Kanelbullemuffins
Kanelbullemuffins
Källa: Therese
Portioner: 12-15 st

Ingredienser:
Muffins
5 ägg
1.5 dl kokosmjöl
0.5 dl pofiber
100g smält smör
2 dl grädde
2/3 krm fransk stevia
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 tsk kardemummakärnor

Fyllning
50g smör
1 dl mandelmjöl
1 msk kanel
1/2 krm fransk stevia

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader(varmluft). Börja med fyllningen. Smält smöret i en kastrull och blanda ner övriga ingredienser. Vispa ägg och stevia pösigt. Blanda i smör och grädde. Blanda de torra ingredienserna(mortla kardemumman innan) och vispa ner det i äggsmeten så det precis blandar sig. Fördela i muffinsformar och gör ett hål som du fyller med fyllningen. Grädda i ugnen 10-12 min.
Knäckig äppelpaj med kardemumma

En knäckig äppelpaj med kardemummadoftande täcke. Den knäckiga äppelpajen ska serveras med vaniljglass eller vaniljsås. Ingredienser (10-12 portioner) Pajfyllning 10-12 st äpplen 8 msk strösocker 4 msk kardemumma Paj täcke (pajdeg) 200 gram  smör 200 gram  socker 200 gram  vetemjöl Gör så här: 1. Sätt ugnen på 200 grader. 2. Skala äpplena och skär dem … Continue reading Knäckig äppelpaj med kardemumma

Inlägget Knäckig äppelpaj med kardemumma dök först upp på Äppelpaj.se.

Gifflar
Gifflar
Källa: emilianorman
Portioner: 4

Ingredienser:
Oopsies
3 ägg
ett halvt paket philadelphiaost
lite bakpulver
lite stevia/sukrin
om man vill några spruttar naturlig hasselnötarom

Smörkräm
Kardemumma
Kanel
Stevia/sukrin
Smör
Vaniljpulver

Gör så här:
Oopsies
Fördela vitorna för sig i en skål och gulorna i en annan. Vispa upp äggvitan tills den är så hård att du kan hålla skålen uppochner utan att det rör sig en millimeter. Blandia ihop resterande ingredienser med gulan och vänd sedan försiktigt ner det i äggvitsskummet. Rör inte för mycket med det ska ändå blanda ihop sig.
Klicka sen ut det till ca 8 cirklar och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter (oftast lite mer)
Medans dem är i ugnen så ska man göra en smörkräm (här bara jag rörde ihop och smakade av efter hand, det är ju en smaksak)

När oopsiesarna är klara, ta ut dem ur ugnen och låt dem svalna någon minut. Bred sedan på smörkrämen, smaka av, här pudrade jag på lite mer kanel och sukrin nämnligen. Rulla sedan försiktigt ihop dem, tryck försiktigt på den färdiga rullen för att den inte ska rulla upp sig igen. Gör klart alla rullar och skär sedan ut gifflarna.
Frones, nöt och fröscones
Frones, nöt och fröscones
Källa: Sockerfritt
Portioner: 10-12

Ingredienser:
Vispa 1 ägg + 1 dl vatten

1 dl mandelmjöl
0,5 dl malda valnötter
( om ni inte har valnöt, ta 1,5 dl mandelmjöl el t.ex mald hasselnöt)
= ca 2 - 2,5 dl malda nötter..
+
1 dl kokosflingor
1 msk krossade linfrön (hela går också bra)
+
0,5 dl naturella solrosfrön
0,5 dl gröna pumpafrön
+
1 krm salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader, ta fram en plåt + bakplåtspapper.

Vispa 1 ägg + 1 dl vatten

Blanda torrt för sig och sedan ner i äggvispet;

Blanda ihop och klicka ut i 10-12 klickar på bakplåtspappret, grädda 20 minuter tills de fått färg

Goda nybakade varma med smör och ost, eller kalla i matsäck.. glutenfritt, sockerfritt, mjölkfritt.

Kryddning: jag tycker de är goda naturliga med lite salt, men man kan ju prova att krydda med malen kardemumma, kanel, kanske lite ajwain sellerifrön, kanske fänkål och kummin, brödkryddor.
Fikabröd i muffinsplåt
Fikabröd i muffinsplåt
Källa: Sockerfritt
Portioner: 6

Ingredienser:
4 ägg
2 tsk fiberhusk

1,5 dl mandelmjöl (ev annat nötmjöl)
0,5 dl krossade linfrön
0,5 dl pofiber
1 msk havrekli ( 2,7 g kolh)

1 krm malen kardemumma (alt. brödkrydda)

strö ovanpå: 6 nypor solrosfrön

= ca 900 kcal totalt

= 6 stycken = ca 150 kcal styck
Gör så här:
Gör så här:

sätt på ugnen på 200 grader, ta fram muffinsplåten

Vispa med elvisp 4 ägg 1-2 min tills de blir fluffiga, tillsätt 2 tsk fiberhusk och vispa ihop snabbt, låt stå 5 min och svälla lite

Mät upp och mal 1 dl mandel till 1,5 dl mandelmjöl, eller köp färdigt mandelmjöl

tillsätt till mjölet linfrökross, pofiber, havrekli, kardemumma och blanda

Ta en slickepott eller stor sked och vänd ner mjölet i äggvispet, rör ihop lite lätt så smeten blandar sig. Jag använder inte elvispen här då luftigheten i de vispade äggen kan sjunka ihop mer då.

Klicka upp ca 2 msk smet i varje form i plåten, eller i 6 stora muffinsformar i papp eller silikon

Grädda ca 16-18 min i mitten av ugnen

Jättegott bröd som macka, och med kardemumman i nästan som en go bulle, så istället för att kalla de för bröd har jag döpt de här till fikabröd

med en klick smör på varje halva + ca 30 g 28% hårdost blir en fikamacka ca 300 kcal
85 Tips för en god Buffé à la LCHF till Påsk

Påskbuffé

Så börjar det så sakteliga dra ihop sig mot Påsk igen, med allt vad det innebär av matfunderingar, receptletande och inköp.

Jag har gjort det lite enklare för Dig i år, genom att samla många av mina favoriter som passar till en Påskbuffé på ett och samma ställe.

Själv kommer jag inte att laga så mycket, på Skärtorsdag flyger jag som alla andra Påskkärringar söderöver.

Men inte till Blåkulla för min del i år, jag väljer värmen i Turkiet istället.

Den här gången blir vi där en månad, så det kommer att dyka upp ett och annat recept på min variant av Medelhavskosten här igen framöver.

För att Du ska få lite inspiration till vad bra Påskmat kan vara för oss som äter LCHF, så har jag sammanställt den här listan på god mat med lite kolhydrater.

Ja, de passar förstås även alla som inte äter Lågkolhydratkost också. Det är vanlig, hemlagad festmat på traditionellt vis, helt enkelt.

De här godsakerna passar förstås inte bara till Påsk utan även till Pingst, Bröllop, Midsommar och andra festliga tillfällen.

Börjar Du förbereda i tid, så kan helgen bli lugn och skön, men ändå fylld av goda rätter.

Hoppas Du hittar något som kan förgylla festerna bland mina många receptlänkar.

Här finns Sillar, Sallader, Vilt, Lamm, Kyckling, Smårätter, Varmrätter, Varma Såser, Kalla Såser, Vegetariskt, Glutenfritt Bröd och en hel del läckra Desserter.

Klicka bara på rätterna här nere, så kommer Du till recepten.

Ät, njut och må gott i Påsk!

Citronsill

Påskbuffé

Björksnaps

Inlagd Sill

Citronsill

Senapssill

Vitlökssill

Rödvinssill

Sillfrukost

Rullströmming med Pepparrot

Gubbröra

Mousse på Matjessill

Räkmousse

Laxbakelse med Räkor

Litet Laxpaket med Fetaost

Laxmousse

Gravrökt Lax med Hjortronsås

Gravlax med Mammas Dillmajonnäs

Gravad Fjällöring

Rökta Laxfenor med två såser

Varmrökt Sik med Örtsås

Laxsallad med Dansk Remouladsås

Laxröra på Våffelhjärta

Grillad Lax med Fetaost och Mango

Baconlindad Laxtournedos

Dillgräddsås

Vitvinssås

Basturökt Fårlår med Hjortroncrème

Varm Lammsallad med Aioli

Lammfärsbiffar

Lammstek med Rödvinssky

Långkokt Lammgryta

Örtkryddad Kyckling i ugn

Citronmarinerade Kycklingspett

Kycklingpaj

Kycklingleverpaté

Örtmarinerad Rådjursstek

Gratäng med Palsternacka och Pepparrot

Rättikagratäng

Kantarellsås

Pepparsås

Örtsmörsås

Choronsås

Chilihollandaise

Gravad Älgstek

Rökt Renhjärta med Pepparrotsgrädde

Kesofyllda Rostbiffrullar

Rimmad Kyckling

Äggröra med Paprika och Chili

Färskoströra med Avocado

Krämig Zucchinisallad

Valnötsfyllda Omeletterullar

Varm Paprikasallad

Ostpaj på Mandelbotten

Turkisk Morotsröra

Tomatchutney med Citron

Marinerade Cocktailtomater

Marinerad Fetaost

Grillad Fetaost och Ostkex

Halloumi med varm Tomatsallad

Tomatpesto

Tre Avocadoröror

Morotslåda

Äggröra med Pepparrot

Rödbetssallad

Hemgjord Majonnäs och Aioli

Saffransaioli och Fetaoströra

Citronsås

Vitlökskeso

Chokladmousse

Hallonfromage

Vaniljpannacotta

Pannacotta med Kokos och Lime

Små Blåbärspajer

Ostkaka på Keso

Små Gräddbakelser

Hjortronbakelse

Vaniljparfait

Hallonmousse

Mörk Chokladparfait

Kardemummakaka

Mandelmusslor

Äggtoddy

Valnötsbröd och Ostbricka

Halloumibröd

Mandelbröd

Västerbottensmuffins

Fröknäckebröd


Kryddiga grytan
Kryddiga grytan
Källa: Sockerfritt
Portioner: 3-4

Ingredienser:
ca 600 g nötgrytbitar
steks i kokosfett, ghee, olja.

2 skivade morötter, 2 cm finhackad ingefära

Kryddor
3 nejlikor + 3 hela kryddpeppar, males i mortel
1 tsk malen kanel
1 krm malen kardemumma
1/2 tsk salt
lite malen svartpeppar
1/2 tsk blandade örter (torkade, lidl)
1 tsk gurkmeja

3 msk tomatpuré, 1 tsk worchestersauce och vatten

3 soltorkade tomater i små bitar

1 msk "torkade grönsaker för soppa", Glädje grön, (spenat, purjo, persilja, koriander)
Gör så här:
Nötgrytbitarna steks i kokosfett, ghee, olja med 2 skivade morötter, 2 cm finhackad ingefära.

I med kryddor, se ingredienserna.

Stek tills köttet har färg på alla sidor.

Tillsätt 3 msk tomatpuré, 1 tsk worchestersauce och vatten så det täcker bitarna, och skär eller klipp ner 3 soltorkade tomater i små bitar, koka på låg värme utan lock tills grytan blivit tjockare och det är hälften eller mindre kvar av vattnet.

Tillsätt 1 msk "torkade grönsaker för soppa", Glädje grön, (spenat, purjo, persilja, koriander)

Gott!

Tips; använd kryddningen på olika kött och stek köttgrytor, el. vego, kyckling, fisk, lamm.

Ät med lättkokt broccoli
Fetaostbullar med Sesamfrön

En kopp kaffe till tidningen Land

Häromveckan hade jag besök från tidningen Land härhemma. Ett mycket trevligt besök av den duktiga Journalisten Inger Palm.

Börjar faktiskt vänja mig lite vid att bli intervjuad nu, det har varit en hel del av den varan sen min kokbok kom ut.

Idag är det dags igen, nu är det Länstidningen som kommer på besök inför en artikel i helgbilagan.

Har fått berätta mycket i vinter om hur jag lyckats ta mig från att vara riktigt dålig efter min ryggskada till dagens friskare jag.

En väg som varit rätt krokig via steloperation med nervskadat ben och Fibromyalgi som följdproblem.

Det kändes väldigt avslappnat och naturligt att sitta och prata om min hälsoresa över en kopp kaffe med reportern från Land.

Vi pratade om hur jag genom övergång till en helt glutenfri LCHF-kost och daglig träning fått tillbaks mycket av min forna muskelstyrka, kommit ifrån tröttheten och på kuppen blivit bra i magen.

Artikeln kommer in nån gång i april, är så glad om jag på det här viset kan hjälpa andra att bli bättre i sin värk och få en lugnare mage.

Inger var väldigt intresserad av LCHF, det underlättar förstås att prata med någon som inte har förutfattade meningar om fettets nyttighet i kosten.

Fika på LCHF-vis

Inför besöket så bakade jag en ny sorts glutenfritt lågkolhydratbröd med Fetaost, så vi skulle få nåt gott till kaffet.

Har ju bakat en hel del med Halloumi förut, så det blev spännande att se hur resultatet skulle bli med den syrliga fårosten.

Mycket bra, tyckte vi båda. Det blev ett fast bröd med lite smak av surdegsbröd, gott med makrill eller lufttorkad skinka till.

Det blir också gott att smaksätta brödet med timjan, riktigt läckert till en Gulaschsoppa.

Surdegsbröd är det enda jag kan längta efter ibland av allt det bröd jag bakade förr, så det här blev en god ersättare.

Nybakat eller rostat med smör som smälter ner, går det inte heller av för hackor.

Jag bjöd också på mitt Fröknäcke, för dagen smaksatt med Sukrin och Kardemumma.

Fetaostbullar 10-12 st

2 Ekologiska Äggvitor

100 gr Feta

1½ dl Sesamfrön

½ dl Psylliumfrön

1 msk Ekologisk Kokosfett utan smak

ev 2 tsk Timjan

Vispa upp äggvitorna lätt. Riv osten grovt och rör ner tillsammans med smält kokosfett.

Blanda ner fröna och rör om ordentligt. Smaka av om Du vill ha smeten mer salt, det beror lite på hur mycket sälta fetaosten ger.

Låt svälla en halvtimme i rumstemperatur. Forma till runda, små bullar och skär ett kryss på toppen med en vass kniv.

Lägg på bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen på 175° i ca 15 minuter.

Bullarna blev rätt bleka i och med att det bara är äggvita i.

Vill Du ha mer färg på brödet så pensla med ett uppvispat ägg.


Fetaostbullar med Sesamfrön

En kopp kaffe till tidningen Land

Häromveckan hade jag besök från tidningen Land härhemma. Ett mycket trevligt besök av den duktiga Journalisten Inger Palm.

Börjar faktiskt vänja mig lite vid att bli intervjuad nu, det har varit en hel del av den varan sen min kokbok kom ut.

Idag är det dags igen, nu är det Länstidningen som kommer på besök inför en artikel i helgbilagan.

Har fått berätta mycket i vinter om hur jag lyckats ta mig från att vara riktigt dålig efter min ryggskada till dagens friskare jag.

En väg som varit rätt krokig via steloperation med nervskadat ben och Fibromyalgi som följdproblem.

Det kändes väldigt avslappnat och naturligt att sitta och prata om min hälsoresa över en kopp kaffe med reportern från Land.

Vi pratade om hur jag genom övergång till en helt glutenfri LCHF-kost och daglig träning fått tillbaks mycket av min forna muskelstyrka, kommit ifrån tröttheten och på kuppen blivit bra i magen.

Artikeln kommer in nån gång i april, är så glad om jag på det här viset kan hjälpa andra att bli bättre i sin värk och få en lugnare mage.

Inger var väldigt intresserad av LCHF, det underlättar förstås att prata med någon som inte har förutfattade meningar om fettets nyttighet i kosten.

Fika på LCHF-vis

Inför besöket så bakade jag en ny sorts glutenfritt lågkolhydratbröd med Fetaost, så vi skulle få nåt gott till kaffet.

Har ju bakat en hel del med Halloumi förut, så det blev spännande att se hur resultatet skulle bli med den syrliga fårosten.

Mycket bra, tyckte vi båda. Det blev ett fast bröd med lite smak av surdegsbröd, gott med makrill eller lufttorkad skinka till.

Det blir också gott att smaksätta brödet med timjan, riktigt läckert till en Gulaschsoppa.

Surdegsbröd är det enda jag kan längta efter ibland av allt det bröd jag bakade förr, så det här blev en god ersättare.

Nybakat eller rostat med smör som smälter ner, går det inte heller av för hackor.

Jag bjöd också på mitt Fröknäcke, för dagen smaksatt med Sukrin och Kardemumma.

Fetaostbullar 10-12 st

2 Ekologiska Äggvitor

100 gr Feta

1½ dl Sesamfrön

½ dl Psylliumfrön

1 msk Ekologisk Kokosfett utan smak

ev 2 tsk Timjan

Vispa upp äggvitorna lätt. Riv osten grovt och rör ner tillsammans med smält kokosfett.

Blanda ner fröna och rör om ordentligt. Smaka av om Du vill ha smeten mer salt, det beror lite på hur mycket sälta fetaosten ger.

Låt svälla en halvtimme i rumstemperatur. Forma till runda, små bullar och skär ett kryss på toppen med en vass kniv.

Lägg på bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen på 175° i ca 15 minuter.

Bullarna blev rätt bleka i och med att det bara är äggvita i.

Vill Du ha mer färg på brödet så pensla med ett uppvispat ägg.


Joline bloggar : Knäckiga äppelmuffins


Hej! Igår bakade jag äpple och kanel muffins dom blev jätte goda. Alltså dom smakar som en dröm, dom goda äppelbitarna och den ljuvliga kanelen. Mums! Mamma har lärt mig att dela upp torrt och blött i två skålar och sen blanda allting då blir det jättebra. Om man inte gillar kanel kan man ta kardemumma istället, det blir också jättegott.

När man har rört ihop äpple, kanel och socker blir det kvar som en saft i botten som man kan hälla över muffinsarna innan man gräddar dom, då blir dom extra knäckiga! ;-)

Här kommer receptet :

16st
Det här behöver du :
2 äpplen
3 msk strösocker
1 msk kanel

4 dl mjöl
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver

125 gram smält smör
2 dl yoghurt el. fil (naturell)
1 ägg
1 dl mjölk

GÖR SÅHÄR : 
Börja med att skala äpplena. Skär dom i små tärningar. Lägg i en skål och blanda med socker och kanel, låt stå en stund.
Ta fram två skålar. Mät upp dom torra ingredienserna i en skål och de blöta i en annan. Rör ihop alltsammans. Tillsätt äpplena. Fyll muffinsformar nästa ända upp till kanten och ställ ner i muffinsplåt. Häll över saften från äppel-skålen på muffinsarna. Grädda i 30 min i 175 grader.


Äppelbitar som jag skurit och kryddat med socker och kanel. Om dom får stå en stund blir dom marinerade och det blir lite saft i botten som man kan hälla över muffinsarna innan man gräddar dom.  Då blir dom knäckiga och goda!


Jag la till en deciliter mjölk i receptet också men det står inte med här, å de blev 16 st! Jag ritade FÖRE jag bakade, hihi! ;-)