Ischokladtryffel
100 g mörk choklad 85-90%
40 g kallpressad kokosolja
2 ekologiska äggulor
1 dl hjortron (eller andra bär)
Lite smulat flingsalt
Bryt chokladen i små bitar och smält tillsammans med kokosoljan på svag värme.
Vispa under tiden äggulorna riktigt tjockt.
Mosa hjortronen lätt och rör ner tillsammans med saltet i chokladen.
Saltet framhäver chokladsmaken, så tryffeln blir ännu godare.
Rör ner lite av chokladen i äggulorna och rör till en jämn smet, vänd sen ner resten av den smälta chokladen. Då blir tryffelsmeten jämn och fin.
Enklast är att fylla smeten direkt i små formar som vanlig ischoklad.
Du kan också låta tryffelsmeten stelna i kylen några timmar.
Forma sen små kulor med ett kuljärn eller en tesked doppad i ljummet vatten.
Lägg på en tallrik och kyl igen. Sikta kakaopulver genom en tesil över tryfflarna strax innan serveringen.
Förvara tryfflarna i kyl eller frys och ta fram en stund innan de ska avnjutas, sikta då över ny kakao.
Det här receptet kommer från Grillmat LCHF, den enda av mina kokböcker som finns kvar att köpa på svenska.
Nästa sommar kommer LCHF för seniorer som jag skrev tillsammans med Annika Dahlqvist ut på nytt.
Då med titeln Gammaldags husmanskost à la LCHF, just den typen av mat som boken är fylld med.
Nästa höst kommer min fjärde kokbok, den här gången skriven tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt.