Köttfärspizza tacostyle

taco_pizza_köttfärs
J
ag tror inte vi var ensamma om att äta pizza på nyårsdagen. Vi gjorde våra egna med godaste fyllningen på och jag måste slå ett slag för köttfärspizzan som Nicke önskade.

Han kan ju som ni vet inte leva utan köttfärs så en rejäl tacopizza fick det bli med kryddig nötfärs, tomat, lök och riven tex-mex-ost. Den var faktiskt god, väldigt kryddig och het men grymt god! ;-)

Själv föredrar jag ”vanlig” pizza som Vesuvio med ost och skinka, ibland med ananas och ibland champinjoner.

2-3 normalstora pizzor
Pizzadeg :
2 dl vatten (37 grader)
1/4 pkt jäst (12,5 gram)
5 – 6 dl durumvetemjöl
½ dl rapsolja
Salt & svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Arbeta degen väl för hand ca 5 min. Jäs i bunke 25 min. Dela degen i två delar. Tryck varje deg på oljad plåt med lätt oljade fingrar. Lägg på valfri fyllning, grädda i 250 grader ca 10 min.

Godaste tomatsåsen till pizza :
1 burk finkrossade tomater
½ dl rapsolja
½ dl vatten
1 msk tomatpuré
2 msk balsamvinäger
2 tsk Oregano
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Mixa ihop samtliga ingredienser till tomatsåsen med stavmixer. Räcker till 4 pizzor, går bra att frysa in.

Fyllning : 
Brynt köttfärs med tacokrydda
Skivade små tomater
Skivad lök
Tex-mex riven ost

tacopizza_köttfärs_pizza
Nickes specialare – köttfärsälskare som han är!

pizza_vesuvio
Det blev även två vanliga Vesuvio till mig och Joline. Ost och skinka, det är godast… ;-)

Festbröd

Ingredienser:
 
1/6 färsk jäst
1 msk socker eller honung
1 dl varm mjölk
500g vetemjöl , plus extra för knådning och kavling
1 tsk salt
2 ägg , lätt vispade
1,5 dl varm mjölk (extra)
2 msk olivolja
1/2 tesked vinäger eller citronsaft
100 g smör , smält och svalnat
 
Glaze
1 äggula
2 msk mjölk
 
Metod:
1 . Lös upp jästen och socker i 1 dl varm mjölk , täck och lämna på en varm plats 10 minuter .
 
2 . I en annan skål, sikta mjöl och salt tillsammans . Gör en brunn i mitten och tillsätt vispade ägg, den återstående varma mjölk , olivolja, vinäger och jästblandningen . Knåda degen med händerna eller i mixer tills den lossnar från sidorna av skålen . Ta degen , lägg på lätt mjölat bakbord och knåda i ca 10 minuter tills det blir en mjuk , smidig deg . Placera i en smord skål , täck med en handduk och låt jäsa på en varm plats till dubbel volym - ungefär en timme .
 
3 . Överför degen till ett mjölat bakbord , dela degen i två lika stora delar . Dela upp var och en av dessa igen i 4 , så du har 8 bitar av degen sammanlagt .
4 . Rulla varje bit av degen ut i en ungefär rektangulär form med en tjocklek av 3-5 mm . Pensla svalnat , smält smör över varje bit . Ställ resten av smöret åt sidan till senare .
5 . Placera en bit av rektangulär deg över ett annat och börja rulla in i en cylinder. Gör samma sak med resten av degen , du kommer att sluta med 4 cylindriska rullar totalt .
 
6 . Skär varje rulle i tre delar på det här sättet - skiva i båda ändarna av rullen ca 4 cm långa vardera , och lägg dessa två bitar åt sidan . Skär sedan mittdelen av rullen i fyra trianglar.
 
7 . Värm ugnen till 180°c . Spraya en rund form med livsmedelsspray . I mitten på formen , ordna de skurna ändar runt varandra för att bilda en cirkel , placera de skurna sidorna ner . Ordna trianglarna runt om mittcirkeln . Täck med handduk och låt degen jäsa på en varm plats i ca 30-40 minuter .
 
8 . Vispa äggulan med mjölken med en gaffel för att bilda en glaze och pensla på brödet . ( Du kan strö över sesamfrön eller andra frön på denna punkt . ) Baka bröd i 20-30 minuter , sänk temperaturen till 160°c efter 10 minuter i ugnen .
 
9 . Pensla brödet med smält smör så fort den kommer ut ur ugnen , täck med en handduk och låt svalna i 10-15 minuter innan du äter .


En egen juicefabrik hemma!

juice_recept_ingefära_äpple_apelsin
Det är en grymt god investering, en vitamin-maskin, en helt egen juicefabrik eller kort och gott en råsaftcentrifug. Har du en står intryckt i nåt skafferi? Ta fram den! Har du ingen? Önska i julklapp eller gå genast och köp en! :-P

Jag fick min av mamma när jag fyllde år. Har längtat efter en sån länge efter att sett Helena’s alla härliga bilder på nygjord juice av mandariner, päron, melon, blodapelsin och citrus av alla de slag! Jag är en ”juice-lover”, framförallt apelsinjuice med mycket fruktkött men alla andra härliga mixer med morot, tomat, druvor och bär… Det är himmelriket att ha en egen juciemaskin.

De allra första jag provade var äpple och kiwi – guuuudagott! Och igår gjorde jag en mix med äpple, apelsin och färsk ingefära, en morot ska alltid vara med säger Helena, jag tog tre… Det ger en fin sötma. ;-)  

Nu väntar jag bara på att trälådorna med clementiner ska komma ut i butikerna så ska här göras godaste jul-juicen med lite mustiga kryddor också!

2 liter juice
Det här behöver du : 
6 apelsiner
6 äpplen
3 morötter
3 tummar färsk ingefära

GÖR SÅHÄR : 
Skala apelsinerna. Klyfta hela äpplen med skal och kärnhus. Skölj morötterna och skala den mängd ingefära du vill ha. Ner i maskinen. Juicen är klar!

BRA-ATT-VETA-TIPS : 

  • Låt juicen stå en stund i en större karaff så sjunker fruktköttet till botten och du kan hälla upp juice utan fruktkött om så önskas.
  • Skaka om juicen om du vill ha med fruktköttet när du häller upp i glas.
  • När juicen stått en stund kan du ta bort skummet på ytan.
  •  ca 2-3 dagars hållbar i kylskåp.
  • Går bra att frysa.

jucie_hemmagjord_recept_råsaftcentrifug_färskpressat
Massa saftiga apelsiner, äpplen, morot och ingefära.

juice_recept_äpple_kiwi
Här är den första juicen jag gjorde med äpple och kiwi. Maskinen jag har heter OBH Nordica prestige juice extractor.

Pumpkin swirl cheesecake



Kexbotten

200 g digestivekex
 
100 g smör
Cheesecakesmet
600 g philadelphiaost
2 1/2 dl turkisk yoghurt
1 dl strösocker
1 dl majsstärkelse
2 tsk vaniljsocker
4 ägg
1 dl vispgrädde
200 g vit choklad
2,5 dl pumpapuré
1 tsk pepparkakskryddor

Evt Dulche de leche

Sätt ugnen på 175 grader.
Krossa kexen fint i en mixer och blanda smulorna med smält smör.
Tryck ut kexblandningen till en botten i en teflonform med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
Förgrädda bottnen i mitten av ugnen i cirka 10 minuter och låt svalna.
Vispa philadelphiaost och yoghurt krämigt i en skål.
Blanda i strösocker, majsstärkelse och vaniljsocker.
Rör i ett ägg i taget och sist vispgrädde.
Smält chokladen och blanda ner chokladen i smeten.
Dela smeten i 2 delar , den som skall vara neutral skall väga 250 gr mer än den andra. Tillsätt pumpapuré och kryddor i den mindre mängden smet och rör om till väl blandat.
Spritsa eller häll bara ner de två smeterna i två lager.
Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 40 minuter.
Täck den med aluminiumfolie när den blivit gyllenbrun, så att den inte blir för mörk.

Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i cirka 30 minuter.
 
Grundrecept från Leila:

Stekt korv, spenatstuvning och ägghalvor

spenat_ägg_spenatstucning
Alla barn älskar spenat – eller hur??? :-P
Inte våra barn och inte jag heller när jag var liten.. I skolan ratas den och väljs bort helt, bara tanken på att äta ett färsk blad spenat går också lite emot minsta fröken i huset men det är väl just för att det heter SPENAT! Farligt, farligt!

Jag var inte förtjust själv i vare sig skolans eller den hemmagjorda när jag var liten och det blev mer och mer oaptitligt med den gröna såsen för varje gång den serverades. Men så händer nånting och man blir vuxen. Vågar prova igen, kanske är det inte sååå hemskt och det är det ju naturligtvis inte.

Hemmagjord spenatstuvning är ju rena dynamiten och nyttigt och man får ju lika stora muskler som Karl Alfred ! Eller hur? :-P

Jag gör alltid min stuvning såhär, men ibland kan det vara gott med soppa och då späder jag med mer vatten och buljong, enkelt och vansinnigt gott. Godast är nog ändå ägghalvorna till och stekt korv.

Jodå, tallrikarna var rena efter denna middag och även lillfröken gav tummen upp, så då har hon blivit vuxen nu måste det ju betyda!? ;-)

4 port spenatstuvning :
500 gram färsk bladspenat
1 msk smör
2 tsk vetemjöl
1dl gräddmjölk
1 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
Vitpeppar
En gnutta riven muskotnöt
Salt

GÖR SÅHÄR :
Var noga med att skölja spenaten om du använder färska blad. Koka upp en halv kastrull saltat vatten och lägg i den avsköljda spenaten. Förväll 1-2 minuter. Häll av i durkslag och skölj under kallt vatten. Låt rinna av.

Smält smöret i en kastrull, vispa ut med vetemjöl till slät konsistens. Späd med gräddmjölk och vatten och låt koka upp på svag värme. Tillsätt grönsaksbuljong och kryddor. Smaka av. Vänd ner spenaten och mixa med stav till önskad konsistens.

lchf_spenat_ägg
Äggkokaren är laddad och mixerstav framplockad.

färsk_spenat
V
ar noga med att skölja bladen om du använder färsk spenat. Spola gärna upp en stor skål med vatten och låt bladen bada runt så sjunker ev jord och sand ner till botten.

ägghalvor_spenatstuvning
Dom perfekta äggen med krämig gula fixar äggkokaren utan att man behöver tänka. Vad gjorde vi innan vi hade den?! Fler som älskar såna här små apparater? ;-)

färsk_spenat_spenatstuvning
När spenat fått koka 1-2 minuter, skölj av i durkslag med kallt vatten och låt rinna av. Det blir inte mycket kvar när man pressat ur vattnet, ändå en stor påse på 500 gram, men den räcker lagom till 4 port.

tjock_grillkorv_spenat_ägghalvor
Stensåkra tjocka grillkorvar är ruskigt goda, lite snittade och knaperstekta.

spenatstuvning_färsk_spenat
När du kokat upp stuvningen och smakat av lägger du i spenaten.

spenat_spenatstuvning_färsk
Mixar… Till önskad konsistens.

stuvad_spenat
Och serverar till stekt korv och ägghalvor…

Test av muffinsmixer



Idag bestod bakningen av mixtester.
Och resultatet blev mer än godkänt.
 
Blåbär och vaniljmuffins:
1 påse muffinsmix
http://www.strosselannat.se/ovrigt-2/funcakes-mix-for-chocolate-muffins-500g-1.html
220 ml neutral olja
200 ml vatten
Blåbär
 
Förberedelser: Värm ugnen till 180°c (varmluftsugn 160°c). För 12 muffins tillsätt 500 g av blandningen, 200 gram (220 ml) av vegetabilisk olja och 200 ml vatten i en skål och blanda på låg hastighet under 5 minuter till en jämn smet. Tillsätt blåbär. Sätt pappersmuffinsformar i en muffinsplåt och fyll på med smet till strax under kanten. Lägg en klick vaniljkräm på varje.
 Grädda muffins i ugnen i ca 25 minuter.
 
Vaniljkräm
Förberedelser: tillsätt 125 ml vatten per 50 gram av blandningen och vispa i ca 5 minuter till en slät massa. Låt krämen stelna en stund innan du använder.
 
Choklad och kaffemuffins:
1 påse muffinsmix för chokladmuffins
http://www.strosselannat.se/ovrigt-2/funcakes-mix-for-chocolate-muffins-500g.html
 
220 ml neutral olja
200 ml kallt kaffe
hackad choklad
 
Förberedelser: Värm ugnen till 180°c (varmluftsugn 160°c). För 12 muffins tillsätt 500 g av blandningen, 200 gram (220 ml) av vegetabilisk olja och 200 ml kaffe i en skål och blanda på låg hastighet under 5 minuter till en jämn smet. Tillsätt hackad choklad. Sätt pappersmuffinsformar i en muffinsplåt och fyll på med smet till strax under kanten. Grädda muffins i ugnen i ca 25 minuter.
 
 
 
 
Frukostsmoothies med jordgubb och nektarin

smoothie_jordgubb_nektarin
Hej alla fina bloggvänner! Tack för ert tålamod och omtanke nu när jag haft lite annat att stå i. Kean mår fint och gör sig mer och mer hemmastadd här på ön. Mycket tid går åt till att skapa lugn och trygghet runt honom och sätta rutiner på plats och få struktur på dagarna. Vi trivs kanonbra med honom. Han är min lilla pärla… En dobermann med själ och hjärta och sån personlighet.

Är så glad så ni anar inte! Tiden vid datorn har inte lockat men jag ska naturligtvis inte överge er och Kryddburken. Just nu ligger han på mattan bredvid mig och pratar med sig själv. Han gormar och åmar sig och grymtar, rullar runt på rygg och biter i sina tassar. Han är fruktansvärt busig och fortfarande ”valpig” och gör allt för att få min uppmärksamhet! :-P

Av nån konstig anledning så är min iPhone full av bilder på dobermann och inte mat, tallrikar och köksbilder som det brukar vara. Ni ska få ett litet bildregn på honom senare men först tänkte jag väcka mig själv och er med en härlig frukostsmoothies med jordgubb och nektarin! ;-)

2 stora glas
Det här behöver du : 
½ liter jordgubbar
2 nektariner
2 dl nektarjuice
2 dl naturell yoghurt
Flytande honung

GÖR SÅHÄR : 
Mixa allt i en blender eller med mixerstav. Söta med honung.

frukost_smoothie
Smoothies är så gott och lätt att fixa både som frukost och lättare lunch.

smotthies_nektariner_jordgubbar_yoghurt
Skål och tack för att ni finns. Ni är guld värda! Är snart tillbaka igen… ;-)

 

Grasshopperpaj



Det blev ett hopplock av två recept, botten från Nigella och fyllning från Hummingbird bakery.
 
Botten:
28 st dubbla Oreos
45 gr smält smör
 
Kör Oreos till smulor i en mixer, tillsätt smöret.
Tryck ut i botten och upp på kanterna på en pajform ca 23 cm.
Låt stå kallt i 30-40 minuter.
 
Fyllning:
180 gr Marsmallows
1 3/4 dl mjölk
Creme de menthe essence
grön livsmedelsfärg
3 dl grädde plus till dekoreringen
 
Evt riven choklad och minioreos
 
Häll mjölken i en kastrull, tillsätt marsmallowsen, låt smälta på svag värme.
Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt creme de menthe och grön färg, rör runt till färgen är jämn.
Låt svalna ca 10-15 minuter.
Vispa 3 dl grädde så mjuka toppar bildas.
Vänd ner i marsmallowblandningen.
Håll i pajskalet och låt stå i kylen 1-2 timmar eller över natten.
När den stelnat, vispa grädde och spritsa eller klicka över ovanpå pajen. Strö riven choklad på och dekorera med minioreos.
 
 
 

Jordnötssmör á 1 burk

Detta är ett jätteenkelt nötsmör att göra, och dessutom bra mycket godare och billigare än det färdigköpta jordnötssmöret. Rekommenderas starkt!

Så här gör man:
Mixa jordnötterna med en stavmixer i någon minut tills mjölet/massan böjar bli lite kladdig i konsistensen. Tillsätt vaniljpulver och sötströ(efter smak) och mixa tills allt blandas. Tillsätt rumsvarmt smör och kokosolja efter önskad smak och konsistens (mer smör eller olja ger ett mer löst jordnötssmör). Mixa allt tills du har önskad konsistens (mixa mer för ett kladdigare smör)!

Recept av: Marja Folcke från http://bakasockerfritt.se.

Hemligheten bakom den godaste kebabsåsen!

kebab_kebabsås_vitlökssås
I fredagskväll åt vi kebab i pitabröd här hemma. Det hör inte direkt till vanligheten men när och OM så ska det vara gott och smaka som riktigt god ”kebab i pita”.

Jag strimlar vitkål och rödlök. Jag gör en stark, tomatig sky som kebaben steks eller snarare värms i. Sen pitabröd, och sist av allt den vansinnigt goda vita såsen. Allt ska varvas i lager med kebabköttet i pitabrödet. Toppa med sås. Ät, njut…

Hemligheten bakom den absolut godaste kebabsåsen är Fanta!
Fanta på burk, vanlig, hederlig apelsinfanta. – Japp!! :-P
Jag har hört och även provat olika varianter som zingo, spad från ananasburk och apelsinjuice men inget blir så gott som med just fanta! Så e de… :-P

Låter döknasigt jag vet, men det är gott!

1 sats medium hot/vitlök kebabsås :
(räcker till minst 4 kebab + lite extra)
2 dl creme fraiche
1 dl naturell yoghurt alt. turkisk yoghurt
½ dl FANTA :-P
1 tsk tomatpuré
1 riven vitlöksklyfta
1 krm cayennepeppar
Salt & vitpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Rör ihop creme fraiche och yoghurt med fanta, tomatpuré, vitlök, cayenne, salt & peppar. Låt gärna ”stå till sig” nån timme i kylskåpet. Vispa upp med gaffel så det blir mer lättflytande före servering.

kebab_remsor
Hemmagjort kebabkött? - Kolla in receptet HÄR!

Stark ”tomatsky” till kebabköttet : 
2 dl vatten
2 msk tomatpuré
2 tsk D´Elidas chilisås
1 tsk honung
Salt & nymalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Skaka ihop ingredienserna till tomatskyn i en mixerburk. Hetta upp en panna, lägg i kebabköttet och vänd runt. Slå på skyn och låt allt fräsa på ca 1 min. Det ska finnas lite sky kvar så den ska inte koka in helt. Servera.

Tillbehör : 

  • Pitabröd – se recept HÄR!
  • Strimlad vitkål
  • Strimlad rödlök
  • Tomatskivor
  • Fefferoni