Det är himla mysigt nu med taco-fredagarna igen när hösten har anlänt, det hör liksom till att spica upp tillvaron på fredagskvällarna och mysa ihop sig med familjen. Det finns ju oändliga variationer och smaksättningar. Favoriten hos mig är nog de klassiska hårda skalen med riktigt kryddad nötfärs och chunky salsa med ananas. Vitlökssås och rödlök ett måste och små nachochips värmda i micron med riven ost…
Här har jag samlat några favoriter som ofta återkommer här hemma, vilken det blir imorgon fredag vet jag inte än. Vet du vad ni ska äta??
LCHF tacos Recept HÄR >>
Tacorulle Recept HÄR >>
Tacos utomhus på muurikkan Recept HÄR >>
Tacogratäng Recept HÄR >>
Tacotårta Recept HÄR >>
När jag köper hem tortellini så ser det så vansinnigt gott ut i förpackningen så dom hoppar nästan ner i vagnen av sig själv och jag tänker alltid – det blir en perfekt middag nån dag i veckan.
Sen tänker jag inte mer förrän det är dags och jag tar fram paketen ur kylen med dom ljuvliga små knytena. Å där får jag lite hjärnsläpp…. OFTA! Ibland är det galet svårt att komma på nåt nytt med just tortellini tycker jag förutom den klassiska ostsåsen eller i tomatsås.
Hur tillagar du din favorit med tortellini? Fyll på med tips om du har.
Här blev jag i alla fall väldigt nöjd då jag lyckades skaka fram en bit zucchini, en lök, en ask philadelphiaost och en burk pesto ur kylskåpet. Kombinationen med tortellinin blev strålande god – lycklig, lycklig!! Prova detta, jag lovar det kommer bli en favorit! Glöm inte strössla lite valnötter före servering för extra ”crunch”.
4-6 port
Det här behöver du :
2 förp färsk tortellini
1 gul lök
½ zucchini
4 msk grön pesto
1 ask philadelphiaost (200 gram)
Salt & peppar
En skvätt pastavatten
GÖR SÅHÄR :
Finhacka löken och fräs på i het panna med lite olja eller smör. Låt den mjukna. Tillsätt zucchini i mindre bitar och vänd runt. Rör ner pesto och philadelphiaost och sänk värmen.
Koka upp saltat vatten till tortellinin och koka den enl. förpackningen.
Låt såsen koka ihop några minuter. Smaka av med salt och peppar. Späd med lite av pastavattnet om såsen blir för tjock eller du vill ha MER sås!
Vänd ner tortellinin i såsen och toppa med valnötter om du vill.
Härliga ingredienser till såsen med lök, zucchini, pesto och philadelphiaost.
Ostsåsen har kokat ihop och färdig att blandas med pastan.
Färsk tortellini med prosciutto, tar inte många minuter att koka. Vänd sedan ner i såsen.
Strö över lite valnötter före servering – ät och njut och a en trevlig fredag allihopa!
Har ni testat att göra en stor, lång varm macka av baguette? Fylld med salami, massor av rödlök och brieost? Om inte gör de! :-P
Det blir så hejdundrande gott och enkelt att skära upp en bit till var och en. Varm brie är något av det godaste som finns, särskilt tillsammans med pepparsalami och krispig rödlök. Jag vet inte om jag lagt upp något liknande men det HÄR receptet är också gott om man hellre vill ha ost och skinka, fast då har jag knäckt i ett ägg också som fått gräddas med. För att inte tala om detta stora bröd, fyllt med ost som läckert förrätt eller till drinken.
4 port
Det här behöver du :
1 baguette
150 gram brieost
1 hg salami
1 stor rödlök
Riven goudaost
Svartpeppar
GÖR SÅHÄR :
Dela baguetten längs med och vik ut den. Lägg ett lager med brieost. Salami och rödlök över. Nyp ihop den och strö över riven ost. Slå in i ett paket av fuktat bakplåtspapper. Jag knycklar ihop pappret och sköljer den under kranen innan jag slår in hela baguetten, då håller sig ytan krispig och spröd utan att bli stenhård. In i ugnen 200 grader ca 20 min. Ta ut, skär upp och servera!
Vik ut hela baguetten och fyll med massa gott!
Vik ihop och strö över riven ost. Slå in den i fuktat bakplåtspapper och in i ugnen ca 20 min, 200 grader.
Jag var tvungen att prova, och det blev helt bananas, galet gott! Knasigt och precis så ”kladdkakigt” och ”banankakigt” jag ville ha det! Visst kan man skiva ner banan i vanlig kladdkakesmet men jag ville ha båda sorters kaka i en och samma muffins så jag chansade.
Jag fick ut 16 st muffins av dessa två recept, beror lite på vilken storlek på muffinsplåt/formar du använder. Dessa är ”normalstora”.
Kladdkakesmet :
2 ägg
2½ dl strösocker
3 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
100 gram mjukt smör
GÖR SÅHÄR :
Rör ihop ägg och socker. Rör ihop vetemjöl med kakaon, vaniljsockret och saltet. Vänd ner i smeten och rör om. Tillsätt smöret. Blanda till en slät smet. Fyll upp muffinsformar till hälften.
Banansmet :
3 fula mosade bananer
125 gram mjukt smör
1 ägg
1 dl mjölk
2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
GÖR SÅHÄR :
Blanda de blöta ingredienserna i en skål och de torra i en annan. Rör snabbt ihop med sked. Inte vispa. Fördela smeten ovanpå kladdkakesmeten. Grädda i 175 grader ca 25-30 min.
Choklad och banan goes bananas!
Hälften kladdkaka, hälften banankaka!
Färdiggräddade efter ca 25-30 min.
Ställ muffinsarna på en tallrik och täck med plastfolié och låt svalna i kylskåpet så blir dom härligt sega och kladdiga!
Precis, det ÄR faktiskt världens godaste tacogratäng! Istället för vanlig tacos med pryttlar och skålar överallt så kör vi allt i en form, ni vet ju att jag har en liten förkärlek till smidiga och enkla recept så detta är inget undantag. Ni har säkert provat på något recept tidigare på just tacogratäng och har ni det, eller aldrig provat så lova att ni testar detta.
Det är liksom helt perfekt! Smakerna av krispig chunky salsa och den lena crème fraîchen med en gnutta honung tillsammans med het jalapeno och kryddig färs, det är som ett äktenskap, bara skjuts in i ugnen så lever man lyckligt i alla sina dar! PROVA!!
6-8 port
Det här behöver du :
200 gram nachochips
500 gram nötfärs alt blandfärs
2 vitlöksklyftor
1 köttbuljongtärning
1 msk soya
Salt & peppar
5 dl tomatsalsa med ananas (se recept HÄR)
5 dl crème fraîche
1 msk flytande honung
Salt & peppar
2 dl riven cheddarost
Körsbärstomater
Skivad jalapeno
1 majskolv (kokt)
GÖR SÅHÄR :
Bryn färsen i het panna. Riv ner vitlök och krydda med salt och peppar. Smula ner en buljongtärning och tillsätt soya.
Smula ner 3/4 av nachochipsen i botten på en ugnsfast form. Lägg över färsen, tomatsalsan. Blanda crème fraîchen med honung, salt och peppar och bred över. Toppa med cheddarost, tomater och jalapeno. Gratinera i 180 grader tills gratängen fått fin färg, ca 30-35 min. Stick ner nachochips och servera med sallad och majs.
Hade ett par skivor ananas över i en burk som jag la ovanpå salsan också.
Toppa med crème fraîchen och riven cheddarost.
Skivade tomater och jalapeno. Skjuts in i ugnen.
Efter ca 30 min. Stick ner nachochipsen och servera!
Sallad med majs till är ett måste. Köp färsk majs och koka, det blir godast!
Just nu sitter jag och skriver i offlineläge. Bredbandet här på ön ligger nere igen och det är sååå tröttsamt då jag började med mitt inlägg redan vid 08 i morse… Enligt Telia är det tekniska fel på en massa stationer mest på norra Öland men självklart här hos oss också!
Regnet vräker ner ute och hela gården är som en stor lervälling. Som lite grädde på _det_ moset så har Joline lyckats ställa in en sån där ”mönsterkod-lås” på sin mobil som hon i morse hade glömt bort… *suck* Och efter fem försök så är telefonen LÅST ja…
Jag googlade på det mobila bredbandet så gott det gick och det går tydligen inte att återställa om man inte får googlekontot att svara eller inte hittar sin PUK-kod… En vända i telefonkö till Telia för att höra om man bara kunde få ett nytt refillkort men se de gick inte för då skulle det nuvarande refillkortet först vara registrerat på deras sidor… Och ett nytt refillkort kunde jag ju beställa men problemet med att telefonen är låst skulle ändå kvarstå…
En telefonkö-runda till Samsung och deras support som förklarade att det enda jag kunde göra var en fabriksåterställning genom att gå in ”bakvägen” i telefonen… Genast vänder jag på den och kollar luckan på baksidan men det var inte riktigt så han menade… Däremot kan jag nu stolt skryta med att jag är en fena på att återställa Samsung mobiler! Det finns liksom en liten ”bios” även i en mobil, (hade ingen aning) och via den kunde jag formatera hela telefonen och börja om på nytt! Herregud va duktig jag är!
Nu blev hon dock av med alla sina inställningar och appar men bilder o kontakter hade sparats på simkortet så skadan var inte så stor ändå om det inte vore för att det tekniska fortsatte att jävlas med mig resten av dan. När mobilen väl var klar så skulle jag ju fortsätta blogga men då va bredbandet borta… *dubbelsuck* Men, men.
Nu är det ju fredag i alla fall och då ska vi vara glada! Och jag bjuder er på en dubbel-super-vrålgod paj med broccoli, champinjoner, salami och brieost… Varsågoda och hoppas ni haft en fin dag!
Det här behöver du :
1 sats pajdeg :
200 gram vetemjöl
125 gram smör
2 msk kallt vatten
Fyllning :
2 buketter broccoli
200 gram färska champinjoner
150 gram pepparsalami
150 gram brieost
3 ägg
2 dl grädde
1 dl mjölk
Salt & peppar
GÖR SÅHÄR :
Mät upp 200 gram vetemjöl i en bunke. Tillsätt kallt smör i tunna skivor (osthyvel) och nyp snabbt ihop degen till finfördelade smulor. Tillsätt vattnet och tryck ihop den till en slät deg. Kavla degen på mjölat underlag till en stor platta, något större än pajformen. Kavla så den är ca 0,3-0,5 cm tjock.
Lägg degen över formen och tryck ut den i kanterna, här använde jag även bakplåtspapper i formen då blir det lättare att lyfta upp pajen om man inte använder springform med löstagbar kant.
Förgrädda 10 min i 220 grader.
Ta ut pajformen och lägg i fyllningen. Grädda sen på 200 grader i 30 min.
Supergod paj med massa härliga smaker!
Hittar man små vita, färska champinjoner så är dom allra godast. Torrstek, salta och tillsätt en klick smör.
Pepparsalami är gott i, men även salami med soltorkade tomater.
Knipplök är bland det bästa till pajer, den är mild och fräsch och även dekorativ vid servering skuren i tunna skivor.
Efter ca 30 min är pajen klar. Låt den gärna stå till sig en stund före servering.
Fredagsmyset står på tur, äntligen helg och familjen är samlad!
Detta jag visar nu var nått nytt jag provade. Vanliga små vacumförpackade minibaguetter, du vet dom där i 6-pack? Billiga bakup-baguetter som finns att köpa överallt. Ganska tråkiga i vanliga fall men heeey!! – Detta ska du prova så lär ni älska dom i fortsättningen!
Innan du gräddad dom färdiga i ugnen så fyll dom med ost och skinka, vik ihop, lägg i en ugnsfast form och riv över ost! Det blir absolut godast med port salut, den osten är som gjord för gratinering och extra fin färg av den gula kanten, vad består den av egentligen? cheddar eller? Ja, ni fattar hur gott det är och en riktig fredags-mysare! Varma ostfrallan AB!
Fyllda med ost och rökt skinka. Riven port salut ovanpå och skjuts in i ugnen i 200 grader till de fått fin färg, ca 15 min!
The post Varma ostfrallor AB appeared first on Kryddburken.se.