Tonfisksallad och boksläpp på gång

Tonfisksallad, bilden kommer ur den amerikanska utgåvan…

Kokboksutgivning

Nu är det äntligen dags för utgivning av ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt”.

Om en vecka är den färdig hos tryckeriet, så du har fortfarande chans att beställa den direkt från Lumio förlag till det låga förhandspriset, 179 kr + frakt.

På Adlibris kostar den 258 kr och på Bokus kan du beställa den för 246 kr.

Idag får du ett av recepten från boken, som är ett nytryck av LCHF för seniorer, som jag skrev tillsammans med Annika Dahlqvist.

Boken innehåller också en hel del recept på just gammaldags husmanskost från min slutsålda kokbok ”Långkok för LCHF och Paleo”.

I kokboken hittar du också ett mycket intressant förord av Ann Fernholm, om fettets betydelse i vår mat.

Alla recept är glutenfria och så långt det går anpassade även till alla som äter mjölkfritt.

Idag får du ett somrigt recept från boken och några bilder efteråt på rätter som finns med.

En burk tonfisk i vatten kan bli en riktigt läcker smårätt, blandad med keso, majonnäs och färska örter stiger smakerna till helt andra dimensioner.

Jag använder bara tonfisk som ligger i vatten, eftersom oljan i burkarna ofta brukar vara av dålig kvalitet.

När du delar avokadon så låt kärnan sitta kvar i delen som eventuellt ska sparas, då håller den sig bättre och blir inte missfärgad.

Kesoröra med tonfisk 1-2 port

1 liten burk tonfiskfilé i vatten

1 dl keso

½ dl majonnäs

1 msk hackad persilja

1 msk hackad timjan

1 msk hackad purjolök

1 tsk pressad citron

Salt och peppar

Låt tonfisken rinna av väl i en sil.

Rör ihop keso med majonnäs och citronsaft.

Blanda ner de hackade örterna och smaka av med salt och peppar.

Finfördela tonfisken och vänd försiktigt ner i kesoröran.

Lägg upp på en avokadohalva, garnera med rädisa, citron och sallad.

Blir det tonfiskröra över så håller den sig fint några dagar i kylskåp.

Torsk med äggsås från LCHF för seniorer
Foto Mikael Eriksson

Fläsklägg med rotmos och kokt kyckling med currysås…

Kalla såser…

Fotograf Micke in action på min balkong…

Mandelvåfflor Foto Mikael Eriksson

Kycklingpaj
Foto Mikael Eriksson

Kålsoppa
Foto Mikael Eriksson

Kalvsylta med rödkålssallad Foto Mikael Eriksson

Under kokboksskrivandet…

Baconlindad renfärslimpa
Foto Mikael Eriksson

Hemlagad blodpudding utan gluten, mjölk och socker Foto Mikael Eriksson

Oxsvans Stifado
Foto Mikael Eriksson


Ugnsbakad torsk med äggsås

Torsk med äggsås

Lättlagad LCHF

Fisk tillhör mina absoluta favoriträtter. Det är gott, det är nyttigt och det är väldigt lättlagat. Jag tycker om att fiska, men har nästan 35 mil till mina fiskevatten vid stugan, så det blir inte så ofta.

Nu finns många styckfrysta, ekologiska fiskar att köpa, så det behövs varken fjällande och rensande av den nyfångade fisken. Jag har bara några hundra meter till närmsta Coop Nära, som har ett riktigt bra ekologiskt utbud av märket Änglamark.

Bra ägg kan vara lite svårare att få tag på, om man vill ha såna från hönor som fått gå ute och picka i sig av det en höna är gjord för att äta. Näringsvärdet, särskilt Omega-3-halten, i de äggen är så mycket bättre än i dem från hönor som är uppfödda på spannmål.

Så försök hitta någon lokal äggbonde som säljer av sin produktion, du kommer att bli förvånad över hur mycket godare de är.

Du kan leta efter din lokala äggproducent här på Gårdsnära, sök på nätet eller fråga på Turistbyrån, de brukar ha bra koll på lokala mathantverkare.

Mikael Erikssons bild på torsk med äggsås som togs till LCHF för seniorer

Mikael Erikssons bild på torsk med äggsås som togs till LCHF för seniorer

Torsk med äggsås 1 port

1 bit torskrygg à 125 gram

1 msk smält smör

1 msk hackad dill

1 msk hackad timjan

Havssalt och vitpeppar

Krydda torsken runt om med salt och peppar. Lägg i en smord ugnsform och pensla med smält smör. Strö de hackade örterna över.

Ställ in på 175° i 10-15 minuter, beroende på fiskens tjocklek. Den ska bara bli genomvarm, annars kan den lätt bli lite torr.

Ägg från jämtländska hönsfarmare

Äggsås 1 port

1-2 kokta ägg

1 dl grädde

1-2 msk smör

 1/4 buljongtärning

½ tsk pressad citron

Havssalt och vitpeppar

Koka upp grädden med buljongen, krydda med lite salt och peppar. Skär äggen i små tärningar.

När såsen tjocknat rör du i det hackade ägget och citronsaften. Låt koka upp och dra från värmen. Rör ner smöret i såsen.

Servera torsken på en bädd av äggsås, med baconlindade bönor eller sparris till.

För dig som föredrar ett mjölkfritt recept, här hittar du en av mina favoriter: Fiskgratäng Paleo/LCHF med champinjoner och dillsås.

Det här receptet och många andra lättlagade rätter i vår traditionella husmanskost hittar du i LCHF för seniorer som jag skrev med Annika Dahlqvist för några år sen. Klicka på länken så hittar du den för bara 49 kr just nu.

Jag kommer att dela med mig av olika recept från mina kokböcker de närmsta dagarna, nu när Adlibris har ett så fantastiskt pris på dem och 77 andra hälsoböcker fram till och med den 17 september.

Tycker du om recepten härinne, ja då kommer du nog att tycka om böckerna också. Kanske ett julklappstips till dem som nyss hittat till LCHF eller den som säger sig inte kunna laga mat?

Birgitta Höglund i Allt om LCHF Expressen

I oktober förra året mailade jag till förlaget Skyhorse Publishing i New York för att höra om mina böcker kunde vara av intresse för den amerikanska marknaden.

Och de nappade på mitt erbjudande, så nästa år i maj kommer Grillmat LCHF ut i USA och England och i augusti kommer LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo.

Birgitta Höglunds kokböcker

Det är otroligt stort för mig att få vara med och påverka folkhälsan även i den engelskspråkiga världen.

Just i USA är naturlig, glutenfri/sockerfri lågkolhydratkost som LCHF och Paleo mycket populärt idag.

Här i Sverige är lågkolhydratkost riktigt hett också. Här en bild från igår kväll på Blogtoplist, knappt två veckor efter att jag startade upp min blogg efter drygt 2 års vila.

Min blogg ligger på andra plats av 1384 registrerade hälsobloggar. Så glad att du hjälpt mig nå de här siffrorna med dina besök och delningar av mina recept. Stort tack!

Blogtoplist Hälsa