LCHF mindre militant

Ducks-in-a-rowLCHF-rörelsen har vuxit upp och nyanserat sin syn på kolhydrater. I dag bor vegetarianer, fettförespråkare, bröd-, kak- och rotfruktsätare under samma tak. Och en titt i bokfloden visar att det snart finns fler böcker om bröd- och kakbak än om viktminskning.

(Där är de ute cyklar för att försöka nedgöra lchf-kakbak och sedan när behöver alla gå ner i vikt?
Sedan när är LCHF bara en viktminskningsmetod? För mig är LCHF något som ska vara livet ut, vad är det för er?)

Skrev Svd  4/4

de fortsätter:
”Glöm bacon, smör, grädde och biffar med ett ynka salladsblad. Dagens lchf-are väljer lika gärna lax, avocado och olivolja som fettkälla. Även bröd och kakor, allas vår snuttefilt, slinker ner, fast de bakas av mandel- och kokosmjöl och sötas med stevia och sukrin. ”

och där kommer ett förakt in mot kakbak… kallas för snuttefilt!?

Jag vågar lova att LCHF uppfattas mindre militant och fanatiskt är just  (hur förhatligt det än är för somliga) tidningar som Mat & Hälsa, Aftonbladets och Expressens LCHF tidningar, de är ju liberalare och finns ofta lite bakrecept här och där.

Så jag är säker på att vi ”kakbakande kvinnor” (finns nog män som bakar också) som också ofta möts med förakt eller kompakt tystnad, som om vi inte finns, är en stor bidragande orsak till att LCHF nu mjukats upp och inte ses som fanatiskt militant längre.

Detta har varit min drivkraft sedan dag 1, och jag har ofta på de mer ”fanatiska” sidorna upprepat detta mantra, – Ska vi ha med hela folket att äta en kosthållning a´la LCHF style måste vi alla uppskattas och ses.

Inget ”rättning i leden” här inte, utan ät efter dina förutsättningar och behov. jag har många inlägg på temat i bloggen…

Lite så som norska Dr Sofie Hexeberg så klokt uttalat sig en gång till mig:
”Jeg synes det er greit å gi befolkningen sunne alternativer. De færreste klarer å leve på ren steinalderkost. Enhver reduksjon av sukker og mel (stivelse) er etter min mening positivt.”

 

Ostpaj
Ostpaj
Källa: Kafia
Portioner: 4

Ingredienser:
250-300 g riven ost
3 ägg
1 dl grädde
Valfri fyllning


Gör så här:
Riv osten och bred ut den i en smord pajform. Vispa samman ägg och grädde och häll över. Strö på valfri fyllning och grädda i 200 grader 20-30 minuter. Kan ätas både varm och kall.
Exempel på fyllningar:
1. Stekt eller grillad kyckling, lök, paprika
2. Stekt malet kött, champinjoner, lök, tomat
3. Kantareller, lök, paprika
4. Lax (rökt eller stekt), räkor

Jag brukar ofta använda rester av olika kött, kyckling och fiskrätter och det mesta funkar - det är bara att pröva sig fram.
Bilder på påskmat

påskmat_recept_ägg_lax_janssons
Påskaftonens påskbuffé här hemma! Vi dukade upp med ägghalvor, vitlökssill, varmrökt & kallrökt lax från Nisses Fisk i Borgholm, och deras supergoda favoritsås, passar sååå bra till lax och kokt potatis istället för romsås om man vill variera sig!

Köttbullar, prinskorv, janssons frestelse, eget smör och tunnbröd. Påskmust inte att förglömma! Jösses va mycket mat i dagarna två. Har lite lax kvar som jag nog får göra nån god röra på tror jag. Påskdessert var det ingen som orkade så den tog vi dan efter. En söt liten påskbakelse bakad på vaktelägg, kommer inom kort! :-P

janssons_frestelse
En riktigt god janssons frestelse UTAN hela bitar anjovis gör jag alltid. Jag använder bara spadet för ingen här hemma tycker om dom små fiskarna. ;-) Men smaken vill man ju åt. Handskurna små ”stavar” av potatis ska det också vara. Istället för vanligt ströbröd på toppen använder jag panko och så tar jag inga ”klickar smör” över det hela, det blir så flottigt då. Len, krämig och gräddig ska den vara men inte smörig! :-P

janssons_frestelse_anjovis
Abbas anjovis, den burk som innehåller mest spad! ;-)

påskmat_ägghalvor
Ägghalvor med löjrom, majonäs, en vippa dill!

påskmat_lax_rökt
Kallrökt lax och två sorters varmrökt.

påskmat_köttbullar_prinskorv
Köttbullar och prinskorvar.

påsk_recept_mat_påskmat
Påskbuffén uppdukad.

påskmat_påskbuffe
Hoppas ni alla haft en riktigt god påsk! Nu blir det nya tag med ny vecka, nyttiga matlådor och andra roliga recept! ;-)

Glad påsk!

glad_påsk_kryddburken
Dukar ni upp nån påskmat idag? Här hemma äter vi alltid påskmat just på påskafton. Vi dukar upp en senare lunch med rökt lax, potatis, romsås, janssons frestelse, ägghalvor, sill, prinskorv, köttbullar, helgskinka mm.

I skrivande stund håller jag på förbereda lite i köket. Har dukat och plockat i ordning och förberett uppläggningsfat, bestick och putsat glas. Det mesta i matväg förberedde jag igår såsom ägg och janssons som bara ska hällas i form och gräddas, skalat potatis mm. Det är pysslandet runtomkring som jag tycker är så kul, att gå och småfixa med lite här och lite där, förbereda och planera! :-P

Påsken är dessutom lite mer ”cool” än jul och allt ståhej kring den. Mer lagom och inte så hejdundrade mycket av allt. Lite plock av smått och gott helt enkelt och väldigt avslappnat! Barnen är spralliga och glada och håller på göra sig påskfina och busar runt med sina ägg och nya små leksaker som fanns däri.

Igårkväll klädde dom påskriset med fjädrar och ägg i rena rama snöstormen, (vi har påskriset står ute på verandan) men idag sken solen så jag kunde ta en bättre bild! ;-)

Jag återkommer lite senare med påskmat och fler bilder.
Tills dess önskar jag er alla en riktigt GLAD PÅSK! 

påskpyssel_joline
Herr & fru Nilsson hare! ;-)

påskris_påskfjädrar
Färgglada påskriset som barnen har fixat helt själva! :-P

Veckans nyttiga matlådor

lax_matkorn_stekt_fisk
Här kommer veckans nyttiga matlådor som maken äter till lunch på jobbet. Fisk blev det denna vecka. Stekt lax, svart matkorn med kokta morötter, ärtor och kall citron & chilisås.

Det svarta matkornet är nytt för mig, har aldrig provat det innan. Det är i alla fall en fullkornsprodukt och ett gott alternativ till ris, bulgur och andra gryn. Och GOTT var det verkligen, fyllig och nötig smak och lite lagom tuggmotstånd! Det finns vitt också men jag chansade och provade det svarta.

Jag kokade det i buljong och det blev riktigt bra! Det enda jag kan tycka är att det inte ser så aptitligt ut. Inte alls som på bilden på förpackningen liksom. Nicke sa att det såg ut som små gråsuggor sen tog han en tugga och smakade. Haha! Skönt med en matglad familj som äter allt! :-P

Laxen är bara stekt i bitar i olja, kryddad med trocomare örtsalt. Matkornet blandade jag med kokta morötter. Gröna ärtor och en kall sås på creme fraiche med färsk röd chili, citron och lite kryddor!

svart_matkorn
Det svarta matkornet.

kall_sås_fisk_fisksås_chili
Den kalla såsen rörde jag ihop med en burk creme fraiche, pressad citron, färsk hackad chili, persilja, lite olivolja, salt och peppar och en gnutta honung.

nyttiga_matlådor
Det är alltså fjärde veckan nu som gubben äter ”nyttiga lunchlådor”, undviker bröd, pasta men äter fullkornsprodukter såsom knäckebröd och grovt bröd i väldigt små mängder och han är glad då vågen visar minus 8 kg! ;-)

Det här är alltså min mans plan; 
Han vill äta samma lunch varje dag på jobbet, bara det är nyttigt, inte så mycket kolhydrater och det lilla han vill ha av det så ska det helst vara grövre som fullkornspasta/fullkornsris etc. Sunt och gott för en flyttgubbe springandes i trappor upp & ner och inte alltför mastigt heller. Personligen skulle jag dock tröttna på att äta samma lunch varje dag och bli less redan andra dan, men han är bra envis och får ju såklart som han vill. 

Första veckan; Truckers meal med kryddig korv, stekt fläsk, ägg, gröna ärtor och tomat. Recept HÄR >>

Andra veckan; Kycklingsallad med rotfrukter, broccoli, gröna ärtor & vitlöksdressing.

Tredje veckan; Färskostfyllda biffar, fullkornsris med kokt broccoli, gröna ärtor och stekt lök. Recept HÄR >>

Fjärde veckan; Stekt lax, svart matkorn med kokta morötter, gröna ärtor och kall citron & chilisås.

LCHF recept för Ugnsbakad lax med gräslökssås

En snabb och lättlagad laxrätt som sköter sig själv i ugnen. Passar perfekt som enklare middag eller som lunchlåda.

Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg laxbitarna i en form och krydda med salt och citronpeppar. Grädda fisken i ugnen i 10 minuter.
2. Vispa grädden lite tjock och blanda ner philadelfiaost och finhackad gräslök. Smaka av med salt och peppar.
3. Ta ut formen ur ugnen och bred såsen över laxbitarna.
4. Sätt in formen igen och grädda ytterligare i 5-10 minuter. Servera med en sallad.

Steviasötad Läkerol…

IMAG1111Jooo, så fick vi hem några prov av Läkerol som skulle vara sötad med stevia.
Tyvärr (tycker jag) så är det oftast 2-3 sötningsmedel till, dessa är Maltitol, Sorbitol och Xylitol.
De alla är ju sockeralkoholer och xylitolen kallas också björksocker.
Men visst ingår stevian också.

Den traditionella varningen för laxerande effekt vid överätning finns alltså kvar på askarna.
Lite synd att det inte bara sötades med stevian.

Smaken då?

Fruktansvärt söta!

Alltså inget för mig…

 

 

Bloggar etiketter:

Laxfilé med styrka
Källa: Mig Peter
Portioner: 1

Ingredienser:
2 st laxfiléer
1 st Broccoli medelstort huvud
25 g saltat smör
2 st peppar frukter efter tycke, jag har jalapeno
2 msk olivolja, fruttato
3 vitlöksklyftor, krossade -sen finhackade
Hackad salladslök motsvarande 6 msk hackade
2 msk röd tabasco




Gör så här:
Koka broccolin lagom
Stek laxen lugnt i smöret, tillsätt olivolja,vitlök,salladslök
Tabasco och jalapeno efter 3/4 dels stekttid.

Servera fisken på tallrik med broccolin jämsides, häll över all stekfett och
alla goa tillbehören i pappan.

Låt väl smaka!

Laxburgare med Limeaioli
Laxburgare med Limeaioli
Källa: Ella skepp
Portioner: 4

Ingredienser:
Laxburgare
4st laxfiléer
1 ägg
1 gul lök
1 lime (både skal och saft)
1 röd chillipeppar
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Limeaioli
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk limesaft
1 msk diljonsenap
1 ägg
2 dl neutral rapsolja
1 tsk rivet limeskal
salt och peppar
Gör så här:
Laxburgare
Mixa allt i matberedare (med kniv)till färs.
Gör dom till burgare.
Stek i smör ca 2min på varje sida i ganska hög värme.

Limeaioli (blir en ganska stor sats, blir det över går det förvara i kylskåpet i en vecka)

Lägg alla ingredienserna i en hög skål och sätt ner en stavmixer i botten.
sätt igång stavmixen och kör till alla ingredienserna har gått ihop.

Servera med grönsaker och en halv lime.
6 recept på bakad potatis med goda röror

bakpotatis
Efter önskemål om fler tips till bakad potatis kommer här ett par olika recept med röror och fyllningar. Perfekt sportlovs-mat som är enkel att förbereda med  antingen varm eller kall röra, men också otroligt gott till sommarens grillkvällar med vitlökssmör till en fin grillad köttbit… :-P

Vilken är din  favorit?
Ska det vara med röra eller bara med vitlökssmör till det grillade köttet… Det är frågan?!


Med kycklingröra och knaperstekt bacon >>


Med tonfiskröra >>


Med färsk lax >>


Med bacon & philadelphiaost >>


Med varmrökt lax >>

kycklingröra_bakad_potatis_grillad_paprika
Med Kycklingröra & rostad paprikacreme >>

The post 6 recept på bakad potatis med goda röror appeared first on Kryddburken.se.