Grekiska köttbullar på mitt sätt

Måndagsmiddagstips

Du som följt mig under de senaste 15 åren vet vid det här laget att jag är väldigt förtjust i Medelhavsköket.

Mitt reseintresse har varit stort ända sen jag var liten och jag har alltid köpt med mig matsouvenirer hem.

Så efter resorna är skafferiet välfyllt av örter, soltorkade tomater, konserver och havssalt från olika länder.

Idag får du ett recept inspirerat av det grekiska köket, där används mycket örter i maten, något som inte bara är gott utan också väldigt bra för hälsan.

Jag använder soltorkade tomater i köttbullarna och föredrar färska i gräddsåsen, de ger så goda smaker.

Köttbullar med tomatsås 4 port

600 g färs av nöt eller lamm

2 ägg

6 soltorkade tomater

1 dl grekisk yoghurt, majonnäs eller kokosgrädde

1 gul lök

2 rivna vitlöksklyftor

1-2 msk torkad oregano

1-2 msk torkad mynta

1 msk psylliumhusk

1 msk äppelcidervinäger

1 msk olivolja

Salt

Chiliflingor

Blötlägg de soltorkade tomaterna i kokande vatten en stund.

Skär dem i små tärningar och hacka löken fint.

Blanda färsen med ägg, husk, yoghurt, olja, vinäger och kryddor.

Blanda sist ner tomater och lök, ställ i kylen att svälla en halvtimme.

Rulla köttbullar och stek gyllenbruna i smör i omgångar.

Gräddig tomatsås 4 port

4 färska tomater

2 schalottenlökar

50 g smör

3 dl grädde eller kokosgrädde

½ dl hackad, färsk timjan

2 msk äppelcidervinäger

Salt

Chiliflingor

Hacka löken fint och skär tomaterna i små bitar.

Bryn smöret lätt, fräs löken så den blir genomskinlig.

Häll ner tomaterna och låt fräsa med en stund.

Krydda och häll på vinäger, låt den koka in i tomaterna. Slå på grädden och låt puttra 10 minuter.

Rör mot slutet ner finhackad timjan.

Servera köttbullarna med såsen och en sallad, kokt blomkål eller smörstekt vitkål är också gott till.

Julklappstips i god tid

Om du uppskattar mina recept så hittar du i länkarna nedan mina kokböcker på Bokus, de passar fint som en julklapp med omtanke.

Kokböckerna och E-böckerna finns även på de övriga nätbokhandlarna, du kan be din lokala bokhandlare att beställa hem de inbundna.

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna sköna tillbehör för ett friskare liv (Inbunden)

Gröna, sköna tillbehör (E-bok)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Grekiska tomatbiffar från Gröna, sköna tillbehör
Köttfärssås på mitt sätt

Favoritmat

När jag ska laga något riktigt gott, ja då blir det ofta köttfärssås.

Jag är ju inte ensam om att tycka om den smakrika såsen, pasta med köttfärssås har varit många svenskars favoriträtt det senaste halva seklet.

Alla har vi vår egen bästa variant av färs i såsen, jag tycker den blir allra godast på älgfärs.

Jag har sån tur så jag har jägare i familjen så då händer det att jag får några paket älgfärs efter jakten.

Har jag inte det hemma så brukar jag ta lammfärs, den är också riktigt god.

För en mer budgetvänlig köttfärssås fungerar blandfärs eller kalkon/kycklingfärs riktigt bra också.

Jag tycker om att ha grädde i köttfärssåsen men det är förstås en smaksak, den fungerar fint även utan.

Gör gärna dubbel sats när du är igång och frys in i mindre burkar så har du mat till många middagar på lut att ta fram när du har bråttom.

Köttfärssås 4-6 port

400 g valfri köttfärs

3 dl grädde

3 stora tomater eller en burk krossade

2 stora morötter

2 gula lökar, medelstora

2-3 vitlöksklyftor

2 dl av min enkla buljong eller 2 dl vatten + 1 msk eko buljongpulver

1 dl chilisås

½-1 msk Worcestershiresauce

2 tsk vinäger

½-1 tsk torkad oregano och/eller timjan

1-2 tsk paprikapulver

Smör till stekning

Salt och svartpeppar

Hacka lök och vitlök fint. Skär tomaterna i mindre bitar och morötterna i små tärningar.

Bryn färsen i smöret, krydda med salt, peppar och paprika. Rör ner löken och låt fräsa med en stund.

Tillsätt tomater, Worcester, vinäger och örter. Låt puttra några minuter, häll så i grädde och buljong.

Koka upp och låt småputtra på låg värme i cirka en timme, ju längre den får koka desto godare.

Rör då och då så det inte bränns, späd med lite vatten om den blir för tjock.

Smaka av om du vill ha mer sälta, hetta, syra eller örter.

Jag gör min köttfärssås ganska tjock eftersom jag inte äter pasta utan föredrar grönsaker till såsen.

Smörstekt strimlad vitkål, aubergine eller zucchini som på bilden nedan smakar alla väldigt gott till.

Kokbokstips

Hundratals recept på min typ av favoritmat hittar du i kokböckerna nedan, det finns något för alla smaker.

Läs mer om dem i länkarna, några finns att ladda ned som E-bok.

De inbundna böckerna finns även i den övriga nätbokhandeln, att beställa hem hos din lokala bokhandlare och på Biblioteken.

Kanske någon eller några av dem kan bli julklappar till släktens matintresserade?

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna sköna tillbehör för ett friskare liv (Inbunden)

Gröna, sköna tillbehör (E-bok)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Barbecuesås och sockerfri chilisås från min grillbok Foto Mikael Eriksson
Baconlindade pannbiffar och paprikamajonnäs

Pannbiff de Luxe

Som lördagsmiddag bjuder jag på en lite lyxigare pannbiff lindad med bacon.

En pannbiffsmet åt Wallenbergarhållet får du genom att blanda färsen med grädde och äggula .

Istället för vitt bröd eller ströbröd så blandar jag i psylliumfrön eller chiafrön och låter dem svälla.

En majonnässås och en syrlig sallad med färsk koriander blir ett gott tillbehör till biffarna.

Smaken på färsk koriander är ju väldigt speciell, lite parfymerad, har du svårt för den så kan du ta hackad persilja istället.

Tillsammans med gurka, tomat, citron, kallpressad olivolja och lite flingsalt blir det en väldigt god sallad till de smakrika biffarna.

Baconlindade pannbiffar 2-3 port

400 g blandfärs

6 skivor bacon

½ dl grädde/kokosgrädde

1 äggula

2 msk psylliumfrön eller chiafrön

1 msk sesamfrön

1 msk grovkornig senap

½ tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar

2 msk smör till stekning

Blanda allt till smeten, rör sen i färsen försiktigt, låt stå i kyl och svälla i några timmar.

Forma färsen till 6 runda biffar, linda en baconskiva runt varje, fäst änden med en tandpetare.

Bryn biffarna ordentligt på båda sidor, salta och peppra.

Låt eftersteka på medelvärme i ca 10 minuter, beroende på hur tjocka biffar du gjort, vänd ett par gånger.

Ta bort tandpetarna och servera med salladen och paprikamajonnäsen som du kan förbereda innan du gör pannbiffsmeten.

Rostade rotfrukter, brysselkål eller broccoli är också gott till.

Paprikamajonnäs

1 dl av min hemgjorda majonnäs

½ röd paprika

1 tsk paprikapulver

½ tsk balsamvinäger

Lite flingsalt

Finhacka paprikan och blanda med övriga ingredienser.

Låt stå i kylen för att mogna i smaken en stund, smaka av om du vill ha mer sälta eller syra.

Kokbokstips

Fler av mina recept på både vardagsmat och festrätter med få kolhydrater hittar du i ”Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker” och i E-boken  ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt”

Jag skrev Stora diabetesboken tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt som gett ut många populära böcker i ämnet.

Husmanskostboken är skriven med Dr Annika Dahlqvist, grundaren av LCHF-rörelsen.

Den kokbokens förord är skrivet av vetenskapsjournalisten och författaren Ann Fernholm, där hon beskriver fettets stora betydelse i vår mat.

bild-12
Lättlagad husmanskost – Stekt fläsk med löksås

Traditionell mat på nytt sätt

Du som följt mig härinne genom bloggens 15-åriga livstid har nog inte kunnat undgå att märka min förtjusning i vår svenska husmanskost.

Det har ända sen barnsben varit den mat jag gillat allra bäst, min mamma var mycket duktig på att laga riktigt god vardagsmat.

Hon föredrog det färska sidfläsket framför rimmat, så det är oftast det jag också använder.

Här har jag gjort en löksås på rödlök, men du kan förstås använda vanlig gul eller purjolök istället om du vill.

Äppelcidervinägern ger en väldigt god smak till den här såsen, syran lyfter smakerna till högre höjder.

Löksås till stekt sidfläsk 2 port

2 röda lökar

2 dl grädde/kokosgrädde

1 dl steksky från fläsket eller använd 1 dl av min enkla buljong.

3 msk smör

1 tsk äppelcidervinäger

Salt och peppar

300 g sidläsk, färskt eller rimmat

Smör till stekning

Skär löken i tunna strimlor och stek i smöret tills det fått lite färg.

Häll på vinäger, krydda med salt och peppar, låt vinägern koka in i löken.

Stek fläsket i en annan panna, så det får ordentligt med färg.

Jag skar tjocka skivor av det färska sidfläsket, men det blir gott även med tunnskivat, knaperstekt.

Krydda med salt och peppar, bara peppar om du använder rimmat fläsk.

Häll i 1 dl vatten i stekpannan och låt skyn koka ur, häll det över löken.

Tillsätt grädden och låt puttra tills såsen tjocknar.

Servera såsen med det stekta fläsket och kokt broccoli.

Fler lättlagade recept på vår traditionella husmanskost hittar du i flera av mina kokböcker, läs mer om dem alla i den här länken.

Nu är det bara en vecka kvar till Fars Dag, kanske en kokbok kan bli en present med bestående värde till en pappa som vill ta hand om sig och må bättre med åren.

Här ovan ser du omslaget på min och Lars-Erik Litsfeldts gemensamma Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker.

Du hittar kokboken här på Bokus, hos Adlibris och på Akademibokhandeln.

Vill du hellre stötta din lokala bokhandlare så har många boken i sortimentet eller kan ta hem den till dig.

Söndagsmiddag – Långkokt oxlägg med trattkantareller och örter

Värmande höstmat

Nu när höstmörkret lägger sig över oss är det en riktigt bra tid att laga långkok.

Dagens recept blir ett exempel på riktigt gammaldags matlagning, men med en liten tillsats av moderna smaker.

Oxlägg i skivor med märgfyllt ben i mitten ger en mustig och näringsrik gryta.

En enklare styckdetalj som man ofta kan få till bra pris, dessutom är köttet mycket gott och mört om det får koka riktigt länge.

Långkokt oxlägg med trattkantareller och örter ca 4 port

1 kg oxlägg i skivor eller oxsvans

2-3 dl smörstekta trattkantareller

2 dl av min enkla buljong

50 g smör

2 stora morötter

2 gula lökar

1-2 msk torkad timjan

½-1 msk torkad rosmarin

1 dl vitt vin

Salt och peppar

Vatten så det täcker

Bryn köttskivorna väl på båda sidor i en stekgryta, skär under tiden morot och lök i grova bitar.

Lägg ner dem bredvid köttet och låt allt puttra under några minuter, salta och peppra väl.

Rör ner örterna och svampen, häll på vinet och buljongen.

Har du inte vin så går det bra med 1-2 tsk balsamvinäger istället, det ger en god smakbrytning till köttet.

Fyll på med kallt vatten, så köttet nätt och jämnt täcks, koka upp och låt sjuda under lock i ca 2½-3 timmar.

Vänd köttbitarna någon gång under tiden och fyll på lite mer vatten och vin om det kokar torrt.

Grytan sköter sig annars helt själv, samtidigt som den sprider ljuvliga dofter omkring sig.

Jag serverade köttet med grönsakerna och en klick smör i en djup tallrik, kokt blomkål eller broccoli smakar gott till.

Lingon är också gott till, här hittar du min sockerfria lingonsylt.

Fler recept på mustiga långkok och annan typ av vår traditionella mat hittar du i E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt som jag skrev tillsammans med Annika Dahlqvist.

Ännu fler finns i Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker, skriven med Lars-Erik Litsfeldt som ligger bakom många populära böcker om diabetes.

Oxsvans Stifado, en av rätterna i Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson
Glutenfri köttfärslimpa och gräddsås med svamp
Köttfärslimpa

Bästa vardagsmaten

Den här köttfärslimpan är ett säkert kort att ta till när matlagningsfantasin tryter.

Dessutom väldigt populär mat hos både stora och små.

Här har jag gjort en gräddig sås på blandsvamp till, men den är väldigt god med pepparsås eller bearnaisesås också.

Blir det några rester över av limpan så kyl den, skär sen i tunna skivor och ät som smörgås, det blir väldigt gott med smör och ost på.

Köttfärslimpa klar för gräddning

Köttfärslimpa med bacon, vitlök och timjan 3-4 port

300 g nötfärs/viltfärs

1 ägg

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

½ paket bacon

½ dl grädde/kokosgrädde

2 msk smör/kokosolja

1 msk psylliumhusk

2 tsk torkad timjan

1 tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar

1 ask cocktailtomater

1 msk smält smör

Hacka lök och vitlök fint. Skär baconet i små tärningar.

Bryn det i fem minuter utan att löken får för mycket färg, låt svalna en stund.

Blanda under tiden färsen med ägg, grädde, husk och kryddor, låt svälla 30 minuter.

Det ska vara rätt rejält med kryddor, för annars riskerar köttfärslimpan att bli lite smaklös.

Blanda ner lökröran i färsen och forma till en limpa, blöter du händerna blir den jämn och fin.

Lägg i en smord form och placera ut cocktailtomaterna runt om.

Pensla allt med smöret, strö lite timjan och salt över tomaterna.

Grädda på 175° i 45 minuter. Limpan ska kännas fast när den är färdig.

Du kan också köra ner en provsticka en liten stund och sen lägga mot underläppen.

Det sättet använde jag ofta när jag jobbade på restaurang. Är stickan riktigt varm, då är limpan klar.

Annars kan man använda det moderna sättet med stektermometer, den ska stå på 70° när köttfärslimpan är genomstekt.

Låt vila en stund i formen innan den skärs upp.

Tomaterna la jag i en skål och hällde över lite kallpressad olivolja och vit balsamvinäger.

Lite flingsalt över och några små persiljekvistar till garnering.

Köttfärslimpa med svampsås

Svampsås 3-4 port

3 dl blandsvamp i små bitar

1 dl tärnad purjolök

2 msk smör

3 dl grädde/kokosgrädde

1 dl av min enkla buljong

1-2 msk vitt vin eller citronsaft

½ tsk Tamarisoja (Glutenfri)

Salt och peppar

Bryn svampen några minuter i smöret, så den får lite färg.

Tillsätt purjolöken och låt den steka med på lite svagare värme en stund.

Häll på vin, soja, buljong och kryddor, låt koka in i svampen.

Häll på grädden, koka upp och låt puttra i 15 minuter.

Servera tillsammans med köttfärslimpan och tomatsalladen.

Fler av mina bästa tips på husmanskost hittar du i Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker och i E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Söndagsmiddagstips – Fläskfilé och ädelostsås med purjolök

Lättlagat middagstips

En krämig ädelostsås är väldigt gott till såväl fläskkött som kyckling och fisk.

Den passar också riktigt bra till vegetariska kåldolmar fyllda med kantareller om du föredrar gröna rätter.

Som tillbehör blir det extra fint nu på hösten med stavar av morötter och palsternacka eller buketter av blomkål och/eller broccoli som du antingen steker i smör i stekpanna eller rostar i ugnen.

Ädelostsås med purjolök 3-4 port

2 dl riven gräddädelost

1 dl finhackad purjolök

2 msk smör

3 dl grädde

½ dl vitt vin

½ dl kycklingbuljong

1 tsk veg buljongpulver

1 tsk äppelcidervinäger

1 tsk torkad dragon

1 msk hackad persilja

Salt och peppar

Fräs den hackade purjon i smöret utan att få färg.

Häll på vin, buljong, vinäger, kryddor och dragon, låt koka in tills hälften återstår.

Strö över buljongpulvret och häll på grädden. Koka upp och låt puttra i en halvtimme.

Rör ner den rivna osten och persiljan mot slutet och smaka av såsen.

Jag serverade såsen till stekta fläskfilémedaljonger, ugnsrostad blomkål och paprika samt en sallad på rucola, äpple, avokado, cocktailtomater och pumpafrön med olivolja och pressad citron över.

Fler recept på njutbar mat till både vardag och fest hittar du i mina kokböcker i länkarna här nedan.

Kanske någon kan bli en Farsdagspresent eller julklapp, kokböcker brukar gå hem i alla åldrar.

Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker med Lars-Erik Litsfeldt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör E-bok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken E-bok med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker

Gammaldags husmanskost på nytt sätt E-bok med Dr Annika Dahlqvist

Fläskfilé med Ädelostsås och rostad Blomkål
Söndagsmiddagstips – Fläskfilé och ädelostsås med purjolök

Lättlagat middagstips

En krämig ädelostsås är väldigt gott till såväl fläskkött som kyckling och fisk.

Den passar också riktigt bra till vegetariska kåldolmar fyllda med kantareller om du föredrar gröna rätter.

Som tillbehör blir det extra fint nu på hösten med stavar av morötter och palsternacka eller buketter av blomkål och/eller broccoli som du antingen steker i smör i stekpanna eller rostar i ugnen.

Ädelostsås med purjolök 3-4 port

2 dl riven gräddädelost

1 dl finhackad purjolök

2 msk smör

3 dl grädde

½ dl vitt vin

½ dl kycklingbuljong

1 tsk veg buljongpulver

1 tsk äppelcidervinäger

1 tsk torkad dragon

1 msk hackad persilja

Salt och peppar

Fräs den hackade purjon i smöret utan att få färg.

Häll på vin, buljong, vinäger, kryddor och dragon, låt koka in tills hälften återstår.

Strö över buljongpulvret och häll på grädden. Koka upp och låt puttra i en halvtimme.

Rör ner den rivna osten och persiljan mot slutet och smaka av såsen.

Jag serverade såsen till stekta fläskfilémedaljonger, ugnsrostad blomkål och paprika samt en sallad på rucola, äpple, avokado, cocktailtomater och pumpafrön med olivolja och pressad citron över.

Fler recept på njutbar mat till både vardag och fest hittar du i mina kokböcker i länkarna här nedan.

Kanske någon kan bli en Farsdagspresent eller julklapp, kokböcker brukar gå hem i alla åldrar.

Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker med Lars-Erik Litsfeldt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör E-bok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken E-bok med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker

Gammaldags husmanskost på nytt sätt E-bok med Dr Annika Dahlqvist

Fläskfilé med Ädelostsås och rostad Blomkål
Små hamburgare med bröd och goda tillbehör

Snabbmatstips

Hamburgare går hem hos de allra flesta och kan passa riktigt bra även för oss som äter glutenfritt och föredrar färre kolhydrater.

Här har jag gjort små bröd bakat på ägg, mandelmjöl och lite kokosmjöl till mina burgare.

Vill du inte ha bröd till så blir det gott att bara svepa in hamburgaren i ett salladsblad istället.

Här finns recept på getostsmöret, turkisk haydari och den sockerfria ketchup som jag serverade till mina burgare.

Här hittar du recept på en riktigt god hamburgerdressing och kålrotspommes.

Vill du veta mer om hur jag tänker kring min livsstil och matfilosofi, läs gärna det här inlägget.

Glutenfritt Hamburgerbröd LCHF/Paleo

Små hamburgerbröd 4 port

2 ägg

½ dl mandelmjöl

2 msk kokosmjöl

2 msk kokosolja

1 msk sesamfrön + lite till garnering

½ msk psylliumhusk

½ tsk bakpulver

ca 1 krm salt

Vispa äggen riktigt tjockt med elvisp.

Blanda de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten tillsammans med kokosoljan.

Blanda om väl men med lätta tag så luftigheten i äggsmeten bevaras, smaka av om smeten är lagom salt.

Klicka ut smeten på bakplåtspapper med hjälp av två skedar.

Blöt handen och forma smeten till runda bullar.

Strö på sesamfrön och grädda på 200º i 10 minuter i mitten av ugnen. Låt svalna på galler.

Hamburgare 4 port

400 g nötfärs, gärna från gräsbetesdjur

2-3 msk smör till stekning

Salt och peppar

Forma färsen till fyra små hamburgare.

Bryn dem på båda sidor i smöret, krydda med salt och peppar.

Låt steka ca 2 minuter på var sida om du vill ha dem mediumstekta.

Samma tid om du istället grillar dina burgare, då blir de förstås ännu godare.

Stäng av plattan och låt dem ligga kvar och dra till sig i pannan en stund om du vill ha dem mer åt det välstekta hållet.

Jag serverade mina hamburgare med en grönsallad och några av tillbehören du hittar i länkarna häruppe.

Tillbehör till mina hamburgare

Fler goda tillbehör hittar du i de här kokböckerna:

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med Lars-Erik Litsfeldt)

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv som E-bok

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Ostfyllda pannbiffar med stuvade trattkantareller och syrlig äppelsallad

Höstmat

Nu är den härliga hösten här, när man kan njuta av skörd från både skog och trädgårdar.

Idag får du tips på en trattkantarellsås, den blir förstås god även med annan svamp.

Den här middagen lagade jag på vedspisen i min stuga i norra Dalarnas fjällvärld, du må tro att den smakade gott efter en dag i lingonskogen.

Pannbiffar med Västerbottensost 2 port

300 g köttfärs, jag hade älgfärs

1 dl riven Västerbottensost

1 ägg

½ dl grädde

½ msk psylliumhusk

Salt och peppar

Blanda hastigt ihop färsen med husk och kryddor. Rör ner ägg, grädde och riven ost.

Stek ett litet prov och smaka av om det behövs mer kryddning.

Låt smeten svälla en halvtimme i kylen, gör såsen och äppelsalladen under tiden.

Forma färsen till biffar och stek gyllenbruna i smör, cirka 3 minuter på var sida.

Dra pannan från värmen och låt eftersteka några minuter.

Trattkantarellsås 2 port

2 dl förvällda trattkantareller

2 msk smör

3 dl grädde/kokosgrädde

½ tsk vit balsamvinäger/äppelcidervinäger

½ tsk glutenfri tamarisoja

Salt och peppar

Bryn kantarellerna i smöret. Krydda och tillsätt soja och vinäger, låt det koka in.

Häll över grädden och låt såsen småputtra i 30 minuter, rör då och då.

Smaka av om du vill ha mer syra eller sälta.

Syrlig äppelsallad

1 äpple

1 liten gul lök

½ gul paprika

½ röd paprika

2 msk smör

1 tsk vit balsamvinäger/äppelcidervinäger

Salt och peppar

Skär äpple, lök och paprika i tunna strimlor.

Stek allt mjukt i smöret utan att få för mycket färg.

Smaksätt med vinäger, salt och peppar.

Servera salladen varm till pannbiffarna och trattkantarellsåsen, lingonsylt smakar också gott till.

Trattkantareller

Kokbokstips

Vill du laga fler av mina recept så hittar du hundratals i kokböckerna i länkarna här nedanför.

Jag blir riktigt glad om du stöttar mitt skrivande genom att köpa en eller fler av böckerna, till dig själv eller kanske som en gåbortspresent eller tidigt julklappsinköp.

Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker med Lars-Erik Litsfeldt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör E-bok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken E-bok med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker

Gammaldags husmanskost på nytt sätt E-bok med Dr Annika Dahlqvist

Kålpudding med lingonsky från Stora diabeteskokboken
Foto Mikael Eriksson