Måndagsmiddagstips
Du som följt mig under de senaste 15 åren vet vid det här laget att jag är väldigt förtjust i Medelhavsköket.
Mitt reseintresse har varit stort ända sen jag var liten och jag har alltid köpt med mig matsouvenirer hem.
Så efter resorna är skafferiet välfyllt av örter, soltorkade tomater, konserver och havssalt från olika länder.
Idag får du ett recept inspirerat av det grekiska köket, där används mycket örter i maten, något som inte bara är gott utan också väldigt bra för hälsan.
Jag använder soltorkade tomater i köttbullarna och föredrar färska i gräddsåsen, de ger så goda smaker.
Köttbullar med tomatsås 4 port
600 g färs av nöt eller lamm
2 ägg
6 soltorkade tomater
1 dl grekisk yoghurt, majonnäs eller kokosgrädde
1 gul lök
2 rivna vitlöksklyftor
1-2 msk torkad oregano
1-2 msk torkad mynta
1 msk psylliumhusk
1 msk äppelcidervinäger
1 msk olivolja
Salt
Chiliflingor
Blötlägg de soltorkade tomaterna i kokande vatten en stund.
Skär dem i små tärningar och hacka löken fint.
Blanda färsen med ägg, husk, yoghurt, olja, vinäger och kryddor.
Blanda sist ner tomater och lök, ställ i kylen att svälla en halvtimme.
Rulla köttbullar och stek gyllenbruna i smör i omgångar.
Gräddig tomatsås 4 port
4 färska tomater
2 schalottenlökar
50 g smör
3 dl grädde eller kokosgrädde
½ dl hackad, färsk timjan
2 msk äppelcidervinäger
Salt
Chiliflingor
Hacka löken fint och skär tomaterna i små bitar.
Bryn smöret lätt, fräs löken så den blir genomskinlig.
Häll ner tomaterna och låt fräsa med en stund.
Krydda och häll på vinäger, låt den koka in i tomaterna. Slå på grädden och låt puttra 10 minuter.
Rör mot slutet ner finhackad timjan.
Servera köttbullarna med såsen och en sallad, kokt blomkål eller smörstekt vitkål är också gott till.
Julklappstips i god tid
Om du uppskattar mina recept så hittar du i länkarna nedan mina kokböcker på Bokus, de passar fint som en julklapp med omtanke.
Kokböckerna och E-böckerna finns även på de övriga nätbokhandlarna, du kan be din lokala bokhandlare att beställa hem de inbundna.
Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)
Birgitta Höglunds bästa grilltips
Gröna sköna tillbehör för ett friskare liv (Inbunden)
Gröna, sköna tillbehör (E-bok)
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)
Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)