Pizza calzone – hemmagjord!
Äntligen fredag! T.G.I.F (thank god it´s friday) Superduperskönt med helg! Och det skall jag faktiskt erkänna att jag som bor på ”bonn-vischan” här på Öland inte vetat i så många år vad just T.G.I.F stod för… Jag trodde först det … Läs mer
5 tips till taco-fredag!

tacos
Det är himla mysigt nu med taco-fredagarna igen när hösten har anlänt, det hör liksom till att spica upp tillvaron på fredagskvällarna och mysa ihop sig med familjen. Det finns ju oändliga variationer och smaksättningar. Favoriten hos mig är nog de klassiska hårda skalen med riktigt kryddad nötfärs och chunky salsa med ananas. Vitlökssås och rödlök ett måste och små nachochips värmda i micron med riven ost… ;-)

Här har jag samlat några favoriter som ofta återkommer här hemma, vilken det blir imorgon fredag vet jag inte än. Vet du vad ni ska äta?? :-P  

nötfärs_nyttig_lunch_mat
LCHF tacos Recept HÄR >>

smördegsinbakad_köttfärsrulle
Tacorulle Recept HÄR >>

tacos_i_pita_muurikka
Tacos utomhus på muurikkan Recept HÄR >>

tacogratäng_recept_taco_gratäng
Tacogratäng Recept HÄR >>

tacotårta_recept
Tacotårta Recept HÄR >>

Tortellini med pesto och zucchini i ostsås

tortellini_pesto_ostsås_valnötter
När jag köper hem tortellini så ser det så vansinnigt gott ut i förpackningen så dom hoppar nästan ner i vagnen av sig själv och jag tänker alltid – det blir en perfekt middag nån dag i veckan.

Sen tänker jag inte mer förrän det är dags och jag tar fram paketen ur kylen med dom ljuvliga små knytena. Å där får jag lite hjärnsläpp…. OFTA! Ibland är det galet svårt att komma på nåt nytt med just tortellini tycker jag förutom den klassiska ostsåsen eller i tomatsås.

Hur tillagar du din favorit med tortellini? Fyll på med tips om du har.

Här blev jag i alla fall väldigt nöjd då jag lyckades skaka fram en bit zucchini, en lök, en ask philadelphiaost och en burk pesto ur kylskåpet. Kombinationen med tortellinin blev strålande god – lycklig, lycklig!! :-P Prova detta, jag lovar det kommer bli en favorit! Glöm inte strössla lite valnötter före servering för extra ”crunch”. ;-)

4-6 port
Det här behöver du :
2 förp färsk tortellini
1 gul lök
½ zucchini
4 msk grön pesto
1 ask philadelphiaost (200 gram)
Salt & peppar
En skvätt pastavatten

GÖR SÅHÄR : 
Finhacka löken och fräs på i het panna med lite olja eller smör. Låt den mjukna. Tillsätt zucchini i mindre bitar och vänd runt. Rör ner pesto och philadelphiaost och sänk värmen.

Koka upp saltat vatten till tortellinin och koka den enl. förpackningen.

 

Låt såsen koka ihop några minuter. Smaka av med salt och peppar. Späd med lite av pastavattnet om såsen blir för tjock eller du vill ha MER sås! ;-)

Vänd ner tortellinin i såsen och toppa med valnötter om du vill.

tortellini_ostsås_pesto_zucchini
Redo att börja! ;-)

pestosås_zucchini_pasta_tortellini
Härliga ingredienser till såsen med lök, zucchini, pesto och philadelphiaost.

ostsås_pesto_tortellini
Ostsåsen har kokat ihop och färdig att blandas med pastan.

färsk_tortellini
Färsk tortellini med prosciutto, tar inte många minuter att koka. Vänd sedan ner i såsen.

tortellini_pesto_ostsås
Strö över lite valnötter före servering – ät och njut och a en trevlig fredag allihopa! :-P

Fredagsgott med varm baguette, fylld med salami och brieost

fredagsmys_tips_salami_brie_varma_mackor
Har ni testat att göra en stor, lång varm macka av baguette? Fylld med salami, massor av rödlök och brieost? Om inte gör de! :-P

Det blir så hejdundrande gott och enkelt att skära upp en bit till var och en. Varm brie är något av det godaste som finns, särskilt tillsammans med pepparsalami och krispig rödlök. Jag vet inte om jag lagt upp något liknande men det HÄR receptet är också gott om man hellre vill ha ost och skinka, fast då har jag knäckt i ett ägg också som fått gräddas med. För att inte tala om detta stora bröd, fyllt med ost som läckert förrätt eller till drinken. ;-)

4 port
Det här behöver du :

1 baguette
150 gram brieost
1 hg salami
1 stor rödlök
Riven goudaost
Svartpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Dela baguetten längs med och vik ut den. Lägg ett lager med brieost. Salami och rödlök över. Nyp ihop den och strö över riven ost. Slå in i ett paket av fuktat bakplåtspapper. Jag knycklar ihop pappret och sköljer den under kranen innan jag slår in hela baguetten, då håller sig ytan krispig och spröd utan att bli stenhård. In i ugnen 200 grader ca 20 min. Ta ut, skär upp och servera!

salami_brieost_baguette
Vik ut hela baguetten och fyll med massa gott!

fredagsmat_varm_baguette_salami_brie
Vik ihop och strö över riven ost. Slå in den i fuktat bakplåtspapper och in i ugnen ca 20 min, 200 grader.

varm_baguette_salami_brie
Gratinerad, varm baguette med härlig fyllning!

Kycklingpaj – Världens godaste




Ja, nu är det väl så att man kanske inte har smakat på alla världens Kycklingpajer, men den här skulle absolut kunna hamna på topp-tio.

Lagade den idag, innan jobbet, så finns det när barnen kommer hem från skola och jobb. Har jag tur finns det kvar till mig ikväll :))

Spännande smaker av soltorkad tomat,parmesan,pinjenötter mm...

Pajskal
150 g smör
3-4 dl vetemjöl
3 msk vatten.

Blanda ihop ingredienserna till pajskalet. Tryck ut degen i en pajform och ställ sedan in i kylen för att vila, i ca 20 minuter.
Nagga Pajskalet och förgrädda sedan 220 grader i 10 min.

Fyllning
1 grillad kyckling
1/2 röd lök
8 coctailtomater
6 soltorkade tomater
ca 3 msk fryst basilika eller 1/2 kruka färsk
3 ägg
3 dl grädde
salt och peppar
ca 2 dl riven parmesanost
1/2 dl pinjenötter

Rensa kycklingen och dela sedan i mindre bitar. Fördela i det gräddade pajskalet.. Skala och skiva löken och fördela det över kycklingen.
Halvera coctailtomaterna, strimla soltorkade tomater och hacka basilikan (om du använder färsk).
Fördela alltsammans i pajen och täck sedan med parmesanosten.
Rör ihop ägg,grädde,salt och peppar och häll äggstanningen över pajen.
Toppa med pinjenötterna.

Grädda sedan i ugnen, 220 grader, ca 25-30 min tills pajen fått fin färg.
Seg och knäckig hallon & blåbärspaj

blåbärs_hallonpaj_knäckig_recept
Igårkväll bakade jag denna vansinnigt goda, sega, knäckiga paj med hallon och blåbär. Ja, jag har tjuvsmakat en sked på fredagsfikat redan, ville ju veta hur seg och knäckig den blev! Och den får verkligen med beröm godkänt. Det var visst nån annan här i huset som också provsmakade en BIT nyss och ”DEN var fruktansvärt goooood!!” Inspirationen till pajen fick jag från bloggen Frostrosor*.

Tanken är att det ska finnas kvar lite till eftermiddagskaffet då vi har ett byggjobbare som håller på i garaget. Men man vet ju aldrig… ;-)

Ha en finfin fredag allihopa och gör som jag, låt dig inspireras och prova denna paj! :-P

*Recept och inspiration från frostrostor.nu. Har dock gjort vissa ändringar. Jag ökade på mängden bär till ½ liter och ha till hallon. Ingen citron och ingen kardemumma. Originalrecept hittar ni HÄR.

Det här behöver du : 
250 gram hallon
250 gram blåbär
2 msk socker
2 tsk potatismjöl
100 gram smör
2 ½ dl socker
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
1 ägg

GÖR SÅHÄR : 
Smörj en pajform. Mät upp hallon och blåbär i en bunke. Tillsätt 2 msk socker och potatismjöl. Vänd runt så allt blandas. Häll därefter över i en pajformen.

Smält smöret och låt det svalna. Blanda socker, vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en bunke. Vispa upp ägget. Rör ner det smälta smör tillsammans med det uppvispade ägget i mjölblandningen. Rör slät och bred över bären i formen.

Grädda på 200 grader i cirka 35 minuter. Pudra över florsocker, servera med vaniljsås och färska bär! ;-)

hallon_blåbärspaj_knäckig
Hallon och blåbär gottar till sig med potatismjöl och lite socker innan täcket läggs på.

knäckig_blåbärpaj_hallonpaj
Efter ca 35 min i ugnen är pajen härligt gyllene och och bären bubblar i kanterna. Låt den svalan något så blir den extra knäckig och seg.

hallon_färska_hallonpaj
Färska bär är alltid fint att dekorera med. :-P

hallonpaj_blåbärpaj_recept
F
redagsmys – dubbelmums! :-P

Kladdkakemuffins med banantopp

muffins_kladdkakemuffins_bananmuffins_
Jag var tvungen att prova, och det blev helt bananas, galet gott! :-P Knasigt och precis så ”kladdkakigt” och ”banankakigt” jag ville ha det! Visst kan man skiva ner banan i vanlig kladdkakesmet men jag ville ha båda sorters kaka i en och samma muffins så jag chansade. :-P

Jag fick ut 16 st muffins av dessa två recept, beror lite på vilken storlek på muffinsplåt/formar du använder. Dessa är ”normalstora”.

Kladdkakesmet :
2 ägg
2½ dl strösocker
3 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
100 gram mjukt smör

GÖR SÅHÄR :
Rör ihop ägg och socker. Rör ihop vetemjöl med kakaon, vaniljsockret och saltet. Vänd ner i smeten och rör om. Tillsätt smöret. Blanda till en slät smet. Fyll upp muffinsformar till hälften.

Banansmet :
3 fula mosade bananer
125 gram mjukt smör
1 ägg
1 dl mjölk

2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

GÖR SÅHÄR : 
Blanda de blöta ingredienserna i en skål och de torra i en annan. Rör snabbt ihop med sked. Inte vispa. Fördela smeten ovanpå kladdkakesmeten. Grädda i 175 grader ca 25-30 min.

banan_fruktsallad
Choklad och banan goes bananas! ;-)

muffins_kladdkakemuffins_banan
Hälften kladdkaka, hälften banankaka!

muffins_kalddkaka_banan
Färdiggräddade efter ca 25-30 min.

kladdkakemuffins_kladdkaka_muffins_bananmuffins
Ställ muffinsarna på en tallrik och täck med plastfolié och låt svalna i kylskåpet så blir dom härligt sega och kladdiga! :-P

Världens godaste tacogratäng

tacogratäng_
Precis, det ÄR faktiskt världens godaste tacogratäng! Istället för vanlig tacos med pryttlar och skålar överallt så kör vi allt i en form, ni vet ju att jag har en liten förkärlek till smidiga och enkla recept så detta är inget undantag. Ni har säkert provat på något recept tidigare på just tacogratäng och har ni det, eller aldrig provat så lova att ni testar detta.

Det är liksom helt perfekt! Smakerna av krispig chunky salsa och den lena crème fraîchen med en gnutta honung tillsammans med het jalapeno och kryddig färs, det är som ett äktenskap, bara skjuts in i ugnen så lever man lyckligt i alla sina dar! PROVA!! :-P ;-)

6-8 port
Det här behöver du :

200 gram nachochips

500 gram nötfärs alt blandfärs
2 vitlöksklyftor
1 köttbuljongtärning
1 msk soya
Salt & peppar

5 dl tomatsalsa med ananas (se recept HÄR)
5 dl crème fraîche
1 msk flytande honung
Salt & peppar
2 dl riven cheddarost
Körsbärstomater
Skivad jalapeno
1 majskolv (kokt)

GÖR SÅHÄR :
Bryn färsen i het panna. Riv ner vitlök och krydda med salt och peppar. Smula ner en buljongtärning och tillsätt soya.
Smula ner 3/4 av nachochipsen i botten på en ugnsfast form. Lägg över färsen, tomatsalsan. Blanda crème fraîchen med honung, salt och peppar och bred över. Toppa med cheddarost, tomater och jalapeno. Gratinera i 180 grader tills gratängen fått fin färg, ca 30-35 min. Stick ner nachochips och servera med sallad och majs.

tacosgratäng_tacogratäng
Då vankas det tacogratäng! :-P

tacogratäng_recept
Hade ett par skivor ananas över i en burk som jag la ovanpå salsan också.

tacogratäng_nachochips_cheddarost
Toppa med crème fraîchen och riven cheddarost.

tacogratäng_nackochips
Skivade tomater och jalapeno.  Skjuts in i ugnen.

tacogratäng_recept_taco_gratäng
Efter ca 30 min. Stick ner nachochipsen och servera! ;-)

tacos_tacogratäng_gratäng_tacogratäng_recept
Sallad med majs till är ett måste. Köp färsk majs och koka, det blir godast!

tacogratäng_världens_godaste
Smaklig måltid, kanske en ny fredagsfavorit till imorgon? :-P

Broccolipaj med champinjoner, salami & brieost

salami_brie_paj
Just nu sitter jag och skriver i offlineläge. Bredbandet här på ön ligger nere igen och det är sååå tröttsamt då jag började med mitt inlägg redan vid 08 i morse… Enligt Telia är det tekniska fel på en massa stationer mest på norra Öland men självklart här hos oss också!

Regnet vräker ner ute och hela gården är som en stor lervälling. Som lite grädde på _det_ moset så har Joline lyckats ställa in en sån där ”mönsterkod-lås” på sin mobil som hon i morse hade glömt bort… *suck* Och efter fem försök så är telefonen LÅST ja…

Jag googlade på det mobila bredbandet så gott det gick och det går tydligen inte att återställa om man inte får googlekontot att svara eller inte hittar sin PUK-kod… En vända i telefonkö till Telia för att höra om man bara kunde få ett nytt refillkort men se de gick inte för då skulle det nuvarande refillkortet först vara registrerat på deras sidor… Och ett nytt refillkort kunde jag ju beställa men problemet med att telefonen är låst skulle ändå kvarstå…

En telefonkö-runda till Samsung och deras support som förklarade att det enda jag kunde göra var en fabriksåterställning genom att gå in ”bakvägen” i telefonen… Genast vänder jag på den och kollar luckan på baksidan men det var inte riktigt så han menade… :-P Däremot kan jag nu stolt skryta med att jag är en fena på att återställa Samsung mobiler! Det finns liksom en liten ”bios” även i en mobil, (hade ingen aning) och via den kunde jag formatera hela telefonen och börja om på nytt! Herregud va duktig jag är!

Nu blev hon dock av med alla sina inställningar och appar men bilder o kontakter hade sparats på simkortet så skadan var inte så stor ändå om det inte vore för att det tekniska fortsatte att jävlas med mig resten av dan. När mobilen väl var klar så skulle jag ju fortsätta blogga men då va bredbandet borta… *dubbelsuck* Men, men.

Nu är det ju fredag i alla fall och då ska vi vara glada! Och jag bjuder er på en dubbel-super-vrålgod paj med broccoli, champinjoner, salami och brieost… Varsågoda och hoppas ni haft en fin dag! :-P

Det här behöver du :
1 sats pajdeg :
200 gram vetemjöl
125 gram smör
2 msk kallt vatten

Fyllning :
2 buketter broccoli
200 gram färska champinjoner
150 gram pepparsalami
150 gram brieost
3 ägg
2 dl grädde
1 dl mjölk
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Mät upp 200 gram vetemjöl i en bunke. Tillsätt kallt smör i tunna skivor (osthyvel) och nyp snabbt ihop degen till finfördelade smulor. Tillsätt vattnet och tryck ihop den till en slät deg. Kavla degen på mjölat underlag till en stor platta, något större än pajformen. Kavla så den är ca 0,3-0,5 cm tjock.

Lägg degen över formen och tryck ut den i kanterna, här använde jag även bakplåtspapper i formen då blir det lättare att lyfta upp pajen om man inte använder springform med löstagbar kant.

Förgrädda 10 min i 220 grader.

Ta ut pajformen och lägg i fyllningen. Grädda sen på 200 grader i 30 min.

paj_matig_broccoli_salami_brieost
Supergod paj med massa härliga smaker!

smörstekta_champinjoner_färska
Hittar man små vita, färska champinjoner så är dom allra godast. Torrstek, salta och tillsätt en klick smör.

broccolipaj_paj_matpaj_salami_brie
Pepparsalami är gott i, men även salami med soltorkade tomater.

salladslök_knipplök
Knipplök är bland det bästa till pajer, den är mild och fräsch och även dekorativ vid servering skuren i tunna skivor.

broccolipaj_salami_brieost
Efter ca 30 min är pajen klar. Låt den gärna stå till sig en stund före servering.

broccolipaj_salami_brie
Smaklig paj och ha en mysig fredagkväll!

Varma ostfrallor AB

ostfrallor_fyllda_gratinerade_fredagsmys
Fredagsmyset står på tur, äntligen helg och familjen är samlad!

Detta jag visar nu var nått nytt jag provade. Vanliga små vacumförpackade minibaguetter, du vet dom där i 6-pack? Billiga bakup-baguetter som finns att köpa överallt. Ganska tråkiga i vanliga fall men heeey!! – Detta ska du prova så lär ni älska dom i fortsättningen! ;-)

Innan du gräddad dom färdiga i ugnen så fyll dom med ost och skinka, vik ihop, lägg i en ugnsfast form och riv över ost! Det blir absolut godast med port salut, den osten är som gjord för gratinering och extra fin färg av den gula kanten, vad består den av egentligen? cheddar eller?  Ja, ni fattar hur gott det är och en riktig fredags-mysare! Varma ostfrallan AB! :-P

baguetter_fyllda_ostgratinerade
Fyllda med ost och rökt skinka. Riven port salut ovanpå och skjuts in i ugnen i 200 grader till de fått fin färg, ca 15 min!

The post Varma ostfrallor AB appeared first on Kryddburken.se.