Det fullkomligt kryllar av dom!

mammas_körsbärsträd_kalleguta_öland
Turister tänker ni?? JA – Dom också!

Här på Öland är det sååå gemytligt med en fullstockad ö så ni anar inte!

Vi trängs och svettas med varann i mataffären, vi köar och knuffas och ler surt mot den ena som tränger sig före den andra, vi suckar högt och lågt i bilköerna i korsningen, svär över AC:n som inte fungerar i bilen och tackar högre makter när vi äntligen tagit oss från civilisationen och parkerat hemma på gårdsplanen. Turister finns det gott om, men det är inte dom jag menar nu – jag menar KÖRSBÄREN förstås! ;-)

Vet inte hur många liter och kilovis jag plockat från mammas träd hittills och ändå är det knappt en bråkdel av vad som finns…. Nu har jag get bort en stor kasse och plockat hem ännu mer till oss själva för rensning – vilket körsbärsår alltså!!

Vad ska jag göra med allt??

Saft gjorde jag förra sommaren i mängder. Sylt har jag gjort i år och soppa, krämer går bort för jag vill få ut ”mer” av dom än att det bara går åt i ett nafs. Pajer och clafoutis gör jag ofta. Nån som har något gott recept på chutney med körsbär, eller salsa? Eller hur jag bäst kärnar ur och kanske fryser in dom?

Ös på med tips allt ni kan för det verkligen kryllar av körsbär här! 

Passade på att ta lite bilder nu idag när jag var under körsbärsträden… Kolla så vackert… :-P

körsbär_entre_hus_öland

kärsbärsträd_körsbär_bigarråer

körsbär_öland_recept_tips

körsbärsträd_öland

kalleguta_bredsättravägen115_körsbärsträd

bredsättravägen115_öland_hus_till_salu

Körsbärsmuffins med frosting

körsbärsmuffins_muffins_cupcakes_cherry
Körsbärscupcakes med hemkokt sylt är bland de godaste bakverk jag vet och speciellt med en frosting på philadelphiaost.

Dom blir somriga och sååå söta tycker jag. Sylten kan du antingen koka själv, eller använda färdigköpt. Längre ner hittar du en enkel beskrivning på hur jag kokar den. Otroligt gott är det, men så vansinnigt tråkigt att sitta och kärna ur dom en och en! Man kanske skulle skaffa sig en urkärnare, fast undra om det går så mycket snabbare?! Jag använder en liten vass fruktkniv och skär liksom ett halvvarv runt bäret och ”pillar” ut kärnar med knivspetsen. Nån som har fler förslag kanske?

Dessa ska jag ta med mig till jobbet nu, vi ska ha personalmöte så lite gott att bjuda på kan behövas! ;-) Ha en fin dag i solen allihopa.

Det här behöver du : 
100 gram rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 ägg
1 dl mjölk

4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

GÖR SÅHÄR : 
Rör ihop smör, socker, ägg och mjölk med en slev. Tillsätt de torra ingredienserna, sikta gärna för att undvika klumpar då smeten inte ska röras i så mycket. Blanda till en slät smet med slickepotten. Fyll 12 muffinsformar till 3/4, klicka i ca 1 msk körsbärssylt på varje. Grädda i 175 grader ca 20-25 min.

Cream cheese-frosting : 
100 gram philadelphiaost
3 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
några droppar citronsaft

körsbär_baka_med_körsbärsmuffins_körsbärscupcakes
Muffins redo att gräddas, här med hemkokt körsbärssylt som jag kokade igårkväll. Receptet på sylten är busenkelt. 1 kg urkärnade körsbär + 3-4 dl syltsocker. Låt koka upp med en liten skvätt vatten i botten, tillsätt sockret och småkoka 10 min. Häll upp på burk och låt svalna. Förvara i kylskåp. Håller ca 1 mån utan konserveringsmedel.

körsbärsmuffins_cupcakes
Efter ca 20-25 min i 175 grader.

körsbärscupcakes_muffins_körsbärssylt
Färdigdekorerade med frosting och bär!

cherry_cupcakes_frosting
Nu, off to work! Vi hörs lite senare… :-P