Pepparkakor krispiga

ca 50 st krispiga pepparkakor

75 gram smält osaltat smör
2 äggvitor
2 dl mandelmjöl
1,5 msk kokosnötsmjöl
2 msk fiberhusk
1,5 msk bakery+ sötning
0,5 msk mald ingefära
0,5 msk kanel
0,5 tsk mald kryddnejlika
0,5 tsk kardemumma
(eller ca 1,5 msk pepparkakskryddor)
1 tsk bikarbonat

Gör så här: (more…)

Tips till glöggkvällen


Ni är många som undrat över recept både på mail och facebook hur man gör snittarna och allt gott vi hade på vår glöggkväll förra året så här kommer tipsen för en absolut lyckad glöggafton med tillbehör!

Missa inte heller 21 recept på JULGODIS special >>


Klassikern med pepparkaka och mögelost går alltid hem!


Rökta renklämmor, 20st små snurror

Det här behöver du :
5 st grillpinnar
2 tunnbröd
1 ask Cantadou pepparrot
Ruccola
150 gram rökt renkött (rökt hjortkött eller saltrulle funkar också)

GÖR SÅHÄR:
Bred färskosten på de bägge tunnbröden. Snåla inte. Strö över lagom mängd ruccola. Skiva det rökta köttet tunt och lägg över. Rulla ihop från långsidan och plasta in rullarna och lägg i kylen nån timme. Skär sedan upp i 2cm tjocka skivor. Trä upp på grillpinnarna, 4st/pinne.


God smörgåsröra med ägg och senap till vörtbröd

Det här behöver du : 
2 kokta, hackade ägg
1 burk creme fraiche (2 dl)
3 msk majonäs
2 tsk dijonsenap
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Koka och skala äggen, låt svalna. (om du nu inte har överblivna kokta ägg i kylen vill säga). Rör ihop creme fraiche med majonäs, dijonsenap, salt och peppar och hacka sedan ner äggen. Smaka av med salt och peppar.


Goda ostar, kex, frukt och grönt är alltid gott som plockmat till glögg.


Krustader fyllda med chevréost och breasola.


Fyll krustader med fjällbrynt viltost på tub, peta ner lite rökt skinka i varje+ 1-2 droppar D´Elidas. Grädda i ugn 200 grader ca 10 min.

 
Kavringsnittar med en röra på laxpastej på tub blandat med philadelphiaost som spritsats. Kallrökt lax, citronbitar, räkor och dill på toppen.

Mjuk pepparkaka utskuren i rundlar, spritsad med ädelost på tub blandad med lite kesella. Fikonmarmelad i mitten och en halv valnöt.

Här kommer receptet på Ulla´s hemmagjorda glögg!
”I december 1992 blev jag inbjuden till min underbara granne Maj-Britt för att stöpa ljus med hennes vänninor. En upplevelse i sig och ett minne jag har med mig. Då blev vi bjudna på denna glögg och jag fick ta del av receptet, och jularna därefter gjorde jag glöggen. Sen har det inte blivit av förrens vår glögg kväll, och jag hittade receptet i min samling./Ulla”

Maj-Britt´s julglögg
1 flaska, 70 cl, gott rödvin
10 cl renat lr vodka
10 gr hel kanel, 4-5 bitar
20 st kryddnejlikor
1 liten bit ingefära
4 krm krossade kardemummakärnor
½ pomeransskal
3 dl strösocker
1 rågad tsk vaniljsocker

Mandel och russin efter behag

1. Börja med att krossa kardemumman i en mortel och bryt sönder kanelen
2. Lägg kryddorna i en glasburk och häll över spriten, på med lock
3. Låt burken stå över natten, minst, så att kryddsmaken dras ur ordentligt
4. Sila bort kryddorna genom ett melittafilter
5. Skålla och skala mandeln
6. Häll vinet och spriten i en kastrull
7. Blanda i socker och vaniljsockret
8. Låt glöggen sjuda en stund men aldrig koka
9. Servera m mandel och russin

Man kan blanda vin, kryddextraktet, socker och vanilj medan drycken är kall och förvara blandningen i högst 2 veckor.


Äppelkompott med pepparkaksgrädde

4 port
Det här behöver du :
6 röda juläpplen
3 msk farinsocker
1-2 tsk kanel
1½ dl grädde
pepparkakor

GÖR SÅHÄR :
Skala äpplena och skär dom i tärningar. Smält lite smör i stekpannan och lägg i äppeltärningarna. Pudra över farinsocker och kanel, sänk värmen. Låt kompotten få puttra ihop så sockret karamelliseras något och äpplena blivit mjuka, ca 10 min. Häll upp i glas, blanda vispad grädde med krossade pepparkakor. Toppa med grädden och en pepparkaka!


Mjuk pepparkaka med lingon

Det här behöver du :
100 gram smör
4½ dl vetemjöl
3 dl strösocker
2 tsk bikarbonat
2 tsk kanel
2 tsk mald ingefära
2 tsk mald nejlika
3 dl mjölk
1½ dl lingonsylt (jag använde rårörda lingon)

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret och låt det svalna. Smörj och bröa en avlång brödform, 1½ – 2 liter. Ta fram en stor bunke och blanda, vetemjöl, strösocker, bikarbonat, kanel, ingefära och nejlika. Blanda väl. Rör ner smöret, mjölken och sist lingonsylt. Häll smeten i formen och grädda i 175 grader ca 30 min. Enligt Katjas recept ska den gräddas runt 30 min. Jag kollade kakan efter 30 min, men då dallrade det fortfarande i mitten av kakan. Efter 40 min likaså. Efter 50 min tog jag ut den.


Saffransbiscotti

ca 20 st
Det här behöver du :
0,5 gram saffran + en sockerbit
1 ägg
1 1/4 dl råsocker (jag tog mörkt muscovadosocker)
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk pommerans
½ tsk vaniljsocker
1 dl rostad grovhackad mandel

GÖR SÅHÄR :
Sätt ugnen på 180 grader. Stöt saffran i mortel tillsammans med en sockerbit tills det blir ett fint pulver! Vispa ägg + socker + saffran riktigt fluffigt! Blanda de torra ingredienserna (utom mandel) i en skål och vänds ner i smeten. Tillsätt sist mandeln. Forma degen till en rulle ca 25 cm lång. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och platta till den något till ca 1,5 cm hög. Grädda ca 25 min tills den fått fin färg. Ta ut plåten ur ugnen och låt svalna något (5-10 min). Flytta över rullen på en skärbräda och skär upp biscottin i ca 1 cm tjocka skivor, det blir drygt 20 st! Lägg tillbaka dem på plåten och in i ugnen igen för torkning ca 15 min. Vänd dem efter halva tiden! låt sedan svalna på plåten, därefter låt dom kallna helt på ett galler!


Pepparkaksrulltårta med saffranskräm

Det här behöver du
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl potatismjöl
1 msk pepparkakskryddor
2 tsk bakpulver

GÖR SÅHÄR :
Vispa ägg och socker poröst. Blanda potatismjöl, kryddor och bakpulver i en skål och vänd ner i äggsmeten. Häll smeten i en mindre bakplåtspappersklädd långpanna ca 20*30 cm. Grädda i 200 grader, ca 15 min. Vänd upp rulltårtan på ett sockrat bakplåtspapper, dra av bottenpappret, täck med en bakduk och låt svalna innan du brer på krämen.

* Du kan givetvis använda en större form till rulltårtan. Själv föredrar jag en mindre för att få mer höjd på kakan. Därmed blir det inte alltid en ”rulle” av krämen man fyller rulltårtan med, men det är absolut lika gott för de! Dra av några minuter på gräddningstiden om du använder en större form.

Saffranskräm :
2,5 dl kesella (10%)
1 ask philadelphiaost (200 gram)
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 pkt 0,5 gram saffran (malen)

GÖR SÅHÄR :
Rör ihop ingredienserna till saffranskrämen. Bred på rulltårtan när den svalnat något och rulla ihop.


Saffranskaka med glasyr, tranbär & mandel

Det här behöver du : 
3 ägg
2½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

50 gram smör
0,5 gram hel saffrans (stöt med sockerbit i mortel)
1 dl mjölk

3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Smör + ströbröd till formen

GÖR SÅHÄR : 
Vispa ägg, socker och vaniljsocker länge så det blir riktigt pösigt och vitt. Jag använder köksmaskinen med ballongvisp och kör ca 10-12 min.
Smält under tiden smöret tillsammans med saffranet som du stött  i mortel tillsammans med en sockerbit. Slå på mjölken och rör sedan ner i äggsmeten.

Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och sikta ner i smeten. Vänd försiktigt runt, inte vispa.
Smörj en sockerkaksform och bröa med ströbröd eller kokos.

Grädda ca 25-30 min i 175 grader.
Ta ut kakan och låt den svalna något innan du stjälper upp den på ett fat. Garnera med glasyr, mandel och tranbär.

Glasyr :
Florsocker + vatten + liiite pressad citron
Skållad mandel
Hackade torkade tranbär


Therese´s knäckkola

Kola:
100g smör (ej margarin)
2 dl grädde
3dl socker
1dl ljus sirap
1tsk vaniljsocker

Häll allt i kastrull, koka 15-25 min – anv termometer, 120 -122 grader brukar vara lagom, el gör kulprov

Smaksätt när kolan kokat klart, häll upp i form/plåt m bakplåtspapper, klipp/skär när den svalnat.
Slå in i cellofan el bakplåtspapper
Ev Smaksättning: rivet skal av 1 apelsin el 1 citron, 2 msk kakao


Ulrikas chakladpraliner med hallonlikör

Till formen behövs 440 gram mörk choklad
Tryffeln:
130g mörk choklad
1 dl vispgrädde
1 tsk honung
1 tsk smör
1.5 msk hallonlikör
gör tryffeln först, hacka chokladen o lägg i en bunke, koka upp grädden m honungen o häll över chokladen rör tills chokladen smält o klicka i smöret, rör igen o häll i likören sen. Den ska sedan svalna i rumstemp.
Smält den övriga chokladen 30 sek. i taget i mikron ta ut mellan o rör om, upprepa tills den når en temp av 45-48 grader. Låt svalna i rumstemp till 27 grader. Värm upp igen till 31 grader.
Häll chokladen i formen o vänd upp och ner tills överflödig choklad rinner ur. Skrapa av formen o ställ i kyl för att stelna. Fyll på med tryffeln o täck med den överflödiga chokladen. Låt stå i kylen i ca 2 timmar. Slå ur pralinerna ur formen. :

21 recept på JULGODIS! Missa inte det här >>

The post Tips till glöggkvällen appeared first on Kryddburken.se.

Osöta kardemumma skorpor

 

När jag bad bloggläsarna skulle önska sig vad jag skulle tillverka inkom det förslag om osöta kardemumma skorpor.
Här kommer min variant på det. Givetvis blir dessa skorpor inte som veteskorpor ;)

75 gram smält smör
3 ägg
3 dl mandelmjöl
1 dl kokosnötsmjöl
1 msk fiberhusk
3 tsk stött kardemumma
2 tsk bakpulver

Gör så här:
Smält smöret och ta i kardemumman i det lite varma smöret. Låt svalna lite.
Vispa äggen fluffigt i några minuter.
Tillsätt smöret och blanda väl.
Blanda alla övriga torra ingredienserna och blanda ner dem väl i smeten. Låt svälla i 5-10 minuter.
Rulla en längd 25-30 cm lång och forma till den något, lägg längden på bakplåtspapperklädd plåt.
Grädda i ugnen i 175 grader i 30 minuter ta ut plåten och sänk därefter värmen till 100 grader.
Ta ut dem och skär längden i sneda ca 1,5 cm bitar sära på dem och med luft emellan (ca som på bilden), ställ in dem i ugnen igen, låt ugnen stå lite på glänt med en träslev emellan. Torkas i ca 1,5 timma, känn på dem så de är torra, låt de annars stå lite till.

Tips: Även att tillsätta 1 tsk mald pommerans kan vara spännande tillsammans med kardemumman.
Andra spännande kryddsättningar kan vara 1 pkt saffran eller 1-2 msk kummin eller varför inte våga prova att krydda dem med 1-2 tsk malen ingefära! Andra nötter så som malda valnötter eller pecannötter är också gott att byta ut lite av mandelmjölet med.

Bloggar etiketter: , , ,

LCHF recept för Muffins med extra protein


Enkla och goda muffins för dig på lchf-dieten!

LCHF Muffins med extra protein
Portioner: ca 14 st
Tid: 15 min
Från: Sara på på sarasworkout.se/

Ingredienser
1 ägg
1 dl kesella
1 dl suckrin
0,5 msk kardemumma
1 tsk vaniljpulver
1 dl bakprotein
2 msk pofiber
1 msk fibershusk
2 msk mandelmjöl (..eller sojamjöl/kokosmjöl)
2 tsk bakpulver
75 g smör

Gör så här
1. Vispa ihop ägg och suckrin fluffigt och tillsätt därefter kesellan. Blanda i kardemumma och vaniljpulver och fortsätt vispa till en riktigt härlig smet.

2. Blanda de torra ingredienserna i en separat skål; bakprotein, pofiber, fiberhusk, mandelmjöl och bakpulver. Rör sedan i dessa i smeten.

3. Smält smöret och låt det svalna till rumstempererat innan du avslutningsvis vispar ned det i smeten. Vill du att det ska gå fortare? Rör i en matsked kesella när smöret är smält.

4. Välj vilken smak du vill ha på dina muffins! Jag har provat blåbär, äpple och hallon och de har fungerat utmärkt! Ha i dessa i smeten innan du gräddar dem i ugnen på 250 c i ca 7-10 min!

Grytskola!

 

Hösten är väl grytornas tid?

Tillhör du dem som inte gör gryta så ofta så måste jag bara få tipsa dig om Matklubben.se GRYTSKOLA.
Där får du 6 enkla bra tips på “vad tänka på” och massor av goda recept. Det finns 90.000 olika recept där!
Jag hämtar ofta inspiration från matklubbens recept när min egen fantasi tryter.

Som ni alla vet så tycker jag att man ska satsa på ett gott gräsbeteskött och givetvis de fetare delarna , gärna högrev till gryta. Gräsbetes är ju också ur hälsosynpunt det absolut bästa köttet. Handlar du från Gröna gårdar så fråga efter märgben och låt det få koka med i grytan. Säkert så kan du få märgben från andra producenter också. Märgben är äkta super food!
Lamm får vi heller inte glömma och lamm är ju oftast bättre uppfött än våra industri-nötdjur. Lamm är ju också höstens och vårens kött. Så leta upp Kardemummakryddad lammgryta och njut!

Mer gryta åt folket skriver matklubben.se och jag kan bara hålla med.

Hoppas du också kan finna inspiration där inför höstens alla goda mustiga grytor som kan göras!

 

 

Bloggar etiketter: ,

Bakkurs hos PriMaten i Uppsala 8-9/10

Nu är jag inbjuden att hålla en bakkurs hos restaurang PriMaten i Uppsala!
Anmälan sker till PriMaten och det är begränsat antal platser till båda kvällarna.
telefon:  018-471 69 49
e-mail:  lisa@primaten.org

8 okt  Bakkurs med Mariann Andersson – Marianns LCHF mat & bak

Väkommen att ta steget lite längre till att baka enligt LCHF med hjälp av Mariann som har lång erfarenhet av att baka på bra råvaror och utan gluten och socker under lång tid. Hon är också moder till många härliga recept och har skrivit en egen receptbok! Läs mer på mariannslchf.se   

Vi får möjlighet att baka Frallor och Kanellängder men även till att få bra tips och råd och information av Mariann under kvällen! Vi tar också en paus och smakar på det vi bakat och det som blir över tar ni med er hem och njuter av!

Tid : 17.30 – 21.30

Plats: PriMaten

Pris:  550:- / pers

Sista anmälan 1 okt                                 

 

 

9 okt  Bakkurs med Mariann Andersson – Marianns LCHF mat & bak

Väkommen att ta steget lite längre till att baka enligt LCHF med hjälp av Mariann som har lång erfarenhet av att baka på bra råvaror och utan gluten och socker under lång tid. Hon är också moder till många härliga recept och har skrivit en egen receptbok! Läs mer på mariannslchf.se   

Vi får möjlighet att baka Nötkusar och Kanel- och kardemummakaka men även till att få bra tips och råd och information av Mariann under kvällen! Vi tar också en paus och smakar på det vi bakat och det som blir över tar ni med er hem och njuter av!

Tid : 17.30 – 21.30

Plats: PriMaten

Pris:  550:- / pers

Sista anmälan 2 okt


Varmt välkomna, ska bli så kul och jag hoppas få träffa många av er!


Bloggar etiketter: , ,

A Piece of Cake

A Piece of Cake av Leila Lindholm

A Piece of Cake

Leilas A Piece of Cake är en komplett, grundläggande och färgstark bakbok fylld av läckra recept på allt från småkakor, mjuka kakor och tårtor till matbröd och knäckebröd.

Nya spännande bakverk som chokolate cupcakes, New York blueberry cheesecake och kola- och pekannötspaj varvas med klassiker som mormors goda kardemummaskorpor och nio olika smaksättningar till en vanlig sockerkaka.

Briocher, fougasse från Provence, surdegsbaguette och nio sorters scones varvas med hurtbullar, danskt rågbröd, Leilas goda lingonlimpa och turbosnabb filmjölkslimpa. Dessutom finns tips på hur man bakar utan ugn.

Boken passar för såväl vana hemmabagare som nybörjare. Liksom i Leilas tidigare böcker är recepten enkla och pedagogiska att följa.

I första hjälpen i köket kan man läsa om varför degen inte beter sig som den borde. Svar finns på frågor som: Varför är kakan platt som en pannkaka? Varför smular sig småkaksdegen? Varför är brödet fullt av stora luftbubblor?

Köp A Piece of Cake här!

A Piece of Cake

A Piece of Cake av Leila Lindholm

A Piece of Cake

Leilas A Piece of Cake är en komplett, grundläggande och färgstark bakbok fylld av läckra recept på allt från småkakor, mjuka kakor och tårtor till matbröd och knäckebröd.

Nya spännande bakverk som chokolate cupcakes, New York blueberry cheesecake och kola- och pekannötspaj varvas med klassiker som mormors goda kardemummaskorpor och nio olika smaksättningar till en vanlig sockerkaka.

Briocher, fougasse från Provence, surdegsbaguette och nio sorters scones varvas med hurtbullar, danskt rågbröd, Leilas goda lingonlimpa och turbosnabb filmjölkslimpa. Dessutom finns tips på hur man bakar utan ugn.

Boken passar för såväl vana hemmabagare som nybörjare. Liksom i Leilas tidigare böcker är recepten enkla och pedagogiska att följa.

I första hjälpen i köket kan man läsa om varför degen inte beter sig som den borde. Svar finns på frågor som: Varför är kakan platt som en pannkaka? Varför smular sig småkaksdegen? Varför är brödet fullt av stora luftbubblor?

Köp A Piece of Cake här!

The post A Piece of Cake appeared first on Cupcakes.se.

Fläskfilé i sötstark sås med ananaschutney


Häromdan gjorde jag nåt himla gott med en burk chuntey. Ananaschutney med sötsyrlig smak, stora härliga bitar av ananas och mango, vitlök och kryddor såsom kardemumma, spiskummin, kryddnejlika mm.

Denna chutney kan naturligvis användas vid sidan om till grillat kött eller som dipp, i en kall sås men jag valde att röra ner den i en varm sås tillsammans med fläskfilé och lite sommargrönsaker. Oj va gott det blev! Annorlunda smak som passar ypperligt som smaksättare till köttgrytor.

4 port
Det här behöver du :
1 fläskfilé (Scan svensk rapsgris)
1 knippe späda morötter
1 knippe salladslök
2 dl hönsbuljong (egen, tärning el. fond)
1 msk sambal oelek
½ burk Geeta´s chutney
1 dl grädde
ev. maizenamjöl + vatten till redning
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Putsa fläskfilén och skär i ca 1 cm tjocka skivor. Bryn i stekpanna i smör så de får fin färg. Rör ner slantade morötter och skivad vårlök. Slå på hönsbuljongen. Tillsätt sambal oelek, ananaschutneyn och grädden. Sänk värmen och låt puttra ca 10-15 min. Red ev såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Smaka av med salt och peppar.


Grisar som får rapsolja på maten och ger ett mer häslosamt kött med högre andel nyttiga, omättade fetter är Scans senaste lansering. Jag har fått div varuprover och idag föll de sig för just fläskfilén tillsammans med den goda ananaschuntneyn.

Citerar; ”Rapsgrisen är det största som hänt svenskt griskött sedan Piggham. Det fina med rapsgrisen är att vi på helt naturlig väg får ett griskött som blir mörare och smakrikare samtidigt som det får en nyttigare fettsammansättning. Responsen vid såväl testlansering på Griffin´s Steakhouse som banketten på Årets Kock 2012 har till och med varit över förväntan. Kockar liksom konsumenter tycker att köttet är extra gott och saftigt ” /Torbjörn Lithell, kvalitets- och miljödirektör Scan
Här kan du läsa mer >>

Egen reflektion; 
All satsning på ”bättre” kött, hantering och uppfödning gillas. Här har man satsat på smaken. Vad jag kunnat läsa mig till än så länge hittar jag inte mkt info eller ”restriktioner” gällande uppfödning/slakt/hantering av ”rapsgris”. Det vill jag veta mer om. Ett griskött som jag otippat kommer att tänka på då blir förstås ”Bodalsgrisen” jag skrivit om tidigare. Där är hela konceptet utvecklat och informationen är sk. kundvänlig.

Jag hade också hellre provat en mer ”ovanlig” styckdetalj än just den uttjatade fläskfilén som ofta redan är väldigt mör och som tycks väljas ut bland de första av styckdelar till varuprover vilket stör mig en smula då vi som ofta lagar mat gärna provar lite udda detaljer och just fläskfilén är så intetsägande så omdömet blir väldigt likgiltig.

Skicka mig en oxsvans, eller en griskind, eller fläsksida så blir det genast mer intressant och fläskfilén får vila sig lite… Den svenska rapsgrisen kommer också med förädlade köttråvaror såsom wienerkorv, köttbullar, falukorv och kassler som vi också ska prova. Jag återkommer till de!


Skivorna av filén är stora och då blir man genast misstänksam och tror att de kommer krympa väldigt mycket i stekpannan men de gjorde de inte. Fint kött så sett var det.


Chutneyn med ananas och mangobitar är så vansinnigt god så den kan man nästan äta direkt ur burken med sked. Hel vitlök hittar man i också, och spännande kryddblandning med bl.a kardemumma, spiskummin och kryddnejlika får ju vilken köttgryta som helst att förvandlas till himmelriket! Vansinnigt god, så denna rekommenderar jag skarpt. Chuntneyn hittar du hos House of Milton.

Jag valde att göra en snabb köttgryta med sås på chutneyn. Späda sommargrönsaker som morötter och salladslök åkte ner också, och lite extra hetta av sambal oelek.


Chuntneyn puttrar med…


Smaklig spis, detta tycker jag ni ska prova! Vad brukar ni använda chutney till? Nån favorit?  

Kryddblandningar – recept

Här har jag sammanställt lite bra kryddblandningar

GRILL-Krydda
1 msk grovmald svartpeppar
1 msk salt m jod
1 tsk vitlökspulver
0,5 tsk cayennepeppar
1 tsk chilipulver
1 msk paprikapulver
1 tsk torkad timjan
1 tsk mald spiskummin

MEXIKANSK Kryddblandning
Ingredienser:
4 msk chilipulver
2 msk paprikapulver
1,5 tsk mald spiskummin
0,5 tsk vitlökspulver
0,5 tsk mald chilipeppar
1 tsk oregano
0,5 tsk salt m jod

GREKISK- kryddblandning                                            
ingredienser:
1 tsk salt m jod
2 tsk torkad oregano
1 tsk lökpulver
0,5 tsk vitlökspulver
1 tsk nymald svartpeppar
0,5 tsk kanel
ev 1 tsk torkad persilja

MARINAD-Krydda
1 msk chilipulver
1 msk lökpulver
1 tsk salt m jod
1 tsk vitpeppar
1/2 tsk svartpeppar grovmalen
1 kryddmått kardemumma
till 1 dl olivolja

AFRIKANSK-Krydda
Ingredienser:
3 msk torkad chili
3 msk paprikapulver
1 msk salt m jod
0,5 tsk mald ingefära
0,5 tsk lökpulver
0,5 tsk malda kardemummafrön
0,5 tsk mald muskotnöt
1,5 krm vitlökspulver
1 krm mald kryddnejlika
1 krm mald kanel
1 krm mald kryddpeppar

ARABISK-Sjukrydda
Ingredienser:
2 msk nymald svartpeppar
2 msk paprikapulver
2 msk mald spiskummin
1 msk mald koriander
1 msk Mald nejlika
1 tsk kanel
0,5 tsk mald muscotnöt
0,5 tsk kardemumma

PERSISK-Krydda
Ingredienser:
2 msk kanel
2 msk mald kardemumma
1 msk mald spiskummin

INDISK-Kryddblandning
1 msk malen kardemumma
1 tsk kanel
1 tsk malen kryddnejlika
1 tsk malen spiskummin
1 tsk nymald svartpeppar
1 tsk mald muskotnöt
1 tsk oregano
1 tsk malen ingefära
1 tsk 1 tsk malen koriander

KINESISK-femkryddor
Ingredienser:
1,5 msk malen kanel
2 msk mald ingefära
2 msk stjärnanis- mortlad eller mald
2 msk fänkålfrö – mortlad eller mald
1 msk mald kryddnejlika
0,5 tsk svartpepparkorn

Blanda ev mortla och häll på glasburkar.
 Mortel från Ronneby bruk


br /

Bloggar etiketter: