Läckra räkor till fredagsmyset
Räkor på smörstekt, vitt bröd är mångas favorit på fredagkvällen.
Här har jag hittat på en ny variant för oss som äter glutenfritt och vill ha en mindre mängd kolhydrater.
Jag stekte några tunna skivor sötpotatis i smör, toppade med skivad chèvre som fick smälta lite under lock.
Placerade det hela på en salladsbädd och la på en rejäl hög med räkor.
Dressing till blev majonnäs blandat med tomatpesto, citronolivolja och balsamvinäger.
Köpte små vaktelägg till, de är både vackra och goda.
Jag kokar dem i 4 minuter, lägger ner dem i sjudande vatten.
En lätt, snabb, nyttig och god räkrätt till fredagsmyset, passar både små och stora.
Här följer några bilder från gårdagens utflykt med 7:ans spårvagn till Bellmansro på Djurgården.
Vi tog en promenad till Rosendals Wärdshus, Slott och Trädgård för att njuta av alla vårblommor i det vackra vädret.
Ostgratinerade champinjoner
16 st jämnstora champinjoner
2 dl riven Manchego, Västerbottensost eller annan god ost
1 dl finskuren purjolök
3 msk smör
2 tsk hackad, färsk timjan
2 vitlöksklyftor
Några droppar citronsaft
Salt och peppar
Bryt loss foten på svamparna och skär i små tärningar.
Skär purjon i lika små tärningar och riv vitlöken fint.
Bryn smöret och stek svamphacket gyllenbrunt, krydda med salt, peppar och citron.
Tillsätt purjo och vitlök, låt bryna med en stund.
Lägg champinjonhattarna i en ugnsform.
Fyll hålen med svampröran och lägg på en topp av riven ost.
Gratinera på 200º i 10 minuter. Låt svalna en liten stund innan serveringen.
Servera som tapas eller som en vegetarisk rätt med stekta grönsaker och blomkålsris.
Champinjonerna är också goda som tillbehör till kött eller fisk.
Klicka på bilden nedan så kommer du till ett annat av mina recept på gratinerad svamp och med fler tapastips till fredagsmyset.