Blåbärspesto och nässelpesto i PriMatens månadsbrev

b7dd36a3-94c2-4089-9eab-3e8d506531d1

Njutbart nyhetsbrev

Visste du att Restaurang PriMaten i Uppsala delar med sig av läckra recept à la LCHF och Paleo varje månad i sitt nyhetsbrev?

I sommar bidrar jag med några recept från min kokbok Grillmat LCHF.

Jag har varit med i receptarbetet kring PriMaten ända sen Lars Fahlén fick den goda idén att starta en restaurang med naturliga, närproducerade och naturligtvis njutbara rätter.

Här kan du läsa lite om hur vårt samarbete startade, i inlägget finns också receptet på min godaste pizza.

Just den här typen av receptprojekt passa mig väldigt bra, det var sådant jag jobbade med i min karriär som köksmästare innan en ryggskada satte stopp för vidare köksjobb för 15 år sen.

Nu kan jag med hjälp av datorn och mina receptkunskaper sprida mina matidéer till så många fler :)

Nu lämnar jag över ordet till PriMaten, här kan du gå in på deras hemsida och anmäla dig till nyhetsbrevet.

Blåbärspesto och nässelpesto från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Blåbärspesto och nässelpesto från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Snart är det dags för vinbär, blåbär och kantareller

Vår filosofi är att sprida inspiration och kunskap om den kost vi älskar att servera och i Månadens Recept samlar vi våra receptfavoriter. Varje månad sätter vi ihop ett receptbrev som passar in på säsongen. Vi blandar PriMatens klassiker med kockarnas bästa matidéer, Kalles godsaker och våra medarbetares egna recept. Över tid utvecklar vi med fler inspel och vi tar mer än gärna emot dina idéer och förslag.

I vårt fjärde Månadens Recept gästspelar en av våra inspirationskällor, Birgitta Höglund, med några fräscha sommarrecept som hör grilltider till och Kalle visar sin bästa sida med en riktigt härlig rabarberpaj.

Sprid gärna kunskapen vidare till dina vänner och sociala nätverk!

Väl smakat!
PriMaten

Grillmat LCHF av Birgitta Höglund Foto Mikael Eriksson

Här kan du passa på att köpa min grillkokbok till specialpriset 129 kr i ett samarbete mellan mitt förlag Pagina och Tidningen Matkärlek.

Rabarber- och paprikachutney ur Grillmat LCHF

Rabarber- och paprikachutney ur Grillmat LCHF


Knäckig rabarberpaj som räcker till många

knäckig_rabarberpaj
Självklart ska ni få receptet på världens godaste knäckiga rabarberpaj också! 😉
Den här är busenkel att göra, bara smälta smör och röra ihop med övriga ingredienser och du kan använda smeten till all slags frukt och bär. Rabarbersäsongen är ju i full gång nu så de brukar bli paj-premiär med dom såhär i maj. Receptet räcker till en långpanna, men vill du kan du baka ut i flera mindre formar också.

Det här blev desserten på vår bröllopsdag i onsdags. Vi grillade karré och baconlindade champinjoner och åt tillsammans med nykokt färskpotatis, bearnaisesås och en god fetaost och jordgubbssallad. Sååå gott, men hann aldrig med att fota själva maten. 😛

Det här behöver du : 
1½ kg rabarber
300 gram smör
1 dl grädde
1 dl ljus sirap
4 dl vetemjöl
4 dl havregryn eller cornflakes
4 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

GÖR SÅHÄR : 
Skölj rabarberna och skär i 1 cm tjocka bitar. Sprid ut på en långpanna eller i ett par mindre formar.
Smält smöret och rör ner grädde och sirap. Mät upp de övriga ingredienserna i en skål och slå smörblandningen över och rör ihop. Klicka ut smeten ovanpå rabarberna och grädda i 175 grader ca 30 – 40 min tills pajen fått en gyllenbrun och knäckig yta. Servera med godaste vaniljsåsen.

rabarberpaj_knäckig
Bröllopsdags-pajen i en egen liten form!

ostknivar_ostbricka
Fick ett superfint ostkniv-set av Nicke så i helgen får de bli en god ostbricka med tillbehör.

blommor_bröllopsdag
Vackra blommor…

plättar_i_luften_kruka
Och ”små plättar i luften”…

bröllopsdag_9r_kryddburken_öjkroken_blommor
Lite av middagsbordet från kvällen. Gjorde en form med rosor i vatten och härligt doftande spiera från trädgården. Dom är ju så fina nu!

knäckig_rabarberpaj_vaniljsås_kondenserad_mjölk
Prova gärna pajen – den är verkligen supergod.♥ Ha en fin fredag nu allihop!

Knäckig rabarberpaj som räcker till många

knäckig_rabarberpaj
Självklart ska ni få receptet på världens godaste knäckiga rabarberpaj också! 😉
Den här är busenkel att göra, bara smälta smör och röra ihop med övriga ingredienser och du kan använda smeten till all slags frukt och bär. Rabarbersäsongen är ju i full gång nu så de brukar bli paj-premiär med dom såhär i maj. Receptet räcker till en långpanna, men vill du kan du baka ut i flera mindre formar också.

Det här blev desserten på vår bröllopsdag i onsdags. Vi grillade karré och baconlindade champinjoner och åt tillsammans med nykokt färskpotatis, bearnaisesås och en god fetaost och jordgubbssallad. Sååå gott, men hann aldrig med att fota själva maten. 😛

Det här behöver du : 
1½ kg rabarber
300 gram smör
1 dl grädde
1 dl ljus sirap
4 dl vetemjöl
4 dl havregryn eller cornflakes
4 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

GÖR SÅHÄR : 
Skölj rabarberna och skär i 1 cm tjocka bitar. Sprid ut på en långpanna eller i ett par mindre formar.
Smält smöret och rör ner grädde och sirap. Mät upp de övriga ingredienserna i en skål och slå smörblandningen över och rör ihop. Klicka ut smeten ovanpå rabarberna och grädda i 175 grader ca 30 – 40 min tills pajen fått en gyllenbrun och knäckig yta. Servera med godaste vaniljsåsen.

rabarberpaj_knäckig
Bröllopsdags-pajen i en egen liten form!

ostknivar_ostbricka
Fick ett superfint ostkniv-set av Nicke så i helgen får de bli en god ostbricka med tillbehör.

blommor_bröllopsdag
Vackra blommor…

plättar_i_luften_kruka
Och ”små plättar i luften”…

bröllopsdag_9r_kryddburken_öjkroken_blommor
Lite av middagsbordet från kvällen. Gjorde en form med rosor i vatten och härligt doftande spiera från trädgården. Dom är ju så fina nu!

knäckig_rabarberpaj_vaniljsås_kondenserad_mjölk
Prova gärna pajen – den är verkligen supergod.♥ Ha en fin fredag nu allihop!

Knäckig rabarberpaj som räcker till många

knäckig_rabarberpaj
Självklart ska ni få receptet på världens godaste knäckiga rabarberpaj också! 😉
Den här är busenkel att göra, bara smälta smör och röra ihop med övriga ingredienser och du kan använda smeten till all slags frukt och bär. Rabarbersäsongen är ju i full gång nu så de brukar bli paj-premiär med dom såhär i maj. Receptet räcker till en långpanna, men vill du kan du baka ut i flera mindre formar också.

Det här blev desserten på vår bröllopsdag i onsdags. Vi grillade karré och baconlindade champinjoner och åt tillsammans med nykokt färskpotatis, bearnaisesås och en god fetaost och jordgubbssallad. Sååå gott, men hann aldrig med att fota själva maten. 😛

Det här behöver du : 
1½ kg rabarber
300 gram smör
1 dl grädde
1 dl ljus sirap
4 dl vetemjöl
4 dl havregryn eller cornflakes
4 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

GÖR SÅHÄR : 
Skölj rabarberna och skär i 1 cm tjocka bitar. Sprid ut på en långpanna eller i ett par mindre formar.
Smält smöret och rör ner grädde och sirap. Mät upp de övriga ingredienserna i en skål och slå smörblandningen över och rör ihop. Klicka ut smeten ovanpå rabarberna och grädda i 175 grader ca 30 – 40 min tills pajen fått en gyllenbrun och knäckig yta. Servera med godaste vaniljsåsen.

rabarberpaj_knäckig
Bröllopsdags-pajen i en egen liten form!

ostknivar_ostbricka
Fick ett superfint ostkniv-set av Nicke så i helgen får de bli en god ostbricka med tillbehör.

blommor_bröllopsdag
Vackra blommor…

plättar_i_luften_kruka
Och ”små plättar i luften”…

bröllopsdag_9r_kryddburken_öjkroken_blommor
Lite av middagsbordet från kvällen. Gjorde en form med rosor i vatten och härligt doftande spiera från trädgården. Dom är ju så fina nu!

knäckig_rabarberpaj_vaniljsås_kondenserad_mjölk
Prova gärna pajen – den är verkligen supergod.♥ Ha en fin fredag nu allihop!

Förmodligen världens godaste vaniljsås av bara två ingredienser!

rabarberpaj_vaniljsås_knäckig_kondenserad_mjölk
I onsdag till vår bröllopsdag gjorde jag ett par rabarberpajer till dessert. Knäckig, härligt sötsyrlig och med den godaste vaniljsåsen jag ätit!

Att jag inte tänkt på att göra såhär tidigare är en gåta… Har ni nån gång gjort 3-minuters-glassen så vet ni att det bara behövs vispad grädde och en burk kondenserad mjölk. Sen ska det in i frysen men istället så hällde jag upp den i en kanna och serverade som vaniljsås. Alltså godare finns inte! Ni måste prova. 😛

Det fiffigaste av allt är att om det blir något över så ner med lite färska bär i såsen och frys in så har du glass också! 😉

Det här behöver du : 
5 dl grädde
1 burk kondenserad mjölk (sötad)
Vaniljpulver (inget måste, det blir gott ändå!)

GÖR SÅHÄR : 
Vispa grädden löst. Häll i burken med kondenserad mjölk och vispa slätt. Smaksätt med en tsk vaniljpulver.

vaniljsås_kondenserad_mjölk

Förmodligen världens godaste vaniljsås av bara tre ingredienser!

rabarberpaj_vaniljsås_knäckig_kondenserad_mjölk
I onsdag till vår bröllopsdag gjorde jag ett par rabarberpajer till dessert. Knäckig, härligt sötsyrlig och med den godaste vaniljsåsen jag ätit!

Att jag inte tänkt på att göra såhär tidigare är en gåta… Har ni nån gång gjort 3-minuters-glassen så vet ni att det bara behövs vispad grädde och en burk kondenserad mjölk. Sen ska det in i frysen men istället så hällde jag upp den i en kanna och serverade som vaniljsås. Alltså godare finns inte! Ni måste prova. 😛

Det fiffigaste av allt är att om det blir något över så ner med lite färska bär i såsen och frys in så har du glass också! 😉

Det här behöver du : 
5 dl grädde
1 burk kondenserad mjölk (sötad)
Vaniljpulver (inget måste, det blir gott ändå!)

GÖR SÅHÄR : 
Vispa grädden löst. Häll i burken med kondenserad mjölk och vispa slätt. Smaksätt med en tsk vaniljpulver.

vaniljsås_kondenserad_mjölk

Förmodligen världens godaste vaniljsås av bara tre ingredienser!

rabarberpaj_vaniljsås_knäckig_kondenserad_mjölk
I onsdag till vår bröllopsdag gjorde jag ett par rabarberpajer till dessert. Knäckig, härligt sötsyrlig och med den godaste vaniljsåsen jag ätit!

Att jag inte tänkt på att göra såhär tidigare är en gåta… Har ni nån gång gjort 3-minuters-glassen så vet ni att det bara behövs vispad grädde och en burk kondenserad mjölk. Sen ska det in i frysen men istället så hällde jag upp den i en kanna och serverade som vaniljsås. Alltså godare finns inte! Ni måste prova. 😛

Det fiffigaste av allt är att om det blir något över så ner med lite färska bär i såsen och frys in så har du glass också! 😉

Det här behöver du : 
5 dl grädde
1 burk kondenserad mjölk (sötad)
Vaniljpulver (inget måste, det blir gott ändå!)

GÖR SÅHÄR : 
Vispa grädden löst. Häll i burken med kondenserad mjölk och vispa slätt. Smaksätt med en tsk vaniljpulver.

vaniljsås_kondenserad_mjölk

Knäckig rabarberpaj
Knäckig rabarberpaj

knäckig_rabarberpaj
Igår bakade jag en väldigt speciellt god rabarberpaj. Seg och knäckig, precis som jag tycker dom ska vara. Nog för att smulpaj är god, men denna är godare! :-P
Hittade receptet inne på Bakverk och fikastunder, där finns galet mycket hembakat och smarrigt så in och kika för att få lite (läs mycket) inspiration!

Det här behöver du :
ca ½ kg rabarber
125 g smör
0,5 dl sirap
0,5 dl grädde
2 dl havregryn
1,5 dl socker
1,5 dl mjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljsocker

GÖR SÅHÄR : 
Skölj, skala och skär rabarbern i bitar. Smöra en pajform på 24 cm och täck bottnen med rabarber. Koka upp smör, sirap och grädde och tag av kastrullen ifrån plattan. Blanda alla torra ingredienser och rör ner dem i smörblandningen. Bred massan över rabarberna. Grädda i 150 gr i 50 min.

rabarber_rabarberpaj_recept

Våren i bilder i en rasande fart!

10
(Solnedgång vid Klinta strand, Köpingsvik. Foto: Joline Nilsson)

Känner inte riktigt att jag haft tid och heller inte energi till bloggen på sistone. Ibland kommer livet i kläm och tusen järn i elden på hemmaplan. Ni ska få en kort resumé av både, valborgsfirande, 50-års-kalas-fixande, några små roadtrips på ön och vad som hänt den sista tiden! Imorgon är det jobb o skola igen så jag hoppas hinna uppdatera dagens söndagsmiddag också lite senare. :-P

I år var det Köpings skola klass 5 som stod för Köpingsvik valborgsfirande. Vi ansvarade för arrangemanget med korvgrillning, kaffe o fika, lotteri inför kommande skolresa. Superroligt med engagerade barn och föräldrar och majfirandet blev en riktigt lyckad kväll med brasa och glada besökare och barn.
8
Majbrasan Köpingsvik, Klinta camping. 2014.

7

Våren har verkligen kommit till Öland, det är knott och flugor som vaknat till liv, göken har kommit, rapsen står i full blom, liksom gullvivorna. Bönder plöjer åkrar och barnen studsar studsmatta och går i shorts varma dagar. Det är härligt!

körsbärsblomma
En som verkligen njuter av värmen är Kean som solar sig stekhet på gräsmattan, och nu kom jag på (igen) att jag måste köpa fästinghalsband till honom. Det finns gott om dom små krypen i år och det är mindre trevligt.

kean_dobermann_solar

Nu i helgen har vi firat min morbror som fyllt 50 år. Vi har skramlat o samlat allihopa till en eu-moped och Nicke roddade med affär och upprustning. Fixade lite småfel och putsade upp den glänsande hallonröd. Jag tecknade en bild och ramade in, Joline likaså. En korg med drickbart, skumpa och 50 röda rosor blev det också. Jag tror han blev glad och nöjd! ;-)

moped

Röda faran! :-P

teckna

Blyertsteckningar från mig o Joline. Jag har använt blyerts + tusch och sen doppat den i kaffe, därefter fyllt o med svart tusch o lite skuggor. Samt rivit kanterna! ;-)
Joline har gjort tro – hopp & kärlek med kinesiska tecken.

9

En för året första sväng till norra Öland har det också blivit och givetvis ett stopp på vårt favoritställe Sandviks kvarn.

5
Veckan som gått har Nicke haft semester och blandat med sjuka barn har vi fortsatt förbereda inför gårdagens kalas. Ett par smörgåstårtor till leverans och en o annan rabarberpaj har också passerat…

6

rabarber_paj_rabarberpaj

1

Vi har även lunchat på tu man hand i Kårehamns fiskerestaurang.

kårehamn

3
Sååå gott, och stämningen, miljön vid havet är bara så mysig!

Nu ska jag snart börja förbereda söndagsmiddag, packa jobb o skolväskor sen börjar allvaret igen. Orkade du läsa ändå hit? Lämna gärna en kommentar o sänd mig lite energi… Senare i veckan ska jag också presentera vinnarna av D´Elidas chilisåser. :-P
Kramar till er mina finaste. ♥