Som tillbehör blir det extra fint nu på hösten med stavar av morötter och palsternacka eller buketter av blomkål och/eller broccoli som du antingen steker i smör i stekpanna eller rostar i ugnen.
Fräs den hackade purjon i smöret utan att få färg.
Häll på vin, buljong, vinäger, kryddor och dragon, låt koka in tills hälften återstår.
Strö över buljongpulvret och häll på grädden. Koka upp och låt puttra i en halvtimme.
Rör ner den rivna osten och persiljan mot slutet och smaka av såsen.
Jag serverade såsen till stekta fläskfilémedaljonger, ugnsrostad blomkål och paprika samt en sallad på rucola, äpple, avokado, cocktailtomater och pumpafrön med olivolja och pressad citron över.
Fler recept på njutbar mat till både vardag och fest hittar du i mina kokböcker i länkarna här nedan.
Kanske någon kan bli en Farsdagspresent eller julklapp, kokböcker brukar gå hem i alla åldrar.
Som tillbehör blir det extra fint nu på hösten med stavar av morötter och palsternacka eller buketter av blomkål och/eller broccoli som du antingen steker i smör i stekpanna eller rostar i ugnen.
Fräs den hackade purjon i smöret utan att få färg.
Häll på vin, buljong, vinäger, kryddor och dragon, låt koka in tills hälften återstår.
Strö över buljongpulvret och häll på grädden. Koka upp och låt puttra i en halvtimme.
Rör ner den rivna osten och persiljan mot slutet och smaka av såsen.
Jag serverade såsen till stekta fläskfilémedaljonger, ugnsrostad blomkål och paprika samt en sallad på rucola, äpple, avokado, cocktailtomater och pumpafrön med olivolja och pressad citron över.
Fler recept på njutbar mat till både vardag och fest hittar du i mina kokböcker i länkarna här nedan.
Kanske någon kan bli en Farsdagspresent eller julklapp, kokböcker brukar gå hem i alla åldrar.
Mitt val av champagne att skåla in det nya året med ser du också på bilden, Beaumont de Crayères, det är både det bästa och mest prisvärda bubblet tycker jag.
Till varmrätt bjuder jag på en krämig fisksoppa med saffran, jag hade öring i min men det går bra med till exempel sjötunga eller någon annan fisk också.
Vill du hellre laga en hel fiskbit med liknande tema, så kommer ett recept på sesampanerad torskrygg med saffransstuvad fänkål efter soppan.
Därefter följer ett vegetariskt alternativ som är riktigt smakrikt, mandelpanerade auberginebiffar med ädelost.
Vill du hellre servera kött till middagen så kanske mina fläskfilémedaljonger med ädelostsås kan passa bra.
Häromdan hade jag total idétorka om vad som skulle lagas till middag. De enda rester som fanns i kylskåpet som eventuellt kunde användas var kokt potatis… En frittata kunde jag ju möjligtvis trolla fram men hade inte så mycket grönsaker som jag önskat att ha till.
Hittade en halv fläskfilé och en påse riven chiliost i frysen. Tog upp de och strimlade köttet. En halv purjolök, tomater, mozzarella och grädde fanns i kylen så dom fick också spela med. Lite pasta till det så. Barillas nya pasta Academia dessutom som jag fått varuprover på. (Kommer en finfin tävling i slutet på veckan angående pastan.)
Ja, så nånting till middag blev det ju i alla fall. Fusilli med fläskfilé i ostsås.
Gårdagen spenderade vi ute på äventyr jag och barnen. Dom har ju sportlov nu så det är kul att ha dom hemma och att hitta på saker. Vi körde ner mot södra Öland och spenderade eftermiddan med bland annat ett stopp på ÖoB för att inhandla nödvändigheter till badrummet såsom tvål, schampo, balsam, tvättmedel, sköljmedel, tandkräm och diverse småpryttlar, ja ni vet! Innan hemfärd stannade vi till på Arontorps kroppkakor och mumsade i oss just kroppkakor!
Såååå gott! Länge sen vi åt det nu. Framåt kvällen fick vi ”pyspunka” i soffan framför TV:n, mätta och nöjda efter dagen. Vi följer ju ”Farmen” på TV4, men är faktiskt lite smått besviken att Rosie åkte ut. Gillade henne skarpt men hoppas på att Jocke tar hem allt och vinner.
Vad vi hittar på idag då?
Det blir en innedag med pyssel i alla fall och kanske lite bakning. Det blåser ju småspik ute så en innedag kan vi ta med gott samvete. Max är inte helt piggelin heller, feber som kommer och går och hosta sen i fredags… Joline är skoltrött och passar på att sova till lunch om hon får och då får jag ändå väcka henne!?! Hon älskar verkligen sin säng och Kean är inte sen att hänga på… Vilka sjusovare. Men är det lov så är det lov, då får man göra som man vill. Även jag tycker det är skönt att slippa väckarklockan så jag klagar inte…
Sveriges mästerkock ikväll med, får inte missa det! Nån speciell ni gillar eller hejar på? Nä, nu är det hög tid att väcka Tjolanta så hon kan följa med ut och hämta ved, sitter nästan och huttrar här vid datorn nu. Även om det är inte många minusgrader så blir huset helt utkylt av blåsten så nu måste vi elda. Vi hörs senare och glöm inte följa mig på Instagram. @Kryddburken Puss! ♥
4 port Det här behöver du :
4 port kokt fusilli
½ fläskfilé
½ purjolök
3 vitlöksklyftor
Trocomare örtsalt
1½ msk vetemjöl
´3 dl köttbuljong 1½ tärning + vatten el. 1 msk oxfond + vatten
2 dl grädde
2 dl riven, smakrik ost
Lite pastavatten, ca 1 dl
2 tomater
1 mozzarella
Svartpeppar
Chiliflakes
GÖR SÅHÄR :
Strimla fläskfilén och finhacka purjolök och vitlök. Bryn i het stekpanna med smör. Krydda med trocomare örtsalt. När köttet fått fin färg, pudra över vetemjöl som toppreding och tillsätt buljong och grädde. Låt koka upp på medelvärme. Tillsätt osten och rör sist ner pastan och lite av pastavattnet. Toppa med svartpeppar, chiliflakes, tomater och mozzarella.
Vad jag lyckades skrapa fram ur kyl, frys och skafferi.
Fläskfilé, purjo och vitlök får brynas ihop.
Toppreder med vetemjöl för en krämig sås.
Tillsatt buljong, vatten och grädde och efter uppkok även chiliosten.
Pasta och lite av pastavattnet strax före servering.
Toppa med tomat, svartpeppar, chiliflakes och mozzarella. Klart!
Häromdan gjorde jag en så otroligt god gryta med massa goda smaker, allt för att väcka smaklökarna ett snäpp här hemma. Vitlök ska de va när man är förkyld – massor med vitlök! Det är dock lite svårt att smaka av dock när man knappt har nån näsa kvar men jädrans så gott det blev.
Denna enkla rätt tog mig två timmar i köket att få till, men har man inte ”slow-motion-mode” påkopplat borde det inte ta mer än 30 min. Tyckte jag var himla duktig i alla fall och det var gott med lite ”riktig” mat efter alla helger, julmat och festmåltider. Jag är något seg med uppdateringarna här just nu, men det känns som vi alla är på bättringsvägen ändå. Peppar, peppar…
Och som Vickan (Matplatsen) skrev till mig på instagram… - ”Du och dina champinjoner”…
Ja – så är det! Kan inte va utan dom!
4 port Det här behöver du :
1 fläskfilé ca 450 gram
Smör till stekning
Trocomare örtsalt
Svartpeppar
3 vitlöksklyftor
2½ dl vitt vin
2 små rödlök
1 grön paprika
1 burk hela champinjoner
2 dl grädde
Salt & peppar
GÖR SÅHÄR :
Putsa fläskfilén och skär i skivor. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn fläskfilén så den får fin färg. Krydda med trocomare örtsalt och rikligt med svartpeppar. Pressa över tre vitlöksklyftor och slå på vinet.
Skär lök och paprika i strimlor, dela dom stora champinjonerna men låt dom små vara hela. Tillsätt i grytan.
Slå på grädden och låt koka ihop till en krämig sås, ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera med ris, pasta, potatis eller en matig sallad.
Det här är en festlig och rolig rätt att tillaga. Både röra ihop fyllning, linda med bacon, spritsa mos och skära och lägg upp snyggt. En perfekt middag man kan göra tillsammans med barnen då det är många små men roliga moment. Dessutom är det ju vansinnigt GOTT!!!
Det här behöver du :
1 fläskfilé ca 450 gram
1 pkt skivade bacon
GÖR SÅHÄR :
Rör ihop färskosten med riven ost. Det ska bli en ganska hård ”massa”.
Putsa fläskfilén och skär ett längsgående snitt via långsidan, inte helt igenom. ”Vik” ut filén och fyll med röran av färskost och riven ost. Nyp ihop och lindan baconskivorna hårt runtom filén. Skär den i två lika stora bitar. Bryn i het stekpanna med smör. Krydda med trocomare örtsalt och peppar.
När bitarna fått fin färg runtom lägg i en ugnsfast form med folie eller bakplåtspapper. Stick in en stektermometer i köttets tjockaste del. Slå in bitarna noga runt ändarna så rinner inte fyllningen ut så mycket. Stek i 150 grader tills innertemperatur visar 68. Ta ut och låt vila ca 15 min innan du skär upp i skivor.
Duchessetoppar : ca 400 gram potatis
3 äggulor
½ dl vispgrädde
2 msk smör
Salt & finmalen vitpeppar
GÖR SÅHÄR : Skala och koka potatisen mjuk. Pressa potatisen i en bunke med en potatispress. Tillsätt äggulorna, grädde, mjölk, smör och kryddor. Moset ska vara ganska fast i konsistensen. Låt det svalna något innan du fyller en spritspåse och spritsar ut moset i små toppar på bakplåtspapper. Gratinera i 220 grader ca 10-15 min tills topparna fått fin färg.
Efterstek i ugn 150 grader tills innertemperatur visar 68 grader. Ta ut och låt vila 15-20 min före du skär upp. ”Packa” in ändarna noga så rinner det inte ut så mycket av fyllningen.
Servera med duchessetoppar och bearnaisesås. Recept steg-för-steg HÄR >>
Idag har jag fyllt köket på jobbet med ljuvliga dofter av en långkokt tomatsås. En sås som är fullt tillräcklig som den är, antingen till pasta eller lite tunnare som en mustig soppa.
Här har jag dock valt att servera skivor av helstekt fiskfilé till och det blev verkligen grymt gott med en massa svartpeppar på toppen också.
Ni får ha överseende med bilderna (iPhone5s) igår och idag då jag inte har systemkameran med mig på jobbet.
3-4 port Det här behöver du :
1 fläskfilé
Smör till stekning
Salt och peppar
Örtkrydda
GÖR SÅHÄR :
Putsa fläskfilén och dela den hel på mitten. Bryn bitarna i stekpanna med smör så de får fin färg runtom. Efterstek i ugnen på 150 grader tills innertemperaturen visar 70 grader. Slå in i folie och låt köttet vila tills det ska skäras upp och servera.
Vispa ur pannan du stekt fläskfilén i men en skvätt vatten så du får upp dom goda smakerna från botten. Slå i två burkar finkrossade tomater och resten av ingredienserna till såsen. Låt koka utan lock på medelvärme ca 1,5 timme. Såsen kan med fördel förberedas och tillagas dagen innan.
När såsen kokat ihop och blivit krämig i konsistensen, vänd ner kokta pastasnäckor (4 port).
Servera med fläskfilé skuren i skivor, samt morot och paprika i strimlor.
God morgon fredag! Underbar vårdag här på Öland idag, solen skiner och humöret är på topp. Lite inspiration till kvällens middag kanske denna spagetti kan vara? Inget krångel, bara en massa godsaker i som marinerade vitlöksklyftor, soltorkade tomater och krämig, salt fetaost, och förstås fläskfilé.
En grymt god fredagsmiddag med läckra, fräscha smaker.
Imorgon fyller maken år och det har redan bakats tårta som han har med sig till jobbet idag. Ska visa er lite senare och ytterligare en tårta ska fixas till imorgon, dessutom har han ju valt födelsedagsmiddag och den karamellen får ni suga på ett tag, fast jag tror nog ni kan räkna ut det ganska lätt!
På söndag kommer en utmaning med vårinspirerad mat med mig och Jenny, så massa kul som händer i helgen, missa inte det! Nu önskar jag er alla en underbar fredag! ♥
4 port Det här behöver du :
Spagetti
1 fläskfilé
salt & peppar
100 gram soltorkade tomater i olja (avrunna)
150 gram marinerade vitlöksklyftor
150 gram fetaost
Blandsallad
GÖR SÅHÄR :
Koka spagettin.
Putsa fläskfilén och skär i tunna skivor. Bryn på i het stekpanna med olja och en klick smör. Salta och peppra.
Montera ihop med övriga ingredienser och servera!
Jag älskar den här kombinationen av delikatesser till pasta, behövs ingen sås, bara dessa ljuvliga smaker ihop. Och framförallt så enkelt.