Jordgubbslikör LCHF

Jordgubbslikören har varit klar en tid och nu får ni ta del av mitt recept.
Smakar sannerligen SOMMAR!

1 liter torra jordgubbar – rensade och väl sköljda
35 cl renat/vodka
6-8 msk SteviaVital Bakery+ Mariannsocker

Gör så här:
Lägg jordgubbarna och sötning i ett glas med tättlsutande lock, slå över spriten och ruska om lite.
Ställ glaset i ett lagomt soligt fönster i 2 veckor och sedan 2 veckor i kylskåp, vrid (i fönstret) och ruska lite försiktigt då och då på glaset under hela tiden.
Sila av bären genom en trådsil och sila sedan genom en saftsilduk och tillsist genom kaffefilter.

Likören hälls på en väl rengjord torr flaska. Sedan kan man njuta sommarsmak i vinter med jordgubbslikör i ett litet likörglas…

 

Bloggar etiketter: ,

Fifis chokladmousse
Fifis chokladmousse
Källa: Drömmen om ett hus på landet
Portioner: 2

Ingredienser:
2dl Creme fraiche
1 matsked av Renee Voltaires raw cacao powder
stevia om man vill
skivade jordgubbar eller andra bär
Gör så här:
Värm hälften av creme fraichen med cacao powdern. Rör sen samman med resterande creme fraiche när cacaon löst sig i den varma C F:n dela upp i två glas och in i kylen. Skiva jordgubbar ovanpå.
Pyssla ihop dina egna våningsfat & tårtfat av gammalt loppisfynd!


Ja nu är det pyssel på gång igen… Idag bjuder jag på våningsfat, tårt & kakfat! Gå på loppis, slipa, limma, spraya! Klart! :-P


Dom som stod efter mig i kön på loppisen måste tyckt jag hade väldigt varierande smak när det gällde porslin… Jag kan bara instämma. Inte det vackraste men nog så passade till mitt pyssel-projekt.

Enkla ljusstakar i porslin och vida pizzatallrikar fungerar alldeles ypperligt att tillverka egna tårtfat av då en pizzatallrik är väldigt platt och inte som en vanlig tallrik. Dessa hade också rätt snygga kanter så jag slog till på 5st. Kakfat får det gärna var lite djup i och lite finare vågiga kanter på.

Träfaten och de små skålarna tänkte jag göra våningsfat av, lite rejälare form och mer rustik känsla. Inte till kakor utan till härliga frukter och dignande vindruvsklasar som får pryda alla våningar. Va tror ni? Kan väl bli bra va? ;-)


Jag börjar med att ta bort klisterklappar och sandpappra ytan så lim och färg fäster. Sen limmar jag ihop ljusstakarna med varsitt fat. Låt stå över natten. (Limmer jag använd heter Fix-it)


Samma sak med våningsfatet i trä. Sandpappra ytan och limma ihop. Jag började med bottenfatet och ”limmade” mig uppåt. Använd vattenpass då limmet är som en tjock fog och enkelt att justera.


Här ser ni lim (Fix-it), slippapper och sprayfärg (vit & svart matt) som jag använt.


Fatet grundmålade jag en gång med vitt. Sedan sprayade jag kanterna med svart färg och sen hela våningsfatet 2 ggr med vitt så det täckte helt. Kanterna ska jag sen sandpappra lite gran för att få fram lite gammal känsla.


Tårtfat och kakfat är sprayade 3 ggr med vanlig vit matt sprayfärg på burk.


Undersidorna också…


Låt torka… Sen är det bara att plocka in dom och börja använda! :-P


Joline gjorde ett svart ”tårtfat” till att ha stenfigurer, ljus och annat småpyssel på! :-P
”Hitta-3-saker-gubbar” är superkul att göra! (Leta, hitta 3 saker, absolut inte fler och sen bygger ni en gubbe)


Nu såhär i efterhand när det stora våningsfatet är klart vet jag inte om jag ska ”ruffa” till kanterna lite med slippapper eller inte… får suga på den karamellen en stund! Dom andra faten är jag jättenöjd med! ;-)


Våra egna jordgubbar och egentillverkat kakfat, kan ju inte bli bättre! :-P

EU stoppar ekoskydd??

Nu går skam på torra land (igen) vilken värld är detta vi lever i? Detta frågar man sig ofta i dessa sk moderna tider där det ska petas i allting…
Nu har EU förbjudit alla utom de som är certifierade KRAV att bespruta sina jordgubbar med naturliga bekämpningsmedel  så som matolja, såpa/diskmedel.
SVT skriver:
“Jordgubbar har många fiender – mögel och skadeinsekter, värst just här är tripslarven. Men för att slippa giftiga kemikalier har odlaren Ann-Helen Börjesson använt ett medel som anses helt ofarligt. Hon blandar själv såpa, olja och vatten för att spruta på jordgubbarna.

- Det som är problemet här är tripslarverna, då kan man använda såpa och olja – om man hade fått.

Men det får man inte längre. Under våren började nämligen en ny EU-förordning att gälla som gör att kommersiella odlare inte får använda såpa och olja som växtskyddsmedel. De är inte godkända för det ändamålet.

Tillfällig dispens

Det finns en tillfällig dispens, men bara för Krav- och Sigill-odlare.

- Det ska föreligga en fara som inte går att avvärja på något annat, rimligt sätt. Och när det gäller de ekologiska medlen, finns inga andra att tillgå. Men i den konventionella odlingen finns andra medel att använda, säger Johan Lindh, jurist på Kemikalieinspektionen.

Länsstyrelsens trädgårdsrådgivare, Kirsten Jensen, tycker det är ett märkligt resonemang.

- Det är en väldigt konstig signal att skicka, att ett medel som är ekologiskt inte får användas längre, innan ett företag betalar riktigt dyra pengar för att få det godkänt, säger hon.”

Vad gör man?

 

Bloggar etiketter: , ,

Vi har firat Max som fyllt 12år


I fredags hade vi kalas här hemma för Max som har fyllt 12år! Joline hade fixat med girlanger i köket och så slog vi in presenter och dukade fint tills han skulle komma. Istället för tårta stekte vi plättar så det stod härliga till. Hela huset låg som i en stekdimma på förmiddan av den gamla plättlaggen men gott blev det! Pannkakor och plättar är något som Max verkligen höjer till skyarna; man skulle kunna säga att han bokstavligen ÄÄÄÄLSKAR pannkakor! Så det fick bli högar av småplättar med färska jordgubbar och nykokt sommarsylt till efterrätt. Å just de, kokt wienerkorv och potatismos innan! :-P


Flaskorna med ”barn-bubbel” hittade vi på Gekås i Ullared och med dom sköt vi korkarna i taket och skålade för Max! ;-)


En mycket förväntansfull Max öppnar sina presenter!


Målarböcker, skrivböcker, pennor, jumpsuit, strumpor och kalsonger och lite annat smått och gott fick han.


Här skriver han sitt namn i en av skrivböckerna.


Wienerkorv som får sjuda riktigt länge i buljong med lagerblad och vitpepparkorn blir riktigt gott.


Och sen var då så dags för plättarna! :-P


Grattis vår lilla Max som är är stora killen! 12år, hurra, hurra, hurra, hurra!! :-P

Matkurs med syrran och 3-rätters middag!


Idag har jag haft lillasyster Sanna i köket! En så kallad ”matkurs” så hon lär sig annat än koka makaroner! :-P Hon är vanligtvis otålig och med humör som ett åskmoln men idag skötte hon sig galant i köket. Som en liten mjukstart så tänkte jag att vi börjar väl med en 3-rätters?? Låter väl bra?!

Inte så avancerat men för en novis som henne så följde hon duktigt mina instruktioner med bravur och det blev ett strålande resultat. Jag fick dock gå efter henne och ”städa” hela tiden, men de ska hon få lärdom om också! ;-)

Nästa gång ska hon stycka kyckling…
Citerar : 
- ”Yääääck!! Naaee, å blodigt å sånt va??!!” 
- ”JAJAMÄN!” 

Dagens trerätters meny såg ut såhär : 

Förrätt 
Rökta skinkrullar med philadelphiaost & lantbröd

Varmrätt
Ostfyllda köttfärsbiffar, ugnsrostade rotsaker & tzatziki

Dessert
Sommarkräm med jordgubbar, hallon, blåbär & mjölk


Innan hon kom hade jag förberett allt till varje ”station”, tzatziki, rotfrukter, biffar, bärkräm, förrätt, sallad, porslin till dukning mm… En viktig punkt för att allt ska gå smidigt i ett kök! Förbered! Nästa gång får hon göra det själv!


Joline stod för det grafiska och skrev ut menyn!


Vi började med tzatzikin däre hon fick skölja, riva och krama ur gurka, blanda med yoghurt, vitlök, olivolja och kryddor… In i kylen med den sålänge!


Sen fick hon skölja, skala och skära rotfrukter och grönsaker som senare skulle in i ugnen. Potatis, rotselleri, majs, purjolök, rödlök, morot och rödbetor.


Och dressa med olivolja, flingsalt och peppar… Skjuts in i ugnen. 200 grader ca 45-50 min.


Samtidigt så rullade vi biffar som vi fyllde med ost och fräste på i stekpannan bara så de fick en fin stekyta.


Dessa fick hon sen slå in i en ”foliébåt” och låta eftersteka i ugnen tillsammans med rotfrukterna.


Under tiden biffar och rotfrukter stekte i ugnen fick hon göra iordning salladen. Vitkål, salladslök, rödlök, tomat… En vinegrette på olivolja/vinäger/dijonsenap/salt/peppar skakade hon också fram och dressade salladen med.


Och fetaost toppade hon salladen med… In i kylen med den sålänge. Nu hade vi både tzatziki och sallad klar. Biffar och rotfrukter i ugnen och dags att duka bordet och fixa förrätten.


Att duka ett bord bör man kunna!


Förrätt i form av  rökt skinka, bredd med philadelphiaost, svartpeppar, lite salt, en ostskiva (ett salladsblad på varje ska de va också men de glömde jag handla hem) och sen rulla ihop till små strutar. Lantbröd rivet i grova bitar till.


Varmrätten är upplagd.


Under tiden får bären till krämen småputtra. Den redde hon av med potatismjöl och så va den klar i ett nafs! Inte så svårt egentligen att få till en 3-rätters. Matcha och få allt klar i rätt tid är ju trots allt hemligheten…


En trött men väldigt nöjd lillasyster fixade allt på 2 timmar! ;-)


Väl till bords.


Och det smakade alldeles ypperligt, fantatiskt gott allting!!


Med en somrig dessert av jordgubbar, hallon och blåbär i form av ljummen kräm med iskall mjölk… Kan inte bli bättre! Duktig Sanna!! :-P

 

Boktips: Mjölkrevolutionen

Fredrik Coltings bok MjölkrevolutionenNaturens mest perfekta mat du inte får köpa (ännu) handlar om mjölk i färsk form och är en bok alla bör läsa, då förstår man att färsk mjölk också  tillhör urspungskosten. Finns lämningar som är 30.000 år gamla som man anser vara hägn för mjölkdjur. Man hittar också kärl med mjölkrester i.

Det boken främst tar upp är att det är  den processade mjölken som gör oss sjuka och istället för att bygga upp oss så som den äkta färska mjölken gör så degenererar den oss. Den är en bidragande orsak till mycket av vår ohälsa jämsides med spannmålet och det moderna vetemjölet.

Hade mjölken fått lov att vara färsk  så finns allt det goda kvar och det till och med botar sjukdomar denna äkta färska obehandlade mjölk.
Detta med vad färsk är visar Fredrik väldigt tydligt i boken. Han ifrågasätter om äpplemos och jordgubbssylt är färska äpplen och jordgubbar? Jag tror alla säger att dessa moser och sylter inte kan räknas för att vara färska. Men upphettad mjölk säger Arla och andra är färsk??

När man får läsa om  vad som händer mjölken och framförallt varför man pastöriserar all mjölk idag så blir man lika mörkrädd som när man läser om hur margarintillverkningen främjades och det mättade fettet fick stå i skamvrån. Återigen så gör man något på felaktiga grunder och man fortsätter trots att det finns mer och mer information om den äkta färska mjölkens hälsosamma egenskaper och att i processad mjölk har man tagit bort allt det.
Man menar på att detta  är bättre…
Bättre att alla blir sjuka av processad mjölk än att några få blir sjuka av äkta färsk mjölk. När man läser boken inser man också att det knappt finns någon som blivit sjuk och dött av obehandlad mjölk i vår tid… man belv sjuk förr av den för att hygienen var dålig och man tillsatta krita med mera för att man spädde ut den så fasligt. Läs boken och alla kommer förstå att “lögnfabrikerna” varit i farten (igen)!

Lite annan info som kommer fram är att katter (är laktosintoleranta) och laktosintoleranta människor kan dricka denna obehandlade mjölk helt utan problem. Då denna mjölk innehåller allt som behövs för att bryta ner den.
Glöm inte att när din mjölk är så hårt processad är så gott som alla enzymer, aminosyror (22 st), vitaminer, de goda bakterierna som stärker vårt immunförsvar och det inbyggda immunförsvaret som finns i mjölken borta.

Den mjölk som ska drickas obehandlad är mjölk från friska gräsbetande kor, inte från kor som får kraftfoder, där i finns alltför mycket skit i så som soja, han ägnar också ett stycke åt varför man ska slänga sojamjölken.
Korna ska  helt enkelt leva på gräs och örter, grovfoder och ensilage. Exakt så som de gjort sedan “tidensbegynnelse”… inte födas upp i denna manipulerande värld, som påstås värna om vår hälsa, när det i själva verket är en konserveringsprocess för att öka vinsterna i industrierna så som Arlas fickor, inte ens bönderna får ju rätt betalt!

Väljer att sluta min lilla recension med några rader som Fredrik avslutar sitt förord med:
Jag hoppas du är en aning förbannad och jag hoppas du gör något åt det.För att ta sig från korkad till upplyst är det mycket som ska göras. Du behöver kunskap, mod och en strävan att förstå. Lär dig allt du behöver och ta makten över din egen kropp, din egen hälsa. Du är en del av naturen och moder jord. Hur du än väljer att börja så kom ihåg att det viktigaste är att du gör just det. Att du börjar. 

Behöver du ytterligare fakta innan du vill köpa boken läs Margareta Lundströms recension på kostdemokrati 

KÖP BOKEN BOKUS och Adlibris

 

Bloggar etiketter: , ,

Jordgubb & fläderglass


Har ju glömt att visa er glassen vi gjorde häromkvällen med jordgubbar och fläder som smaksättning. Gudomligt god och fräsch. Riktiga sommarsmaker. De tycker jag ni ska prova!

Nu måste jag faktiskt kila i säng! Redan?
Jopp, för imorgon är det jag & Joline som hänger på låset när Gekås (Ullared) öppnar kl 8, alltså måste vi upp i ottan. Typ klockan fyra…

Vi ses kanske där i vimlet… ;-)

Det här behöver du : 
5 dl vispgrädde
1 burk sötad, kondenserad mjölk (ca 400 g)
½ liter jordgubbar
½ dl koncentrerad flädersaft (ta lite mindre om du inte vill ha den så söt, för den blev väldigt söt)

GÖR SÅHÄR : 
Vispa grädden till mjuka toppar. Tillsätt den koncentrerade saften och vispa lite till om det behövs, den ska inte rinna men ändå vara lösvispad. Öppna burken med kondenserad mjölk, och rör ihop med grädden och skiva ner jordgubbarna. Häll ut smeten i en form, täck med plastfolie och frys 5-6 timmar.
Ta fram ca 30-40 min före servering och låt tina något i kylen.


Flädersaften.


Och öländska jordgubbar, snart är säsongen slut så det gäller att börja bunkra och fylla frysen!

Fler tips på 3-minutersglass : 

  
Rabarberpajglass. Äppeltarte med vaniljglass. Lemon curdglass.
Klicka på bilderna för att komma till resp. recept.

Hallongifflar

Varför inte lite hallon mellan alla jordgubbar som åker  ner i magen i dessa jordgubbstider…

8-10 st

4 ägg + 1 äggula
3 msk erythritol och 1/4 krm stevia
50 gram smält osaltat smör
1 dl grädde
1 dl aman pranas kokosnötsmjöl
4 msk fiberhusk
1 tsk kardemumma stött
2 tsk bakpulver

ca 1 dl hallon
lite smörskivor
1 uppvispad äggvita
lite mandelspån

Gör så här:
Vispa ägg och sötning fluffigt i flera minuter.
Häll i smält smör och grädde och blanda väl.
Blanda alla torra ingredienser och blanda ner dem väl i smeten. Låt svälla i minst 5 minuter.
Kavla ut degen  mellan två oljade bakplåtspapper till en rektangel ca 20-30 cm.
Lägg ut hallon och hyvla tunna smörskivor ca 8 st och lägg här och var.
Vik över från två håll mot mitten, och vik sedan en gång till över mot kanten.
Skiva sedan 8-10 st gifflar och lägg ut på bakplåtspapperklädd plåt.
Pensla med uppvispad äggvita och strö över mandelspån.
Grädda i mitten av ugnen 175 grader i ca 15-20 minuter

©MariannAndersson

 

Bloggar etiketter: , ,

Hur äter ni helst färska jordgubbar?

Ja det vill säga om ni äter dem…
Så här äter jag de allra helst…
Delade medans de är i gräddmjölken i mindre bitar… grädden blir rosa och smakar lätt jordgubb, mumma det :)