Marianns fläskpannkaka

3-4 pers

Ingredienser:
2-3 paket bacon eller annat fläsk
8 ägg
2 msk fiberhusk
0,5 dl kokosnötsmjöl
5 dl grädde
4 dl vatten

Gör så här:
Stek upp bacon eller fläsk i mindre bitar, lägg upp i stor långpanna.
Vispa äggen och ta i fiberhusk och visap hårt. Ta sedan i kokosnötmsjölet och vispa hårt att inga större klumpar finns.
Häll sedan i grädden och vispa kraftigt och tillsist vattnet. Självklart kan du ta mjölk i stället för att blanda grädde och vatten.

Grädda i ugn på ca 200 grader i 25 min.

Du kan också hälla smeten i en mindre långpanna och få högre pannkaka, tänk på att gräddningstiden då ökar.

Serveras med lchf- lingonsylt.

 

 

Bloggar etiketter: , , ,

Hittar ni fel i bakboken?

Då blir jag jättetacksam för att få veta var tryckfelsnisse rumsterat.

Skriv här i kommentarerna eller skicka ett privat mail via kontakt sidan.

Jag är jätte tacksam för detta.

De fel vi redan hittat är i midsommarpajen ett t i inte som är borta och i kladdkakan står det att man ska kort kastrullen, givetvis är det bort .

Det blir också ett förtydligande ang kanellängden och jorgubb och vaniljlängden att man kan få använda blöta händer och redskap när den ska formas, då ofta kokosmjölsdegar är lite kladdiga. Vi vill ju inte häva i massa mjöl och få det torrt heller.

Är det annat som ni tycker behöver förtydligas så säg till mig, då nytryckning snart blir dags.

Tusen tack för hjälpen alla ni som nu bakar så det står härliga till! 

Skillnader även på vilket fiberhusk man använder?

Nu framkommer det att det verkar vara stor skillnad på vilket märke man har på fiberhusken!?

Finax väger mer än Lindroos och det är Lindroos som jag använder.

Så i mina recept där det står fiberhusk är det ALLTID märket Lindroos.
har man då Finax hemma måste mängerna minskas med ca hälften ex i semlan så tar man då 2 msk, kanske öka kokosmjölet till 0,75 ändå?
Detta får var och en prova sig fram till.

Bilden visar Lindroos fiberhusk.

 

 

 

Kokos och currypanerade fiskpinnar

Källa: Monicas Mat
Portioner: 2-4

Ingredienser:
400 gram torsk, halvfruset block, ca 300 kcal
skärs i 8 bitar till fiskpinnar, salta lätt

blanda i en skål,

1 msk besan, kikärtsmjöl, 4,8 g kolhydrater, ca 25 kcal
1 msk curry
1/2 dl kokosflingor, ca 105 kcal

vänd fiskbitarna i paneringen, stek i panna med 1 msk rapsolja, ca 55 kcal
Gör så här:
Kikärtsmjöl är glutenfritt och rikt på protein och binder samman bra i matlagning. Här har jag blandat mjölet med curry och finmalda kokosflingor, för att doppa fisk i som panering och steka i olja.

De blir mycket godare än köpta fiskpinnar, och så vet man vad som finns i paneringen om man vill undvika ströbröd och vetemjöl. Mängden kolhydrater blir också liten då man använder en matsked kikärtsmjöl till ett helt paket frusen torskfilé.

Kikärtsmjöl är perfekt att använda vid bakning, matpajer, bröd, glutenfritt bröd, glutenfria veganbakverk, pakoras, panering,


8 bitar, 60 kcal st, delas och äts i 2 stora eller 4 små portioner


Tips: prova det här sättet att panera med andra kryddor än curry, prova andra glutenfria mjöl, prova utan mjöl med bara curry och kokos
Rösta på mitt bakverk och var med i utlottningen av 1 bakbok!

DU bloggläsare som nominerade mig till Vaniljimportens tävling kan nu snart rösta på mitt bakverk i Vaniljimportens tävling om bästa recept!
När du följer och röstar via vaniljimportens mail till alla som nominerade mig så deltar du samtidigt i en utlottning av min bakbok, Baka med LCHF

Är du en läsare av Vaniljimportens nyhetsbrev så är du väldigt välkommen att rösta på mitt bidrag också och delta i samma utlottning av min bok.

Dragningen av vinnaren av boken blir när röstningen är slut 24.00 den 18/2.
Självklart är boken signerad. :D

Nu hoppas jag alla som nominerade mig också röstar på mitt lchf bakrecept. Receptet hittar ni här:
Kokos- och svartvinbär tarteletter

Kokos- och svartvinbär tarteletter

 ALLA som röstar på mitt tävlingsbidrag i vaniljimportens tävling
deltar också i min utlottning av en Bakbok - 
Baka med LCHF

Här är mitt tävlingsrecept

Kokos-och svartvinbär tarteletter 12-14 st
(Kan också bakas som ett enda helt pajskal och fyllas och garneras.)

Börja med kokosfyllningen:
2 dl grädde
2 dl kokosflingor
1  madagaskar vaniljstång
2 msk erythritol och 1/4 krm stevia
1 äggula
50 gram mjukt osaltat smör
Gör så här:
Koka upp grädde och sötning och vaniljfrön från den urgröpta vaniljstången, låt gärna stången också koka med. Låt dra i 5 minuter.  Fiska upp vaniljstången. Lägg i 2 dl kokosflingor  och rör runt. Rör sedan ner en äggula  och sedan smöret i omgångar. Vispa kraftigt till en jämn kräm. Ställ krämen svalt i kylskåp.

Baka kakorna:
125 gram osaltat smält smör
2 ägg
2 smk erythritol och 1/4 krm stevia
1,5 dl kokosnötsmjöl
1,5 tsk bakpulver
0,5 madagaskar vaniljstång
Gör så här:
Smält smöret och vispa ägg, fröna från en halv urgröpt vaniljstång  och sötning fluffigt. Blanda de torra ingredienserna väl och blanda ner dem i smeten.
Klä en mazarinform med degen, ganska tunt och upp högt på kanterna. Vill du snygga till kanterna som här med en penna och trycka till en spetskant så går det utmärkt då kakorna behåller formen under gräddningen. Grädda i ugnen 175 grader i ca 8 minuter. man behöver inte stödja upp några kanter  när man bakar med kokosnötsmjöl. ta ut dem när de känns lite torra och fasta. Låt svalna helt.
Gräddar du en paj låt den stå i ugnen i ca 15 minuter.
Lägg sedan lagom mängd kokoskräm i varje form och ställ svalt igen.

Gör vinbärsgelen (svartvinbärsjuice):
1,5 dl svarta vinbär ( eller 2 dl frysta jordgubbar)
0,5 dl vatten
2 msk erythritol och 1/4 krm stevia
1,5 gelantinblad
Gör så här:
Koka upp bär, sötning och vatten. Låt de safta sig ordentligt (inte koka torrt) och ev skumma bären. Sila av i silduk. Låt saften silas ner i en liten kastrull. Värm ev saften igen.
Lägg gelantinet i kallt vatten i 5 minuter.
Krama ur bladen och rör ner den i den varma saften. Låt det svalna och halvstelna, går fortare i kylskåp/frys.
Bred den halvstelnade gelen över kokoskrämen och ställ kallt i kylskåp.

Vid serveringen garnerar man med några få svartavinbär och kokos, eller bara kokos. ( eller om du valt jordgubbar, en skiva färsk jordgubbe)

Tips:
Koka svartvinbärsjuice och frys in, styckfrys lite bär också att ha över vintern.  Kakorna kan frysas tomma och bara ta fram och fyllas med kräm och garnera.
Kan också bakas som ett enda helt pajskal och fyllas och garneras.
*Hur man förvarar vaniljstänger

 

Bloggar etiketter: , , ,

Strul med vikt/mått på lchf-mjöler

Jag tar ju mina mått på en höft, dvs jag hivar upp i dl mått och skakar av och så tar jag det när det ser bra ut. Så har jag alltid bakat och inte misslyckats.
Jag är inget proffs och har  aldrig hävdat det, jag har bara uppfunnit hälsosam bakning…

Nu märker jag att många undrar vad 0,5 dl kokosnötmsjöl och fiberhusken i ex semle receptet väger. Några misslyckas och får de torra och några blött att de upplever de inte kan hantera bullen.

Det ursprungliga semle receptet som finns här och på fler andra ställen är alltså mitt första recept jag tillverkade i februari  förra året. I bakboken är semlan med och har fått en smärre justering.

Det är nog därför det blir lite funderingar.

Men jag har nu vägt upp 0,5 dl kokosnötsmjöl till ca 30 gram och 4 msk fiberhusk till ca 20 gram. Jag lägger till detta nu i de recept som berörs.

 

Bloggar etiketter:

Mjukt LCHF-Bröd med Frön och Halloumi

Smörgås à la Lowcarb

Efter att ha ätit mina Frökex med Kardemumma till morgonkaffet i flera veckor, så kom nu lusten att baka ett mjukt bröd med lite kolhydrater.

Har provat att baka bröd med halloumi tidigare, med gott resultat.

Nu ville jag testa ett bröd bakat helt utan Fiberhusk, Kokosnötmjöl, Pofiber, Mandelmjöl och andra liknande bakprodukter som passar till glutenfria lågkolhydratbröd.

Eftersom jag hade tre äggvitor över, sen jag gjorde en Örtsmörsås, så fick de bli degvätskan i mitt bröd.

Har också testat det här receptet med 2 hela ägg istället, men då blir det som många andra LCHF-bröd, mest smak av stekt ägg.

Äggvitorna band istället ihop fröna väldigt bra och gav en fin struktur till brödet, utan att ge någon äggsmak.

Här kommer länkar till en del av mina tidigare recept på mjuka LCHF-bröd;

Vitt formbröd med Kokosnötmjöl

Glutenfria Småfranska med Boveteflingor

Bröd LCHF

Morotsbröd med Halloumi

Mandelbröd

Fröbröd med Halloumi

3 Ekologiska Äggvitor

2½ dl riven Halloumi

1½ dl Sesamfrön

½ dl Linfrön

2 msk kallpressad Olivolja

ca 1 krm Havssalt

Vispa upp äggvitorna lätt. Blanda ner riven ost, frön, olivolja och salt.

Eftersom osten är rätt salt, så smaka av försiktigt med havssaltet.

Låt smeten svälla i en timme. Forma ovala bröd med en matsked eller slev, lägg på bakplåtspapper.

8 större eller 12 mindre blir det av den här satsen.

Grädda gyllenbruna på 175°  i 15-20 minuter, beroende på storleken på bullarna.


Evelinas chokladkaka med touch av apelsin

Källa: Evelina - En - Till - Svensson
Portioner: ca 10-12

Ingredienser:
5 ägg
1,5 dl sukrin
1 dl Kokosnötsmjöl
1 dl mandelmjöl
150 g smält smör
2 tsk bakpulver
2 msk kakao
ca 0.5 dl mandel
ca 1 dl hasselnötter
ca 50 g hackad mörk choklad med apelsinsmak 70%


Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret.
Hacka chokladen i mindre bitar.
Mixa hasselnötterna och mandeln till grova bitar med stavmixer/matberedare
Vispa äggen och sukrinet till de blir nästa vita.
Blanda alla torra varor (kokosnötsmjöl, mandelmjöl, kakao, bakpulver, mandel och hasselnötter och hackade chokladen) i en egen bunke.
Vänd försiktigt ned de torra varorna i smeten.
Vänd ned det smälta smöret och rör försiktigt om.
Smörj en form och häll i smeten.
Grädda i cirka 30-35 minuter.
Servera med vispad grädde och hallon eller lite rivet apelsinskal.
Thai Curry med räkor

Källa:
Portioner: 2

Ingredienser:
500 gram tigerräkor
1 lök
1 Vitlöksklyfta
1 gul paprika
1/2 burk böngroddar
1 stor burk kokosmjölk
1,5 dl grädde
1 Citrongräs pinne
Thai Krydda, salt, peppar
Gör så här:
Skala räkorna. Skär lök, vitlök och citrongräs och fräs dem i en massa smör. Lägg räkorna i mixen, men endast i ca 3 minuter. Ta bort räkorna, lägg dem på en separat tallrik för tillfället. Lägg till gul paprika och böngroddar till mixen och låt dem steka tills paprikorna är lite mjuka. Tillsätt kokosmjölk, grädde och kryddor efter smak. Låt det hela koka och låt curryn vara tills den är mycket krämig. Lägg räkorna i curryn och låt det koka ihop i ca 5 minuter. Servera som den är eller tillsammans med ytterligare några grönsaker. Mycket god och rekommenderas varmt!