Bakkurs 26/11 PriMaten i Uppsala

 

Varmt välkomna att träffa och baka med mig! Bakkursen är hos PriMaten i Uppsala den 26/11 kl 17.30-21.30

PriMaten skriver:
Vi får lära oss om de “nya” hälsosamma mjölerna mandelmjöl och kokosmjöl och hur vi kan baka utan tillsatt socker och gluten. Vi bakar praktiskt ett matbröd och ett fikabröd, som vi sen njuter av tillsammans. Max 15 deltagare.

550:-, anmälan till lisa@primaten.org

 

 

Bloggar etiketter: , ,

Gästblogg – Glutenfria köket

Mangokyckling med avokado gör garanterat succé på middagsbordet.
Nu när familjen Nilsson har dragit till varmare breddgrader har jag fått äran att gästblogga här på Kryddburken. Jag som skriver heter Linda, är 26 år och driver bloggen Glutenfria Köket. Min stora passion här i livet är matlagning och bakning, att pyssla i köket är bland det bästa som finns. När jag fick min glutendiagnos bestämde jag mig ganska snabbt för att det inte skulle hindra mig från att äta goda saker så som tårtor, bullar, fikabröd och matbröd – med bloggen vill jag dela med mig av recept, sprida inspiration och visa att glutenfritt faktiskt är gott!
För många år sedan googlade jag efter recept på nätet och kom ganska snabbt in på Kryddburken, jag fastnade direkt för bloggens mysiga atmosfär, vackra matbilder och bra recept, sen dess har jag kikat in här nästan varje dag och kommer garanterat att fortsätta med det. Eftersom jag följt Linda och Kryddburken under så lång tid började jag genast att fundera på vad jag skulle bjuda Linda på om vi träffades i verkligheten – valet föll ganska snabbt på en tvårätters meny med två av mina favoriträtter, mangokyckling med avokado och klassisk chokladmousse till efterrätt. Givetvis delar jag med mig av recepten och önskar er en smaklig måltid :-)
Mangokyckling med avokado
Till 4 personer
Det här behöver du :
3 st kycklingfiléer
½ gul lök
1 tsk curry
1 tärning hönsbuljong
3 dl vatten
3-4 msk mango chutney
2 dl creme fraiche
ev 1 dl grädde
2 avokados
GÖR SÅHÄR :
Skär kycklingen i bitar, ca 2 x 2 cm. Hacka löken fint.
Bryn kycklingen och tillsätt sedan löken, låt steka lite till. Tillsätt vatten, buljongtärning, curry och mango chutney och låt puttra några minuter på medelstark värme. Rör ner creme fraiche och smaka av med salt och peppar, tillsätt ev lite mer mango chutney. Vill man ha mer sås kan man ha i ca 1 dl matlagningsgrädde också. Ta av grytan från plattan och strö över tärnad avokado, eller lägg upp avokadon i en skål brevid. Servera med basmatiris.
Chokladmousse
Till 4 personer
Det här behöver du :
100 g choklad, valfri styrka
2 äggulor
2 ½ dl vispgrädde
GÖR SÅHÄR :
Smält chokladen över vattenbad (lägg chokladen i en skål/bunke, sänk ned i sjudande vatten & rör tills chokladen smält, vattnet ska inte koka).
Vispa grädden löst, den är lagom när grädden blir toppig när visparna dras upp.
Separera äggulan från vitan och lägg gulorna i en större bakbunke.
Vispa ner chokladen i gulorna, häll chokladen i en jämn stråle och vispa hela tiden.
Rör ner 1-2 dl av den vispade grädden i chokladen och rör om med en slickepott tills det blandats ordentligt, vänd sedan försiktigt ner resten av grädden – rör inte för mycket.
Häll upp i portionsformar och låt stå kallt minst 1 timme.
Dekorera moussen med tex Noblesse eller choklad dekorationer, eller varför inte med frukt, bär, silverkulor, riven/hyvlad choklad – låt fantasin flöda!

The post Gästblogg – Glutenfria köket appeared first on Kryddburken.se.

Hemma igen från ett Marseille i 25 graders värme

till ett regnigt och kallt Borås… visst brukar man säga “borta bra men hemma bäst” men det vete katten om det stämmer just nu…

Marseille rekommenderas ett besök och jag kan konstatera att 2,5 dagar är för lite. Att sedan besöka Marseille nästa år eller framöver kommer vara en helt annan upplevelse när man ska till att uppleva Vieux-Port/The old Port, för nu bygger man om så gamla hamnen kommer vara bilfri! Marseille blir 2013 Europe capital of culture. Så ska man någon gån besöka Marseille kanske nästa år är året!

 

Vad vi såg i Marseille:

I första hand medelhavet och de vita klipporna

 Det första vi såg på morgonen när vi öppnade vår balkongdörr var
med fängelsen ön If, där romanfiguren Greven av Monte Christo var fängslad
*****

Vart man gick eller åkte så kunde man se Marseilles Notre-Dame de la Garde
Utsikten från Notre Dame är magnifik!
Vackra hus fanns det gott om
Den lilla mysiga byn Cassis fick ett besök, området är känt för sina calanques.


Det hans också med en liten vinprovning i Cassis utkant!
Efter tre timmars vistelse i Cassis och bilturen ner till en calanque
som går att komma åt med bil på hösten, gick färden vidare med Laurent,
vår privatguide som hotellet samarbetade med till det stora lite röda berget ni ser i bakgrunden här 
Där hade  vi en vidunderlig utsikt över Cassis 
och många idkade bergsklättring på den stupbranta vägg… och andra fick vänta på husse och matte ovanför…

Sedan körde Laurent oss till en för turister så gott som helt okänd och svårhittad calanque.
Calanque de Figuerolles 
Oerhört spektakulär och vacker plats!
Denna plats utropades till republik 1956…
Sista dagen njöt vi bara området nära hotellet, Hotel Peron.
Kan varmt rekommenderas om man inte bryr sig så mycket om att man hör andra gäster… men bästa läget i stan? Helt klart!
Mer tillmötesgående hotellägare får man nog leta efter.
Ägg fanns ju som sagt på lilla buffén,
men att de hade gjort sig omaket att köpa glutenfritt sötebröd
(hade ju dock inte behövts men ;) ) och fet skinka till vår frukost enbart för oss
är oerhört gulligt och generöst. Enkelt hotell (2**) men
oerhört tillmötesgående och måna om sina gäster har jag sällan varit med om

*****

Något av detta åt vi inte…


men gulliga är ju grisarna, annat kan man inte säga!

Men detta kunde däremot slinka ner…

Bloggar etiketter:

Mingel på konstmuseet

Kvällen i går var väldigt trevlig och spännande!
Kvällen kunde dock blivit bra mycket mer spännande än vad jag hade önskat, då Paulo Roberto dinerade med mig.
Vi satt alltså vid samma runda bord med 7 andra gäster. Linda Lomelino med Lomelinos tårtor, Elisabeth Johansson med Den ultimata boken om choklad, resterande gäster runt bordet var Bonnier folk.

Tur att Roberto satt två platser bort att vi aldrig kom att prata något djupare. För det hade kunnat bli ett samtal som kanske hade hettat till…
jag hade kanske tom blivit kallad för idiot och fått stryk på plats och ställe ;)

Jag är ju inte precis känd för att vända kappan efter vinden ;)

Bilden är från när någon (vet tyvärr inte vem) på Bonnier hälsade oss alla välkomna att gå ner till matsalen. Där serverades små goda förätter, varmrätten bestod av två rejäla röda oxfiléer och en skiva palsternacka med massor av smörsteka kantareller och en mycket god sås. Då det är stjänkrogen Rest. FOND som stod för maten var det garanterat smör i det hela.

Desserten var en liten kula hemlagad lingonglass och den var inte söt det minsta. Då jag bett om glutenfritt fanns det ingen mjukpepparkaka på min tallrik utan man hade istället spritsat lite god chokladmousse.
Jag kanske skulle tipsat kocken om kokosnötsmjölet…

Till detta serverads först lite vitt vin och sedan rött till huvudrätten. Desserten serverades det ett sött vin som jag givetvis avstod ifrån. I övrigt fylldes mitt vattenglas på hela tiden, älskar bubbelvatten ;)

För många avslutades sedan aftonen på Park, medans jag blev hämtad av Mikael min make och somnade gott i egen säng och vaknade i densamma…

och idag är det lördag och jag ska strax i väg till gymmet! :D

TREVLIG HELG!

ps. Cecilia Hagen var där och det retar mig grymmeligen att inga ord byttes med henne, för vi har ju en gemensam vän Stefan Andhé. Båda dessa utmärkta kåsörer har jag läst mycket i min ungdom. Stefan blev “vän” genom min mans ingifta moster är syster till Stefan. ds

 

 

 

I kväll författarmiddag med Bonnier Fakta

på Konstmuseet i Göteborg med anledning av att många bevistar Göteborgs Bokmässa!

Bonnier har bjudit in sina författare till en middag och om det blir en sådan här vacker dukning det återstår att se…

Hoppas jag kan ta foto under kvällen!
Får se om det passar sig…

Så ikväll ska jag mingla med bubbel och äta glutenfritt ;)

Får återkomma i morgon och berätta hur det hela avlöpte och vilka som var där.

 

 

Bloggar etiketter: ,

Bakkurs hos PriMaten i Uppsala 8-9/10

Nu är jag inbjuden att hålla en bakkurs hos restaurang PriMaten i Uppsala!
Anmälan sker till PriMaten och det är begränsat antal platser till båda kvällarna.
telefon:  018-471 69 49
e-mail:  lisa@primaten.org

8 okt  Bakkurs med Mariann Andersson – Marianns LCHF mat & bak

Väkommen att ta steget lite längre till att baka enligt LCHF med hjälp av Mariann som har lång erfarenhet av att baka på bra råvaror och utan gluten och socker under lång tid. Hon är också moder till många härliga recept och har skrivit en egen receptbok! Läs mer på mariannslchf.se   

Vi får möjlighet att baka Frallor och Kanellängder men även till att få bra tips och råd och information av Mariann under kvällen! Vi tar också en paus och smakar på det vi bakat och det som blir över tar ni med er hem och njuter av!

Tid : 17.30 – 21.30

Plats: PriMaten

Pris:  550:- / pers

Sista anmälan 1 okt                                 

 

 

9 okt  Bakkurs med Mariann Andersson – Marianns LCHF mat & bak

Väkommen att ta steget lite längre till att baka enligt LCHF med hjälp av Mariann som har lång erfarenhet av att baka på bra råvaror och utan gluten och socker under lång tid. Hon är också moder till många härliga recept och har skrivit en egen receptbok! Läs mer på mariannslchf.se   

Vi får möjlighet att baka Nötkusar och Kanel- och kardemummakaka men även till att få bra tips och råd och information av Mariann under kvällen! Vi tar också en paus och smakar på det vi bakat och det som blir över tar ni med er hem och njuter av!

Tid : 17.30 – 21.30

Plats: PriMaten

Pris:  550:- / pers

Sista anmälan 2 okt


Varmt välkomna, ska bli så kul och jag hoppas få träffa många av er!


Bloggar etiketter: , ,

Flytande föda – att dricka sig mätt

Idag går mina tankar till äggmjölken, varifrån denna superuppfinning spungar ifrån har jag ingen aning, men en av de bästa uppfinningar i matväg är det nog. Tänk bara när jag tidigare i år åkte in för akut brusten blindtarm och min goa familj åkte upp ett par gånger om dagen med äggmjölk!

Vem kan överleva en sjukhusvistelse som LCHF´are?

I synnerhet när du som nyopererad bara får äta flytande föda… glutenfri välling kan få vem som helst att kräkas, kan jag intyga.

Drick denna goda äggvälling till frukost eller lunch eller som en god värmande kvällsmat, den landar som bomull i magen och gör en mätt och belåten i många timmar.

Hur gör jag min matiga välling, kanske någon undrar?
Jo, jag tar rumsvarma ägg – 1 helt ägg och 2 gulor, mixar dem med kakao säkert 2 tsk eller mer.
Kokar upp 2 dl vatten och runt 40-50 gram osaltat smör och/eller annat gott fett som kokosfett med eller utan smak.

Jag låter smörvattnet koka upp flera gånger och häller i lite i taget och mixar ca 3 gg, allt för att vara säker på att äggmjölken kommer upp i över 70 grader. Rå äggvita innehåller avidin och är ohälsosamt i stora mängder och ofta.
Varför?
Avidinet binder vitaminet biotin som finns i äggulan.
För mer info om detta läs här  en lång tråd på Kif.

 

 

Bloggar etiketter: ,

Varför i herrans namn kan inte folk bara få äta och göra som de vill?

Den frågan ställer jag mig idag då man mer och mer inser att det finns läger inom LCHF….
Ett läger “spottar” just nu på alla som vill prova olika strategier, vilket gör att de som just nu provar och experimenterar känner sig nödgade att försvara sig.
De hävdar att detta bloggande om att prova strategier är skadligt för LCHF, jag skulle hävda att detta “spottande och fräsande” hit och dit det är nog det som skadar LCHF mest!

Jag är övertygad om att de allra flesta är vuxna nog att själva avgöra om de vill hänga på och testa vad som passar en själv bäst.
alla (utan undantag) brukar hävda med bestämdhet att “alla är olika” “olika saker funkar olika på olika människor”  eller vad fasen de alla brukar vara noga med att skriva och säga.

Men varför då gnälla när folk försöker hitta sitt sätt? OM olika funkar olika så finns det väl ändå inget annat sätt att ta reda på det än att just prova olika, eller? Eller har vissa en sådan oerhörd stor förmåga att exakt veta vad man ska göra och inte kan se att andra behöver göra annat. Jag reagerar alltid på när folk tycker att det man själv gör är enda rätta vägen, det blir jag oerhört allergisk mot. Återigen visar man att man ska ha “alla in i en och samma fålla”, men världen ser inte sådan ut och kommer aldrig att göra det…

Några passar det att nolla helt, några äter paleo, andra äter UFO, ytterligare andra äter en liberal LCHF och några äter 1-2 gånger om dagen och andra 3-4 gånger, några fastar och äter därmed också 1-2 gånger omdagen, men av någon outgrundlig anledning så går somliga i taket (??) av att det kallas PF (periodisk fasta, vilket främjar träning) men säger man att man äter bara 2 gg dagen så blir det säkert ok….
många vill ha LCHF-fikabröd ( det bespottade lägret och “spottarna nu” ” spottade” just på dessa bakarna för ett tag sedan…), andra vill ha bröd med gluten i, några tillåter sig frukt och andra choklad, några äter Atkins, några äter vad skit som helst, andra är supernoga med matens renhet från tillsatser,några reparerar sig biokemiskt, ytterligare andra vill kolla via blodet om de är i ketos och om det får fart på både träning och viktminskning och andra vägrar säga LCHF och kallar det istället lågkolhydrat (har jag glömt något?) och så lilla jag som också provar  lite av varje ;)

 

Bloggar etiketter:

Sockerarten fruktos kanske är det största hälsoproblemet?

Docent Ralf Sundberg skriver i sin blogg om “Socker är ett gift” och nämner en undersökning av kostvanor som gjorts på kvinnor i ett Sydamerikanskt naturfolk och en grupp indiankvinnor i slummen i Lima. Läs i bloggen om de intressanta resultaten.

Det Ralf också skriver är:
“Vad gäller spannmål vet vi att dagens vete inte är detsamma som det som din mor eller mormor bakade med för trettio år sedan. Proteinhalten är väsentligt lägre och stärkelseinnehållet är högre, varför nivåerna av det fettbildande hormonet insulin blir högre av det bröd som bakas idag. Men även glutenproteinerna har förändrats av den omfattande växtförädlingen, något som lett till att glutenintolerans blivit dubbelt så vanligt i befolkningen. Glutenintolerans är sannolikt bara toppen på isberget. Mycket tyder på att dagens gluten har negativa hälsoeffekter på långt fler människor genom att vara inflammationsdrivande.

Sockerarten fruktos kanske dock är det största hälsoproblemet. Många luras av att fruktos inte höjer blodsockret, alltså blodglukos och därmed har ett lågt GI, men det är tyvärr en överförenkling som missar det väsentliga. När vi äter socker höjs nämligen blodets halt av fruktos. Denna sockerart är sju gånger mer reaktiv än glukos och bildar så kallade Advanced Glycaemic End products genom att förena sig med proteiner, vilka därmed inte fungerar optimalt i sina olika biologiska uppgifter. Att vi glömt bort fruktos beror på att vi inte rutinmässigt mäter det!”

Så att använda ett sk. GI socker som ju är till största delen fruktos gör kanske att vi lurar oss själva?
Var hittar vi fruktosen?
Ex
Honung består av ca 70% socker fruktos och glukos, ju mer flytande den är ju högre halt av fruktos är det.
Kokossocker som nu har blivit lite populärt har ett GI på 35, tyder på att största delen är sockerarten fruktos.
Agavesirap som också är ett GI socker, GI 27, det tyder också på att det är till största delen fruktos.
Vitt socker (sackaros) är lika delar glukos (druvsocker) och fruktos.

Att fruktos får ett lågt GI har att göra med att den ombildas till glukos i levern.
Fruktos kan också bildas vid tillagning, ex bildas det fruktos i stekt lök.

Hur är det då med frukt?
Man brukar säga att 5% av fruktens vikt är fruktos. Fruktosrika frukter är, äpplen, päron och druvor.
Här ser ni en bra tabell hämtad från Johannas kostblogg.

fruktoshalt i % glukoshalt i %
äpple 5,9  2,4
päron 6,2  2,8
vattenmelon 3,4  1,6
russin 29,8  27,8
morot 1,8  1,6
squash 1,4  1,1
tomat 2,0  1,3
tomatpuré 4,7  3,0
nypon 5,2  4,2
röda vinbär 4,4 2,9
hallon 2,2 1,6
honung 40,9 35,7
fikon 16,1 14,7
torkade dadlar 21,6  27,2
vindruvor 7,8  7,6
HFCS 55-90  45-10
torkad aprikos 10,0  20,8
banan 2,7  4,4
ananas 1,4  2,3
broccoli 0,7  1,2
lök 1,5  1,6
brysselkål 0,7  1,2
blåbär 2,9  3,0
sirap 21,7  24,2

 

Bloggar etiketter: ,

Boktips: Brödberoende

Nu äntligen har jag fått läst boken Brödberoende av Hjärtläkaren William Davis.
Du hittar den på adlibris och Bokus

Boken bekräftar mycket av det som jag själv studerat mig fram till via internet och mina slutsatser jag dragit av de studierna och min egen upplevelse på egen kropp. Den bekräftar att spannmålet/vete/gluten är den absolut i särklass största boven av alla  bovar i ohälsodramat. Den leder den tävlingen med hästlängder.

Det skadar aldrig att läsa mer om sådant man upplever sig veta, detta stärker alltid ens förståelse .

Han börjar med att berätta om vetets utveckling genom årtusenden och den skrämmande utveckling den genomgått bara de sista femtio åren. Vilket gör att dagens vete är långt ifrån det vetet som våra mormödrar och farmödrar bakade med. Det är tom lika stor skillnad på det gamla vetet och det nya som det är mellan oss och chimpanserna. Vi ser ju förvisso skillnaden med ögonen , det gör vi kanske inte lika väl på gammalt vete och nytt vete om man inte vet vad man ska titta efter…

Uttrycket så som sädesfälten böja sig för vinden… då var de över en meter långa numera är de ca 40-60 cm..
Sedan är de så förädlade att de första kromosomerna vetet började  med  för 10.000 år sedan var endast 14 till antalet nästa 28 osv…, vetet har förmågan att behålla alla kromosomerna från  både “mor och far”.

Han går väldigt väl igenom glutenets beskaffenhet och vad det gör med oss.
Han  menar på att vetet/spannmålet har en både immunologisk och neurologisk effekt på oss.
Han går väl igenom hur det kommer sig att vetet/spannmålet/glutenet ger en beroende effekt i hjärnan dvs  bildar opiater. man förstår precis sammanhangen, och varför så många upplever och säger inom lchf att det svåraste att sluta med är bröd.
Man tom upprätthåller det i viss mån genom att fortfarande köpa lågkolhydratsbröd med vetemjöl och vetegluten extra tillsatt, man äter också gärna sina finncrisp och eller ryvita…

Han går fantastiskt utmärkt igenom “kolesterol sammanhangen” och även där får man en klar bild om vad som klaggar igen kärlen och inte är det fett. Han nämner i det avnittet att kött o fett innehåller triglycerider men det gör inte kolhydrater och där uppstod misstaget att varna för kött o fett.  Det som händer kort är att äter man triglycerider så tillverkar inte kroppen det, äter man kolhydrater så stiger den produktionen i taket…
Han kallar det leverns alkemi de novo lipogenis,  levern som omvandlar socker till triglycerider som sedan paketeras till VLVL-partiklar som lägger sig som gröt på kärlens väggar…

Det enda kapitlet jag undrar över är när han pratar om sur och basisk föda, dvs att kött är surt och skapar sura kroppar och grönsaker är basiska och balanserar upp en sur kropp, vi ska vara basiska. I detta kapitel nämns flera folkslag som äter så, men inte ett ord om inutierna som icke torde fått någon basisk föda att tala om…
Detta kapitel håller jag mig tveksam till, om inte någon annan kan få mig att förstå.

Han avslutar med de traditionella recepten och säger också att han tycker vi ska hålla nere mejerierna  allt utom osten.
Smör lyfter han inte fram, utan bara ost. Jag vidhåller min förståelse att obehandlade mejerier är av nytta för oss och det kan vara därför han nämner ost, för en del ostar görs ju av opastöriserad mjölk, så som Gruyere och Appenzeller. Då får vi konserverad obehandlad mjölk med alla näringsämnen kvar ;)

Några kul rader i boken som får avsluta recensionen är angående att  fasta är enklare än du tror , då jag ju praktiserar detta fastande måste detta nämnas:
Förmågan att fasta bekvämt är naturligt, oförmågan att inte kunna uthärda mer än några timmar utan kaloritillskott, innan man maniskt söker efter det, är onaturligt.

Köp boken, läs boken och ge bort boken!

 

 

 

 

Bloggar etiketter: ,