LCHF mjöl och vikt

IMAG0024-179x300Då det ibland kommer frågor om vilken vikt har 1 dl mandelmjöl och andra mjöl som vi ofta använder i lchf-bakning så har jag nu vägt upp lite.
Jag tar mina mått som jag brukar, dvs ser till att mjölet är löst och luftigt både i burken/påsen och i måttet, jag skakar alltid av , men man bör stryka av måtten enligt konstens alla regler… men jag följer inte alltid någon regelbok ;)

Så när ni läser recept av mig kan ni lugnt räkna med att cirka så här väger det:
1 dl mandelmjöl och hasselnötsmjöl – köpt väger ca 45 gram
1 dl kokosnötsmjöl – amanprana ca 60 gram
1 dl pofiber väger ca 20 gram
1 dl fibrex-flingor ca 40 gram
1 msk fiberhusk ca 10 gram

Sedan är min bestämda uppfattning att så himmelens viktigt är det inte om det skiljer nått gram hit eller dit i LCHF-bakning, i alla fall inte i min.
Den enda gången som det möjligens är mer viktigt är ju när något ska hanteras, bullar, frallor och limpor, då bör ju smeten vara såpass att den går att hantera med bara ett visst kladd. Detta kladd åtgärdas ju lätt med blöta verktyg och händer.
Jag upplever också att det är relativt lätt att pytsa/strö i lite extra mjöl av i första hand kokosmjöl och även fiberhusk för att få smeten att ”tjockna”. Det brukar räcka med 0,5 msk fiberhusk eller 1 msk kokosmjöl för att få en liten annan konsistens och mer hanterbar smet.

Hoppas detta var tilll lite hjälp med bakandet för er som hellre väger ingredienserna.

 

Bloggar etiketter: