Visst får man en hel del slattar kvar av avslagen julmust. Släng inte!! Baka godaste julmustfrallorna med härliga julsmaker istället.
Det här är en enkel ”släng-ihop-deg” jag ofta gör. Behöver inte knådas. Du kan göra den på kall vätska och förvara i kylskåp ett dygn innan du bakar ut eller använd ljummen degvätska och baka ut direkt den har jäst till dubbel storlek.
Mängden mjöl är bara på ett ungefär, så stirra dig inte blind på antal deciliter. Degen ska vara väldigt lös och kladdig, men inte rinnig. Experimentera dig fram med kryddor och smaksättning, russin kan byttas mot frön och nötter och julmust till vatten, mjölk eller filmjölk.
Lycka till!
6 – 8 frallor
Det här behöver du :
3 dl avslagen julmust
1 pkt torrjäst
1 tsk mald pomerans
1 tsk kanel
1 dl russin
Ca 6 – 7 dl vetemjöl special
GÖR SÅHÄR :
Värm upp julmusten till fingervarmt i en rymlig kastrull du även kan jäsa degen i. Tillsätt torrjäst, pomerans, kanel och russin och vispa om väl.
Tillsätt lite mjöl i taget. Blanda väl, men degen ska vara väldigt lös och kladdig. täck med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek, ca 45 min.
Häll upp degen på mjölat bakbord och ta försiktigt ut små degknyten och lägg på plåt. Dom ska inte rullas eller knådas, bara vikas ihop lite med hjälp av degskrapa.
Sätt ugnen på 175 grader och låt frallorna jäsa tills ugnen är varm.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 min eller tills de fått en gyllenbrun färg.
Idag bjuder jag på ett riktigt saftigt och smakrikt matbröd, perfekt till skinkmackan nu i jul.
Här har jag smaksatt ett hasselnötsbröd med torkad frukt och juliga kryddor, det ger härlig smak till brödet och sprider underbara juldofter i köket.
Vill du baka brödet utan frukt så kan du använda tre medelstora, kokta rödbetor istället, som du skär ner och mixar med kryddblandningen.
Är du allergisk mot nötter och mandel kan du använda pumpafrömjöl av finmixade pumpafrön.
Julbröd 1 formbröd
4 ägg
200 g mixade hasselnötter
100 g smör eller kokosolja
6-8 eko torkade aprikoser eller plommon
2 dl vatten
1 dl kokosnötmjöl
1 dl psylliumhusk
2 msk mörk balsamvinäger
2 tsk bakpulver eller 1 tsk bikarbonat
1½ tsk salt
1 tsk malet pomeransskal
1 tsk mald fänkål
1 tsk mald anis
1 tsk mald ingefära
1 tsk malda nejlikor
½ tsk mald kardemumma
Skär aprikoser/plommon i mindre bitar. Koka upp med vatten, smör eller kokosolja, vinäger, kryddor och salt.
Vill du ha mycket julsmak på brödet kan du ta mer av kryddorna, det här blev lagom för mig.
Låt puttra 10 minuter tills det blivit en tjock gröt. Låt svalna och mixa slätt.
Mixa eller mal hasselnötterna till ett lite grövre mjöl. Du kan också använda färdigköpt hasselnötsmjöl.
Mald mandel eller mandelmjöl går också bra, men använder du det färdigköpta som är gjort på skållad mandel så blir brödet inte lika mörkt.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa äggen tjockt.
Blanda den mixade kryddgröten med mjölet och rör ner äggen i degen.
Det blir en rätt tjock deg så blanda den väl.
Smörj en brödform på ca 1 liter. Tryck ner degen ordentligt med hjälp av en slickepott.
Släta till ytan och täck med ugnsfolie. Grädda på 150º med folien på i 45 minuter.
Ta av folien och grädda 45 minuter till. Låt svalna en stund i formen och stjälp sen upp på galler.
Låt kallna, svep in i en ren bakduk och lägg i en plastpåse i kylen att mogna tills nästa dag.
Brödet passar bra att frysa så du kan baka några nu och ge bort i julklapp.
Julklappstips
I länkarna nedan till Bokus hittar du mina kokböcker, de två översta är de som finns kvar att köpa inbundna, så de kan bli ett hårt paket under granen.
De tre nedersta finns nu bara att ladda ned som E-bok, den perfekta julklappen till den som har fullt i bokhyllan eller hellre läser recepten digitalt.
Idag får du ett tips på ett riktigt lättfixat frukostbröd, lika gott till helgbrunchen som till kaffet på vardagar.
Det här receptet hittade jag på i början av min 15-åriga bloggkarriär, då jag tyckte att de flesta glutenfria lågkolhydratbröd jag hittade på nätet mest bara smakade stekt ägg.
Här ger grovriven halloumin såväl god smak och tuggmotstånd som rejält med näring.
Glutenfritt frukostbröd ca 20 st små
2 dl riven halloumi
2 ägg
1 ½ dl crème fraiche
25 g smält smör
½ dl hela psylliumfrön
2 msk helt linfrö
2 msk sesamfrön
2 msk kokosflingor
1 tsk pofiber
½ krm salt
Rör ihop ägg, crème fraiche och smör i en bunke.
Blanda ner alla frön, kokos, pofiber, salt och ost.
Låt smeten stå i kylen och svälla i 2 timmar.
Forma till matskedsstora bollar och lägg på bakplåtspapper.
Bred ut till platta kakor och grädda på 200° i 15 minuter. Låt svalna på galler.
Lösfrys och ta fram och tina i ugn eller brödrost eftersom.
Fler glutenfria brödrecept som bakats i mitt kök hittar du i kokböckerna nedan.
På bilden längst ner ser du ett fröknäcke med torkade nässlor och parmesan från Gröna, sköna tillbehör, bilden tog jag en härlig sensommardag i Funäsdalen.
Skär tomaterna i små tärningar. Koka upp vattnet och blanda ner tomathacket.
Rör ner kokosolja, tahini, timjan och salt.
Blanda alla frösorter och rör ner i vattnet. Låt svälla i en halvtimme.
Vispa äggen fluffigt med elvisp i ca 5 minuter och blanda med fröröran, smaka av så du fått lagom sälta.
Smeten är lös men stelnar till bra i ugnen. Häll allt i en smord brödform på ca 1 liter.
Grädda i mitten av ugnen på 150º i 1 timme och 15 minuter.
Låt svalna en stund i formen innan limpan stjälps upp på galler.
Förvara i plastpåse i kylen och ta fram och skär skivor eftersom.
Brödet går också bra att frysa in i skivor, det blir gott att tina i ugn eller brödrost.
Svartkummin, Nigella sativa, som jag använder i brödet ger väldigt god smak, dem kan du hitta i kryddbutiker eller på nätet.
Får du inte tag på det fröet så kan du öka på de andra fröna eller ta chiafrön istället.
I länkarna här nere hittar du alla mina kokböcker om du vill ha mer inspiration eller att ta med som gåbortspresent till sensommarens middagar istället för en blomma.
Många har genom åren frågat efter en bakbok och den kom häromåret.
Den blev 2021 utsedd till Sveriges bästa hälsobok på internationella kokbokstävlingen Gourmand Awards, vilket förstås kändes väldigt hedrande.
Bakboken blev väldigt populär och såldes slut i våras, tyvärr är inget nytryck aktuellt eftersom förlaget lagts ned.
Jag hoppas hitta något annat förlag som kan tänkas ge ut den framöver.
Tills dess hittar du flera brödrecept i Gröna, sköna tillbehör, Gammaldags husmanskost och i Stora diabeteskokboken.
Hoppas du haft en härlig påskhelg var du än befunnit dig i vårt avlånga land, det är verkligen stor skillnad på hur långt våren kommit.
Den här veckan har många påsklov så idag bjuder jag på en god macka att ta med ut på äventyr, den mättar riktigt bra till lunch eller eftermiddagsfikat.
Söndagsreceptet blir ett bröd med mycket smak och näring från mängder av nötter och frön.
Har du inte alla ingredienser hemma så öka bara på av de nötter/frön du har och välj någon av smaksättningarna nedanför receptet.
Jag bakade mitt bröd i en lergryta med mycket bra resultat men det fungerar förstås fint även i vanlig bakform.
Brödet är väldigt gott med bara smör och favoritpålägget eller med färskosten nedan som kan smaksättas på många olika sätt.
Brödet och färskosten har blivit väldigt populära hos mina följare, inspirationen till brödet kom från danske Thomas Rode Andersens bok Stenålderskost.
Är du också intresserad av Paleo/Stenålderkost så titta gärna närmare på den kurs som mina vänner Jenny och Magnus Andersson på Paleobloggen Under vårt tak startar den 9 september. Läs mer om kursen i den här länken.
Nötbröd1 formbröd
2 dl valnötter
2 dl mandlar
1 dl paranötter
1 dl hasselnötter
1 dl sesamfrön
½ dl hela linfrön
½ dl pumpakärnor
½ dl kokosolja
3 ägg
3 skivor torkad, osötad mango
2 msk nyponmjöl
2 msk svartkummin eller vallmofrön
1 tsk havssalt
Mät upp alla nötter. Blötlägg mangoskivorna i kokande vatten tio minuter och skär sen i små tärningar.
Jag köpte både mango och nyponmjöl på en hälsokostbutik.
Svartkummin, Nigella Sativum, finns på välsorterade kryddbutiker eller i orientaliska butiker.
Hacka paranötterna och en del av övriga nötter och mandlar grovt, låt resten vara hela.
Blanda nötterna väl med ägg och frön i en bunke. Rör ner smält kokosolja, mangotärningar, nyponmjöl och salt. Blanda om riktigt väl.
Jag gräddade mitt bröd i en lergryta. Blötlägg den först i kallt vatten i 20 minuter. Torka ur och klä med bakplåtspapper.
Häll i nötsmeten och pressa ner den jämnt i formen med en slickepott.
Lägg på locket och ställ in i nedre delen av en kall ugn, sätt värmen på 175º och grädda i 40 minuter.
Ta ut brödet ur formen, låt svalna en stund på galler.
Vira sen in det i en bakduk och låt ligga i rumstemperatur till nästa dag, så mognar smakerna fram mer.
Förvara i plastpåse i kylen och skiva eftersom, då håller brödet sig bäst. Eller skiva och frys in.
Du kan också grädda brödet i vanlig, avlång brödform, ca 1,5 liter. Grädda då en timme på 160º.
För att variera brödet kan du istället för mango och nyponmjöl smaksätta det med till exempel;
4 hackade, soltorkade tomater, 10 hackade, svarta oliver och 1 msk oregano
1 dl blåbär, tranbär, lingon, havtorn eller hjortron
2 msk av stött anis, fänkål eller kummin
1 rivet päron och 2 msk stött kardemumma
Färskost
½ liter fjällfil
½ dl crème fraiche
Flingsalt efter smak
Värm upp filmjölken till 50 grader under omrörning.
Häll i kaffefilter eller silduk och ställ i kylen att rinna av över natten.
Häll upp osten i en bunke och rör ner crème fraichen och smaka av med salt.
Blanda i så mycket du tycker blir gott av den smaksättning du vill ha, här följer några goda förslag;
Riven pepparrot, finhackad gräslök eller andra örter, pressad vitlök, finhackad chili, stött kummin, hackade valnötter, svartpeppar, finhackade soltorkade tomater eller oliver.
Kokboksreklam
Tyckte du om dagens brödrecept och vill baka fler på liknande sätt?
Idag bjuder jag på ett recept från bloggens början, det här brödet var ett av de första experimenten med att få till goda och glutenfria bröd med färre kolhydrater.
Jag tyckte det blev så gott så det fick vara med i min första kokbok, LCHF för seniorer, som jag skrev med LCHF-rörelsens grundare Annika Dahlqvist.
Här nedan ser du den bild på de godsaker som jag och fotograf Mikael Eriksson arrangerade till en gammaldags fikautflykt för bokomslaget.
Kokboken blev väldigt populär, inte bara hos målgruppen som var våra äldre, intentionen med boken var att dela med oss av näringsrika och smakfyllda recept och bilder som väckte matlusten till liv.
Den blev inte populär hos seniorerna utan även hos betydligt yngre matglada som uppskattar den svenska husmanskosten.
Även Gammaldags husmanskost är idag slutsåld, men finns fortfarande att ladda ned som E-bok, här på Bokus och här på Adlibris om du vill stötta mitt och Annikas arbete med att förbättra folkhälsan.
Rör ihop alla torra ingredienser i en bunke. Istället för linfrön kan du använda psylliumfrön eller chiafrön.
Knäck ner äggen, blanda i yoghurt och det smälta fettet. Rör till en slät smet och låt svälla 5 minuter.
Klicka ut smeten med en sked på bakplåtspapper.
Forma till runda bröd, jag fick till 12 stycken av den här satsen.
Grädda i 200° i 12-15 minuter, tills de fått lite färg. Mina fick mer färg på undersidan än ovanpå.
Låt svalna på galler och frys in. Tina gärna i brödrost, så smakar de nybakat.
Vill du ta del av fler av mina glutenfria recept på matbröd och fikabröd så finns gott om dem i mina två bidrag på årets Bokrea, Baka med frukt & grönt och Gröna, sköna tillbehör.
Idag bjuder jag på ett recept från bloggens början, det här brödet var ett av de första experimenten med att få till goda och glutenfria bröd med färre kolhydrater.
Jag tyckte det blev så gott så det fick vara med i min första kokbok, LCHF för seniorer, som jag skrev med LCHF-rörelsens grundare Annika Dahlqvist.
Här nedan ser du den bild på de godsaker som jag och fotograf Mikael Eriksson arrangerade till en gammaldags fikautflykt för bokomslaget.
Kokboken blev väldigt populär, inte bara hos målgruppen som var våra äldre, intentionen med boken var att dela med oss av näringsrika och smakfyllda recept och bilder som väckte matlusten till liv.
Den blev inte populär hos seniorerna utan även hos betydligt yngre matglada som uppskattar den svenska husmanskosten.
Även Gammaldags husmanskost är idag slutsåld, men finns fortfarande att ladda ned som E-bok, här på Bokus och här på Adlibris om du vill stötta mitt och Annikas arbete med att förbättra folkhälsan.
Rör ihop alla torra ingredienser i en bunke. Istället för linfrön kan du använda psylliumfrön eller chiafrön.
Knäck ner äggen, blanda i yoghurt och det smälta fettet. Rör till en slät smet och låt svälla 5 minuter.
Klicka ut smeten med en sked på bakplåtspapper.
Forma till runda bröd, jag fick till 12 stycken av den här satsen.
Grädda i 200° i 12-15 minuter, tills de fått lite färg. Mina fick mer färg på undersidan än ovanpå.
Låt svalna på galler och frys in. Tina gärna i brödrost, så smakar de nybakat.
Vill du ta del av fler av mina glutenfria recept på matbröd och fikabröd så finns gott om dem i mina två bidrag på årets Bokrea, Baka med frukt & grönt och Gröna, sköna tillbehör.
Dagens recept är två till antalet, små goda glutenfria matbröd som passar bra till allt från söndagsbrunchen till middagssoppan eller på skidutflykten.
Gör gärna dubbel sats och frys in, de passar fint att ta med till jobbet, skolan eller träningen som ett näringsrikt mellanmål.
Ostmuffins ca 8 st
2 dl riven, vällagrad ost
2 ägg
1 dl crème fraiche eller smetana
25 g smält smör
½ dl pumpakärnor
½ dl solrosfrön
2 msk psylliumhusk
1 tsk stött brödkummin eller fänkål
ca ½ tsk salt
Dela äggvita och gula i två olika bunkar och rör samman gulorna med crème fraiche och smält smör.
Blanda ner frön, ost, psylliumhusk, brödkrydda och salt.
Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten.
Lägg i bullformar med hjälp av två skedar och grädda på 200° i 12-15 minuter, låt svalna på galler.
Frys in de muffinsar som blir över och ta fram eftersom, värm dem då en stund i ugnen så blir de som nybakta.
Fetaostbullar ca 10 st
2 äggvitor
100 g fetaost
1½ dl sesamfrön
½ dl psylliumfrön eller chiafrön
1 msk kokosolja utan smak
Vispa upp äggvitorna lätt, riv osten grovt och rör ner tillsammans med smält kokosolja.
Blanda ner fröna och rör om ordentligt.
Smaka av om du vill ha smeten mer salt än den från fetaosten, låt svälla en halvtimme i rumstemperatur.
Forma till runda, små bullar och skär ett kryss på toppen med en vass kniv.
Lägg på bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen på 175° i ca 15 minuter.
Du kan smaksätta degen med t ex 2 tsk hackad, färsk timjan, då blir de riktigt goda som tillbehör till en soppa.
Veckorna som är kvar fram till jul delar jag dagligen med mig av mina bästa julrecept härinne, har gjort det sen nån vecka.
De recepten hittar du enklast genom att klicka på bloggnamnet häruppe och sen scrolla dig neråt.
Vörtbröd har alltid varit ett av de godaste bröd jag vet, något jag saknat mycket sen jag slutade äta gluten och bröd med hög halt kolhydrater för 15 år sen.
Så du må tro att jag blev glad när jag hade hittat på följande recept, hoppas du också kommer att njuta av det till jul.
Vörtbröd (1 formbröd)
6 ägg
250 g kvarg eller kokosgrädde
150 g valnötter eller mandlar
100 g smör eller kokosolja
2 dl mandelmjöl
2 dl pofiber
½ dl psylliumhusk
½ dl linfrön
1-2 tsk malet pomeransskal eller finrivet apelsinskal
1 tsk mald fänkål
1 tsk mald anis
1 tsk mald ingefära
1 tsk malda nejlikor
½ tsk mald kardemumma
2 msk äppelcidervinäger
2 tsk bakpulver
ca 1-1½ tsk salt
Sätt ugnen på 150 grader. Smörj en avlång bakform på 1½ liter väl.
Krossa nötterna grovt i en mortel eller hacka dem.
Smält smör/kokosolja tillsammans med vörtkryddorna och låt det svalna.
Använder du rivet apelsinskal, som jag tycker blir väldigt gott, så se till att du tar en ekologisk apelsin och tvätta den väl först.
Blanda nötter och alla torra ingredienser i en bunke, börja med den mindre mängden salt.
Vispa äggen riktigt tjockt och rör ner kvarg, vinäger och smör.
Blanda så ner det torra med elvispen på låg effekt. Rör om väl och smaka av om du vill ha mer salt.
Häll över smeten i brödformen med hjälp av en slickepott, tryck till på ytan så smeten blir jämnt fördelad.
Blöt handen i kallt vatten och jämna till ytan så den blir slät.
Täck med aluminiumfolie och grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter, ta av folien och grädda 45 minuter till.
Låt svalna en stund i formen och ta sen ur brödet och låt det kallna på galler utan bakduk så behålls den knapriga ytan.
Skär brödet i skivor när det kallnat helt.
Lösfrys skivorna och ta fram eftersom, tina gärna i brödrost så blir det som nybakat.
Bor du utomlands och har svårt att få tag på pofiber, så kan du ändra receptet till 3 dl mandelmjöl och 1 dl fiberhusk istället.
Julklappstips
Grunden till det här brödet, mitt populära valnötsbröd gjorde jag till Långkok för LCHF och Paleo.
Birgitta Höglunds bästa grilltips finns fortfarande att köpa inbunden, den innehåller mina allra godaste grillrecept och mängder med tillbehör och drycker.
Den här veckan har Bokus 15% rabatt på alla böcker om du anger koden BW24 i kassan, det gäller både inbundna och E-böcker.
Kanske kan någon av dem passa som julklapp till familjens matglada medlemmar?