Hjälp! Vad ska jag laga av allt detta?

thai_red_curry_chicken
(Bilden är från egen lagad thaimat Chicken red curry)

Nu är vi hemma efter en otrolig matupplevelse helt apropå, eller snarare fulltalig thaibuffé hos ett par vänner. Nu pratar vi äkta hemlagad thaimat o gästvänlighet som inte finns i Sverige. Vi skulle bara kika in o ”säga hej i dörren” möts av dofter som inte är av denna värld med allehanda kastruller o grytor som puttrar på spisen. Vi blir genast bemötta av leende och kramar och direkt visade till bordet trots att vi insisterade o inte ville tränga oss på men Parika (uttalas ”Barricka”) stod vid spisen o serverade oss rätt efter rätt med heta såser, friterade vårrullar, räkor, soppor, nötkött i stark sås, räkor, grönsaker i kokosmjölk, chilisåser, ris och gud vet allt och detta mitt i middagsbestyret då dom väntade gäster till kvällen men hon bara fortsatte laga den ena rätten efter den andra! :-P

Tänk om svenskar kunde va lika avspända o inte bry sig så mycket om städning o fina dukningar, kristallglas o matchande servetter utan om att umgås o uppskatta mat o smaker och bara njuta?! Det här blev dagens höjdpunkt tillika överraskning! Tusen tack till er. Jädrans va gott allting var! Jag blev så tagen av allt att jag totalt glömde bort att ens tänka på att fota så ni för föreställa er allt, men vid nästa tillfälle ska jag minsann dokumentera allt in i minsta detalj. Hon är en hejare på att laga mat, men så är hon ju född i Thailand också. ;-)

20140110-191330.jpg
Joline fick två påsar nudlar av Parika, en HOT och en lite mildare! Gissa vem som ska vara med o provsmaka?! ;-)

Nu till mitt lilla bekymmer på hemmaplan.

Det var redan i somras som jag sa att vi måste frosta av frysarna. Vi har två kombinerade kyl/frysskåp från IKEA (finns en bild HÄR där de syns i vänster kant) och det går inte att enbart stänga av frysen av nån konstigt anledning… Det går inte heller att stänga av kylen eller hela skåpet om man inte drar ut sladden på baksidan, å den är ju verkligen jättesmidigt att komma åt… Så det har liksom blivit ett utdraget projekt av det hela…

Men nu MÅSTE det ske!
Kean´s mat tar upp en helt egen hylla av 10 kg fryst kött som hela tiden fylls på var 10:e dag och det är precis vi kan få in ”korvarna” med centimetertjocka islager på hyllorna.

Gjorde en liten inventering nyss får nu måste jag laga upp av det vi har om vi överhuvudtaget ska kunna frosta av i år… ;-)

Detta finns : 

  • 1,3 kg benfri karréstek
  • 1 kg rostbiff
  • ½ fläskfile
  • 1 kg hel kyckling
  • 1 kg falukorv
  • 400 gram nötfärs
  • 400 gram lövbiff i skivor
  • 500 gram färdig köttfärssås
  • 4 isterband
  • 500 gram sejfilé
  • 2 majskolvar
  • 1 påse Findus grillade grönsaker

Resten består av bär, bröd, glass o kakor.

Nu till mina stora fråga!
VAD SKA JAG LAGA AV DETTA? 
Peppra mig med tips, idéer, recept o tankar – jag är öppen för precis alla förslag för frysarna måste tömmas! :-P

Grillade kycklingklubbor med pastasallad och fetaostkräm

recept_kycklingklubbor
Häromdan skickade jag in en plåt med kycklingklubbor i ugnen. Så himla smidigt som tillagar sig själv i princip och fungerar både till middag varma och som mellanmål, utflyktsmat om det blir några över. Jag brukar göra på 2 kg när jag ändå är igång och marinaden till dessa är värd att koka ihop lite extra, det blir verkligen supergott så prova den gärna, även till helstekt kyckling också.

En enkel pastasallad med massa härliga färger och fjärilar, endast toppad med lite olivolja, salt och peppar och som pricken över i:et en kall fetaostkräm. Middagen är fulländan. :-P

Grillade kycklingklubbor, marinad till 2 kg :
2 kg kycklingklubbor
150 gram smör
2 msk köttfond el. 2 köttbuljongtärningar
1 msk balsamico vinäger
1 msk kikkoman soya
1 msk sweet chilisås
1 msk tomatpuré
1 tsk D´Elidas chilisås
1 msk Tony´s krydda
Vitpeppar
Salt

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret i en kastrull. Blanda ner resten av ingredienserna till marinaden och låt koka upp. Ställ åt sidan sålänge. Lägg upp kycklingklubbor på ett ugnsfast fat. Det går bra med frysta och det är de jag använt i detta recept. Korta ner stektiden i ugnen om du använder färska och kolla köttet lite extra emellanåt om det är klart.

Pensla kycklingklubborna med marinaden och stek i ugn på 180 grader ca 1½ timme. Vänd klubborna två gånger under stektiden och avsluta med skinnsidan uppåt. Pensla dom med stekskyn som bildats vid varje vändning.

Pastasallad : 
Fjärilspasta
Tomater i blandade färger
Röd spetspaprika
Gul paprika
Gurka
Ruccola
Olivölja
Salt & peppar

Fetaostkräm, bara att mosa ihop : 
1 förp fetaost (150 gram)
2 dl creme fraiche
1 tsk flytande honung
Salt & peppar
1 knippe finhackad persilja

pastasallad_fjärilspasta
Härligt färgglad pastasallad med fjärilar och tomater och blandad kulör piggar alltid upp.

fetaostkräm
Fetaostkrämen går snabbt att mosa ihop med creme fraiche och kryddor.

kycklingklubbor_recept_pasta_sallad_dressing_fetaoströra
Smaklig måltid!

Drömrulltårta med fluffig vaniljsmörkräm

drömrulltårta_fluffig_smörkräm
Vem tycker inte en bit drömrulltårta till eftermiddagsfikat? En rulltårta jag inte gör allt för ofta men ett recept som verkligen tål att plockas fram ibland!

Vaniljsmörkrämen blir extra fluffig och fin om man vispar den länge med elvisp, använder rumsvarmt smör och tillsätter en äggula. Ett recept som passar att fylla chokladmuffins med också så spara det i gömmorna. ;-)

Det här behöver du :
3 ägg
1,5 dl socker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
1 dl vetemjöl

Vaniljsmörkräm :
150 gram smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula

GÖR SÅHÄR :
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda bakpulver, vaniljsocker, kakao och vetemjöl och sikta ner i äggsmeten. Vänd runt väl.
Häll smeten i långpanna på bakplåtspapper, vik upp kanterna så du får storleken ca 30*40. Grädda i ca 10 min 225 grader.
Stjälp upp på ett sockrat bakplåtspapper. Pensla bottenspåren med kallt vatten så går det lätt att lossa. Låt svalna under tiden du gör smörkrämen.

Vispa smör, florsocker och vaniljsocker med elvisp tills det blivit riktigt fluffigt och vitt. Tillsätt en äggula och vispa en minut till.
Bred smörkrämen över rulltårtan och rulla ihop från långsidan med hjälp av bakplåtspappret den ligger på. Lägg rulltårtan i frysen ca 10-15 min innan du skär upp så får du fina skivor.
Förvara därefter i kylskåp.

drömrulltårta_smörkräm

rulltårta_drömtårta_drömrulltårta_smörkräm_vanilj

Följ med till Birgitta Höglunds Paleo
Klicka på bilden så hittar du min nya blogg

Klicka på bilden så hittar du min nya blogg

Nytt år, nya äventyr.

Det är över 1½ år sen jag skrev här på bloggen, så nu har lusten att blogga kommit tillbaka igen.

Haft fullt upp med att skriva kokböcker sen sist, men nu känns det som tiden räcker till att börja vara lite mer aktiv på nätet igen. Det ger en väldigt stor glädje att kunna dela med mig av min matfilosofi till så många.

Den här gången blir det en renodlad receptblogg, inget prat utan bara god och nyttig mat. Temat blir mjölkfri och glutenfri Paleo/Stenålderskost, en kostmodell jag mer och mer gått över till senaste året, men förstås med en rejäl dos av High Fat i min variant.

Här kan du på Kostdoktorns medlemssidor ta del av en videointervju med mig om mina tankar kring LCHF/Paleo.

Du är varmt Välkommen att titta in bland mina nya, mejerifria recept på Birgitta Höglunds Paleo.

Foto Gunno Rask

Foto Gunno Rask

Uppdatering 19 mars 2014

Långkok för LCHF och Paleo av Birgitta Höglund

Mina 3 kokböcker på export till USA

Äntligen kan jag berätta en hemlighet jag gått och burit på sen i vintras.
Alla mina 3 kokböcker kommer att ges ut på engelska våren 2015!!!
Det känns så stort att jag knappt fattar det än.

 

LCHF för seniorer av Birgitta Höglund och Annika Dahlqvist

Böckerna är LCHF för seniorer, som jag skrev tillsammans med Annika Dahlqvist,
Grillmat LCHF med förord av Anna Hallén om de viktiga vitaminerna och mineralerna och
Långkok för LCHF och Paleo med förord av Ann Fernholm om fettets viktiga betydelse i vår kost.
Böckerna kommer ut i USA på förlaget Skyhorse Publishing.

Fick mail från redaktören Lindsey Breuer i New York i morse att kontraktet är påskrivet och klart mellan Skyhorse och Optimal/Pagina. Tänk att de ger ut inte 1, inte 2 utan alla 3 kokböckerna på en gång…

Det roligaste är att jag tog den här kontakten helt själv, efter att jag blivit tipsad om Skyhorse Publishing av mina bloggvänner Nina och Clark på Left Coast LCHF.
Vi har haft mailkontakt ända sen jag började blogga om mat och jag har skickat dem mina böcker. Nina är fotograf och har hela tiden peppat mig att böckerna är så bra så de borde ges ut även på engelska.

Skyhorse Publishing har de senaste åren gett ut Sten Sture Skaldemans LCHF-kokboken och Mariann Anderssons Baka med LCHF och håller på med översättningen av Marianns Baka matbröd med LCHF.

Grillmat


Vegansk morotskaka
Ingredienser:

6 msk linfrön
1,8 dl hett vatten
1,4 dl olja
2,5 dl socker
1 tsk vanilj
5 dl finrivna morötter (ca 2 stora morötter)
1 liten burk krossad ananas, avrunnen
5,5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 ½ tsk bikarbonat
1 tsk kanel
1/2 sk salt
1-2 dl Solroskärnor


Cream Cheese Frosting
25 gr vegan Cream cheese
60 gr vegetabiliskt mjölkfritt margarin, mjukt
1 tsk vanilj
1-3 dl florsocker
 
Ugn:175°c
 
Placera linfrön och vatten i en mixer och låt dra i 10 minuter. Efter 10 minutermixa blandningen tills den tjocknar. Blanda olja, socker, linfröblandningen, ananas, vanilj, salt och rivna morötter och blanda ihop. I en annan skål blanda mjöl, kanel, bakpulver och bikarbonat. Blanda ner i morotsblandningen, tillsätt solroskärnor och rör ihop väl.
Häll i en form klädd med bakplåtspapper ca 25x30 cm och baka i ca 30 minuter.
Låt svalna helt.
 
Cream Cheese Frosting
Vispa smöret så att det är fluffigt, tillsätt vegansk Cream cheese, vanilj och den mängd florsocker du vill ha. Vispa ihop tills smidigt, bred ut på kakan och gör evt ett mönster med tex en gaffel. Skär i rutor. Förvara i kylskåp.

Orginalrecept finns här:
http://vegancooking.livejournal.com/3356683.html#
Med ändringar av mig.

Oxilépasta med ädelostsås

pasta_ädelostsås_oxfile
Det är inte varje dag man har överbliven oxfilé i kylskåpet så jag passade på att göra en riktigt god pastarätt med ädelost.Oxfilén har jag bara strimlad och jag vill inte tillaga den mer än den är så bara värmas på i pastasåsen så håller den sig mör och fin precis som den är.

Receptet fungerar med all slags överblivet kött. Stekar brukar man ofta få en bit över utav och då är detta perfekt. Krispiga grönsaker till är alltid gott så ta med lite paprika, purjolök, sockerärter eller vad du har hemma.

Idag är det ju trettondagsafton och här på Öland är det då tradition att äta kroppkakor, recept HÄR >> den öländska nationalrätten.

Jag kan lova att det rullas en hel del i vart och vartannat hushåll idag men inte här, för själv ska jag rulla palt istället. :-P Recept HÄR >>

Äter ni något speciellt eller har nån tradition på trettondagsafton?

6 port
Det här behöver du :
Smör
2 tsk vetemjöl
6 dl mjölk
2 bitar kvibille ädelost á 120 gram
Salt & peppar

½ purjolök
½ gul paprika
1 näve sockerärter
250 gram tillagad oxfilé eller annat kött

GÖR SÅHÄR :
Koka pastan nån minut kortare än vad som står på förpackningen, den fortsätter tillagas i den varma såsen sen.Häll av vattnet och ställ åt sidan så länge.

Vispa ihop såsen. Smält smör i en panna, pudra över 2 tsk vetemjöl och vispa slätt. Slå på mjölken och låt koka upp. Smula ner osten och sänk värmen. Låt såsen sjuda tills den tjocknar något. Tillsätt resten av ingredienserna och vänd sist ner pastan och blanda ihop.

oxfile_pasta_ädelost

pasta_oxfile_överbliven_recept

oxfile_pasta_ädelostsås

Äggmjölk till små barn istället för välling?

äggmjölkDet har kommit att pratas om äggmjölk istället för välling till små barn och  då jag skrivit lite om det förut lite luftigt så tänker jag berätta mer nu.

Mitt bas-recept är:
1 helt ägg och 2 gulor, mixar dem med kakao säkert 2 tsk eller mer.
Kokar upp 2 dl vatten och runt 40-50 gram osaltat smör och/eller annat gott fett som kokosfett med eller utan smak.
Jag låter smörvattnet koka upp flera gånger och häller i lite i taget och mixar ca 3 gg, allt för att vara säker på att äggmjölken kommer upp i över 70 grader. Rå äggvita innehåller avidin och är ohälsosamt i stora mängder och ofta.

Detta är min äggmjölk.

När det då kommer till barn så måste man ju tänka lite själv, detta är ju dels en vuxen portion och ofta dricker jag den som en frukost eller måltidsersättning på sjukhus o flyg odyl. Till små barn måste man ju modifiera det hela. Ex så är ju kokosfett något som faktiskt alla måste vänja sig vid, vid överdosering blir det ofta illamående och tom ont i magen.

Men när man nu då inte vill ge dessa onyttiga vällingar och pappgröter (som jag kallar dom) så gör man en god äggmjölk enligt följande:
Först så är det mest viktigt att amma så länge man bara kan.
Är det riktigt små barn som aldrig ätit ägg ger man bara gulorna inte vitan. När man sedan anser att hela ägg kan introduceras gör man mer enligt basreceptet. Nedan följer ett recept för små barn:
3 äggulor bör räcka fint och ca 2 dl vatten. (Smaksättning behövs inte om barnet är litet, de är inte vana vid att allt måste smaka något.) Koka upp vattnet och ca 30 gram ekologiskt smör (allra helst opastöriserat gräsbetessmör)  och slå det kokande över gulorna och mixa samtidigt, låt vattnet få koka  och slå på i två omgångar helst.
Blir barnet mätt och nöjd så räcker det så här, öka annars med lite smör och ev en gula till.

Vill man introducera kokosfett bör detta göras väldigt försiktigt, med max 0,5 tsk första gångerna och sedan öka så sakteliga. Tycker barn inte ska ha mer än 1 msk (15 ml) som max. Det bör ta flera veckor att komma upp till denna 1 msk.
Vi vuxna behöver ju egentligen bara runt 3 msk som ju brukar räknas som en ”terapeutisk dos”.

Hoppas detta var lite klargörande om hur jag skulle gjort om jag fick börja om från början med mina barn. MEN det är du som avgör HUR du gör och DU kan aldrig lägga över ansvaret på andra. Så läs noga på och bestäm dig för hur du vill göra med just dina barn och sedan får man stå för det.

 

 

Filé Mignon Black and White

file_mingon_black_and_white
Varmrätten är även den en klassiker som måste dammas av lite extra. Speciellt vid festligare tillfällen för det är ju så vansinnigt gott och med lite lyxkänsla av två fina filéer och två härliga såser, det kan liksom inte bli bättre! ;-)

I en riktig black and white ska det vara oxfilé och kalvfilé, men jag har bytt kalvfilén mot fläskfilé. Såsen med rött vin och tryffelolja är en riktig höjdare så ta er tid att laga den, ni kommer inte bli besvikna. Bearnaisen däremot är Lohmanders på burk, passar riktigt bra med den tjocka härliga såsen vid sidan om den varma tryffelsåsen men vill man göra sin egen bearnaise finns receptet HÄR >>

Varmrätten serverade jag med smörslungade sockerärter och gul paprika samt Jacksonpotatis. Recept på potatisen och även dessert kommer lite senare.;-)

4 port
Det här behöver du : 
500 gram oxfilé
500 gram fläskfilé
Salt och peppar

GÖR SÅHÄR : 
Putsa köttet och bind upp den med steksnöre så det får fin rund och jämn form. Bryn i het stekpanna med smör. Krydda köttet med salt och peppar. Lyft över i ugnsfast form. Använd stektermometer och låt köttet eftersteka i ugn på 175 grader tills innertemperaturen på oxfilén och fläskfilén visar 60 grader för medium.Oxfilén tar längre tid i och med att den är tjockare. Låt sedan köttet vila i folié minst 20 min före det skärs upp.

Rödvins/tryffelsås : 
2 msk smör
2 msk finhackad schalottenlök
1 morot i tunna slantar
1 tsk hel vitpeppar
2 msk vetemjöl
3 msk kalvfond
1 msk soya
2 dl vatten
2 dl rött vin
1 msk socker
1 msk tryffelolja

GÖR SÅHÄR : 
Smält smöret i kastrull och tillsätt lök, morot och hela vitpepparkorn. Pudra över vetemjölet och vispa slätt. Tillsätt resten av ingredienserna utom tryffelolja. Låt såsen sjuda på svag värme ca 15 min. Smaka av. Sila såsen och smaksätt med tryffeloljan.

black_and_white_recept

Räckcocktail med vaktelägg

räkcocktail_röra_recept
Hej allihopa och god fortsättning på det nya året 2014! ♥
Tack för alla fina kommentarer ni delade med er av om hur ni firar nyår, jättekul att läsa. ;-)
Jag tänkte visa er vår 3-rättersmeny vi hade och jag börjar med förrätten. 80-tals klassikern räkcocktail. :-P

Jag gjorde den med en röra på räkor, gurka, tomat och paprika tillsammans med creme fraiche, majonäs, chilisås, salt och peppar. Som extra ingrediens kokade jag jag små vaktelägg och dekorerade med, samt citron. Guuudagott blev det. Jag gjorde dock en ”fuskvariant” till mig själv eftersom jag inte äter räkor så jag tärnade ner rökt skinka och små ostkuber i samma röra. En riktigt god förrätt blev det!

4 port
Det här behöver du : 
1 dl creme fraiche
1 dl majonäs
2 msk chilisås (Heinz)
2 msk finhackad gurka
2 msk finhackad paprika
2 msk finhackad tomat
1 knippe finhackad dill
Salt & peppar
200 gram skalade räkor

Salladsblad
Citron
4 vaktelägg

GÖR SÅHÄR : 
Rör ihop räkor med creme fraiche med majonäs, chilisås, grönsaker och dill. Smaka av med salt och peppar. Spara några räkor till garnering. Lägg ett stor salladsblad i varsitt glas, fyll på med röran. Dekorera med halverade vaktelägg och en citronskiva.

nyårsmeny_förrätt_räkcocktail
Dags att avnjuta förrätten medan varmrätten står i ugnen. Recept kommer…

räkcocktail_ägg_vaktelägg
Ljuvligt gott med små vaktelägg, passar så bra till räkröror.

 

Små goda tilltugg med kallrökt lax och löjrom

laxsnittar_nyårsmat_förrätt_snittar_tilltugg
Det är väldigt tyst här bland kommentarerna, ni har väl inte övergett mig såhär i mellandagarna? ;-)
Trafiken strömmar in och det söks o googlas väldigt mycket på nyårsmat, förrätter, varmrätter, hela menyer och desserter så jag ser att ni är kvar i alla fall! *phuu* :-P

Jag har dock en (ja, okej! Ett par) frågor till er!
Hur firar ni nyåret??
Skumpa, glitter och glamour?!
Hemma med familjen eller bortbjudna?!
Någon stående tradition?!
Inget firande alls?!
Raketer eller inte?!

Jag är supernyfiken! :-P
Hur dom flesta firar jul vet vi ju alla, men nyåret? Orkar ni barnfamiljer hålla er vakna till tolvslaget? Firar ni ”lilla nyår” ni som har småbarn? Eller blir det en extra powernap på eftermiddan för barnen?

Och alla ni andra, unga som gamla, par som singlar, hur firar ni nyåret egentligen??

Här hemma har vi alltid haft lite extra festligt med barnvänliga drinkar, alkoholfritt bubbel, lite snittar o glitterpinnar vid tolvslaget. Ofta brukar det ju vara snö och det är då himla mysigt att stå ute och tända grillkorgen o grilla varsin korv eller nåt annat enkelt men gott! Man behöver ju nödvändigtvis inte krångla till det! ;-)

När barnen var små firade vi lite tidigare på kvällen och vi brukar göra nån liten nyårsöverraskning/present till dom. ;-) Raketer är det sparsamt med, men några stycken brukar vi ha för barnen tycker det är spännande att se på. Tack o lov har vi aldrig haft några hundar som reagerat på smällarna, då hade de nog inte blivit några alls.

Tre-rätters har vi sällan brytt oss om utan riktat in oss på en god middag. I många år har jag gjort smörgåstårtor och sen lite små snittar och tilltugg till tolvslaget. Det brukar vara vad vi orkar med. Desserter jag har gjort brukar bli uppätna först på nyårsdagen. :-P

Berätta gärna hur just NI brukar göra, tror det är fler än jag som är nyfikna faktiskt! :-P

Här kommer i alla fall ytterligare ett supergott recept på snittar/tilltugg ifall ni skulle ha slut på idéer. :-P

12 st
Det här behöver du :
200 gram kallrökt lax
1 burk creme fraiche
1 burk löjrom alt. stenbitsrom (80 gram)
½ kruka dill
Salt och peppar

GÖR SÅHÄR : 
Hacka den kallrökta laxen fint. Blanda med creme fraiche, stenbitsrom och hackad dill. Salta och peppra. Smaka av. Fördela ut på 12 små skivor av baguette. Garnera med dillvippa.

lax_nyår_nyrsmat_tips_snittar nyår_förrätt_drinktilltugg_snittar_lax_rökt_kött_rådjur_nyårsmat