Keto-bollar eller LCHF-chokladbollar
Keto-bollar eller LCHF-chokladbollar
Källa: Ekofilosophie
Portioner: ca 6 st

Ingredienser:
5 teskedar kallt kaffe (bryggkaffe eller vanligt snabbkaffe)
1 tesked kakaopulver
1 matsked fibrex (den varianten i hela flingor och inte fiberkross)
1 matsked sesamfrön
knappt 1 dl valfria nötter
ca 75 gram smör
Gör så här:
Kör nötter, fibrex, sesamfrön och kakao i en mixer så det blir ett fint pulver. Lägg över i en skål. Tillsätt kaffet och rumsvarmt smör. Blanda ihop med en gaffel. Gör bollar och rulla dem i kakao. Sätt in bollarna i kylskåpet. När de stelnat till sig lite är de klara att äta :)

Mängderna är lite ungefärliga så blir det för löst, häll i mer nötter mm och blir det för fast ta lite mer smör. Kaffemängden är måttad med en vanlig tesked och inte ett mått
Lunchmackor med salami och brie

salami_brie_frukost_smörgås
Arbetsveckan är i full gång och just nu är jag på jobbet och fixar lite lunch. Matiga goda smörgåsar är aldrig fel och kan ätas på språng eller i bilen om man så måste! 😉

 

Salami och brieost är min favorit, speciellt med marinerad rödlök till. Vilket jag dock inte hann med här men ett måste när man har lite mer tid.

 

Marinad till 2 rödlökar :
½ dl olivolja
4 msk balsamsvinäger
1 tsk  pressad citron
1 tsk italiensk salladskrydda
1 tsk flingsalt
½ tsk grovmalen svartpeppar
En pytteliten nypa socker… Bara mellan tummen och pekfingret.

 

GÖR SÅHÄR :
Rör ihop ingredienserna till dressingen, skiva rödlöken och lägg i plastpåse. Slå på dressing och knyt ihop. Massera in dressingen i löken noga. Låt gärna ligga i kylskåpet nån timme.

 

Chicken carbonara

carbonara_chicken_kyckling_kycklingcarbonara_chickencarbonara_recipie
Då var det äntligen fredag igen! Veckans kanske mest älskade veckodag? 😛 Eller är det lördagen? Eller söndagen då familjen knyts ihop vid kökbordet till en god söndagsmiddag och ny vecka står på tur? Jag vet inte riktigt, men fredag är alltid fredag och det känns som att det är fullt tillåtet att både njuta, mysa och relaxa så mycket man vill.

 

Fredagsmys har nästan blivit ”det nya lördagsgodiset”. En extra godisdag att frossa i, eller hur tänker ni? Hur gör ni hemma hos er med just fredagar och lördagar??

 

Får barnen godis bägge dagarna? Bara lördag? Eller inte alls? Vilken middag prioriteras mest? Fredagens eller lördagens? Hade varit superkul att höra hur ni gör. Berätta gärna!

 

Här hemma är det inget godis på fredagar men däremot läsk och/eller chips för den som vill ha. Middag på fredagar brukar inte vara så välplanerade utan mer nåt snabbt men GOTT! Som tacos, varma mackor, hemmagjord pizza, plockmat, grillade kycklingklubbor eller korv med bröd. På lördag får barnen köpa godis eller glass och middagen planeras lite mera ingående efter familjens önskemål. Det kan såklart bli grillat igen, men kanske mer avancerat är grillad korv o bröd. Söndagen däremot är ofta mer heliga för mig då jag får laga min älskade husmanskost och som i mitt tycke är mer ”rejäl” mat som även kan användas till veckans matlådor.

 

Nu ska ni däremot få ett gott recept på en alternativ carbonara med kyckling.
(istället för fläskkött som; pancetta, sidfläsk, bacon mm)

 

Anledning är väldigt enkel då jag hade två kycklingbröstfiléer av majskyckling som låg i frysen och kylskåpet fullt med parmesan. Gott, enkelt och frysen blev återigen rensad. 😛 Önskar er alla en supermysig fredag!

 

4 port
Det här behöver du : 
2 majskycklingfiléer
smör till stekning
1 krm cayennepeppar
1 tsk tomatpuré
Svartpeppar
5 dl creme fraiche
3 äggulor
2 – 3 dl riven parmesan
Salt & peppar

 

GÖR SÅHÄR :
Strimla och skär kycklingbrösten i mindre bitar. Fräs på i het stekpanna med smör, tomatpure, cayenne och svartpeppar. Låt kycklingbitarna få fin färg. Sänk värmen och rör ner creme fraichen. Låt koka upp till en krämig sås. Vänd ner kokt pasta och tillsätt äggulor och parmesan. Rör om försiktigt. Servera.

 

kyckling_chicken_carbonara
Bryn kycklingbitarna i smör tillsammans med kryddorna tills de får fin färg.

 

chicken_carbonara_kyckling_recept
Tillsätt creme fraiche och låt koka upp till en krämig sås.

 

chicken_carbonara
Vänd ner pastan, i det här receptet barillas spagetti. Rör ner äggulorna och riven parmesan. Toppa med extra svartpeppar.

 

pasta_carbonara_chicken_kycklingcarbonara
Servera, ät och njut!

 

chicken_carbonara_recipie_kycklingcarbonara_pasta_recept
Smaklig måltid och kommentera gärna frågorna i inlägget. ♥

 

Lill-lördag med grillat på tallriken!

grillad_vinmarinerad_kotlett
Så var nästan halva veckan gjord också, lilla-lördag ikväll och jag ska strax iväg och jobba men resten av familjen får i alla fall njuta av något gott.
Det är väl inte så många som grillar ännu, eller finns det några entusiaster därute som fortfarande håller glöden vid liv? 😉
Här hemma grillas det året runt så speciellt på helger brukar det bli något gott. Eller varför inte en helt vanlig onsdag?

 

I detta recept är det marinaden till köttet som jag vill slå ett slag för. Utskuren, benfri kotlett som jag marinerat i rött vin, honung, vitlök och lite goda kryddor. Köttet får gärna ligga 2- 3 dagar i marinaden i kylskåpet och även användas till att pensla köttet med under grillningen. Det blir galet gott!! 😛

 

till 1 kg kött i skivor
Det här behöver du : 
2 dl rött vin
1 dl rapsolja
2 msk flytande honung
2 msk kinesisk soya
3 pressade vitlöksklyftor
1 tsk malen paprika
Salt och peppar

 

GÖR SÅHÄR : 
Skiva köttet i önskade tjocklek och skär skåror i fettkappan. Blanda alla ingredienserna till marinaden i en hållbar plastpåse. Lägg i köttet och förslut och massera in marinaden. Låt vila i kylskåp minst över natten men 2 – 3 dagar går också bra. Ta fram köttet i god tid så det hinner bli rumsvarmt före det läggs på grillen. Pensla med marinaden under grillningen.

 

potatisgratäng

4 port
Potatisgratäng :
6 medelstora potatisar
100 gram riven ost
5 dl grädde
2 vitlöksklyftor
Salt & nymalen vitpeppar

 

GÖR SÅHÄR :
Skala och skiva potatisen. Häll grädden i en rymlig bunke. Riv ner osten i grädden och tillsätt 2 finhackade vitlök. Salta & peppra. Lägg ner skivorna med potatis och blanda runt. Smörj en ugnsfast form. Häll i potatisen. Grädda i 200 grader ca 40-50 min.

 

Potatis-frittata parmigiano

frittats_parmesan_paprika
Gomorron härliga tisdag! 😛 Idag bjuder jag er på ett underbart recept på potatis-frittata. En väldigt matig ”omelett” med potatis och grönsaker. Den här varianten är perfekt om du har kokt potatis över i kylskåpet. Variera sen efter vilka grönsaker du har hemma och en god riven ost. Jag använder parmesan men det går naturligtvis bra med vilken annan ost också.

 

Frittata skärs i små tårtbitar och är perfekt att laga och servera till t ex brunch.

 

Det här behöver du : 
4 – 5 kokta potatisar
1 röd paprika
8 ägg
1 dl grädde
200 gram riven parmesanost
1 – 2 tsk D´Elidas chilisås
1 msk bruschettakrydda (gourmetgruppen)
Salt & peppar

 

GÖR SÅHÄR : 
Hetta upp en stekpanna med olivolja. Skiva potatis och paprika och fräs på så de får lite färg. Krydda med salt, peppar och bruschettakrydda. Vispa ihop ägg med grädde, chilisås och riven parmesan. Slå över pannan. Stek på svag värme eller ställ in i ugnen tills äggblandningen stelnat. Jag steker på spisen hela tiden men använder ett lock mot slutet.

 

frittata_ingredienser

frittata_parmesan_ost

potatis_frittata

frittata_recept_potatis_parmesan

frittata_recept

frittata

 

 

Mandelpaj med limecurd och färska bär
Expressen, Sommarbak, LCHF, foto: Martin Skredsvik, text: Mariann Andersson

Expressen, Sommarbak, LCHF, foto: Martin Skredsvik, text: Mariann Andersson

Här kommer ytterligare ett recept ur Expressens LCHF tidning Juni numret.
En favorit här hos oss!!

Mandelpaj med limecurd och färska bär
ca 12 bitar
Pajbotten:
150 gram osaltat smör

3 ägg

2 msk Bakery+ sötning (eller annan vald sötning motsvarande ca 1 dl strösocker)

1 dl kokosnötsmjöl
1 dl mandelmjöl
100 g hackad mandel

2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljpulver

Limecurd 3 dl:

5 st ekologisk lime, finrivet skal och saft (ca 1 dl)

100 gram mycket mjukt osaltat smör

2 ägg

2 äggulor

3 msk Bakery+ sötning (eller annan vald sötning motsvarande ca 1,5 dl strösocker)


3 dl blandade färska hallon och blåbär

Gör så här:

Limecurd:
Vispa samman ägg, sötning, skal och saft från lime i en kastrull, låt detta nästan koka upp under vispning, men absolut inte koka.

Sjud krämen tjock, ta från värmen och rör sedan ner smöret lite i taget.

Häll upp i glasburk, krämen håller sig ett par dagar i kylskåp, går också utmärkt att frysa.


Pajskal:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna och vispa äggen fluffigt. Blanda de torra ingredienserna väl och blanda ner dem i smeten. Låt eventuellt svälla någon minut.

Klä en pajform ca 22 cm i diameter eller en springform klädd med bakplåtspapper med degen och lite upp på kanterna ca 2 cm. Ställ in i kylskåp ca 30 minuter.
Grädda i ugnen 175 grader i ca 20 minuter. Låt svalna helt.
Fyll med limecurd och toppa med hallon och blåbär. Serveras kyld.

Tips: Frys in pajskal i plastpåse och limecurd i en plastburk. Går också bra med citron för lemoncurd.

Saftig äppelkaka

saftig_äppelkaka_kryddburken_godaste_recept
Skördetider av äpplen är nu i full gång och då bakas det givetvis äppelpaj och äppelkakor på löpande band nästan. Vi har otroligt mycket frukt på träden i år och har nog redan plockat in minst 30 kilo och ändå finns det massor av mer kvar. Koka äppelkräm är tacksamt och något som barnen gillar till frukost men inget går upp emot en saftig äppelkaka med vaniljsås. 😉 Den här varianten gör jag ofta. Då skär jag äpplena i mindre bitar och blandar med socker, kanel och vaniljsocker som sedan får stå till sig i kylskåpet över natten. Äppelbitarna blir härligt ”marinerade” och en fin sockerlag bildas. Själva kaksmeten är tjock och stabbig och gör denna kaka gudomligt god och saftig. Prova om du inte redan gjort det!

 

ca 6 – 8 bitar
Det här behöver du :
3-4 stora äpplen
3 msk strösocker
1 msk kanel
½ msk vaniljsocker
—–
150 gram smör (rumsvarmt)
2 dl strösocker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ dl mjölk

 

GÖR SÅHÄR :
Skala och skär äpplena i mindre bitar. Lägg i en bunke och vänd runt med socker, kanel och vaniljsocker. Vänd runt noga och låt dom gärna få marinera över natten i kylskåpet eller åtminstone ett par timmar.

 

Ställ fram smöret i god tid så det blir rumsvarmt. Vispa sen smöret tillsammans med strösocker så det blir vitt och luftigt. Tillsätt äggen, ett i tagen och vispa till en slät smet. Vänd ner mjölet blandat med bakpulver och sist av allt mjölken. Rör, inte vispa. Häll smeten i en rund springform 25 cm diam klädd med bakplåtspapper. Fördela äpplena ovanpå och häll även över sockerlagen från äpplena som bildats. Grädda i 175 grader ca 40 – 50 min.

 

 

äppelkaka_godaste_recept

 

äppelkaka

Ost & baconpaj

bacon_cheese-pie_paj_ost_bacon
En matig paj sitter sällan fel. Denna jag gjorde med parmesanost och bacon är min favorit numera. Precis som lasagne så blir det lite av kylskåpsrensning när man tillagar paj – små slattar av grönsaker och ost kan åka med och resultatet blir oftast galet gott och helt perfekt! 😉

 

Det här behöver du : 
1 färdig rulle pajdeg
½ zucchini
½ aubergine
½ finhakad rödlök
250 gram bacon
5 – 6 dl finriven parmigiano reggiano

 

3 ägg
3½ dl gräddmjölk
Salt & peppar

 

GÖR SÅHÄR : 
Rulla ut den färdiga degen i en pajform med höga kanter, ca 20 cm i diam. Finhacka zucchini, aubergine och rödlök och fördela i botten. Knaperstek bacon och skär i bitar. Finriv parmesan och lägg lite ovanpå grönsakerna, sen bacon och sist resten av osten. Toppa pajen med en äggstanning. Jag tog 3 ägg + 3½ dl gräddmjölk. Grädda i ca 35 – 50 min i 175 grader. Servera med en krispig salladf med rödlök och fetaost och en god vinegrette.

 

matpaj_ost_baconpaj
Pajskalet behöver inte förgräddas till detta recept.

 

ost_baconpaj_paj
Fyllningen och äggstanningen är i.

 

pajostpaj_baconpaj_matpaj
Grädda ca 35 – 40 min i 175 grader. Låt pajen ”stå till sig” en stund före du skär upp. Den går också utmärkt att göra dagen innan och sen bara värmas på.

 

ost_bacon_paj
Smaklig paj! 😛

 

Kladdkaka med mandel och flingsalt

godaste_kladdkaka_kladdig_kaka
Jag gjorde en kladdkaka häromdan med mandel och flingsalt och jag måste då säga att godare kladdkaka har jag inte ätit! 😛 Den blev perfekt i konsistens och smak, sådär tung och kladdig och smaken med mandelspån och flingsalt blev bara sååå god!

 

Idag är det äntligen fredag och vi har en fin helg framför oss. Joline & Kean sover än och jag sitter med kaffekoppen och klurar på vad vi ska ha till middag ikväll. Nicke är på roadtrip med sin bror i dom småländska skogarna och ska besöka svärmors gamla hemtrakter. Tänk om det bara hade varit 2 timmars bilresa till mina hemtrakter i norr, men det är det inte… 😉 Hoppas dom får en fin dag i alla fall och kan uppleva gamla minnen.

 

Här kommer receptet på denna vansinnigt goda kladdkaka! Kanske världens godaste till och med… 😛

 

Det här behöver du : 
150 gram smör
3 dl strösocker
½ dl kakao
1 msk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 dl mandelspån
1 tsk flingsalt

 

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret i en kastrull. Dra åt sidan och låt svalna något. Rör i övriga ingredienser till en slät smet. Häll i form, smord och bröad. Jag använde en rektangulär ugnsform ca 15 * 30 cm med bara bakplåtspapper i. Grädda i 175 grader ca 12 – 15 min. Det ska ”dallra” lite i mitten när du tar ut den, inte för mycket, men lite. Låt svalna i kylskåp över natten så blir den sådär härligt kladdig och tung. 😉

 

kladdkaka_flingsalt_mandel

kladdkaka_recept_godaste

recept_godaste_kladdkaka

Bountys

bounty_bountys_hemmagjorda_godis
Att göra egna bountys är superenkelt! Joline gjorde en sats i förgår och det blev riktigt goda, till och med godare än köpe-bountys då dom är i torraste laget tycker jag. Dessa är saftiga och bara sååå supersmarriga! Hon gjorde dom i lagom storlek som små prinskorvar och det är precis perfekt att avnjutas till en kopp kaffe! 😉
Dessutom glutenfria och ingen ugn behövs heller.

 

ca 20 st
Receptet kommer här : 
50 gram smält smör
½ dl grädde
1 äggvita
2 msk ljus sirap
4 dl kokosflingor
2,5 dl florsocker
1 msk vaniljsocker

300 gram marabou mjölkchoklad

 

GÖR SÅHÄR : 
Smält smöret och häll i grädde. Blanda ner resten av ingredienserna och rör ihop till en tjock massa. Låt smeten kallna och svälla något i kylskåpet ca 45 min före du rullar ut dom. Tycker du smeten blir för lös ta mer kokosflingor.
Rulla till tumtjocka, ca 3- 4 cm avlånga bitar och lägg på skärbräda. Ställ in i kylen ytterligare 45 minuter så blir dom enklare att doppa i chokladen när dom är riktigt kalla. Doppa sedan i smält choklad, ca 300 gram. Lägg upp på skärbräda och låt stelna i kylskåpet.