Skördefestgratäng


Hej på er igen!
Ja jösses va bilder jag har efter skördefesten, det kommer fler inlägg om den i delar lite senare, måste börjar sortera i allt först. Tänkte bjuda er på ett gott middagstips allt-i-ett. Väldigt behändigt, vansinnigt gott och minimalt med disk. Jag gillar gratänger med allt-i-ett. Här har jag plockar ner lite av varje; potatis, purjolök, rödlök, vitlök, morötter… Hade för mig jag att det låg några palsternackor i kylen också med men där gick jag bet, det SKA vara palsternacka i tycker jag så ta det om du har, eller köp! Byt ut en del av potatisen då bara.

Jag väljer att kalla denna rätt för ”skördefestgratäng” för det är precis vad det är; variera rotsaker och grönsaker i en och samma form utifrån var årstiden har att erbjuda. Gräddmjölken är lika delar grädde som mjölk, hälften av varje, här kan du förstås göra som du vill om du enbart vill ha grädde eller bara mjölk. Konsistensen på såsen blir krämigare med enbart grädde, å andra sidan kan du använda enbart mjölk och ”kräma” ihop såsen med philadelphiaost i, smaksak! Nähä, om jag ska ta tag i alla dessa bilder nu då… Ha en fin måndag allihopa! :-P

8-10 port
Det här behöver du : 

1 kg potatis
1 purjolök
2 morötter
1 röd paprika
1 rödlök
4 vitlöksklyftor
500 gram kassler
1 liter gräddmjölk
Salt & peppar
100 gram riven ost (Öländsk skördeost)

GÖR SÅHÄR : 
Skala potatis och morötter. Skölj purjolök och paprika. Skala rödlök och vitlöksklyftorna. Kör allt i matbereda med kniven för skivor. Vänd ner allt i en smord ugnsfast form. Skär kasslerna i skivor och sedan mindre bitar. Vänd ner i formen och blanda väl. Salta och peppra. Slå på gräddmjölken och några varv med pepparkvarnen. Gratinera i ugn ca 1 timme 175 grader. Rör om lite då och då. Ta ut formen ur ugnen och strö över osten så den får smälta ner precis före servering. Servera med en god sallad.


”Facebook-bilden”…. ;-)


Visst är det vackert med alla färger?


Vänd ner kasslerna och blanda om väl.


Slå på gräddmjölken och dra några varv med pepparkvarnen.


Riv osten som du stör över när gratängen är klar.


En god sallad med majs passar bra till.


Efter ca 1 timme i ugnen. Dags att äta!

 

Kostdoktorn dricker pepsi

och mäter ketonerna.
Han missar dock fler saker. Ingen av oss vet hur ketonerna beter sig under en vanlig dag (eller vet vi?) då han äter som han säger strikt LCHF, vad nu strikt LCHF är i detta ketonsammanhang. För strikt LCHF betyder så oändligt mycket för olika människor.
I “ketonsammanhang” är strikt LCHF – massor med fett minst 85% av energin ska komma från fett och max 12% från protein och då blir det bara ett par tre procent över till kolhydrater.

Kostdoktorn borde först haft som ett jämförelsevärde ett sådant test med “hur beter sig ketonerna i blodet under en normal dag”, sedan borde det också uppmätts vad koffeinet gör dvs kanske dricka svart kaffe? Blir ju jätteintressant om han genomför sådana också!

Eftersom detta underförstått var meningen att testa av sötningsmedel och i detta fallet aspartam (kemiskt sötningsmedel) borde det endast druckits vatten med detta sötningsmedel i för att riktigt avgöra vad är det som påverkar vad.

Så nu sprids det antaganden som kallas sanningar återigen i lchf-bloggsfären. Nu är det 100% garantier på att ” “sötningsmedel” påverka ketonerna negativt” och därmed går man inte ner i vikt. Visst kanske det är så, men OM man vill veta borde testerna gjorts på de andra sakerna först eller nu i dagarna efter och framförallt kanske man skulle först berättat allt när man anser sig veta innan antaganden sprids som sanningarna?

Jag är definitivt ingen expert på detta området, men då jag själv mäter ketoner när jag har lust, så “vet” jag också något om hur somligt påverkar min kropp, och det är inte som man kanske tror kan jag säga,  eller som “man”  kanske vill det ska vara…
Kanske jag redovisar det här på bloggen en dag…  behöver veta mer först…

Sedan kanske det mest viktiga, för de som läser lite här och där i bloggsfären lär uppmärksamma att somliga kan dricka vin, somliga kan äta grädde, somliga kan det inte. Vad säger er detta om ketoner och kost?
Att vi alla är olika och vad som gäller för en person kanske inte gäller för nästa. Sedan kanske det tom kan vara så att ibland tål man något och ibland inte! Vad kunde det bero på?

Jo, hur högt/djupt i ketosen är du!!
Ju “högre upp”  eller ju  “djupare in i” ketos du är ju mer “ketonsänkande kost” kan du äta…

Så för alla de som forskar i detta är det inte lätt…

Så när du läser om “saker och ting”, ta lätt på dem och låt dem inte bli manifesterade sanningar, låt de vara just antaganden och framför allt tro inte att du kan äta detsamma som någon annan.

Edit: Tommy Runesson ska också experimentera fast med cola zero hoppas han gör mer rätt och har mer att jämföra med.
För visst är det intressant!

 

 

Dekorera cupcakes, kakor och tårtor

Dekorera cupcakes, kakor och tårtor av Annie Rigg

A Piece of Cake

Här får du naturligtvis recept på läckra kakor, men framförallt får du beskrivningar på hur du blandar och färgar in olika sorters glasyrer och fyllningar, du lär dig hur du enkelt glaserar, gör egna spritspåsar, marsipanrosor och chokladlöv.
 
I kombination med festliga kakformar, strössel och andra färdiga sockerdekorationer kan du skapa de mest fantasifulla kakor vad sägs om cupcakes dekorerade med kanderade, ätbara blommor eller med sockersignaturer att använda som placeringskort?
 
Både roligt och vackert! Glöm inte att också låta barnen vara med och baka kakor som blir till nyckelpigor, snögubbar eller vindögda små pingviner.

  

Köp Dekorera cupcakes, kakor och tårtor här!

The post Dekorera cupcakes, kakor och tårtor appeared first on Cupcakes.se.

Mingel på konstmuseet

Kvällen i går var väldigt trevlig och spännande!
Kvällen kunde dock blivit bra mycket mer spännande än vad jag hade önskat, då Paulo Roberto dinerade med mig.
Vi satt alltså vid samma runda bord med 7 andra gäster. Linda Lomelino med Lomelinos tårtor, Elisabeth Johansson med Den ultimata boken om choklad, resterande gäster runt bordet var Bonnier folk.

Tur att Roberto satt två platser bort att vi aldrig kom att prata något djupare. För det hade kunnat bli ett samtal som kanske hade hettat till…
jag hade kanske tom blivit kallad för idiot och fått stryk på plats och ställe ;)

Jag är ju inte precis känd för att vända kappan efter vinden ;)

Bilden är från när någon (vet tyvärr inte vem) på Bonnier hälsade oss alla välkomna att gå ner till matsalen. Där serverades små goda förätter, varmrätten bestod av två rejäla röda oxfiléer och en skiva palsternacka med massor av smörsteka kantareller och en mycket god sås. Då det är stjänkrogen Rest. FOND som stod för maten var det garanterat smör i det hela.

Desserten var en liten kula hemlagad lingonglass och den var inte söt det minsta. Då jag bett om glutenfritt fanns det ingen mjukpepparkaka på min tallrik utan man hade istället spritsat lite god chokladmousse.
Jag kanske skulle tipsat kocken om kokosnötsmjölet…

Till detta serverads först lite vitt vin och sedan rött till huvudrätten. Desserten serverades det ett sött vin som jag givetvis avstod ifrån. I övrigt fylldes mitt vattenglas på hela tiden, älskar bubbelvatten ;)

För många avslutades sedan aftonen på Park, medans jag blev hämtad av Mikael min make och somnade gott i egen säng och vaknade i densamma…

och idag är det lördag och jag ska strax i väg till gymmet! :D

TREVLIG HELG!

ps. Cecilia Hagen var där och det retar mig grymmeligen att inga ord byttes med henne, för vi har ju en gemensam vän Stefan Andhé. Båda dessa utmärkta kåsörer har jag läst mycket i min ungdom. Stefan blev “vän” genom min mans ingifta moster är syster till Stefan. ds

 

 

 

Rökt lax med kalla såser, skördeost & pumpernickel


Tjolahopp vilket sent inlägg det blev ikväll, men det är ju lördag imorgon! ;-)
Vilken kanonmysig eftermiddag vi haft idag på Ekerums mat & hantverksmarknad alltså, dit ska ni åka om ni är här å far.

DÄR kan vi prata matmarknad med gediget utbud av bästa klass. Världstrevliga knallar som bjöd på både ost, korv, fjällröding, karameller, rökt kött, marmelader, marsipan, ostkaka, knäckebröd, olivoljor, bönchips, hemkokt kola, brända mandlar, sillburgare, serranoskinka, italienska ost, mögelostar, fetaostar, skördeostar, honung, glögg, kalvdans, nougat och ja gud vet allt!

När man är på marknad ska man ska ta sig tid att prata med utställarna inte bara hasta förbi och roffa åt sig ”gratis-plock” av det som bjuds även om det är trevligt att gå runt och provsmaka ditt och datt så är det snäppet trevligare att höra historierna bakom, vilka dom är, vilken tid och kärlek dom verkligen lägger ner i sitt mathantverk och så ofantligt många som tänker ekologiskt och närodlad, det är en ren fröjd och jag skulle kunna gå runt o mingla timvis, vilket jag också gjorde. Härliga bekantskaper som man knyter i samma veva. Jag återkommer till Ekerum i nästa inlägg, måste smälta alla intryck för dagen. Så länge får ni gårdagskvällens middag som jag plockade ihop tills maken kom hem. ”Gott-så-in-i-bombens-gott”… Och nu blir det SOV gott! :-P

Just de, nån som lyssnade på P4 Kalmar i eftermiddags runt kvar i fyra sådär? ;-) Mitt i allt där på marknaden så råkade jag komma med i direktsändning i radio också med Lennart Palm. Vilket energiknippe, han gjorde ett bra jobb där han rusade fram och snappade upp både de ena och det andra. Nä, nu är det god natt och sov gott Öland! Ses imorgon. Då ska vi vi gå på sköldpadds-museum och senare på kvällen hälsa på liemannen…


Är man på tur runt skördefesten så är det skönt att bara komma hem, lite trött i benen och svänga ihop en enkel men ack så god middag av ”dagens fynd”. Här blev det förstås skördeost som fick sällskap av hemkärnat smör & flingsalt på pumpernickel. En trevlig liten förrätt medan potatisen till laxen kokar.

Varmrökt lax och kalla såser kan aldrig bli fel. Här hittade vi två såser inne på Nisses fisk som vi provade. Romsås kan man göra vansinnigt goda själv men man måste smaka sig fram bland utbudet också, särskilt om det är fiskhandlaren själv som rekommenderar. Klart godkänd. Den andra såsen som hette ”favoritsås”, var lite söt i smaken och påminde mycket om remouladsås, fantastiskt god, den tycker jag ni ska prova om ni stöter på.

Ölandsost - skördeost med smak av pepparrot

Nisses fisk (facebook-sida)

Borgens romsås (finns att köpa på Nisses Fisk)

Blomlöfs rökeri favoritsås  (finns att köpa på Nisses fisk)


Varmrökt lax från Nisses Fisk i Borgholm… Vissa gillar ändbitar och vissa gillar mittbitar, då får man liksom ta bägge två! ;-)


Skördeosten gör sig exemplarisk ihop med en bit pumpernickel och hemkärnat smör förstås.


Pressad citron på en god bit varmrökt lax är som heaven… Behövs egentligen inte mer!


Det var gårdagens middag de från allehanda skördefest-inköp.

Skördefesten på Öland 2012, del I


Första anhalten igår eftermiddag blev matmarknaden i Köpingsvik. Lite fattigt kan jag tycka på den korta kyrkallén men alltid en början! Kräsen marknads-toka som jag är inte lätt att tillfredsställa :-P

Här i Köpingsvik som förra året blev ”Årets Ölandsby” skedde också invigningen senare på kvällen. Vi valde dock att åka dit strax efter öppningen vid 15-tiden och som ni ser så är det inte folkstormning ännu men från senare rapport så var det väldigt mycket folk. Trevligt! Skördefesten i år går i vikingarnas tecken och idag fredag är det både matmarknad & vikingmarknad så en liten tripp till får jag allt göra.

Förresten så har våra barn i Köpings skola vikingdag idag. Dom ska kläs i tidsenliga kläder och verka vid Klinta bodar. En dag som jag tror att många av barnen sett fram emot. Ska bli spännande att höra sen. Vi åker nog en sväng till Ekerum i eftermiddag också när barnen slutat skolan. Ännu en matmarknad! ;-)

Å en sak till; Årets skördefestost får ni bara inte missa. En len, krämig, salt ost med smak av pepparrot. Nu fick jag nog med allt! :-P

Ja, ses sen då…


Kyrkalléns marknadsgata.


Brist på vackra iögonfallande dekorationer med färgglada pumpor, frukter och blommor är det då inte… Sååå vackert allting!


Lillmunken, Jörgen Blomqvist kanderade mandlar och kokade heeeemska klubbor med drakblod och häxblod! Populärt bland barnen. :-P


Favoriten!


Huaaa…. ;-)


Björnchoklad och drakblod…


Tant Iris (Ingrid Robertsson) visade upp sina för tiden passande ”Köpings-vikingar”… En sån vill jag ha, så jag måste hitta henne igen! ;-)


Anne-Marie Jonasson syntes som vanligt med sina vackra kransar som hon binder. Som dörrkrans, bordsdekoration, till graven eller varför inte som mobil hängande över ett dukat skördebord!


Matstånd fanns lite här och där, allt från grillat, korv, hamburgare, kantarelltoast, ärtsoppa mm…


Och ärtsoppan, ja den stod självklart hemvärnet för med sina tryckkokare. Mysigt tycker jag.


Här ser ni stora scenen iordningställd inför invigningen senare… Vi hoppade över det och åkte hem o fixade till lite god kvällsmiddag eftersom kära maken kom hem från en flyttresa med jobbet precis. Mer om den midagen kommer lite senare…

 

Pizza med dinkel


Igårkväll bakade vi pizza med dinkel. Jag brukar ju förespråka det goda durumvetemjölet till pizzadegar men detta var inte så tokigt faktiskt. Bottnen blir mer mättande kan jag tycka och lite ”nötig” i smaken, helt klart värt att prova som omväxling och som nyttigare alternativ.

Som ni ser så har jag bland annat använt dinkelflingor i degen som fick svälla under långjäsning i rumstemperatur, detta kan ni naturligtvis utesluta och bara använda dinkelmjöl, ta då i så fall ca 500 gram dinkelmjöl totalt.

2 runda pizzor
Pizzadeg :
½ pkt jäst (25 gram)
3 dl kallt vatten
2 dl dinkelflingor
200 gram siktat dinkelmjöl
knappt ½ dl rapsolja
½ tsk salt

Dinkelmjöl till utbakning

GÖR SÅHÄR :
Häll upp flingorna i en rymlig skål. Använd en stor, rymlig skål, rör ut jästen med vattnet i skålen. Tillsätt dinkelflingorna och oljan. Rör så allt blandas ordentligt. Täck med plastfolie. Låt stå i rumstemperatur ca 6-8 timmar. Ta sedan upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig, här får du använda extra mjöl vid sidan om tills du får en klibbfri deg. Dela degen i två delar. Tryck varje deg på lätt oljad ugnsplåt. Lägg på valfri fyllning, grädda i 250 grader ca 10 min.


Dinkelflingor är perfekt att använda till bröddeg eller som här till pizzadeg som får ”kalljäsa” under längre tid.

Pizzasallad :
1/4 vitkålshuvud
en kastrull kokande vatten
2-3 korkar ättika (Perstorps ättika)
3/4 dl solrosolja eller annan matolja
2 msk vatten dl vatten
1 tsk strösocker
2 tsk salt
2 msk oregano
1 tsk finmalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Strimla vitkålshuvudet med osthyvel för bästa resultat. Om du lägger vitkålenhuvudet i en stor matkasse så kan du hyvla utan att du får vitkål i hela köket! Lägg sedan all salladen i ett durkslag. Koka upp vattnet & häll det över salladen. Skölj sedan under kallt vatten och låt rinna av. Använd en rymlig plastbunke med tätslutande lock till salladen eller en plastpåse. Tillsätt alla ingredienserna, på med locket och skaka om burken/påsen väl. Förvara sedan i kylskåp! Hållbarhet : 1 vecka.


Pizzasallad till är ett måste, annars ingen pizza! ;-)

Dripp, dropp och gröna drömmar…


Satt o funderade i morse vid frukosten om det ändå kunde sluta regna nån gång!?? Om höstsolen kunde göra sig besväret att hälsa på lite nu när det vankas skördefest? Jag vill ju gå runt o strosa på marknaderna i ljummen höstsol och bara njuta, har ju liksom haft den illusionen i bakhuvudet i flera månader å så sätter det igång och regna som aldrig förr??

Trotsade i alla fall det blöta vädret och tog en sväng med kameran, å se där på slutet då kom väl solen till slut, så nu jädrans e de bara att hålla alla tummar och tår att morgondagen start på skördefesten inleds med SOOOL! :-P

Dr Sofie Hexebergs bakbok Kakefest!

Denna bakbok Kakefest av den norska läkaren Sofie Hexeberg kom hem till mig i veckan.  Vilka härliga bilder och fin variation av bakverk!
Fin genomgång av sötningsmedlen erytritol och stevia, hon använder också ibland tagatesse, detta sötningsmedel finns inte i Sverige vad jag kan förstå.

Väldigt roligt att en norsk läkare har skrivit en kakbok! Så underbart befriande att en läkare har en så sund och verklighetsförankrad syn på LCHF och vårt behov av fika och fest!
Dr Sofie Hexeberg säger:
“Jeg synes det er greit å gi befolkningen sunne alternativer. De færreste klarer å leve på ren steinalderkost. Enhver reduksjon av sukker og mel (stivelse) er etter min mening positivt.”

Precis min mening också!

Här ser ni goda glassar och en Charlotte russe!

 

 

 

Jag kommer helt klart testa lite ur denna bok här framöver!

 

 

 

Bloggar etiketter: ,

Del 7, Vitamin D3

Den lag som ska skydda skadar – på grund av ignorans

Den här veckan har det fullkomligt vimlat av vitamin D3-artiklar. Dels om en spansk studie på gravida, där man efter födseln sett på barnens intelligens, hjärnans utveckling, och precis som förväntat, så konstaterar man att ju högre D3-koncentration hos kvinnan, desto bättre utveckling blir det av hjärnan hos barnen. Sedan kan man också läsa om en tragedi som beror på vitamin D3-brist. Det handlar om ytterligare ett fall av medfödd rakit.

 

Den spanska studien är ju intressant, för den bekräftar vad många redan tycker att vi vet. Det är farligt för fostrets utveckling generellt om modern har vitamin D3-brist. Alla känner säkert till att D3-vitaminförespråkarna anser att det finns ett samband med grav vitamin D3-brist hos den gravida och autism hos barnen. Det är faktiskt i Sverige, i Stockholm som man sett att fler barn än förväntat föds med autism i den somaliska gruppen. Det har varit skriverier i tidningarna, men ingen verkar vilja läsa in sig på den senaste forskningen. Möjligen pågår en svensk studie som aldrig borde fått godkänt av Etikprövningsnämnden. Själva interventionstiden är så kort = tre månader att det inte är lönt. Det tar nämligen cirka två månader innan man får upp en koncentration av 25(OH)D. Doserna av förhoppningsvis vitamin D-TRE och inte D2 är så låga att man inte kan förvänta sig något speciellt i effekt. Som vanligt så jämför man närmast nolldoser med nolldoser. Man verkar helt enkelt inte vilja veta om man kan göra något för gruppen somaliska kvinnor och deras överrepresentation i födandet av autistiska barn … Det är inget enbart svenskt fenomen med ökad andel autistiska barn bland somalierna, den höga förekomsten ses även i samma grupp i Kanada.

 

Man planerar alltså att dela in 150 somaliska kvinnor som bott i Sverige i två år, i grupper, där 90 kommer att lottas till noll = placebo, 800 enheter och 1600 enheter i D-droppar. 60 kvinnor kommer att få ljusbehandling, varav 40 kommer att få äkta UVB och 20 låtsasljus.

Blodanalyser av betydelse för D-vitamin och skelettomsättningen kommer att tas vid 5 tillfällen: före, efter 6 veckor och efter avslutad behandling (12 veckor) samt under uppföljning 18 och 24 veckor efter behandlings start. Bentäthetsmätning ska också göras.

 

Varför är jag nu så kritisk över denna studie? Där målet är att jämföra effekter av respektive behandling (D-droppar via munnen och UVB-ljus) mot placebo samt att jämföra de båda behandlingarna. Jo, det är redan gjort studier med betydligt högre doser D3, tex. En ganska ny där man givit 4000 enheter dagligen. Det finns faktiskt professionella forskare som är världserkända för sina vitamin D3-kunskaper, en heter Reinhold Vieth. Han konstaterar att före 1997, så var den rekommenderade dygnsdosen D3 för nyfödda och barn 400 IU, alltså 10µg. Med andra ord en tesked D-droppar eller torsklevertran = 5mL. Jag har genom åren samlat på mig ett stort antal gamla läkarböcker och jag konstaterar, det finns ingen förklaring till denna mängd, den här teskeden, annat än att det är den mängd som förhindrade och botade engelska sjukan. Alltså en ren iakttagelse via ögonen. Sen, tror jag, via ett konsensusbeslut, det betyder ungefär handuppräcknings-röstning, så beslöt man att vuxendosen/behovet av D, det blev nog bra med halva barndosen. Väldigt ologiskt.

 

Varför är jag då upprörd? Jo, man kan lägga pengarna på relevanta studier, slippa göra samma sak som andra gjort. Man kan göra alla nya och gamla studier om vitamin D3 till obligatoriskt arbetsmaterial för alla legitimerade sjukvårdsutbildade. På så sätt skulle vi slippa att fortsatt behöva läsa om sådana tragedier, där gravida kvinnor har så låga vitamin D3-nivåer att deras nyfödda bebis är född med medfödd rakit. Barnets skelett är så skört att skelettbenen bryts under den tid det tar att föda fram barnet. Det är väl förfärligt? Tänk ett sådant lidande för den lille nyfödingen med mängder av brutna ben. Sen, sen så noterar sjukvårdspersonal dessa benbrott och med stor sannolikhet kommer då den ena eller båda föräldrarna att anklagas för barnmisshandel. Föräldrarna fråntas vårdnaden av sitt-sina barn, påfrestningen psykiskt kan bli för stor så att föräldrarna separerar, de kan hamna i fängelse, deras barn kan adopteras bort, mot de biologiska föräldrarnas vilja.

 

Kom ihåg, för att det ska gå över vitamin D3 i bröstmjölken, så måste den ammande kvinnan själv ha en D3-nivå över 125 nmol/L, minst. Det tar två månader innan man kommer upp i koncentration även om man tar en daglig hög dos. Det föds barn med engelska sjukan än idag. Även i Sverige. Det har skett en ökning av rakit med flera hundra procent i England. Ju mörkare hud, desto svårare att få upp sin D3-nivå. Ju längre norrut vi bor, desto kortare tid på året kan vi bilda vitamin D3. Vi kan inte bilda D3-vitamin genom glasfönster. Det är så gott som omöjligt att äta sig till en hög vitamin D3-nivå. Det är inte enbart skelettet som blir dåligt och felaktigt utvecklat vid D3-brist, även de inre organen tar skada, inklusive hjärnan. Det är säkert så att en hög dos D3-vitamin trivs bäst med litegranna magnesium. Magnesiumbrist är nog rätt vanligt. Jag kommer vid ett annat tillfälle att lista de vitaminer och mineraler som D3-vitaminet samarbetar med.

Lite länkar

http://alltomvitamind.wordpress.com/category/pregnancy/

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jbmr.463/abstract;jsessionid=E2958417655C01EA183C2FBD70108F6F.d01t03

http://alltomvitamind.wordpress.com/category/autism/

http://www.vitamindcouncil.org/vitamin-d-during-pregnancy-may-be-critical-for-infant-brain-development/

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2206333/Parents-accused-battering-newborn-win-adoption-reprieve-experts-rule-broken-bones-caused-rickets.html?ito=feeds-newsxml
http://www.familylawweek.co.uk/site.aspx?i=ed100922
http://www.familylawweek.co.uk/site.aspx?i=ed97208

Elisabeth Puur

 

KÖPA VITAMIN D3

 

Bloggar etiketter: ,