Helstekt fläskfilé med örtagårdssås

helstekt_fläskfile_örtagårdssås
Vår middag igårkväll på alla hjärtans dag blev ren och skär önskemiddag för jag hade verkligen ingen susning själv, lite trött i skallen och hade funderat länge o väl på vad jag skulle göra?! Joline föreslog potatisgratäng och det är bara vid festligare tillfällen som just potatisgratäng lagas här hemma, väldigt sällan till vardags om det inte är sommar och högsäsong på grillen. Men gott är det så jag följde hennes råd, en festlig fredagsmiddag alla hjärtans dag till ära.

Till gratäng är det gott med en fin bit kött tycker jag, och eftersom majoriteten här hemma föredrar griskött framför nötkött (som jag älskar) så gjorde jag det enkelt för mig så det fick det bli helstekt fläskfilé och en god sås till.

Jag var lite inne på att göra en annorlunda sås den här gången, för sås är ju nånting som jag bara älskar att laga och experimentera med. Det är liksom huvudnumret i hela middagen. Franska smak med örter och grädde, en skvätt vitt vin och kalvfond och JAAA – hujedamej vilken vilken sås det blev!! :-P Vansinnigt god och skulle lätt kunnat ätas med sked utan tillbehör. ;-) Men för att ni ska få en helhet på middagen så får ni recept på alltihop! ♥

4 port
Helstekt fläskfilé : 
2 fläskfiléer
Smör till stekning
1 msk mortlade torkade örtkryddor (timjan, dragon, rosmarin)
Salt och peppar

GÖR SÅHÄR :
Putsa fläskfiléerna och bryn i stekpanna i smör så de får fin färg. Krydda med salt och peppar. Sänk värmen och slå lite vatten i botten på pannan och lägg på lock. Låt stå så ca 15 min tills fläskfiléerna är genomstekta. Såhär brukar jag göra om jag har annat i ugnen och inte kan eftersteka dom där, blir kanongott och saftigt och vattnet gör att de inte bränner fast. Har du tillgång till ugn så efterstek dom inpackade i bakplåtspapper tills innertemp visar 70 grader. Ta ut och låt vila innan servering. Vid servering; ta upp på skärbräda och skär i bitar.

4-6 port
Örtagårdssås : 
2 msk smör
1½ msk vetemjöl
3 dl grädde
2 dl vitt vin
1 msk mortlade torkade örtkryddor (timjan, dragon, rosmarin)
2 msk kalvfond
1 buljongtärning italiensk ört
Svartpeppar
Salt

GÖR SÅHÄR : 
Använd en tjockbottnad kastrull och smält smöret. Dra kastrullen från plattan och vispa ner vetemjölet. Slå på grädden och vispa till en slät sås. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och tillsätt övriga ingredienser. Låt såsen koka upp och sedan sjuda på låg värme ca 30-40 min. Smaka av.

helstekt_fläskfile_innertempteratur
Fläskfiléerna är delade i tre av varje filé, därefter kryddade med örter, salt och peppar och brynta i stekpanna och därefter klara att efterstekas i ugn tills innertemp visar 70 grader.

potatisgratäng

4 port
Potatisgratäng :
6-8 medelstora potatisar
100 gram riven ost
5 dl grädde
2 vitlöksklyftor
Salt & nymalen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och skiva potatisen. Häll grädden i en rymlig bunke. Riv ner osten i grädden och tillsätt 2 finhackade vitlök. Salta & peppra. Lägg ner skivorna med potatis och blanda runt. Smörj en ugnsfast form. Häll i potatisen. Grädda i 200 grader ca 40-50 min.

örtagårdssås_recept
Örtagårdssåsen får puttra och smakas av ofta, en riktigt höjdare av såser som bara blir godare ju längre den får puttra! :-P

helstekt_fläskfile_sås_örtagårdssås_recept
Upplagt på tallrik, här utan såsen…

örtagårdssås_fläskfile_sås_helstekt
Och här MED såsen! Och den som säger att det inte behövs sås till potatisgratäng har helt misstagit sig, den här kan man inte vara utan! ;-)

vaniljhjärtan
Vissa av oss orkade inte med vaniljhjärtanen efter middagen som vi köpt, men va gör väl de!? Smakar lika gott till kaffe morgonen därpå. ;-)

Tortilla kyckling

tortilla_wraps_kycklingwraps_tortillawraps
Jodå, visst var det tortillakyckling, eller kycklingtacos, eller kycklingwraps. Många gissningar och visst hade det lika väl kunnat vara pulled pork, det var länge sen jag gjorde nu så kanske till nästa fredag. Så barnsligt gott är det i alla fall med kyckling och ett alternativ till den klassiska tacofärsen till fredagsmys!

Kycklingfiléerna har jag bara strimlat tunt, kryddat med fajitaskrydda, citron och vitlök och stekt på i panna. Sen är det bara att servera precis som tacos med goda tillbehör! :-P Nachochips med ostsmak och ostdipp får inte förglömmas dock.

Ikväll har jag lagat en gäng lchf-matlådor igen och även en supergod söndagsmiddag med fyllda skinkrullader, recept kommer imorgon! Hoppas ni alla haft en trevlig helg!

kyckling_tortilla_kycklingwraps_wraps
Goda tillbehör till, ungefär desamma som till tacos! Ostdippen får man absolut inte gömma, den har en strykande åtgång och passar även till kycklingwraps.

tortilla_kyckling_recept_wraps
Ät, njut och dippa! :-P

Pizza calzone – hemmagjord!
Äntligen fredag! T.G.I.F (thank god it´s friday) Superduperskönt med helg! Och det skall jag faktiskt erkänna att jag som bor på ”bonn-vischan” här på Öland inte vetat i så många år vad just T.G.I.F stod för… Jag trodde först det … Läs mer
5 tips till taco-fredag!

tacos
Det är himla mysigt nu med taco-fredagarna igen när hösten har anlänt, det hör liksom till att spica upp tillvaron på fredagskvällarna och mysa ihop sig med familjen. Det finns ju oändliga variationer och smaksättningar. Favoriten hos mig är nog de klassiska hårda skalen med riktigt kryddad nötfärs och chunky salsa med ananas. Vitlökssås och rödlök ett måste och små nachochips värmda i micron med riven ost… ;-)

Här har jag samlat några favoriter som ofta återkommer här hemma, vilken det blir imorgon fredag vet jag inte än. Vet du vad ni ska äta?? :-P  

nötfärs_nyttig_lunch_mat
LCHF tacos Recept HÄR >>

smördegsinbakad_köttfärsrulle
Tacorulle Recept HÄR >>

tacos_i_pita_muurikka
Tacos utomhus på muurikkan Recept HÄR >>

tacogratäng_recept_taco_gratäng
Tacogratäng Recept HÄR >>

tacotårta_recept
Tacotårta Recept HÄR >>

Tortellini med pesto och zucchini i ostsås

tortellini_pesto_ostsås_valnötter
När jag köper hem tortellini så ser det så vansinnigt gott ut i förpackningen så dom hoppar nästan ner i vagnen av sig själv och jag tänker alltid – det blir en perfekt middag nån dag i veckan.

Sen tänker jag inte mer förrän det är dags och jag tar fram paketen ur kylen med dom ljuvliga små knytena. Å där får jag lite hjärnsläpp…. OFTA! Ibland är det galet svårt att komma på nåt nytt med just tortellini tycker jag förutom den klassiska ostsåsen eller i tomatsås.

Hur tillagar du din favorit med tortellini? Fyll på med tips om du har.

Här blev jag i alla fall väldigt nöjd då jag lyckades skaka fram en bit zucchini, en lök, en ask philadelphiaost och en burk pesto ur kylskåpet. Kombinationen med tortellinin blev strålande god – lycklig, lycklig!! :-P Prova detta, jag lovar det kommer bli en favorit! Glöm inte strössla lite valnötter före servering för extra ”crunch”. ;-)

4-6 port
Det här behöver du :
2 förp färsk tortellini
1 gul lök
½ zucchini
4 msk grön pesto
1 ask philadelphiaost (200 gram)
Salt & peppar
En skvätt pastavatten

GÖR SÅHÄR : 
Finhacka löken och fräs på i het panna med lite olja eller smör. Låt den mjukna. Tillsätt zucchini i mindre bitar och vänd runt. Rör ner pesto och philadelphiaost och sänk värmen.

Koka upp saltat vatten till tortellinin och koka den enl. förpackningen.

 

Låt såsen koka ihop några minuter. Smaka av med salt och peppar. Späd med lite av pastavattnet om såsen blir för tjock eller du vill ha MER sås! ;-)

Vänd ner tortellinin i såsen och toppa med valnötter om du vill.

tortellini_ostsås_pesto_zucchini
Redo att börja! ;-)

pestosås_zucchini_pasta_tortellini
Härliga ingredienser till såsen med lök, zucchini, pesto och philadelphiaost.

ostsås_pesto_tortellini
Ostsåsen har kokat ihop och färdig att blandas med pastan.

färsk_tortellini
Färsk tortellini med prosciutto, tar inte många minuter att koka. Vänd sedan ner i såsen.

tortellini_pesto_ostsås
Strö över lite valnötter före servering – ät och njut och a en trevlig fredag allihopa! :-P

Fredagsgott med varm baguette, fylld med salami och brieost

fredagsmys_tips_salami_brie_varma_mackor
Har ni testat att göra en stor, lång varm macka av baguette? Fylld med salami, massor av rödlök och brieost? Om inte gör de! :-P

Det blir så hejdundrande gott och enkelt att skära upp en bit till var och en. Varm brie är något av det godaste som finns, särskilt tillsammans med pepparsalami och krispig rödlök. Jag vet inte om jag lagt upp något liknande men det HÄR receptet är också gott om man hellre vill ha ost och skinka, fast då har jag knäckt i ett ägg också som fått gräddas med. För att inte tala om detta stora bröd, fyllt med ost som läckert förrätt eller till drinken. ;-)

4 port
Det här behöver du :

1 baguette
150 gram brieost
1 hg salami
1 stor rödlök
Riven goudaost
Svartpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Dela baguetten längs med och vik ut den. Lägg ett lager med brieost. Salami och rödlök över. Nyp ihop den och strö över riven ost. Slå in i ett paket av fuktat bakplåtspapper. Jag knycklar ihop pappret och sköljer den under kranen innan jag slår in hela baguetten, då håller sig ytan krispig och spröd utan att bli stenhård. In i ugnen 200 grader ca 20 min. Ta ut, skär upp och servera!

salami_brieost_baguette
Vik ut hela baguetten och fyll med massa gott!

fredagsmat_varm_baguette_salami_brie
Vik ihop och strö över riven ost. Slå in den i fuktat bakplåtspapper och in i ugnen ca 20 min, 200 grader.

varm_baguette_salami_brie
Gratinerad, varm baguette med härlig fyllning!

Kycklingpaj – Världens godaste




Ja, nu är det väl så att man kanske inte har smakat på alla världens Kycklingpajer, men den här skulle absolut kunna hamna på topp-tio.

Lagade den idag, innan jobbet, så finns det när barnen kommer hem från skola och jobb. Har jag tur finns det kvar till mig ikväll :))

Spännande smaker av soltorkad tomat,parmesan,pinjenötter mm...

Pajskal
150 g smör
3-4 dl vetemjöl
3 msk vatten.

Blanda ihop ingredienserna till pajskalet. Tryck ut degen i en pajform och ställ sedan in i kylen för att vila, i ca 20 minuter.
Nagga Pajskalet och förgrädda sedan 220 grader i 10 min.

Fyllning
1 grillad kyckling
1/2 röd lök
8 coctailtomater
6 soltorkade tomater
ca 3 msk fryst basilika eller 1/2 kruka färsk
3 ägg
3 dl grädde
salt och peppar
ca 2 dl riven parmesanost
1/2 dl pinjenötter

Rensa kycklingen och dela sedan i mindre bitar. Fördela i det gräddade pajskalet.. Skala och skiva löken och fördela det över kycklingen.
Halvera coctailtomaterna, strimla soltorkade tomater och hacka basilikan (om du använder färsk).
Fördela alltsammans i pajen och täck sedan med parmesanosten.
Rör ihop ägg,grädde,salt och peppar och häll äggstanningen över pajen.
Toppa med pinjenötterna.

Grädda sedan i ugnen, 220 grader, ca 25-30 min tills pajen fått fin färg.
Seg och knäckig hallon & blåbärspaj

blåbärs_hallonpaj_knäckig_recept
Igårkväll bakade jag denna vansinnigt goda, sega, knäckiga paj med hallon och blåbär. Ja, jag har tjuvsmakat en sked på fredagsfikat redan, ville ju veta hur seg och knäckig den blev! Och den får verkligen med beröm godkänt. Det var visst nån annan här i huset som också provsmakade en BIT nyss och ”DEN var fruktansvärt goooood!!” Inspirationen till pajen fick jag från bloggen Frostrosor*.

Tanken är att det ska finnas kvar lite till eftermiddagskaffet då vi har ett byggjobbare som håller på i garaget. Men man vet ju aldrig… ;-)

Ha en finfin fredag allihopa och gör som jag, låt dig inspireras och prova denna paj! :-P

*Recept och inspiration från frostrostor.nu. Har dock gjort vissa ändringar. Jag ökade på mängden bär till ½ liter och ha till hallon. Ingen citron och ingen kardemumma. Originalrecept hittar ni HÄR.

Det här behöver du : 
250 gram hallon
250 gram blåbär
2 msk socker
2 tsk potatismjöl
100 gram smör
2 ½ dl socker
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
1 ägg

GÖR SÅHÄR : 
Smörj en pajform. Mät upp hallon och blåbär i en bunke. Tillsätt 2 msk socker och potatismjöl. Vänd runt så allt blandas. Häll därefter över i en pajformen.

Smält smöret och låt det svalna. Blanda socker, vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en bunke. Vispa upp ägget. Rör ner det smälta smör tillsammans med det uppvispade ägget i mjölblandningen. Rör slät och bred över bären i formen.

Grädda på 200 grader i cirka 35 minuter. Pudra över florsocker, servera med vaniljsås och färska bär! ;-)

hallon_blåbärspaj_knäckig
Hallon och blåbär gottar till sig med potatismjöl och lite socker innan täcket läggs på.

knäckig_blåbärpaj_hallonpaj
Efter ca 35 min i ugnen är pajen härligt gyllene och och bären bubblar i kanterna. Låt den svalan något så blir den extra knäckig och seg.

hallon_färska_hallonpaj
Färska bär är alltid fint att dekorera med. :-P

hallonpaj_blåbärpaj_recept
F
redagsmys – dubbelmums! :-P

Kladdkakemuffins med banantopp

muffins_kladdkakemuffins_bananmuffins_
Jag var tvungen att prova, och det blev helt bananas, galet gott! :-P Knasigt och precis så ”kladdkakigt” och ”banankakigt” jag ville ha det! Visst kan man skiva ner banan i vanlig kladdkakesmet men jag ville ha båda sorters kaka i en och samma muffins så jag chansade. :-P

Jag fick ut 16 st muffins av dessa två recept, beror lite på vilken storlek på muffinsplåt/formar du använder. Dessa är ”normalstora”.

Kladdkakesmet :
2 ägg
2½ dl strösocker
3 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
100 gram mjukt smör

GÖR SÅHÄR :
Rör ihop ägg och socker. Rör ihop vetemjöl med kakaon, vaniljsockret och saltet. Vänd ner i smeten och rör om. Tillsätt smöret. Blanda till en slät smet. Fyll upp muffinsformar till hälften.

Banansmet :
3 fula mosade bananer
125 gram mjukt smör
1 ägg
1 dl mjölk

2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

GÖR SÅHÄR : 
Blanda de blöta ingredienserna i en skål och de torra i en annan. Rör snabbt ihop med sked. Inte vispa. Fördela smeten ovanpå kladdkakesmeten. Grädda i 175 grader ca 25-30 min.

banan_fruktsallad
Choklad och banan goes bananas! ;-)

muffins_kladdkakemuffins_banan
Hälften kladdkaka, hälften banankaka!

muffins_kalddkaka_banan
Färdiggräddade efter ca 25-30 min.

kladdkakemuffins_kladdkaka_muffins_bananmuffins
Ställ muffinsarna på en tallrik och täck med plastfolié och låt svalna i kylskåpet så blir dom härligt sega och kladdiga! :-P

Världens godaste tacogratäng

tacogratäng_
Precis, det ÄR faktiskt världens godaste tacogratäng! Istället för vanlig tacos med pryttlar och skålar överallt så kör vi allt i en form, ni vet ju att jag har en liten förkärlek till smidiga och enkla recept så detta är inget undantag. Ni har säkert provat på något recept tidigare på just tacogratäng och har ni det, eller aldrig provat så lova att ni testar detta.

Det är liksom helt perfekt! Smakerna av krispig chunky salsa och den lena crème fraîchen med en gnutta honung tillsammans med het jalapeno och kryddig färs, det är som ett äktenskap, bara skjuts in i ugnen så lever man lyckligt i alla sina dar! PROVA!! :-P ;-)

6-8 port
Det här behöver du :

200 gram nachochips

500 gram nötfärs alt blandfärs
2 vitlöksklyftor
1 köttbuljongtärning
1 msk soya
Salt & peppar

5 dl tomatsalsa med ananas (se recept HÄR)
5 dl crème fraîche
1 msk flytande honung
Salt & peppar
2 dl riven cheddarost
Körsbärstomater
Skivad jalapeno
1 majskolv (kokt)

GÖR SÅHÄR :
Bryn färsen i het panna. Riv ner vitlök och krydda med salt och peppar. Smula ner en buljongtärning och tillsätt soya.
Smula ner 3/4 av nachochipsen i botten på en ugnsfast form. Lägg över färsen, tomatsalsan. Blanda crème fraîchen med honung, salt och peppar och bred över. Toppa med cheddarost, tomater och jalapeno. Gratinera i 180 grader tills gratängen fått fin färg, ca 30-35 min. Stick ner nachochips och servera med sallad och majs.

tacosgratäng_tacogratäng
Då vankas det tacogratäng! :-P

tacogratäng_recept
Hade ett par skivor ananas över i en burk som jag la ovanpå salsan också.

tacogratäng_nachochips_cheddarost
Toppa med crème fraîchen och riven cheddarost.

tacogratäng_nackochips
Skivade tomater och jalapeno.  Skjuts in i ugnen.

tacogratäng_recept_taco_gratäng
Efter ca 30 min. Stick ner nachochipsen och servera! ;-)

tacos_tacogratäng_gratäng_tacogratäng_recept
Sallad med majs till är ett måste. Köp färsk majs och koka, det blir godast!

tacogratäng_världens_godaste
Smaklig måltid, kanske en ny fredagsfavorit till imorgon? :-P