De inbundna böckerna är slutsålda och kommer inte att tryckas upp på nytt.
Birgitta Höglunds bästa grilltips, som är en inbunden nyutgåva av min tidigare slutsålda Grillmat LCHF, innehåller också en hel del tillbehör som passar till julbordet.
Även om det är en bit kvar till grillsäsongen, så kanske den kan bli en hård julklapp till någon av alla grillentusiaster i släkten?
Julmånaden är igång och Tomten har återvänt, han har hängt med härinne på bloggen ända sen jag började dela med mig av mina recept och tankar om god och hälsosam mat 2009.
Han har ingen egen adventskalender i år men tittar in då och då för att tipsa om lite enkla recept att ta till när tiden kan vara knapp.
Dagens recept är en riktigt näringsrik smoothie, som kan passa fint att ta till så här i förkylningstider.
Många går runt och känner sig hängiga just nu efter en lång och stundom grå novembermånad, då kan en sån här energidryck behövas.
Grön energismoothie 1 port
1 dl kombucha
1 kiwi
½ ekologisk avokado eller ½ dl gröna ärtor
½ dl tärnad gurka
½ dl hackad grönkål
1 msk pressad lime
1 msk riven ingefära
Skala kiwin och mixa tillsammans med övriga ingredienser i en matberedare.
Jag tycker om en lite tjockare smoothie som jag äter med sked, det mättar betydligt bättre.
Späd med lite mer kombucha eller vatten om du vill ha den lösare och drickbar.
Kokbokstips i juletid
Tyckte du om det här smoothiereceptet och kanske vill ha tips på några olika att servera i shotglas på Adventsminglet, kommande julfrukostar eller bara när du vill ha lite extra energi?
Julmånaden är igång och Tomten har återvänt, han har hängt med härinne på bloggen ända sen jag började dela med mig av mina recept och tankar om god och hälsosam mat 2009.
Han har ingen egen adventskalender i år men tittar in då och då för att tipsa om lite enkla recept att ta till när tiden kan vara knapp.
Dagens recept är en riktigt näringsrik smoothie, som kan passa fint att ta till så här i förkylningstider.
Många går runt och känner sig hängiga just nu efter en lång och stundom grå novembermånad, då kan en sån här energidryck behövas.
Grön energismoothie 1 port
1 dl kombucha
1 kiwi
½ ekologisk avokado eller ½ dl gröna ärtor
½ dl tärnad gurka
½ dl hackad grönkål
1 msk pressad lime
1 msk riven ingefära
Skala kiwin och mixa tillsammans med övriga ingredienser i en matberedare.
Jag tycker om en lite tjockare smoothie som jag äter med sked, det mättar betydligt bättre.
Späd med lite mer kombucha eller vatten om du vill ha den lösare och drickbar.
Kokbokstips i juletid
Tyckte du om det här smoothiereceptet och kanske vill ha tips på några olika att servera i shotglas på Adventsminglet, kommande julfrukostar eller bara när du vill ha lite extra energi?
För dig som vill börja förbereda godsaker inför glöggmingel och julen så bjuder jag idag på en lättfixad fikontryffel, en krämig boll fylld med både goda smaker och energi.
Här har jag valt torkade fikon som sötning istället för socker, det ger en väldigt mild och god sötma till tryfflarna.
De innehåller hampafrön som har ett högt proteininnehåll med god smak och konsistens, du hittar dem i hälsokostbutiker.
Du kan byta ut dem mot samma mängd kokosflingor om du har det hemma.
Vill du hellre göra julkonfekt utan frukt så hittar du här ett recept på ischoklad med kardemumma.
Fikontryfflar med apelsin ca 15 st
1 ekologisk apelsin, rivet skal och saft
6 mjuka torkade fikon
50 g rumstempererat smör eller kokosolja
2 dl skalade hampafrön
Att rulla i:
½ dl skalade hampafrön
Tvätta apelsinen och torka den väl. Riv skalet fint och pressa ur saften. Skär fikonen i bitar och mixa dem med smör och apelsinsaft.
Rör ner hampafrön och apelsinskal, blanda om väl. Ställ in bunken i kylen i en timme. Fukta händerna i kallt vatten och forma smeten till små bollar.
Rulla dem i en liten skål med hampafrön, tryck till lätt så det fastnar runtom. Lägg på ett fat och ställ in i kylen att stelna. Förvara tryfflarna i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren.
Du kan variera smaksättningen genom att använda andra torkade frukter och tillsätta mixade pumpafrön, krossade valnötter eller sesamfrön istället för hampafrön.
Tryfflarna blir också goda att rulla i kanel, kakao eller bärpulver.
Fler godsaker som passar fint både till julen och att ge bort som julklapp i en vacker burk hittar du i mina kokböcker i länkarna nedan till Bokus.
Det tog ett antal år innan jag förstod mig på det här med chiapudding, något som varit väldigt populärt i de lågkolhydratkretsar jag befunnit mig i de senaste 15 åren.
Jag har förstås provsmakat flera olika varianter av den populära puddingen sen den dök upp överallt, men jag blev aldrig så förtjust i den.
Oftast serveras de tyvärr alldeles för smaklösa och då blir det helt enkelt inte gott, tycker jag och mina smaklökar.
Men i den här tappningen blev det en riktig fullträff, jag hade hittat på en chiapudding full av goda smaker.
Lyxig chiapudding ca 2-4 port
4 dl kokosgrädde eller vanlig grädde
½ dl chiafrön
1 tsk kanel
½ pkt saffran
Lite smulat flingsalt
Blanda alla ingredienser i en matberedare eller mixa med stavmixer.
Fördela smeten i två glas om du vill ha puddingen som frukost eller i flera mindre glas till en julig brunchbuffé.
Vill du ha en ännu mer näringsrik chiapudding så byt ut 1 dl av grädden mot 1 dl naturell kombucha.
Kyl över natten och servera med lingon eller andra bär.
Chiapudding med saffran är så gott så den fick vara med i kokboken i länkarna här nedanför.
Den inbundna utgåvan är snart slutsåld, så passa på att beställa nu om du vill ge bort den till någon i julklapp eller ge den till dig själv.
Det tog ett antal år innan jag förstod mig på det här med chiapudding, något som varit väldigt populärt i de lågkolhydratkretsar jag befunnit mig i de senaste 15 åren.
Jag har förstås provsmakat flera olika varianter av den populära puddingen sen den dök upp överallt, men jag blev aldrig så förtjust i den.
Oftast serveras de tyvärr alldeles för smaklösa och då blir det helt enkelt inte gott, tycker jag och mina smaklökar.
Men i den här tappningen blev det en riktig fullträff, jag hade hittat på en chiapudding full av goda smaker.
Lyxig chiapudding ca 2-4 port
4 dl kokosgrädde eller vanlig grädde
½ dl chiafrön
1 tsk kanel
½ pkt saffran
Lite smulat flingsalt
Blanda alla ingredienser i en matberedare eller mixa med stavmixer.
Fördela smeten i två glas om du vill ha puddingen som frukost eller i flera mindre glas till en julig brunchbuffé.
Vill du ha en ännu mer näringsrik chiapudding så byt ut 1 dl av grädden mot 1 dl naturell kombucha.
Kyl över natten och servera med lingon eller andra bär.
Chiapudding med saffran är så gott så den fick vara med i kokboken i länkarna här nedanför.
Den inbundna utgåvan är snart slutsåld, så passa på att beställa nu om du vill ge bort den till någon i julklapp eller ge den till dig själv.
Dagens recept är en smakrik citronkaka sötad med bara några dadlar.
Den blir mjuk och krämig i konsistensen, nästan som en kladdkaka.
Mina bakrecept har blivit mycket populära, inte minst hos alla som vill baka lite mer hälsosamt till både stora och små i familjen.
Dagens recept kommer från min slutsålda kokbok ”Baka med frukt & grönt”, den utsågs till Sveriges bästa Hälsobok på internationella kokbokstävlingen Gourmand Awards 2021.
Jag håller på att försöka få bakboken utgiven igen på nytt förlag, då min förläggare gått i pension och inte kommer att trycka upp fler böcker.
Mjuk citronkaka med dadlar ca 10–12 små bitar
8 kärnfria dadlar
150 g smör eller kokosolja
Skal och saft av 1 ekologisk citron
2 ägg
2 dl mandelmjöl
1 msk kokosnötsmjöl
Skar dadlarna i bitar, lägg ner dem i smöret i en kastrull och smält på svag värme.
Tvätta citronen och torka den väl. Riv skalet fint och pressa ur saften, blanda ner i kastrullen och mixa med stavmixer till en slät smet.
Sätt ugnen på 150˚. Vispa äggen med elvisp på högsta effekt i fem minuter så det blir riktigt tjockt.
Blanda mjölsorterna och vänd ner i äggsmeten omväxlande med smörblandningen.
Häll upp smeten i en smord, liten springform med löstagbar kant, ca 15 cm i diameter.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Låt kallna i formen.
Servera kakan med bär och vispad grädde eller kokosgrädde.
Du kan variera kakan med andra torkade frukter och citrusfrukter.
Tål du inte mandlar så kan du använda pumpafrömjöl.
Använder du kokosolja istället för smör så smaka av med lite salt för att lyfta fram smakerna.
Hälsosamma kokbokstips
Det är många som upptäckt att det kan vara både gott och nyttigt och inte alls svårt att undvika gluten och tillsatt socker i bakverk, bröd och mat.