Läckra räkor till fredagsmyset
Räkor på smörstekt, vitt bröd är mångas favorit på fredagkvällen.
Här har jag hittat på en ny variant för oss som äter glutenfritt och vill ha en mindre mängd kolhydrater.
Jag stekte några tunna skivor sötpotatis i smör, toppade med skivad chèvre som fick smälta lite under lock.
Placerade det hela på en salladsbädd och la på en rejäl hög med räkor.
Dressing till blev majonnäs blandat med tomatpesto, citronolivolja och balsamvinäger.
Köpte små vaktelägg till, de är både vackra och goda.
Jag kokar dem i 4 minuter, lägger ner dem i sjudande vatten.
En lätt, snabb, nyttig och god räkrätt till fredagsmyset, passar både små och stora.
Här följer några bilder från gårdagens utflykt med 7:ans spårvagn till Bellmansro på Djurgården.
Vi tog en promenad till Rosendals Wärdshus, Slott och Trädgård för att njuta av alla vårblommor i det vackra vädret.
Ostgratinerade champinjoner
16 st jämnstora champinjoner
2 dl riven Manchego, Västerbottensost eller annan god ost
1 dl finskuren purjolök
3 msk smör
2 tsk hackad, färsk timjan
2 vitlöksklyftor
Några droppar citronsaft
Salt och peppar
Bryt loss foten på svamparna och skär i små tärningar.
Skär purjon i lika små tärningar och riv vitlöken fint.
Bryn smöret och stek svamphacket gyllenbrunt, krydda med salt, peppar och citron.
Tillsätt purjo och vitlök, låt bryna med en stund.
Lägg champinjonhattarna i en ugnsform.
Fyll hålen med svampröran och lägg på en topp av riven ost.
Gratinera på 200º i 10 minuter. Låt svalna en liten stund innan serveringen.
Servera som tapas eller som en vegetarisk rätt med stekta grönsaker och blomkålsris.
Champinjonerna är också goda som tillbehör till kött eller fisk.
Klicka på bilden nedan så kommer du till ett annat av mina recept på gratinerad svamp och med fler tapastips till fredagsmyset.
Hamburgare 4 port
500 g gräsbetesfärs
2-3 msk smör till stekning
Salt och peppar
Forma färsen till fyra hamburgare och platta till.
Bryn dem väl på båda sidor i smöret, krydda med salt och peppar.
Låt steka ca 2 minuter på var sida om du vill ha dem mediumstekta.
Samma tid om du istället grillar dina burgare, då blir de förstås ännu godare.
Stäng av plattan och låt dem ligga kvar och dra till sig i pannan en stund om du vill ha dem mer åt det välstekta hållet.
Hamburgerbröd 4 små
2 ägg
3 msk mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
2 msk kokosolja
1 msk sesamfrön + lite till garnering
½ msk fiberhusk
½ tsk bakpulver
ca 1 krm salt
Vispa äggen riktigt tjockt med elvisp.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten tillsammans med kokosoljan.
Blanda om väl men med lätta tag så luftigheten i äggsmeten bevaras.
Smaka av om smeten är lagom salt och klicka ut den på bakplåtspapper med hjälp av två skedar.
Blöt handen och forma smeten till runda bullar.
Strö på sesamfrön och grädda på 200º i 10 minuter i mitten av ugnen. Låt svalna på galler.
Vill du ha större bröd så dubbla bara receptet.
Här nedan hittar du lite tips på goda tillbehör. Fler finns i min kokbok Grillmat LCHF.
Zucchinisallad
Hälsomässa i Krokom
När du sitter därhemma och myser som mest i kväll så befinner jag mig på hälsomässa i Krokom utanför Östersund.
I kväll mellan 17-23 och i morgon lördag 11-16 finns jag och Börje Karlsson från Ecocaféet på plats i Krokomshallen.
Börje berättar om Ecocaféet och alla kroppsbehandlingar som finns att få hos oss och säljer en del av produkterna i vår hälsobutik.
Jag bjuder på Spröda frökex från Huså Bröd och ekologisk kycklingbuljong från Scandinavian Organics, serverad ur den icke-elektriska långkokningsbagen Wonderbag.
Här kan du läsa mer om vilka föreläsare och utställare som kommer till mässan.
För dig som hellre lyssnar, här finns en intervju från tisdagen med Börje på Radio Jämtland: Stafettgästen Börje Karlsson förbjuder socker och mjöl.
Där berättar han om sin hälsoresa med hjälp av LCHF och tanken bakom Ecocaféet.
Här en bild från arbetet med att skapa caféet i höstas, när vi hade en av våra smakprovningar.
Eva har dragit vidare på nya äventyr till Tre Golfare i Nora men Halva Lindha tillhör inventarierna och lagar/bakar goda LCHF-rätter och bakverk.
Healthy Junkfood
Chicken Nuggets är mångas favorit bland snabbmaten, men ofta med väldigt tveksamt innehåll.
Jag funderade hur jag skulle göra en god, glutenfri variant av de panerade kycklingbitarna.
En som även passar oss som äter LCHF/Paleo, av bara bra råvaror.
Mina glutenfria Chicken Nuggets gjorde jag av skivat kycklingbröst, panerat i sesamfrön.
Jag använder fiberhusk istället för mjöl som grund i paneringen, för att få ägget att fastna bättre.
Den här paneringen fungerar förstås lika fint till fisk eller grönsaker.
Kom bara ihåg att inte ha för varm stekpanna, för då bränns sesamfröna lätt.
Chicken Nuggets 2 port
1 stort ekologiskt kycklingbröst
1 ägg
1 dl sesamfrön
Fiberhusk
Salt och peppar
3 msk Smör
Skär kycklingen i mindre skivor. Vispa upp ägget i en skål och häll sesamfrön i en annan.
Häll fiberhusk i ett saltkar.
Krydda först köttet på båda sidor med salt och peppar.
Här kan du även använda mer kryddning om du vill, t. ex curry, paprikapulver, örter eller chili.
Strö sen ett tunt lager fiberhusk på var sida. Doppa bitarna i det uppvispade ägget och sist i sesamfröna.
Jag använder en tång att hålla bitarna i, annars blir det ganska kladdigt.
Lägg på ett fat och låt fröna torka fast en stund. Stek i rejält med smör på medelvärme.
Det går väldigt fort att steka, cirka en minut på var sida.
Ta pannan från värmen och låt bitarna ligga kvar på eftervärmen medan du lägger upp grönsaker och såser på tallriken.
Jag gjorde en saffransaioli och fetaoströra med örter till.