Körsbärspaj med creme fraiche

körsbärspaj
Det råder knappast nån brist på fantasi när man ska bjuda på dessert sommartid. Färska bär med glass är oftast det enkla och goda och passar ju till allt! Men självklart vill vi ju ta tillvara genom att safta och sylta och göra goda bakverk av all härlig frukt och bär också.

Det här är mitt klassiska recept på små minipajer, alltid samma pajdeg och fyllning med creme fraiche, ägg och socker. Bär och frukt kan du variera precis som du vill… Jordgubbar, hallon, persikor, blåbär eller som här körsbär! :-P

8st små minipajer, ca 10 cm i diam
Pajdeg : 
125 gram smör
3 dl vetemjöl
1 msk strösocker
2 msk kallt vatten

GÖR SÅHÄR : 
Mät upp smör & vetemjöl i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna. Nyp snabbt ihop degen till en boll. Tryck ihop den lätt på mjölat underlag och kavla ut den ca 0,5 cm tjock. Ta ut rundlar lite större än tarteletteformar. Tryck ut pajdegen lätt i alla formar och nyp bort överflödig deg runt kanten högst upp. Överbliven deg kavlar jag ut och använder till galler sen. Ställ formarna på en bricka och täck med plastfolié. Ställ in i kylskåpet ca 30 min.

Fyllning : 
500 gram färska urkärnade körsbär + ½ dl florsocker

Creme fraichefyllning : 
1 ägg
2 dl creme fraiche
1 dl strösocker

GÖR SÅHÄR :
Blanda körsbären med florsockret, fördela i formarna. Rör ihop creme fraiche-fyllningen i en bunke. Slå smeten i pajformarna. Grädda i 175 grader ca 30-40 min.

körspaj_dessertpaj_minipajer_körsbär_bär

paj_dessertpaj_körsbärspaj

minipaj_körsbärspaj

körsbärpaj_dessertpaj_bärpaj

 

Sparris & pastasallad med knaperstekt bacon och ädelost

sparrissallad_ädelost_bacon_sommarsallad_recept_med_sparris
Sommarsallader är bland det bästa jag vet! Antingen de är matiga, fruktiga eller som tillbehör till grillat så är det verkligen bland det godaste sommartid!

Så fort sommaren kommer får jag inspiration att laborera med sallader på längden och tvären som jag sällan annars har vintertid. Då blir det mest kycklingsallad med rhode islanddressing eller något annat vanligt, tråkigt.

Men NU - Nu frodas sommarsalladerna en efter en och inspirationen kan ju inget annat flöda när utbudet av fräscha sommarprimörer fullkomligt spirar överallt.

Här jag jag gjort en matigt, väldig enkelt med fy bubblans så god sparrissallad med pasta, grönsaker, ädelost och knaperstekt bacon. Nu blir de banne mig några repriser på den här också för den gillades av samtliga i familjen och ska absolut packas ner i nån kommande strandväska.

Ät den kall eller nygjord, lätt ljummen. Osten mår bäst om den får smälta ner lite extra på den varma pastan… Bara ett tips… :-P

4 port
Det här behöver du : 
2 port kokt pasta
2 knippen grön sparris
250 gram bacon
120 gram kvibille ädelost
1 knipplök
Tomat
Paprika
Gurka

GÖR SÅHÄR : 
Koka pasta och sparris al dente. Häll av och ringla över en god olivolja. Knaperstek bacon och låt rinna av på hushållspapper. Blanda  pasta och sparris på ett fat. Smula över osten, blanda ner övriga grönsaker och toppa med bacon.

grön_sparris
Vem kan undgå att älska dessa små, späda knoppar…

sparris_sallad_bacon_ädelost
Smaklig måltid, detta är verkligen dubbel-mums!! ;-)

Det fullkomligt kryllar av dom!

mammas_körsbärsträd_kalleguta_öland
Turister tänker ni?? JA – Dom också!

Här på Öland är det sååå gemytligt med en fullstockad ö så ni anar inte!

Vi trängs och svettas med varann i mataffären, vi köar och knuffas och ler surt mot den ena som tränger sig före den andra, vi suckar högt och lågt i bilköerna i korsningen, svär över AC:n som inte fungerar i bilen och tackar högre makter när vi äntligen tagit oss från civilisationen och parkerat hemma på gårdsplanen. Turister finns det gott om, men det är inte dom jag menar nu – jag menar KÖRSBÄREN förstås! ;-)

Vet inte hur många liter och kilovis jag plockat från mammas träd hittills och ändå är det knappt en bråkdel av vad som finns…. Nu har jag get bort en stor kasse och plockat hem ännu mer till oss själva för rensning – vilket körsbärsår alltså!!

Vad ska jag göra med allt??

Saft gjorde jag förra sommaren i mängder. Sylt har jag gjort i år och soppa, krämer går bort för jag vill få ut ”mer” av dom än att det bara går åt i ett nafs. Pajer och clafoutis gör jag ofta. Nån som har något gott recept på chutney med körsbär, eller salsa? Eller hur jag bäst kärnar ur och kanske fryser in dom?

Ös på med tips allt ni kan för det verkligen kryllar av körsbär här! 

Passade på att ta lite bilder nu idag när jag var under körsbärsträden… Kolla så vackert… :-P

körsbär_entre_hus_öland

kärsbärsträd_körsbär_bigarråer

körsbär_öland_recept_tips

körsbärsträd_öland

kalleguta_bredsättravägen115_körsbärsträd

bredsättravägen115_öland_hus_till_salu

Vit vinbärskaka i långpanna

vinbärskaka_baka_i_långpanna_vita_vinbär
Ute på gården har vi en riktigt gammal vinbärsbuske med vita vinbär, den är något igenväxt av ”klister-slinger-sly” och en och annan taggig roskvist som gör både armar och fingrar blodrispade när man ska plocka av busken. Men den slutar aldrig ge bär, och den ger mängder med klasar som gömmer sig under grenarna.

Lyfter man bara försiktigt på en gren kan man stå en bra stund och plocka av nästan en liter. Jag älskar den busken! Så förvildad och gammal men ändå full av liv! :-P

Just vita vinbär är faktiskt godare än de röda tycker jag. Man tror att de ska vara surare men det är nästan tvärtom – de röda är surare. På bilden ser det ut som om bären är röda men efter gräddning blir kakan såhär.

Joline bakade den häromdan efter att vi suttit och rensat och rensat, vilket måste anses som mer eller mindre straffarbete för en 10-åring utan ro i kroppen… ;-) Men de gick till slut!

Kakan är gjord i långpanna (30*40) och som ni ser i receptet så är mängden bär väl tilltaget, nästan 1kg! Där kan ni givetvis justera efter eget tycke och smak, eller tillgång. Men den blir vansinnigt god, syrlig och väldigt saftig.

30 rutor
Det här behöver du : 

100 gram smält smör
6 ägg
4 dl socker
5 dl vetemjöl
950 gram vinbär

GÖR SÅHÄR : 
Smält smöret och låt det svalna något. Rör ihop ägg, socker, vetemjöl och smör. Vispa inte. Fördela smeten jämnt i långpanna (30*40) med bakplåtspapper. Lägg på vinbären. Grädda i 175 grader ca 30-35 min. Skär upp i rutor, pudra florsocker över före servering. Kakan går utmärkt att frysa in.

vita_vinbar
Fina, vita vinbärsbuske…

vita_vinbär_vinbärskaka_långpanna_recept
Bären på kakan före gräddning.

vita_vinbär_recept

5 frågor & svar om LCHF och hälsa

En kostdoktor svarar på 5 frågor om LCHF och hälsan! Frågor som t.e.x ”Varför går inte jag ner i vikt?” eller ”är det bra att vara ständigt i ketos?”

Fråga 1 – LCHF och regulbudna tider?

”Jag läser ofta att man ska äta när man blir hungrig istället för att alltid äta frukost, lunch och så vidare. Men jag trivs med att äta på regelbudna tider. Försämrar det effekten av LCHF?”

-Att ofta äta innan man är hungrig kan tänkas bromsa viktminskningen en aning, men det är knappast något större problem. Prova att äta på de tider som du trivs med och se hur det fungerar. Det går vanligen bra ändå.

Fråga 2 – Jag äter enligt LCHF men går inte ner i vikt!

”Jag är en tjej som är 21 år gammal Jag har kört strikt LCHF sedan oktober 2012 och jag går inte ner ett enda kilo längre. Jag har sammanlagt gått ner 2 kg och gått upp dem och sedan gått ner kilona igen. Jag är nära på att ge upp, men tänkte höra med dig om ett sista råd om vad man kan göra för att börja tappa några kilon. Hjälp!, vill att det ska hända någonting!”

-Strikt LCHF-kost hjälper till att gå ner i vikt tills du når den vikt din kropp tycker är normal, det är förstås inte alltid den vikt man själv vill ha. Har du ännu påtaglig övervikt skulle jag i första hand föreslå att sova tillräckligt och stressa mindre. Skriv ockå gärna ner vad du äter några dagar och posta på ett LCHF-forum på nätet och kolla att du inte missar något. Det kan vidare hjälpa att minska på mejeriprodukter och nötter. Slutligen kan hormonellt smart träning (styrketräning och/eller intervallträning ett par gånger per vecka) vara en bra bonus.

Fråga 3 – Min mens påverkas av LCHF

”Jag är 49 år och har alltid haft långa och rikliga blödningar, har nu gått på LCHF i några omgångar och varje gång har mensen upphört och jag har rejäla svettningar i stället. Första gången trodde jag att det var klimakteriet, men nu när det bara blir när jag äter enligt LCHF undrar jag om jag inte ska äta LCHF, eller om jag gör något fel?”

-Att äta LCHF påverkar hormonbalansen i kroppen och det kan för vissa kvinnor dröja några månader innan mensen stabiliserat sig. Jag har också hört flera som nyligen genomgått övergångsåren, slutat få menstruationer. Det ger också mycket ofta normalisering av mens hos kvinnor med oregelbunden mens på grund av den vanliga hormonstör ingen PCOS. I ditt fall låter det som motsatsen, att ägglossningarna upphör. Möjligen är det ett tillfälle medan kroppen anpassar sig, men jag tror att det verkligen påverkar dig. Du gör antagligen inget fel, tänk bara på att äta dig mätt.

Fråga 4 – Varför går jag inte ner i vikt av LCHF?

”Jag har kört enligt LCHF ett bra tag nu oc trivs med detta Det känns mer som ett levnadssätt än som en bantningen, vilket är bra (när man väl har kommit ner till den vikten man vill stanna på). Problemet är att min vikt har varit den samma väldigt länge nu och jag vill fortfarande gå ner flera kilon. Varje dag äter jag turkisk yoghurt med LCHF-müsli till frukost. TIll lunch brukar jag äta ngot recept från nätet och om det inte det så äter jag det som bjuds på, minus kolhydrater. Jag äter en ”vanlig” portion, storleksmässigt. Efter jobbet, vid 4-tiden äter jag en omelett, eller yoghurt och müsli igen eller liknande. Jag dricker kaffe med lite vispgrädde tre gånger om dagen. På fredagen och lördagen dricker jag oftast några glas vitt vin. Jag tränar 4-5 gånger i veckan och sover 8 timmar varje natt- Varför går jag inte ner i vikt?”

-Det kan finnas många orsaker. Ett hett tips för dig är att testa att minska rejält p yoghurten. Mejeriprodukter som yoghurt, ost och vispgrädde innehåller lite mjölksocker och även mjölkproteinet i dem frisätter en del fettlagrande insulin. Fetare varianter är ett mindre problem än lättprodukter eftersom de mättar bättre, och man därför använder mindre mängd. Men många minskar ytterligare kilon i vikt genom att vara försiktiga med alla mejeriprodukter utöver smör (som är nästan rent fett och saknar detta problem).

Fråga 5 – Är det en fördel att vara i ständig ketos?

”Jag äter strikt LCHF och har en normal vikt och är frisk. Jag undrar om det är en fördel för mig att vara i ständig ketos?”

-Det är antagligen onödigt för dig. Vissa upplever att de mår bra och får bättre koncentrationsförmåga med mera när de befinner sig i ketos. Andra friska och smala mår bättre av lite mer snälla kolhydrater. Har du inga särskilda hälsoskäl att vara i ketos så föreslår jag att du provar dig fram till hur strikt LCHF du trivs bäst med och mår bäst på.

Baconlindad potatis – hett grilltillbehör!

baconlindad_potatis_bacon
Ett roligt tillbehör till grillat som har dykt upp lite här och där bland matbloggarna är de baconlindade potatisarna. Tror det var hos Lotta med bloggen ”Två små kök” jag såg det först.

Perfekt till korv, kött, fisk, kyckling eller vad man nu grillar. Ett krispigt salt och roligt tillbehör på potatis som säkert behövs när det knakar i ”grillfogarna” efter ny inspiration! :-P

baconlindad_potatis_grilltillbehör
Bara linda en skiva bacon runt varje potatis (kokt) och fräs på i het panna eller lägg på grillen.

grillad_korv_baconlindad_potatis

Sommarkyckling

hel_kyckling_kycklinggryta_recept_middagstips
Nu ska ni få recept en supergod kycklinggryta med massor av härliga sommarsmaker. Den här gjorde jag igår och den borde ni verkligen prova. Använd med fördel HEL, färsk kyckling. Billigt kilopris och fler smakrika delar än enbart filéer. Det är inte så knepigt att stycka den och inte heller att bena ur. Här blir det ju dessutom ett ypperligt tillfälle att lära sig om inte annat då det ändå ska bli grytbitar! ;-)

Tips när du styckar & benar ur : 
Börja med att lägga den hela kycklingen på rygg. Bryt ut lår och vingar så det knakar till. Skär med vass kniv först genom skinnet, bara följ kycklingens kroppsform och skär sedan igenom lederna. Nu har du klubbor och vingar fria. Klubborna kan du sen dela i lår och ben. Skär sedan ett längsgående snitt vid sidan om bröstbenet och du har en filé lös. Gör likadant på motsvarande sida om bröstbenet.

För att bena ur den skär längs med/runt alla ben och lossa köttet. Det finns många bra videor på youtube bland annat om du söker på stycka eller bena ur hel kyckling. Det är så mycket godare och mycket mer ekonomiskt. Dessutom får du kvar skrovet som du kan koka god buljong på. :-P

Det här behöver du :
1 hel kyckling
2 morötter
1 gul lök
1 msk malen ungersk paprika (söt)
2 msk konc grönsaksfond
2 msk tomatvinäger
1 msk flytande honung
3 dl vatten
3 dl grädde
Salt & peppar

Knipplök
1 näven körsbärstomater

GÖR SÅHÄR : 
Stycka kycklingen och bena ur alla ben från bröst, lår och vingar. Ta bort skinnet och skär kycklingen i bitar. Fräs på i het panna med lite olja. Tillsätt hackad lök och morötter skurna i mindre stavar. Pudra över paprikapulvret och låt allt få fräsa ihop nån minut. Tillsätt resten av ingredienserna utom tomat och knipplök. Låt grytan småkoka på svag värme ca 10 min. Red ev av såsen med lite maizenamjöl utrört i vatten. Smaka av med salt och peppar. Avsluta med skuren knipplök och tomathalvor.

kycklinggryta_hel_kyckling
Kycklingbitarna som fräser ihop med lök, morötter och paprikapulver.

recept_kyckling_hel_kycklinggryta
Resten av ingredienserna är tillsatta och här har jag avslutat med lite skuren knipplök och tomat.

kycklinggryta_sommarkyckling
Smaklig måltid!

Valio smör garanterat GMO-fritt

Valio-smör-3Skriver Kostdemokrati idag. De citerar svar från Valio så här:
”Citat: Dessutom tillverkas alla Valios produkter av mjölk
från kor som får foder vilket är garanterat GMO-fritt.

Detta säkerställs genom de kvalitetsavtal som Valio skriver med sina mjölkleverantörer och vari det stipuleras att GMO foder ej är tillåtet i någon del av produktionskedjan …

Detta innebär att vi vågar gå ut och påstå att VALIO’s produkter baserade på komjölk är fria från inblandning av GMO-foder, enligt vad vi menar på konsumentspråk ”GMO-fritt” och kan nu alltså, innan annat bevisats, hävda att vi har ett ”GMO-fritt” smör på den svenska marknaden”

Eftersom jag helst aldrig vill köpa Arlas produkter så köper jag oftast Valios osaltade smör för bakning, men Arlas normalsaltat EKOLOGISKA smör för matlagning.

Min fundering går nu på om det ändå är bättre att köpa Valios normalsaltade även till stekningen?

Har ni läsare någon åsikt där? Vad köper ni?

Som fler säkert noterat så köper jag ju opastöriserat och gräsbetat lyxsmör från Jämtland, men detta smör steker jag inte i, vill ju inte pastörisera det själv…

Tar mer än gärna emot åsikter om för- och nackdelarna med oekologiskt vs garanterat GMO-fritt!

 

 

 

Bloggar etiketter: , ,

Gästbloggare Kinna Jonsson

kinna
Jag har drivit bloggen Kinnas blogg – mormors mat sedan 2005 och var en av de 20-30 första matbloggarna i Sverige. Materialet från bloggen blev så småningom två böcker som jag skrivit med min mamma och gett ut på familjeförlaget Klefstad förlag. I böckerna ”I mormors berså” och i ”I Mormors skafferi” med fem generationers recept har jag tagit vara på gamla kunskaper och recept kring bakat, konservering, dryck och dessert.

Jag började läsa Kryddburkens blogg redan 2008 då Linda/Kryddburken flitigt kommenterade inne hos mig på Kinnas blogg. Jag blev imponerad över hur snabbt Linda fick ihop bilder, recept och en stor läsekrets. Därför är det extra roligt att få vara gästbloggare här.

Till vardags jobbar jag med min firma Fiduser Communication som strateg och rådgivare kring sociala medier och webb.

Sommaren på burk
Nu blommar flädern. Brutalt vackra med sina stora vitgula blomkorgar. Doften är bedövande och härligt somrig. Många gör fläderblomssaft och använder det framför allt som saft att dricka men flädern är god som smaksättare i brännvin, sill eller i hemgjord glass (parfait). Saften kan också användas koncentrerad som grunden till en svensk kir. Häll över lite vitt vin så har du en läcker sommardrink. Med lite kolsyrat vatten istället för vin har du en alkoholfri variant. En del använder blommorna som raffinerad smaksättare i pannkakor. Så som du förstår är det bara fantasin som hindrar oss från att hitta användningsområden.

Det däremot inte så många vet är att fläder anses vara en nyttig ört. Ofta förknippar vi den med just fläderblomssaft på blommorna men både blommor och bär har i alla tider använts inom folkmedicinen. Forskare har t o m har tagit fram extrakt som är effektiva mot förkylning och influensa. Blommorna innehåller nämligen svettdrivande ämnen och är milt urindrivande.

Passa på att plocka nu när flädern blommar och spara torkade blommor i burkar med tättslutande lock eller i en brun papperspåse så att de skyddas mot ljus. Må gott hela vintern, håll dig friskare och njut av sommaren på burk. Torkade fläderblommor kan användas som te eller strössel på morgonfilen. Hittar du fler användningsområden? Tipsa gärna.

Torka fläderblommor
Repa blommorna från blomfästen och torka på smörpapper eller liknande.

Te på fläderblommor :
2 tsk blommor
1 kopp hett vatten

GÖR SÅHÄR : 
Låt dra ca 10 min och drick varmt.

fläder

Inflammation kopplas till depression

Skagen 100Berättar man på nyheterna idag. Sveriges radio skriver (man kan lyssna också):
”Inflammationer undersöks som möjliga faktorer kopplade till allt fler sjukdomstillstånd, allt från cancer och hjärtsjukdom till depression.

En svensk studie visar på ett samband mellan självmordsbenägenhet och ett specifikt ämne i ryggmärgsvätskan som har med inflammation att göra. I studien har 60 personer som försökt begå självmord jämförts med en kontrollgrupp.”

De skriver också:
”Sophie Erharts forskning är ett samarbete mellan Lunds universitet och Karolinska institutet där de undersöker sedan 20 år tillbaka just hur inflammation kan leda till psykiatriska sjukdomar. Enligt henne sker det nu en snabb utveckling inom forskningsområdet.”

Undra om detta forskningsområde också kikar på kostens betydelse för inflammation?
Vi alla LCHF´are är ju väldigt medvetna om hur vi ska äta för att minska på inflammationer i våra kroppar.
Inget spannmål överhuvudtaget och absolut inga växtoljor så som majsolja och solrosolja, allt detta innehåller höga halter av omega 6 som är just den fettsyran som driver inflammation.

Då torde en av lösningarna kunna vara att äta LCHF med de rätta fetterna och också ta ett bra tillskott av omega 3 om man tillhör skaran som äter mycket industriproducerat kött och ytterst lite fet fisk. Arctic Med menar på att äter man 100 gram makrill/lax ca 5 dgr/veckan är man hemma med omega 3 ratiot.

Sedan skulle jag också vilja peka på vikten av höga halter av D vitamin i blodet, det är också en viktig faktor, ett slags ”antidepressivt medel” mot årstidsbunden depression.

Var i första hand noga med vad du äter och överväg just dessa tillskott om du har en tendens till depressioner.

 

 

Bloggar etiketter: ,