Ljummen pastasallad med fläskfilé och godaste vinegretten


Nä, det blev inga semlor här idag men säkert för många av er. Det är ingen superfavorit hos nån av oss och såhär mitt i veckan inget vi brukar äta. Det är dock himla kul att följa alla flöden både på Facebook och instagram om alla olika former, smaker och varianter. De ser ju så  goda ut! 

Istället bjuder jag er på ett gott recept av ljummen pastasallad med stekt fläskfilé, champinjoner och bearnaisesås och min bästa vinegrette som passar så bra till. 

Den jobbigaste veckan på länge har nu passerat. Förberedelser och begravning av vår älskade Henrik i fredags är gjort. Så många tårar som rann av både släkt och stort uppslut av vänner. Än idag är det så obegripligt att ett människa inte finns längre. Han fick ett fint sista farväl som var vackert arrangerat och precis i hans anda såsom jag kan tänka mig att han de velat ha det. I kyrkan på kistan stod Bärgaren och Pickisen, två små bilar i plåt som verkligen symboliserade honom. Massor med vackra blommor och buketter också. 

 

Det här behöver du : 

4 port kokta pastasnäckor 

1 påse medelhavssallad 

2 tomater

1/2 gurka 

1 liten burk majskorn 

1 dl skuren ananas 

 

Vinegrette, det här behöver du :

1 dl olivolja

2 msk vitvinsvinäger

1 msk dijonsenap

1 tsk torkade örtkryddor (te x. Herbes de Provence)

½-1 tsk salt

½ tsk svartpeppar

En liten gnutta socker

 

 
GÖR SÅHÄR :

Häll alla ingredienserna i en flaska med tätslutande kork. Skaka om. Förvara i kylskåp eller använd direkt på en ljummen sallad. 
Fläskfilé stekte jag i skivor med salt och peppar och la därefter i aluminiumfolie. Skivade upp de färska champinjonerna och fräste på i samma panna med lite extra salt och en klick smör. 

 
Joline gjorde både pastasallad o vinegrette som blandas ner i den ljumma salladen. 

 

 
 Tillsammans med stekt/grillad fläskfilé/kyckling/fisk etc så blir det otroligt gott. Smörfrästa champinjoner och chilibearnaisesås.  

Här är smycket som jag beställt som föreställer mamma och Henrik, taget en sommar här hemma hos oss för ett par år sedan. 


Originalfotot på mamma & Henrik. ❤️  

Våra blomhjärtan till begravningen. Det rosa/lila till vänster från oss familjen här hemma och det röda från mamma och lillasyster Sanna. ❤️ 

Lövbiff, fylld med goda grönmögelostar efter helgens ostbricka!


Ost. Kan vara den mest tacksamma kylskåpsrest man kan ha då de går att trolla fram många kulinariska rätter med. Efter helgens ostbricka fick dom idag mötas igen, inbakade i lövbiff, gratinerade i ugn och med goda tillbehör. 

Finns det mer ost kvar? Smula ner den i salladen som tillbehör. Ostigare kan det inte bli och så vansinnigt gott!  

 

6 port

Det här behöver du : 

6 skivor lövbiff 

Salt & peppar 

Valfri mängd mögelost

Tandpetare 

2 vitlöksklyftor 

 

Såsen : 

4 dl vatten

2 msk kalvfond

1,5 dl grädde 

Salt & peppar 

 
GÖR SÅHÄR : 

Lägg ut lövbiffarna på en skärbräda och fyll halva med valfri grönmögelost. Vik ihop. Stek i het panna med smör och vitlöksklyftorna. Salta och peppra på bägge sidorna. Lägg över i en ugnsfast form och strö över lite extra ost. Gratinera i ugnen på 175 grader ca 15-20 minuter. 

Vispa ur stekpannan (låt vitlöksklyftorna vara kvar) som du stekte köttet i med vatten, fond, grädde och låt koka upp. Sjud sedan på låg värme och smaka av med salt och peppar. 

 

Som tillbehör gjorde jag hasselbackare av både potatis och palsternacka. Samt ugnsbakade tomathalvor och lättkokta vaxbönor. 

 

Köttet är stekt och kryddat. Lägg det i en form, täck med aluminiumfolie och låt gå i ugnen ca 15-20 minuter. 

 

Servera med alla goda tillbehör och såsen som du vispat ur pannan. Smaklig måltid! 

Festlig och annorlunda smörgåstårta

Det är äntligen ett nytt år som börjat! Ett år med nytt hopp o ny energi. Mer bus, fart o fläkt och mer positiva saker som händer och sker hoppas jag också. 

2016 var ett innehållsrikt år på alla sätt. Både bra och dåliga stunder. Släktrelationer som slets isär, gorm o bråk oss sinsemellan. Norpan (tamråtta) som blev illa biten av en annan hona så hon fick operera bort halva svansen men klarade narkosen galant och har återhämtat sig fint. Medan vår nya råtthona Selma som var dräktiga med endast en vecka kvar blev olyckligt offer för katten Alfred och fick lämna oss. Kean (dobermann) dog också hastigt o plötsligt i september av mystisk lunginflammation o tarmvred. Han klarade däremot inte av sövning och narkos och fick även han lämna oss… Många ord att begrava, liksom våra älskade djur. Innan dess fick dock Norpan en fin kull på 13st små långsvansar som alla fått nya fina hem runtom i Sverige som jag är väldigt glad och tacksam över. Vi ska inte nämna hur mycket pengar som lagts på djuren 2016, det är en annan historia, eller snarare en halvårslön… Men vad gör man inte för sina djur. 

2017 ska i alla fall bli ett lugnt, fridfullt, harmoniskt år med fokus på att alla ska må bra, vara friska och rädda om varann. Pappa kom ju också hit och hälsade på innan jul och Bronco var ”beställd” och det blev en fin jul hemma med bara lilla familjen, och en massa förväntningar. 

Bronco får symbolisera detta år på ett lättsamt sätt, fyllt med kärlek och bus och så bedårande go och fin som han är så lyser han upp den mest trista, gråa vardag hur lätt som helst. Min pappa gick också och förlovade sig med sin Anita på tolvslaget på nyårsnatten vilket jag är jätteglad över för deras skull. Det kan ju liksom inte bli bättre. Även övriga släkten här på ön har lappats ihop efter diverse trasiga intriger o tråkigheter så nu simmar vi lugnt och tar en dag i sänder så blir det nog bra de här! 

Kryddburken däremot står med stadiga ben på jorden och kommer naturligtvis att fortsätta i samma anda som tidigare, dock med bättre plattform så vi undviker senaste tidens avbrott som duggat tätt. 

Nu ska ni få receptet på den lite annorlunda och festligare smörgåstårta jag gjorde till nyår. 

En rund, formpressad tårta fylld med rökt skinka, ägg, ostcreme mm.

 Med en mer sparsmakad dekoration är det viktigt att inte snåla med fyllning och smak. Här med två lager, formgjuten i en rund springform med avtagbar kant. 

 

4 – 6 port 

Det här behöver du : 

Ca 12 skivor vit rostfranska 

Bregott till brödskivorna 

Lager 1 : 

0,5 tub mjukost naturell 

3 kokta, hackade ägg 

Lager 2 : 

200 gram strimlad, rökt skinka 

3 msk konserverade mandariner 

Några msk av ostcremen 

Ostcreme : 

200 gram philadelphiaost

4 msk créme fraiche 

1 msk cheddarkrydda

1 tsk lökpulver 

0,5 tsk vitpeppar 

Salt – smaka av! 

 

GÖR SÅHÄR : 

Ta fram en rund springform med löstagbar kant. Lägg bakplåtspapper på bottenplattan och kläm ihop. Detta för att lätt kunna flytta över tårtan på ett fat senare. Kantskära värdet och pussla ihop till ett lager i botten. 

Bred med Bregott. Blanda kokta hackade ägg med mjukost och bred ut. Lägg på ytterligare ett lager bröd och tryck till. Bred med Bregott. 

Blanda strimlad rökt skinka med mandariner och lite av ostcremen till en bredbar konsistens. Bred ut och täck med sista lagret bröd. Bred med Bregott. Täck hela formen med plastfolie och låt stå i kylskåpet över natten. 

Dag 2. Ta ut formen och lossa kanten. Putta försiktigt över hela tårtan från bakplåtspapperet på faten du tänkt servera den på. 

Täck hela tårtan med ostcremen och dekorera med blad av gurka, rosor av sotrökt skinka, skivade jordgubbar, fikon, krasse, spenatblad mm. Täck kanterna med ostskivor och spritsa ut ostkrämen runtom på toppen. 

 

Nyårsbubbel, vår klassiker som alltid! En stor flaska Pommac! 

 

Tårtan igen. 

 

Fick bli en liten sladdis till mamma också dagen efter då hon inte var hemma på nyåret. 

Följ med mig på instagram! 

KRYDDBURKEN – 

@kryddburken 

SNUGGLESKOGENS TAMRÅTTOR –

@snuggleskogens 

BRONCO – 

@bronco_riesenschnauzer   

Skinkstek och tjälknöl i Crock pot

img_5980.jpg

Oj vilken vecka vi haft! Så rolig, förväntansfullt och så många intryck och tankar att smälta. Min pappa kom hit i torsdags och hälsade på. Det var inte mindre än 10 år sen vi såg sist. Han var här på Öland när vi gifte oss 2006 och sen dess har vi inte sett varann. Det är många mil (140), emellan oss från Öland och Boden och både jobb, tid och annat runtomkring har gjort att vi inte kunnat ses. Det är på tok för lång tid men samtidigt är jag väldigt tacksam att både telefon och Facebook finns. Nu fick vi iallafall träffas och det var ett kärt möte.

Så underbart att få se sin pappa och omfamna honom… Det kändes så avslappnat och naturligt och vi umgicks här hemma precis som om vi hade gjort det dagligen. Dock blev det väldigt tomt när han åkte och kanske först då kom den där dubbla känslan av både längtan och saknad o jag sov inte mycket den natten… Men är ändå så glad att vi fått vara tillsammans. Det betyder så mycket och jag hoppas vi i framtiden kan ses lite oftare. Ni får kika in på min instagram för fler bilder om ni är nyfikna.

Naturligtvis hade jag förberett för en god middag till hans ankomst och jag gjorde två olika stekar. En klassisk skinkstek och en tjälknöl av nöt. Bägge två tillagade jag i min nya Crock pot. 6 timmar på låg värme och allt blev så galet gott. Jag serverade det kallskurna köttet med potatisgratäng, sallad, olika grönmögelost och en sky/gräddsås med glögg smaksatt med fikon och portvin som fått reducera och koka ett par timmar.

 

Såhär gjorde jag : 

1,5 kg skinkstek av fläskkött

1,5 kg hel rostbiff av nötkött

4 morötter

3 gula lök

2 dl oxfond

2 dl vatten

2 tsk svartpeppar

2 tsk torkad örtkrydda

 

GÖR SÅHÄR : 

Skölj och skär morötter och lök i bitar och lägg i botten på Crock poten. Lägg ner bägge stekarna uppepå. Slå på oxfond och vatten. Krydda med svartpeppar och torkade örter. Lägg på locket och ställ på låg värme i 6 timmar. Ta upp stekarna och slå in skinksteken i folie. Förvara i kylskåp tills det är dags att skäras upp och serveras.

 

Rostbiffen lägger du direkt i en mindre skål eller bunke och slår på saltlag.

 

Saltlagen : 

Den gör jag av 1 liter vatten som får koka upp med 3 dl salt och 1 dl strösocker. Koka ca 5 minuter Och vispa tills allt löst sig och slå över den varma steken. Täck med lock eller plastfolie och låt svalna och stå i kylskåp 24 timmar före den skärs upp och serveras. Saltlagen kan du ösa lite över köttet när det skurits upp i tunna skivor.

 

img_5981.jpg

Morötter, gul lök och rostbiff på plats i pottan.

Lägg även ner skinksteken och slå på fond, vatten och krydda med svartpeppar och torkade örter.

 

Båda stekarna har vilat över natten i kylskåpet. Skinksteken som den är och rostbiffen i saltlag. Här tunt uppskivad. Använde min nya skärmaskin som jag fick när jag fyllde år och JÖSSES så bra det blev. Tunt och fint och precis som jag ville ha det. Kommer att användas flitigt till både kallskuret och julens skinka och pålägg i alla de former.

 

Lite framdukat innan middagen. Potatisgratängen står i ugnen…

 

img_5986.jpg

Restmiddag när man har kallskuret kött är väldigt enkelt att trolla fram. Här gjorde jag en kall, krämig potatissallad med bland annat lök och kapris i. Supergott!!

 

img_5984.jpg

Bon apetit och hoppas ni provar att tillaga söndagsmiddagar i Crock pot. Den här modellen jag har nu går även att använda på spisen för att bryna kött, kyckling etc före den monteras med Crock poten. En funktion som jag verkligen har saknat, speciellt till grytor och köttfärssåser.

 

img_5985.jpg

En otroligt fin vecka till ända och första advent på det! Kan ju inte bli bättre. Nu räknar vi ner dagarna tills vi får hämta hem vår lilla Bronco. ❤️ Stormen har sart fart här på ön och det är snöblandat regn som slår mot fönsterrutorna. Kvällsmiddagen här hemma blir spagetti o köttfärssås, sen väntar en lugn o mysig TV-kväll, förhoppningsvis utan strömavbrott. Puss på er alla!

Tacotårta – rester från fredagsmyset!

tacotarta_recept_rester_fredagsmiddag_fredagsmys__tacos_tacos_fars_tips_tarta_overbliven

Middagsrester blir ofta över i kylskåpet och det går alltid att trolla fram nya rätter bara man har lite fantasi. Rester från fredagsmyset tacomiddag går alltid att få fram nya skapelser av. Varma mackor med färs och riven ost, salladsmix eller såserna till soppa, tillbehör eller som här en tacotårta!

Samtidigt som man dukar av middagen så ta fram en ugnsfast form och förbered en tacotårta av resterna. Plasta in och ställ i kylen. Grädda dagen efter till lunch eller kvällsmiddag. Så gudagott! 😛

 

Det här behöver du : 

4 mjuka tortillabröd

tacofärs

finhackad rödlök

en slatt tacosås

en slatt vitlökssås

lite riven ost

några jalapeno

gurka, sallad, tomat

 

GÖR SÅHÄR : 

Varva tortillabröd med tacofärs, rödlök, tacosås, vitlökssås, riven ost  och jalapeno om så önskas i tre lager eller så många lager som du har överblivna rester till. Toppa med riven ost. Gratinera ca 25 min i 200 grader. Dekorera med sallad, gurka, tomat, jalapeno och ytterligare vitlökssås före servering.

 

tacotarta_recept_rester_fredagsmiddag_fredagsmys__tacos_tacos_fars_tips_tarta

Färdig tacotårta att serveras!

Smörgåstårta och bilder från födelsedagen

kryddburken_fodelsedag_blommor_bukett_tarta_smorgastarta_olandstarta_sockerkringlor_ljuslycktor_fira_fest_kalas_garnering

Hej igen alla fina läsare!

Nu ska jag uppdatera er lite om min födelsedag igår. Jösses så roligt det är att fylla år ändå. Jag hade dock helt ställt in mig och förmodligen räknat fel i alla år för jag var JÄTTESÄKER på att jag fyllde 36… Men se de gjorde jag INTE! Är man född 1978 blir man 38 år och inget annat. Var tvungen att slå på miniräknaren i telefonen till och med. 😛 Hur kan man missta sig så…? Jaja, 38 år och väldigt, väldigt glad över livet, lycklig med min fina familj och goa vänner runtomkring så det gör inte så mycket att man blir äldre. Så länge man är pigg och frisk och håller ångan uppe! Dessutom väntas ett litet nytillskott till familjen framåt jul och det ska bli såååå roligt! Berättar mer inom kort.

 

Hade en helt fantastisk dag igår från morgon till kväll. Blev bjuden på frukost med tända ljus tidigt på morgonen innan vi åkte vidare mot skola och jobb. Slutade tidigare så jag skulle hinna handla o fixa smörgåstårta och piffa till lite hemma. Beställde en tårta från Nya Conditoriet i Borgholm också då jag inte skulle hinna med att baka även det. Ölandstårta – så galet god! Prova den om ni inte gjort. Marsipan i botten sedan sockerkaka, grädde med hasselnötssmak och mandariner. Lite stuk av budapeststubbe, riktigt god!

 

Smörgåstårtan jag gjorde blev en snabbis – tre lager fyllning med rökt bog/ägg/mjukost/. Leverpastej/bostongurka samt skinka/mandariner. Tar inte lång tid att svänga ihop och när jag ska servera den direkt samma dag gör jag den extra saftig med lite lösare fyllning och extra av allt! 😉 Receptet kommer nedan.

 

Jag vill även passa på igen att tacka för alla fina kommentarer, sms och gratulationer både på facebook och instagram. Ni är för härliga! Tusen tack! ♥ Nu bjuder jag på ett litet bildregn av gårdagen smat receptet på smörgåstårtan som räcker till 8- 10 personer.

 

Rund charktårta med ost, skinka, ägg och leverpastej – 10 bitar
Det här behöver du : 

2 förp hönökaka (8 halvmånar)

150 gram rökt bog eller skinka

5 kokta ägg

1 tub mjukost naturell

4 msk leverpastej (Lindbergs husmorspastej GRÄDD)

4 msk bostongurka

1 burk konserverade mandariner

 

Garnering : 

1 kruksallad

Herrgårdsost i skivor

200 gram sotrökt skinka i skivor

3 kokta ägg i skivor

Gurka i skivor

Pärltomater

150 gram jordgubbar

1 burk konserverade mandariner

 

Grundröra : 

3 dl grädde

1½ dl majonäs

1 knippe persilja

1 tsk trocomare örtsalt

1 tsk Lawry´s kryddsalt

Några varv med pepparkvarnen

 

Lager 1 : 

Rökt bog som jag river på grovsidan av rivjärnet

1 tub mjukost

2 kokta, hackade ägg

 

Lager 2 : 

4 msk leverpastej

4 msk bostongurka

3 slevar grundröra

 

Lager 3 : 

Rökt bok som jag river på grovsidan av rivjärnet

1 burk konserverade mandariner

3 slevar av grundröran

 

kryddburken_fodelsedag_blommor_bukett_tarta_smorgastarta_olandstarta_sockerkringlor_ljuslycktor_fira_fest_kalas_frukost

Morgonmys innan jobbet!

 

kryddburken_fodelsedag_blommor_bukett_tarta_smorgastarta_olandstarta_sockerkringlor_ljuslycktor_fira_fest_kalas_biobiljetter

Joline hade skrivit ett fint brev och klistrat in biopengar för två personer och ansiktsmask så jag anar att vi tar en heldag med hemmaspa, bio och restaurang inom kort! 😛 Morran och Tobias nya har premiär den 26 oktober så den måste vi se.

 

kryddburken_fodelsedag_blommor_bukett_tarta_smorgastarta_olandstarta_sockerkringlor_ljuslycktor_fira_fest_kalas_halsband_vaga

Från mamma! Vackert halsband från VÅGA med sten i plommonlila som jag älskar. Även en plommonlila cyklamen med biobiljetter från morbror Anders.

 

 

le_creuset_soppterrin

Nicke köpte en otroligt fin höstbukett och presentkort från min favoritbutik ÖNSKA i Borgholm och jag har redan beställt denna nya soppterrin i rött till min samling! ♥ Han som verkligen älskar soppa (hahaha!!) kommer i fortsättningen bli serverad den ur denna röda skönhet! 😛

Bildkälla; https://www.lecreuset.se/

 

kryddburken_fodelsedag_blommor_bukett_tarta_smorgastarta_olandstarta_sockerkringlor_ljuslycktor_fira_fest_kalas

Fick så många vackra buketter i dessa färger som jag bara älskar. Så höstigt och varmt!

 

kryddburken_fodelsedag_blommor_bukett_tarta_smorgastarta_olandstarta_sockerkringlor_ljuslycktor_fira_fest_kalas_indiska

Ljuslyktor från INDISKA av Joline! ♥

 

kryddburken_fodelsedag_blommor_bukett_tarta_smorgastarta_olandstarta_sockerkringlor_ljuslycktor_fira_fest_kalas_recept

Från min man… ♥

 

kryddburken_fodelsedag_blommor_bukett_tarta_smorgastarta_olandstarta_sockerkringlor_ljuslycktor_fira_fest_kalas_onska

Jag tjuvstartade min födelsedag lite i förra veckan då jag köpte lite nytt porslin från bland annat ÖNSKA av märket BRUKA och den nya serien från INDISKA i havsblått relief. Så snygga! Lite fler dessertgafflar och knivar blev det från IKEA också.

 

kryddburken_fodelsedag_blommor_bukett_tarta_smorgastarta_olandstarta_sockerkringlor_ljuslycktor_fira_fest_kalas_rund

Smörgåstårtan är monterad och klar för garnering.

 

kryddburken_fodelsedag_blommor_bukett_tarta_smorgastarta_olandstarta_sockerkringlor_ljuslycktor_fira_fest_kalas_tailsweep

Blombud från mina uppdragsgivare och kollegor på Tailsweep dök upp på gården i samma veva som jag kom hem. Dom prickade helt rätt i min typ av stil och färger! Tusen tack till er!

 

kryddburken_fodelsedag_blommor_bukett_tarta_smorgastarta_olandstarta_sockerkringlor_ljuslycktor_fira_fest_kalas_vas

Mamma kom med en fin bukett i en alldeles speciell vas med tillhörande ljuslyktor från ÖNKSA. (Nybro Crystal Ink) Riktigt fina! ♥ Fick även en skärmaskin som jag önskat mig länge, så till jul blir det finfina, tunna skivor av julskinkan och diverse kallskuret pålägg. Nånting som jag verkligen saknat då jag tycker påläggsskivor man köper är alldeles för tjocka.

 

kryddburken_fodelsedag_blommor_bukett_tarta_smorgastarta_olandstarta_sockerkringlor_ljuslycktor_fira_fest_kalas_vas_liljor

Vackra liljor av mamma!

 

kryddburken_fodelsedag_blommor_bukett_tarta_smorgastarta_olandstarta_sockerkringlor_ljuslycktor_fira_fest_kalasjordgubbar

Smörgåstårtan är redo att serveras!

 

kryddburken_fodelsedag_blommor_bukett_tarta_smorgastarta_olandstarta_sockerkringlor_ljuslycktor_fira_fest_kalas_garnera

Till bords med smörgåstårta, presenter, buketter, cyklamen, lyktor och presentkort!

 

kryddburken_fodelsedag_blommor_bukett_tarta_smorgastarta_olandstarta_sockerkringlor_ljuslycktor_fira_fest_kalas_oland

Nybakade sockerkringlor och Ölandstårta från Nya Conditoriet i Borgholm.

 

kryddburken_fodelsedag_blommor_bukett_tarta_smorgastarta_olandstarta_sockerkringlor_ljuslycktor_fira_fest_kalas_recept_fyllning

Och kanske det absolut godaste dagen efter, då det finns smörgåstårta kvar i kylskåpet till frukost! 😉

 

Äppelpaj med hallon och knäckig topping

äppelpaj_hallonpaj_hallon_äpplen_recept_tips_dessert_godaste_pajen_efterrätt_nyskördade_pajdeg_gott_topping_knäckig

Årets första äppelpaj från våra egna äpplen är här! Ett rent experiment till recept men alltid lika roligt att utmana sig själv. Det är hösten som gör debut när äppelträdens frukt blir rödare och det närmar sig skörd och framförallt skördefest! Den absolut bästa tiden på hela året här på Öland.

Den svalare vinden, stämningen med mörker, brinnande marschaller, färgsprakande pumpor som lyser upp och ön väcks åter till liv igen efter sommarens turistinvasion. En behagligare invasion enligt mig då fokus inte ligger på att maximera dygnets alla semestertimmar i ett rasande kaos mellan badstrand, husvagn, gågata, snabbköp och tändvätske-osande grillar!

Skördefest är mer livsnjutande och trots att öbefolkningen blir större än midsommarhelgen och trafiken återigen står still i ett galet myller så känns det på nåt vis mer rofyllt. Folk njuter mer av en weekend än försöker ”hinna med” med semesterns alla måste och man tar det som det kommer. Det är galet, roligt, gemytligt och tiden jag älskar bäst! Har ni aldrig varit här på Ölands skördefest så boka in helgen och kom hit, kanske ses vi! 😛

Nu kommer här mitt improviserade recept på årets första äppelpaj som jag bakat in både hallon, äppelmos och en knäckig topping i. Jag hoppas ni provar för jag garanterar er nu efter provsmakning att den blev riktigt god!

 

Det här behöver du : 

1 sats pajdeg : 

125 gram smör

3 dl vetemjöl

1 msk strösocker

2 msk kallt vatten

 

GÖR SÅHÄR : 

Mät upp smör & vetemjöl i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna. Nyp snabbt ihop degen till en boll. Låt stå kallt i kylskåpet minst en halvtimme.

 

Fyllning : 

3 äpplen

2 dl frysta hallon

2 msk potatismjöl

2 msk strösocker

1 dl äppelmos (gärna hemmagjord

 

Topping : 

3 msk rumsvarmt smör

2 dl havregryn

2 msk vetemjöl

2 msk ljus sirap

1 msk mandelspån

 

GÖR SÅHÄR : 

Förbered pajdegen och låt stå kall i kylen medans du förbereder fyllning och topping.

Skala och tärna tre äpplen, blanda med frysta hallon, potatismjöl, socker och äppelmos. Rör ihop ingredienserna till toppingen i en separat skål.

Kavla ut pajdegen och klä en rund ugnsform. Förgrädda ca 10 minuter i 175 grader. Ta ut och häll i fyllningen. Smula över toppingen, samt mandelspån. Grädda i ca 45 minuter eller till fyllningen bubblar och toppingen fått fin färg.

 

äppelpaj_hallonpaj_hallon_äpplen_recept_tips_dessert_godaste_pajen_efterrätt_nyskördade_pajdeg_gott

Fyllningen. Äppelbitar, hallon, socker, potatismjöl och äppelmos.

 

äppelpaj_hallonpaj_hallon_äpplen_recept_tips_dessert_godaste_pajen_efterrätt_nyskördade_pajdeg_gott_fyllning

Fyllningen är i. Bara smula över topping och mandelspån.

 

äppelpaj_hallonpaj_hallon_äpplen_recept_tips_dessert_godaste_pajen_efterrätt_nyskördade_pajdeg_gott_topping_crumble

Redo för gräddning.

 

äppelpaj_hallonpaj_hallon_äpplen_recept_tips_dessert_godaste_pajen_efterrätt_nyskördade_pajdeg_gott_knäckig_crumble

Färdig att avnjutas!

 

Godaste ättiksgurkan till söndagssteken

+slottsstek_recept_husmanskost_stek_söndagsstek_klassisk_gräddsås_skysås_tillbehör_fransyska_pressgurka

Vad brukar ni ha för goda tillbehör till söndagssteken? Den klassiska husmanskosten faller aldrig ur tiden här hemma och nu äntligen börjar hösten komma och söndagsmiddagarna mer regelbundna. Jag älskar att laga saftiga stekar med goda skysåser och allra minst inte tillbehören som kan förbered flera dagar i förväg. Vi åt slottsstek igår och dagen innan hade vi gjort ättiksgurka och kokat äppelmos av höstens första skörd. Så galet gott!

Detta recept på ättiksgurka är det lite mersting i tack vare chiliflakes men otroligt god och bryter av fint till de övriga milda tillbehören.

 

Det här behöver du :

1 gurka

2 dl vatten

4 msk strösocker

2 msk ättika 12%

1 knippe finhackad persilja

2 krm salt

1 tsk chiliflakes

 

GÖR SÅHÄR :

Skölj och skiva gurkan tunt. Rör ihop vatten, socker, ättika persilja och kryddor och häll över gurkskivorna i en skål. Täck med plastfolie och en tallrik och ställ en tyngd över. Låt stå så över natten i kylskåpet.

 

slottsstek_recept_husmanskost_stek_söndagsstek_klassisk_gräddsås_skysås_tillbehör_fransyska

Slottssteken uppskivad och öst med lite av skysåsen och kokta morötter.

Recept på min godaste slottsstek hittar du HÄR >>

 

slottsstek_recept_husmanskost_stek_söndagsstek_klassisk_gräddsås_skysås_tillbehör_fransyska_middagstips

Bland det godaste jag vet… 😛

Många grillkvällar blir det!

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.02244643767806487,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Sommarens alla grillkvällarna har det blivit några bilder i telefonen av. 😛 Bjuder här på några favoriter med tillhörande tips och recept. Marinerade, färska champinjoner och majskolvar är bara det en grillmiddag i sig! Så tokgott.

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":1.448106050491333,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Fläskköttet till spetten marinerar jag med olja/soya/balsamvinäger/salt & peppar, och ett par matskedar Colman´s senapspulver. Mängden justeras efter tycke och smak. Blir riktigt gott! Till alla grillrätter är en blandsallad det godaste o h gärna med en vinegrette. Den här är min klassiska som jag ofta gör och den är himla god att dressa även över bakpotatisen.

 

Vinegrette till sallad :

2 dl olivolja

½ dl vitvinsvinäger

1 tsk dijonsenap

Salt & vitpeppar

Italiensk örtkrydda

Lökpulver

 

GÖR SÅHÄR : 

Blanda alla ingredienser i en shaker och skaka om. Smaka av om du vill öka på någon krydda. Dressa över salladen precis före servering.

 

{"torchEnabled":true,"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.195810123285975,"customExposureMode":1,"whiteBalanceProgram":0,"extendedExposure":false,"focusMode":1}

Kyckling på grillen är en favorit. Jag brukar ofta lägga kycklingen i marinad dagen före eller ha haft den i en saltlag då blir det himla mört och saftigt.

 

Marinad till kyckling : 

1 kg kycklingfiléer

1 dl olivolja

2 msk vitvinsvinäger

2 msk kinesisk soya

1 msk sweet chilisås

2 msk kycklingfond

1 msk tomatpuré

2 tsk D´Elidas chilisås

Salt och peppar

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.04397912422684236,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

En grillad bit oxfilé som jag bara smort in lätt med olja och sedan gnidit in med en rub-blandning av lite olika torra kryddor såsom; svartpeppar, flingsalt, baconkrydda, chiliflakes, paprika och lökpulver. Jag grillar oxfilén först över direkt glöd och sedan vid sidan om med locket på tills den är färdig. Känn med ett finger eller använd termometer så får du ditt kött precis som du vill ha det. Glöm inte att låta det vila en stund före du skär upp det.

Vad är väl en oxfilé utan bearnaisesås? 😉

 

Kall bearnaisesås :

1 finhackad schalottenlök

2 dl  creme fraiche

2 msk majonäs

1 msk vitvinsvinäger

½ dl finhackad persilja

4 tsk torkad dragon

1 tsk dijonsenap

1 tsk socker

1 krm vitpeppar

½ tsk salt

 

GÖR SÅHÄR :

Finhacka schalottenlöken riktigt fint, eller riv den. Blanda med övriga ingredienser och låt stå i kylskåp ett par timmar före servering så sätter sig smakerna och den blir fastare i konsistensen.

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":1.533170223236084,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Bakpotatis naggar jag med gaffel och kör i micron ca 10 – 12 minuter. Därefter pensla med olivolja och stör över salt, peppar och grillkrydda och lägger på grillen precis före den ska ätas så blir det fin, krispig yta.

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.009666613303124905,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Till allt grillat är det ju så vansinnigt gott med kryddsmör, speciellt eller rättare sagt ett måste till bakpotatis också. Här kommer lite olika tips på aromsmör du enkelt gör själv och fryser in.

 

Rödvinssmör : 

300 gram smör

4 msk rött vin

1 finhackad rödlök

Grovmalen rosépeppar

Salt & Peppar

 

Café de Paris :

300 gram smör

½ gul finhackad lök

1 finriven vitlöksklyfta

1 tsk vanlig senap

1 tsk paprikapulver

1 tsk chilipulver

2 tsk dragon

Salt & vitpeppar

 

Fisk – aromsmör :

300 gram smör

1 msk tomatpuré

1 msk vitt vin

klippt gräsklök

några droppar pressad citron

Salt & citronpeppar

 

Vitlökssmör :

300 gram smör

6 – 8 vitlöksklyftor

2 tsk vitvinsvinäger

Några droppar pressad citron

Salt och vitpeppar

 

Pepparrotssmör :

300 gram smör

2 msk riven pepparrot

½ tsk vitvinsvinäger

Salt & Peppar

 

Persiljesmör :

300 gram smör

Finhackad persilja

Några droppar pressad citron

Salt & vitpeppar

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.1007414301249643,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Grillad lövbiff med pommes och pepparsås, en riktig goding!

 

Pepparsås : 

2 msk smör

4 msk vetemjöl

4 dl mörk oxbuljong

2 tsk mörk balsamvinäger

1 tsk tomatpuré

1 tsk soya

½ tsk nymalen svartpeppar

½ tsk nymalen rosépeppar

1 krm nymalen grönpeppar

2 dl grädde

Salt

en nypa socker

 

GÖR SÅHÄR : 

Smält smöret och vispa ner vetemjölet till en slät konsistens. Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka upp. Sjud såsen på svag värme. Smaka av med salt och en gnutta socker. Tillsätt eventuellt en burk champinjoner. 😉

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.0985620458933969,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

6 – 8 port

Potatissallad

ca 2 kilo nypotatis

5 dl creme fraiche

2 msk majonäs

1 finhackad purjolök el. 2-3 salladslök

1 finhackad liten gul lök

2 pressade vitlöksklyftor

1 knippe blandade färska örter

Trocomare örtsalt

 

GÖR SÅHÄR :

Koka nypotatisen i saltat vatten eller använd kall överbliven potatis. Ställ undan o låt svalna. Rör ihop resten av ingredienserna i en stor skål. Krydda och smaka av. Skär potatisen i lagom stora bitar och vänd ner försiktigt i krämen. Smaka av med örtsalt. Potatissalladen blir ännu godare om den får stå till sig några timmar före servering.

Werthers kolakaka

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.1652152389287949,"customExposureMode":2,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Provade baka denna galet goda kaka häromdagen. En söt, seg och knäckig kondisbit som bara är försvinnande god till kaffet, helst så kall som möjligt dessutom! Prova baka den om ni inte gjort tidigare, den blev en riktig favorit här hemma och inte många ingredienser heller.

 

Det här behöver du :

125 gram rumsvarmt smör

2, 5 dl vetemjöl

1 dl florsocker

 

Topping :

1 burk karamelliserad mjölk (dulce de leche)

1 påse werthers kolor (135 gram)

2 dl kokosflingor

 

GÖR SÅHÄR : 

Vispa smör, mjöl och florsocker till en slät smet. Tryck ut i en form ca 20*20 klädd med bakplåtspapper. Grädda i ca 10 – 15 min i 175 grader. Ta ut bottnen och rör ihop kolorna (klippta i småbitar) med dulce de leche och kokos. Fördela över bottnen. Grädda ytterligare 25 – 30 minuter.

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.003404193557798862,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Ingredienserna. Jag valde Werthers chokladfyllda kolor här men det går lika bra med originalet. Ett tips är att använda en sax och klippa dom i småbitar för det blir väldigt kladdigt med kniv upptäckte jag. 😛

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.0831228494644165,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Grädda med toppingen ytterligare 25 – 30 minuter. Låt svalna och förvara sedan i kylskåp.