Choklad- och mazarinsnittar
Choklad- och mazarinsnittar
Källa: Marja- Baka Sockerfritt
Portioner: 7 snittar

Ingredienser:
20 gram rumsvarmt smör
1 dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
ca 1- 1 ½ msk sötströ
1 krm vaniljpulver

Smaksättning
1 droppe bittermandelarom
2/3 tsk kakao + extra sötströ

Ev. äggvita och hackade nötter att strö över
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader. Blanda samman mandel- och kokosmjöl, sötning och smör. Dela dagen i två delar. Blanda den ena med en droppe bittermandelarom (motsvarar ca en bittermandel) och den andra med kakao samt extra sötning. Rulla ut degen i två jämna längder och tryck ihop längderna. Lägg längden på en plåt med bakplåtspapper och tryck ut längden på bredden, så att den blir ca ½ cm tjock. Vispa upp äggvita och pensla på. Hacka valfri nöt (jag använder rostade hasselnötter utan skal) och strö över. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Ta ut kakorna och skär längden i snittar. Låt kakorna därefter kallna.
HSL Frukostbullar
HSL Frukostbullar
Källa: Hälsa som livsstil
Portioner: 10-12 bullar

Ingredienser:
3 dl mandelmjöl
1 dl kokosmjöl
3 tsk bakpulver
3,5 msk fiberhusk
salt
1 dl solrosfrön
4 dl vatten
4 ägg
50 g smör
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Vispa ihop alla torra ingredienser först, tillsätt därefter vatten, ägg och smält smör.
3. Låt stå 5 minuter och dra ihop sig.
4. Forma sedan till ca tio till tolv bullar.

Vi valde att göra hälften som ostbullar, vilket innebär att vi helt enkelt strödde riven ost på bullarna. För att få lite finare färg bör du pensla bullarna med vatten innan de åker in i ugnen i ca 30 minuter till de fått fin färg.
Glutenfri pizza delux
Glutenfri pizza delux
Källa: Hälsa som livsstil
Portioner: 1 braspanna

Ingredienser:
Pizzadeg
100 g riven ost
4 ägg
0,75 dl vatten
1 msk fiberhusk
0,5 dl mandelmjöl
0,25 dl kokosmjöl
Lite salt

Tomatsås
Tomatpuré
Basilika (gärna färsk, men vi har alltid lite olika örter i frysen och fryst basilika går lika bra)
Salt och peppar

Vitlökssås
1 burk creme fraiche
1 pressad vitlöksklyfta
Rivet citronskal efter smak
Salt och peppar.
Gör så här:
Pizzadeg
1. Börja med att sätta ugnen på 175 grader.
2. Använd elvisp och vispa ihop alla ingredienser men rör i osten sist.
3. Låt stå ca 5 min. Fördela degen tunt på en plåt.
4. Grädda i ugn ca 15 minuter

Tomatsås
Blanda ihop alla ingredienser i en skål. Fördela ett jämnt lager på den bakade pizzabotten. Lägg sedan på önskat pålägg på pizzabotten och grädda i 200 grader tills osten smält och allt fått fin färg!

Vitlökssås
Blanda samman alla ingredienserna i en skål. Avsluta med att riva i lite citronskal och rör om.

LCHF mjöl och vikt

IMAG0024-179x300Då det ibland kommer frågor om vilken vikt har 1 dl mandelmjöl och andra mjöl som vi ofta använder i lchf-bakning så har jag nu vägt upp lite.
Jag tar mina mått som jag brukar, dvs ser till att mjölet är löst och luftigt både i burken/påsen och i måttet, jag skakar alltid av , men man bör stryka av måtten enligt konstens alla regler… men jag följer inte alltid någon regelbok ;)

Så när ni läser recept av mig kan ni lugnt räkna med att cirka så här väger det:
1 dl mandelmjöl och hasselnötsmjöl – köpt väger ca 45 gram
1 dl kokosnötsmjöl – amanprana ca 60 gram
1 dl pofiber väger ca 20 gram
1 dl fibrex-flingor ca 40 gram
1 msk fiberhusk ca 10 gram

Sedan är min bestämda uppfattning att så himmelens viktigt är det inte om det skiljer nått gram hit eller dit i LCHF-bakning, i alla fall inte i min.
Den enda gången som det möjligens är mer viktigt är ju när något ska hanteras, bullar, frallor och limpor, då bör ju smeten vara såpass att den går att hantera med bara ett visst kladd. Detta kladd åtgärdas ju lätt med blöta verktyg och händer.
Jag upplever också att det är relativt lätt att pytsa/strö i lite extra mjöl av i första hand kokosmjöl och även fiberhusk för att få smeten att ”tjockna”. Det brukar räcka med 0,5 msk fiberhusk eller 1 msk kokosmjöl för att få en liten annan konsistens och mer hanterbar smet.

Hoppas detta var tilll lite hjälp med bakandet för er som hellre väger ingredienserna.

 

Bloggar etiketter:

Pannkakor – LCHF/Paleo
Pannkakor - LCHF/Paleo
Källa: Hälsa som livsstil
Portioner: 3-5 pannkakor

Ingredienser:
Mandelmjöl (1 dl)
Kokosmjöl (1/2 dl)
Ägg (2 st)
Vatten (2 dl)
Fiberhusk (1 tsk)
Gör så här:
Blanda samman alla ingredienser i en bunke och vispa till en slät smet. Ta en ordentlig klick kokosolja och smält i en stekpanna. Häll på en del av smeten och skaka stekpannan så att smeten rinner ut och formar sig till en rund pannkaka. När smeten stelnat på ovansidan är det dags att vända pannkakan och låta den få lite färg på undersidan.

Serveras till exempel med skivad banan och varma mosade bär.
Hälsa som Livsstilsbröd
Hälsa som Livsstilsbröd
Källa: Hälsa som Livsstil
Portioner: 2 Bröd

Ingredienser:
Fiberhusk (1 msk)
Ägg (8 st)
Kokosmjöl (1,5 dl)
Mandelmjöl (3,5 dl)
Vatten (ca 3 dl)
Bakpulver (1 msk)
Linfrön (1/2 dl)
Chiafrön (1/2 dl)
Kanel (2 tsk eller efter smak)
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Knäck alla äggen i en bunke och vispa dem pösiga.
3. Blanda samman alla torra ingredienser i en skål.
4. När äggen är pösiga tillsätter du mjölblandningen i omgångar och vispar samman.
5. Tillsätt vatten så att smeten inte blir torr. (Det kan behövas lite mer/mindre vatten beroende på din mjölmix)
6. Dela upp smeten i två delar och forma som du vill.
7. Ställ in i ugnen i ca 30 minuter tills de fått en fin färg och en lite hård yta.
8. Ta ut och låt svalna.
Mazarinkladdkaka
Mazarinkladdkaka
Källa: Bakasockerfritt
Portioner: 3 portioner

Ingredienser:
30 gram smör
1 ägg
1½ dl mandelmjöl
½ msk kokosmjöl
3- 3½ msk sötströ
1 krm vaniljpulver
2 msk vispgrädde

Smaksättning
1- 1½ tsk kakao
1 tsk sötströ
1 droppe bittermandelarom


Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser (förutom ingredienserna till smaksättningen). Rör även ner smör, ägg och grädde. Ta undan ca 1/3 av smeten och smaksätt den med kakao och sötning efter smak. Tillsätt ca 1 droppe bittermandelarom i den större delen av smeten (den som inte är smaksatt med kakao) och blanda noga. Fördela först chokladsmeten i en smord och bröad springform (12 cm) och därefter mazarinsmeten. Grädda mitt i ugnen i ca 17-20 minuter.

Fläskfilé i whiskeysås

fläskfile_whiskeysås
Jag provade en ny liten burk häromdagen med såsreduktion från ”Touch of Taste”, (finns i olika varianter, bla; whiskey, kantarell, rödvin och peppar) Jag valde whiskeybasen och kokade ner den i en köttgryta med fläskfilé och goda grönsaker. Inte så tokigt alls. Kanske lite ”fadd” i smaken för att vara just en reduktion. Det blev en mild gryta trots att jag bättrade på med salt & peppar… Whiskeysmaken var inte så framträdande utan smakade mer som en sås på kokosmjölk och lite söt curry?! Whatever, det blev gott men behövdes kryddas upp!

Enligt anvisningarna ska man koka upp burken i kastrull, tillsätta en klick smör och sen vispa ner 2 dl grädde och använda den som ”vid-sidan-om-sås”. Det gjorde alltså inte jag utan rörde ner den direkt i grytan med kött o grönsaker.

4 port
Det här behöver du :
500 gram fläskfilé
3 schalottenlök
2 morötter
1 burk minimajs
1 burk champinjoner
200 ml whiskey såsreduktion
2 dl grädde
Salt o peppar

GÖR SÅHÄR :
Hetta upp en panna med en klick smör. Skär filén i tunna skivor och fräs på så de får fin färg. Tillsätt skivad lök, strimlad morot, minimajs i bitar och en burk champinjoner. Låt allt fräsa ihop nån minut. Rör ner såsreduktionen och sist grädden. Sänk värmen och låt småputtra ca 5 min. Smaka av med salt och peppar! Servera med valfritt tillbehör, här blev det ris och grönsaker.

fläskfile_fläskfilegryta
Tunt skivad fläskfilé som fått fin färg i het panna.

touch_of_taste_whiskey_såsreduktion
Såsreduktionen jag använde.

fläskfile_gryta_grönsaker
Svamp, morötter, lök och minimajs.

fläskfile_köttgryta_gryta
Allt ner i grytan och nu är det dags för såsburken och grädden att röras ner.

whiskey_såsreduktion_såsbas_fläskfile_filegryta_köttgryta_sås
Smaklig måltid, en god sås gör man nog helst själv tycker jag!

LCHF mindre militant

Ducks-in-a-rowLCHF-rörelsen har vuxit upp och nyanserat sin syn på kolhydrater. I dag bor vegetarianer, fettförespråkare, bröd-, kak- och rotfruktsätare under samma tak. Och en titt i bokfloden visar att det snart finns fler böcker om bröd- och kakbak än om viktminskning.

(Där är de ute cyklar för att försöka nedgöra lchf-kakbak och sedan när behöver alla gå ner i vikt?
Sedan när är LCHF bara en viktminskningsmetod? För mig är LCHF något som ska vara livet ut, vad är det för er?)

Skrev Svd  4/4

de fortsätter:
”Glöm bacon, smör, grädde och biffar med ett ynka salladsblad. Dagens lchf-are väljer lika gärna lax, avocado och olivolja som fettkälla. Även bröd och kakor, allas vår snuttefilt, slinker ner, fast de bakas av mandel- och kokosmjöl och sötas med stevia och sukrin. ”

och där kommer ett förakt in mot kakbak… kallas för snuttefilt!?

Jag vågar lova att LCHF uppfattas mindre militant och fanatiskt är just  (hur förhatligt det än är för somliga) tidningar som Mat & Hälsa, Aftonbladets och Expressens LCHF tidningar, de är ju liberalare och finns ofta lite bakrecept här och där.

Så jag är säker på att vi ”kakbakande kvinnor” (finns nog män som bakar också) som också ofta möts med förakt eller kompakt tystnad, som om vi inte finns, är en stor bidragande orsak till att LCHF nu mjukats upp och inte ses som fanatiskt militant längre.

Detta har varit min drivkraft sedan dag 1, och jag har ofta på de mer ”fanatiska” sidorna upprepat detta mantra, – Ska vi ha med hela folket att äta en kosthållning a´la LCHF style måste vi alla uppskattas och ses.

Inget ”rättning i leden” här inte, utan ät efter dina förutsättningar och behov. jag har många inlägg på temat i bloggen…

Lite så som norska Dr Sofie Hexeberg så klokt uttalat sig en gång till mig:
”Jeg synes det er greit å gi befolkningen sunne alternativer. De færreste klarer å leve på ren steinalderkost. Enhver reduksjon av sukker og mel (stivelse) er etter min mening positivt.”

 

Anna Skipper bloggar om boken Baka matbröd med LCHF!

anna-skipper2Himla kul att få se min nya bok Baka matbröd med LCHF hos Anna Skipper, både på hennes blogg och i Skippersmart-shoppen!
Jag känner mig oerhört hedrad att som enda LCHF författare få lov att befina mig där med mina båda böcker hos Anna Skipper och bli rekommenderad av henne!

Jag noterar att hon har kokosmjöl med endast 4 gram kolhydrater också i sin shop, 500 g för 99 kronor. Jag har inte provat detta mjöl, men jag skulle få hem litet prov, så jag får återkomma om min uppfattning om mjölet lite längre fram.

Känner mig stolt och glad och ville bara dela med mig av min glädje!

 

Bloggar etiketter: ,