Chai Spiced S’mores


Jag såg ett matlagningsprogram på TV som heter 5 Ingredient Fix där hon gjorde dessa. Givetvis måste jag prova.
 
1 pkt Digestivekex
225 gr mörk choklad
1,8 dl grädde
1 toppad msk löst chai te
Marsmallows storlek spelar ingen roll.
 
Sätt ugnen på grill.
Värm grädden tillsammans med Chai teet, ta av från värmen och låt stå i 10 minuter.
Använd en sil när du häller Chaigrädden över chokladen som du hackat fint och lagt i en skål.
Täck med plastfolie och låt stå tills smält.
Bred ut ca 1 msk chaichoklad på alla Digestivekexen i paketet men lägg bara Marshmallows på hälften av kexen.
Lägg alla marshmallowkex på en plåt och grilla i ugnen tills de blivit lite bruna, ta ut och lägg på resterande kex ( de med choklad men utan Marsmallows)
Klart!

Helgen och veckan som nu börjar

DSC_0229Hemma från den härliga helgen med syrran på Falkenbergs Strandbad spa & hotel. Då vi övertog mor och fars bokning så hade vi nog inte hundra kläm på vad som ingick och inte… typ inget ingick. ..
Jodå, vi kunde badat i den kommunala badanläggningen inomhus… men vi valde den stora naturliga ”anläggningen” ute dvs Kattegatt och Skrea strand!!

Vi hade ju en fenomenal tur med vädret och det blev full sol och varmt!! Så vi låg och gottade oss i solen och jag tog mig också ett dopp i ljummet hav…. underbart.

DSC_0231Vi satte oss sedan ner på balkongen som ligger utanför deras flotta restaurang och drack lite vitt vin och åt räksallad. Njöt värmen och solen som sakta gick ner…

DSC_0234

 

 

 

 

 

 

 

Middagen kunde vi inte inta förrän kl 21.
Det blev en jättegod Entrecôte med ett glas rött vin till och det hela avslutades med en liten hallonmousse, lite söt var den allt men den var väldigt väldigt liten så ;) . Måste nog säga att det var den minsta dessert jag sett, behövde dock inte vara större heller…

Den stora jättefina frukostbuffe som faktiskt ingick  fanns det mkt för mig att äta. Dock innehöll äggröran majsstärkelse, dvs den är gjord på pulver… det blev 2 kokta ägg  istället till baconet ;)

 ***

Veckan som precis gått igång kommer innehåll en hel del planering och förberedning för fotograferingen av bakbok III som går av stapeln på lörd och söndag. Halva boken är ju redan fotad och det gjordes innan vi åkte till Kreta. Nu denna fotosession är det väldigt mkt olika tårtor och pajer som ska fotas, dvs lite mer festfika. Kul tycker jag!

 

 

Chocolate vanilla swirls cookies
 
Vaniljdeg:
 6,5 dl mjöl
2,4 dl florsocker
225 gr smör, mjukt
1 tsk vaniljextrakt
                       
                                          Chokladdeg:                                         
5,3 dl mjöl
2,4 dl florsocker
1,2 dl kakao
225 gr smör, mjukt
1 tsk rent vaniljextrakt
ca 3-4 dl nonpareil strössel för dekoration
 
Ugn:190 °c
 
Vaniljdegen:

Kör ihop alla ingredienser i en maskin försedd med vinge eller knåda ihop för hand. Täck med plast och låt stå i kylskåp i 15 minuter.
Tvätta skålen och vinge och fortsätt att göra choklad degen.
 

För att göra choklad degen:
Gör precis som med vaniljdegen men med chokladdegens ingredienser.

Låt stå i kyl i 15 minuter.
 

Att forma:
Dela degen i mindre delar så den blir hanterbar.
Tryck sen ut vaniljdegen och chokladegen för sig, lägg sedan chokladdegen ovanpå vaniljdegen och rulla ihop lite som du tycker.
Originalkakorna har 4 lager deg i hög innan sammanrullning, jag hade endast 2.
Jag fick till slut 4 rullar.
 
Sprid ut nonpareils på en plan yta och rulla varje kakdegsrulle så att sidorna blir täckta

och låt rullarna stå i kylskåp i 1-1,5 timmar.

Skär kakorna ca 0,5 cm och lägg på plåtar försedda med bakplåtspapper.Baka kakor tills de inte längre är blanka på toppen och är lätt gyllene på botten, 10 till 12 minuter. Låt dem inte färg på toppen. Låt svalna.
Lägg kakorna i en lufttät behållare och förvara i rumstemperatur i upp till 10 dagar.
 
Efter 10år…

20130814-121926.jpg

Tio år har gått sen jag fick ta bort min älskade dobermann Gasso… Sorgen o smärtan har varit enormt jobbig och jag visste att ”en sån hund får man bara en gång i livet”… En sån där hund som etsar sig fast i det innersta, innersta och de mest sårbara man har… Hjärtat… Han tog med sig en bit av mitt hjärta när han gick bort…

Jag svor sen att aldrig mer skaffa en dobermann, aldrig… Jag har velat, jag längtat och gråtit men nej! Det blir ingen dobermann säger jag till mig själv. Förtränger det jobbiga och tänker på något annat tills i förra vecka…

Då var det nog en högre makt som satt och drog i facebook-trådarna! Ödet passerade min väg och av en slump ringde jag upp personen som sökte nytt hem till sin 3-åriga dobermannhane. Ingen problemhund för fem öre, utan han behövde nytt hem av andra anledningar. Kean heter han. (fr Grappans kennel K-kull).

Ja, så att det blev som det blev och jag faktiskt NU sitter här som en stolt dobermannägare det trodde jag aldrig i förra veckan då jag blev delad en text ”hund som söker nytt hem”…

Ska bli spännande att ”känna på honom” hur han är i lydnad o bruks. Hans mamma har en fin titel; KORAD TJH (räddningshund) SUCH SVCH :-P

Välkommen hem Kean <3
Visst är han vacker!!

Tårtan för festernas fest

Klara_Eriksson_stockholm_23K_18k_guld_titan_ateranvanda_gammalt_vigsel_ring_gravyr

Är äntligen klar och det är sista tårtan i nya boken. Kan avslöja att det ser ut att bli 7 olika jättesmarriga tårt-recept i boken ;)

Denna festtårta är liksom tänkt som en Nyår-Student-Bröllop-Guld/silverbröllops tårta!
Fast visst folk äter väl den när man vill… här hade den lätt slunkit ner till alla tårtkalas ;) … Den är nämligen gudomligt god!

Inser att jag själv också är i ”väntans tider”… gud så jobbigt att alltid behöva vänta!?
Fila på manuset gör jag ju givetvis och där vill jag gärna känna att all info är med.

Bild hämtad från sidan: LOD metallformgivning

 

Ris och ros till Citygross!

salladsbar_sallad_citygross
Det är inte varje dag jag handlar mat i Kalmar eftersom det ligger på andra sidan bron och efter att Hemköp slagit igen i Borgholm handlar jag mest på ICA nu för tiden. Har jag dock nåt ärende till Kalmar så brukar jag passa på att handla kött på Citygross, just med tanke på kvalitén. Jag gillar deras utbud och jag hittar alltid vad jag söker men denna gången blev jag grymt besviken på just köttet. En annan nyhet blev jag glatt överraskad av, och det var deras nya salladsbar!

Salladsbaren var fylld med precis allt man kan önska i en sallad både frukt, grönt, bönor, ärtor, kikärter, pasta, kyckling, räkor, olika ostar, nudlar, såser etc. 10,95kr/hg har jag för mig det kostade och man fick fylla sin egen burk valfritt från salladsbaren. (landade på ca 35kr/burk) Den var fräscht uppställd, rent och prydligt och inte en massa spill och klet som jag brukar bli allergisk mot i vanliga fall.

Jag och barnen fyllde varsin burkar och åt som lunch efter att vi hade handlat. Ett alldeles ypperligt tips till alla som har barn som tjatar om Mc Donalds eller annan snabbmatskedja… Haha! :-P Detta var riktigt gott! Kallt, fräscht, snyggt och prydligt och barnen älskade det! Så den salladsbaren kommer jag nog återkomma till.

citygross_kött
Till min stora besvikelse
dock så köpte jag med mig en stor förpackning färska kamben hem. (klicka på bilden för förstoring, om du vill.) Förpackat samma dag jag köpte det och jag hade förberett med kylväska och kylklampar i bilen för att hålla kylan till de färskvaror jag handlat.

Jag läste på ”bäst-före-datumet” och det stod 11 augusti. Alltså i söndags. JUST i söndags hade jag då planerat att grilla dessa kamben så det fanns färdiga i kylen till övriga familjen när jag jobbade hela måndagen men NEJ… Så blev det inte! :(

Jag såg nästan innan jag öppnade förpackningen i söndags att det var lite konstigt färg… För att inte tala om lukten när jag öppnade…!!!
Ner i en påse och ut i soptunnan fort som bara den. Det var inte en behaglig lukt, det var en enorm STANK av härsket kött. Ytan var hal och slemmig och färgen som synens nästan grön. Urk….

I vanliga fall brukar jag sällan stirra mig blind på bäst-före-datum utan lita på min egen förmåga att lukta och se. Är det nu så att detta uppenbarat sig pga. rötmånad så borde väl kötthandlare om NÅGRA vara väl medvetna och det och kanske sätta ut kortare datum?!

Nåja, dom åkte i soporna och jag blev besviken. Salladen var god och fräsch… Man kanske inte kan få allt. Jag ska dock kontakta citygross angående detta för det ska ju inte behöva hända och tråkigt om fler blir drabbade.

Ny bok på G!!

DrottningtårtaNu kan jag äntligen avslöja att jag jobbar hårt (=bakar som en galning) på min tredje bok!!

Denna gången är det Forma Books – ICA Förlaget som vill ge ut en bok med mig maj 2014.

Himmelns kul!
Det var ju just detta förlag som ville ge ut min första bok men var lite sena i vändningarna att Bonnier Fakta han före…

Men nu då Bonnier Fakta drar ner på sin bokproduktion och inte kunde ge ut en bok med mig 2014, så erbjöd jag ICA-förlaget manuset och denna gången var de rappa som bara den!!
Tog en vecka från det jag skickat in förfrågan till ett svar – JA!
(behövdes inget inskickat manus, man visste vad man köpte ;) )

Så nu kan alla bakare som gillar mina recept få gå i ”väntans tider” igen…

 

 

Bloggar etiketter: , ,

Nyttigaste grönsakerna – Slv kommit ut med ny lista

swiss-chard-image-1Livsmedelsverket har i dagarna kommit ut med ny lista på våra nyttigaste grönsaker, de har företagit sig stora undersökningar och mätningar.
Här kan ni se hela rasket och hur de gjort det.

Bladgrönsaker ligger i topp och brocclin är fortfarande med i toppen och min älskade blomkål som no 8.

1. Gröna blad som spenat, mâchésallat, mangold och nässlor
2. Gröna bönor/haricot vert
3. Broccoli
4. Gröna ärter och sockerärter
5. Avokado
6. Vita bönor
7. Purjolök
8. Blomkål
9. Linser
10. Kikärter

Man nämner att kantareller är bättre än fet fisk som källa till vitamin D men glömmer lite att berätta att det är D2 och inte D3 som man då får i sig, och D2 är inte så potent som D3. Det är alltså D3 vi ska eftersträva att få i oss för att höja nivån av d vitamin i blodet.

Om vikten av D3-tillskott kan läsas här. Johannas kostblogg och Vitamin D council rekommenderar D3.

 

Bloggar etiketter:

Fest med raclette och Jack Daniels glaze

kött_raclette_raclettegrill_ost_grönsaker
Igår kväll var vi bortbjuden till en god vän till oss. Med hemlig meny o massa förberedelser satte vi till bords, överförtjusta och smått förväntansfulla. Det skulle minsann bjudas på raclettegrillade charkuterier med grönsaker, ost och tillbehör. Så vansinnigt gott och nånting som jag inte ätit på år och dar…

Minns att pappa gjorde något liknande när jag var liten men de va på 80-talet de… :-P

Och det är ju just en sån här 80-tals klassiker som man blir så där barnsligt förtjust över att få uppleva igen i ny tappning. Värdinnan för kvällen hade dukat upp två bord med varsin raclettegrill på varje med tillhörande fat charkuterier, grönsaker och ost. Gissa om det såg ljuvligt gott ut redan innan?

Raclettegrillarna värmdes och vi grillade tunna skivor oxfilé, fläskfilé, sidfläsk, eldslukarkorv från Rosas handel och bresaola och plockade ner på våra tallrikar allt efter som det blev färdigt, och snabbt gick det. Grönsaker grillade vi bredvid köttet eller tillsammans med osten i racletteformarna som man sticker in under grillen.

Till detta hade hon kokat små, ljuvliga mandelpotatis som vi hällde osten över… Nybakat bröd som vi grillade och vitlökssås, ja nu fattar ni!?  - Så otroligt gott det var allting!

Som avslutning värmde vi brieost som serverades med nykokt hjortronsylt… Finer inga ord… :-P

Några av er kanske har just en sån här stående i något skåp där hemma? 
Fram med den då och plocka ihop lite goda fat med diverse plockmat och sätt er ner vid bordet; grilla, smält, ät, njut och umgås!

MEN! 
Ni ska få pricken över i:et för det fanns ett till tillbehör som inte gick av för hackor och som verkligen satte den där lilla extra piffen på allting! Jag trodde hon ställde ut små snapsar med turkisk peppar eller annan shots på bordet framför oss, å tur var väl de att innehållet avslöjades innan skålen höjdes för i dom fina snapsglasen var det nämligen - Jack Daniels glaze! Skål för den! ;-)

Denna glaze ringlade vi över det grillade köttet direkt på tallriken… Precis lika gott till grönsaker som kött och champinjoner och lite på brödet och lite på hjortronen och… Lite brieosten också… Åhh gud så gott!

Nu följer receptet, tusen tack Ulla för en fantastiskt kväll, god mat, härliga vänner och många glada skratt!

Jack Daniels glaze ca 3 dl
Det här behöver du :
1 hel vitlök
1 msk olivolja
1,6 dl vatten
2,35 dl ananasjuice
0,6 dl teriyakisås
1 msk soja
3,15 dl farinsocker
3 msk citronjuice
3 msk finhackad silverlök
1 msk Jack Daniels whiskey
1 msk krossad ananas
1/4 tsk cayennepeppar

GÖR SÅHÄR :
Skär av 1,25 cm av vitlökstoppen. Skär även av roten så att vitlöken står stadigt. Skala den men lämna såpass mycket att den håller ihop. Ställ den i en liten ugnsfast form och häll över olivoljan. Baka i ugn 1 timme i 160 grader. Ta sedan ut och låt svalna.

Koka upp vatten, ananasjuice, teriyakisås, soja och farinsocker på medelvärme. Sänk sedan värmen och låt det sjuda. Kläm ut den rostade vitlöken och vispa ner 2 msk av vitlöksmassan i såsen, samt resterande ingredienser.

Låt glazen sjuda 40-50 min eller tills dess den reducerat till hälften och liknar sirap i konsistensen.

grönsaker_raclettegrill_raclette

raclettegrill

ost_raclette

raclette_raclettegrill_ost_kött

raclettegrill_kött_ost_bordsgrill

Creme de Menthe Chocolate Cookies


Creme de Menthe Chocolate Cookies

6,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
225 gr smör (vid rumstemperatur)
3,5 dl socker
1 ägg
Crem de Menthe extrakt
Grön karamellfärg
 100 gr hackad Choklad

Värm ugnen 175 °c.
Sikta de torra ingredienserna (mjöl, bakpulver) tillsammans och ställ åt sidan.
I en stor skål, vispa ihop smör och socker tills slätt.
Vispa i ägget och mint extrakten. Blanda gradvis in de torra ingredienserna. Tillsätt grön karamellfärg och blanda väl.
Blanda i hackad choklad eller chokladchip.
Rulla degen till bollar (du kan behöva för att forma med händerna), platta, och placera på bakplåt med bakplåtspapper.
Grädda i 8-10 minuter. Låt stå på plåten i 2 minuter innan de flyttas till galler för att svalna.
 
Orginalrecept här men omgjort av mig: