Kretaresan och 50 års firande!

Hemkomna från vår härliga resa till Kreta och firandet av makens 50-årsdag,  nu sjunker sakta veckan in och minnen börjar träda fram.
Det var lika fantastiskt som när jag fyllde 50 och vi då firade den också på Kreta hos Uncle George taverna, Ammoudara.
Nu vart det Mikaels tur att känna på denna fantastiska känsla av att ha närmaste familj tätt intill sig under en vecka och med festligt firande på restaurangen. Oslagbart!

FAMILJEN! Peter, Magnus, Mikael, jag och dottern Elisabeth!

Vi började dagen med bad och sol och maken fick en Jack Daniels redan kl 9.00 (hans favorit Whiskey). Efter där upp till grunden (som kallar vårt ställe) för lunch och dusch och sedan några timmars vandring i Heraklion.

Lätt att leva LCHF på Kreta…

 

Under vår lilla vandring i Heraklion stötte vi på ett häftigt ställe Fish Spa

Där var jag bara tvungen att stoppa ner mina fötter, och jösses vilken häftig känsla!
Som när armen sover fast värre ;)
Dock vande man sig vid pirret och sedan var det bara skönt.
De gnagde lite varstans ;)
Mellan tårna och under naglarna…
Men vilka babyfötter man fick!
Detta ska göras om vid tillfälle då under en längre tid, vi satt nu i 20 min, men 30-40 min bör man nog sitta.

 

 

Efter några timmars strövande och insupande av atmosfär drog vi vidare till tavernan Uncle George och firandet av Mikael, vi beställde in ouzo som fördrink. Jösses vad jag gillar det!

Middagen fick var och en beställa och lite torrt rosevin dracks till. Plötsligt dyker Kostas och Artemis upp med en Champagneflaska och så sjunger vi och skålar för Mikael.  Jag gjorde en eget litet uppträdande och sjöng ” Vi gratulerar” och när jag kom till “blommor och blad” drog jag fram en hastigt avbruten Bougainvillea och räckte fram, den hamnade sedan bakom örat.

Kostas och Artemis på tavernan Uncle George vet hur vi äter och till varje middag får vi en tallrik med smörpaket! Det kallar jag service! Rekommenderas varmt det stället.

 

 

 

 

 

 

Sedan kan meddelas att apelsiner mogna och solvarma från träden är försvinnande goda ;)

 

 

 

 

 

Att flyga från Landvetter och få tillgång till LCHF mat på flygplatsen är inte heller fel 

 

 

 

 

 

Annars är favoritsysselsättningen BADA, fotot här är från Matala (Matala grottorna) dit vi hade en utflykt på måndagen.

 

 

 

 

 

Bloggar etiketter: ,

Äppelkaka från Alsace

Hacka ihop smör, mjöl, socker och en äggula i matberedaren eller direkt på bakbordet. Arbeta ihop till en deg som får vila i kylskåpet minst en halvtimme. Tryck ut degen i aluminiumform eller i en form med löstagbar kant (24cm diameter). Skala äpplena och dela dem i kvartar. Skär äpplena i klyftor och lägg i … Continue reading Äppelkaka från Alsace

Inlägget Äppelkaka från Alsace dök först upp på Äppelpaj.se.

Kycklingrullader
Kycklingrullader
Källa: Sarararalicious
Portioner: 1

Ingredienser:
2 kycklinglår
pesto
fetaost
valfri sallad som tillbehör
Gör så här:
Stycka ut lårköttet längs benet så det blir fina platta filéer. Banka ut dem något.
Bre på rejält med pesto (jag hade gjort egen på ärtor, solrosfrön, vitlök och olivolja. Men vill man ha lägre kolhydratsnivå kan man ju göra egen på t.ex ruccola ist)
och smula över fetaost.

Rulla ihop filéerna med hjälp av plastfolie och baka i ugn på 90C i c.1.5 timme, med folien på!
Servera med en sallad.
Jag gjorde en enkel sallad med broccoli, romansallad, rödlök och rostade frön till med en balsamvinigrette.
Morotskaka med philadelphiafrosting, valnötter & jordgubbar


Visst var det morotskaka ni gissade på! En av de få mjuka kakor som jag verkligen älskar, å då menar jag VERKLIGEN älskar!! Det är mammas recept som hon alltid gör till jul. En tung, mastig botten, saftig och med mycket smak av kanel, och så frostingen med philadelphiaost och knapriga valnötter… Mmmm… :-P Blir inte bättre än så!

Den ska vara riktigt kylskåpskall också och är absolut godast dagen efter, lite som kladdkaka. Den går utmärkt att frysa med frostingen på. Täck med plastfolie bara. Här har Joline och jag piffat till den lite med valnötter och färska jordgubbar… Grymt farligt att ha den stå i kylen för jag går och knycker en bit lite då och då, men det är så gott, förresten så är det ju lördag idag! :-P

Ha en toppenfin helg nu. Lite senare ska jag visa er en kanonsida jag hittade på nätet… Retro, 50-tal, kökstillbehör, bakgrejer, plåtburkar och gud vet allt… Ni ska få se sen! ;-) Så long på en stund!

Det här behöver du :
3 ägg
4 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk kanel
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2,5 dl matolja
4 dl rivna morötter

GÖR SÅHÄR :
Skala och riv morötterna.
Vispa ägg och socker pösigt. Häll ner olja och morötter och tillsätt de torra ingredienserna. Häll smeten i en smord och bröad form eller en form med bakplåtspapper i botten.
Grädda mitt i ugnen ca 50 min 175ºC. Ta upp ur formen och låt svalna på galler.

Bred på glasyren på kakan när den svalnat något.Garnera med valnötter och jordgubbar.

Frostingen, bara att vispa ihop med elvispen! 
1 ask philadelphiaost (200 gram)
2 msk smör
3-4 dl florsocker
en gnutta vaniljsocker
ev. lite rivet citronskal + saft


Denna morotskaka brukar jag baka i rund springform (diam ca 25cm) men nu gjorde jag den i en vanlig, mindre gratängform av glas med bakplåtspapper i botten. Vänd kakan upp&ner i formen och bred på frostingen.


Ät och njut…

 

Så förstördes våra tänder…

Ruttnande tänder och trånga käkar. Den moderna människan har länge haft stora problem med tandhälsan.
Orsaken är att våra tänder är evolutionärt anpassade för något helt annat än vår nutida föda.
Så skriver GP

De fortsätter:
“Faktum är att förfallet började redan för 13 000 år sedan i samband med jordbrukets uppkomst i vår del av världen.
Innan dess, när alla människor var jägare och samlare, var det nästan bara mycket gamla människor som hade hål i tänderna. Det framgår av undersökningar av kranier från olika stenålderskulturer.
Men när människorna började äta stora mängder växtföda med mycket kolhydrater – föda baserad på de olika sädesslagen – förändrades allt. Kolhydrater är en form av socker och socker är den överlägset främsta orsaken till tandröta.
Vid en forskningskonferens i USA om våra tänders historia presenterades nyligen data som visar att nästan tio procent av de första jordbrukarna hade hål i tänderna. Det kan låta rätt lite, men var ändå en drastisk ökning jämfört med tidigare”

Detta kunde ju Weston A Price konstatera för länge sedan…

Wikipedia om Weston Price Foundation.

Weston A Price Foundation

Finns det någon ungdom idag som inte har tandställning? Här har alla mina tre haft det…

Det är som Lasse Berg ofta konstaterar att “limpan är roten till all ondska;) se 6 min in i videon.
Den är alltså inte bara roten till all ondska i världen den är också roten till “ondskan” i våra kropp och ohälsa… och vad det i grunden är i limpan som skapar ohälsa är ju gluten och andra antinutrienter som fytiner och lektiner.

 

Bloggar etiketter: , ,

Så förstördes våra tänder…

Ruttnande tänder och trånga käkar. Den moderna människan har länge haft stora problem med tandhälsan.
Orsaken är att våra tänder är evolutionärt anpassade för något helt annat än vår nutida föda.
Så skriver GP

De fortsätter:
“Faktum är att förfallet började redan för 13 000 år sedan i samband med jordbrukets uppkomst i vår del av världen.
Innan dess, när alla människor var jägare och samlare, var det nästan bara mycket gamla människor som hade hål i tänderna. Det framgår av undersökningar av kranier från olika stenålderskulturer.
Men när människorna började äta stora mängder växtföda med mycket kolhydrater – föda baserad på de olika sädesslagen – förändrades allt. Kolhydrater är en form av socker och socker är den överlägset främsta orsaken till tandröta.
Vid en forskningskonferens i USA om våra tänders historia presenterades nyligen data som visar att nästan tio procent av de första jordbrukarna hade hål i tänderna. Det kan låta rätt lite, men var ändå en drastisk ökning jämfört med tidigare”

Detta kunde ju Weston A Price konstatera för länge sedan…

Wikipedia om Weston Price Foundation.

Weston A Price Foundation

Finns det någon ungdom idag som inte har tandställning? Här har alla mina tre haft det…

Det är som Lasse Berg ofta konstaterar att “limpan är roten till all ondska;) se 6 min in i videon.
Den är alltså inte bara roten till all ondska i världen den är också roten till “ondskan” i våra kropp och ohälsa… och vad det i grunden är i limpan som skapar ohälsa är ju gluten och andra antinutrienter som fytiner och lektiner.

 

Bloggar etiketter: , ,

Gott grillat!


2:a juni och det blåser småspik här på ön, man skulle snarare tro att det är 2:a oktober, eller?! :-P Nåja, hur som helst så trotsade vi storm och regn under gårdagskvällen och tände grillen för grilla skulle vi!

Två fina flintastekar lades på grillen, den ena i mannens smak; hot, hot, hot med massor av chili i marinaden. Den andra något mildare… ;-)

En klassisk potatissallad och en grymt god grönsallad till gjorde kvällens grilltallrik helt fulländad, så gott de var!

Gjorde också en liten avstickare från Lohmanders kalla bearnaisesås och provade Rydbergs nya på burk, den va riktigt god och inte lika ”smörig” i smaken som Lohmanders så den köper jag fler gånger helt klart, har ni provat nån ny bearnaise av dom kalla sorterna eller håller ni troget fast i era favoriter?

Tillbehör; Potatissallad, vitlökssmör


En fräsch grillsallad med plommontomater, majs, romansallad, krasse, olivolja, pressad citron. Lite salt & peppar och chiliflakes.


Het & mild flinta!


Joline dukade bordet för det var inte ens tal om att sitta utomhus i blåsten… :-P


Äppelbubbel med jordgubbar ger i alla fall lite sommarfeeling!


Kvällens rundades av framför Let´s Dance med supersaftig, god morotskaka. Recept kommer senare idag!

 

Lördagsgodis med Choklad och Kokos à la Paleo och LCHF

En liten njutning till kaffet

Ibland tycker jag det kan vara gott med en liten godsak till kaffet, bara den inte är för söt.

Jag hittade på ett nytt godis på Paleo-vis i mitt arbete med recept till Restaurang PriMaten.

Stenålderskost är ju naturligt mjölkfri, annars finns många likheter med LCHF-kosten.

Ofta äter jag inte annat än ost, nötter eller varmrökt fläsk till favoritkaffet just nu, Ekologiska Zoega’s Hazienda.

Till för 3 år sedan var höjden av njutning för mig en kanelbulle eller småkakor till kaffet.

Ja, inte bara en, jag angrep dem oftast i flock.

Nu äter jag varken socker eller gluten längre, så de finns inte med bland fikafavoriterna.

Även bakverk sötade med Stevia eller Sukrin faller mig inte riktigt på läppen längre, de smakar antingen för sött eller har en bismak.

Men den här lilla godbiten är alldeles lagom i sötman, som bara kommer från kokosgrädden och lite honung.

Några bitar mörk choklad äter många LCHF-are med glädje, så varför inte testa ett nytt lördagsgodis att njuta av.

Kolhydrathalten blir inte nämnvärt hög av den här lilla mängden honung.

Den här chokladbiten blir ett ännu bättre alternativ än den köpta chokladen, med nyttigt kokosfett och ägg inblandat.

Passar förstås utmärkt även för alla laktos- och kasein-intoleranta.

Tål Du inte ägg heller, så uteslut bara det, chokladen blir bara lite fastare.

Kokoschoklad med Kanel

100 gr Kokosgrädde

50 gr Kokosfett

30 gr Kokosflingor

30 gr hackade Cashewnötter

1 Ekologiskt Ägg

3 msk Kakao

1-2 tsk Honung

1 tsk Kanel

2 krm Äkta Vaniljpulver

1 krm Havssalt

Smält kokosfettet och vispa ner de övriga ingredienserna med elvisp. Smaka av om det är lagom sötma och sälta.

Skeda upp i ischokladformar eller kyl i en form till en fyrkantig kaka.

Skär kakan i små bitar när den stelnat och pudra med kakao eller kanel.

Förvara i kyl eller i frysen och ta fram eftersom.


Rabarberpaj de luxe

Pajbotten:
200 gram osaltat smält smör
3 ägg
3  msk erythritol och 1/4 krm stevia, eller annan vald sötning
2  dl kokosnötsmjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver

Fyllning:
2-3 fint skivad rabarber
200 g  riven mandelmassa
strö lite sötning ovanpå

Gör så här:
Smält smöret och vispa äggen  fluffigt. Blanda de torra ingredienserna väl och blanda ner dem i smeten.
Klä en pajform med 3/4 av pajdegen, ca 1 cm upp på kanten.
Riv mandelmassan och strö ut det över pajskalet i botten lägg rabarbern ovanpå mandelmassan.
Strö ev lite mer sötning ovanpå rabarbern.
Gör smala remsor av resterande deg och lägg i ett rutnät över. Grädda i ugnen 175 grader i ca 15-20 minuter.

Serveras ljummen med lättvispad grädde eller vaniljsås 

©MariannAndersson

 

 

Bloggar etiketter: , , ,

Fredagsgubbar & ölandsgubbar!


Kikar in och önskar er alla en mysig fredagskväll!!

Idag har Joline och jag varit hos ”Jordgubbs-gubbarna” i Köpingsvik och handlat ett par liter jordgubbar (45kr/l) av Ölands egna ZZ-top! Ni som sett dom på somrarna utanför Köpings kyrka under sitt parasoll vet vilka jag menar. Goaste gubbarna ever!

Trots att regnet hänger i luften, himlen är mörk och solen lyser med sin frånvaro så fixar man snabbt bästa sommar-feelingen bara man har lite jordgubbar att skåla med. (Äppelcider & jordgubbar är bara sååå klockrent) Dom fick även pryda kakan nedan som ni ska få recept på lite senare.

Nu ska grillen tändas och fredagskvällen avnjutas, regn eller inte regn. Kram på er! 


Ja, vad är det för kaka?? ;-)