Grilltime

grilltallrik, grillkol, grilla, grillat,

Vad gör ni ikväll? Här i Öjkroken har vi vigt eftermiddan/kvällen åt loppis och prarasoll-grillning i värsta skyfallet!

Musiken och vimlet från Köpingsvik hörs dovt borta i horisonten och livet leker!! Alla på sitt vis! :-P

Uppskivad skinkstek, marinerad i olja/soya/d’elidas/tomatpure/havssalt/peppar… Vitlökssmör, potatisgratäng, grillade majskolvar och en kall USA/gräddfilssås. Vi är mer än nöjda och kommer ta en tidig kväll…

Imorgon håller vi loppisen öppen 11-14, sen styr vi kosan mot norra Öland liksom våra sedvanliga utflykter… Det är ju söndag! ;-)

LCHF recept för Biff-Bacongryta

En välsmakande bacon och biffgryta som är perfekt efter en lång arbetsdag. Vad är inte godast – om inte bacon?

LCHF Biff-Bacongryta
Portioner: 3
Tid: 1 timme

Ingredienser
50 g smör
350 g lövbiff
1 pkt bacon
1 dl creme fraiche
1 dl grädde
1 msk ketchup med stevia

Så här gör man
Strimla bacon och lövbiffen. Släng ner smöret i pannan, vänta till det fått gyllenbrun färg, ner med baconen först så de steks ordentligt och blir lite krispiga. Ner med lövbiffen och krydda efter behag, jag brukar använda; salt,peppar,vitlök och cayennekrydda ev. lite chili.

När lövbiffen fått färg så är det bara att röra ner creme fraichen och grädden och sänka värmen på plattan så vätskan inte kokar bort. ner med en liten skvätt ketchup för att runda av smaken. Sen är det bara att servera!

Limemousse med mynta
Limemousse med mynta
Källa: I ett annat liv
Portioner: 4

Ingredienser:
2 ägg
2-3 msk sukrin
2 limefrukter
400 gr Philadelphia
1 msk hackad mynta
En nypa salt
Gör så här:
Dela äggulor och äggvitor i två olika skålar.

Vispa upp äggvitorna med en nypa salt till ett hårt skum.

Vispa ihop äggulorna med sukrinet med elvisp i någon minut.
Tillsätt sedan limejuicen och vispa lite till.
Ha sedan ned Philadelphiaosten och den hackade myntan och vispa tills smeten blivit slät.

Vänd slutligen försiktigt ned äggviteskummet med smeten med en slickepott.

Ställ in skålen i kylen och låt stå kallt i minst sex timmar innan servering.
Serveras gärna med färska jordgubbar.

Indisk kycklinggryta


Ja nu jäklar har vi satt de Nilssonska smaklökarna på prov för när det gäller indisk matlagning så är den vääääldigt sparsam här hemma, men de får bli ändring på de!

Vi har provat en grymt god sås till kyckling, full med härliga kryddor och klockrena indiska smaker. En riktig fullträff. Att hela huset sen doftade som en hel indisk gaturestaurang gjorde inte saken sämre.

Hettan i det indiska köket är verkligen av en helt annan karaktär än den vi är vana vid i form av chili, chilisåser, vitlök och heta dressingar. Detta smakade verkligen kryddor, både lena kryddor, heta, söta, beska, salta, ja allt på samma gång! I burkens lock finns de torra kryddorna som ska fräsa ihop med kycklingen, sen slår man över såsen och låter puttra en stund.

Ganska svårt att urskilja smakerna för en ovan som jag i detta kök men myntan och koriandern gick inte att ta miste på, inte heller tomat… :-P Haha, nu fick jag inte många plus i kanten av er experter på området men detta ska jag absolut utforskas vidare!


Geeta´s spice & stir i smaken ”Pudina tikka”, (från House of Milton) en mild krämig sås med massor av smak av tomat, mynta och koriander. En gnutta hetta av ingefära och hela huset fullt av doftande indiska kryddor. Det händer inte för ofta i Kryddburkens kök skall tilläggas men var verkligen riktigt, riktigt gott! Serverade med jasminris, lättkokt minimajs och hackade pistagenötter på toppen.


Lite extra grönt krisp kunde jag inte låta bli att blanda ner i grytan. Sugarsnaps, bland det godaste… ;-) Vet inte om det är så ”indiskt” men gott blev det iaf! Vad brukar man använda för grönsaker i det indiska köket?


Alltsammans med den krämiga såsen.


Nu undrar jag förstås om ni sitter inne på något väldigt gott indiskt recept ni kan dela med er av??

Gärna enkelt för en nybörjare som mig… ;-)

Lemon curd eller lime – apelsin – hallon – blåbärs curd

Lemon curd – Citronkräm är gott till rostat bröd, fyllning i tårtor och bakverk  eller tillsammans med färska bär och grädde.

Till ca 3 dl curd

2 ekologiska citroner, finrivet skal och saft (ca 1 dl)
eller ca 4 st lime eller 1 st ekologisk apelsin eller 3 dl frysta hallon eller blåbär tinade mosade och passerade i trådsil
100 gram mjukt osaltat smör
2 ägg
2 äggulor
3 msk Erythritol och 1/4 krm stevia

Gör så här:
Vispa samman ägg, socker, skal och saft från citronerna/lime/apelsin eller saften från hallon/blåbär i en kastrull, låt detta nästan koka upp under vispning, men absolut inte koka.
Sjud krämen tjock , ta från värmen och rör sedan ner smöret.
Häll upp i glasburk, krämen håller sig ett par dagar i kylskåp, går däremot utmärkt att frysa i portioner.

©MariannAndersson

Bloggar etiketter: , , , ,

Räkpanna med miracle noodles fettuccine

Shirataki nudlar har vi haft hemma förut i olika perioder, inköpta på LCHF butiken.
Dessa här har jag fått som varuprov av Miracle Noodles, de frågade om jag ville prova dem i ett annat inlägg. (då någon undrar “hur det ligger till”)

Ibland är det trevligt att bara kunna snabbt hiva ihop något och denna räkpanna är gjord på mindre än 10 min.
Snabbmat kallas det ;)

Här smörfräste Elisabeth (dottern) ihop sin snabblunch med paprika i olika färger med lite  purjolök. Kryddade med vitlök, curry, salt och peppar och några dofter chilipulver. Hivade ner en hel del frysta räkor och i med väl sköljd i kallt vatten fettuccine ur en st Miracle Noodles påse. Låt fräsa samman.

Smaklig måltid!

ps. snart kommer mer med nudlarna då jag har ett par “sött och salt” idéer själv ;) . ds

 

Bloggar etiketter: , ,

Lchf-Bröd
Lchf-Bröd
Källa: Jennifer Ljungström
Portioner: 22-24 skivor

Ingredienser:
4,5 dl mandelmjöl
6 msk sesamfrö
6.5 msk fiberhusk
3 tsk bakpulver
1,5 tsk salt
6 medelstora ägg
3 dl crème fraiche
3 msk smält kokosolja (eller tar du bara 3 msk extra smör istället)
3 msk smält smör
3 msk solrosfrön i degen och lite ovanpå brödet.


Gör så här:
Blanda de torra ingredienserna och blanda sedan i det smälta kokosfettet, häll sedan i ägg och crème fraiche. Låt stå i fem minuter, häll sedan ner i bakpappersklädd brödform. Ta en blöt varm sked och jämna till ytan. Grädda i 200 g i ca 45 minuter. Lägg folie på brödet den sista kvarten.

Bröd á 22-24 skivor (1 kh per skiva)
Krustader med viltost, rökt skinka och chili + tips på 12 olika fyllningar!


Plockmat och tilltugg till drinken är alltid populärt. Dom här krustsaderna ovan gjorde jag till barnens skolavslutning som vi åt till plocktallriken, så enkelt och gott och tar inte lång tid alls. Du kan göra dom både varma/gratinerade eller kalla. Här är några olika förslag du kanske får användning av redan till midsommar, perfekt litet tilltugg före maten, efter maten eller till en god drink! :-P

Krustadskal finns att köpa både som minikrustader som här och lite större modell. Gratinera samtliga i ugnen på 220 grader ca 10 min, eller tills de fått fin färg.


Fjällbrynt viltost på tub, rökt skinka + 1-2 droppar D´Elidas.


Svampstuvning på finhackade, färska champinjoner frästa i smör med redning av mjöl. En skvätt grädde, salt och peppar. Sen ner i formarna och en liten gnutta sambal oelek på toppen.


Chevreost med bresaola. (lufttorkat nötkött)


Fjällbrynt skinkost på tub, en liten gnutta hjortronsylt, rökt skinka och gräslök.

Fler fyllningar till varma : 

  • Brieost alt. mögelost med hjortron/fikonmarmelad
  • Finhackad salami, toppad med brieost
  • Färskost pepparrot med saltrulle
  • Chevreost, flytande honung och en halv valnöt i varje (alt. rostade pinjenötter)
  • Creme fraiche med finhackad rökt/gravad lax, dill, salt & peppar

Kalla krustader : 

  • Creme fraiche alt. färskost, löjrom, rödlök och dill
  • Majonäs med fint hackad gurka, dill & färska räkor
  • Creme fraiche, mosad avocado + en gnutta chili
  • Böcklingpastej med finhackad gräslök eller krasse och en tunn skiva rädisa
Sockerkaka – LCHF

Ingredienser:
150 gram smält osaltat smör
1 dl grädde
5  ekologiska ägg
3 msk erythritol (sötrix, sötin, sukrin) och 1/4-1/2 krm stevia
1 tsk vaniljpulver
1 dl mandelmjöl
1 dl kokosnötsmjöl
0,5 dl pofiber
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver

Gör så här:
Vispa ägg och sötning fluffigt 3-5 min, häll i smöret och grädde, blanda väl.
Blanda torra ingredienser och blanda de väl ner i smeten.
Klä en sockerkaksform 1,5 l med bakplåtspapper och häll i smeten. Grädda i 175 grader i ca 35 min, känn på sockerkakan så den är torr och färdiggräddad.

©MariannAndersson

Bloggar etiketter: ,

Är du en duktig vardagskock? Tävla med Milda!


Du har väl sett reklamen på TV redan? Mildas vardagskockar som visar sina talanger och knep i köket för en godare vardag. Passa på du också, var med och tävla i Mildas tävling; ”Mildas vardagskock” 

Tycker du om att laga mat? Vill du visa upp dina kokkonster i TV-rutan? Det räcker så - Skynda dig in och läs hur du ska göra eller titta på filmen hur det kan se ut och hur du går tillväga för att bli mildas vardagskock!

Se filmen här >>

Här har jag gjort en väldigt enkel ”lax-i-ugnen-rätt”. Kan du göra det bättre? Piffa upp vardagsmaten lite till? Ta chansen och var med och tävla, jag vet att ni är grymt duktiga många utav er så varför inte satsa på en liten TV-karriär när ni ändå lagar mat? :-P

4 port
Lax i form med färskost, citron & dill

Milda culinesse till formen
4 laxfiléer
200 gram färskost
1 msk fiskfond
Rivet skal från 1 citron
Pressad saft från 1 citron
1 knippe klippt, färsk dill
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Smörj en ugnsfast form med milda culinesse. Lägg i laxfiléerna. Rör ihop resten av ingredienserna, smaka av med salt och peppar. Bred ut ovanpå laxfiléerna. Ugnsbaka i 200 grader ca 20-25 min.


Smörj en ugnsfast form med milda culinesse.


Bred ut färskoströran ovanpå laxfiléerna. In i ugnen ca 20-25 min i 200 grader.

MILDAS hemsida >>


(Inlägg i samarbete med Milda)