Nötchokladbollar 8 st små bollar
2 msk cashewnötssmör
1 msk brunt mandelsmör
2 tsk cacao nibs, krossade kakaobönor
2 tsk kakao
½-1 krm vaniljpulver
Lite smulat flingsalt
Garnering
½ dl kokosflingor, hackade nötter eller kakao att rulla bollarna i
Se till att nöt- och mandelsmör är rumstempererat.
Lägg allt utom garneringen i en skål.
Mosa allt ordentligt med en sked så det blir väl blandat.
Saltet gör att chokladsmaken framhävs mer, smaka av så du får en sälta som passar dig.
Forma degen till en rulle, skär i jämna bitar och rulla till små bollar.
Nötsmöret gör att bollarna blir ganska mjuka i en varm hand så arbeta fort.
Häll kokosflingor, nöthack eller kakao i en liten skål, rulla bollarna i det så de blir helt täckta.
Förvara chokladbollarna i kylen eller frysen. Tycker du satsen är för liten så dubbla den bara.
Du kan också smaksätta bollarna med t. ex lakritspulver, rivet skal från ekologiska citrusfrukter eller mint.
Olika sorters nötsmör finns i hälsokostbutiker och i välsorterade mataffärer.
Du hittar också inköpsställen på nätet i länkarna i ingredienslistan.
7 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
225 gr rumstempererat smör
2,4 dl socker
1 ägg
1 tsk vaniljessence
Tillsätt ägg och vanilj.
Blanda de ihop bakpulvret och mjölet.
Blanda ner mjöl/bakpulver lite i taget så att det blir en deg.
Du kanske behöver ta hjälp av händerna. Plasta in och låt ligga i kylen ca 30 minuter.
kavla ut ca 0,5 cm och tryck ut de figurer du vill ha.
Baka i 175º i ca 12-16 minuter.
Låt svalna på plåten.
Dekorera.
Väldigt bra deg som håller formen.
6 dl mjöl
1.2 dl kakao
1 tsk snabbkaffe pulver ( kan uteslutas)
225 g rumstempererat smör
2,3 dl socker
1 stort ägg
1 tsk vaniljextrakt
Blanda kakao och mjöl i en skål.
Vispa socker och smör tills ljust och fluffigt.
Blanda ner ägg,vaniljextrakt och evt kaffepulvret.
Blanda ihop ordentligt.
Blanda ner mjöl/kakaoblandningen lite i taget.
Har du bara en handvisp måste du ta hjälp med händerna för att få ihop en deg.
Plasta in och lägg i kylen ca 30 minuter.
Kavla ut ca 0,5 cm och tryck ut de figurer du valt.
Baka i 175º i ca 12-16 minuter beroende på storlek.
Låt svalna på plåten.
Progel eller pastafärg
2. Vispa ägg, vit pastafärg och socker poröst.
3. Blanda de torra ingredienserna väl. Rör ned dem i ägg- och sockerblandningen. Rör till sist ned filmjölken eller yoghurten.
4. Bred ut smeten på ditt förberedda mönster.
5. Grädda i mitten av ugnen ca 5 min.
6. Vänd rulltårtan på ett rent bakplåtspapper. låt svalna.
7. Vispa grädden, bred ut lingonsylt och grädde på rulltårtan. Rulla ihop och lägg den i frysen. Ta fram den en halvtimme före serveringen och skär den i skivor.
66 gr sweetened condensed milk
Essencer och färg
Smält alltsammans, fyll i formar. Frys in för lättare hantering.
Essencer, progel och silikonformar finns i butiken.
Vill passa på att önska alla bloggläsare en riktigt GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR!
En liten julklapp från mig till er alla blir ett nytt recept på lchf-gods.
Receptet var med i Expressens LCHF-tidning november.
Hål tillgodo och njut den!
Ishallon 20 st
100 gram ekologisk smaklös kokosolja
100 gram frysta hallon
1 msk Bakery+ sötning (eller annan vald sötning motsvarande ca 0,5 dl strösocker)
Gör så här:
Lägg tinade hallon i en kastrull och hetta upp dem till sylt konsistens, mixa med mixerstav.
Sila av dem i en trådsil.
Smält kokosfettet och häll i hallonjuicen. Mixa allt med mixerstaven. Häll upp i ischokladformar och ställ kallt.
Tips: Tänk på att kokosfett smälter vid 24 grader och varmare.
Här kommer Jolines andra julgodis till skolan! Mjölkchokladbräck, ripplad med vit choklad och polkaströssel. Vi hade en påse med chokladfyllda polkakuddar hemma som hon hackade i mindre bitar. Det blev galet gott och nu klev hon precis innanför ytterdörren och meddelade att detta blev det populäraste godiset! Ja, så nu är det jullov för hela slanten. Bara snön vi väntar på och en julgran som vi ska ta in i helgen och dekorera. Underbara helger alltså, nu längtar jag tills hela familjen är samlad ikväll – vi ska laga till tacos och bara mysa och ha det gott! Önskar er alla en härlig fredag och trevlig helg! ♥
Det här behöver du :
400 gram mjölkchoklad
200 gram vit choklad
1 dl krossad polka
GÖR SÅHÄR :
Smält mjölkchokladen i micron eller vattenbad. Häll upp på bakplåtspapper med vikta kanter. Smält sedan den vita chokladen och ringla över den ljusa. Dra med gaffel så det blir lite mönster. Krossa polka och strö över och låt sedan svalna. Bryt i bitar och förvara i plåtburk.
Joline kokade ju mer julgodis igår kväll till dagens julavslutning i skolan. Det blev bland annat dessa supergoda knäckbräck med flingsalt och rivet citronskal. När man gör knäckbräck är det viktigt att knäcken inte blir mjuk eller ens seg, utan den ska verkligen bli hård och knäckig så den går att bryta i bitar så koka den hellre lite för länge än tvärtom. Kulprovet är ett bra mått. Kan du forma smeten till en kula efter du kylt den i kallt vatten och den därefter blir HÅRD så är den klar! Busenkelt och sååå gott!
Det här behöver du :
1½ dl grädde
1½ dl socker
1½ dl sirap
Rivet skal av 1 citron
1 tsk flingsalt
GÖR SÅHÄR :
Blanda ingredienserna i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt koka tills du kan göra ett kulprov så smeten är hårt. Häll upp på bakplåtspapper. Riv över citron och strö över flingsalt. Låt svalna, bryt sedan i bitar och förvara i plåtburk.
Rör bara i smeten för att känna att den inte bränner fast i botten. Den blir godast om den får småkoka ifred.
När smeten är upphälld på bakplåtspapper är det bara att toppa med vad som faller en in. Flingsalt är galet gott och som här med rivet citronskal. Kokosflingor, krossad polka, turkisk peppar etc är också gott!
Tredje advent har även den svischat förbi! Men oj vilken rolig, mysig och galet GOD helg vi haft!
Dagen igår började med skön sovmorgon, frukost och sen blev det garderobsrensning (sååå välbehövligt för att ens kunna komma åt lådan med julgransslingorna och hörnet vid väggen där vår ”hustomte” stod) Tre stora svartsäckar blev det, fullproppade med ”skräp-saker-man-inte-behöver” och en massa annat bråte som nu är sorterat och fint inpackat. Efter det en väldigt lugn eftermiddag innan det stundande julbordet på Robinson Crusoe i Borgholm. Hela gänget återigen samlat och det är årets höjdpunkt av alla! Familj och vänner i en salig röra möttes upp i Borgholm och vi hade det oförskämt bra på alla sätt med riktigt gott julbord och trevlig sällskap.
Kvällen slutade förstås i matkoma, liggläge och Netflix-filmer innan ögonen gick i kors.
Idag blev det ännu en skön sovmorgon, vi gick inte upp förrän strax innan halv tio. Joline sov fortfarande så Nicke och jag åkte ner till Borgholm och inhandlade frukostfrallor och lite tillbehör till dagens bak, julgodis och middag. Halv tolv åt vi frukost! " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> .-P " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Nog så gott! Är det helg så är det…
Efter det började Joline baka lussekatter medans jag tvättade min bil och Nicke grejade med Chevan i garaget. En sats knäck och en god middag med kyckling och nudlar hann vi också med och nu sitter jag här och laddar in foton och summerar helgen. Hoppas ni alla också haft en fin helg och hunnit njuta av lite julstämning.
Just de!
Ni som följer mig på instagram har ju kanske sett våra små nytillskott här hemma. Norpan & Skorpan som nu bott här i tre veckor. Det är ju inte alla som gillar smådjur eller gnagare så därför har jag valt att inte publicera bilderna direkt i inläggen här bland all mat och kommer heller inte att göra. Men är ni nyfikna så har jag gjort en egen sida med bilder till dom som ni kan se HÄR. (Valfritt att klicka på alltså)
Nu följer lite bilder från vår helg. (översta bilden är från dagens tredje adventsfrukost… Klockan halv tolv ja… )
Julbordet igår lördag på Robinson Crusoe i Borgholm. Ett ställe vi återkommer till igen precis som förra året… Riktigt mysig stämning, trevlig personal och framförallt god mat.
Förra årets bild då jag missade att ta med mig kameran ut till själva julbordet.
Det ”kalla” med för mig inga skaldjur eller ”fiskigheter”… Ja, förutom lite kokt lax… Min favorit på detta område blev helt klart det rökta renköttet, rostbiffen och julskinkan som var helt perfekt!
Inte min tallrik av det kalla utan mammas! Hon har en förmåga att få plats med hur mycket som helst!
El Peppo den av oss alla som alltid bjuder mest på sig själv på våra julbord! Han älskar mat och spex och det visar han tydligt här! Grillade ben av kalkon fick honom att se ut som Fred Flinta… fråga inte varför… " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />
Ja, det var mycket mat och det var riktigt god mat! Janssons, kroppkakor, köttbullar, grönkålspaj, prinskorv, omelett och stuvningar och gud vet allt… Vi rullade bokstavligen hem! (Jag körde visst)
En liten tallrik av godisbordet… Min absoluta favorit är och kommer alltid att vara mandelmusslor med grädde och hjortronsylt och dessa var underbart goda!
Tredje advent vaknade vi till och här en bagels med mitt favoritpålägg. Gräddost och Kalles randiga!
Den jobbiga biten av dagen avklarad. Min lilla pärla är här nytvättad, torkad, dammsugen och REN! *phhhuuuu*
Och medans jag tvättade bilen fixade Joline lussekatter.
Som blev superfina och galet goda!!
När jag kom in hjälptes vi åt med att koka en sats knäck. Ni glömmer väl inte det enkla receptet??
1 dl grädde + 1 dl socker + 1 dl sirap! Koka… Gör kulprov… Fyll i formar… Eller häll på bakplåtspapper…
Idag blev det formar, bara för att Joline gjorde de!
Supergoda och helt utan nötter denna gång. Hoppas ni hade en trevlig läsning, lämna gärna en kommentar om ni nu vågade klicka på länken… *S* PUSS! ♥