Fylld benfri kotlettrad med rökt skinka, vitlök, persilja och soltorkade tomater

fylld_benfri_kotlett_kotlettrad
Nu är jag tillbaka igen! Välkommen åter säger jag till kött och potatis! :-P Det är något som inte går ur tiden och lika mycket en kombination av den sorts mat jag inte kan vara utan. Det går bara inte! Kött och potatis och SÅS – så ska de va! Rejäl husman!

Är så enormt tacksam att jag är uppväxt med riktig husmanskost och mat lagad från grunden, kanske hade det inte funnits nån ”Kryddburken” om det inte vore för farmor, mamma, pappa, tant Greta och alla kulinariska middagar som vi ofta åt utomhus när jag var liten, och då menar jag inte snabbmat i korvkiosken eller Mc Donalds… (Mc Donalds fanns dessutom inte i Norrland när jag var liten. Det var Max & Frasses som gällde) ;-)

Vilken mat som än lagades oavsett snabbmat eller långkok så var det hemlagat och med kärlek… Och så vansinnigt gott! Snabbmakaroner med brynt renskav, eller fiskpudding med brynt smör. Köttfärslimpa med skysås, farmors pitepalt och mammas kotletter i panna för att inte tala om pappas röding med citronsås. Att få mat serverad som tillagats med omsorg oavsett hur lång tid det tar är nog det som gjort mig till ”Kryddburken” idag. En nypa kärlek i maten borde alla ha som obligatorisk ingrediens, det blir sååå mycket godare då! ;-)

Mat som äts utomhus smakar oftast alltid mycket godare, ta till exempel grillad korv med bröd. Ät det inomhus och NEJ det blir inte samma smakupplevelse. Men mufflaner dig med termobyxor i en snödriva och få grillad korv serverad i handen med lovikkavantar… ;-) Eller mat lagad på ett stormkök eller över öppen eld, tillagad på en muurikka eller vad som helst så blir hela matupplevelsen både roligare, godare, mysigare och mer motiverad på något sätt. Kanske är det så mitt matintresse byggts upp, bara genom rejäl hederlig mat, lagad här och nu där man är och står!

Dagarna framöver så väntar jag hem min mamma som legat på sjukhus på kirurgen i en vecka. Tarmficksinflammation a la albatross… :( Bara två månader sen sist hon var inlagd för samma… :(

Idag blev hon utskriven då värdena visade bra men BRA mår hon inte…  Jobbigt att se henne ha så otroligt och HAR fortfarande. Massor med morfin, smärtstillande, febernedsättande och antibiotika men trots de blev hon utskriven idag… Fattar inte hur sjukvården fungerar ibland… Hon är jättesjuk och allmäntillståndet påverkat, kraftlös, mår illa, spyr och har ont i magen….

Nicke och jag har varit och handlat probiotica-kost till henne idag. Vi ska ta hand om henne så gott vi kan nu. Tur att vi bor så nära! (1,5 km) Har handlat hem nyttigheter, fyllt kylen och städat upp i huset och bäddat rent åt henne. Imorgon ska jag laga goda, nyttiga och magvänliga grytor och soppor. Hon har ännu inte börjat äta riktig, lagad mat utan legat med dropp hela tiden och sista dagarna bara flytande kost. Har följt rekommendationer om just probiotica men misstänker att det kan vara någon sorts IBS eller Colon också så har ni tips eller erfarenhet så lämna gärna en kommentar eller maila mig, är så tacksam för alla tips jag kan få. ♥

Nu ska ni får dagens recept. En fylld, benfri kotlettrad med rökt skinka, vitlök, persilja och soltorkade tomater. Saftigt, mört och bara sååå supergott. Serveras varmt som kallt och kan förberedas dagen innan och är en uppskattad rätt till det kalla buffébordet. Prova gärna. :-P

Det här behöver du :
ca 1 kilo benfri kotlettrad
2 hg rökt skinka
1 rejäl knippa persilja
5 – 6 soltorkade tomater i marinad + 3 msk av marianden
3 – 4 vitlöksklyftor
Herbamare spicy örtsalt
Svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Putsa kotlettraden från hinnor. Skär ett längsgående snitt genom hela köttbiten ca 2 cm tjockt genom köttets fibrer, inte längs med. Fortsätt tills hela kotlettraden är uppskuren till ett brett, platt köttstycke. Banka ut köttet något så det blir en jämt yta. Finhacka persilja, soltorkade tomater och vitlök samt ett par matskedar av marinaden, antingen för hand eller i en mixer. Krydda med Herbamare örtsalt och svartpeppar. Lägg skivor av rökt skinka på köttet och bred ut röran och rulla ihop. Bin upp köttet med steksnöre.

Stek på hög värme i stekpannan så köttbiten får fin färg. Dra några varv med pepparkvarnen och salta. Klyfta morötter och lök och låt steka med i pannan. Lägg över köttet i en ugnsfast form och häll lök och morötter runtom. Täck med bakplåtspapper och låt eftersteka i ugn ca 4 -5 timmar i 100 grader. Låt köttet vila ca 20 min före du skivar upp köttet. (Glöm inte att klippa bort steksnöret)

Sila lök och morötter från formen och ta vara på stekskyn. Koka upp den tillsammans med en skvätt grädde. Bättra på smaken med en buljongtärning (kött eller grönsaksbuljong). Red ev. av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten för tjockare konsistens. Smaka av med salt och peppar och gärna en tesked vinbärsgelé. Skiva upp köttet och servera varmt eller kallt med önskade tillbehör.

benfri_kotlettrad_fylld_fyllning_recept
Fyllningen till den benfria kotlettraden.

fyllning_benfri_kotlett_fylld_kotlettrad
Blanda med örtsalt och peppar.

hel_benfri_kotlett_kotlettrad_fylld_fyllning
Banka ut köttet något efter att du skurit upp det.

hel_benfri_kotlettrad_fyllning_fylld
Rökt skinka och fyllning…

kotlettrad_benfri_fylld
Bred ut fyllningen…

fylld_benfri_kotlett
Rulla ihop och bind upp köttet till en rulle. (Hit kan förberedas dagen innan, förvara inplastad i kylskåp.)

kotlett_kotlettrad_benfri_fylld_recept
Stek i panna på hög värme så köttet får fin färg runtom. Lägg ner lök och morötter vid sidan.

helstekt_kotlettrad_benfri_fylld_fyllning
Flytta över köttet till en ugnsfast form och tillsätt lök och morötter runtom. Täck med bakplåtspapper och låt långlagas i ugn i 100 grader ca 4- 5 timmar.

kotlett_benfri_fylld
Efter 4 – 5 timmar är köttet klart. Saftigt, långlagat och mört. (Hit kan också förberedas dagen innan om köttet ska serveras kallt.)
Låt det vila ca 20 – 30 minuter före du klipper bort steksnöret och skivar upp det. Koka upp en sås på skyn av de silade grönsakerna.

fylld_kotlettrad
Servera köttet varmt eller kallt, beroende på ändamål.

söndagsmiddag_middagsztiås_recept_benfri_kotlett_kotlettrad_fylld
Här har jag serverat köttet med skysås, hasselbackspotatis och sallad. Smaklig måltid! :-P

Fylld benfri kotlettrad med rökt skinka, vitlök, persilja och soltorkade tomater

fylld_benfri_kotlett_kotlettrad
Nu är jag tillbaka igen! Välkommen åter säger jag till kött och potatis! :-P Det är något som inte går ur tiden och lika mycket en kombination av den sorts mat jag inte kan vara utan. Det går bara inte! Kött och potatis och SÅS – så ska de va! Rejäl husman!

Är så enormt tacksam att jag är uppväxt med riktig husmanskost och mat lagad från grunden, kanske hade det inte funnits nån ”Kryddburken” om det inte vore för farmor, mamma, pappa, tant Greta och alla kulinariska middagar som vi ofta åt utomhus när jag var liten, och då menar jag inte snabbmat i korvkiosken eller Mc Donalds… (Mc Donalds fanns dessutom inte i Norrland när jag var liten. Det var Max & Frasses som gällde) ;-)

Vilken mat som än lagades oavsett snabbmat eller långkok så var det hemlagat och med kärlek… Och så vansinnigt gott! Snabbmakaroner med brynt renskav, eller fiskpudding med brynt smör. Köttfärslimpa med skysås, farmors pitepalt och mammas kotletter i panna för att inte tala om pappas röding med citronsås. Att få mat serverad som tillagats med omsorg oavsett hur lång tid det tar är nog det som gjort mig till ”Kryddburken” idag. En nypa kärlek i maten borde alla ha som obligatorisk ingrediens, det blir sååå mycket godare då! ;-)

Mat som äts utomhus smakar oftast alltid mycket godare, ta till exempel grillad korv med bröd. Ät det inomhus och NEJ det blir inte samma smakupplevelse. Men mufflaner dig med termobyxor i en snödriva och få grillad korv serverad i handen med lovikkavantar… ;-) Eller mat lagad på ett stormkök eller över öppen eld, tillagad på en muurikka eller vad som helst så blir hela matupplevelsen både roligare, godare, mysigare och mer motiverad på något sätt. Kanske är det så mitt matintresse byggts upp, bara genom rejäl hederlig mat, lagad här och nu där man är och står!

Dagarna framöver så väntar jag hem min mamma som legat på sjukhus på kirurgen i en vecka. Tarmficksinflammation a la albatross… :( Bara två månader sen sist hon var inlagd för samma… :(

Idag blev hon utskriven då värdena visade bra men BRA mår hon inte…  Jobbigt att se henne ha så otroligt och HAR fortfarande. Massor med morfin, smärtstillande, febernedsättande och antibiotika men trots de blev hon utskriven idag… Fattar inte hur sjukvården fungerar ibland… Hon är jättesjuk och allmäntillståndet påverkat, kraftlös, mår illa, spyr och har ont i magen….

Nicke och jag har varit och handlat probiotica-kost till henne idag. Vi ska ta hand om henne så gott vi kan nu. Tur att vi bor så nära! (1,5 km) Har handlat hem nyttigheter, fyllt kylen och städat upp i huset och bäddat rent åt henne. Imorgon ska jag laga goda, nyttiga och magvänliga grytor och soppor. Hon har ännu inte börjat äta riktig, lagad mat utan legat med dropp hela tiden och sista dagarna bara flytande kost. Har följt rekommendationer om just probiotica men misstänker att det kan vara någon sorts IBS eller Colon också så har ni tips eller erfarenhet så lämna gärna en kommentar eller maila mig, är så tacksam för alla tips jag kan få. ♥

Nu ska ni får dagens recept. En fylld, benfri kotlettrad med rökt skinka, vitlök, persilja och soltorkade tomater. Saftigt, mört och bara sååå supergott. Serveras varmt som kallt och kan förberedas dagen innan och är en uppskattad rätt till det kalla buffébordet. Prova gärna. :-P

Det här behöver du :
ca 1 kilo benfri kotlettrad
2 hg rökt skinka
1 rejäl knippa persilja
5 – 6 soltorkade tomater i marinad + 3 msk av marianden
3 – 4 vitlöksklyftor
Herbamare spicy örtsalt
Svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Putsa kotlettraden från hinnor. Skär ett längsgående snitt genom hela köttbiten ca 2 cm tjockt genom köttets fibrer, inte längs med. Fortsätt tills hela kotlettraden är uppskuren till ett brett, platt köttstycke. Banka ut köttet något så det blir en jämt yta. Finhacka persilja, soltorkade tomater och vitlök samt ett par matskedar av marinaden, antingen för hand eller i en mixer. Krydda med Herbamare örtsalt och svartpeppar. Lägg skivor av rökt skinka på köttet och bred ut röran och rulla ihop. Bin upp köttet med steksnöre.

Stek på hög värme i stekpannan så köttbiten får fin färg. Dra några varv med pepparkvarnen och salta. Klyfta morötter och lök och låt steka med i pannan. Lägg över köttet i en ugnsfast form och häll lök och morötter runtom. Täck med bakplåtspapper och låt eftersteka i ugn ca 4 -5 timmar i 100 grader. Låt köttet vila ca 20 min före du skivar upp köttet. (Glöm inte att klippa bort steksnöret)

Sila lök och morötter från formen och ta vara på stekskyn. Koka upp den tillsammans med en skvätt grädde. Bättra på smaken med en buljongtärning (kött eller grönsaksbuljong). Red ev. av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten för tjockare konsistens. Smaka av med salt och peppar och gärna en tesked vinbärsgelé. Skiva upp köttet och servera varmt eller kallt med önskade tillbehör.

benfri_kotlettrad_fylld_fyllning_recept
Fyllningen till den benfria kotlettraden.

fyllning_benfri_kotlett_fylld_kotlettrad
Blanda med örtsalt och peppar.

hel_benfri_kotlett_kotlettrad_fylld_fyllning
Banka ut köttet något efter att du skurit upp det.

hel_benfri_kotlettrad_fyllning_fylld
Rökt skinka och fyllning…

kotlettrad_benfri_fylld
Bred ut fyllningen…

fylld_benfri_kotlett
Rulla ihop och bind upp köttet till en rulle. (Hit kan förberedas dagen innan, förvara inplastad i kylskåp.)

kotlett_kotlettrad_benfri_fylld_recept
Stek i panna på hög värme så köttet får fin färg runtom. Lägg ner lök och morötter vid sidan.

helstekt_kotlettrad_benfri_fylld_fyllning
Flytta över köttet till en ugnsfast form och tillsätt lök och morötter runtom. Täck med bakplåtspapper och låt långlagas i ugn i 100 grader ca 4- 5 timmar.

kotlett_benfri_fylld
Efter 4 – 5 timmar är köttet klart. Saftigt, långlagat och mört. (Hit kan också förberedas dagen innan om köttet ska serveras kallt.)
Låt det vila ca 20 – 30 minuter före du klipper bort steksnöret och skivar upp det. Koka upp en sås på skyn av de silade grönsakerna.

fylld_kotlettrad
Servera köttet varmt eller kallt, beroende på ändamål.

söndagsmiddag_middagsztiås_recept_benfri_kotlett_kotlettrad_fylld
Här har jag serverat köttet med skysås, hasselbackspotatis och sallad. Smaklig måltid! :-P

Ostbricka och mina favoritostar

italiensk_buffé_ostar_ostbricka
Heeeej alla fina bloggläsare! ♥
Jag tänkte tipsa om lite goda ostar såhär på lill-lördan. :-P Vi tjuvstartade den dock redan igårkväll för att fira mina ögon! Låter kanske knasigt att fira just ÖGON men jag har en lång resa bakom mig med dom och igår var första mötet med optikern precis som för ett år sen då allt började…

Det var en resa av total förtvivlan, tårar, tankar och oro då jag den dagen lämnade optikern med akutremiss till Kalmar ögonklinik. Jag tyckte jag hade börjat se sämre och det var ju ett bra tag sen jag gjort nån synkoll och bytt glasögon så det var mitt ärende. Men med remiss och på plats i Kalmar trodde jag att jag skulle få en salva så blev allt bra, men så enkelt var det inte…

Jag hade nästan förlorat all synskärpa på bägge ögonen och de var många betänkliga blickar och pannor i veck på de läkare jag då fick träffa. Det tog timmar och åter timmar innan jag fick åka hem, men då med ännu en akutremiss till hjärnröntgen för misstänkt tumör.

”Nånting” i hjärnan tryckte på synnerven…
Här nånstans tappade jag hoppet lite om livet, så sjukhusrädd jag dessutom var då så hade jag redan varit död mentalt när jag åkte in i tunneln två dar senare… Men nån hjärntumör fanns inte som tur var. Resan skulle dock bli lång innan läkarna hittade felet. Ett tag hade jag ett team med sju ögonläkare omkring mig för att förstå vad som var galet… Det tog nästan ett halvår med undersökningar, provtagningar, ryggmärgsprover och MR-röntgen fram o tillbaka.

Tror nog dessutom att dom bytte ut allt mitt blod i kroppen på bara den tiden så många rör som jag fick lämna men dom hittade ingenting förrän en liten vitamin B12 visade sig vara brist i mitt blod…

Så från hjärntumör till vitaminbrist smög sig synen sakta men säkert tillbaka med två burkar piller! ;-) Kan säga att jag aldrig känt mig så frisk som efter denna resa då verkligen allt har uteslutits. Allt från ALS, Alzheimer, reumatiskt sjukdom, tumörer, blödningar, borrelia, hjärnhinneinflammation, diabetes, högt blodtryck, struma, ämnesomsättningsrubbning, lever och njursjukdom etc etc… Inget av nånting hade jag och allt såg bra ut förutom den lilla bristen på vitamin B12… Nog så svår att hitta dock.
De ska vara JAG till å få nåt sånt, tror nästan det är uträknat att såna som jag som har sån skräck för sjukhus får gå igenom såna här lite extra mariga utmaningar bara för att.

Idag känner jag faktiskt ingen oro alls inför sjukhusbesök. Har ju till och med opererat mig! (kors i taket) och på ortopenden har jag ju nästan klippkort nu med händer och fötter i gips. ;-)

Idag ser jag bra, förutom mitt vanliga synfel som nu är åtgärdat hos optikern och nya, fina glasögon kommer om en vecka! Vilken seger! :-P

En glad nyhet till är att om EN vecka idag så ryker gipset! HURRA!!! Det blir visserligen en bra tids rehab med ortos och lära mig att gå riktigt igen men så vansinnigt skönt att få slippa gips och rullstol! Nog om detta. :-P

Ostbricka är fint tycker jag. Passar till både vardag som helg. Tänkte ge mig på att lista mina tre favoriter men insåg att det går inte, för dom är inte TRE… Dom är hur många som helst och jag skulle inte vilja vara utan nån av dom.

Kan du lista dina tre favoriter?? ;-) 

Här kommer mina MÅSTEN :
Cambozola
St Agur
Gorgonzola
Roquefort
Domaine de Bresse
Brie
Dracula
Rocka fett

Dom två sistnämnda får jag inte tag på annat än på matmässor, de säljs b la. av Lindhags delikatesser. Varje matmässa eller marknad har ETT enda måste för mig och det är att hitta en god ost! Finns absolut inget viktigare… :-P

ostbricka
En klassisk vardags-ost-bricka. En god färskost med vinddruvor blir en fin brytning till de salta grönmögelostarna. Min favorit i hyllan där är tacosmak.

vitmögelost_marmelad
En väldigt god vitmögelost är denna från Brosorp. Riktigt len och fin i smaken, med salt/syrlig eftersmak. En sån där som gör sig extra bra till en söt marmelad.

gorgonzola_lövbiff_
Gorgonzolan är kungen av grönmögelostarna tycker jag. Kraftig smak, väldigt aromatisk och behöver nån timme i rumstemperatur innan den blir ”god”… ;-) Som smaksättare i såser är den perfekt för man behöver inte så mycket för att få till den goda grönmögelost-smaken!

ostbricka_roquefort
Roqueforten som blev ”glömd i en ryggsäck” är i samma klass som gorgonzolan men inte lika frän och något mildare, men dock tillhör den ändå de kraftiga grönmögelostarna.

ostbricka
St Agur som jag kallar ”Roqueforts lillebror” är precis som den låter. En mild, snällare, mjukare mögelost som är riktigt krämig.

skördefest_ekerum_lindhags_ost_delikatesser
Dracula och Rocka fett, två riktiga favoriter som b la. Lindhags delikatesser säljer om ni har stött på dom på nån marknad eller matmässa, om inte så håll utkik. ;-)

Det går åt rätt håll nu!

linda_nilsson_kryddburken
Hej alla fina bloggläsare! ❤️
Tänkte ge er en liten rapport från mig här hemma. Ni är många som mailar o sms:ar och undrar hur jag mår och skriver gulliga, omtänksamma kommentarer både här, på Instagram och Facebook. Det värmer…
(Vad hände? Läs mer här >>)

För två veckor sen gjorde jag den där operationen i foten i alla fall… Bävade i flera dar och gillade inte läget alls. DÅ hade jag ju redan gått med bruten fot i gips i nästan 4 veckor så en operation skulle ju sätta mig på ruta ETT igen… Men lyckades bli övertalad av läkaren då han sa;
- ”Har det inte läkt som det ska utan operation efter 15 veckor så blir det operation ändå och sen 15 veckor till”…

Inte så svårövertalad med det argumentet så jag gick med på operation, bara jag skulle få slippa narkosen och att bli sövd.

Jag slapp narkos och tisdag den 16 september sattes epidural ryggbedövning. Jag låg vaken på operationsbordet, full av sladdar och klämmor, pipande monitorer med hjärtrytm, puls, blodtryck, syresättning och kanyl i handleden till lugnande och smärtstillande.

Ryggbedövningen var läskig… Så fort narkosläkaren sprutat in bedövningen som skulle ”kapa” känseln till nervbanorna ner i benen blev det först varmt i rumpan över skinkorna och sen spred sig värmen snabbt ner i låren och underbenen. Allt gick på ett par sekunder och plötsligt var jag helt förlamad från midjan och neråt. Otäck känsla, men när sköterskan frågade om jag kunde vicka på tårna så gjorde jag det men jag kände inget. Mina bägge fötter började röra sig så fort jag blev orolig, fast ändå helt omedvetet så nånstans där i dimman hörde jag hennes röst att det går inte att operera om dina fötter rör sig vi måste kanske söva dig ändå…

Jag somnade… Vaknade när dom gipsade foten, operationen var klar och jag hade ”missat” att lyssna på borren som skulle igenom skelettet i foten. Dom bar över mig till sjukhussängen och iväg till uppvaket. Där låg jag 1,5 – 2 timmar och hade djävulskt ont i foten. Sköterskorna gav mig morfin i kanylen varje kvart, smörgås och saft men till slut ville jag hem och kunde inte ligga still. Men kunde inte direkt stå på benen heller men HEM skulle jag! Försökte förgäves röra benen direkt jag kom dit men lyfte jag foten så var det som en stark sidvind stod emot som rörde den åt andra hållet än jag hade tänkt. Så grymt frustrerande!!!

Kände mig kissnödig också fast jag inte va de… Dom hade nån modern ultraljudsapparat dom tryckte med över magen men det var bara en deciliter i blåsan så jag skulle nog inte kissa på mig! *fasa*
Allt gick bra och vi åkte hem med mig i rullstol… Ont som jag vet inte vad så det blev sängläge och morfintabletter ett par dar.
Två dar efter operationen skulle bandaget under gipset läggas om så de va bara in igen till Kalmar för omläggning och nytt gips.

uppvak  opererad_bruten_fot_morfin_smärtstillande  bruten_fot_operation_gips_rullstol
Den osminkade sanningen, liiiite ”groggy” på uppvaket.
Dagar efteråt hemma. Och foten i gips i ”rullen”. ;-)

opererad_fot1
Idag har det gått 2 veckor sen operationen och jag har varit inne och fått stygnen borttagna och en nytt gips. En månad till i gips och jag får nu börja stödja så smått på foten! UNDERBART och det gör inte ont, dock lite svullen ännu och kommer vara ett bra tag enligt läkaren men såret/ärret hade läkt fint och allt såg bra ut! :-P

Efter dessa fyra veckor blir det röntgen och ser allt bra ut med skruvar och skrot dom har opererat in så slipper jag gips efter det men kommer få ortos och gå på rehab/sjukgymnastik en lång tid efter. Helt ok! Jag har passerat ruta ett och gjort operationen – jag är förvånad själv!

Efter denna ”resa” så ska foten vara lagad, eventuellt ska skruvar o platta tas bort om ett år och DÅ… Då lovar jag att jag ska ta narkosen på en gång! ;-)

kroppkakan_kalmar_kroppkakor
Nykokta kroppkakor från ”Kroppkakan” i Kalmar. SUPERGODA!!  
Nicke bjöd mig på lunch efter besöket på ortopeden idag och efter det körde vi hemåt.

På Ölandsbron hade en stor bilolycka precis inträffat. Bilar som frontalkrockat och det var inte mycket kvar av dom än ren skrot. Bildelar och splitter låg över alla fyra körbanor, folk sprang omkring, pratade i mobil. En person låg utanför sin bil, en satt fastklämd i en annan bil som gått en bit upp på broräcket… Riktigt otäckt när sånt här händer och en tragedi är verkligen inte mer än sekunder bort…

Räddningstjänst, ambulans och polis hade ännu inte hunnit komma på platsen så det måste hänt bara 5 – 10 minuter innan vi körde på bron.

Artikel fr. Barometern >>
Artikel fr. Aftonbladet >>

Som en vakande skyddsängel pep Nickes mobil när vi närmade oss bron från Kalmarsidan. Hans beställning från Swedol var färdig och kunde hämtas så vi körde snabbt därom och hämtade den innan vi körde mot bron igen. Vad hade hänt om inte det där sms:et hade kommit just då…
Jag hoppas innerligt att de personer som senare fördes med ambulans till Länssjukhuset klarade sig… ❤️
En omtumlande dag både på gott och ont.

Slutsats;
Var rädda om er därute, älska dina nära och kära och visa det innan det är för sent och se det positiva här i livet!

Kram ❤️

En olycka kommer sällan ensam…

plastgips_bruten_fot
Hej alla underbara bloggläsare! 

Jag börjar med att tacka för all empati och omtanke ni sänt, blir helt rörd av era ord… ❤️ Så snälla ni är! 

Ja, gårdagen ja. Då skulle jag ju in till ortopeden och få ett nytt gips. Det fick jag! Ett fint, blått plastgips och även en sko trots att jag inte ens får stödja på foten så kan det vara bra med en sko om man är utomhus eller i affär o dyl. Allt toppenbra så långt och jag blev väldigt lättad när klumpgipset från akuten bändes loss. Hoppar nu på kryckor och försöker få in lite nya/annorlunda rutiner i vardagen. Köra bil kan jag ju inte eftersom det är just höger fot som är bruten…

Ganska begränsad till hemmet om jag inte har nån som ”kör på mig”… 

Hur eller hur så gick allt bra med mig. Mamma hämtade mig på morgonen och vi åkte in tillsammans.  

Hon är inte riktigt bra mamma heller. Har haft magsmärtor, mått illa, feber lite då o då och allmänt hängig men hon körde i alla fall in och var med mig till sjukhuset i Kalmar. 

Allt på ortopeden gick blixtsnabbt så vi var färdiga redan strax efter 10.00. 

Vi åkte så sakteliga till en restaurang, åt lunch o gjorde lite ärenden. Jag satt i bilen och såg på mamma när hon kom och gick hur ont hon hade, hennes gång och ansiktsuttryck… :( Hon mådde inte bra. Men hon biter ihop o bara kör på ändå, precis som vanligt. Hög smärttröskel kan man konstatera såhär i efterhand. 

Jag vet med mig själv när man blir sjuk. Jag med min sjukhusskräck söker direkt inte vård i onödan. När jag väl åker in o träffar nån läkare så VET jag att nåt är galet… Att åka in för en stukad fot som kanske INTE är bruten brukar inte vara jag. 

Folk omkring säger till mig; 
-”Du ska se de bara är nåt enkelt”
-”Det är nog inget allvarligt, säkert bara si eller så” 
-”Nu ska du inte måla fan på väggen, de är nog bara nåt lätt som går att fixa” 

Men dom har ALLTID fel!   :-P

Jag känner min kropp ganska väl och åker jag frivilligt till sjukhus då ÄR det något galet… Och det har stämt varje gång. När Linda Nilsson säger;
-”Nä, jag får nog faaaan åka in nu”
DÅ gör det ont!!! Och varje gång har slutat med gips, haha!!! 

Det är så jag tänker om mamma… Lika envis som jag och tänker alltid ”de går nog över”…
Men jag propsade på att hon åtminstone kunde ringa sin läkare och rådfråga när vi ändå var i Kalmar. 

Det gjorde hon. 

Tur nog hade dom telefontiden öppen precis då och efter hennes beskrivning i telefon fick hon direkt en akuttid.
slottsfjärden_kalmar
Slottsfjärdens väntrum i Kalmar. 

Väl på plats tas prover o undersökning. Stark smärta och svullnad i magen. Ett crp (snabbsänka) på 160mm. ???!???! Samt blod i urin. Nånting var ju riktigt galet. Mammas privatläkare skickar omgående remiss till akuten och kirurgteamet.

Tillbaka till sjukhuset igen. 

Med tanke på väntetiden på akuten borde det döpas om till ”långvårdens-akuten”…. 

Vi väntade… Och väntade… Och väntade…. 3.05h stod det på skärmen i väntrummet för just kirurg-ärende. 

Jag var tvungen att lämna henne där när Nicke slutade jobbet kl 16.00 annars hade jag inte tagit mig hem om hon förmodat skulle bli inlagd. 

Hon blev inlagd på kirurgavdelningen efter många timmars väntetid… Tycker så fruktansvärt synd om henne o vad är en bruten fot mot detta??!! Jag är totalt maktlös!! 

Hon är idag tisdag fortfarande kvar på kirurgen och kommer att vara nån dag till. Hennes tillstånd just nu; smärta, många prover, undersökningar, röntgen, morfin och mycket vila. Känner mig så hjälplös när jag inte kan ta mig nånstans och hon ligger där och har så ont… :( 

solnedgång_öland
En bild jag tog vid ett kvällsdopp tidigare i somras vid Klinta strand.
 
Det värker i hela mitt hjärta…
Har mest ordnat här hemma idag med telefonsamtal, fixat räkningar, pratat med försäkringsbolag och styrt upp lite ned mammas bil, parkering o div. Inget roligt alls men måste göras. Jag hoppas nu på vidare besked om vad som händer och om jag kan ta mig in till henne imorgon eller om hon ev blir utskriven. Vet ingenting egentligen, är bara orolig och ledsen men försöker kämpa på ändå…

En liten rapport från mig… ❤️ Ta hand om er! Kram…

Tredje och sista boken i trilogin – ”Gluten och mjölk-de vita gifterna” släppt!

bok 3 släppt gluten och mjölk michael håkansson-gluten-celiaki nyTredje och sista boken i trilogin-”Gluten och mjölk-de vita gifterna” släppt!

Med denna 3:e och sista boken i trilogin ”de vita gifterna” tar författaren läsaren ännu ett steg djupare i kopplingen mellan sjukdomar och spannmål med ett vetenskapligt och stabilt underlag.

En utländsk professor inom pediatrik som länge forskat runt glutenintolerans sade följande kloka ord till författaren vid en intervju 2010:
”varför säger inte läkarkåren sanningen? då kunde 80 % av patienterna gått hem från sjukhusen varje dag”.

Hippokrates, läkekonstens fader sade för länge sedan att alla sjukdomar börjar i magen, och det har visat sig att detta ligger väldigt nära sanningen.

Boken går på djupet bland sjukdomar/besvär kopplade till kosten: IBS, chrons sjukdom – ulcerös kolit (IBD), sura uppstötningar, magkatarr, Helicobakter, sköldkörtelsjukdomar, psoriasis, rosacea, alopeci areata, diabetes, artrit, psykisk ohälsa samt många fler. Författaren ger även råd om hur man ska hantera detta.

Ämnet ”läckande tarm” avhandlas också ingående, då nästan alla har besvär av detta som konsumerar spannmål/processat mejeri. En läckande tarm leder vidare till mängder av reaktioner och autoimmuna tillstånd.

Författaren belyser husdjuren och hur de drabbas likt människan av spannmål. Dessa kapitel har värdefull information för alla hund-kattägare.

Boken tar också upp andra källor till ohälsa, samt annan tänkvärd och värdefull information.

Dessa böcker tycker jag är väl värda att spridas och fler borde läsa dom!

Blir du nyfiken och kanske vill köpa dom? Klicka iså fall på länken här!

 

 

Varför vi blir sjuka av gluten

3144105_2048_1365Att inte tåla gluten har blivit allt vanligare. Sverige är ett av världens mest glutenintoleranta länder men sjukdomen upptäcks allt senare. Ändrade kostråd tros vara en orsak till att få spädbarn numera insjuknar och medianåldern för att bli sjuk har stigit till sju år. Ungefär hälften av alla svenskar har genetiska förutsättningar för glutenintolerans, celikali och risken att utveckla sjukdomen finns hela livet. Men vad beror den på? ”

Svaret får vi av Olof Sandström, Celiakiforskare:
Förändrat mjöl, vällingdrickande, infektioner och kejsarsnitt figurerar som orsaker. Kropp & Själ diskuterar hur det kommer sig att allt fler blir överkänsliga mot gluten. Gäster i studion är bland annat Olof Sandström, barnläkare och celiakiforskare vid Norrlands universitetsjukhus och Umeå universitet.”

Skriver man och berättar om idag på SR p1. Du kan lyssna på det via länken, tar 50 minuter.
Mycket intressant!

 

Katten Marwins status

Marwin vrålhungrigDå många har brytt sig om oss och vår misse Marwin känner jag att jag vill ge er en uppdatering på hur han mår och vad som händer.
Varmt tack för all omsorg och goa tankar och ord!

Vi hämtade hem honom igår och egentligen fortfarande vet vi inte vad som felar, det man lyckades konstatera (?) är att ska ha ont i lederna, armbågarna, höfterna och en punkt mitt på ryggen.
Han är så snäll att man fick verkligen trycka på speciella sätt för att märka detta, det var i alla fall så de uttryckte det. Detta gör då att han nu går på smärtstillande och antibiotika i 14 dgr.

I söndags så var dottern med och höll honom under röntgen och jag fick vänta på utsidan. När en av sköterskorna kom ut så utbrast
hon – Vad stark han är! och medan hon gick förbi mig så fortsatte hon – Han är jätte snäll. Han är lika snäll som han är stark!

Han är en otroligt snäll och tålmodig katt. Han väntar snällt dels på sin tur, dvs låter Leopold få äta först, ja göra allt först om han så vill.
Så jag kan tänka mig att han väntat tålmodigt på all klämming och känning ska vara över.

Man upptäckte också ett blåsljud på hjärtat som vi nu ska undersöka vidare med ultraljud den 28/1. HCM hoppas jag man kommer kunna utesluta, då det är en dödlig och ärftlig hjärtsjukdom, det var den jag befarade mest var orsaken till hans vinglighet. Men blåsa faran över går inte ännu :(

Borreliaprov efter en läsares tips har också nu tagits och svar fås om en vecka.

Så här är vi och utredningen fortgår. men han mår bättre hemma då han otrivdes våldsamt på sjukhuset, vägrade alltså både äta och dricka där, vilket jag kan förstå då han inte gillar främmande människor eller platser. Så han är nu under uppsikt här hemma och förvärras vingligheten ska vi kontakta dem genast på sjukhuset.
Så nu har hönsmamman gått igång och nu stalkar jag honom… vilket han egentligen inte heller gillar och är lite förundrad över ;)

Här ser ni en bild på honom nyssens hemkommen och vrålhungrig! då han var lite uttorkad efter vistelsen så valde jag tonfisk för det vet jag han äter med god aptit… annars är väl fisk inte bra mat för katt men vad gör man inte…

 

Katten Marwin sjuk

MarwinI går fick vi åka akut till Djursjukhuset i Borås med den granna katten Marwin, han har i två dagar varit obalanserad i bakbenen, snubblat och vält med bakdelen. Vi befarar att det är HCM en ärftlig hjärtsjukdom. Han blev inlagd över natten och idag ska man gå vidare med prover.
Så här är inget roligt alls just nu, endast en nervös väntan.

Vår förhoppning är att vi kom tidigt att han kanske kan medicineras och få leva några goda år till, han är ju bara 4,5 år gammal ju!

Känner mig både arg och ledsen, dumma djur varför bli sjuka! Man ska aldrig ha djur… blir bara så stor sorg och tomhet efter dom…

redan tomt här med bara en katt…

Ok, får inte måla fan på väggen… men tungt är det…

kram på er och ni som har djur krama dom extra idag!

 

Äggmjölk till små barn istället för välling?

äggmjölkDet har kommit att pratas om äggmjölk istället för välling till små barn och  då jag skrivit lite om det förut lite luftigt så tänker jag berätta mer nu.

Mitt bas-recept är:
1 helt ägg och 2 gulor, mixar dem med kakao säkert 2 tsk eller mer.
Kokar upp 2 dl vatten och runt 40-50 gram osaltat smör och/eller annat gott fett som kokosfett med eller utan smak.
Jag låter smörvattnet koka upp flera gånger och häller i lite i taget och mixar ca 3 gg, allt för att vara säker på att äggmjölken kommer upp i över 70 grader. Rå äggvita innehåller avidin och är ohälsosamt i stora mängder och ofta.

Detta är min äggmjölk.

När det då kommer till barn så måste man ju tänka lite själv, detta är ju dels en vuxen portion och ofta dricker jag den som en frukost eller måltidsersättning på sjukhus o flyg odyl. Till små barn måste man ju modifiera det hela. Ex så är ju kokosfett något som faktiskt alla måste vänja sig vid, vid överdosering blir det ofta illamående och tom ont i magen.

Men när man nu då inte vill ge dessa onyttiga vällingar och pappgröter (som jag kallar dom) så gör man en god äggmjölk enligt följande:
Först så är det mest viktigt att amma så länge man bara kan.
Är det riktigt små barn som aldrig ätit ägg ger man bara gulorna inte vitan. När man sedan anser att hela ägg kan introduceras gör man mer enligt basreceptet. Nedan följer ett recept för små barn:
3 äggulor bör räcka fint och ca 2 dl vatten. (Smaksättning behövs inte om barnet är litet, de är inte vana vid att allt måste smaka något.) Koka upp vattnet och ca 30 gram ekologiskt smör (allra helst opastöriserat gräsbetessmör)  och slå det kokande över gulorna och mixa samtidigt, låt vattnet få koka  och slå på i två omgångar helst.
Blir barnet mätt och nöjd så räcker det så här, öka annars med lite smör och ev en gula till.

Vill man introducera kokosfett bör detta göras väldigt försiktigt, med max 0,5 tsk första gångerna och sedan öka så sakteliga. Tycker barn inte ska ha mer än 1 msk (15 ml) som max. Det bör ta flera veckor att komma upp till denna 1 msk.
Vi vuxna behöver ju egentligen bara runt 3 msk som ju brukar räknas som en ”terapeutisk dos”.

Hoppas detta var lite klargörande om hur jag skulle gjort om jag fick börja om från början med mina barn. MEN det är du som avgör HUR du gör och DU kan aldrig lägga över ansvaret på andra. Så läs noga på och bestäm dig för hur du vill göra med just dina barn och sedan får man stå för det.