Jag fick idag ett meddelande att det tyvärr blivit ett fel i ett av recepten i boken.
Tryckfelsnisse har varit framme och strukit 1 msk psylliumhusk i ingredienslistan till fröknäcket på sidan 120.
Jag och Bookmark förlag är väldigt ledsna över det, felet kommer nu att rättas till inför nästa tryckning.
Knäcket går bra att baka även utan det men det blir inte lika hårt, ett tips som kan vara bra att känna till för dig som brukar få magproblem av just psylliumhusk.
Här kan du läsa några av de recensioner som boken fått, de här har kommit in på bokens sida på Bokus.
”God mat för diabetiker
Enkla och varierande recept med smaker man känner igen. Även nya recept inspirerade från ett internationellt kök.
Bra inköpslistor på sådant som är bra att ha hemma. Mina smaklökar kommer inte att bli uttråkade trots en livslång diet.”
”Matnyttig kunskap
Lättläst information om hur kropp och kost samarbetar. Livet är inte slut om du har fått diabetes eller ”bara” förhöjda värden.
Goda och roliga recept med många fina tips.
En personligt skriven kokbok. Känns som att vi lagar mat tillsammans.
Mår bättre, har gått ner i vikt och både läkaren och jag är nöjda.
Tog till mig ordet ”Lagom”. Världens bästa ord!”
Jag blir riktigt glad om du också vill skriva vad du tycker om boken därinne, dela den på Facebook eller lämna ett betyg.
Jag fick den i min hand för första gången i förrgår, du må tro att det är en häftig känsla att få hålla och bläddra i den kokbok som jag jobbat intensivt med under det senaste halvåret.
Du kan läsa mer om den här på Bokus, som även tagit fram en rabattkod som gäller från och med idag 30/8 till 4/9. Med koden DIABETESKOKBOK får du 40 kr i avdrag på priset.
Här ser du en bild om min första signering av boken, som äger rum på Ecocaféet i Östersund lördag 2/9 kl 12-14. Hoppas vi ses där.
Boken är en mycket utökad och omarbetad nyutgåva av ”Diabeteskokboken för män”, som jag och Lars-Erik skrev 2017.
Den blev väldigt populär och såldes slut för flera år sen, utgivningsrätten togs häromåret över av Bookmark Förlag, ett av Sveriges allra största bokförlag.
I vintras hörde de av sig och ville ge ut boken på nytt, den här gången var vi helt överens om att både texterna om diabetes och recepten skulle uppdateras och anpassas till alla, vilket efterfrågats av många.
Det har varit ett väldigt roligt jobb att komplettera boken med många fler av mina favoritrecept, en del kommer från likaledes slutsålda ”Långkok för LCHF och Paleo”, som var min tredje kokbok.
För att passa familjen likaväl som ensamhushållet, vegetarianen likaväl som pescetarianen och carnivoren, så har jag i alla recept lagt till tips om hur man enkelt väljer det protein som passar en bäst.
Jag har även tagit fram nya, vegetariska recept med innehåll av pre/probiotika som varit på önskelistan hos många av dem som köpte vår förra succébok ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”, som vi skrev tillsammans med Patrik Olsson på Smarta Diabetiker.
Igår fick jag mail med mycket positiv läsning från vår förläggare Anna Cecilia Weschke på Bookmark.
Det innehöll en recension från BTJ, Bibliotekens tidning, som har högt renommé och läses av de allra flesta i hela bokbranschen.
Jag kan inte publicera hela recensionen då det inte tillåts av BTJ, men det är lovord rakt igenom, så här fin bokrecension har varken jag eller Lars-Erik fått tidigare.
Här några utdrag ur recensionen av Lektör Per Björgell, som ger boken det fina helhetsbetyget 5 av 5 möjliga, med tillägget Briljant.
Nedanför recensionen ser du några av mina och Mikael Erikssons bilder från boken.
”God mat förlänger livet”, står det på bokens baksida. Det känns som att det stämmer när man läser denna text- och kokbok, med recept och råd för stabilt blodsocker. Birgitta Höglund är en erfaren kock och matskribent. Lars-Erik Litsfeldt skriver om diabetes och kost, och båda har skrivit flera böcker.
Det roliga med Stora diabeteskokboken är att allt är så inspirerande och gott, vare sig man har diabetes eller ej. Det rör sig om fantasifulla rätter med fin smaksättning och variation.
Lars-Erik Litsfeldts texter om och för diabetiker, typ 1 eller främst typ 2, är bra och hänger med i den medicinska trenden. Läs om resistent stärkelse, GLP-1, probiotika och tarmflora, insulin, kolesterol och olika målsättningar, inte minst det något minskade kolhydratintaget som är gynnsamt för en diabetiker.
I dagens lucka delar Tomten och jag med oss av ett recept på annorlunda biscotti bakade med jordmandelmjöl från Cecilia Nilsson på Swedish Paleo, läs mer om hur de kom till i länken.
Cecilia har precis som jag haft stora problem med hälsan men har med hjälp av maten blivit friskare, piggare och slankare.
Hon har tack vare det utbildat sig till Lic. Kostrådgivare och är en välkänd och populär kokboksförfattare inom Paleo/stenålderskost och antiinflammatorisk AIP.
Vill du få hjälp med att bli symtomfri vid kronisk sjukdom, allergi och inflammation?
Vill du samtidigt äta mat som bygger din hälsa på lång sikt? Då har du hittat rätt!
I vår medlemsklubb får du tillgång till världens största receptbank med autoimmun läkande kost (AIP) – underbart god mat som är lätt att laga.
Du hittar 800+ läkande recept och veckomenyer med inköpslistor som gör det enkelt att komma igång. Du kan också spara dina favoriter i en egen receptsamling.
Alla recept hos oss är fria från gluten, mejerier, socker och tillsatser.
Just nu får du en månad gratis prova på hos oss med rabattkoden BirgittaJUL
Mixa smält kokosolja med honung, 5 urkärnade dadlar och den rivna kokosen fint med stavmixer. Tillsätt arrowrotmjöl och 2 dl jordmandelmjöl samt bananmixen. Arbeta ihop till en jämn och följsam deg, tillsätt jordmandelmjöl tills degen kan tas upp och formas med händerna. Den kan vara lite klibbig men inte för lös.
Rulla degen till en boll och dela den i tre delar-
Lägg delarna på bakpappersklädd plåt och platta ut dem till avlånga ”rektanglar”, drygt 1 centimeter tjocka och 5 centimeter breda.
Baka mitt i ugnen i 30 minuter. Ta ut dem och skär i bitar tvärsöver.
Sätt ner ugnen till 100° och vänta tills värmen är rätt. Öppna ugnsluckan så går det snabbare. Låt dem svalna.
Vänd på bitarna så de ligger upp och ner. Torka i ugnen i ca 1 h – 1,5 h. Eller tills du tycker de känns torra.
Stäng av ugnen. Antingen låter du kakorna vara kvar i ugnen på eftervärme eller ta ut dem och låt svalna och lufttorka.
Är du sugen på att testa lchf men kanske inte är någon höjdare i köket? Känns det tidskrävande att behöva lära sig nya maträtter och förhålla sig till dessa regler? Worry not, Bramathemma har en lchf-kasse som även medför att det inte finns några ursäkter längre.
Denna lchf matkasse innehåller 5 stycken noga utvalda middagar för ”normal” lchf så kan du få mer tid till annat. Ifall du kör en mer strikt variant av lchf kan du lägga till fler fett-källor på egen hand och på så vis enkelt justera den efter eget tycke. Exempel på rätter kan vara Viltfärsbiffar med stuvad blomkål, Chillifisk i ugn, Gräddig kyckling med oliver, ja det finns något för alla! Se veckans recept här
Det går enkelt att justera kassen efter hur många personer det finns i hushållet så man håller spillet till ett minimum.
Leveransen kommer på söndagar i Stockholm, Göteborg, Uppsala, Örebro, Karlstad med omnejd, Arvika och Sunne samt måndagar i Skåne. Det finns även utlämningsställen, för mer information kan du kolla här
Du kan själv styra vilka veckor du vill ha leverans enkelt via mina sidor. Råvarorna är otroligt viktiga för bramathemma, därför väljer de alltid att skicka ätavaror som tex grädde istället för matlagningsgrädde.
Dessutom får du en rabattkod på 100 kr om du anger RECEPTLCHF18 som gäller utöver ordinarie rabatt (dessa är begränsade till lchf-kassarna).
Den här mjuka pepparkakan har blivit en favorit hos mig till julen.
Vi firar den ju sen några år nere i Turkiet, så även i år.
Jag har varit hemma i Östersund senaste veckan och firat lite förjul med nära och kära, men på måndag styr vi kosan söderut igen.
Jag föredrar att baka kakor helt utan sötning numer, man känner vaniljen och kryddorna mycket bättre när inte allt bara smakar sött.
Så prova dig fram, du kanske inte heller behöver så mycket sötning i kakorna längre?
Mjuk pepparkaka
3 ägg
100 g smör
4 dl grovriven pumpa eller zucchini
2 dl grovrivet äpple
1 dl mandelmjöl
2 msk pofiber
1 msk mald kanel
2 tsk malda nejlikor
2 tsk mald ingefära
1 tsk mald kardemumma
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
ca 1-2 krm salt
Smält smöret i en kastrull och blanda ner pumpa/zucchini, äpple och kryddor.
Låt småputtra i 5 minuter, rör om väl så det blir riktigt blandat och låt svalna.
Blanda de torra ingredienserna och vispa äggen riktigt tjockt.
Rör ner det torra i kastrullen, bland om väl.
Tillsätt hälften av äggsmeten rör om så allt blir väl blandat.
Vänd ner resten av äggsmeten, smaka av med lite salt så kommer kryddsmakerna fram mer.
Häll upp smeten i en smord ugnsform på ca 1 liter.
Grädda i mitten av ugnen på 175º i ca 45 minuter.
Låt kakan svalna en stund i formen och vänd sen upp den på ett galler att kallna.
Förvara i en plastpåse i kylen och skiva upp efterhand.
Ecocaféets Laxmacka LCHF och Therese Renåkers Mandala-servetter…
Julklappsreklam
Idag tipsar jag om goda vännen och kollegan Therese Renåkers fina servetter som passar perfekt både till jul- och nyårsbordet.
Fram till julafton får du 25% rabatt på hela varukorgen i hennes webshop AllMyTesign där hon säljer sina egendesignade servetter, mandalatavlor och enkaustiktavlor.
Erbjudandet gäller till och med den 24/12 2018. Ange rabattkod ”julklapp25” i kassan.
Tavlorna är fantastiskt vackra, så ta en njutbar tur härinne i tavelgalleriet i lugn och ro.
Den här mjuka pepparkakan har blivit en favorit hos mig till julen.
Vi firar den ju sen några år nere i Turkiet, så även i år.
Jag har varit hemma i Östersund senaste veckan och firat lite förjul med nära och kära, men på måndag styr vi kosan söderut igen.
Jag föredrar att baka kakor helt utan sötning numer, man känner vaniljen och kryddorna mycket bättre när inte allt bara smakar sött.
Så prova dig fram, du kanske inte heller behöver så mycket sötning i kakorna längre?
Mjuk pepparkaka
3 ägg
100 g smör
4 dl grovriven pumpa eller zucchini
2 dl grovrivet äpple
1 dl mandelmjöl
2 msk pofiber
1 msk mald kanel
2 tsk malda nejlikor
2 tsk mald ingefära
1 tsk mald kardemumma
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
ca 1-2 krm salt
Smält smöret i en kastrull och blanda ner pumpa/zucchini, äpple och kryddor.
Låt småputtra i 5 minuter, rör om väl så det blir riktigt blandat och låt svalna.
Blanda de torra ingredienserna och vispa äggen riktigt tjockt.
Rör ner det torra i kastrullen, bland om väl.
Tillsätt hälften av äggsmeten rör om så allt blir väl blandat.
Vänd ner resten av äggsmeten, smaka av med lite salt så kommer kryddsmakerna fram mer.
Häll upp smeten i en smord ugnsform på ca 1 liter.
Grädda i mitten av ugnen på 175º i ca 45 minuter.
Låt kakan svalna en stund i formen och vänd sen upp den på ett galler att kallna.
Förvara i en plastpåse i kylen och skiva upp efterhand.
Ecocaféets Laxmacka LCHF och Therese Renåkers Mandala-servetter…
Julklappsreklam
Idag tipsar jag om goda vännen och kollegan Therese Renåkers fina servetter som passar perfekt både till jul- och nyårsbordet.
Fram till julafton får du 25% rabatt på hela varukorgen i hennes webshop AllMyTesign där hon säljer sina egendesignade servetter, mandalatavlor och enkaustiktavlor.
Erbjudandet gäller till och med den 24/12 2018. Ange rabattkod ”julklapp25” i kassan.
Tavlorna är fantastiskt vackra, så ta en njutbar tur härinne i tavelgalleriet i lugn och ro.
Den här mjuka pepparkakan har blivit en favorit hos mig till julen.
Vi firar den ju sen några år nere i Turkiet, så även i år.
Jag har varit hemma i Östersund senaste veckan och firat lite förjul med nära och kära, men på måndag styr vi kosan söderut igen.
Jag föredrar att baka kakor helt utan sötning numer, man känner vaniljen och kryddorna mycket bättre när inte allt bara smakar sött.
Så prova dig fram, du kanske inte heller behöver så mycket sötning i kakorna längre?
Mjuk pepparkaka
3 ägg
100 g smör
4 dl grovriven pumpa eller zucchini
2 dl grovrivet äpple
1 dl mandelmjöl
2 msk pofiber
1 msk mald kanel
2 tsk malda nejlikor
2 tsk mald ingefära
1 tsk mald kardemumma
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
ca 1-2 krm salt
Smält smöret i en kastrull och blanda ner pumpa/zucchini, äpple och kryddor.
Låt småputtra i 5 minuter, rör om väl så det blir riktigt blandat och låt svalna.
Blanda de torra ingredienserna och vispa äggen riktigt tjockt.
Rör ner det torra i kastrullen, bland om väl.
Tillsätt hälften av äggsmeten rör om så allt blir väl blandat.
Vänd ner resten av äggsmeten, smaka av med lite salt så kommer kryddsmakerna fram mer.
Häll upp smeten i en smord ugnsform på ca 1 liter.
Grädda i mitten av ugnen på 175º i ca 45 minuter.
Låt kakan svalna en stund i formen och vänd sen upp den på ett galler att kallna.
Förvara i en plastpåse i kylen och skiva upp efterhand.
Ecocaféets Laxmacka LCHF och Therese Renåkers Mandala-servetter…
Julklappsreklam
Idag tipsar jag om goda vännen och kollegan Therese Renåkers fina servetter som passar perfekt både till jul- och nyårsbordet.
Fram till julafton får du 25% rabatt på hela varukorgen i hennes webshop AllMyTesign där hon säljer sina egendesignade servetter, mandalatavlor och enkaustiktavlor.
Erbjudandet gäller till och med den 24/12 2018. Ange rabattkod ”julklapp25” i kassan.
Tavlorna är fantastiskt vackra, så ta en njutbar tur härinne i tavelgalleriet i lugn och ro.
Den här mjuka pepparkakan har blivit en favorit hos mig till julen.
Vi firar den ju sen några år nere i Turkiet, så även i år.
Jag har varit hemma i Östersund senaste veckan och firat lite förjul med nära och kära, men på måndag styr vi kosan söderut igen.
Jag föredrar att baka kakor helt utan sötning numer, man känner vaniljen och kryddorna mycket bättre när inte allt bara smakar sött.
Så prova dig fram, du kanske inte heller behöver så mycket sötning i kakorna längre?
Mjuk pepparkaka
3 ägg
100 g smör
4 dl grovriven pumpa eller zucchini
2 dl grovrivet äpple
1 dl mandelmjöl
2 msk pofiber
1 msk mald kanel
2 tsk malda nejlikor
2 tsk mald ingefära
1 tsk mald kardemumma
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
ca 1-2 krm salt
Smält smöret i en kastrull och blanda ner pumpa/zucchini, äpple och kryddor.
Låt småputtra i 5 minuter, rör om väl så det blir riktigt blandat och låt svalna.
Blanda de torra ingredienserna och vispa äggen riktigt tjockt.
Rör ner det torra i kastrullen, bland om väl.
Tillsätt hälften av äggsmeten rör om så allt blir väl blandat.
Vänd ner resten av äggsmeten, smaka av med lite salt så kommer kryddsmakerna fram mer.
Häll upp smeten i en smord ugnsform på ca 1 liter.
Grädda i mitten av ugnen på 175º i ca 45 minuter.
Låt kakan svalna en stund i formen och vänd sen upp den på ett galler att kallna.
Förvara i en plastpåse i kylen och skiva upp efterhand.
Ecocaféets Laxmacka LCHF och Therese Renåkers Mandala-servetter…
Julklappsreklam
Idag tipsar jag om goda vännen och kollegan Therese Renåkers fina servetter som passar perfekt både till jul- och nyårsbordet.
Fram till julafton får du 25% rabatt på hela varukorgen i hennes webshop AllMyTesign där hon säljer sina egendesignade servetter, mandalatavlor och enkaustiktavlor.
Erbjudandet gäller till och med den 24/12 2018. Ange rabattkod ”julklapp25” i kassan.
Tavlorna är fantastiskt vackra, så ta en njutbar tur härinne i tavelgalleriet i lugn och ro.
Den här mjuka pepparkakan har blivit en favorit hos mig till julen.
Vi firar den ju sen några år nere i Turkiet, så även i år.
Jag har varit hemma i Östersund senaste veckan och firat lite förjul med nära och kära, men på måndag styr vi kosan söderut igen.
Jag föredrar att baka kakor helt utan sötning numer, man känner vaniljen och kryddorna mycket bättre när inte allt bara smakar sött.
Så prova dig fram, du kanske inte heller behöver så mycket sötning i kakorna längre?
Mjuk pepparkaka
3 ägg
100 g smör
4 dl grovriven pumpa eller zucchini
2 dl grovrivet äpple
1 dl mandelmjöl
2 msk pofiber
1 msk mald kanel
2 tsk malda nejlikor
2 tsk mald ingefära
1 tsk mald kardemumma
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
ca 1-2 krm salt
Smält smöret i en kastrull och blanda ner pumpa/zucchini, äpple och kryddor.
Låt småputtra i 5 minuter, rör om väl så det blir riktigt blandat och låt svalna.
Blanda de torra ingredienserna och vispa äggen riktigt tjockt.
Rör ner det torra i kastrullen, bland om väl.
Tillsätt hälften av äggsmeten rör om så allt blir väl blandat.
Vänd ner resten av äggsmeten, smaka av med lite salt så kommer kryddsmakerna fram mer.
Häll upp smeten i en smord ugnsform på ca 1 liter.
Grädda i mitten av ugnen på 175º i ca 45 minuter.
Låt kakan svalna en stund i formen och vänd sen upp den på ett galler att kallna.
Förvara i en plastpåse i kylen och skiva upp efterhand.
Ecocaféets Laxmacka LCHF och Therese Renåkers Mandala-servetter…
Julklappsreklam
Idag tipsar jag om goda vännen och kollegan Therese Renåkers fina servetter som passar perfekt både till jul- och nyårsbordet.
Fram till julafton får du 25% rabatt på hela varukorgen i hennes webshop AllMyTesign där hon säljer sina egendesignade servetter, mandalatavlor och enkaustiktavlor.
Erbjudandet gäller till och med den 24/12 2018. Ange rabattkod ”julklapp25” i kassan.
Tavlorna är fantastiskt vackra, så ta en njutbar tur härinne i tavelgalleriet i lugn och ro.
Den här mjuka pepparkakan har blivit en favorit hos mig till julen.
Vi firar den ju sen några år nere i Turkiet, så även i år.
Jag har varit hemma i Östersund senaste veckan och firat lite förjul med nära och kära, men på måndag styr vi kosan söderut igen.
Jag föredrar att baka kakor helt utan sötning numer, man känner vaniljen och kryddorna mycket bättre när inte allt bara smakar sött.
Så prova dig fram, du kanske inte heller behöver så mycket sötning i kakorna längre?
Mjuk pepparkaka
3 ägg
100 g smör
4 dl grovriven pumpa eller zucchini
2 dl grovrivet äpple
1 dl mandelmjöl
2 msk pofiber
1 msk mald kanel
2 tsk malda nejlikor
2 tsk mald ingefära
1 tsk mald kardemumma
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
ca 1-2 krm salt
Smält smöret i en kastrull och blanda ner pumpa/zucchini, äpple och kryddor.
Låt småputtra i 5 minuter, rör om väl så det blir riktigt blandat och låt svalna.
Blanda de torra ingredienserna och vispa äggen riktigt tjockt.
Rör ner det torra i kastrullen, bland om väl.
Tillsätt hälften av äggsmeten rör om så allt blir väl blandat.
Vänd ner resten av äggsmeten, smaka av med lite salt så kommer kryddsmakerna fram mer.
Häll upp smeten i en smord ugnsform på ca 1 liter.
Grädda i mitten av ugnen på 175º i ca 45 minuter.
Låt kakan svalna en stund i formen och vänd sen upp den på ett galler att kallna.
Förvara i en plastpåse i kylen och skiva upp efterhand.
Ecocaféets Laxmacka LCHF och Therese Renåkers Mandala-servetter…
Julklappsreklam
Idag tipsar jag om goda vännen och kollegan Therese Renåkers fina servetter som passar perfekt både till jul- och nyårsbordet.
Fram till julafton får du 25% rabatt på hela varukorgen i hennes webshop AllMyTesign där hon säljer sina egendesignade servetter, mandalatavlor och enkaustiktavlor.
Erbjudandet gäller till och med den 24/12 2018. Ange rabattkod ”julklapp25” i kassan.
Tavlorna är fantastiskt vackra, så ta en njutbar tur härinne i tavelgalleriet i lugn och ro.