Läppstift är det LCHF?

Img-CX19-CI-3.5-015-XX-smallIdag när jag tränade på gymmet och samtidigt glodde med ett öga på det amerikanska tv-programmet The Doctors. Där pratade man om innehållet i kvinnors handväskor och att  det i den oftast finns fem hälsofarliga grejer… varav ett var läppstiftet.

Jodå, jag har väl ett också… men det används ytterst sällan, jag är inte av den sorten som sminkar mig så värst mycket längre. Dock har jag i min gröna ungdom sålt Oriflame…

Men hur som haver detta läppstift innehåller allt som oftast bly och detta är då våldsamt ohälsosamt (vet väl alla?) och barn kan sätta i sig läppstift medans vuxna inte gör det var man tydlig med. Men man nämnde att kvinnor som dagligen använder läppstift och slickar av resp äter upp det med annan mat och sedan bättrar på osv kan sätta i sig 0,5 kilo läppstift under ett liv!?

Jag vart tvungen å googla detta och fann att denna sajt berättar att det är 3,2 kilo!? Och inte bara är det bly i läppstiften det finns givetvis annan skit också som ju glatt äts upp samtidigt…

Nu grunnar jag:

Läppstift är ju dock oftast feta… undra om de kan ingå i en LCHF kost? ;)

 

 

Bloggar etiketter: , ,

LCHF Moussaka
LCHF Moussaka
Källa: Olivia Åborg (Livvie)
Portioner: 5-6

Ingredienser:
400 g nötfärs
1 riven morot
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 dl tomatpuré
2 dl krossade tomater med basilika
1 msk kinesisk soja
1 aubergine
1 skivad sötpotatis
1,5 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
2 dl riven ost
2 ägg
salt, peppar, a.vogel spicy

Gör så här:
1) Sätt på ugnen, skiva aubergine och sötpotatis låt försteka på en plåt med bakplåtspapper i ca 10min.

2) Köttfärssås. Hacka lök och vitlök. Stek med smör i en stekpanna tills den ser mjuk/gyllenbrun ut och krydda med salt och peppar. Ha sedan i köttfärs och riven morot, stek i ca 5 min. Avsluta med att ha i tomatpuré, krossade tomater, och soja. Låt puttra några minuter.

3) Ostsås. Blanda grädde, crème fraiche, ost, ägg och kryddor i en kastrull och värm tills osten har smält.

4) Häll 1/3 av ostsåsen i botten av en ugnssäker form. Varva sedan aubergine, köttfärssås, sötpotatis, köttfärssås, aubergine osv. Avsluta med att hälla över resten av ostsåsen och strö även på lite riven ost. Gratinera mitt i ugnen i ca 30min.
Middag lite senare kanske?

20130806-203350.jpg
Om jag nu (igår) hade en föreställning om vettiga matlistor, grym planering och handling därefter så har denna dagens extrema, fuktiga hetta gjort att jag ändrat planer… Åtminstone idag!!

För, fy för bubblans så varmt, hett, fuktig, kvavt o helt dunderjobbigt väder det varit! Förstår mycket väl att det saluförs AC-mackapärer till rea-pris och att sydländskt folk tar siesta…

Ska också börja med det och inte röra en kastrull tidigare än 22??? Hmm… Blir kanske inte sådär jättebra i och med barn och jobb men ingen av oss har ju varken aptit eller ork till middag i vanlig tid runt 17… Så vad gör man?!

Således blev det nu middag ikväll tack vare färdigkavlad pizzadeg, tomatsås från frysen och pålägg från kylskåpets rester!

Minutiöst snabbt, enkelt och endast några få energiska köks-rörelser… Haha! ;-)

Vojne, vojne vad jag längtar efter hösten nu!! :-P

20130806-204210.jpg

Jamie Olivers zucchinigratäng

jamie_oliver_zucchinigratäng_grillad_kyckling
De va som sjutton! Nu gör han det igen – trollar i mitt kök! Jamie Oliver förstås! :-P
Det är lätt att inspireras av hans kokkonster både via TV, böcker och webb. Jag har provat en hel del av hans recept och varje gång blir jag lika förundrad över hur genialiskt gott allting blir. Den här gratängen har trollats fram indirekt av Jamie, jag var väl med på ett litet hörn då kan ju erkännas. Gratängen är hur som haver här för att stanna.

Så vansinnigt god med det krämiga riset, osten, de knapriga zucchiniskivorna och smaken av en god buljong. Ungefär som risotto fast som gratäng! En klar favorit hos stora som små.

Nån som har provat den kanske? 
Jag har jag några ytterst få justeringar i receptet; Jag bytte ut ankfett mot olivolja att steka i och använde lagrad prästost istället för emmentaler.

6-8 port
Det här behöver du : 

1 msk olivolja
2 st gul lök
½ dl vatten
100 gram basmatiris
3 medelstora zucchini
6 dl grönsaksbuljong, ekologisk
4 msk crème fraîche
150 g lagrad prästost (36 mån)
Havssalt och nymald svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och skiva löken tunt. Hetta upp en rymlig panna med olivolja. Fräs på löken och sänk till medelvärme, slå på en liten skvätt vatten och låt löken stekas ca 15-20 min så den blir riktigt krämig i konsistensen. Tillsätt ris och zucchini i skivor. Slå på buljongen och låt allt puttra på medelvärme ca 5 min. Ta pannan från värmen och rör ner creme fraiche och ost. Smaka av med salt & peppar. Häll allt i en ugnsfast, smord form. Se till så de mesta av zucchinin ligger överst. Grädda i 175 grader ca 50 min.

Servera som här till grillad kyckling och kokta vaxbönor/sockerärtor, eller som ensam vegetarisk rätt.

jamie_oliver_recept_zucchini_zucchinigratäng_ingredienser
Ingredienserna du behöver.

zucchinigratäng_vegetarisk_zucchini_gratäng
Härligt färsk knipplök och nyskördad zucchini. Måste ge mig ut på jakt efter gul zucchini också till nästa gång jag ska laga den här.

jamie_oliver_recept_zucchinigratäng_lök_zucchini
Löken behöver tid i stekpannan så den blir riktigt mjuk och krämig. En skvätt vatten gör susen.

zucchinigratäng_jamie_oliver_buljong_zucchini_gratäng_recept
När ris och zucchini är tillsatt slår du på en god buljong och låter allt få puttra ihop några minuter.

zucchinigratäng_pträstost_ris_jamie_oliver_zucchini
Rör sen ner creme fraiche och ost. Salt & peppar.

gratäng_zucchini_zucchinigratäng_jamie_oliver
Häll allt i en ugnsfast, smord form.

zucchinigratäng_jamie_oliver_vegetarisk_gratäng
Gratinera i ugn ca 50 min, 175 grader.

Pasta med musslor, tomat och chèvre
Pasta med musslor, tomat och chèvre
Källa: I Vårt Kök
Portioner: 4

Ingredienser:
Vitkålspasta
¼ vitkålshuvud
smör

Musslor
1 kg blåmusslor
1 fänkål
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
½ röd chili
1-2 dl vitt vin
smör

Pastasås med tomat, getost och pinjenötter
75 g pinjenötter
2 vitlöksklyftor
250 g cocktailtomater
200 chèvre
100 g skalade räkor
1 knippe bladpersilja
smör
flingsalt
Gör så här:
Ta dig tid att göra en noggrann mise en place. Det kommer du och maten att tjäna på. Dessutom får man känna sig som en proffskock med alla skålar med hackat och delat och förberett. Snyggt blir det också. Vi tar det steg för steg så går det bra. Och var gärna flera i köket, så går det ganska så fort. Har du gäster så ge dem ett glas vin och en skål räkor att skala eller musslor att skrubba.

Strimla vitkålen tunt. Plocka bort alla grova bitar. Lägg i en skål och ställ åt sidan.

Skrubba musslorna med en liten kniv. Plocka bort dem som inte stänger sig eller som har trasiga skal. Lägg i en bunke och ställ åt sidan.

Skala räkorna, om gästerna inte har gjort det åt dig. Gör det i så fall själv, eller muta gästerna med mera vin. Glöm inte bort ett glas till dig själv.

Dela fänkål på hälften och skär bort rotstocken. Skiva den tunt och lägg i en skål. Finhacka gul lök, en vitlöksklyfta och den röda chilin. Lägg ner i skålen med fänkål.

Finhacka ytterligare två vitlöksklyftor och lägg dem i en separat skål. Halvera cocktailtomaterna och lägg i en annan skål. Skär bort det yttre skalet på chèvren och bryt osten i bitar. Lägg bitarna i ytterligare en skål. Plocka bladpersiljan och grovhacka den. Lägg den i en alldeles egen liten skål.

Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna tills de har fått fin färg. Akta så de inte blir brända. Lägg dem i en egen skål.

Börja nu med att tillaga musslorna. Sätt en stor kastrull på spisen och lägg i en ordentlig klick smör. Fräs fänkål, chili, lök och vitlök tills de börjar mjukna. Häll på vinet och lägg på locket. Passa på att fylla på ditt eget och gästernas vinglas. Låt grönsakerna koka i vinet ett par minuter. Se till att det är riktigt varmt innan du lägger i musslorna, det ska ånga rejält när du lyfter på locket. Snabbt i med musslorna och på med locket igen. Efter ett par minuter har musslorna öppnat sig. Ta då kastrullen från plattan och häll upp musslor och spad i en stor, ren bunke.

Skölj ur kastrullen och gör sedan vitkålspastan i den. I med smör, i med vitkål, låt fräsa på medelvärme tills kålen precis börjar mjukna. Akta så att den inte börjar få för mycket färg. Salta och peppra. Om du lagar mat ensam så ställ kastrullen åt sidan en stund nu. Har du sällskap så sätter du en gäst på att sköta kålen medan du briljerar med pastasåsen.

Hetta upp en stor stekpanna, gärna med höga kanter. Lägg i en ordentlig klick smör och fräs vitlöken i smöret till den blir mjuk. Lägg i cocktailtomaterna och rör runt. Eftersom du är en sådan mästerkock så hinner du plocka ut musslorna ur sina skal samtidigt. Inte allihop, men ungefär hälften. Eller så är ni tre i köket så du kan få hjälp med det här momentet också.

Lägg i vitkålspastan i stekpannan och blanda ihop med tomater och vitlök. Nu är det lite tempo som gäller. Lägg i de skalade räkorna och de musslor som du tagit ut ur skalen, plus det mesta av fänkålsfräset från musslorna. Se till att du inte häller med spadet, då blir rätten alldeles för blöt och såsig. Blanda runt försiktigt. Lägg i chèvrebitarna och rör ner dem så att de börjar smälta. Strö över bladpersiljan och pinjenötterna och en nypa flingsalt. Lägg i några musslor med skal vid serveringen, och ställ fram resten av musslorna i en skål på bordet.
Ängamat
Ängamat
Källa: I Vårt Kök
Portioner: 4

Ingredienser:
1 knippe små morötter
½ blomkålshuvud
1 bunt sparris
3 salladslökar
100 g sockerärtor
2 dl vatten
1 msk grönsaksbuljong
7 dl mjölk, 3%
½ dl vispgrädde
2 äggulor
Gör så här:
Börja med att skölja alla grönsaker noggrant. Skrubba av morötterna om det behövs, men skala dem inte. Skär blomkålen i små buketter. Skär morötterna i bitar, ca 2 cm långa. Skiva salladslöken tunt. Dra bort den lilla tråden på ärtskidorna om du orkar. Annars räcker det att halvera dem. Skär bort den hårda änden på sparrisen, och dela varje stjälk i 3-4 bitar.

Sätt en stor kastrull på spisen och lägg i en stor klick smör. Låt det smälta och lägg sedan i blomkål och morötter. Häll genast på 2 dl kallt vatten. Koka upp och rör i buljongen, pulver eller tärning går lika bra så länge den är ekologisk. Krydda med salt och finmalen vitpeppar. Låt koka under lock i ungefär 5 minuter, tills blomkål och morötter börjar mjukna. Kom ihåg - sladdriga grönsaker hör inte hemma i en primörsoppa.

Lägg ner sparrisen och låt koka en minut. Lägg därefter ner sockerärtor och salladslök i kastrullen. Häll i mjölken och låt soppan koka upp igen under omrörning. Låt bara koka ett par minuter och akta så att värmen inte är för hög. Mjölk bränner lätt fast, det hade jag glömt bort.

Knäck äggen och lägg gulorna i en liten mugg. Häll i grädde och blanda ihop. Ta kastrullen från plattan och häll ner gräddblandningen i en långsam stråle och rör hela tiden i soppan. Det är viktigt att soppan inte kokar igen efter att äggen har blandats i. Då skär sig soppan, och den går visserligen bra att äta även så. Men det blir ändå en sådan besvikelse.

Servera gärna tillsammans med fröknäcke. Bred på ett härligt, tjockt lager smör och en skiva eller två av någon god lagrad ost. Ät och njut och känn hur sommaren smakar.
Vad har jag hittat för bär??

vilda_bär
Björnbär, stenbär, jungfrubär? Nåt helt annat??!
Hittade massor av såna här små vilda bär idag. Väldigt sköra och själva bäret delar på sig som små druvor. Dom har inget ”hål” som hallon, utan fästen mer som björnbär men inte. Bladen är treflikiga och stjälkarna långa och taggiga. Små vita blommor.

Har försökt googla mig fram men vet inte alls vad det kan vara?!
Växer vilda längs stenmurarna här på Öland…

vilda_bär_öland
En del är riktigt stora och har massor av små ”druvor” medan vissa bara har tre…

Gifflar med Nutella & creamcheese

Gifflar med Nutella och creamcheese

Ingredienser

40 Stycken
50 gr jäst
125 gr smör
5 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 dl socker
1,4-1,5 l vetemjöl
Fyllning:
Nutella & Phildelphiaost 200 gr + 200 gr
Ugn: 250 grader

Tillagning

  1. Dela sönder jästen i en köksmaskin.
  2. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölk och låt allt bli 37 grader.
  3. Rör ut jästen med degspadet.
  4. Tillsätt salt, socker och nästan allt mjöl.
  5. Spara lite till utbakningen.
  6. Arbeta ihop till en smidig deg.
  7. Jäs under bakduk i ca 30 minuter.
  8. Tag upp degen på mjölat bakbord.
  9. Dela i 5 delar och rulla till stora bollar.
  10. Kavla ut till en rund pizza och dela varje degplatta i 8 delar.
  11. Lägg på fyllning på den breda delen.
  12. Rulla ihop från den breda delen och tänj på degen så att den blir fast hoprullad.
  13. Lägg på plåt med bakpapper med snibben på undersidan.
  14. Låt jäsa ca 30 minuter.
  15. Pensla evt. med uppvispat ägg och baka i ugnen i 6-8 minuter.
Istället för korvbröd

kokta_rödbetor
Det är en trött och sliten matbloggar-Linda bakom skärmen idag!
Jag är verkligen dödens trött, sliten mentalt och varit engagerad i jobbet hela veckan så inte ens nattsömnen har stämt rätt. Ibland händer de saker som ställer allt på kant och man kämpar, biter ihop, är saklig och korrekt, informerar och håller fasaden uppe fast man själv mår skit. Samtidigt som livet här hemma har sin gilla gång och jag vill hinna med att vara både fru och mamma och ta hand om familjen. Alltihop i ett enda virr-varv dag efter dag… Det dåliga samvetet är på topp!! :(

Nu först har pusslet fallit på plats… Andas ut lite och kom igen!
Det är också först DÅ jag kopplar av och släpper på allt och blir så jordens trött… Nu är jag hemma, ledig med familjen och huvudet snurrar och tankarna flyger som såpbubblor omkring mig men jag försöker koppla av och leva här och NU. Jag vill prestera och vara duktig 24 timmar om dygnet men det går inte, det är mitt stora handikapp att vilja så mycket och tänka hit o dit och kan inte släppa och jag bara funderar och grubblar.

Ändå sitter jag här nu fast jag orkar egentligen inte, men det är en sorts avkoppling det också. Jag har saknat er, mina recept, stunderna med kryddburken och hur slut mentalt jag ändå är nu är det skönt att skriva av sig och både plita ner mina tankar och recept!

Idag vill jag verkligen pusha för det enkla men ack så goda alternativ istället för korvbröd!

Fräscha, nyskördade sommarprimörer med betor, morötter och vaxbönor. Skippa korvbrödet nästa gång korven ligger på grillen! Koka upp två kastruller ned saltat vatten och låt rödbetor, morötter och vaxbönor bli det enkla tillbehöret istället!

Nu ska jag, Nicke och barnen cykla till badet, sen ska det blir skönt med en god natts sömn utan orosmoln, tro mig…
Ja, just de… Nicke skulle grilla lax till kvällsmiddag så jag hoppas jag håller mig vaken till dess… :-P

Det här behöver du : 
Grillad korv
1 knippe färska rödbetor
1 knippe små morötter
1 rejäl näve vaxbönor
1 rejäl näven sockerärtor
Flingsalt
Smör

GÖR SÅHÄR : 
Koka upp två kastruller med rikligt saltat vatten. Koka rödbetorna i den ena (dom färgar av sig på andra grönsaker och rotfrukter om det blandas i samma kastrull).
Koka hela små morötter i den andra och lägg i vaxbönor och sockerärtor precis på slutet, dom behöver bara 1 minut. Häll upp allt på ett fat. Klicka över smör och flingsalt och vänd runt. Servera istället för korvbröd till goda grillade korvar. ;-)

gårdsbutik_grönsaker_rotsfrukter_bönor

Gästbloggare Hannah Bengtzén

hannah_bengtzen (4)
Hej på er allihop!

Nu är det min tur att gästblogga hos Kryddburken, superroligt! Jag hoppas förstås att ni ska gilla vad jag har att bjuda på. Jag tänkte ge er två riktigt somriga recept, vilket är perfekt såhär i mitten av sommaren. Jag pratar om citrus, fläder, nypotatis, färska bär och vanilj – massor av gott för stora och små! Utöver goda och somriga smaker har mitt fokus för dessa recept legat på att det ska vara enkelt och lättlagat att göra.

Vem är då jag? Hannah heter jag och är 27 år gammal. Jag bor tillsammans med man och tre barn mitt i Skåne, och vi trivs fantastiskt bra. Jag är för tillfället mammaledig och när jag får tid över passar jag på att laga mat och baka så mycket jag kan då detta är mitt största intresse. Det är ett intresse jag haft sen jag var liten och som jag på senare tid har utvecklat. Kryddburken besökte jag första gången redan för många år sedan och just nu är det så gott som dagliga besök som gäller. En stor inspirationskälla med fin blandning av recept och en personlig touch.

Jag driver just nu min mat-och bakblogg www.allagodating.se, kanske har du besökt mig någon gång? Besök gärna min värld fullproppad med recept inom sötsaker, bakning, matlagning, LCHF och massor av annat smått och gott. Varmt välkommen!

Gott ska det även bli nu, jag tänkte tipsa om en fantastiskt god rätt som är frisk och fräsch – jättehärligt en varm sommarkväll. Den här saftiga kycklingen passar till de flesta tillbehör, jag serverade den med vitlöksrostad potatis och en sallad den här gången. En kall bearnaisesås fick läggas till det hela men om du exempelvis föredrar en kall creme fraiche-sås istället så är det minst lika gott. Krydda med dina favoritkryddor.

Förbered marinaden på förmiddagen och ta bara fram kycklingen när det är dags att laga mat. Snabbt och smidigt, och massor av tid för att umgås med eventuella gäster.

Som dessert vill jag ge er ett recept på en härlig hallonpaj. Här finns en knaprig botten som är fylld med en hemkokt vaniljkräm och så är den toppad med härligt friska hallon. Lite florsocker på toppen och efterrätten passar sedan till vilken fest som helst! Den spröda bottnen mot den lena vaniljkrämen är fantastiskt gott och hallonen ger en frisk och söt smak. Den är inte alls svår att göra och du kan göra mycket färdigt i förväg. Ännu ett recept att lägga i ”prova-på-högen” kanske? Mina gäster som fick provsmak gav tummen upp och ”mmmm”:ade i kapp . ;-)  

Fläder- och citronmarinerad kyckling (4 personer)

Marinad till 1 kg kyckling;
0,75 dl rapsolja
1 ½ dl koncentrerad flädersaft
½ citron – skal och saft
½ – 1 tsk chilisås
Salt och peppar

Vitlöksrostad färskpotatis (4 personer)
800 gram färskpotatis
4 st vitlöksklyftor
Örtkrydda
125 gram smör

GÖR SÅHÄR :
Börja med kycklingen, den ska gärna ligga i marinaden i några timmar. Blanda samman alla ingredienserna i en skål och häll sedan över blandningen i en fryspåse eller liknande. Putsa kycklingfileérna vid behov och lägg ner dem i marinaden. Förslut påsen och massera runt marinaden så att den täcker fileérna. Lägg in påsen i kylen och vänd på den några gånger under dagen. (Ett tips är att lägga påsen i en bunke så att du slipper få marinad i kylen om påsen skulle råka gå sönder.)

Tillaga kycklingen enligt önskemål. Grilla på grillen eller stek i stekpanna (efterstek i ugn) tills kycklingen är färdig. Köttsaften ska vara klar utan rosa inslag.

Sätt igång potatisen strax före det att du tillagar kycklingen. Sätt ugnen på 200 grader, jag använde varmluft. Tvätta potatisen och dela dem på mitten. Smörj en ugnsfast form och fördela potatisen så att den täcker botten. Hacka vitlöksklyftorna och strö över, krydda också gärna med lite örtkrydda eller peppar. Hyvla smöret och täck potatisen med detta. Låt stå i ugnen tills potatisen fått fin färg och blivit mjuk, det tar ca 20-30 minuter beroende på hur stora potatisar du har. Ös gärna potatisen med vitlökssmöret ett par gånger.

Servera kyckling och potatis med en god sallad och en sås.

Läcker hallonpaj med hemkokt vaniljkräm (ca 8 portioner)

Pajdeg
125 gram smör
3,5 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
0,5 tsk vaniljsocker
1 äggula

Vaniljkräm
4 äggulor
5 msk strösocker
2,5 msk maizenamjöl
3 dl mjölk (3%)
3 tsk vaniljsocker med äkta vanilj

Garnering
350-400 gram färska hallon
Florsocker

GÖR SÅHÄR :
Börja med pajdegen. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda snabbt ihop de torra ingredienserna till en smulig deg och tillsätt därefter äggulan och arbeta ihop till en smidig deg. Överarbeta inte degen, den ska bara precis blandas och gå ihop. Lägg den i plastfolie och låt vila i kylen i ca 20-30 minuter.

Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord. Fodra en form med låga kanter (jag använde en sådan form där man lyfter upp bottnen). Grädda pajdegen i ca 15-20 minuter tills den fått fin färg. Pajdegen blir ganska hård och knaprig, det är som det ska.

Vispa ihop vaniljkrämen genom att blanda äggulor, socker och maizena i en skål. Värm upp mjölken (så pass varmt så att den nästan börjar koka) och tillsätt den under omrörning i äggblandningen. Häll genast tillbaka den varma blandningen i kastrullen och vispa hela tiden. Låt vaniljkrämen tjockna och koka upp. Dra av kastrullen från plattan och vispa ner vaniljsockret. Låt svalna något och låt sedan krämen stå i kylen tills den är helt sval. Inför servering vispar du den med elvisp ett par minuter så att den blir len och fin.

Vid servering; fyll pajskalet med den läckra vaniljkrämen och fördela färska hallon på toppen enligt önskemål. Pudra gärna över lite florsocker och garnera med lite citronmeliss.

hannah_bengtzen (6)
Blanda ihop samtliga ingredienser till marinaden och låt kycklingen marineras i några timmar.

hannah_bengtzen (2)
Fräsch kyckling med vitlöksdoftande nypotatis – gott och enkelt!

hannah_bengtzen (1)
Toppa den delade potatisen med vitlök och smör – skjuts in i ugnen!

hannah_bengtzen (5)
Ljuvlig hallonpaj med len vaniljkräm i knaprigt skal.

hannah_bengtzen (3)
Servera pajen som den är, här behövs ingen grädde.