Het Chiligryta
Het Chiligryta
Källa: Hälsa som livsstil
Portioner: 8-10

Ingredienser:
Chiligryta
1,8 kg högrev
2 st gula lökar
6 st vitlöksklyftor
1 st lime
50 g mörk choklad
3 st chilifrukter
8 dl köttbuljong (1 buljongtärning + 8 dl vatten)
salt
svartpeppar
800 g krossade tomater
kokosolja/smör
färsk koriander

Kryddblandning
2 msk chipotle paste
2 msk chilipulver
1 msk mald spiskummin
2 tsk oregano
2 tsk mald korriander
2 tsk kanel
2 dl vatten
1 msk honung
Gör så här:
1. Putsa bort bindväven från högrevet och dela i stora bitar, salta och peppra.
2. Blanda samman kryddblandningen i en skål.
3. Bryn köttet i smör eller kokosolja och lägg åt sidan.
4. Hacka lök, vitlök och chilifrukterna och bryn till löken får en gyllenbrun färg.
5. Tillsätt kryddblandningen och rör om.
6. Häll i buljong, krossade tomater, choklad och pressa ner lime och koka upp. Smaka av!
7. Placera köttet i grytan och sätt ner värmen på spisen så att det kokat lugnt. Låt koka på svag värme i ca 8 - 10 timmar.
8. Gå och gör någonting under tiden chiligrytan tillagas men gå och njut av doften lite då och då.
9. Efter 8- 10 timmar, rör runt i grytan och dra sönder köttet med två gafflar. Köttet ska trilla sönder väldigt lätt, gör det inte det behöver chiligrytan koka längre.
10. Smaka av och krydda mer vid behov.
11. Servera eller låt vila i kylen till dagen efter.

Serveras till exempel med blandad sallad, färsk koriander, HSL-bullar/HSL-bröd eller annat lchf-bröd som är gott att doppa.

Hoppas det smakar!
Avokadofyllda burgare
Avokadofyllda burgare
Källa: Hälsa som livsstil
Portioner: 4 - 6

Ingredienser:
1 kg nötfärs
2 st avokado
1 st citron
Salt
Peppar
Gör så här:
1. Placera nötfärsen i en skål.
2. Press saften från en halv citron över färsen och blanda samman med salt och peppar efter smak.
3. Mosa innehållet från avokadon till en slät smet, blanda samman med salt, peppar och citron efter smak.
4. Ta en bit färs, tryck ut den och forma den som en tunn burgare.
5. Placera en klick avokadoröra i mitten av burgaren.
6. Gör om steg 4 och lägg burgaren ovan på den andra och pressa ihop kanterna så att avokadoröran inte läcker ut.
7. Stek burgarna i t.ex. kokosolja på medelhög värme i ca 5-7 minuter på varje sida. Beror på hur tjocka du gör dem.

Serveras till exempel med sallad, stekt lök och andra valfria grönsaker.

Hoppas det smakar!
Apelsin- och mandelmuffins

©2013 MariannAndersson
Apelsin- och mandelmuffins

Ingredienser

ca 8-10 st beroende på stl på formarna

4 ägg
75 gram smält osaltat smör
2 msk Bakery+ Mariannsocker
0,5 dl grädde
1,5 dl mandelmjöl
1 dl kokosnötsmjöl
1,5 msk fiberhusk
2-3 finriven bittermandel
1 apelsin, rivet skal + saft
2 tsk bakpulver

Mandelspån
Pudra med bakery+

Gör så här:
Vispa äggen fluffigt i flera minuter
Häll i smör och grädde, blanda väl.
Blanda ner det rivna skalet + saften från en apelsin.
Blanda de torra ingredienserna och blanda ner dem väl i smeten.
Skeda upp i formar och strö över mandelspån, grädda i mitten av ugnen 175 grader i 15-20 minuter.
Pudra med bakery+ innan servering.

Tips: jag bakar alltid muffins i muffinsplåt, då blir de mycket högre och snyggare.

 

 

 

Rotfruktspasta med krämig sås och kyckling

En god pasta med rotfrukter, kyckling och såklart sås!

Såhär gör du
Strimla rotfrukterna med osthyvel (skala först om de inte är ekologiska) till breda tagliateller. Halvera och skiva löken tunt. Skiva champinjonerna. Bryn sedan löken, palsternackan, champisen och morötterna tills allt blivit lite mjukt. Tillsätt därefter strimlad kyckling, squash och smula ner buljongtärningen samt pressa över vitlöksklyftan.

I med Crème Fraiche+vatten, blanda runt och låt puttra några minuter.

Smaka av med salt och svartpeppar.

Klart!

Fiskgratäng – favoriten nummer 1!

fiskgratäng_enkel_godaste
En väldigt god fiskgratäng allt-i-ett. Detta klarar alla av – jag lovar! :-P Den har varit en favorit hemma i många år och i söndags gjorde vi den med fina torskfiléer, här kan du ta vilken fisk som helst som du gillar. Hela familjen älskar den här gratängen, även jag som inte är så förtjust i fisk!

4 port
Det här behöver du : 
500 gram torsk (färsk eller fryst o upptinad)
10 medelstora potatisar
5 dl creme fraiche
2 fiskbuljongtärning
Citronpeppar
en nypa socker
Salt & peppar

Tomater
Örtkrydda

GÖR SÅHÄR : 
Skala potatisen och skär i ca 1 cm tjocka skivor. Koka potatisskivorna i vatten och låt koka ca 5 min. Häll av vatten och lägg potatisen i en ugnsfast form. Skär fisken i bitar och lägg i.

Smula ner två fiskbuljongtärningar i creme fraiche och vispa ihop. Tillsätt citronpeppar, en liten gnutta socker och smaka av med salt och peppar. Slå såsen över fisk och potatis. Toppa med skivade tomater och örtkrydda. Gratinera i ugn ca 40 minuter, 175 grader.

fiskgratäng_torsk_potatis_sås
Potatis och fisk i formen.

fiskgratäng_krämig_sås_favorit
Vispa sen bara ihop såsen och slå över.

fiskgratäng_torsk
Toppa med tomater och örtkrydda. In i ugnen ca 40 min.

Creme Brulee Cheesecake Bars
                                                              
 Kexbotten:
220 gr Digestivekex
100 gr smält smör
Lägg bakplåtspapper i botten på en form 20x30 cm.
Kör digestivekexen till fina smulor i en matberedare.
Blanda med det smälta smöret.
Tryck ut i botten på formen.
Baka i ca 8 minuter 175°c och sänk ugnen till 150 °c
 
Till fyllningen:
 500 gr färskost, rumstemperatur
  2,4 dl strösocker
  Två stora ägg
  En stor äggula
  1 vaniljstång, delad och skrapade eller vaniljsocker
  1/2 tsk fint havssalt

För brulee täcket:
  1/4 dl strösocker
.
Till fyllningen:
  Placera creme cheese i skål och vispa tills slätt. Tillsätt socker, ägg, äggula, vanilj, och salt och vispa tills väl blandat och smidigt.

Häll blandningen i den förberedda formen. Grädda 30 minuter tills fast men överbaka inte.
Låt svalna helt i formen. Plasta in och kyl minst 2 timmar. Skär sedan i passande rutor.

Strö sedan socker på varje ruta och bränn med en brännare till gyllenbrunt. Förvaras i kylskåp.
 
Orginalrecept hittar du här:
 
Släng-ihop-bröd bakat på kallpressad rapsolja

nybakat_bröd
Det ultimata brödet att svänga ihop till len soppa eller varför inte till helgfrukost. Enkla ingredienser, inget knådande och vansinnigt gott! :-P Brödet har jag bakat med 1 dl kallpressad rapsolja, det ger den härliga gula färgen och rejält med smak till brödet.

Det här behöver du : 
1 pkt jäst (50 gram)
4 dl ljummet vatten
3 msk flytande honung
1 dl kallpressad rapsolja (jag brukar använda ICA´s, Zeta eller Kung markatta)
ca 10-12 dl vetemjöl
1 msk flingsalt

GÖR SÅHÄR : 
Smula ner jästen i en degbunke. Ljumma vattnet till 37 grader, fingervarmt. Rör ut jästen med vattnet. Tillsätt resten av ingredienserna. Var försiktig med mjölet, måttet är lite svävande då jag alltid gör på en höft men ca 10-12 dl. Degen ska vara smidig och lös, absolut inte hård och kompakt. Arbeta degen med maskin eller degkrokar ca 10 min. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek, ca 45 min. Ta upp degen på rikligt mjölat bakbord och vrid den några varv med mjölade händeroch lägg på plåt med bakplåtspapper.

Låt jäsa ca 40 min. Värm ugnen till 175 grader och grädda därefter ca 45-50 min eller tills brödet fått en gyllenbrun skorpa.

enkelt_bröd_soppbröd_soppa
Soppbröd är ett måste! ;-)

tomatsoppa_pasta_tunna_spagetti
Ät och njut!

Tomatsoppa med pasta och nybakat bröd

tomatsoppa_pasta_bröd_
Nu tror jag det fungerar och vi är online igen. Binero hade en hel del bekymmer igår då sidan låg nere i omgångar och däremellan kunde jag inte uppdatera då allt gick segt som sirap men nu ska det väl vara bättring på torpet.

Soppa är vad som bjuds, men inte vilken soppa som helst utan en sån där som bara sätter sig fast i smakminnet som man kan gå å längta efter i veckor. :-P Denna fylliga tomatsoppan med tunna, små spagettibitar kan få vilken ”anti-soppare” som helst att bli omvänd och verkligen ÄLSKA denna!

Med ett gott, nybakat bröd som jag tycker hör alla soppor till blir det en fantastisk höstmiddag när regnet piskar mot fönsterrutorna. Lite längre ner i inlägget hittar ni även ett litet urval på mina favoritsoppor, hoppas ni finner inspiration att låta kastrullerna bubbla i höst! ;-)

6 port
Det här behöver du :
1 msk kallpressad rapsolja
2 morötter
½ grön paprika
1 msk oregano
1 krm nystött svartpeppar
2 msk tomatpuré
1 msk tomatvinäger
2 tsk D´Elidas chilisås (minska ner mängden om du inte vill ha soppa för het)
1 burk Mutti finkrossade tomater
1 liter kraftig grönsaksbuljong
2 dl okokt tunn spagetti
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och skär morötter i små bitar, hacka paprikan. Hetta upp en djup kastrull med den kallpressade rapsoljan. Fräs på morötterna och paprikan, tillsätt oregano, svartpeppar, tomatvinäger och chilisås. Låt allt få fräsa ihop under omrörning nån minut

Slå på tomatkross och buljong. Koka upp och låt soppan sjuda på svag värme ca 15-20 min. Smaka av med salt och peppar. Strax före servering tillsätt den tunna spagettin, den behöver bara ligga i soppan nån minut medan du dukar bordet och soppan får svalna något. Servera med ett gott, gärna nybakat bröd.

tomatsoppa_pasta_bröd
Ingredienser till soppan och bröd på jäsning.

tomatsoppa_med_pasta_soppspagetti
Smaka av soppan OFTA! :-P

nybakat_bröd
Busenkelt ”slarv-bröd” till soppa, bakat på kallpressad rapsolja. recept kommer.

tomatsoppa_pasta_tunna_spagetti
Servera med gott, nybakat bröd. Ät och njut. ;-)

Sugen på mer soppa?? ;-)  
Klicka på bilderna för att komma till recepten.

halloumi_soppa_ost_morotssoppa cowboysoppa rotfruktssoppa_recept
Fr.vä; Morotssoppa med halloumi. Cowboysoppa med klimp. Rotfruktssoppa med bacon.

potatissoppa minestrone_soppa_minestronesoppa_grönsaksoppa_vegetarisk grönsakssoppa_bröd
F
r.vä; Potatis & löksoppa. Minestronesoppa med risoni. Grönsakssoppa.

kycklingsoppa_nudlar knorr_soppa_soppduell_skogssvampsoppa_renskav köttsoppa_klimp_recept
Fr.vä; Kycklingsoppa med udonnudlar. Skogssvampssoppa med renskav. Köttsoppa med klimp.

jordärtskockssoppa potatis_purjolökssoppa buljongsoppa_korvsoppa_korv_makaroni_soppa
Fr.vä; Jordärtskockssoppa. ptatis & purjolökssoppa. Korv & makaronisoppa.

 

Man tager vad man haver…

bildSå började ett mail från Kaija en av mina bloggläsare och en flitig bakare av mina recept.
Detta mail vill jag gärna dela med mig av då det Kaija berättar är en viktig sak att veta om…

Hon skriver vidare:
”Skulle göra din Solroslimpa, men hade ingen yoghurt hemma pga att jag igår gjort slut på det när jag bakade andra bröd från din bok…

Det blev ca 2 dl Keso och ca 1-2 msk grädde (för dubbelsats). Dessutom bytte jag hälften av mandelmjölet till malda linfrön. Lade i 2 tsk salt i dubbelsatsen.

Och voila, här är resultatet. Gott även efter mina ändringar :)

Ser verkligen fram emot din nya bok också!

Mvh Kaija Marklund i Boden”

Jätte roligt när man skapar egna recept ur mina recept, det är precis så det ska vara!
Man är inte så väldigt låst vid att följa recepten slaviskt. Går alldeles utmärkt att byta vätska mot vilken vätska som helst och även mjölen.

Hur ofta händer det inte att mjölet inte räcker? Man har missat att något av dem snart är slut och baklusten faller på… då gör man just så här som Kaija, man tar ett annat och fyller upp med.
Kaija påpekade också att vitsen med att byta ut lite av mandelmjölet mot linfrön är också för att få ner kolhydratshalten i brödet.

En annan fördel som vill jag upplysa om och det är att också att omega 6 minskar i brödet, vilket heller inte är fel.

Så baka på i ”stugorna” och anamma lite Cajsa Varg tänk!
Eller vi säger hellre, anamma lite KAIJA tänk! :D

 

 


Kycklingpasta med bacon och ädelostsås

pasta_kyckling_kycklingpasta
Söndagsmiddag med PASTA! Javisst – det går alla tiders de!
Vi kommer möta många mustiga köttgrytor, värmande soppor och långlagad mat i höst så varför inte lite enkel pastamiddag på en söndag? Dessutom alldeles ypperligt för veckans matlådor ju.

Här tänkte jag inte så mycket mer än just kyckling och pasta… Resten ”kom till” på vägen dit när jag stod i kylskåpsdörren och fundilerade.

Ost till pasta funkar alltid, en sås gör ju allt sjuhundra gånger godare då där satt den spiken.

Lite smaksättningar med bacon, chili, ungersk paprika och grönsaksfond. Lite grönt och nyttigt i form av broccoli, sugar snaps och paprika…

Salagadoola mechicka boola bibbidi-bobbidi-boo – Put ‘em together and what have you got bibbidi-bobbidi-boo…”
Så blev det då till slut en helt alldeles underbar, härlig söndagsmiddag! :-P

Det här behöver du : 
400 gram kycklingfilé
Salt & peppar
1 tsk malen, ungersk paprika (söt, mild)
1 pkt bacon 120 gram
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk grönsaksgond
2 tsk japansk soja
1 tsk D´Elidas chilisås
3 dl grädde
140 gram kvibille ädelost

4 port kokt pasta + lite av pastavattnet
1 bukett broccoli
1 näve sugar snaps
½ grön paprika
(jag slantade ner en pyttebit av en zucchini också) 

Svartpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Skär kycklingfiléerna i bitar. Bryn i het panna med olja. Skär bacon fint och lägg i tillsammans med kycklingen. Salta och peppra. Pudra över malen paprika. Pressa i en vitlöksklyfta och tillsätt soja, grönsaksfond, chilisås och grädde. Sänk värmen och låt allt få puttra ihop ca 10-15 min. Dra pannan från plattan och smula ner osten. Rör tills den smält. Smaka av.

Servera med nykokt pasta, kokt broccoli, sugar snaps, grön paprika och zucchini. Använd lite av pastavattnet att späda med om såsen till kycklingen blir för kraftig.

pasta_kyckling_pastasås_kycklingpasta
Ingredienserna. (förutom kyckling)

kyckling_bacon_pastasås_pasta
Kyckling och bacon fräser ihop. tillsätt sedan resten av ingredienserna.

pasta_kyckling_ädelost_sås
Sänk värmen och låt allt få småputtra 10 – 15 min. Smula ner osten… Låt smälta in…

kyckling_pasta_krämig_sås_pastakyckling_kycklingpasta
Servera! Ät och njut… ;-)