 port på buffé
½ dl osötad senap
2 tsk äppelcidervinäger
3 dl majonnäs
½ dl grädde/kokosgrädde
1 dl finhackad dill
Ca ½ tsk salt
Ca 1 krm peppar
Rör ut senapen med vinägern och blanda ner majonnäs, grädde och dill.
Smaka av med salt och peppar, låt stå en stund i kylen innan serveringen så smakerna mognar.
Tomtens julklappstips
Mer inspiration till både jul och vardag hittar du i mina kokböcker, länkarna nedan går till dem på Bokus och Adlibris.
De inbundna kan du också beställa hem till din lokala bokhandlare, kanske kan någon av dem bli en fin julklapp till släktens matintresserade?
Alla recept i mina kokböcker är glutenfria, utan vitt socker och anpassade så långt det går även till dem som inte äter mejeriprodukter.
Något som de alla däremot innehåller är mängder av njutbara smaker.
Du ser några bilder från böckerna här nedan som kan passa fint som en liten förrätt eller att servera som tillbehör på julbordet.
Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Inbunden på Bokus, skriven med L-E Litsfeldt)
Stora diabeteskokboken på Adlibris
Birgitta Höglunds bästa grilltips (Inbunden på Bokus)
Birgitta Höglunds bästa grilltips (Inbunden på Adlibris)
Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv (E-bok på Bokus)
Gröna, sköna tillbehör (E-bok på Adlibris)
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok på Bokus, skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok på Adlibris)
Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok på Bokus, skriven med Annika Dahlqvist)
Gammaldags husmanskost (E-bok på Adlibris)