Friterad tortellini med parmesan

tortellini_parmesan_friterad
Gjorde en sån galen grej igår till ”mat-tv-kvällen”. :-P Tortellini hade jag bestämt. I någon form… Med något till… Något nytt… Gott… Och annorlunda… Ohhja – det blev det verkligen! Det låter tokigt men jag hoppas ni förstår hur krispigt, salt, ostigt och lent i smaken det blir på samma gång?! Svårt att förklara så jag låter bilderna tala för sig och våga prova nu, för detta får ni bara inte låta passera. ;-)

Hade en fin bit parmesanost i kylskåpet som ropade. I vanliga fall brukar jag koka ihop en god tomatsås till tortellni men inte den här gången.

Det blev så in i bombens, galet, tokigt gott alltså.
Fritera tortellini? Jojomen, det är det nya nu! :-P Häng på så får ni receptet.

6 – 8 port förrätt
Det här behöver du : 
250 gram tortellini med ostfyllning
150 gram finriven parmesan
1 dl panko eller ströbröd
svartpeppar
Flingsalt

GÖR SÅHÄR : 
Koka tortellinin al dente. Förbered under tiden paneringen. Finriv parmesan och blanda med panko, svartpeppar och flingsalt. När tortellinin är häll ner dom varma i paneringen och vänd runt. Fritera eller stek i panna med olja på hög värme. Ta upp och låt torka av på hushållspapper. Servera med små gafflar, doppa i sweet chilisås och riven parmesanost.

godaste_tortellini
Tortellinin ska vara nykokt och varm när den vänds ner i paneringen.

parmesan_panering_panerad_tortellini
Finriven parmesan, panko, salt och peppar.

panerad_tortellini_parmesan
Vänd runt noga. Stek eller fritera!

tortellini_panerad_parmesan_annorlunda_godaste
Servera med sweet chilisås…

tortellini_parmesan_panerad_friterad
Och doppa i parmesan…

parmesan_tortellini
Ni bara måste prova, detta är så galet gott! Kanske till fredagsmyset imorgon? ;-)

Kladdkaka med chokladtäcke

kladdkaka_recept_godaste
Såg ni melodifestivalen igår? Grattis till Måns! :-P Riktigt bra låt faktiskt!!
Vad firar man inte en sån höjdpunkt med om inte med kladdkaka?! Det här är det recept jag ALLTID använder som ”basic” till kladdkakor sen kan man ju garnera, tillsätta eller toppa med vad man vill för att få en tvist på det hela, i det här fallet en salig blandning av smält choklad på toppen; Vit toblerone, dumlekola och Marabou M&M. Jösses så gott säger jag bara… Och lättvispad grädde till de förstås…

Det här behöver du : 
150 gram smör
3 dl strösocker
1 dl kakao
2 ägg
2 – 3 msk vaniljsocker
2 dl vetemjöl

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret i en kastrull, dra åt sidan och rör ner resten av ingredienserna. Häll i smord form ca 25 cm i diam. Grädda i 175 grader ca 20 min. Ta ut och täck med bakplåtspapper och låt svalna i kylskåpet. Smält choklad i micron och bred över kakan när den är riktigt kall. Förvara i kylskåpet. Servera med lättvispad grädde.

kladdkaka

kladdkaka_choklad_recept

Njutbar brunch med näringsberäkning

Färgglad brunch

Nu är det sportlov för många i de norra delarna av landet. Inte mycket snö just nu, men det ska komma mer närmsta dagarna.

Den här frukosten innehåller mycket nyttiga fetter, bra med proteiner men väldigt lite kolhydrater.

En perfekt start på en dag med uteaktiviteter, den mättar riktigt länge.

Nedanför inlägget har jag lagt ut det ungefärliga näringsvärdet på min brunch, en del råvaror fanns inte med så då har jag lagt till en likvärdig.

Siffrorna från Livsmedelsverkets databas har jag kopierat från Minmat.net.

Som du kan se så innehåller min brunch väldigt lite kolhydrater, trots att jag har både paprika, mandel, kaviar och en liten dessert till.

Något som många tror inte fungerar när man äter LCHF.

Det är så mycket nyttiga ämnen, vitaminer, mineraler och antioxidanter som vi får i oss via grönsaker, bär, mandel och nötter.

Så då kan det vara bra att veta att det kan ingå i den dagliga maten utan att det ger för mycket kolhydrater.

Hemma äter jag som vanligt nötfrukost, men när jag på helgerna sover över hos mamma blir det sovmorgon.

Hon har inte så mycket aptit på morgonen, där äter vi istället brunch.

Mamma äter alltid bara två ägg till frukost, men jag tar lite mer på min tallrik.

Hon får riktigt fina ägg levererade direkt hem till dörren, en mycket uppskattad service som bidrar till att hon mår gott trots en hel del sjukdomar.

Brunch

1 burk Mästarmakrill från Abba 110 g

2 skivor ost

2 kokta ägg

Paprika

Mandel

Kaviar

Gröna blad

Avocadoolja

Jag lägger ner de kylskåpskalla äggen i kokande vatten och så får de koka i 5 minuter. Då blir gulan perfekt krämig, tycker jag.

Strimla lite sallad och paprika, ringla kallpressad avocadoolja eller olivolja över.

En klick kaviar är gott till ägget, gärna med lite smör eller majonnäs på sidan om.

Smöret glömde jag tyvärr lägga på innan jag tog bilden, men det äter jag alltid till äggen.

En liten dessert blir det ofta när jag är hos mamma. Smetana med lingon och kanel, serverat i en liten äggkopp som jag fått efter mormor.

.:Dagens Mat:.
Energi kcal: 889,45 Energi kJ: 3718,45
Proteiner: 44,82 Fiber: 2,51
Kolhydrater: 6,20 Vatten: 240,23
Alkohol: 0,00
Fetter:
Fett: 76,53 Kolesterol: 683,65
E-mättade: 32,47 Mättade: 26,57
F-mättade: 10,44
Vitaminer:
A: 545,80 B1: 0,32
B2: 1,03 B3: 8,15
B6: 0,55 B9: 105,40
B12: 8,94 C: 31,75
D: 4,77 E: 9,69
Mineraler:
Fosfor: 770,60 Järn: 5,17
Kalcium: 342,10 Kalium: 779,90
Magnesium: 115,10 Natrium: 642,65
Selen: 76,45 Zink: 4,00
110Gram Makrillfilé konserv i tomatsås
140Gram Ägg kokt
25Gram Ost hårdost 31% fett
15Gram Isbergssallat
20Gram Sötmandel torkad
15Gram Smör 80% fett
15Gram Paprika gul
10Gram Olivolja
15Gram Crème fraiche 34% fett
10Gram Lingon

Fusilli med fläskfilé i ostsås

pasta_fläskfile_recept
Häromdan hade jag total idétorka om vad som skulle lagas till middag. De enda rester som fanns i kylskåpet som eventuellt kunde användas var kokt potatis… En frittata kunde jag ju möjligtvis trolla fram men hade inte så mycket grönsaker som jag önskat att ha till.

Hittade en halv fläskfilé och en påse riven chiliost i frysen. Tog upp de och strimlade köttet. En halv purjolök, tomater, mozzarella och grädde fanns i kylen så dom fick också spela med. Lite pasta till det så. :-P Barillas nya pasta Academia dessutom som jag fått varuprover på. (Kommer en finfin tävling i slutet på veckan angående pastan.)

Ja, så nånting till middag blev det ju i alla fall. Fusilli med fläskfilé i ostsås. :-P

Gårdagen spenderade vi ute på äventyr jag och barnen. Dom har ju sportlov nu så det är kul att ha dom hemma och att hitta på saker. Vi körde ner mot södra Öland och spenderade eftermiddan med bland annat ett stopp på ÖoB för att inhandla nödvändigheter till badrummet såsom tvål, schampo, balsam, tvättmedel, sköljmedel, tandkräm och diverse småpryttlar, ja ni vet! Innan hemfärd stannade vi till på Arontorps kroppkakor och mumsade i oss just kroppkakor! :-P

Såååå gott! Länge sen vi åt det nu. Framåt kvällen fick vi ”pyspunka” i soffan framför TV:n, mätta och nöjda efter dagen. ;-) Vi följer ju ”Farmen” på TV4, men är faktiskt lite smått besviken att Rosie åkte ut. Gillade henne skarpt men hoppas på att Jocke tar hem allt och vinner.

Vad vi hittar på idag då?
Det blir en innedag med pyssel i alla fall och kanske lite bakning. ;-) Det blåser ju småspik ute så en innedag kan vi ta med gott samvete. Max är inte helt piggelin heller, feber som kommer och går och hosta sen i fredags… Joline är skoltrött och passar på att sova till lunch om hon får och då får jag ändå väcka henne!?! Hon älskar verkligen sin säng och Kean är inte sen att hänga på… Vilka sjusovare. :-P Men är det lov så är det lov, då får man göra som man vill. Även jag tycker det är skönt att slippa väckarklockan så jag klagar inte…

Sveriges mästerkock ikväll med, får inte missa det! Nån speciell ni gillar eller hejar på? Nä, nu är det hög tid att väcka Tjolanta så hon kan följa med ut och hämta ved, sitter nästan och huttrar här vid datorn nu. Även om det är inte många minusgrader så blir huset helt utkylt av blåsten så nu måste vi elda. Vi hörs senare och glöm inte följa mig på Instagram. @Kryddburken Puss! ♥

4 port
Det här behöver du : 
4 port kokt fusilli
½ fläskfilé
½ purjolök
3 vitlöksklyftor
Trocomare örtsalt
1½ msk vetemjöl

´3 dl köttbuljong 1½ tärning + vatten el. 1 msk oxfond + vatten
2 dl grädde
2 dl riven, smakrik ost
Lite pastavatten, ca 1 dl
2 tomater
1 mozzarella
Svartpeppar
Chiliflakes

GÖR SÅHÄR : 
Strimla fläskfilén och finhacka purjolök och vitlök. Bryn i het stekpanna med smör. Krydda med trocomare örtsalt.  När köttet fått fin färg, pudra över vetemjöl som toppreding och tillsätt buljong och grädde. Låt koka upp på medelvärme. Tillsätt osten och rör sist ner pastan och lite av pastavattnet. Toppa med svartpeppar, chiliflakes, tomater och mozzarella.

barilla_fusilli_pastasås_fläskfile_ostsås
Vad jag lyckades skrapa fram ur kyl, frys och skafferi. :-P

fläskfile_sås_ostsås_pastasås
Fläskfilé, purjo och vitlök får brynas ihop.

pastasås_fläskfile_recept
Toppreder med vetemjöl för en krämig sås.

fläskfile_pastasås_ostsås
Tillsatt buljong, vatten och grädde och efter uppkok även chiliosten.

recept_fläskfile_pastasås
Pasta och lite av pastavattnet strax före servering.

pasta_fläskfile_fusilli_recept
Toppa med tomat, svartpeppar, chiliflakes och mozzarella. Klart! ;-)

Chokladbollar med dadlar och kokos

dadelbollar_dadlar_kokos_raw_food
Blev så sugen på att testa dessa choklad/dadelbollar som jag såg på Victorias provkök HÄR! Jag tänkte att detta måste vara superbra till min mamma, dadlar och kokos och inte en massa socker i. Men jag fick inte riktigt ihop smeten, kanske för att jag använde torkade dadlar och inte färska för de hittade jag inte så jag tillsatte flytande honung i receptet. Dom blev verkligen kanongoda! Kan tänka mig att även tillsätta smält mörk choklad också istället för kakao. Kul att experimentera sig fram. En ny variant på chokladbollar helt klart! :-P
(Ägg, gluten och laktosfria)

Det här behöver du : 
200 gram ekologiska torkade dadlar
100 gram kokosflingor
2 msk kakao
1 msk vaniljsocker
2 msk flytande honung

GÖR SÅHÄR : 
Använd en matberedare och mixa dadlar med kokos, kakao och vaniljsocker. Här får du en smulig ganska torr deg så tillsätt flytande honung så blir konsistensen ”rullbar”. ;-)

Rulla kulor och vänd ner i kokosflingor. Förvara i kylskåp eller frys in.

chokladbollar_med_dadlar_recept

Körsbärspaj

Ugn:200°c
 
Körsbärsfyllning:

1 liter urkärnade, frysta körsbär
4,8 dl saft från de tinade körsbären, späd med vatten till rätt mängd
• 0,8 dl majsstärkelse
• 0,8 dl farinsocker
• 0,8 dl vitt socker
1 tsk mandel extrakt
2 tsk vanilj

Instruktioner
1.Tina körsbärenlåt de hänga i sil över en skål i ett par timmar för att separera körsbär från juice
2.Blanda majsstärkelse med båda socker; placera juicen i en medelstor kastrull och vispa i de torra ingredienserna.
3.Värm på medel låg värme, rör om tills det tjocknar och blir genomskinlig; blandningen kommer att vara mycket tjock
4.Tillsätt körsbär, under ständig omrörning för att få blandningen tillbaka till att koka: 1-2 minuter (det kommer inte riktigt koka, men kommer bubbla i en minut eller två om du fortsätter att röra hela tiden)
5.Ta bort från värme omedelbart annars blir körsbären överkokta.
6.Rör i mandel och vanilj; häll i på glasburk.
7.Låt svalna till rumstemperatur.
8.Frys pajfyllningen, eller förvara i kylskåp i 2-3 veckor i tätsluten behållare.

http://www.acanadianfoodie.com/2014/04/02/homemade-sour-cherry-pie-filling-like-the-one-in-the-can-but-better/

Pajdeg:


5,4 dl mjöl
1,2 dl mandelmjöl
3 msk strösocker
225 gr mycket kallt osaltat smör, skuren i bitar
4-5 matskedar isvatten,
 
Kombinera mjöl, mandelmjöl och socker i en matberedare och pulsa för att kombinera.
Tillsätt smörbitarna jämnt över ytan.
Pulsa tills smöret bryts upp i ärtstora smular, ca 20-25 korta pulser.
Häll över några matskedar vatten och pulsa på låg hastighet, tillsätt mer vatten tills degen börjar bara att komma samman. Du kanske inte behöver allt vatten.
Dela upp degen i två lika bollar linda hårt i två lager av plastfolie, plattartill skivor, och lägg i kylskåp minst 1 timme eller över natten.
Ta ut en degplatta ur kylen och låt stå i rumstemperatur i 5 minuter för att mjuka upp något.
Kavla ut på ett lätt mjölat bakbord till en 30 cm cirkelFlytta försiktigt degen till en 26 cm pajform. Trimma kanterna på degen. Häll i pajfyllningen och förvara i kylskåp medan du förbereder pajskalet till gallret.
 
På ett lätt mjölat bakbord, rulla ut andra pajskalet till en 30 cm cirkel.
Du kan använda detta som ett helt pajlock eller göra ett galler.
 
 
Skär cirkeln i 0,5-1 cm breda remsor.
Pensla kanterna på pajen med ägg.
Ordna hälften av remsorna vertikalt över toppen av kakan, med de längsta remsorna i centrum
Vik försiktigt tillbaka varannan remsa mot mitten. Placera en lång remsa av deg horisontell till de andra remsorna över mitten av kakan. Fäll ut de vikta remsorna att ligga platt ovanpå den horisontella remsan. Vik tillbaka remsorna som inte viks tillbaka förra gången, placera ytterligare horisontella remsor, sedan vik igen. Upprepa tills gallret är klar. Tryck ner kanterna på gallret för att fästa i pajbottens deg. Trimma till kanten.  Pensla med ägg och strö över råsocker (om så önskas).
 
Baka i mitten av ugnen i 35-40 minuter. Blir kanterna bruna fort , täck med folie under sista tiden.
Pajen behöver svalna minst 3 timmar innan uppskärning.
Körsbärspaj

Ugn:200°c
 
Körsbärsfyllning:

1 liter urkärnade, frysta körsbär
4,8 dl saft från de tinade körsbären, späd med vatten till rätt mängd
• 0,8 dl majsstärkelse
• 0,8 dl farinsocker
• 0,8 dl vitt socker
1 tsk mandel extrakt
2 tsk vanilj

Instruktioner
1.Tina körsbärenlåt de hänga i sil över en skål i ett par timmar för att separera körsbär från juice
2.Blanda majsstärkelse med båda socker; placera juicen i en medelstor kastrull och vispa i de torra ingredienserna.
3.Värm på medel låg värme, rör om tills det tjocknar och blir genomskinlig; blandningen kommer att vara mycket tjock
4.Tillsätt körsbär, under ständig omrörning för att få blandningen tillbaka till att koka: 1-2 minuter (det kommer inte riktigt koka, men kommer bubbla i en minut eller två om du fortsätter att röra hela tiden)
5.Ta bort från värme omedelbart annars blir körsbären överkokta.
6.Rör i mandel och vanilj; häll i på glasburk.
7.Låt svalna till rumstemperatur.
8.Frys pajfyllningen, eller förvara i kylskåp i 2-3 veckor i tätsluten behållare.

http://www.acanadianfoodie.com/2014/04/02/homemade-sour-cherry-pie-filling-like-the-one-in-the-can-but-better/

Pajdeg:


5,4 dl mjöl
1,2 dl mandelmjöl
3 msk strösocker
225 gr mycket kallt osaltat smör, skuren i bitar
4-5 matskedar isvatten,
 
Kombinera mjöl, mandelmjöl och socker i en matberedare och pulsa för att kombinera.
Tillsätt smörbitarna jämnt över ytan.
Pulsa tills smöret bryts upp i ärtstora smular, ca 20-25 korta pulser.
Häll över några matskedar vatten och pulsa på låg hastighet, tillsätt mer vatten tills degen börjar bara att komma samman. Du kanske inte behöver allt vatten.
Dela upp degen i två lika bollar linda hårt i två lager av plastfolie, plattartill skivor, och lägg i kylskåp minst 1 timme eller över natten.
Ta ut en degplatta ur kylen och låt stå i rumstemperatur i 5 minuter för att mjuka upp något.
Kavla ut på ett lätt mjölat bakbord till en 30 cm cirkelFlytta försiktigt degen till en 26 cm pajform. Trimma kanterna på degen. Häll i pajfyllningen och förvara i kylskåp medan du förbereder pajskalet till gallret.
 
På ett lätt mjölat bakbord, rulla ut andra pajskalet till en 30 cm cirkel.
Du kan använda detta som ett helt pajlock eller göra ett galler.
 
 
Skär cirkeln i 0,5-1 cm breda remsor.
Pensla kanterna på pajen med ägg.
Ordna hälften av remsorna vertikalt över toppen av kakan, med de längsta remsorna i centrum
Vik försiktigt tillbaka varannan remsa mot mitten. Placera en lång remsa av deg horisontell till de andra remsorna över mitten av kakan. Fäll ut de vikta remsorna att ligga platt ovanpå den horisontella remsan. Vik tillbaka remsorna som inte viks tillbaka förra gången, placera ytterligare horisontella remsor, sedan vik igen. Upprepa tills gallret är klar. Tryck ner kanterna på gallret för att fästa i pajbottens deg. Trimma till kanten.  Pensla med ägg och strö över råsocker (om så önskas).
 
Baka i mitten av ugnen i 35-40 minuter. Blir kanterna bruna fort , täck med folie under sista tiden.
Pajen behöver svalna minst 3 timmar innan uppskärning.
Körsbärspaj

Ugn:200°c
 
Körsbärsfyllning:

1 liter urkärnade, frysta körsbär
4,8 dl saft från de tinade körsbären, späd med vatten till rätt mängd
• 0,8 dl majsstärkelse
• 0,8 dl farinsocker
• 0,8 dl vitt socker
1 tsk mandel extrakt
2 tsk vanilj

Instruktioner
1.Tina körsbärenlåt de hänga i sil över en skål i ett par timmar för att separera körsbär från juice
2.Blanda majsstärkelse med båda socker; placera juicen i en medelstor kastrull och vispa i de torra ingredienserna.
3.Värm på medel låg värme, rör om tills det tjocknar och blir genomskinlig; blandningen kommer att vara mycket tjock
4.Tillsätt körsbär, under ständig omrörning för att få blandningen tillbaka till att koka: 1-2 minuter (det kommer inte riktigt koka, men kommer bubbla i en minut eller två om du fortsätter att röra hela tiden)
5.Ta bort från värme omedelbart annars blir körsbären överkokta.
6.Rör i mandel och vanilj; häll i på glasburk.
7.Låt svalna till rumstemperatur.
8.Frys pajfyllningen, eller förvara i kylskåp i 2-3 veckor i tätsluten behållare.

http://www.acanadianfoodie.com/2014/04/02/homemade-sour-cherry-pie-filling-like-the-one-in-the-can-but-better/

Pajdeg:


5,4 dl mjöl
1,2 dl mandelmjöl
3 msk strösocker
225 gr mycket kallt osaltat smör, skuren i bitar
4-5 matskedar isvatten,
 
Kombinera mjöl, mandelmjöl och socker i en matberedare och pulsa för att kombinera.
Tillsätt smörbitarna jämnt över ytan.
Pulsa tills smöret bryts upp i ärtstora smular, ca 20-25 korta pulser.
Häll över några matskedar vatten och pulsa på låg hastighet, tillsätt mer vatten tills degen börjar bara att komma samman. Du kanske inte behöver allt vatten.
Dela upp degen i två lika bollar linda hårt i två lager av plastfolie, plattartill skivor, och lägg i kylskåp minst 1 timme eller över natten.
Ta ut en degplatta ur kylen och låt stå i rumstemperatur i 5 minuter för att mjuka upp något.
Kavla ut på ett lätt mjölat bakbord till en 30 cm cirkelFlytta försiktigt degen till en 26 cm pajform. Trimma kanterna på degen. Häll i pajfyllningen och förvara i kylskåp medan du förbereder pajskalet till gallret.
 
På ett lätt mjölat bakbord, rulla ut andra pajskalet till en 30 cm cirkel.
Du kan använda detta som ett helt pajlock eller göra ett galler.
 
 
Skär cirkeln i 0,5-1 cm breda remsor.
Pensla kanterna på pajen med ägg.
Ordna hälften av remsorna vertikalt över toppen av kakan, med de längsta remsorna i centrum
Vik försiktigt tillbaka varannan remsa mot mitten. Placera en lång remsa av deg horisontell till de andra remsorna över mitten av kakan. Fäll ut de vikta remsorna att ligga platt ovanpå den horisontella remsan. Vik tillbaka remsorna som inte viks tillbaka förra gången, placera ytterligare horisontella remsor, sedan vik igen. Upprepa tills gallret är klar. Tryck ner kanterna på gallret för att fästa i pajbottens deg. Trimma till kanten.  Pensla med ägg och strö över råsocker (om så önskas).
 
Baka i mitten av ugnen i 35-40 minuter. Blir kanterna bruna fort , täck med folie under sista tiden.
Pajen behöver svalna minst 3 timmar innan uppskärning.
Fylld benfri kotlettrad med rökt skinka, vitlök, persilja och soltorkade tomater

fylld_benfri_kotlett_kotlettrad
Nu är jag tillbaka igen! Välkommen åter säger jag till kött och potatis! :-P Det är något som inte går ur tiden och lika mycket en kombination av den sorts mat jag inte kan vara utan. Det går bara inte! Kött och potatis och SÅS – så ska de va! Rejäl husman!

Är så enormt tacksam att jag är uppväxt med riktig husmanskost och mat lagad från grunden, kanske hade det inte funnits nån ”Kryddburken” om det inte vore för farmor, mamma, pappa, tant Greta och alla kulinariska middagar som vi ofta åt utomhus när jag var liten, och då menar jag inte snabbmat i korvkiosken eller Mc Donalds… (Mc Donalds fanns dessutom inte i Norrland när jag var liten. Det var Max & Frasses som gällde) ;-)

Vilken mat som än lagades oavsett snabbmat eller långkok så var det hemlagat och med kärlek… Och så vansinnigt gott! Snabbmakaroner med brynt renskav, eller fiskpudding med brynt smör. Köttfärslimpa med skysås, farmors pitepalt och mammas kotletter i panna för att inte tala om pappas röding med citronsås. Att få mat serverad som tillagats med omsorg oavsett hur lång tid det tar är nog det som gjort mig till ”Kryddburken” idag. En nypa kärlek i maten borde alla ha som obligatorisk ingrediens, det blir sååå mycket godare då! ;-)

Mat som äts utomhus smakar oftast alltid mycket godare, ta till exempel grillad korv med bröd. Ät det inomhus och NEJ det blir inte samma smakupplevelse. Men mufflaner dig med termobyxor i en snödriva och få grillad korv serverad i handen med lovikkavantar… ;-) Eller mat lagad på ett stormkök eller över öppen eld, tillagad på en muurikka eller vad som helst så blir hela matupplevelsen både roligare, godare, mysigare och mer motiverad på något sätt. Kanske är det så mitt matintresse byggts upp, bara genom rejäl hederlig mat, lagad här och nu där man är och står!

Dagarna framöver så väntar jag hem min mamma som legat på sjukhus på kirurgen i en vecka. Tarmficksinflammation a la albatross… :( Bara två månader sen sist hon var inlagd för samma… :(

Idag blev hon utskriven då värdena visade bra men BRA mår hon inte…  Jobbigt att se henne ha så otroligt och HAR fortfarande. Massor med morfin, smärtstillande, febernedsättande och antibiotika men trots de blev hon utskriven idag… Fattar inte hur sjukvården fungerar ibland… Hon är jättesjuk och allmäntillståndet påverkat, kraftlös, mår illa, spyr och har ont i magen….

Nicke och jag har varit och handlat probiotica-kost till henne idag. Vi ska ta hand om henne så gott vi kan nu. Tur att vi bor så nära! (1,5 km) Har handlat hem nyttigheter, fyllt kylen och städat upp i huset och bäddat rent åt henne. Imorgon ska jag laga goda, nyttiga och magvänliga grytor och soppor. Hon har ännu inte börjat äta riktig, lagad mat utan legat med dropp hela tiden och sista dagarna bara flytande kost. Har följt rekommendationer om just probiotica men misstänker att det kan vara någon sorts IBS eller Colon också så har ni tips eller erfarenhet så lämna gärna en kommentar eller maila mig, är så tacksam för alla tips jag kan få. ♥

Nu ska ni får dagens recept. En fylld, benfri kotlettrad med rökt skinka, vitlök, persilja och soltorkade tomater. Saftigt, mört och bara sååå supergott. Serveras varmt som kallt och kan förberedas dagen innan och är en uppskattad rätt till det kalla buffébordet. Prova gärna. :-P

Det här behöver du :
ca 1 kilo benfri kotlettrad
2 hg rökt skinka
1 rejäl knippa persilja
5 – 6 soltorkade tomater i marinad + 3 msk av marianden
3 – 4 vitlöksklyftor
Herbamare spicy örtsalt
Svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Putsa kotlettraden från hinnor. Skär ett längsgående snitt genom hela köttbiten ca 2 cm tjockt genom köttets fibrer, inte längs med. Fortsätt tills hela kotlettraden är uppskuren till ett brett, platt köttstycke. Banka ut köttet något så det blir en jämt yta. Finhacka persilja, soltorkade tomater och vitlök samt ett par matskedar av marinaden, antingen för hand eller i en mixer. Krydda med Herbamare örtsalt och svartpeppar. Lägg skivor av rökt skinka på köttet och bred ut röran och rulla ihop. Bin upp köttet med steksnöre.

Stek på hög värme i stekpannan så köttbiten får fin färg. Dra några varv med pepparkvarnen och salta. Klyfta morötter och lök och låt steka med i pannan. Lägg över köttet i en ugnsfast form och häll lök och morötter runtom. Täck med bakplåtspapper och låt eftersteka i ugn ca 4 -5 timmar i 100 grader. Låt köttet vila ca 20 min före du skivar upp köttet. (Glöm inte att klippa bort steksnöret)

Sila lök och morötter från formen och ta vara på stekskyn. Koka upp den tillsammans med en skvätt grädde. Bättra på smaken med en buljongtärning (kött eller grönsaksbuljong). Red ev. av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten för tjockare konsistens. Smaka av med salt och peppar och gärna en tesked vinbärsgelé. Skiva upp köttet och servera varmt eller kallt med önskade tillbehör.

benfri_kotlettrad_fylld_fyllning_recept
Fyllningen till den benfria kotlettraden.

fyllning_benfri_kotlett_fylld_kotlettrad
Blanda med örtsalt och peppar.

hel_benfri_kotlett_kotlettrad_fylld_fyllning
Banka ut köttet något efter att du skurit upp det.

hel_benfri_kotlettrad_fyllning_fylld
Rökt skinka och fyllning…

kotlettrad_benfri_fylld
Bred ut fyllningen…

fylld_benfri_kotlett
Rulla ihop och bind upp köttet till en rulle. (Hit kan förberedas dagen innan, förvara inplastad i kylskåp.)

kotlett_kotlettrad_benfri_fylld_recept
Stek i panna på hög värme så köttet får fin färg runtom. Lägg ner lök och morötter vid sidan.

helstekt_kotlettrad_benfri_fylld_fyllning
Flytta över köttet till en ugnsfast form och tillsätt lök och morötter runtom. Täck med bakplåtspapper och låt långlagas i ugn i 100 grader ca 4- 5 timmar.

kotlett_benfri_fylld
Efter 4 – 5 timmar är köttet klart. Saftigt, långlagat och mört. (Hit kan också förberedas dagen innan om köttet ska serveras kallt.)
Låt det vila ca 20 – 30 minuter före du klipper bort steksnöret och skivar upp det. Koka upp en sås på skyn av de silade grönsakerna.

fylld_kotlettrad
Servera köttet varmt eller kallt, beroende på ändamål.

söndagsmiddag_middagsztiås_recept_benfri_kotlett_kotlettrad_fylld
Här har jag serverat köttet med skysås, hasselbackspotatis och sallad. Smaklig måltid! :-P

Fylld benfri kotlettrad med rökt skinka, vitlök, persilja och soltorkade tomater

fylld_benfri_kotlett_kotlettrad
Nu är jag tillbaka igen! Välkommen åter säger jag till kött och potatis! :-P Det är något som inte går ur tiden och lika mycket en kombination av den sorts mat jag inte kan vara utan. Det går bara inte! Kött och potatis och SÅS – så ska de va! Rejäl husman!

Är så enormt tacksam att jag är uppväxt med riktig husmanskost och mat lagad från grunden, kanske hade det inte funnits nån ”Kryddburken” om det inte vore för farmor, mamma, pappa, tant Greta och alla kulinariska middagar som vi ofta åt utomhus när jag var liten, och då menar jag inte snabbmat i korvkiosken eller Mc Donalds… (Mc Donalds fanns dessutom inte i Norrland när jag var liten. Det var Max & Frasses som gällde) ;-)

Vilken mat som än lagades oavsett snabbmat eller långkok så var det hemlagat och med kärlek… Och så vansinnigt gott! Snabbmakaroner med brynt renskav, eller fiskpudding med brynt smör. Köttfärslimpa med skysås, farmors pitepalt och mammas kotletter i panna för att inte tala om pappas röding med citronsås. Att få mat serverad som tillagats med omsorg oavsett hur lång tid det tar är nog det som gjort mig till ”Kryddburken” idag. En nypa kärlek i maten borde alla ha som obligatorisk ingrediens, det blir sååå mycket godare då! ;-)

Mat som äts utomhus smakar oftast alltid mycket godare, ta till exempel grillad korv med bröd. Ät det inomhus och NEJ det blir inte samma smakupplevelse. Men mufflaner dig med termobyxor i en snödriva och få grillad korv serverad i handen med lovikkavantar… ;-) Eller mat lagad på ett stormkök eller över öppen eld, tillagad på en muurikka eller vad som helst så blir hela matupplevelsen både roligare, godare, mysigare och mer motiverad på något sätt. Kanske är det så mitt matintresse byggts upp, bara genom rejäl hederlig mat, lagad här och nu där man är och står!

Dagarna framöver så väntar jag hem min mamma som legat på sjukhus på kirurgen i en vecka. Tarmficksinflammation a la albatross… :( Bara två månader sen sist hon var inlagd för samma… :(

Idag blev hon utskriven då värdena visade bra men BRA mår hon inte…  Jobbigt att se henne ha så otroligt och HAR fortfarande. Massor med morfin, smärtstillande, febernedsättande och antibiotika men trots de blev hon utskriven idag… Fattar inte hur sjukvården fungerar ibland… Hon är jättesjuk och allmäntillståndet påverkat, kraftlös, mår illa, spyr och har ont i magen….

Nicke och jag har varit och handlat probiotica-kost till henne idag. Vi ska ta hand om henne så gott vi kan nu. Tur att vi bor så nära! (1,5 km) Har handlat hem nyttigheter, fyllt kylen och städat upp i huset och bäddat rent åt henne. Imorgon ska jag laga goda, nyttiga och magvänliga grytor och soppor. Hon har ännu inte börjat äta riktig, lagad mat utan legat med dropp hela tiden och sista dagarna bara flytande kost. Har följt rekommendationer om just probiotica men misstänker att det kan vara någon sorts IBS eller Colon också så har ni tips eller erfarenhet så lämna gärna en kommentar eller maila mig, är så tacksam för alla tips jag kan få. ♥

Nu ska ni får dagens recept. En fylld, benfri kotlettrad med rökt skinka, vitlök, persilja och soltorkade tomater. Saftigt, mört och bara sååå supergott. Serveras varmt som kallt och kan förberedas dagen innan och är en uppskattad rätt till det kalla buffébordet. Prova gärna. :-P

Det här behöver du :
ca 1 kilo benfri kotlettrad
2 hg rökt skinka
1 rejäl knippa persilja
5 – 6 soltorkade tomater i marinad + 3 msk av marianden
3 – 4 vitlöksklyftor
Herbamare spicy örtsalt
Svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Putsa kotlettraden från hinnor. Skär ett längsgående snitt genom hela köttbiten ca 2 cm tjockt genom köttets fibrer, inte längs med. Fortsätt tills hela kotlettraden är uppskuren till ett brett, platt köttstycke. Banka ut köttet något så det blir en jämt yta. Finhacka persilja, soltorkade tomater och vitlök samt ett par matskedar av marinaden, antingen för hand eller i en mixer. Krydda med Herbamare örtsalt och svartpeppar. Lägg skivor av rökt skinka på köttet och bred ut röran och rulla ihop. Bin upp köttet med steksnöre.

Stek på hög värme i stekpannan så köttbiten får fin färg. Dra några varv med pepparkvarnen och salta. Klyfta morötter och lök och låt steka med i pannan. Lägg över köttet i en ugnsfast form och häll lök och morötter runtom. Täck med bakplåtspapper och låt eftersteka i ugn ca 4 -5 timmar i 100 grader. Låt köttet vila ca 20 min före du skivar upp köttet. (Glöm inte att klippa bort steksnöret)

Sila lök och morötter från formen och ta vara på stekskyn. Koka upp den tillsammans med en skvätt grädde. Bättra på smaken med en buljongtärning (kött eller grönsaksbuljong). Red ev. av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten för tjockare konsistens. Smaka av med salt och peppar och gärna en tesked vinbärsgelé. Skiva upp köttet och servera varmt eller kallt med önskade tillbehör.

benfri_kotlettrad_fylld_fyllning_recept
Fyllningen till den benfria kotlettraden.

fyllning_benfri_kotlett_fylld_kotlettrad
Blanda med örtsalt och peppar.

hel_benfri_kotlett_kotlettrad_fylld_fyllning
Banka ut köttet något efter att du skurit upp det.

hel_benfri_kotlettrad_fyllning_fylld
Rökt skinka och fyllning…

kotlettrad_benfri_fylld
Bred ut fyllningen…

fylld_benfri_kotlett
Rulla ihop och bind upp köttet till en rulle. (Hit kan förberedas dagen innan, förvara inplastad i kylskåp.)

kotlett_kotlettrad_benfri_fylld_recept
Stek i panna på hög värme så köttet får fin färg runtom. Lägg ner lök och morötter vid sidan.

helstekt_kotlettrad_benfri_fylld_fyllning
Flytta över köttet till en ugnsfast form och tillsätt lök och morötter runtom. Täck med bakplåtspapper och låt långlagas i ugn i 100 grader ca 4- 5 timmar.

kotlett_benfri_fylld
Efter 4 – 5 timmar är köttet klart. Saftigt, långlagat och mört. (Hit kan också förberedas dagen innan om köttet ska serveras kallt.)
Låt det vila ca 20 – 30 minuter före du klipper bort steksnöret och skivar upp det. Koka upp en sås på skyn av de silade grönsakerna.

fylld_kotlettrad
Servera köttet varmt eller kallt, beroende på ändamål.

söndagsmiddag_middagsztiås_recept_benfri_kotlett_kotlettrad_fylld
Här har jag serverat köttet med skysås, hasselbackspotatis och sallad. Smaklig måltid! :-P