Ostgratinerade champinjoner med vitlök och timjan

Gott till grillat

Dagens lättlagade sommartips är ett recept från min bloggs barndom, nästa vecka fyller den hela 15 år.

De här smakrika champinjonerna passar bra som grilltillbehör, på en tapasbuffé eller som en vegetarisk varmrätt, då blir det här receptet lagom för två.

Servera då till exempel min lättlagade ratatouille med gulbetor och zucchini till.

Ostgratinerade champinjoner ca 4 port

16 st jämnstora champinjoner

2 dl riven Manchego, Västerbottensost eller annan lagrad ost

1 dl finskuren purjolök

3 msk smör

2 tsk hackad, färsk timjan

2 vitlöksklyftor

Några droppar citronsaft

Salt och peppar

Bryt loss foten på svamparna och skär i små tärningar.

Skär purjon i lika små tärningar och riv vitlöken fint.

Bryn smöret och stek svamphacket gyllenbrunt, krydda med salt, peppar och citron.

Tillsätt purjo och vitlök, låt bryna med en stund.

Lägg champinjonhattarna i en ugnsform.

Fyll hålen med svampröran och lägg på en topp av riven ost, gratinera på 200º i 10 minuter.

Bilden nedan kommer från kokboken Birgitta Höglunds bästa grilltips, den är en nyutgåva av tidigare slutsålda Grillmat LCHF.

Där har jag gjort just det, samlat mina bästa grillrecept, du hittar något för alla smaker.

Vill du ta del av mina bästa vegetariska tips så hittar du det i min snart slutsålda kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Den har blivit mycket populär och ligger just nu på plats 18 på Bokus Topplista inom flest sålda böcker i kategorin Mat & Dryck.

Grillad portabellosvamp från min grillbok Foto Mikael Eriksson
Gröna, sköna tillbehör på Nyhetsmorgon i TV4
Ostgratinerade champinjoner med vitlök och timjan

Gott till grillat

Dagens lättlagade sommartips är ett recept från min bloggs barndom, nästa vecka fyller den hela 15 år.

De här smakrika champinjonerna passar bra som grilltillbehör, på en tapasbuffé eller som en vegetarisk varmrätt, då blir det här receptet lagom för två.

Servera då till exempel min lättlagade ratatouille med gulbetor och zucchini till.

Ostgratinerade champinjoner ca 4 port

16 st jämnstora champinjoner

2 dl riven Manchego, Västerbottensost eller annan lagrad ost

1 dl finskuren purjolök

3 msk smör

2 tsk hackad, färsk timjan

2 vitlöksklyftor

Några droppar citronsaft

Salt och peppar

Bryt loss foten på svamparna och skär i små tärningar.

Skär purjon i lika små tärningar och riv vitlöken fint.

Bryn smöret och stek svamphacket gyllenbrunt, krydda med salt, peppar och citron.

Tillsätt purjo och vitlök, låt bryna med en stund.

Lägg champinjonhattarna i en ugnsform.

Fyll hålen med svampröran och lägg på en topp av riven ost, gratinera på 200º i 10 minuter.

Bilden nedan kommer från kokboken Birgitta Höglunds bästa grilltips, den är en nyutgåva av tidigare slutsålda Grillmat LCHF.

Där har jag gjort just det, samlat mina bästa grillrecept, du hittar något för alla smaker.

Vill du ta del av mina bästa vegetariska tips så hittar du det i min snart slutsålda kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Den har blivit mycket populär och ligger just nu på plats 18 på Bokus Topplista inom flest sålda böcker i kategorin Mat & Dryck.

Grillad portabellosvamp från min grillbok Foto Mikael Eriksson
Gröna, sköna tillbehör på Nyhetsmorgon i TV4
Gratinerade svamphattar som tapas

Festliga svampar

Nu har jag delat svamprecept hela veckan, så du ska få lite inspiration till att ta tillvara på all den goda svamp som finns ute i skogarna.

Kombinera din skogspromenad med att plocka lite goda matsvampar för att förgylla höstens och vinterns måltider.

Men läs på ordentligt vilka som är goda matsvampar och vilka som inte lämpar sig i köket.

Fler tips på goda smårätter hittar du i kokboken Gröna, sköna tillbehör, som du kan köpa här på Adlibris och här på Bokus.

Har du köpt den redan på Bokus så blir jag väldigt glad om du vill skicka in en recension av boken där.

I min sjätte kokbok, som jag dessutom fotograferat själv, kan du läsa om hur mycket just skogspromenader betytt för min hälsa.

Förordet är skrivet av vetenskapsjournalisten och författaren Ann Fernholm.

Hon tar upp hur viktigt det är att vi börjar hitta tillbaka till våra rötter och tar hand om den mat vi har i vårt närområde.

Akademibokhandeln har också fått hem kokboken nu, bra för alla oss som vill stötta den lokala bokhandeln.

Svenska tapas

Gratinerade svamphattar 4 port

12-16 svamphattar, champinjon, kantarell, ostronskivling eller liknande

2 vitlöksklyftor

2 msk smör

Lite salt

Fyllning

100 g rökt eller gravad

1 dl riven, lagrad ost

1 dl finhackad dill

½ dl majonnäs

Rensa och ta bort foten på svampen, skär den i små tärningar.

Bryn smör och vitlök skuren i fyra delar, stek svamphattarna lätt på båda sidor, salta försiktigt eftersom fyllningen också är salt.

Ta upp hattarna och bryn sen svamptärningarna.

Skär fisken i små tärningar, blanda väl med ost, majonnäs och dill, rör ner de avsvalnade svamptärningarna.

Lägg svamphattarna på ett ugnsfast fat och fördela fyllningen i dem, gratinera på 200º i ca 5 minuter.

Gratinerade skogschampinjoner från Gröna, sköna tillbehör

Ugnsbakade grönsaker med fetaost

Gratinerad fetaost

Medelhavsmat

Idag får du en av mina favoriter från resorna till Makrigialos på Kreta.

Att ugnsbaka fetaost med olika grönsaker är väldigt populärt på många sydliga semesterorter.

Jag brukar äta det som förrätt, ensamrätt eller som tillbehör till grillat, den här rätten passar till det mesta och för de flesta.

Använd mitt recept som inspiration och variera med de grönsaker du har hemma.

Tycker du om mina vegetariska tips och vill ha fler, så hittar du min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör här på Bokus för bara 170 kr.

Ugnsbakad fetaost

Ugnsbakad fetaost 4 port

200 g fetaost

2 spetspaprikor, röda eller gröna

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

2 tomater

3 msk smör

2 msk olivolja

2 tsk oregano

1 tsk timjan

1 tsk hackad rosmarin

1 kanelstång

Saft av 1 citron

Salt och chiliflingor

Strimla lök, paprika, vitlök och stek grönsakerna mjuka i smör och olivolja på svag värme.

Lägg med kanelstången så den får avge en angenäm smak.

Krydda med örter, salt och chili, var lite försiktig med saltet eftersom osten tillför mycket sälta.

Pressa över citronen mot slutet av stekningen.

Fördela röran i portionsformar eller i en större form. Skiva tomaterna och lägg på grönsaksröran.

Smula över fetaosten och strö över lite extra örter om du vill ha riktigt grekisk smak.

Ringla lite olivolja över och gratinera på grilleffekt, 250º i ca 10 minuter.

Servera till grillat eller ät som en vegetarisk rätt med en grönsallad till, då är satsen lagom för 2.

Radioprat

Idag kommer jag att vara med på P4 Stockholm kl 09.45 och prata om allt gott som finns att plocka ute i naturen, trädgården och lite om min nya kokbok förstås.

Här får du läsa vad goda vännen Therese Renåker skrivit om boken på Facebook:

”Min vän och resekollega Birgitta Höglund har kommit ut med en ny ljuvlig kokbok, Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

En vacker bok, en god bok, en bok för det där lilla extra i matlagningen som jag vet, av erfarenhet, att Birgitta är så himla duktig på.

Enkla recept utan konstiga ingredienser, men med den där extra smaken som man annars själv så ofta missar, eller konsistensen, eller kanske rent av färgen.

Det är kombinationen som gör det helt enkelt, det ibland oväntade men sedan så självklara när man väl provat och smakat.

Tack för boken och stort grattis till ett utomordentligt arbete Birgitta! Jag hoppas att många hittar och köper din bok, det är både du och boken värd! ❤

Här hennes vackra bild på min kokbok, den gör sig ju väldigt bra bland vårgrönskande blommor och blader.

Annorlunda twist på bakad potatis


Potatisrätter kan man aldrig få för många av och här kommer ytterliggare en favorit som landat i Kryddburkens kök. Jag har använt mig av bakpotatisar som jag tillagat i micron (ni vet väl att det är busenkelt att tillaga bakpotatis i micron ca 15 min, sen köra dom på hög värme i ugnen kanske 10 minuter få att få till den där sista bakade ytan istället för 1-1½ timme timme i ugnen totalt).

Hur som helst. Jag körde dom i micron ca 15 min. Tog ut, lät svalna lite så de gick att hantera och sedan halverade jag dom och skar ett rutmönster i dom nästan ända ner till skalet. (Ungefär som när man skär upp mango).

Vik ut dom något, placera på bakplåtspapper i en ugnsform eller på plåt. Dra några varv med pepparkvarnen, rikligt med flingsalt, några nypor skorpmjöl och skjuts in i ugnen på 225 grader ca 15-20 min.

Ta ut dom, riv över en god ost och så in igen ca 10 minuter så osten får fin färg. Ja, så va de klart!

Ett potatistillbehör, lite annorlunda mot vad man brukar göra, lite mer krisp, smak och ”åha-va-e-de-här-då??”! ;-)


Bakpotatisar som tillagats i micron ca 15 min. Här halverade…


Skurna i rutmönster…


Pepprade, saltade och skorpmjölade! ;-) In i ugnen nu på 225 grader…


Efter ca 15-20 min, ta ut och riv över ost! In igen.


Efter ytterliggare 10 minter så är dom klara! Servera till en god köttbit och hemslagen bearnaisesås! :-P

Vill du laga en god bearnaisesås från grunden?
Här finns recept & bilder steg för steg >>

 

The post Annorlunda twist på bakad potatis appeared first on Kryddburken.se.

Gratinerade burritos med chunky salsa


Vill ni ha ett vansinnigt gott tips på en världsgod middag som är både enkel, festligt och sköter sig en stund själv?? Och dessutom allt-i-ett? Dessa gratinerade burritos går inte av för hackor, dom är grymt goda!! Här kan du också brassa på med het chilisås, jalapeno och andra ”stärkande” nödvändigheter för att näsan ska börja rinna! ;-)

Gör några milda varianter till barnen i en egen ugnsform om du skulle vilja överdosera med chili eller så kryddar du upp lite extra vid bordet istället. Här åt både vuxna och barn så det stod härliga till och alla gillade smaken och tyckte inte de var för starkt, men så gillar ju våra barn chili o annat hot som barn i allmänhet spottar och fräser åt!

Ett måste till denna rätt är den vita, kalla såsen som jag smaksatte med honung, den var som pricken över i:et och rundade av de starka smakerna fint så glöm för guds skull inte den! :-P

Det här behöver du :
800 gram nöt eller blandfärs
1 stor purjolök, hackad (spara ca 1 dl till salsan)
3-4 vitlöksklyftor
1 msk D´Elidas chilisås
2 tsk paprikapulver
1 tsk malen vitpeppar
½ tsk spiskummin
1 burk skivade champinjoner
ev. en burk hackad grön jalapeno
Salt

Salsasåsen, låt koka ihop ca 45 min :
1 burk finkrossade tomater
1 burk ananas, stora bitar
1 dl ketchup
2 msk balsamvinäger, ljus
½ pressad citron
2-3 tsk D´Elidas chilisås
1 dl hackad purjolök
Salt & peppar
En nypa socker

Montera :
1 stor ugnsform med höga kanter
6 st mjuka tortillabröd
Salsa
Färs
Riven ost

Tillbehör : 

  • Salsa + D´Elidas, gott med kall salsa vid sidan om till salladen.
    (förvara överbliven salsa i burk med tätslutande lock i kylskåpet, håller sig ca 1 vecka.)
  • Creme fraichesås
    1 burk creme fraiche
    2 tsk flytande honung
    Salt & malen vitpeppar
  • Blandad sallad
    Romansallad
    Tomat
    Gurka
    Vinegrette
    3/4 dl rapsolja
    2 msk vit balsamvinäger
    1 tsk dijonssenap
    Torkade örter
    Salt
    En nypa socker
    Bara att skaka ihop…


Börja med salsan så den får stå och småputtra under tiden du lagar till färsen. Ner med alla ingredienser i en kastrull och låt småkoka på medelvärme.


Bryn färs, kryddor, purjolök och champinjoner…


Purjolöken tillsätter jag i salsan på slutet så det fortfarande är lite ”bitigt”… Ev kan du köra några varv med mixerstaven om du inte vill ha för stora bitar av ananas.


Fyll tortillabröden rejält med färs och rulla ihop. Lägg i form som du hällt salsa i botten på, då fastnar dom inte.


6 stora burritos. På med mer salsa, riven ost och gratinera.


175 grader ca 45 min.


Servera med allehanda tillbehör!


Ät och NJUUUT!!! :-P

 

The post Gratinerade burritos med chunky salsa appeared first on Kryddburken.se.