Migrän och LCHF

Skagen 090Aftonbladet skriver idag att forskarna har fått ett genombrott ang migrän och jakten på lindring.
De skriver också:
”Över hundra tusen personer har deltagit i vad som beskrivs som den största migränstudien någonsin.
Merparten var fullständigt friska.
Men ungefär 20 000 medverkande led – precis som ungefär en miljon svenskar – av sjukdomen migrän.
Genom att jämföra friska och sjuka har forskarna nu lyckats hitta de fem samverkande regioner i generna som orsakar smärtorna.
Resultatet av studien kan få avgörande betydelse.
– Detta är ett stort genombrott inom migränforskningen. Studien är unik, eftersom alla de främsta forskningsinstituten inom området i USA och Europa har samarbetat. Att få till ett samarbete av det här slaget är i sig en bragd, säger John-Anker Zwart, professor i neurologi vid Oslo universitetsjukhus till tidningen VG.”

De skriver som avslutning:
”Att migrän är ärftligt är känt sedan tidigare.
Däremot är de bakomliggande faktorerna inte helt klarlagda – vilket rapporten som nu publicerats kan bidra med.
– Rent generellt tror man att man behöver ha en fallenhet, en genetisk ärvd bakgrund för att drabbas. Man tror också att det krävs en samverkan mellan flera olika gener för att sjukdomen ska manifesteras, säger Lars Edvinsson.
Även hormoner och faktorer som sömnbrist, stress och livsstil påverkar.
– Har man ett stressigt jobb så kanske man får fler anfall.”

Om man då har denna ”genetiska fallenhet, en genetisk ärvd bakgrund” kanske det kan vara idé att prova att just ändra sin livstil dvs äta LCHF.
Då många vittnar om just att migränen uteblir eller lindras betydligt med en LCHF-kost. GOOGLE: Migrän och LCHF
Expressen skriver:
”Det är inte bara överviktiga och drabbade av diabetes typ 2 som kan må bättre med LCHF. Migrän, orolig mage och acne är andra besvär som kan lindras av lågkolhydratkost.”

Bloggar etiketter: ,

Plötslig spädbarnsdöd och saltbrist

saltKan plötslig spädbarnsdöd bero på saltbrist under fosterstadiet och under amningen?
Björn Hammarskjöld på Kostdemokrati citerar och skriver:
”Antalet barn som drabbades av plötsligt andningsstillestånd efter förlossningen var oväntat högt i en ny svensk studie.
Personalen på BB manas nu därför till vaksamhet, särskilt när mamman är trött, ensam med barnet, eller väldigt upptagen av sin mobiltelefon.
– Det är viktigt att ha fullt fokus på barnet, speciellt i början, säger Eric Herlenius, docent och barnläkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna.”

Läs gärna inne på länken och här kommer Björns slutsats inklippt:
”Slutsats

Det är farligt för barnet att äta FÖR LITE salt under graviditeten och under amningen. Däremot är det inte farlig att äta för mycket, det reglerar kroppen själv. Så salta efter behag med gott samvete, det som är (livs)farligt är saltbrist!

Men Livsmedelsverkets tjänstemän vill att vi ska äta livshotande lite salt!”

 

Detta  att salt är farligt är en oerhört seglivad myt… i klass med kolesterolmyten, solmyten och fettmyten. Tursamt nog så är fettmyten på väg att slås hål på men när ska vi få större diskussioner om de andra?

 

Bloggar etiketter: ,

Min lovsång till äggmjölken

äggmjölkdags för att sjunga lovsång till äggmjölk igen…

Denna superuppfinning!

Vad har man den till undrar kanske de nya, här ska jag rabbla det jag använder äggmjölken till eller anser den kan användas till:
1. Frukost eller lunch
2. På resande fot i termos
3. Som flytande föda efter operation
4. Att baka med som alternativ vätska
5. Välling till barnen
6. I kaffe eller te

Det man absolut måste lägga på minnet är denna är tusentals gånger bättre som flytande NÄRINGSRIK föda efter operation än den blaskiga, äckliga och näringsfattiga välling som bjuds alla nyopererade på sjukhusen.

GLÖM INTE DENNA ÄGGMJÖLK TILL DETTA ÄNDAMÅL!
Dock behöver man ju snälla anhöriga som kan tillreda äggmjölk hälla på termos och komma till en på sjukhuset…

Mitt recept på äggmjölk som jag finner godast:
1 helt ägg och 2 gulor, mixar dem med kakao säkert 2 tsk eller mer.
Kokar upp 2 dl vatten och runt 40-50 gram osaltat smör och/eller annat gott fett som kokosfett med eller utan smak.

Jag låter smörvattnet koka upp flera gånger och häller i lite i taget och mixar ca 3 gg, allt för att vara säker på att äggmjölken kommer upp i över 70 grader. Rå äggvita innehåller avidin och är ohälsosamt i stora mängder och ofta.

Givetvis går den att smaksätta med  annat, ex vaniljpulver, kanel eller  kardemumma mm bara att prova ut sina egna smaklökar vad som är godast.

 

 

 

Bloggar etiketter:

Tillbaka, livs levande!

da
Jo, det är faktiskt sant!! Jag klarade mig, men det var då ingen särskild mysig upplevelse direkt…

Allting gick fort när vi kom till sjukhuset. Tjoff, tjoff, från ortopeden, direkt till röntgen och invisad i omklädningsrum… Va?? Omkädningsrum??

Men jag har ju ingen metall på mig LOOOOVAR! Jag kan ha de här på mig som jag har, å ingen mascara heller; kolla!!

- ”Nej, nej… Alla som gör röntgen måste va nakna!” säker sköterskan.

Varpå hon räcker fram en vit, hårdtvättad rock och visar in mig i ett litet omklädningsbås… Trosor och strumpor kan du behålla på dock! Ohhh… TACK…. SÅ HEMSKT MYCKET! Naken för att rötgna en hand… *muttrar*

Hinner inte ens knäppa nedersta knappen på den enormt tjusiga rocken förrän röntgensköterskan undrar om jag är klar. Bra! Då slipper jag vänta iaf…

Sen var det bara att hoppa upp på surfingbrädan på magen, stoppa in handen framför mig i något som såg ut som ett våffeljärn och sen låste dom in den där hårt med en bygel. Själv fick jag öronproppar, en blå smurfmössa, och till på köpet stora hörselkåpor! Sexigt värre… Vila huvudet så åker du in nu… Sen for jag!

Allt gick så snabbt så jag hann inte spana in resten av rummet, kanske tur de. Fyra stycken var dom i alla fall som pysslade och klämde fast och drog på mössa. En annan gav mig en litet ”tuta” jag kunde klämma på om det blev jobbigt…!!? Om det blev jobbigt?? Jag tutar NU!!

Dom tjugo minutrarna inne i tunneln var dom längsta i hela mitt liv, å vilket oväsen sen då. Det bankade och smällde och jag trodde apparaten skulle kapsejsa när som helst… Sköterskan pratade med mig lite ibland genom hörselkåporna och sa; ” Nu kör jag detta i ett par minuter” ”Å nu tar detta här 3 min””Detta kommer jag göra i 5 min”… Osv, osv… Tills jag äntligen rullades ut och helvetet var över! Jag for upp från britsen på två röda genom en smidig bakåtvolt och höll på vingla omkull av yrsel och blodtrycksfall, men jag mådde fint när hon frågade! ;-) Sen pep jag ut fort som sjutton med kläm-märken på handen från våffeljärnet och en röd rand i pannan av den blå mössan. Hoppas ingen råkar gå förbi just när jag kommer tassandes… Aldrig mer!!

Nu är det över…

Ner till ortopeden igen och då börjar den där väntan för de tog en evig tid innan magnet-bilderna var klara och kunde läsas av. Fick till slut träffa er fullkomligt vimsig, galen doktor som började med att ”ta mig i hand” å det va hårdaste handslag nån nånsin har tagit, å dessutom i min onda hand!

Varför gör unga läkare så?? De gjorde fjollan jag träffade för 3 år sen också. Om de beror på att dom är unga ska jag väl låta vara osagt men de mer erfarna läkarna besitter betydligt mer empati. Det gör ju så ont så man nästan ser stjärnor. Dom borde få spöstraff… Om de ska va nån slags taktik för att man inte ska sitta och mesa sig och beklaga sig över hur ont man har så fungerar den taktiken inte på mig. Han konstaterade också efter 3 sekunder han träffat mig att JAG minsann är en person med extremt låg smärttröskel!! Joho, så är de! Tjena…?? Jag är snarare den som kan ha ont hur mycket som helst, bita ihop o kämpa på. Men han ”lärde känna” mig väldigt väl på dom tre sekunderna.

Hur som haver så såg handen fin ut men en spricka i benet under hittades på bilderna. Komiskt att han inte kollat bilderna innan han ”tog mig i hand”…

Fick i alla fall senare träffa en trevlig arb.terapeut som gav mig ett svart handledsskydd och ett träningsprogram vi gick igenom. Fine!

Nu ska de bli bra med handen, även om gårdagen mer kändes som om handen var nybruten av omild behandling men idag känns det bättre! Tack för era hejjarop, tankar och kommentar, det är himla skönt att skriva av sig ibland, och ännu roligare om nån vill läsa… :-P

(Foto; Dalton, sydafrikansk mastiff Boerboel, vår ”lilla” ögonsten” så vacker o fiiiin)

The post Tillbaka, livs levande! appeared first on Kryddburken.se.

The end! Eller??! Jo, lite…. Lite grann död… Ett tag bara… Förhoppningsvis!

grav
När ni läser detta inlägg är jag förmodligen inspärrad i dödens tunnel… En stor, monster-magnet som kommer dra in mig i sin gapande monster-mun… Aldrig släppa ut mig i friheten igen, så detta kan verkligen vara mitt sista inlägg ever…

Tänk på mig lite extra ikväll när ni sitter och har det fredags-mysigt i soffan… Gör de!

Jag har förberett mig mentalt med min ”sjukhus-skräck-ångest” (milt sagt) med alla medel och metoder jag kan de senaste dagarna och det är ändå ap-jobbigt. Men de går.. Allting går… Eller hur??! Eller??

Visst går de bra…?

För en ”normal” människa som kan besöka sjukhus på normalt vis utan stegrad puls och skyhögt blodtryck och svettdroppar i pannan som följd så är ju allt i sin ordning, men sån är inte jag…

Bara åsynen av gröna och vita rockar, ljudet av ”klapp-etti-klappet” av vita träskor, lukten av handsprit, hissarnas spöklika röster när man trycker på en vånings-knapp, sterila blanka rullbord blandat med folk som ser besvärade ut och suckar hela tiden och byter ben över knäna i väntrummen om och om igen, får mig att svimma inombords!

Bara vetskapen om att ha ett högkostnadskort till sjukvård i plånboken får mig att må dåligt… :(

Men idag är jag stark tills jag åker in i tunneln… Mer vet jag inte…
Ni får läsa följetong om mig och mitt livsöde av mina närmast sörjande om de vill sig illa… För de kan gå riktigt illa i de där apparaterna med monster-magneterna… De vet jag!! Har läst allt jag hittat efter att googlat ”magnetröntgen + dött omedelbart”… Om maskin-fan äter upp mig med hull och hår även att jag följt restriktionerna som kommit på posten och inte använt BH eller mascara, inte pillat in nåt metallsplitter i ögat och inte klämt in nån hårklämma i håret… Då är det meningen att de ska sluta såhär! Då är de så!

Det är liksom en sjukhus-fobiers värsta mardröm som måste besannas i form av döden…
Så är de nog när jag tänker efter… Visst?!

Det ungefär (typ exakt) såhär min saga slutar i mina mardrömmar där jag sugs in i en mörk, kall och trång tunnel på ett SJUKHUS dessutom med bara gröna blinkande knappar och radiovågor som vibrerar, stora vita munskydd med lysande ögon som stirrar på mig och ingen kommer nånsin se skymten av mig mer…

Jag ska göra en magnetröntgen av handen 09.15 på radiologen i Kalmar…
Jag älskar er…

/Eder Linda Maria Elisabeth Nilsson…

Ni fattar inte hur rädd jag är… Egentligen… :/

The post The end! Eller??! Jo, lite…. Lite grann död… Ett tag bara… Förhoppningsvis! appeared first on Kryddburken.se.

Välling och gröt fulla av gifter

3591624341så som kadmium, arsenik och bly. Dessa finns främst i spannmål, ris och soja.

Livsmedelsverket om gifterna i barnmaten

***

SD.se skriver:
”När Testfakta nu analyserar 14 olika gröt- och vällingsorter från svenska butikshyllor visar det sig att de giftiga ämnena finns kvar.

– Några av produkterna har olämpligt höga halter, säger Lars Barregård, professor i miljömedicin och överläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Mest oroad är han över blyhalten i den mjölkfria vällingen och den mjölkfria äppelgröten från EnaGo.
I studier på barn har forskare observerat lägre IQ redan vid måttligt höga blyhalter. Utifrån det rekommenderar EU:s livsmedelsmyndighet EFSA ett intag på under 0,5 mikrogram bly per kilo kroppsvikt och dag för gravida och barn.
För ett barn på åtta kilo som äter av gröten från EnaGo räcker det med tre portioner om dagen för att barnet ska få i sig en blydos som ligger över den nivån, som alltså kan påverka hjärnans utveckling.

Fyra portioner av vällingen ger en dos i samma nivå.

– Jag skulle inte välja den vällingen. Och jag tycker inte att spädbarn ska äta mer än en portion per dag av gröten. Blyintaget har som mest betydelse just under den period som hjärnan utvecklas, säger Lars Barregård.

Han understryker samtidigt att dagens barn får i sig mycket mindre bly än gårdagens.

– Mina barnbarn får varje dag i sig en tredjedel av den dos bly jag själv fick som barn.”

Sedan kommer jag med min slutkläm,…
Varför i herrans namn ge barn spannmål, ris och soja i första taget?
Varför inte ge dem bra mat = essentiell mat som troligtvis ger friska och starka barn långt in i framtiden?

 

Bloggar etiketter: , , , , , , ,

Höga och fina bananmuffins


Nu har jag varit flitig och förberett både kvällsmat städat och eldat här hemma idag. Tjo va de går undan! :-P Tack för alla värmande ord igår… Ja, rösten den är borta med vinden och vill inte komma tillbaka och som jag skrev på facebook så är det 5:e veckan nu så det börjar bli lite tjatigt och inte kändes det ett dugg bättre av att jag tvingade mig till doktorn heller, för det är ju nånting jag verkligen tycker de där med sjukhus…. :(

Det är inte så mycket man kan göra åt det utan att va TYST, å de e ju lätt… ;-) Ska höra av mig igen nästa vecka å då blir det kanske remiss till öron/näsa/hals och talpedagod o sånt där kul… *bävar* Men idag är energin på topp hur som haver och det är bara att gilla läget, nån gång kommer den väl tillbaka i alla fall!

Till dagens recept; Här har vi ett gäng söta bananmuffins som jag ska ge bort i eftermiddag. Höga, fina och saftiga och lite extra gulliga blev dom i nya formarna jag hittade på Netto.

Det här behöver du : 
100 gram rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 ägg
2 mogna bananer
1 dl grädde (alt. mjölk el. naturell yoghurt) 

4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 tsk bikaronat

GÖR SÅHÄR : 
Rör ihop smör, socker, ägg, bananer och grädde med en slev. Tillsätt de torra ingredienserna, sikta gärna för att undvika klumpar då smeten inte ska röras i så mycket. Blanda till en slät smet med slckepotten. Fyll 10 stora muffinsformar, grädda i 200 grader ca 15-20 min.


Söta muffinsformar från Netto…


Fyll formar till lite mer än hälften…


Dom blir garanterat höga och fina!


Å så en stor kram och tack till er för att ni alltid är så omtänksamma och bryr er! 

The post Höga och fina bananmuffins appeared first on Kryddburken.se.

Saltbrist kan ge cirkulationskollaps och plötslig död

 

och kanske orsakar lågt saltintag högt blodtryck.

Detta skriver  Ulf Ljungblad
circulationsfysiolog, med.dr. på Kostdemokrati idag

Läs gärna hela artikeln i länken, men här följer litet uttdrag:
Lågt saltintag

Dessutom tillkommer också vid lågt saltintag det faktum att kolesterol och triglycerider i blodet ökar utan att man ändrat dieten!! Den långsiktiga effekten av detta är dock svårt att uttala sig om, men är sannolikt inte positiv. Lågt saltintag utlöser alltså en eller flera stressreaktioner hos människa sannolikt med negativa följder (nor-adrenalin och adrenalin är stresshormoner för dem som inte vet, t.ex. personalen på Livsmedelsverket).

I en artikel i Läkartidningen i våras beskrev man att 30 % av sängarna vid en medicinklinik på ett sjukhus var belagda med patienter med för lågt natrium i blodet, givetvis p.g.a. för lågt saltintag ofta i kombination med läkemedel som gör att kroppen förlorar salt. Och, de äldre patienter som dog i värmeböljan i Paris för några år sedan dog av cirkulationskollaps p.g.a. att de tillfördes vatten utan salttillskott, dvs. för lågt saltintag och därigenom för lågt natrium i blodet, inte för högt natrium i blodet, trots adekvat vätsketillförsel.

Hade dessa patienter tillförts vätska innehållande natriumsalter som t.ex. natriumvätekarbonat hade de inte avlidit. Därför har nya riktlinjer gått ut till personal som tar hand om äldre i Paris att enbart vatten utan salter inte får tillföras patienterna, framför allt inte vid hög lufttemperatur. Detta vet uppenbarligen inte Livsmedelsverket något om.

 

Bloggar etiketter: ,

Vitamin D3 del 10 Det här med cancer …

 

av Elisabeth Puur

kan det vara sant att hur vi lever och äter påverkar risken att vi får cancer?

 

Jaa, det tror jag eller jag tycker att jag vet det. Alla celler i kroppen håller ju på och delar sig, ständigt. Man kan säga att vi byter ut oss själva, med jämna mellanrum för att inte bli för slitna:-) Det är i den processen det går fel, när det bildas cancerceller. Problemet med cancerceller är inte att de är så ”bra”, alltså effektiva, tvärtom, de är inga välfungerande superceller utan har tappat sin vilofunktion. De växer sakta men säkert och har inte vett att dö, när de ska.

Hur optimerar man hälsa och hur minimerar man sjukdom?

Jag måste tillstå att jag tror att vi kan göra en hel del. Främst genom att äta för människan artegen mat, alltså mat liknande den som människan ätit under evolutionens gång. Det innebär en del tankearbete och att vi läser på och allra mest att vi är kritiska. Vi måste vara kritiska till uppgifter och direktiv som till synes är neutrala, men i själva verket är en megafon från Livsmedelsindustrin, Big Food och även Läkemedelsindustrin, också kallad Big Pharma.

Vi måste lära oss att se och förstå mekanismerna med de märkliga incestuösa förbindelserna som de facto finns mellan Myndigheter, som borde ta till vara våra intressen på området kost och hälsa, dito så kallade forskare och vetenskapsmänniskor och de olika industrikonglomuraten som bara vill tjäna pengar. Det är inget konstigt med det, att industrier vill tjäna pengar eller att riskkapitalister vill ha ränta på insatta pengar … men vi kan alla välja, vi kan ”rösta med fötterna” och välja bort det som är osunt, oetiskt, omoraliskt ur alla synpunkter sett. Vi behöver inte köpa dåliga ohälsosamma produkter, som gör oss sjuka. Vi kan återta makten över våra val. Vi kan och ska läsa innehållsförteckningarna! Vi kan må bra, både kroppsligt och själsligt.

Den enskilt enklaste saken för förbättrad hälsa tror jag är att minska på den kroppsliga reaktion som heter inflammation. Enkelt uttryckt är inflammation en allmän irritation, ett kroppsförsvar, tänk en stukad fot, svullen, rodnad och starkt smärtande. Den är ett bra exempel på inflammation. Om ett sådant tillstånd blir för långvarigt, så blir det bestående förändringar, det sjuka anpassar sig, det blir kroniskt, det blir hårt och stelt. Så vill ju ingen ha det, tänk att ha ständig inflammation inuti blodkärlen. Kan det bli svullet, irriterat, hårt och sen förtjockat inuti blodkärl? Ja visst, det är väl det vi kallar åderförkalkning. Och lösningen på det är förstås att sänka kolesterolet? Hahaha, nej, det tror inte jag på, jag tror inte på kolesterolreligionen eller mättat fettfobin.

Vårt kära SLV, Livsmedelsverket hävdar ånyo i nyuppdaterade skrivelser att vi ska äta mer omega6, vi ska helst byta ut det mättade fettet (kokosfett, smör och fett från djur) mot industriellt konstgjort hårt raffinerat och manipulerat fleromättat omega-6-fett. Ty enligt kolesterolreligionen så slipper vi bli sjuka om vi minskar det mättade fettet till en fiktiv siffra, utvald till mindre än 10 procent. Normalt sett, så hävdar alltid SLV att de inte kan ändra något i sina kostråd för att enskilda oberoende forskare eller nån studie talar för att mättat fett är ofarligt, ja till och med sunt och hälsosamt. Nää, SLV vill ju ha minst hundratusentals studier bakom sig, för endast när man sammantaget tar och jämför hundratusentals studier, allra helst då statistikstudier, så kan man se den trend som ger en fingervisning om att man anser sig kunna bekräfta att kolesterolreligionen och mättat fettfobin är överensstämmande med sanningen – allt enligt vetenskap och beprövad erfarenhet. Nu fick jag till det va:-) Men när det gäller omega6 och barn, så stöder sig SLV endast på en enda finsk barnstudie, den finns i ett oändligt antal variationer vid det här laget, men det är samma forskare och samma studie, egentligen. (Lagström et al 2008, tex.)

Jag ser det som bevisat att ett överskott på omega6 i födan ger inflammation. Flera studier pekar på att vitamin D3 är inblandad i förekomsten av ett stort antal cancertyper. Låg nivå av vitamin D3 i blodet och cancer, hög nivå av D3 och mindre ofta cancer, bättre överlevnad och mindre aggressiv cancer. Om vi då äter mycket omega6, får vi då mera cancer? Om vi har låg nivå av vitamin D3, får vi då mera cancer? Jaa, det verkar så. Det finns flera studier som pekar i den riktningen. Det mest ironiska är att SLVs handgångna kvinna, Irene Mattisson som idag rekommenderar en allvarlig ökning av just omega6 till alla, men främst till skolbarnen – en gång i tiden (år 2002) jobbade för projektet Malmö kost-cancerstudie och hon står faktiskt som andreförfattare i den, där man konstaterar att mer än 20 gram omega6 dagligen ger ökad risk för bröstcancer hos kvinnor efter klimakteriet. Jaha, vad är det att bli upprörd över då? Jo, det gemensamma för klimakteriet och barn är att det naturligt föreligger låga östrogennivåer. Ska vi då ge våra barn, som naturligtvis har låga könshormonnivåer ett fett som ökar risken för bröstcancer? Nä, tänkte väl det, det tror jag är en mycket dålig idé.

Det finns fler studier som visat detsamma, dessutom har man sett samma samband med just mycket omega6 och prostatacancer. För att inte tala om sambandet mellan omega6 och inflammation, ett otvetydigt samband. Fast det är klart, man tycker ju att omega6 sänker kolesterol … sänkt kolesterol … hmm … ökad risk för cancer … hmm.

Sen har vi nästa felaktiga påstående från SLV. Man har ännu inte förstått eller vägrat att läsa på om naturliga transfetter, så kallade CLA, konjugerad linolsyra, utan hävdar envist att de är jämförbara med de onaturliga konstgjorda industriella transfetterna. Just det, de som SLV menade att industrin i egen takt frivilligt skulle fasa ut … när danskarna rask och resolut förbjöd dem. Jag anar en obehaglig relation mellan industrin och våra myndigheter.
De naturliga transfetterna har enligt ny litteratur positiva egenskaper för människan, till motsats de onaturliga industriella, de skapar inflammation. Det finns ett starkt samband mellan inflammation och kronisk sjukdom generellt, men även cancer. Kanske beror det på att vid en kemiska process som skapar de onaturliga industriella transfetterna, så bildas det ”omättnader” på ett oorganiserat vis och dessa omättnader är reaktiva. Jag associerar till hur bakterier är reaktiva och byter grejer med varandra, då blir de resistenta.

Så, som jag ser det, de enklaste åtgärderna man idag kan göra för sig själv och sin hälsa är att öka på vitamin D3-nivåerna och minska på intaget av omega6. Gör vi det, så har vi kommit långt.

Vitamin D3, nya riktlinjer ger nya rekommendationer för ca 80 miljoner amerikaner.
IOM, Institute of Medicine har nu efter några års utredande och pillande med tusentals studier, helt i SLVs anda kommit fram till att man kan sänka gränserna för vitamin D3-brist.
Vad och vilka är då IOM, och deras experter? Som jag förstår det är det en organisation bestående av 1800 ”experter”, som frivilligt erbjuder sin expertis till IOM. Man kan själv söka om medlemskap, men man tar bara in 70 nya medlemmar per år, befintliga medlemmar godkänner de nya, hmm, vattentätt ju, man kör ju samma system som SLV gör. Våra svenska så kallade experter är så få, att de ständigt måste återanvändas. Antingen så arbetar man på SLV eller SBU eller Socialstyrelsen eller något av Universitetssjukhusen, varpå man snurrar runt inom dessa institutioner, SLVs experter väljer kostråd, sen utser man dessa experter till diverse utredningar tex. inom SBU, varpå desamma personerna som formulerat kostråden ånyo godkänner sina egna kostråd, har någon hört ordet jäv? Är ett jäv (intressekonflikt, tex. kan man få godkänna sin egen löneförhöjning? Det vore jäv – döma sina sina barn i domstol, det vore också jäv) borta, osynligt och icke existerande så snart man deklarerat det och skrivit under?

Hur har man då kommit fram till att alla dessa miljoner amerikaner inte har vitamin D3-brist? Joo, med statistik. Det var väl Mark Twain som sa; det finns tre slags lögn – lögn, förbannad lögn och statistik. Sant tycker jag. Alla sannolikheter är väl 50%. Antingen så är det så, eller så är det inte så. Rätt hög träffsäkerhet:-) USA har nästan 310 miljoner innevånare, om 80 miljoner av dem skulle ha D3-brist, förutom då de som ligger under 20 ng/mL, de är väl ganska många miljoner de också. Ja, det skulle ju säga nåt, säga att nåt är allvarligt fel i samhället. Genom att sänka gränsen för vad som är D3-brist, istället för att göra det som många oberoende vitamin D3-experter anser – höja gränsen, så sparar man pengar och man vägrar acceptera både ny och gammal kunskap. Men främst så undgår man att ta itu med frågan om det är något fel på vår livsstil, om vi har mat med brister i näringsinnehållet. Om så många har brist, måste det vara något som är fel. Någon tjänar på att läkare skriver ut det undermåliga vitamin D2 på recept, någon tjänar på att vi är så medikaliserat sjuka. Det finns läkare som propagerar för obligatoriska statiner (blodfettssänkare) till alla över 50. Snart är alla amerikaner både feta och diabetiker … och det enda man kan komma på är mera piller, injektioner eller det senaste – magoperationer.

Det finns dock några tillförlitliga vitamin D3-forskare i världen, en heter Michael F. Holick, på Bostons Universitetssjukhus, han publicerade nyligen en rapport i Anticancer Medicinal Chemistry, där han enkelt säger att vitamin D3 har en anti-cancereffekt! En kunskap vi haft i mer än 100 år! Det är bara det att man behöver ha en blodkoncentration minst mellan 40-60 n/mL, alltså med våra mått en koncentration på 100-150 nmol/L. Det är betydligt högre än det av IOM nyligen konsensusbeslutade 20ng/mL, från tidigare 30 ng/mL. Underbart, eller hur? Tänk att radikalt minska risken för cancer generellt och om vi ändå skulle få cancer, så får man en snällare sort om man tagit sina D3 eller haft förmånen att få äkta sol i lagom dos. Detta eftersom de flesta celler i kroppen har receptorer för vitamin D3 och kan omvandla D3 till 25-hydroxyvitamin D till 1.25-dihydroxyvitamin D. Som i sin tur kan hämma onaturlig celltillväxt, främja cellmognad, förebygga sjuklig blodkärlstillväxt och se till att cellerna dör när de ska (apoptos). Man alltså inte bara minskar risken att utveckla cancer, utan även risken att dö av cancer genom att ha hög D3-nivå. Jag antar att det är en fördel att ha stabila nivåer över årstiderna, alltså inte bara ha lagom hög nivå på sommaren och låg nivå på vintern, utan en jämn nivå året runt. Man talar om de flesta cancertyper, vissa vanliga, som bröst-, prostata-, tjocktarmscancer med flera och även svårare cancertyper såsom bukspottkörtel- och äggstockscancer.

Det är väldigt individuellt vad för vitamin D3 [25(OH)D]-koncentration man får på sin personliga dos D3, mitt råd är att kolla. Men skriv upp vad provet heter, tyvärr vet inte alla Vårdcentraler något om vitamin D3 överhuvudtaget, än mindre vad blodprovet heter. Men de flesta tolererar en dos på 5000 IU/d.

Elisabeth Puur

http://www.slv.se/sv/Fragor–svar/Fragor-och-svar/Mat-och-naring/Fragor-och-svar-om-smor-och-margarin-i-skolan/
http://www.foodconsumer.org/newsite/2/Cancer/vitamin_d_cancer_prevention_1026121000.html
http://www.emaxhealth.com/1275/new-vitamin-d-guidelines-not-everyone-agrees
http://kostkunskap.blogg.se/
http://alltomvitamind.wordpress.com/rekommenderade-doser-av-vitamin-d3/
http://blog.vitamindcouncil.org/
http://alltomvitamind.wordpress.com/category/cancer/
http://alltomvitamind.wordpress.com/category/prostate-cancer/
http://www.vitamindcouncil.org/mod_sys/site_search.aspx
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1336931
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11023927

Bloggar etiketter: ,

Svar från SÄS om fritt kostval

Nu har svaret kommit från Södra Älvsborgs Sjukhus (SÄS) om min fråga ang fritt kostval och svaret är att det finns och att det bara är för patienten att uttrycka sina önskemål.
Så här löd svaret:

 

Tack för ditt mail angående fritt kostval.

 

 

Ja , vi har fritt kostval på sjukhuset. Nästa gång du behöver komma in för vård på sjukhuset så meddela vårdpersonalen dina önskemål. Be om en matsedel och tala om vad du önskar äta och dricka.

 

 

Före 15 september hade alla patienter möjlighet att välja komponenter till sin måltid och därmed utesluta t.ex. kolhydrater. Med ett nytt beställningssystem som nu är infört i hela regionen så är det inte lika uppenbart att patienten har ett fritt val. Det måste patienten påtala.

 

På avdelningar med stor omsättning på patienter , där man kommer in en dag och skrivs ut nästa brukar vårdpersonalen beställa antal brickor med mat och då stämmer inte det fria valet av mat.

 

Också här behöver patienten säga till om sina önskemål.

 

 

Det är få saker man i köket på sjukhuset inte klarar av. Men dit hör bland annat mat som måste hanteras och tillredas på visst sätt ur religiös synvinkel eller sk Levande föda.

 

Det finns omständigheter där man som patient inte har helt fritt val av mat och dryck eller där man i varje fall ställs inför valet att lindra symtom av sin sjukdom eller fortsätta äta som man har gjort tidigare. Man ska då veta att den medicinska behandlingen inte blir optimal.

 

 

Med vänlig hälsningChristina Friman Olson
Enhetschef
Avdelning dietist och kurator
Enheten för Rehabilitering och Ortopedteknik
SÄS
501 82 Borås

 

Bloggar etiketter: ,