Kasslerpanna
Kasslerpanna
Källa:
Portioner:

Ingredienser:
Kassler
Creme fraiche
Spenat, tog en liten påse fryst
Svamp om man vill
Sålt, peppar
Smör till stekning
Gör så här:
Värm Spenat i en kastrull
Stek kasslern i pannan o ev svampen
Blanda i creme fraichen o rör runt.
Pressa ur vattnet ur spenaten o tillsätt den.
Salta o peppra o låt puttra någon minut

Underbart god mat på några minuter:-)
Kyckling gorgonzola


Makalös! Gorgonzola ÄR en makalöst god ost, liksom St Agur, Roquefort, cambozola och andra grönmögelostar… Om man gillar dessa på ostbrickan så gillar man dom garanterat i en sås också, för vad är väl godare än en rykande het spagetti med en krämig sås av gorgonzola som fått smälta ner. Här har jag gjort pastasåsen med kyckling, men du kan även använda lövbiff, fläskfilé eller helt vegetarisk med bara grönsaker och ost. Smaken man aldrig glömmer, till och med barnen här hemma älskar denna sås, trots att dom inte är så förtjusta i mögelostar som dom är. ;-)

4 pers
Det här behöver du : 

500 gram kycklingfiléer
Smör till stekning
Nymalen, grov svartpeppar
1 gul lök
1½ msk vetemjöl (redning)
3 dl kycklingbuljong (vatten +1 tärning)
3 dl mjölk
1 burk majskorn
1 burk champinjoner
150 gram gorgonzola (eller den sort du gillar bäst)
Ev. salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Skär kycklingen i mindre bitar. Bryn i het stekpanna i lite smör tillsammans med löken så den får fin färg och löken mjuknat. Pudra över vetemjölet som kommer att reda såsen, rör ihop med kycklingen ordentligt innan du slår på buljong och mjölk och låter koka upp. Sänk värmen, låt småputtra ca 10min. Rör ner majskorn och champinjoner. Smula ner osten och låt den smälta. Smaka av med salt och peppar om det behövs. Servera med pasta och tomater.

* Majs och champinjoner är en personlig favorit till denna pastasås, byt ut mot annan grönsak eller uteslut helt från receptet om ni känner att det inte passar. :-P Rotfrukter i tunna skivor, zucchini, broccoli, sugarsnaps, haricots verts mm är också gott i såsen. 


Redning med vetemjöl när kycklingen är brynt ger en fin konsistens och avrundning på såsen när den puttrat klart.


Gorgonzoooooola! :-P


Osten ska bara precis smälta ner före servering.


En sista avsmakning. Oftast behövs inte mer sälta eftersom osten i sig är ganska salt. Eventuellt något varv med pepparkvarnen.


Servera den något färglösa men ack så goda såsen med lite härliga tomater och persiljekvistar. Varsågoda!

Ost & skinkfyllda gifflar


Hej svejs på er igen! Nu har jag lite gott att bjuda på här, nämligen ost & skinkfyllda gifflar… Hallå?! Hur gott är inte detta alltså? Receptets mängd räcker till 2 runda pizzabottnar. Dubbla eller tredubbla receptet för dom går verkligen åt i ett nafs. Gör dom till helgsnacks, buffé eller tilltugg. Barnen älskar såna här så kanske ett tips till barnkalset?

Ketchup att doppa i är ett måste! ;-)

Degen är en helt vanlig pizzadeg som jag kavlat ut till två tunna bottnar. De skar jag sedan upp i trekanter och rullade små gifflar av. Lätt som en plätt. Variera fyllningen och ta det ni gillar bäst, ja sånt där vet ni ju för de tjatar jag ju om hela tiden. Man tager vad man haver och att experimentera är ju halva nöjet! :-P

På varje liten giffel har jag ½ skiva rökt skinka, en ”tärning” brieost och en nypa grillkrydda*.
* Grillkrydda utan glutamat finns att köpa på ÖoB. 

2 runda pizzabottnar
Pizzadeg :
2 dl vatten (37 grader)
1/4 pkt jäst (12,5 gram)
5 – 6 dl durumvetemjöl
½ dl rapsolja
Salt

GÖR SÅHÄR :
Arbeta degen väl för hand ca 5 min. Jäs i bunke 25 min. Dela degen i två delar. Tryck ut varje deg på mjölat bakbord med lätt oljade fingrar. Lägg på valfri fyllning, grädda i 200 grader ca 10-15 min.


Fyllning på plats.


Rulla från den breda sidan mot den smala.


Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrön.


Woooilaaa! :-P


Njuuut….

Laxröra i snapsglas


Vi fortsätter lite i fiskens tecken… En festligt förrätt med laxröra i snapsglas, passar utmärkt som entrérätt till skaldjurskvällen eller som en del av plockmaten på en buffé. När skördefesten kör igång brukar vi köpa på oss en hel del rökt lax av olika fiskhandlare på marknaderna. Ibland får man dock lite hjärnsläpp när man kommer hem med en stor bit lax och inte vet vad man ska göra. Självklart är det gott med klassikern varmrökt lax, kokt potatis och romsås, eller ett par tunna skivor kallrökt på knäckebröd eller i en sallad.

Får man dock småbitar över som inte räcker till hela rätter så gör man såklart en liten röra på hemslagen majonäs, gräslök, citron och finhackad lax. Kallrökt har jag använt här och det blir vansinnigt gott, även för en som inte är så förtjust i just kallrökt! ;-)  I denna röra har jag även blandat ner lite philadephiaost för att lena smaken lite.

10-12 snapsglas laxröra
150 gram kallrökt lax
200 gram majonäs
3 msk philadelphiaost
½ finhackad rödlök
1 knippe finhackad gräslök
½ pressad citron
Några droppar D´Elidas chilisås
Salt & vitpeppar

+ Några extra skivor kallrökt lax + dill, till dekoration på toppen!

Hemmagjord majonäs (blir ca 400 gram)  :
2 äggulor
1 tsk dijonsenap
1½ tsk vitvinsvinäger
1 krm salt
1 krm vitpeppar
4 dl rapsolja

GÖR SÅHÄR :
Vänd ner ner alla ingredienserna utom oljan i en skål. Tänk på att alla ingredienser bör ha rumstemperatur. Droppa ner oljan försiktigt under kraftig vispning. Efterhand tjocknar majonäsen och blir mer krämig och vit då kan du hälla i oljan i en jämn stråle. Skulle du misslyckas och majonäsen blir som vatten i konsistensen, börja om med en äggula i en ny skål, tillsätt den ”vattniga” majonäsen lite i taget under kraftig omrörning/vispning så brukar den tjockna.

 

Läckra fiskpaket på grillen


Brukar ni göra fiskpaket i folie? Det är något som bara blir sååå gott och ett litet paket ”allt-i-ett”. Det fiffiga med just fiskpaket är att alla kan göra sin egen favorit med fisk, grönsaker, lök, potatis, kryddor, dill, gräslök etc. Allt efter eget tycke och smak! Här nedan ser ni några exempel. Den godaste blandningen tycker jag är torskrygg med potatis, majs, gräslök. En klick smör och en skvätt vitt vin är inte heller fel. :-P

Vad brukar du ha i ditt fiskpaket?
Och vilken fisk tycker du är godast till just detta?

Fisk i folie : 
150-200 gram fisk/port
Kokt potatis
Majs
Rödlök
Tomat
Salladslök
Dill & gräslök
Flingsalt
Smör
Vitt vin

En kall sås som passar bra till rör du enkelt ihop av en burk creme fraiche, salt, vitpeppar, ½ pressad citron, gräslök och citronpeppar. Gott, gott!! ;-)

* Det går naturligtvis att göra dessa fiskpaket i ugnen också om man inte har möjlighet att sitta ute och grilla!
200 grader, ca 20 min.


Klassikern!


Här har vi mannen som vill ha massor av flingsalt och lök i mängder! Även gul lök är gott till dessa fiskpaket då det blir en mild, fin smak av smöret och lite vitt vin.


Vacker hösteld…


Ca 20-30 min får man räkna med, beroende på värmen. Undvik att öppna paketet i onödan.


Sitter man utomhus och äter är små runda skålar perfekt att lägga fiskpaketen i, då blir det smidigt att äta med skålen i knät! ;-)


Smaklig fisk!

 

Äppelbröd


Men hej! :D Mår ni bra?
Här har ni en trött kryddburkare ikväll… Tror inte jag orkar hålla mig vaken så mycket längre till nu. Somnade strax efter 05 i morse och hade ett viktigt möte i Kalmar idag vid lunch så det gick inte att sova fram nåt vidare heller. Trött som en liten smurf, upp och duscha och komma till liv och sen iväg.

Vi passade också på att luncha när vi ändå var i storstan, det blev grekisk buffé på Zorbas. En liten uppladdning inför oktober-resan minsann och vi är fortfarande mätta! ;-)

Skördefesten närmar sig med stormsteg, bara 3 veckor kvar och såklart måste vi börja kika på alla härliga höstrecept som finns i arkivet också. Det här är en favorit i repris som verkligen passar bra såhär i äppeltider. Grovriv äpplen med skalen på och blanda ner i matbröds-degen. Blir ett saftigt och smakrikt bröd tillsammans med kryddor som kanel och pommerans. Prova att laborera med dina egna favoritkryddor!

2 limpor
Det här behöver du :
1 pkt jäst (50 gram)
100 gram rumsvarmt smör
5 dl mjölk
250 gram grovrivet äpple
1 dl lönnsirap
ca 1 kilo Manitoba cream (eller vetemjöl)
Kryddning : 2 tsk kanel eller pommerans + 1 tsk salt

GÖR SÅHÄR :
Smula jästen i degbunke. Gärna maskin med degkrok. Ljumma mjölket till 37 grader, fingervarmt. Lös upp jästen med mjölken och tillsätt det rumsvarma smöret. Vänd ner äppelrivet och ca hälften av mjölet + kryddor. Arbeta degen länge, minst 10 min. Tillsätt mer mjöl efter hand. Spara lite till utbakning. Låt degen jäsa i bunke till dubbel storlek, ca 45 min. Ta upp på mjölat bakbord och arbeta degen smidig för hand. Använd mer mjöl om det behövs. Forma till två limpor och lägg i smorda brödformar. Låt jäsa under bakduk ca 40 min. Grädda i 170 grader (varmluft) ca 50 min.


Saftigt äppelbröd med frasigt yttre. Det här måste ni prova! :-P

Ickas Nötmuffins
Ickas Nötmuffins
Källa: Icka
Portioner: 9

Ingredienser:
25 gr smör
20 gr mörk choklad (jag hade 70%ig)
1.5 dl hasselnötsmjöl
1 dl mandelmjöl
1 rågad matsked osaltat jordnötssmör (ex kung markattas)
1 ägg
3 msk grädde
1 tsk bakpulver
(1 msk carobpulver)
Sukrin efter smak
Gör så här:
Vispa upp ägg och grädde
Smält smör, choklad och jordnötssmör
Rör ner de torra ingredienderna med äggen och tillsätt chokladsmöret.
Klicka ut i muffinsformar (jag fick 9 st i aluminiumformar)

ca 7-10 min i 150 grader (kolla med provsticka).

Riktigt goda! Håller ihop bra och smakar väldigt bra!

Hade tyvärr ingen grädde över men blir nog super med en klicka grädde eller lchf-vaniljsås till.
Renskavscarbonara


Hallå! :-P

Nu ska jag minsann skryta lite, för idag har jag gjort en av de godaste pastarätterna nånsin. Vet inte riktigt varifrån jag fick idén, den bara ploppade upp i det blå när jag inte kunde sova inatt. Renskav tänkte jag, solklart! Men kanske inte som jag alltid brukar göra med kokt potatis och lingon. Näää… Lite nytt får de allt bli…

Pasta är ju ett säkert kort och går snabbt vilket passar perfekt på torsdagar när det är ridning och man är hungrig när man kommer hem. Så fick de bli, sen improviserade jag inne på hemköp när jag skulle köpa ingredienserna till själva rätten.

Pasta och renskav är ju inte så svårt att plocka till sig. Men sen då? Ja, då föll jag på knä när jag sneglade messmöret i ögonvrån. Fy, bubblan så gott det måste bli ihop med pasta tänkte jag. Eller?! Jo, så blev de! :-P

Kära syster yster stod dock för skjuts och sällskap till stallet idag så jag blev hemma med kastrullerna istället. Middagen klar när Joline kom hem. Gott, gott! Carbonara fast med renskav… En italienare med snö på??

Det här behöver du :
2 förp. renskav (480 gram)
½ purjolök
1 vitlöksklyfta
1 tsk torkad timjan
1 hönsbuljongtärning
½ liten ask messmör (ca 140 gram)
1 dl pastavatten
1 dl grädde
Salt & grovmalen svartpeppar
1 knippe färsk persilja

GÖR SÅHÄR : 
Bryn renskaven i het stekpanna tillsammans med finhackad purjolök och hackad vitlök. Smula över torkad timjan.
När skaven fått färg och löken mjuknat, smula ner hönsbuljongtärningen. Tillsätt messmör, pastavatten och grädde, sänk värmen och låt såsen koka in och bli krämig. Smaka av med salt och peppar. Lyft över pastan från sin kastrull ner i pannan med skaven. Vänd runt hastigt, tillsätt ev. lite mer pastavatten om det behövs. Klipp över persilja strax före servering. Servera med en krispig sallad.

Klart att en italienare kan bli kär i en norrlänning. Här har vi beviset! :-P Grymt gott!!


Renskaven bryns tillsammans med purjolök, vitlök och timjan.


En panna middag! ;-) Klart på ett litet kick.

Hur gömmer du fett i maten?

Mina bästa tips är att koka grönsaksmoser på  blomkål, brysselkål och broccoli. Koka dem lätt mjuka i saltat vatten mixa dem med endast (ingen grädde)  ca 50 gram smör per portion. Jag brukar ta 100-200 gram grönsaker till mig själv.
Stek också grönsaker som suger upp smör ex vitkål, aubergine och zucchini är bra grönsaker som suger upp mkt smör och olivolja. Så som ratatouille på bilden.
Glöm inte att tina hackad spenat med ca 50 gram smör i per portion är supergott.
Ringla över olivolja där det passar.
Gör bearnaissmör och andra kryddsmörer.

Är det svårt att få i sig fettet med maten och man blir hungrig fort av den anledningen går det alltid att avsluta med en kopp lchf-te -kaffe-choklad, så har man fått upp fetthalten ändå.

Vilka tips har ni att gömma fettet?

Lägger till avokado som innehåller en fin fördelning av allt. Smörsugande andra grönsaker är lök och svamp.

 

Bloggar etiketter: , ,

LCHF recept för Paleo-Pannkakakor

Har du aldrig prövat Paleo-pannkakor? Snabblagat, gott, enkelt och LCHF!

LCHF Paleo-Pannkakakor
Portioner: 2-3 st
Tid: 20 min
Från: http://sarasworkout.com/

Ingredienser
5 ägg
3 msk kokosmjölk
1 krm salt
1 st banan
2 msk mandelmjöl

Gör så här

  1. Knäck äggen i en mixer, tillsätt kokosmjölk, salt, banan och mandelmjöl och mixa.
  2. På med spisen, välj om du vill köra helt på Paleo genom att steka i kokosfett – Annars stek i smör
  3. Servera tillsammans med färska frukter! Vi valde hallon och banan vilket var en fantastisk kombo! Tillåter dieten rekommenderar jag även en liten klick grädde till. Supergott!