Jordgubb/rabarber rutor
 
http://www.afarmgirlsdabbles.com/2012/04/17/strawberry-rhubarb-crumb-bars/

Strawberry rabarber Crumb Bars 16-20 st

Ingredienser
Strösslet:
115 gr saltat smör, smält, plus rumstemperatur smör för formen
1,8 dl packat farinsocker
3 dl mjöl

Fyllning:
225 gr rabarber, skuren i bitar
225 gr jordgubbar, skalade och skivade
2 msk.socker
0,6 dl mjöl plus 3 dl mjöl
3/4 tsk. bakpulver
175 gr smör, rumstemperatur
3,5 dl strösocker
3 stora ägg
1 tsk vaniljextrakt

Värm ugnen till 175 °. Smör en 23 cm kvadratisk bakform och fodra med bakplåtspapper. Smöra och mjöla, knacka ut överflödigt mjöl. Ställ åt sidan.

Strösslet:
Vispa ihop smör och farinsocker.Tillsätt mjöl och blanda med en gaffel tills stora smulor bildar. Ställ i kylskåp tills den ska användas.

Fyllning:
I en medelstor skål, kombinera rabarber, jordgubbar, farinsocker och 0,6 dl mjöl.

I en annan skålblanda ihop 3 dl mjöl, bakpulver.
I en stor skål, med hjälp av en elvisp, vispa smör och socker tills ljust och fluffigt.
Tillsätt äggen, ett i taget.
Blanda i vanilj, sedan mjölblandningen.
Bred smeten i formen.
Toppa med rabarber-och jordgubbsblandningen, sedan toppa med strösslet.


Grädda tills gyllene i ca 50-55 minuter. Låt svalna helt i pannan.
Skär i rutor och pudra evt med florsocker.
Servera som den är eller med lite vispad och sötad grädde.

 

Morsdagstårta


 
Fyllning:
Mandelbotten
Rabarberkompott
Jordgubbsgelé med jordgubbar
Rabarbermousse med jordgubbsbitar (gjort på pulver)
Täckt med marsipan
Blommor i färgad marsipan
 

Knäckig rabarberpaj

knäckig_rabarberpaj
Igår bakade jag en väldigt speciellt god rabarberpaj. Seg och knäckig, precis som jag tycker dom ska vara. Nog för att smulpaj är god, men denna är godare! :-P
Hittade receptet inne på Bakverk och fikastunder, där finns galet mycket hembakat och smarrigt så in och kika för att få lite (läs mycket) inspiration!

Det här behöver du :
ca ½ kg rabarber
125 g smör
0,5 dl sirap
0,5 dl grädde
2 dl havregryn
1,5 dl socker
1,5 dl mjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljsocker

GÖR SÅHÄR : 
Skölj, skala och skär rabarbern i bitar. Smöra en pajform på 24 cm och täck bottnen med rabarber. Koka upp smör, sirap och grädde och tag av kastrullen ifrån plattan. Blanda alla torra ingredienser och rör ner dem i smörblandningen. Bred massan över rabarberna. Grädda i 150 gr i 50 min.

rabarber_rabarberpaj_recept

Rabarbertider!

Rabarber- och kanelmuffinsJag älskar rabarber! Jag har skrivit tidigare om att rabarber är perfekt som ”äpplen” för de som inte vill äta frukt.

Vilka är mina favoritrecept med rabarber?

ALLA!!

Nej, men om jag ändå ska välja ut några av alla rabarber-recept som finns på bloggen så blir det:

Rabarber och kanelmuffins de är underbara, är det någon gång man just inser att de kan ta äpplets plats är det här ;)

Kall Rabarbermousse är supergott som dessert efter grillat på sommaren!

Sedan det enklaste av dem alla rabarerkärm och har du vitt vin hemma lyxig rabarberkompott

Njut rabarberna!

Rabarber och syrenblomssaft

rabarbersaft_syren_saft_recept
Underbara, ljuvliga sommarvärme!! Vilken helg det har varit – ön börjar leva upp nu efter en folktom vinter.

Gågatan är uppställd och torghandeln i full gång. Parkbänkarna och lottkioskerna är utställda och folk äter mjukglass o njuter av sommarvärmen! Vart man än tittar så ser man bara solglasögon, glada o spralliga barn och vårkänslor som spirar och gatorna trängs av folk! Ön har återigen fått nytt liv i luckan. ❤️

Precis som den första ”sommarsaften” som ger en härlig sommar-feeling! :-P
Här hemma har vi nu döpt om saften till ”Sienna-rose-saft” (samma färg som nya cadillacen) ;-)

Ca 3 liter
Det här behöver du :
3 kg rabarber
30 blomklasar lila syren
2 små citroner
1,5 liter vatten

ca 1 kg strösocker

GÖR SÅHÄR :
Skölj rabarberna rena från ev sand o jord. Se till så syrenblommorna inte har några ”ohyror” på sig. Rispa av blommorna från skaften. Skölj och skrubba citronerna.

Skär rabarber i grövre bitar och skiva citronerna.

Koka upp vattnet och lägg i rabarber, blommor och citron. Koka så allt blir mjukt.

Sila genom saftduk.
Mät upp saften och häll tillbaka kastrull. Jag brukar använda ca 3-4 dl socker/silad liter.

Koka upp den silade saften. Tillsätt sockret och koka upp igen. Skumma av, sen är det bara att hälla upp på flaskor. Saften går utmärkt att frysas in i PET-flaskor då jag inte använder något konserveringsmedel. Hållbarhet i kylskåp ca 1 mån.

MÅTTANGIVELSER : 
ca 4 dl vatten/kg rabarber
(ta lite mer vatten om du även har citron o syrenblommor i, i detta fall ca 3 dl mer)
ca 3-4 dl socker/silad saft

koka_saft_rabarber_syren_citron
Koka upp vattnet. Lägg sen i rabarber, citron och syrenblommor.

rabarber_syren_citron_saft
Koka allt mjuk, går ganska snabbt ca 10 min. Sila sen genom saftduk. Mät upp den silade saften för att beräkna hur mycket socker du behöver.

rabarbersaft_recept
Koka upp igen och tillsätt mängden socker du önskar. Skumma av, sen är det klart!

saft_rabarbersaft_syrensaft
Häll upp i rengjorda flaskor det du vet går åt inom den närmsta tiden. Frys in resten i PET-flaskor.

Rabarberkräm

DSC_0907Jag älskar rabarber och gärna i krämform!
Superenkelt att göra rabarberkräm så det känns nästan löjligt att lägga ut ett recept, men gör det ändå …

för ca 4 personer

500 gram rabarber ( vill du veta mer om rabarber?)
2 msk Bakery+ sötning
3 dl vatten
0,5-1 tsk johannesbrödkärnmjöl (eller annan vald redning)

Gillar du den med lite kryddor är kanel och kardemumma goda kryddor.

Gör så här:
Skala och skiva rabarbern. Jag brukar variera tjockleken på skivorna så det inte bara bli mos av alla.
Lägg dem i en kastrull med  0,5 dl vatten och strö över sötningen, vill du krydda så lägg ner en kanelstång att koka med eller strö ca 0,5 tsk kardemumma över, lägg på ett lock låt det hela koka upp under lock och ge det några minuter.
Ta från värmen och vispa upp johannesbrödkärnmjölet i 3 dl vatten och slå det över rabarbern, rör runt och låt svalna något.
Servera!
Jag tycker om ljummen kräm med kall flytande grädde på!

 

Våren i bilder i en rasande fart!

10
(Solnedgång vid Klinta strand, Köpingsvik. Foto: Joline Nilsson)

Känner inte riktigt att jag haft tid och heller inte energi till bloggen på sistone. Ibland kommer livet i kläm och tusen järn i elden på hemmaplan. Ni ska få en kort resumé av både, valborgsfirande, 50-års-kalas-fixande, några små roadtrips på ön och vad som hänt den sista tiden! Imorgon är det jobb o skola igen så jag hoppas hinna uppdatera dagens söndagsmiddag också lite senare. :-P

I år var det Köpings skola klass 5 som stod för Köpingsvik valborgsfirande. Vi ansvarade för arrangemanget med korvgrillning, kaffe o fika, lotteri inför kommande skolresa. Superroligt med engagerade barn och föräldrar och majfirandet blev en riktigt lyckad kväll med brasa och glada besökare och barn.
8
Majbrasan Köpingsvik, Klinta camping. 2014.

7

Våren har verkligen kommit till Öland, det är knott och flugor som vaknat till liv, göken har kommit, rapsen står i full blom, liksom gullvivorna. Bönder plöjer åkrar och barnen studsar studsmatta och går i shorts varma dagar. Det är härligt!

körsbärsblomma
En som verkligen njuter av värmen är Kean som solar sig stekhet på gräsmattan, och nu kom jag på (igen) att jag måste köpa fästinghalsband till honom. Det finns gott om dom små krypen i år och det är mindre trevligt.

kean_dobermann_solar

Nu i helgen har vi firat min morbror som fyllt 50 år. Vi har skramlat o samlat allihopa till en eu-moped och Nicke roddade med affär och upprustning. Fixade lite småfel och putsade upp den glänsande hallonröd. Jag tecknade en bild och ramade in, Joline likaså. En korg med drickbart, skumpa och 50 röda rosor blev det också. Jag tror han blev glad och nöjd! ;-)

moped

Röda faran! :-P

teckna

Blyertsteckningar från mig o Joline. Jag har använt blyerts + tusch och sen doppat den i kaffe, därefter fyllt o med svart tusch o lite skuggor. Samt rivit kanterna! ;-)
Joline har gjort tro – hopp & kärlek med kinesiska tecken.

9

En för året första sväng till norra Öland har det också blivit och givetvis ett stopp på vårt favoritställe Sandviks kvarn.

5
Veckan som gått har Nicke haft semester och blandat med sjuka barn har vi fortsatt förbereda inför gårdagens kalas. Ett par smörgåstårtor till leverans och en o annan rabarberpaj har också passerat…

6

rabarber_paj_rabarberpaj

1

Vi har även lunchat på tu man hand i Kårehamns fiskerestaurang.

kårehamn

3
Sååå gott, och stämningen, miljön vid havet är bara så mysig!

Nu ska jag snart börja förbereda söndagsmiddag, packa jobb o skolväskor sen börjar allvaret igen. Orkade du läsa ändå hit? Lämna gärna en kommentar o sänd mig lite energi… Senare i veckan ska jag också presentera vinnarna av D´Elidas chilisåser. :-P
Kramar till er mina finaste. ♥

Provläs/baka ur Kakor och desserter med LCHF

Nu kan du också provläsa och bläddra i min tredje bakbok!

Klicka in på länken nedan så uppenbarar sig 18 sidor ur boken!

Kakor och desserter med LCHF

Där finner du också fyra goda recept som du kan provbaka, bla
Blåbärsmousstårtan, Rabarber- och kanelmuffins,
Apelsinrutor och Kokos- och hallonmazarin.
IMG_2766IMG_2990

 

 

 

 

 

 

IMG_0229IMG_2869

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Passionfruktscheesecake
http://www.recept.nu/leila-lindholm/kakor-och-tartor/frukt-och-bar/leilas-goda-rabarbercheesecake/

Använde som vanligt Leilas grundrecept men bytte till 3 dl passionsfruktspuré+ 1,5 dl socker och några passionsfrukter.
Gelen ovanpå är 2 dl passionsfruktspuré, 1,5 dl socker,
3 passionsfrukter och 3 gelatinblad.
Jag la gelatinbladen i kallt vatten, blandade passionsfruktspuré, socker och passionsfrukter och värmde detta lite, blandade sen i getlatinbladen och hällde över kylskåpskall cheesecake.
 
Färdig passionsfruktspuré hittar du här:
Rabarber vad är det?

IMG_1492Många undrar ofta vad är rabarber, inte alltid så lätt att veta men rabarber klassas som en bladgrönsak, en flerårig ört.
Botaniskt tillhör den slideväxterna.

Många saknar ju äpplepaj mm, äpple och andra frukter är inte LCHF och det är därför som rabaren här kommer in.
Jag hävdar ofta att när man bakar med rabarber det är då man märker hur väl rabarbern kan ta äpplets plats!

Rabarber innehåller naturlig äppelsyra, precis som många andra syrliga frukter så som äpple, druvor och  även rönnbär.
Äpplesyran är också ett konserveringsmedel och betecknas E 296.

Den innehåller också oxalsyra och är den syra som man ska försiktig med om man har problem med njurar och barn ska undvika det. Oxalsyran är det sträva i rabarbern.”Rosenhagen” är en sort med låg andel löslig oxalat, vilket är den som anses potentiellt farlig. Det är ändå bladen som har den högsta halten. En vuxen behöver äta 5 kilo blad för att komma upp i farlig dos. De som då har njurproblem och en fallenhet för vissa sjukdomar som njursten, gikt, och reumatism som bör undvika rabarber, och de bör dessutom undvika t.ex. spenat, som har ungefär samma oxalsyrahalt som rabarberstjälkar, och te och persilja, som har högre halt oxalsyra än rabarber. Läs här

Rabarbern innehåller 5,5 gram kolhydrater per 100 gram och av dem är endast 0,3 gram fruktos!

Så använd raberber istället för äpple som ju också är en av de fruktosrikaste frukterna och fruktos är inte ett bra socker i överdriven mängd.

Rabarber finns ju numera så gott som alltid att få tag på i frysdisken!

 

Bloggar etiketter: