Festliga desserter
På bilden ovan ser du hallonfromage, ett fint smakminne från barndomen, mamma gjorde ofta olika slags fromage.
Min favorit var den gjord på skogshallon, vi plockade mängder på sensomrarna i omgivningarna runt vår gård i nordvästra Dalarna.
Det fanns stora kalhyggen upp mot Fulufjället, när de hade några år på nacken växte enorma mängder hallon där.
Hallonfromage 4-6 port
2 dl frysta skogshallon
2 dl grädde/kokosgrädde
2 ägg
1 msk valfri sötning
2 gelatinblad
1 tsk pressad citron
Mixa hallonen med stavmixer, passera genom nätsil.
Använder du köpta hallon så koka upp dem först, då de kan innehålla bakterier.
Ta en slickepott och pressa igenom fruktköttet, det är enklast.
Blötlägg gelatinet i kallt vatten i tio minuter.
Dela gulor och vitor i två bunkar.
Blanda gulorna med sötningen och vispa tjockt med elvisp, ca fem minuter tar det att bli riktigt bra.
Diska visparna ordentligt, innan du vispar vitorna riktigt hårt.
Vispa grädde eller kokosgrädde i en tredje bunke.
Krama ur och smält gelatinet tillsammans med citronsaften.
Blanda det smälta gelatinet med hallonpurén.
Rör ner lite av den vispade grädden i äggulesmeten och rör så i hallonpurén.
Blanda ner resten av grädden och vänd till sist försiktigt ner äggvitorna.
Fyll fromagen i små moccakoppar eller i små, fina glas, ställ i kyl att stelna nån timme.
Servera vispad grädde/kokosgrädde till och gärna lite hela bär.
Du kan också fylla fromagen i snapsglas och servera till helgbrunchen, då räcker den här satsen till många.
Pannacotta är en efterrätt som blev populär under min tid som restaurangkock på 90-talet.
Den är väldigt bra att ta till om du vill förbereda desserten i god tid före middagen.
Vaniljpannacotta 4-6 port
2 dl grädde/kokosgrädde
1 blad gelatin
½ vaniljstång eller ½ krm vaniljpulver
ev 1-2 tsk valfri sötning
Hallonsås
2 dl hallon
1 tsk pressad citron
ev 1 tsk valfri sötning
Koka upp hallonen med citronsaft och ev lite sötning. Mixa och passera genom nätsil och kyl ner.
Såsen har ganska kort hållbarhet men fungerar fint att frysa in till nästa gång du vill ha en njutbar dessert.
Blötlägg gelatinet i kallt vatten, minst fem minuter.
Koka upp grädden med vaniljstången som delats på längden.
Ta från spisen och rör ner det nu mjuka bladet. Fiska upp vaniljstången och skrapa ur fröna med en kniv, rör ner i grädden.
Har du inte vaniljstång så rör ner vaniljpulver och den sötning du föredrar.
Häll upp i portionsformar och kyl några timmar.
Doppa formen i varmt vatten, ta ur pannacottan med hjälp av en smal kniv och lägg upp på en spegel av hallonsås.
Rör ut lite yoghurt eller crème fraiche med grädde.
Lägg några droppar på rad och dra med en tandpetare så blir det hjärtan, garnera med några fina hallon.
Här nedan kommer en mejerifri glass, bra att till om du får gäster som inte tål mjölk eller som är veganer, hallonsåsen är förstås god även till den.
Mejerifri avokadoglass
1 välmogen eko-avokado
1 liten eko-banan
1 burk kokosmjölk
1-2 msk valfri sötning
1 krm vaniljpulver
½ tsk mald kardemumma
Skär avokadon och bananen i små bitar.
Mixa tillsammans med kokosmjölken till en slät smet, smaksätt med vald sötning, vanilj och kardemumma.
Kör i glassmaskin tills det blivit en krämig glass eller frys in i en låda under några timmar, ta ut och rör om några gånger under tiden.
Det här var det tredje och sista inlägget med recept och inspiration inför nyårsmiddagen.
Här hittar du några olika förrätter och här finns varmrätter med tillbehör.
Gott Nytt År!
Kokbokstips
Fler godsaker som passar till både fest och vardag hittar du i mina E-böcker Gammaldags husmanskost på nytt sätt och i Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.
Vill du hellre köpa en ”riktig” kokbok så hittar du i länkarna nedan de enda av mina åtta kokböcker som finns kvar som inbundna, Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker och Birgitta Höglunds bästa grilltips.
Receptet till bilden nedan, getmesemousse med blåbär, hittar du i Gröna, sköna tillbehör.
Den fotograferade jag en vacker sensommarkväll vid Fjällnäs Hotell i Härjedalen.