Tips på efterrätter till Nyårsafton

Fromage på Skogshallon

Festliga desserter

På bilden ovan ser du hallonfromage, ett fint smakminne från barndomen, mamma gjorde ofta olika slags fromage.

Min favorit var den gjord på skogshallon, vi plockade mängder på sensomrarna i omgivningarna runt vår gård i nordvästra Dalarna.

Det fanns stora kalhyggen upp mot Fulufjället, när de hade några år på nacken växte enorma mängder hallon där.

Hallonfromage 4-6 port

2 dl frysta skogshallon

2 dl grädde/kokosgrädde

2 ägg

1 msk valfri sötning

2 gelatinblad

1 tsk pressad citron

Mixa hallonen med stavmixer, passera genom nätsil.

Använder du köpta hallon så koka upp dem först, då de kan innehålla bakterier.

Ta en slickepott och pressa igenom fruktköttet, det är enklast.

Blötlägg gelatinet i kallt vatten i tio minuter.

Dela gulor och vitor i två bunkar.

Blanda gulorna med sötningen och vispa tjockt med elvisp, ca fem minuter tar det att bli riktigt bra.

Diska visparna ordentligt, innan du vispar vitorna riktigt hårt.

Vispa grädde eller kokosgrädde i en tredje bunke.

Krama ur och smält gelatinet tillsammans med citronsaften.

Blanda det smälta gelatinet med hallonpurén.

Rör ner lite av den vispade grädden i äggulesmeten och rör så i hallonpurén.

Blanda ner resten av grädden och vänd till sist försiktigt ner äggvitorna.

Fyll fromagen i små moccakoppar eller i små, fina glas, ställ i kyl att stelna nån timme.

Servera vispad grädde/kokosgrädde till och gärna lite hela bär.

Du kan också fylla fromagen i snapsglas och servera till helgbrunchen, då räcker den här satsen till många.

Hallonfromage

Pannacotta är en efterrätt som blev populär under min tid som restaurangkock på 90-talet.

Den är väldigt bra att ta till om du vill förbereda desserten i god tid före middagen.

Vaniljpannacotta 4-6 port

2 dl grädde/kokosgrädde

1 blad gelatin

½ vaniljstång eller ½ krm vaniljpulver

ev 1-2 tsk valfri sötning

Hallonsås

2 dl hallon

1 tsk pressad citron

ev 1 tsk valfri sötning

Koka upp hallonen med citronsaft och ev lite sötning. Mixa och passera genom nätsil och kyl ner.

Såsen har ganska kort hållbarhet men fungerar fint att frysa in till nästa gång du vill ha en njutbar dessert.

Blötlägg gelatinet i kallt vatten, minst fem minuter.

Koka upp grädden med vaniljstången som delats på längden.

Ta från spisen och rör ner det nu mjuka bladet. Fiska upp vaniljstången och skrapa ur fröna med en kniv, rör ner i grädden.

Har du inte vaniljstång så rör ner vaniljpulver och den sötning du föredrar.

Häll upp i portionsformar och kyl några timmar.

Doppa formen i varmt vatten, ta ur pannacottan med hjälp av en smal kniv och lägg upp på en spegel av hallonsås.

Rör ut lite yoghurt eller crème fraiche med grädde.

Lägg några droppar på rad och dra med en tandpetare så blir det hjärtan, garnera med några fina hallon.

Här nedan kommer en mejerifri glass, bra att till om du får gäster som inte tål mjölk eller som är veganer, hallonsåsen är förstås god även till den.

Mejerifri avokadoglass

1 välmogen eko-avokado

1 liten eko-banan

1 burk kokosmjölk

1-2 msk valfri sötning

1 krm vaniljpulver

½ tsk mald kardemumma

Skär avokadon och bananen i små bitar.

Mixa tillsammans med kokosmjölken till en slät smet, smaksätt med vald sötning, vanilj och kardemumma.

Kör i glassmaskin tills det blivit en krämig glass eller frys in i en låda under några timmar, ta ut och rör om några gånger under tiden.

Det här var det tredje och sista inlägget med recept och inspiration inför nyårsmiddagen.

Här hittar du några olika förrätter och här finns varmrätter med tillbehör.

Gott Nytt År!

Kokbokstips

Fler godsaker som passar till både fest och vardag hittar du i mina E-böcker Gammaldags husmanskost på nytt sätt och i Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Vill du hellre köpa en ”riktig” kokbok så hittar du i länkarna nedan de enda av mina åtta kokböcker som finns kvar som inbundna, Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker och Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Receptet till bilden nedan, getmesemousse med blåbär, hittar du i Gröna, sköna tillbehör.

Den fotograferade jag en vacker sensommarkväll vid Fjällnäs Hotell i Härjedalen.

Mina bästa recept till julbordet – Del 3 Glögg och julgodis

En god avslutning

Idag kommer del 3 i min serie med recept till julbordet, här bjuder jag på mina bästa tips för ett lite mindre sött godisbord än vad de flesta är vana vid.

Visst vill jag också njuta av både glögg och konfekt under helgerna, men jag mår så mycket bättre med en mindre mängd sött.

Sötningsmedel är inte heller något jag gillar, tycker de ger en konstig bismak.

Jag väljer att söta lätt med lite honung, kokossocker eller torkad frukt/bär, men du använder förstås det du tycker är bäst för dig.

Läs gärna mer om min matfilosofi och de åtta kokböcker jag skrivit i det här inlägget, du får recept från flera av dem idag.

Här hittar du du de övriga inläggen till julbordet, Del 1 med kött-, fisk- och grönsaksrätter och här finns Del 2 med det glutenfria julbaket.

Skogsglögg ½ liter

3 dl osötad saft av blåbär

2 dl vatten eller vitt vin

4 kardemummakapslar eller ½ tsk kardemummakärnor

4 enbär

4 kryddnejlikor

1 kanelstång

Några tunna skivor färsk ingefära

Krossa enbär och kardemummakapslar lätt i en mortel.

Koka upp bärsaften med de övriga ingredienserna och låt puttra under lock i några minuter.

Låt stå i minst en timme så smakerna utvecklas, sila och hetta upp med vatten eller vin.

Du kan variera glöggen med råsaft från andra bär, till exempel lingon, hjortron eller kråkbär.

Granatäppelglögg 4 små muggar

1 granatäpple

1 blodgrape

1 citron

10 kryddnejlikor

1 kanelstång

2 cm färsk ingefära i skivor

Eventuellt lite sötning

Pressa frukterna, granatäpplet går också fint att pressa i en vanlig citruspress.

Men håll till nere i diskhon eller trä en plastpåse över, det kan skvätta en del.

Blanda saften med kryddorna i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter. Låt svalna.

Sila av kryddorna och värm försiktigt glöggen och servera med skållade mandlar.

Smaka av om du vill ha någon sötning, jag tyckte glöggen blev god utan.

Jag föredrar den här glöggen alkoholfri, men vill du spetsa den lite så rekommenderar jag en skvätt mörk rom.

Här kommer en av mina egna favoriter till glöggen, pepparnötter från slutsålda kokboken ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”.

Min förläggare har gått i pension och kommer tyvärr inte att trycka upp bakboken på nytt.

Men jag hoppas få den utgiven på annat håll, då den blev väldigt populär hos alla som vill baka naturligt glutenfritt och utan socker eller sötningsmedel.

Bakboken utsågs till Sveriges bästa hälsokokbok 2021 på internationella kokbokstävlingen Gourmand Awards, en mycket hedrande utmärkelse.

Extra stolt över det eftersom jag själv tog alla bilder till boken, de flesta ute på ett sommarfagert Djurgården i Stockholm.

Pepparnötter med ädeloströra ca 20 st

6 torkade plommon

50 g smör eller kokosolja

½ dl pepparkakskryddor

2 ägg

2 dl hasselnötsmjöl

2 dl mandelmjöl

2 msk psylliumhusk

2 tsk bakpulver

Ca ½ tsk salt

Ädeloströra

100 g ädelost

1 dl crème fraiche

Skär plommonen i små bitar och koka upp med smöret och pepparkakskryddorna. Låt svalna och mixa sen ner äggen.

Sätt ugnen på 175˚. Blanda samman de torra ingredienserna i en bunke. Rör ner äggblandningen och blanda om väl. Låt degen svälla i tio minuter.

Knåda ihop degen och forma till små bollar, lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt och platta till lite.

Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna på galler. Förvara i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren.

Ädeloströran gör du genom att mixa ihop ädelost och crème fraiche tills det blir slätt.

Fyll i spritspåse med stor tyll, lägg den i kylen en timme så den blir fast. Spritsa pepparnötterna strax innan serveringen.

Jag garnerade med tunna klyftor av färska plommon och en liten timjankvist.

Servera pepparnötterna till ostbrickan eller som ett tilltugg till julglöggen.

Du kan ta bara hasselnötsmjöl eller mandelmjöl, jag tycker kombinationen av dem båda blir god.

Tål du inte nötter och mandel så använd pumpafrömjöl istället.

Här kommer ytterligare ett recept från bakboken som passar riktigt bra nu till jul.

Raw kokoskaka med tranbär och choklad ca 15 st

1 dl torkade tranbär

1 dl kokossmör

2 msk smält, ekologisk kokosolja

Ca 1 tsk flingsalt

50 g mörk choklad 80-90%

½ dl rostade hasselnötter

Mixa hälften av tranbären med kokossmör, kokosolja och smulat flingsalt.

Saltet framhäver chokladsmaken, smaka av hur mycket du tycker är lagom.

Finhacka chokladen och nötterna. Spara några hela tranbär, små chokladbitar och hackade nötter till garnering, hacka resten av bären fint.

Vänd ner det hackade i smeten och skeda upp i småbrödsformar.

Stick ner några bär och chokladbitar i varje kaka.

Strö över lite nöthack och saltflingor, tryck till lite så de fastnar i chokladsmeten.

Ställ i kylen att stelna 1 timme, ta ur kakorna ur formarna.

Förvara i kylen men ta fram en stund innan serveringen, då kommer smakerna fram mer.

Variera smaksättningen med andra torkade bär eller bärpulver.

Vill du inte ha nötter i så kan du använda hackade pumpafrön istället.

Chokladdoppade kokoskakor från Gammaldags husmanskost Foto Mikael Eriksson

Chokladdoppade kokoskakor 25 st

50 g rumsvarmt smör

1 dl grädde

½-1 msk valfri sötning

1-2 krm äkta vaniljpulver

200 g kokosflingor

100 g mörk choklad 70-90%

Ev några rutor vit choklad

Vispa smör, sötning och vaniljpulver fluffigt med elvisp.

Tillsätt grädden under fortsatt vispning och rör ner kokosflingorna, ställ i kylen att stelna en halvtimme.

Rulla till matskedsstora bollar och platta till dem lite, kyl en stund till innan de doppas i choklad.

Smält mörk och vit choklad i varsitt vattenbad, den mörka i en smal bunke så kakorna kan doppas helt i den smälta chokladen.

Doppa kakorna genom att lägga dem på en gaffel, sänk hastigt ner den i chokladen, som är så djup så de kan bada helt i den.

Slå lätt med gaffeln mot kanten på bunken, så överflödig choklad rinner ner och dra undersidan av gaffeln mot kanten.

Fös sen försiktigt av kakan från gaffeln med en annan gaffel över på ett galler.

Gör en liten spritspåse av smörpapper eller använd en plastpåse med ett litet hål klippt i ett hörn.

Spritsa mönster med den vita chokladen och ställ i kylen att stelna.

Här har jag spritsat en spiral och dragit med en tandpetare in mot mitten.

Vill du inte använda den söta, vita chokladen till garnering så kan du lägga på en halv valnöt istället innan chokladen stelnar.

Här finns Gammaldags husmanskost på nytt sätt som jag skrev med Annika Dahlqvist att ladda ned som E-kokbok.

Den är ett bra julklappstips till de i släkten som både tycker om att laga mat och att läsa recepten digitalt.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är bild-12.png

Ischoklad med kardemumma

100 g mörk choklad 70-90%

50 g kokosolja

1-2 tsk mald eller stött kardemumma

1 krm vaniljpulver

Lite smulat flingsalt

Smält chokladen i vattenbad och rör ner kokosoljan.

Blanda ner kardemumma och vanilj, smaksätt med lite salt, det lyfter fram chokladsmaken.

Häll chokladsmeten i ett litermått och fyll upp i knäckformar, låt stelna i kylen.


Ischokladtryffel med hjortron Foto Mikael Eriksson

Ischokladtryffel

100 g mörk choklad 85-90%

40 g kallpressad kokosolja

2 ekologiska äggulor

1 dl hjortron (eller andra bär)

Lite smulat flingsalt

Bryt chokladen i små bitar och smält tillsammans med kokosoljan på svag värme.

Vispa under tiden äggulorna riktigt tjockt.

Mosa hjortronen lätt och rör ner tillsammans med saltet i chokladen.

Saltet framhäver chokladsmaken, så tryffeln blir ännu godare.

Rör ner lite av chokladen i äggulorna och rör till en jämn smet, vänd sen ner resten av den smälta chokladen. Då blir tryffelsmeten jämn och fin.

Enklast är att fylla smeten direkt i små formar som vanlig ischoklad.

Du kan också låta tryffelsmeten stelna i kylen några timmar.

Forma sen små kulor med ett kuljärn eller en tesked doppad i ljummet vatten.

Lägg på en tallrik och kyl igen. Sikta kakaopulver genom en tesil över tryfflarna strax innan serveringen.

Förvara tryfflarna i kyl eller frys och ta fram en stund innan de ska avnjutas, sikta då över ny kakao.

Receptet kommer från kokboken ”Birgitta Höglunds bästa grilltips” som är en nyutgåva av slutsålda ”Grillmat LCHF”.

Ett presentkort på den kan bli en fin julklapp till familjens grillentusiater.

Kryddig ischoklad

50 g 70-90% mörk choklad

25 g kokosolja

1 tsk mald kardemumma

1 tsk kanel

½-1 tsk malda nejlikor

1-2 krm flingsalt

½ krm vaniljpulver

Smält choklad och kokosolja i vattenbad och blanda ner alla kryddor, smaka av om sältan är lagom.

Häll upp i dubbla knäckformar eller liknande.

Ställ i kylen att stelna, tryck försiktigt på några korn flingsalt innan de är helt stelnade.

Förvara i burk i kylen eller frysen.

Ischoklad med mandel och bär

100 g mörk choklad 70-90%

½ dl torkade bär

½ dl mandel

50 g kokosolja

Lite salt

Smält chokladen i vattenbad, rör ner kokosoljan.

Finfördela bären i små bitar och hacka nötterna medelgrovt.

Rör ner i chokladen och smaksätt med lite salt, då kommer chokladsmaken fram mycket bättre.

Ös med en tesked upp i knäckformar, låt stelna i kylen.

Jag tog bort formarna, så blev konfekten lite snyggare i ett vackert glas.

Passionstryffel ca 40 st små

100 g 70-90% mörk choklad

20 g kokosolja

½ dl + 2 msk grädde/kokosgrädde

2 passionsfrukter

2 msk vatten

2 dl ekologiska kokosflingor

Gröp ur innehållet i passionsfrukterna ner i en kastrull.

Vispa i vattnet och koka kraftigt i 5 minuter under omrörning.

Kokningen får allt fruktkött att lossna från kärnorna och en intensiv smak kommer fram.

Häll upp i en nätsil och passera ner i en bunke.

Smält choklad och kokosolja över vattenbad, blanda ner ½ dl av grädden i chokladsmeten, rör tills den svalnat lite.

Blanda så ner passionsfruktspurén, rör om ordentligt och ställ in i kylen att svalna 20 minuter.

Ta fram och vispa ner resterande grädde med elvisp, vispa tills chokladen blivit fluffig, ställ in i kylen minst 20 minuter igen.

Forma små kulor med hjälp av två teskedar, det är lättare och mindre kladdigt än att forma dem i händerna.

Kyl tryfflarna en stund till, så blir de lättare att doppa i kokos.

Häll kokosflingorna i en kopp och lägg i en kula i taget och tryck till försiktigt,  så det fastnar flingor runt om.

Forma tryfflarna till runda kulor och lägg i knäckformar, förvara i en burk i kylen eller frys in.

Hallontryfflar ca 15 st

2 dl hallon

2 dl pekannötter

50 g smör/kokosolja

4 osvavlade aprikoser

½ pressad lime

Att rulla i:

½ dl hallonpulver

Koka upp bären, ta från spisen och rör ner smöret så det smälter och låt svalna.

Skär aprikoserna i mindre bitar, mixa dem med hallonröran, pekannötter och limesaft i en matberedare tills allt blandats väl och nötterna hackats till småbitar.

Ställ i kylen att stelna en halvtimme, så smeten blir lätt att rulla till bollar.

Fukta händerna lätt i kallt vatten mellan bollarna så går de lättare att få jämna och fina.

Ställ in dem i kylen att stelna en halvtimme.

Innan serveringen rullar du bollarna i hallonpulvret så de täcks runtom.

Enklast går det om du häller pulvret i en liten rund skål och lägger ner bollarna en i taget och låter dem rulla runt.

Förvara i en burk i kylen eller frys in och ta fram eftersom.

Kokosbollar à la Bounty ca 20 st

2 ½ dl kokosgrädde

1 + 2 dl kokosflingor

1 dl kokosolja

1 krm vaniljpulver

½ krm salt

1 msk valfri sötning

ca 1 dl extra kokosflingor till garnering

Blanda allt utom 2 dl kokosflingor i en kastrull.

Koka upp och låt puttra på svag värme i 15 minuter, rör då och då, låt smeten svalna en stund.

Rör ner de resterande kokosflingorna, så blir smeten lite torrare och lättare att forma när den stelnat.

Ställ i kylen att stelna en timme.

Ta upp matskedsstora bitar med en sked och rulla till bollar och lägg på ett fat.

Häll kokosflingor i en liten skål och lägg ner de rumstempererade bollarna en och en.

Rulla runt dem i kokosen så det täcker ordentligt runtom.

Förvara i burk i kylen med smörpapper mellan lagren eller frys in.

För bollar med lite annan smak, så tillsätt 1 tsk kardemumma eller rivet skal av en ekologisk lime eller citron.

Fick tips av en läsare som hade blandat i saffran i smeten, det låter riktigt gott.

Bollarna blir också väldigt goda att doppa i mörk choklad.

Gelégodis

1 liter svarta vinbär, hallon eller blåbär

2 lime

1 burk à 230 g kokosnötsmör (eller kokosolja)

12 blad gelatin (6 tsk gelatinpulver)

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter.

Koka upp bären och rör ner pressad limesaft, ta gärna med fruktköttet också som fastnat i pressen.

Blanda ner kokossmöret och de urkramade gelatinbladen. Rör så bladen smälter och mixa så slätt det går.

Använder du gelatinpulver så rörs det ner i den varma bärmassan innan du mixar.

Häll upp i konfektformar av silikon eller i en form. Ställ i kylen att stelna till nästa dag.

Skär gelén i lagom stora bitar. Förvara bitarna under plast i kylen.

Det här blev en rätt stor sats, så jag stoppade en form i frysen för att ta fram senare.

Smält den då på nytt och ställ att stelna, så blir den fast och fin igen.

Äppelmarmelad

2 röda, ekologiska äpplen

2 lime

1 citron

1 msk valfri sötning

5 blad gelatin

Dela äpplena och gröp ur kärnhuset. Riv dem på grova sidan av rivjärnet med skalet kvar, rätt ner i en vid kastrull.

Skalet ger en vacker rosa färg åt marmeladen och är nyttigt, om man väljer ekologiskt odlat.

Pressa saften ur citrusfrukterna och häll över äpplena. Koka upp och låt småputtra på svag värme i 10 minuter.

Blötlägg under tiden gelatinbladen i minst fem minuter i en bunke med kallt vatten.

Krama ur vattnet ur bladen och rör ner dem i det färdigkokta moset.

Låt äppelmoset svalna en stund innan honungen rörs i. Då förstörs inte honungens alla goda egenskaper av värmen.

Täck en liten fyrkantig form, ca 15×18 cm, med plastfilm.

Häll moset i formen, dra även plast över och ställ i kylen att stelna till nästa dag.

Strö kokos i ett lager över en skärbräda, stjälp upp marmeladen på kokosen och tryck lite så det fastnar.

Ta bort plasten och skär marmeladen i små fyrkantiga bitar.

Häll kokos i en liten bunke, lägg ner bitarna en och en. Vänd och tryck till så det fastnar flingor runt om.

Lägg upp bitarna på ett fat och låt stå i kylen och torka till nästa dag.

Förvara mellan lager av smörpapper i en burk i kylen. Marmeladen håller ca 1 vecka i kylen.

Moccatryfflar från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken Foto Veronica Kindblad

Moccatryfflar ca 20 st

2 dl kokta borlottibönor

2 dl cashewnötter

50 g mörk choklad 80-90%

50 g smör/kokosolja

½ dl starkt kaffe, gärna espresso

1 tsk vanilj, pulver eller extrakt

ca 1 krm salt

Smält smöret tillsammans med kaffe, chokladen bruten i bitar, vanilj och lite salt.

Saltet förhöjer chokladsmaken, det behövs bara lite grann.

Smaka dig fram till hur mycket du tycker blir gott, låt chokladsmeten svalna.

Mixa bönor och cashewnötter fint i en matberedare eller med stavmixer.

Mixa ner chokladblandningen i bönmoset.

Ställ i kylen att kallna ordentligt, gärna till nästa dag.

Rulla små bollar av smeten, kyl en stund till.

Doppa tryfflarna i smält choklad, kakao, kanel eller kokosflingor.

Kyl igen och förvara dem i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren.

Receptet kommer från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok) som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker.

Kanske kan den bli en nedladdad julklapp till familjens bönfrälsta?

Raw chokladkaka med lingontopping ca 20 små bitar

5 dadlar

1 dl solroskärnor

1 dl jordnötssmör

½ dl kakao

½ dl kokosolja eller smör

½–1 tsk flingsalt

Lingontopping:

3 dl lingon

5 torkade aprikoser

1 dl cashewnötter

½ dl kokosolja

Börja med lingontoppingen, lägg cashewnötter och aprikoser i en bunke med vatten och låt stå över natten.

Skölj och låt dem rinna av väl och mixa slätt med lingon och kokosolja i en matberedare, häll upp i en bunke.

Diska ur och torka matberedarskålen, mixa solroskärnor till grovt mjöl tillsammans med kakao och flingsalt.

Skär dadlarna i mindre bitar och blanda ner dem, jordnötssmör och kokosolja, mixa snabbt ihop till en fast deg.

Klä en mindre form, ca 15×20 cm, med smörpapper eller plastfilm och tryck ut degen i formen till en jämn kaka.

Bred över toppingen med hjälp av en slickepott, släta ut så det blir ett jämnt lager.

Täck över och ställ kakan i kylen att stelna över natten.

Skär i avlånga eller fyrkantiga små bitar. Förvara i en burk i kylen eller i frysen och ta fram eftersom att tina i kyl.

Tips: Du kan variera chokladkakan med pumpakärnor och mandelsmör, smaksätt gärna med lite vaniljpulver, pepparmintsolja eller rivet, ekologiskt apelsinskal.

Toppingen blir också god och vacker med körsbär, blåbär eller vinbär.

Om du använder en mindre springform så blir kakan fin att garnera med vispad grädde/kokosgrädde, bär och citronmeliss som tårta.

Receptet kommer från ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” som jag fotograferade i den jämtländska naturen.

Den inbundna kokboken är helt slutsåld från förlaget och kommer tyvärr inte att tryckas igen, i länken härovanför finns den att ladda ned som E-bok.

Gröna, sköna tillbehör passar som julklapp till alla som vill få in mer gröna godsaker i både vardagsmat och festmat.

Med det här inlägget vill jag och Tomten önska alla läsare en

GOD JUL!

Tomtens snabba jultips – Glutenfria saffransmuffins med hallonsylt

Snabbfixat julfika

Idag bjuder jag på ett riktigt lättbakat muffinsrecept som jag gjorde när det kom oväntat besök.

Mixa 1 dl mandlar och blanda ner 25 gram smör som smälts med 0,25 g saffran, en halv påse.

Blanda i två ägg, 1 tsk valfri sötning och 1 tsk psylliumhusk.

Häll smeten i fyra smorda, små glasformar eller liknande, det går också bra med bullformar.

Grädda i 15 min på 175 grader.

Servera ljumma med hallonsylt, en klick grädde gör det hela ännu godare.

Fler recept på mina glutenfria och lättbakade kakor hittar du i det här inlägget 💕

Gröt med bär, valnötter och julkryddor
Tomten och hans vänner börjar känna av julstämningen. Här njuter de av en skål Paleogröt med nötter, kokosolja, kanel och björnbär.

Värmande grötfrukost

Gröt i olika varianter är trendigt i år, det såg vi nu senast på Nobelfesten där det serverades en gröt på korn som tillbehör till varmrätten.

Receptet på den här hälsosamma bärgröten fick jag av en bekant som jag träffade på en hälsoresa för många år sen.

Jag gör den då och då när jag vill ha något riktigt värmande som samtidigt innehåller ingredienser som är immunförsvaret, bra nu i förkylningstider.

Julens nyttigaste bärgröt 2-4 port

1  dl blandade bär, t ex blåbär, hallon, björnbär, havtorn, körsbär, hjortron

½ liten banan

1 msk nöt- och kryddblandning (se recept nedan)

1 msk kokosolja

1 msk riven ingefära

1 msk pressad citron eller lime

½-1 dl värmd kokosmjölk eller grädde

Lite smulat flingsalt

Nöt- och kryddblandning som räcker till många grötportioner

2 dl grovkrossade valnötter

2 dl mandelmjöl

1 dl nässelpulver

1 dl kanel

½ dl mald kardemumma

½ dl gurkmeja

Blanda allt till nötblandningen väl, förvara i en burk i kylen.

Blanda den varma kokosmjölken och kokosoljan så den smälter i en mixerbunke.

Bryt sönder bananen i bitar och lägg ner i vattnet.

Tillsätt övriga ingredienser och mixa snabbt ihop till en gröt.

Smaka av med lite flingsalt, det gör gröten ännu godare.

Jag serverar min gröt värmd med en smörklick i, det blir väldigt gott och mättande.

Vill du hellre servera den som en smoothie, så tillsätt bara lite mer kokosmjölk när du mixar.

Mandelgröt från Stora diabeteskokboken
Foto Mikael Eriksson

Här ovan ser du min favorit bland grötrecept, mandelgröt med kanel, riktigt gott nu i juletid.

Receptet kommer från Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker.

Bilden nedan är en annan av mina hälsosamma smoothies, med rödbetor, ingefära och svarta bönor från E-boken Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Foto Veronica Kindblad
Tomtens snabba jultips – Äggröra med goda julsmaker

Juligt frukosttips

Tomtens tips idag är en riktigt god och mättande äggröra kombinerad med goda smaker från äpple, mandel och kanel.

Frukosten ger rejält med energi, bra att ladda med extra ork nu så här veckorna innan jul.

Den fina Tomten på bilden med äggröran har bott hos mig i 60 år.

Jag fick den när jag var liten och den har sen jag blev vuxen alltid haft hedersplatsen i mitt kök i juletid.

Snabb julfrukost 2 port

4-5 ägg

1 dl grädde/kokosgrädde

25 g skållade mandlar

1 juläpple

50 g smör

Salt efter behag

Vispa ihop ägg och grädde med lite salt. Skär äpplet i små tärningar.

Bryn smöret och fräs äppeltärningar, mandel och kanel en liten stund.

Häll på äggsmeten och rör hela tiden mot botten.

Ta kastrullen från värmen efter en minut och fortsätt röra lite till.

Blanda i mer grädde om du vill ha en krämigare röra.

Smaka av om äggröran är lagom salt.

Pudra över ordentligt med kanel och njut av en riktigt mättande julfrukost, en kopp te till värmer gott i vinterkylan.

Julklappstips

Än hinner du beställa julklappsböcker, antingen på nätet eller hos din lokala bokhandlare.

Här nere kommer länkar till mina populära kokböcker på Bokus, bara de två översta finns kvar som inbundna.

De nedre är helt slutsålda från förlaget men de kan laddas ned till dator eller platta som PDF.

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Inbunden, skriven med Lars-Erik Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips (Inbunden)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv (E-bok)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Mandelvåfflor från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Erikson
Äppelmarmelad som julgodis

Julgodis från förr

Den här äppelmarmeladen har funnits med i min familj sen jag var liten.

Då i en betydligt sötare variant, jag har anpassat den efter min smak idag.

Mamma gjorde det här julgodiset på äppelmos, socker och agar-agar, ett vegetabiliskt geléämne som finns på hälsokostbutiken.

Hon färgade moset med grön karamellfärg och doppade kuberna i socker innan de las på en bricka att torka, de smakade nästan som gröna kulor från Fazer.

Min marmelad får sin naturliga rosa färg från äppelskalet och jag doppar dem i kokosflingor istället för i socker.

Äppelmarmelad

Äppelmarmelad

2 röda, ekologiska äpplen

2 lime

1 citron

1 msk valfri sötning

5 blad gelatin

Dela äpplena och gröp ur kärnhuset. Riv dem på grova sidan av rivjärnet med skalet kvar, rätt ner i en vid kastrull.

Skalet ger en vacker rosa färg åt marmeladen och innehåller nyttiga ämnen om man väljer ekologiskt odlat.

Pressa saften ur citrusfrukterna och häll över äpplena. Koka upp och låt småputtra på svag värme i 10 minuter.

Blötlägg under tiden gelatinbladen i minst fem minuter i en bunke med kallt vatten.

Krama ur vattnet ur bladen och rör ner dem i det färdigkokta moset.

Låt äppelmoset svalna en stund innan vald sötning rörs i.

Täck en liten fyrkantig form, ca 15×18 cm, med plastfilm.

Häll moset i formen, dra även plast över och ställ i kylen att stelna till nästa dag.

Strö kokos i ett lager över en skärbräda, stjälp upp marmeladen på kokosen och tryck lite så det fastnar.

Ta bort plasten och skär marmeladen i små fyrkantiga bitar.

Häll kokos i en liten bunke, lägg ner bitarna en och en. Vänd och tryck till så det fastnar flingor runt om.

Lägg upp bitarna på ett fat och låt stå i kylen och torka till nästa dag.

Förvara mellan lager av smörpapper i en burk i kylen. Marmeladen håller ca 1 vecka i kylen.

Här hittar du mina chokladdoppade kokoskakor som passar både som julgodis och till kaffet.

Foto Mikael Eriksson

Julklappstips

I länkarna här nedan hittar du mina kokböcker, de två översta är inbundna och de övriga finns numer bara som E-bok.

Kanske någon eller några av dem kan bli en julklapp med omtanke till släktens matglada?

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör (E-bok)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Ischokladtryffel med hjortron från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson
Raw chokladkaka med lingontopping från Gröna, sköna tillbehör
Foto Jag själv
Glutenfri saffranskaka

Glad Lucia

Dagens recept för att fira denna vackra ljushögtid är min saffranskaka som blivit mycket populär, både bland oss som äter glutenfritt och alla som vill hålla ner på socker och kolhydrater.

Jag skapade receptet till glutenfria Ecocaféet i Östersund där jag jobbade som receptkonsult när de startade för 9 år sen, bilderna på kakan har jag tagit där.

Jag använde björksocker i receptet till Ecocaféet, det påverkar inte blodsockret nämnvärt.

Det är det sötningsmedel som jag tycker smakar bäst, men du väljer förstås den typ av sötning du föredrar.

Hoppar du över saffranet i kakan så får du en mycket god sockerkaka, du kan också smaksätta den med 2-3 msk pepparkakskrydda .

Kakan blir god som gräddbakelse eller jultårta med lite mosade bär som fyllning och med vispad grädde, bär och citronmeliss som garnering.

Det populära Ecocaféet hade öppet till i våras, nu i höst har de återöppnat igen med ny ledning och de har bytt namn till Nordvein, hälsokonceptet är detsamma som tidigare.

Mjuk saffranskaka

6 ägg

6 dl mandelmjöl

100 g smör/kokosolja

1 dl grädde/kokosgrädde

1 dl valfri sötning

4 msk psylliumhusk

1½ msk bakpulver

½-1 tsk vaniljpulver

2 krm salt

2 kuvert à 0,5 g saffran

Smält smör i en kastrull, smörj en avlång bakform (1½ lit) med lite av det och strö i lite mandelmjöl så det blir jämnt fördelat.

Blanda ner grädde och saffran i det smälta smöret.

Rör samman mandelmjöl med psylliumhusk, bakpulver och vanilj.

Vispa ägg och vald sötning kraftigt med elvispen på högsta fart i 5 minuter så det blir riktigt tjockt.

Du kan förstås hoppa över sötningen helt om du vill, öka då på vaniljpulvret lite.

Rör försiktigt ner den avsvalnade smörblandningen omväxlande med mjölblandningen.

Grädda på 175° i ca 40 minuter, tills kakan känns fast när man trycker lite lätt med handen.

Ta ut formen och låt kakan vila en halvtimme innan den stjälps upp på ett galler.

Stick ner en smal stekspade längs kanten och lyft lite försiktigt från botten innan den vänds upp.

Låt kakan kallna, ställ i kyl en timme innan den delas, så håller den ihop bättre.

Vill du ha fler tips på mina glutenfria bakverk så hittar du en hel del gott i mina E-kokböcker Gammaldags husmanskost på nytt sätt och Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Tillhör du dem som hellre läser inbundna kokböcker?

Då finns två av mina böcker fortfarande att köpa i nätbokhandeln eller beställa hem till din lokala bokhandlare, läs mer om dem i länkarna nedan.

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker, skriven med Lars-Erik Litsfeldt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Chokladdoppade kokoskakor från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson
Tomtens snabba jultips – Glutenfri müsli med pepparkakskrydda

Lättfixad julfrukost

Många tycker om att äta grekisk/turkisk yoghurt, kokosyoghurt, keso eller fil på morgonen, jag äter det ibland som kvällsmål.

De flesta müsliblandningar i butikerna innehåller gluten och väldigt mycket socker, här får du ett lättlagat tips på min variant.

Du kan variera müslin med olika nötter, frön, kokosflingor, torkade bär och den kryddning du tycker bäst om.

Tomtens müsli ca 8-10 port

100 g valnötter

100 g pumpafrön

50 g smör/kokosolja

2 msk sesamfrön

1 msk svartkummin eller svarta sesamfrön

1 msk pepparkakskrydda, kanel eller kardemumma

ca ½- 1 krm salt

ev lite sötning

Hacka nötterna grovt, rosta dem med fröna i en torr stekpanna tills de fått lite färg, rör om väl under tiden så de inte bränns.

Ta från värmen och rör ner smör, pepparkakskryddor, salt och lite sötning.

Blanda väl och låt fräsa en liten stund till, smaka av så du fått fram de smaker du vill.

Låt svalna i stekpannan, häll sen över i en burk.

Förvara müslin i rumstemperatur, då är den godast.

På bilden högst upp serverade jag müslin med lite yoghurt och hallonsylt i små glas som dessert efter en soppa.

Gör gärna en stor sats och ge bort i en fin burk som julklapp.

Till familjens riktigt matglada kanske någon av mina kokböcker kan passa bra, här hittar du dem alla på Bokus.

Min senaste som kom förra hösten har blivit väldigt populär, Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker.

Den är skriven med Lars-Erik Litsfeldt som gett ut ett tiotal böcker om diabetes.

Mandelgröt från Stora diabeteskokboken
Foto Mikael Eriksson

Tomtens snabba jultips – Stekta äpplen med saffran

Lättfixat adventsfika

Idag bjuder jag och Tomten på en mycket god liten äppelrätt som passar fint till brunch, fika, mellanmål eller som en lättare kvällsrätt.

Jag blev bjuden på de här saffransäpplena hemma hos Lennarts dotter, som tillbehör till goda ostar.

På bilden ovan stekte jag några skivor av Skärvångens Eldost till, mycket gott.

Vill du baka något gott med saffran så hittar du i den här länken här mina bästa recept.

Saffransäpplen 1-2 port

10-15 mandlar eller hasselnötter

1 rött juläpple

2-3 msk smör

ev ½ tsk valfri sötning

½ pkt saffran

Lite flingsalt

Hacka mandlarna/nötterna och rosta dem i torr stekpanna.

Skär äpplet i tunna skivor och stek i smöret tillsammans med saffran och ev sötning på svag värme, tills de blivit lite karamelliserade.

Strö över mandlarna och smaksätt med lite smulat flingsalt, det harmonierar fint med äppelsötman.

Du kan förstås hoppa över sötningen om du vill. Servera äpplena ljumma med några skivor ost och timjan.

Fler goda tips till jul hittar du i mina kokböcker, den här länken går till dem alla på Bokus, de finns också i den övriga nätbokhandeln.

De inbundna kan beställas hem till din lokala bokhandlare och alla kokböckerna finns att låna på Biblioteket.

Julkonfekt – Chokladtryfflar med passionsfrukt

Njutbara tryfflar

De här passionstryfflarna hittade jag på till jul redan när bloggen var nystartad för 15 år sen.

De står sig fortfarande som en av mina absoluta favoriter bland alla de nyttigare godsaker du kan hitta härinne.

Just passionsfrukt ger en så otroligt intensiv smak som passar väldigt bra ihop med en riktigt mörk choklad.

Att koka upp passionsfruktköttet som jag gör i receptet ger den extra smakkicken som gör de här tryfflarna så speciella.

Passionstryffel ca 40 st små

100 g 70-90% mörk choklad

20 g kokosolja eller smör

½ dl + 2 msk grädde/kokosgrädde

2 passionsfrukter

2 msk vatten

2 dl ekologiska kokosflingor

Gröp ur innehållet i passionsfrukterna ner i en kastrull.

Vispa i vattnet och koka kraftigt i 5 minuter under omrörning.

Kokningen får allt fruktkött att lossna från kärnorna och en intensiv smak kommer fram.

Häll upp i en nätsil och passera ner i en bunke, använd en ballongvisp eller slickepott så du kan pressa ut all puré.

Smält choklad och kokosolja över vattenbad, blanda ner ½ dl av grädden i chokladsmeten, rör tills den svalnat lite.

Blanda så ner passionsfruktspurén, rör om ordentligt och ställ in i kylen att svalna 20 minuter.

Ta fram och vispa ner resterande grädde med elvisp, vispa tills chokladen blivit fluffig, ställ in i kylen minst 20 minuter igen.

Forma små kulor med hjälp av två teskedar, det är lättare och mindre kladdigt än att forma dem i händerna.

Kyl tryfflarna en stund till, så blir de lättare att doppa i kokos.

Häll kokosflingorna i en kopp och lägg i en kula i taget och tryck till försiktigt,  så det fastnar flingor runt om.

Forma tryfflarna till runda kulor och lägg i knäckformar, förvara i en burk i kylen eller frys in.

Ischokladtryffel med hjortron från min grillbok
Foto Mikael Eriksson

Julklappstips

Vill du ha tips på fler av mina godsaker till jul så hittar du många recept som passar i E-böckerna Gammaldags husmanskost på nytt sätt och Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

De inbundna böckerna är slutsålda och kommer inte att tryckas upp på nytt.

Birgitta Höglunds bästa grilltips, som är en inbunden nyutgåva av min tidigare slutsålda Grillmat LCHF, innehåller också en hel del tillbehör som passar till julbordet.

Även om det är en bit kvar till grillsäsongen, så kanske den kan bli en hård julklapp till någon av alla grillentusiaster i släkten?

Drottningtryfflar från E-boken Gröna, sköna tillbehör