Fet mat farligt?

I min tidigare recension av boken Vad vi ska äta! Och varför! av Gunnila Blomberg, får vi veta att många folkslag som Westeon A Price undersökte på sina forskningsresor åt en mycket fet kost hela  80% av energin kom från animaliskt fett. Vi ska också veta att det fanns folkslag som bara åt 30% fett, men INGA folkslag åt rent vegetariskt som Price mötte.
Alla dessa folkslag hade en perfekt hälsa.

Idag skriver Jonas Bergqvist ett bra inlägg om LCHF eller Paleo och vad är skillnaden och det han där bla skriver är två punkter som LCHF vilar på:

*Kolhydratsnål, fettrik mat: Energin ska komma från fettet, kolhydraterna hålls på en låg nivå. Protein äts i måttliga mängder.
*Ren, naturlig mat: Man bör undvika processad mat. Ät det som naturen har skapat.

Han nämner också att detta är svårt idag då allt är så förorenat och många äter industriuppfött kött/fisk och hårt processade mejerier.
Så att vi blir tvungna till kompromisser är givet, vi kan inte (tyvärr) gå 10.000 år tillbaka i tiden. Livet är annorlunda idag och detta får vi anpassa oss till efter bästa förmåga.

Men tillbaka till fet mat och den första punkten i Jonas definition av LCHF. Energin ska komma ifrån fett och vi ska äta lågt med kolhydrater och måttligt med protein. Båda dessa uttryck är ju lite luddiga för vad är lågt och vad är måttligt?

Men då jag vet att Jonas läst Gunnilas bok och är väl förtrogen med Weston Price, får vi anta att ca 75-80% fett behövs för att hämta energin från fett och lågt kolhydrat bör väl då uppnås till ca 2-5% ( strikt o liberal) resterande torde då betyda protein, dvs ca 15 %.
Ser man då på mitt tidigare inlägg om att jag numera försöker inrätta mina portioner till just moderat med protein och fortfarande lågt med kolhydrater så landar jag i just denna siffer-kombination.

Detta betyder ju på INGET SÄTT svält, ifall nu någon läsare får för sig det. INGA folkslag som Weston Price mötte svalt, de hade som ni säkert mins prefekt hälsa.

Lite intressant blir det ju också att se på hur denna fördelning ca 80% fett ca 15% protein och ca 5% kan fördela sig i gram över dagen, eller hur?

Om man då kikar på mina siffror då jag för tillfället väger maten för att lära om vad en “moderat/måttlig mängd protein” är för mig.
Så innebär just denna fördelning i runda slängar:
170-200 gram fett
60-75 g protein
10-20 g kolhydrater

Detta fördelat över hela dagen det gör att ex middagen kan bestå av:
70 g fett, 45 g protein, 12 g kolhydrater

Känns som att man äter LCHF om man ska se till siffrorna, om det nu är viktigt med bokstavskombinationer…
Kan också  tänka att nästan bara äta fett till en måltid borde varit oerhört vanligt bland inuiterna och troligtvis våra samer också.
Inuiterna har vi ju fina dokumentationer av både från Wilhjalmur Stefanson och Weston Price. Så rädda för animaliskt fett i stor mängd behöver vi nog inte vara.

 

 

 

Bloggar etiketter: , , ,

Flytande föda – att dricka sig mätt

Idag går mina tankar till äggmjölken, varifrån denna superuppfinning spungar ifrån har jag ingen aning, men en av de bästa uppfinningar i matväg är det nog. Tänk bara när jag tidigare i år åkte in för akut brusten blindtarm och min goa familj åkte upp ett par gånger om dagen med äggmjölk!

Vem kan överleva en sjukhusvistelse som LCHF´are?

I synnerhet när du som nyopererad bara får äta flytande föda… glutenfri välling kan få vem som helst att kräkas, kan jag intyga.

Drick denna goda äggvälling till frukost eller lunch eller som en god värmande kvällsmat, den landar som bomull i magen och gör en mätt och belåten i många timmar.

Hur gör jag min matiga välling, kanske någon undrar?
Jo, jag tar rumsvarma ägg – 1 helt ägg och 2 gulor, mixar dem med kakao säkert 2 tsk eller mer.
Kokar upp 2 dl vatten och runt 40-50 gram osaltat smör och/eller annat gott fett som kokosfett med eller utan smak.

Jag låter smörvattnet koka upp flera gånger och häller i lite i taget och mixar ca 3 gg, allt för att vara säker på att äggmjölken kommer upp i över 70 grader. Rå äggvita innehåller avidin och är ohälsosamt i stora mängder och ofta.
Varför?
Avidinet binder vitaminet biotin som finns i äggulan.
För mer info om detta läs här  en lång tråd på Kif.

 

 

Bloggar etiketter: ,

Bakery+ Mariannsocker äntligen här!

Ja, äntligen så har jag och Stevia Vital (deras pressrelease) fått till den perfekta blandning av erytritol och stevia.
Sötningen heter Bakery+ men har gått lite under arbetsnamnet Mariannsocker!

Nu kan den köpas till ett bra pris. Skriv “bakeryplus” i webbshoppen och ni alla får 10%!

Denna sötning är perfekt på två sätt, du behöver bara en enda påse och den ger inga bismaker av varken stevian eller erytritolen!

Man kan också söta rätt rejält om man vill och ändå går inte stevian igenom. Mariannsockret är något lite sötare än “min blandning” och det ger den fördelen att man inte behöver ta lika mycket och sötningen blir därmed dryg. Min rekommendation till en normal kaka blir 2 msk.

Gör du en kaka med topping eller fyllning tänk som så här:
Till en normal kaka 2 msk. Fyllningen och topping till en normal  kaka bör räcka med 1-1,5 msk.
Givetvis ska man alltid dosera sötningen efter hur sött i övrigt övriga ingredienser är, ex vanilj och bär är ju söta i sig. Beska kräver mest så som kakao, sura kräver lite mindre än kakao men mer än det som upplevs sött.

Var inte rädd för att smaka lite på smeten och rör i mer om det behövs, och gör noteringar varteftersom du bakar, så hittar man strax sin egen nivå.

Alla recept på bloggen är nu omvandlade till Bakery+. Givetvis går det fortfarande att blanda själv enligt min uppfinning: 3 msk erythritol + 1/4 krm stevia = 2 msk Bakery+

Gott baknöje!

 

Bloggar etiketter: , , ,

Förändra världen…

Det har legat som en inre önskan sedan jag var ca 30 år, och när jag lägger ner stor tid och energi på något så är det för att jag tror det betyder något och kan göra en skillnad.
Exempelvis detta bloggande har fått den betydelsen också. Jag startade bloggen (mitt första inlägg) för att kunna bjuda frikostigt på matrecept och min uppfinning av goda bakverk med kokosnötsmjöl och vid den tiden så visste jag inte att det skulle bli en bakbok, men tanken gick att Om det blir en bakbok så måste jag finnas till hands för att ta ansvar och ta hand om mina recept “mina barn”.
Så här är jag och bloggar!

Det tog inte många dagar innan jag insåg att jag måste blogga om allt som rör kost och hälsa utefter min förståelse och intresse. Insåg att bara blogga om mat och bak är inte jag.
Så allt sedan dess har bloggen fått innehålla allt av mina tankar omkring kost och hälsa i en salig blandning med recept på både mat och bakning.
Jag tror och hoppas denna saliga blandning är uppskattad och jag skapade/ar ju (givetvis) en sådan blogg jag själv skulle vilja läsa.
Jag gillar ju lite av allt, så därför ser bloggen ut som den gör. Jag gillar att dryfta om mycket och gör det också på gott och ont ;)

Om jag kan förändra världen? Ja, men inte ensam,  om vi är många så sprider sig vågorna och sakta men säkert så sker förändringen.
Jag får ju faktiskt många mail privat (som man kanske inte tror)som är helt fantastiska och långa berättelser om vad “jag” betytt för hela familjen och många korta mail där man “bara” tackar “för sitt liv”.
Tack alla ni som gjort detta, det lyfter mig och gör att detta bloggande känns meningsfullt.
Man tackar för att min bok och min blogg som gör att man kan äta LCHF hela livet ut, att familjen kan hänga hänga på. Att kosten inte blir något skumt, flummigt och “sektaktigt”/extremt. Det är där jag betyder något och det är där jag bidrar och förändrar den del av världen som kommer i kontakt med mig och mitt arbete inom LCHFsfären.
Jag är oändligt tacksam att jag får lov att bidra till andras hälsa och gott mående och också få stå för lyxen i deras tillvaro!

Detta gör att jag ganska lätt släpper påhopp och annat elände som alltid drabbar den som bloggar om ibland svåra saker och också vågar ha en åsikt.

Lite dagens tankar från mig

 

 

Bloggar etiketter: , , ,

Vad är svält?

Ja bortsett från det uppenbara…

och var går gränsen för för lite kalorier?

Det verkar florera rykten om att när man nollar (äter inga kolhydrater) då svälter man.
Så är det givetvis inte.
När man nollar äter man protein och fett  och fortfarande i helt adekvata mängder.
Man kan roa sig med att räkna ut i minmat.net, om vi ponerar att jag inte äter grönsaker idag så kommer mitt kcal upp i runt 1800. Det är inte svält.

Man kallar pulverdieter för svältmetoder och de sopporna innehåller max 500 kcal om dagen.
Googlar man om dessa gränserna för svält får man inte riktigt fram några siffror, men det verkar som att 500-750 kcal räknas som svält.

Då inser ju den som kan räkna att ex min måltid inte är ens i närheten av svält.

Några inom lchf-sfären rekommendera ibland kalorireduktion, genom att exempelvis hoppa över en måltid. Detta är ju vad många gör som ägnar sig å PF/periodisk fasta. Många tror jag inte förstår vad PF är, utan tror det är ett slags svält. Det är på sin höjd en kalorireducerad diet. Vilket ju som sagt en del rekommenderar.
När jag PF´ade så låg mitt intag allt mellan 1600-2000 kcal, dvs långt från svält.

Jag skulle säga att de som går in för kalorireducering låter sig oftast ligga runt 1500 kcal och någon har jag sett kör en trappa, dvs varierar mellan 1000 och upp till ca 1700 kcal olika dagar.

Det är så synd att  en del tror att alla som nollar eller PF´ar svälter, det är inte så alls. De  måste ha valt att inte sätta sig in i vad det innebär, synd för det blir gärna missförstånd då och felaktiga rykten florerar då helt i onödan och människor kritiserar andra människor helt i onödan.
(fast jag förstår ju inte varför man kritiserar någon överhuvudtaget för sättet man äter på, måste ju ändå få vara ett fritt val, eller?)

Så detta var en liten förklaring från min sida om vad dessa två att  nolla och PF´a betyder på riktigt och inte är det svält i alla fall.

Jag kan också notera att vissa reagerar på att några drar ner på proteinet, detta verkar tydligen också somliga tycka är fel. Så jag tar en vända med detta då det är ju det jag gör just nu. Att dra ner från mina tidigare ca 120 gram protein om dagen vilket ca betyder nästan 2 gram per kilo kroppsvikt  till ca 80 gram vilket betyder ca 1 gram per kilo kroppsvikt är exakt vad jag gör.
Vad rekommendrar man? Jag har läst lite olika dels 1-2 gram per kilo kroppsvikt, men också vill minnas det var hos Annika Dahlqvist att det sägs0,5-2 gram per kilo kroppsvikt. Hur mycket man behöver beror ju givetvis på graden av aktivitet och intensiteten i den.

För den som varit med länge inom LCHF vet också att 80-80-20 (kalorirestriktion) är siffror som Annika Dahlqvist höll för att gå ner de sista kilona. De står för protein- fett- kolhydrater. Så när människor reagerar på att några minskar eller drar ner på proteinerna så bör de också samtidigt läsa såpass noga att de ser att det, i alla fall det jag äter är en helt ok mängd, tom mer än lägsta rekommendation. Då jag mer tidigare åt protein för en som tränar våldsamt hårt, det gör ju inte jag.

Ja det blev en liten parantes om minskat proteinintag då det kan läsas att man reagerar på detta också. Möjligt att dessa personer inte gillar det jag skriver om, och det är ju givetvis helt ok, men man bör veta vad man skriver när man skriver kritik om både nolla, PF och minskat proteinintag och inte fabulera i alla fall.

 

Bloggar etiketter: , , ,

2:a på Bonniers egen topplista!

Så måste det få babblas igen om min bakboks försäljning, då det för mig är så fruktansvärt fantastiskt och inte trodde den skulle sälja så mycket.
Jag visste ju vad jag hade uppfunnit, men att andra kan se det också det är så himla kul!

Jag brukar inte kolla mer än Bokus lilla topplista varje måndag, ränner inte runt å kollar alla andra listor mer än när jag får tips om något, men idag då jag skulle kika på Litsfeldts nya bok som nu ska komma ut på Bonnier Fakta så klickade jag på deras topplista och då finner man sin bok ligga på plats 2!
Efter dukandieten och före ex: Pirelli, Tarras Wahlberg och Paulun mfl

Märkligt att se sig själv bland sånna namn…

Kommer nog aldrig vänja mig vid detta …

Bloggar etiketter: , ,

Förtydligande ang de senaste dispyterna i lchf-sfären…

Så kommer det kritik till mig, KUL!
För nu tror man att jag givetvis kritiserar Anna Hallén då  hon som man uttrycker det
” inte förordar mina kakor och bullar”.
Detta är jag mycket väl medveten om och om man läser min blogg eller i alla fall följt den under något längre tid så kan man se och läsa att jag ibland “gnäller” på flera av galjonsfigurerna när jag finner det befogat. Jag tar inte hänsyn till vem det är och Om denne kan vara till nytta för mig. ;)

Jag har tagit avstånd från flera kända LCHFáres  ståndpunkter och vissa “kappvänderier”. För att nämna dem vid namn så är det:
Colting, Kostdoktorn, Skaldeman/LCHF-magasinets redaktion och också Anna, ibland på bloggen här ibland bara i deras trådar. Kanske har jag glömt någon, vet inte… edit: jodå glömde någon LCHFKlubben ( de som säljer carbblocker )

Så de som anklagar mig för att jag nu kritiserar Anna “för att hon inte gillar bakning” är verkligen ute och “cyklar”. LCHF-magasinet gänget gillar inte heller min bakning, som jag uppfattade det en gång  ;) Men nu när jag, som jag uppfattade det, tyckte att de fick onödig kritik så blev det deras parti/åsikt som togs.
Skulle Anna råka ut för liknande påhopp, som jag uppfattar som påhopp och min åsikt överens stämmer med Annas, hade det varit hennes parti/åsikt som tagits/delats. Jag  tar alltså ALDRIG parti för en person, jag tar parti för en sak/åsikt.

Bara så ni vet, ni som mjöligens inte visste detta och kanske läser min blogg som “fan läser bibeln”, det verkar finnas sånna som läser den så??

Sedan kommer vi nu till en viktig sak ang dagarnas sista tjaffs. Jag kommenterar ALLAS KOMMENTARER till Annas inlägg, allt sammantaget är det jag reagerar på inte enkom Annas inlägg utan mest den allmänna uppfattning och reaktionen på inlägget!

Det är då man ser hur folk läser ett inlägg och om man läser de motsatta kommentarerna får man en uppfattning om hur ett inlägg OCKSÅ kan läsas.
Det finns givetvis alltid en kör av “hejjaklack” till en populär blogg och de som då vågar (inte så många gör det) säga motsatsen blir som regel alltid påhoppade av denna hejjklack. Detta fenomen kan synas överallt.

Jag själv fick uppleva det då jag trampade i klaveret och skrev utan att väga mina ord på den berömda guldvågen då vid tiden för “LCHF-magasinets oförstånd att förstå inlägg/bakning”, där fick jag mina fiskar varma av dem och jag inser att det var delvist rätt, jag hade inte vägt mina ord på guldvågen utan skrev i någon form av upprördhet. Detta har jag ju egentligen redan lärt mig att “sitta på fingrarna” när det “viner”. Har tidigare varit en offentlig figur i annat internet-sammanhang  där jag fick möta skit var och varanna dag och därmed fick jag en superträning i hur uttrycka sig på nätet i skrift.
Vilket är jätte svårt, men så länge man “sitter på fingrarna” och “sover på saken” och “väger orden på guldvåg” så bukar man gå fri från konfrontationer.

ja ja nog dravvlat om saken, ville bara förtydliga till de som inte vet vem jag är och vad jag gjort ;)

 

 

Bloggar etiketter:

Varför i herrans namn kan inte folk bara få äta och göra som de vill?

Den frågan ställer jag mig idag då man mer och mer inser att det finns läger inom LCHF….
Ett läger “spottar” just nu på alla som vill prova olika strategier, vilket gör att de som just nu provar och experimenterar känner sig nödgade att försvara sig.
De hävdar att detta bloggande om att prova strategier är skadligt för LCHF, jag skulle hävda att detta “spottande och fräsande” hit och dit det är nog det som skadar LCHF mest!

Jag är övertygad om att de allra flesta är vuxna nog att själva avgöra om de vill hänga på och testa vad som passar en själv bäst.
alla (utan undantag) brukar hävda med bestämdhet att “alla är olika” “olika saker funkar olika på olika människor”  eller vad fasen de alla brukar vara noga med att skriva och säga.

Men varför då gnälla när folk försöker hitta sitt sätt? OM olika funkar olika så finns det väl ändå inget annat sätt att ta reda på det än att just prova olika, eller? Eller har vissa en sådan oerhörd stor förmåga att exakt veta vad man ska göra och inte kan se att andra behöver göra annat. Jag reagerar alltid på när folk tycker att det man själv gör är enda rätta vägen, det blir jag oerhört allergisk mot. Återigen visar man att man ska ha “alla in i en och samma fålla”, men världen ser inte sådan ut och kommer aldrig att göra det…

Några passar det att nolla helt, några äter paleo, andra äter UFO, ytterligare andra äter en liberal LCHF och några äter 1-2 gånger om dagen och andra 3-4 gånger, några fastar och äter därmed också 1-2 gånger omdagen, men av någon outgrundlig anledning så går somliga i taket (??) av att det kallas PF (periodisk fasta, vilket främjar träning) men säger man att man äter bara 2 gg dagen så blir det säkert ok….
många vill ha LCHF-fikabröd ( det bespottade lägret och “spottarna nu” ” spottade” just på dessa bakarna för ett tag sedan…), andra vill ha bröd med gluten i, några tillåter sig frukt och andra choklad, några äter Atkins, några äter vad skit som helst, andra är supernoga med matens renhet från tillsatser,några reparerar sig biokemiskt, ytterligare andra vill kolla via blodet om de är i ketos och om det får fart på både träning och viktminskning och andra vägrar säga LCHF och kallar det istället lågkolhydrat (har jag glömt något?) och så lilla jag som också provar  lite av varje ;)

 

Bloggar etiketter:

Styrketräning och min fasta mm

Nu har det gått exakt tre månader sedan jag började styrketräna och det händer något! Ja inte på den fördömda vågen, men i min rygg! :)
Märker en stor skillnad i att jag inte blir så trött i ryggen, inser att om jag inte haft dessa tre  månader i ryggen ;) hade jag aldrig fixat att stå upp i 6, 5 timmar för en konsert…
Så nu när det skulle till att lösas ett nytt kort så blev det ett årskort. :D
Om inte så för min rygg måste jag fortsätta på inslagna banan.

Fastan kanske någon undrar, ja 24 timmars fastan funkar inget vidare, vet inte varför för det var inte svårt egentligen.
Däremot har jag nu ändrat lite i min mat, dvs jag nu provar att dra ner ännu mer på proteinerna försöka ligga runt max 20%  protein och öka fettet till att ligga runt 75-80% och så får mina små kolisar ta en plats av ca 1-5%.
Detta har legat som en tanke allt sedan jag fick en kommentar från en läsare om att dra ner på proteinet och då måste jag ju äta mer fett för att bli mätt.

Jag tänker nu äta bara fett varje morgon, dvs jag ska prova kaffe redan på morgonen med mkt fett i. Jag har ju bara druckit vatten tidigare.
Detta som ett sätt att öka fettintaget över dagen.
Jag tror kroppen vänjer sig vid ett sätt att äta att det nog inte skadar att göra en liten ändring, det var också en kommentar tidigare om det. Så nu gör vi en liten förändring på när maten/fettet intas. Dvs en kopp kaffe med massor av kokosfett/smör i på morgonen. Sedan blir det till lunch 3-4 ägg ( med ca 2 borttagna äggvitor) stekta i mycket smör eller en äggmjölk-kokosfett/smör och middagen en kött-fiskbit på max 250 gram och grönfoder med smör. Ska räkna i några dagar så jag ser att jag ändå får i mig vad jag bör.

Då kroppen, enligt de som kan, vänjer sig även vid träning så kommer även styrketräning from nu ändras lite. dvs nu blir det fler set, jag kommer “chocka”  kroppen i dag med 3 set istället för två! Kommer försöka ändra sättet dvs vikten, seten och repititonerna varje månad, så inte kroppen lägger sig på en nivå och får för sig att “där ska vi vara”. Skadar inte å ruska om den för att sedan gå ner lite, för att sedan gå upp lite igen osv. Ja det blir en taktik som ska prövas i alla fall. Det blir fortfarande tre gånger i veckan, känns som det passar bra.

Så det nya blir nu mindre protein och mer fett och  3 set.

Får säkert anledning att återkomma med hur detta funkar och om det  till äventyrs kan hända något på den däringa vågen, eller på byxorna…

 

 

Bloggar etiketter: , ,

Omega 3 oljor och miljögifter

Då jag igår skrev ett inlägg om den norska odlade laxen så kommer det också frågor och undringar om den omega 3 olja som jag rekommendera (och fler andra inom LCHF) Oil4Life. Jag kontaktade Mikael på Oil4Life och undrade över oljan och miljögifterna och även om den olja som from september kommer säljas istället för  Oil4Life.
Svaret är:

Oil4Life samt även den nya oljan som lanseras i September (ArcticMed Omega-3 Premuim) renas från miljögifter och uppfyller mer än väl de reningskrav som EU ställt för fiskoljor.
ArcticMed Omega-3 Premium  är en ny högkvalitets Omega-3 på väg ut till marknaden i september med naturens kraftigaste antioxidant (hydroxytyrosol) från oliver som oxidationsskydd.
Teamet bakom denna olja har i flera år jobbat med fettsyraanalyser och korrigering av Omega-6/Omega-3 ratio.
Behovet av att använda sig av en högkvalitativ stabil naturlig renad fiskolja med ett optimalt skydd mot oxidation har gjort att man nu valt att själva tillverka en sådan produkt.
I samarbete med Europas ledande laboratorium för fettsyraanalyser (Tyskt) har man även tagit fram fettsyratestet, ArcticMed Testkit (ett enkelt självstickstest)
Testet visar din fettsyraprofil med 26 fettsyror med angivande av bl a Omega-3 index, Omega-6/Omega-3 ratio, transfetter, cellmembranflexibilitet, oxidativ stress, Omega-3,-7,-9 värden.
Man kan köpa testet innan lansering genom att skriva till Micke på info@arcticmed.se

Bloggar etiketter: , ,