Ska ni till Öland under skördefesten? + en fråga om glutenallergi!

klinta_bykrog_pizza
Ja, det är en återkommande favorit denna bykrog och det är med fin servicekänsla, gästfrihet och bemötande jag återigen slår ett slag för Klinta bykrog i Köpingsvik.

Det som förundrar mig är inte helheten utan detaljerna i sig. Det kanske låter baklänges här är det detaljerna som gör helheten.

Vi var där i helgen som gick med grannarna i Öjkroken. Vi beställde in mat både från pizzamenyn, deras klassiska hamburgertallrik med såser, en pasta med kyckling och svamp och vi blev otroligt nöjda som vanligt! Det enda lilla minus men som jag tror många drabbade råkat ut för som är glutenallergiker är pizzadegen på restauranger!

Personen i fråga som beställde glutenfri pizzabotten var inte alls nöjd utan tyckte den var seg och svampig. Jag har ju inte direkt något att jämföra med personligen men tyckte den var ganska fluffig och fin botten ändå, kanske lite väl tjock. Det syntes att den var bakad på majsmjöl då den var väldigt gul! Eller har jag fel?! Men såklart mindre i storlek än menyns ordinarie pizzor eftersom de använde färdiga bottnar.

Jag har en tanke om glutenfri mjölmix + fiberhusk, färsk jäst, en gnutta bakpulver, olja och salt… Vad tror ni? Är jag ute o cyklar eller kan det möjligtvis bli gott??

Är man allergiker och ska äta ute på restaurang så blir det förstås bekymmr ibland. Det finns ju såklart regler o bestämmelser inom livsmedel om hur långt man kan/får garantera att något är helt fritt från gluten. Jag är inte så insatt där. De får väl inte ens bakas ut i samma lokal som det används vetemjöl i?! Hur är det med gräddningen? Behövs särskild pizzaugn för glutenfria pizzor?

Jag som gillar utmaningarna har nu klurat ett par dar och kollat lite olika recept här o var och är absolut ingen glutenallergi-bagare på något sätt men jag har lovat att ge det ett försök att baka en GOD pizzabotten!

Ni som kan det här ämnet får hemskt gärna bidra med er kunskap och erfarenhet. Jag tycker det är kul och verkligen en utmaning att få något så restaurang-typisk som en pizza att i alla fall smak som dom ”borde” göra även om dom är glutenfria!

Sen förstår jag självklart att man som företagare har regler och begränsningar som kanske inte alltid tillåter det man som ägare skulle vilja erbjuda just matallergiker.

Hur som haver, det där med glutenfri pizzabotten får ni som kan området gärna flika in och kommentera om, i övrigt vill jag hylla en fantastisk öländsk restaurang som är öppen under skördefesten! Så ska ni hitåt svängarna så passa på att boka bord redan nu och njut av god mat, härlig service och en efter-maten-promenad ner till havet! Vad mer går att önska…

Klinta bykrog – jag gillar det stället! :-P

köpingsvik_öland_mat_klinta_bykrog
Perfekt hämtställe för lokal pizza om man bor på landet! Köpingsvik – där har vi bykrogen med goooooda pizzor!

klinta_bykrog_köpingsvik
Nicke o grannen beställde in varsin Mariestad o kollar menyn…

mat_middagstips_öland_köpingsvik
Jolines…

köpingsvik_öland_mat_restaurang_bykrog
Jag o grannen…

klinta_bykrog_mat_pasta_svamp_kyckling_öland_restaurang
Joline beställde en pasta med het kantareller och karl-johansvamp, därtill en kycklingfilé. Allt var supergott tyckte hon och lite hetta i maten var det också! En gaffel till pastan o kniv till kycklingen saknas såklart på bilden! ;-)

klinta_bykrog_köpingsvik_öland
Nickes tallrik förstås. Finns det burgare så blir det burgare! :-P Här med ost och hickoryrökt bacon och tre hemlagade såser; Hamburgerdressing, tomatsalsa och aioli.

Omslaget och titeln

IMAG0234på min nya bok ska vara klart v36 och det är ju snart det!!

Ska bli så kul att få offentliggöra omslaget och titeln!

Men att det handlar om fler recept på bakverk har väl inte undgått någon  ;)

Kan meddela att vi hade en stor tårtbuffe här i söndags när dotterns 22-årsdag firades av släkten.
Dock  är hennes födelsedag  idag och storebror Magnus med flickvän kommer hit från Göteborg och mellanbrodern Peter med flickvän  kommer även i kväll… jag tror de gillar mina tårtor och kakor…
Eller vill han bara passa på att träffa sin bror? ;)

Så man kan säga att vi firar henne flera dagar i rad med tårta!!

Men det dröjer lite till nästa födelsedag i alla fall och då är det min egen…  om ca 1 månad… så då kanske man hinner bli sugen igen på tårta!

 

 

 

Manus och foton klara för min tredje bok!

Alltså… jag har det lite som så att jag kan peta i manuset i evigheter… allt måste ju vara perfekt och ändå vet jag att redaktören kommer ändra och peta hon med. Så det är alltid med stor bävan jag skickar in manuset, men nu är det alltså gjort.

Jag har gjort klart mitt största arbete!!
Känns oerhört gott och tillfredställande!

Fotografen har gjort sitt också, vi har nu fotat klart alla 40 st bakverk. Som vanligt är fotona ett konstverk i sig…
Här ser ni Martin Skredsvik i farten

DSC_0241DSC_0242Måste ju säga att vi jobbar jättefint ihop!
Inte nått märkligt att han dyker djupt in i alla skåp i huset… konstigt för normalt gillar jag inte att andra gör det…

Som det ser ut nu så kommer denna bok ut april 2014.

Lååång väntan i vanlig ordning, men den som väntar på nått gott väntar aldrig för länge… sägs det ju, men …. det vete katten…

 

 

Sommardrink med blå curacao och apelsinjuice

drink_olika_färger
Sommaren går verkligen mot slut slut just nu så det  gäller väl att passa på att fånga värmen när den kommer.

Morgnarna är höstlika och daggen ligger tät över gräsmattan men än skiner kvällssol och värmen gör sig påmind så sommarens sista drink, vilket ni i och för sig näst in till aldrig får tips av ifrån mig kontrar jag med nu! :-P

Bättre sent än aldrig… Jag gillar nog färgerna bättre än innehållet. En kul drink är det i alla fall! ;-)

Det här behöver du : 
4 cl vodka
apelsinjuice
2 cl bols blue curacao

GÖR SÅHÄR :
Häll upp vodka och apelsinjuice i ett high ballglas. Häll försiktigt i curacao så det skiktar/lägger sig på botten. Curacon är ju blå så med apelsinjucie som är gul blir det denna läckra gröna färg-. ;-)

Fläskkotletter med champinjoner och skysås

kotletter_sås_bräsera
Fläskkotletter är underskattade. De är billiga i inköp, innehåller både fint kött och oftast med tillhörande ben och fettkappa som ger extra smak vid tillagning. Problemet brukar ofta vara att dom anses ”torra och tråkiga”.

Många av er har säkert köpt ”mörad ytterfilé” i butik. Faktum ingen filé alls utan urbenad kotlettrad. Att den är mörad eller rimmad fixar du enkelt själv med en saltlag i 24 timmar i kylskåpet. Använder då med fördel en hel kotlettrad med ben så blir det dessutom mer smakrikt och ännu saftigare. Sen är köttet färdigt att tillagas precis som vilket kött som helst, tänk bara på att saltlagen redan har saltat köttet så ös inte på med salt utan rena kryddor och buljonger och smaka av givetvis så du får den sälta du själv önskar.

Ett kött som legat i saltlag, t ex revben, kycklingklubbor, fisk mm. lämpar sig utmärkt för att rökas antingen i en rök eller på grillen.

Det finns inget kött egentligen som är torrt och tråkigt om det är rätt tillagat. Istället för saltlag kan man låta kotletterna bräsera sig möra, det vill säga småkoka i panna/gryta med lite vätska utan lock. Sen fyller man på vätska (buljong) efterhand den kokas bort. Gör man så och har lite tid på sig, krävs ca 2-2½ timme så får man kotletter som blir så möra att dom fullkomligt smälter i munnen. Självklart kokar man med både ben och fettkappa som ger mustig och fyllig smak.

facebook ställde jag frågan tidigare om era bästa recept/tips på just fläskkotletter så kika gärna in där för mer inspiration.

Saltlag till ca 1 kg helt köttstycke, gärna med ben : 
8 dl vatten
3/4 dl salt (finkornigt)
1 msk strösocker

GÖR SÅHÄR : 
Vispa ihop vatten, salt och socker tills saltet löst sig. Lägg ner köttet. Täck med plastfolié och låt stå i kylskåp 24 timmar. Vänd på köttet 2-3 gånger. Ju längre du låter köttet ligga i saltlagen desto saltare blir det. 24 timmar tycker jag funkar fint för att ”!möra” upp det.

I detta receptet har kotletterna fått bräsera ca 2 timmar. En sk från boljoungen dom kokat i har jag reducerat till sås tillsammans med smörstekta champinjoner.

Det här behöver du : 
1 kg fläskkotletter i skivor med ben
Salt o peppar
1 gul lök
½ purjolök
1 liter köttbuljong (hemmagjord, alt tärning/fond + vatten)

Såsen :
Skyn från kotletterna
Salt & peppar
Soya
Svartvinbärsgelé
ev. grädde
ev. maizenamjöl + vatten till redning

GÖR SÅHÄR :
Bryn kotletterna i stekpanna med smör på hög värme så det får fin färg. Salta och peppra.  Tillsätt hackad lök och purjolök som får fräsa ihop en stund. Slå på lite av buljongen så det knappt täcker köttet. Sänk värmen till medel och bräsera utan lock ca 2 timmar.

Såsen :
Plocka upp kotletterna ur pannan.Koka upp skyn och smaka av. Tillsätt ev. mer salt, peppar. En skvätt soya och svartvinbärsgelé. Grädde om du vill runda av smaken något. Red ev. med maizenamjöl utrört i lite vatten för tjockare konsistens på såsen.

Tillbehör : 
Smörstekta champinjoner
Kokt broccoli
Sallad

bräserade_fläskkotletter_panna
Kotletterna bräseras tillsammans med lök och buljong.

stekta_champinjoner
Smörstekta champinjoner är alltid gott till kotletter och gör sig bra ihop med skysåsen.

kotletter_panna
Efter ca 2 timmar, lägg upp kotletterna på fat, champinjoner och skysås över.

fläskkotletter_kotletter_stekta_sås
Servera! :-P

Juice är farligare än läsk

juice_halsa655_1072460chävdar Dr Robert Lustig och vad är det i juicen som är farligare än läsk frågar sig säkert någon?
Jo, det är fruktosen.

Problemet här är att gemene man tror att juice är hälsosamt, rena vitaminbomben… och därmed lätt dricker för mycket.

Lustig säger:
De sockerarter som förefaller vara de mest hälsosamma är oftast de värsta

Man skriver vidare på Svd:

”Men nu dricker ju inte de flesta av oss så mycket juice – däremot pimplar vi i oss mer än vi borde göra. De senaste 30 åren har vår konsumtion av fruktos, sockerarten som finns i juice, mer än fördubblats. Idag betraktas drycken som en törstsläckare – förr såg man den mer som en ”vitaminshot”. Det vill säga något helt annat än dagens tvådeciliters juiceförpackningar avsedda för barn, där sockerinnehållet ligger på runt 17 gram – vilket motsvarar över fyra teskedar socker.

Det största problemet är enligt Lustig avsaknaden av fibrer i juice. Äter man ett äpple ”balanseras sockret av fibrerna vilket ger levern en chans att fullt ut omsätta det som kommer in”. Dricker man däremot en halvliter äppeljuice handlar det istället om ”en enorm energimängd rakt in i levern”. Smoothie är inte heller någon höjdare då ”fruktfibrerna ’slås sönder till flisor’ när de mixas”, säger han till Daily Telegraph.”

Jag skriver ju då och då om fruktos… var hittar vi fruktos i större mängd?
Honung 70%
Agavesirap 50%
Sackaros (vitt socker) 50%

Intressant att han säger ”förefaller vara hälsosamma”  för inom lchf  har det ibland kunnat verka som om fruktos-socker är det bästa sockret…
Att man inom GI lägren förespråkat fruktos för deras låga GI är ju givet…
det är som fler LCHF företrädare sagt hundra gånger, det är levern och endast levern som kan förbränna fruktos därav ett lågt GI, är det likamed hälsosamt? Uppenbarligen inte…

Rabarber vad är det?

IMG_1492Många undrar ofta vad är rabarber, inte alltid så lätt att veta men rabarber klassas som en bladgrönsak, en flerårig ört.
Botaniskt tillhör den slideväxterna.

Många saknar ju äpplepaj mm, äpple och andra frukter är inte LCHF och det är därför som rabaren här kommer in.
Jag hävdar ofta att när man bakar med rabarber det är då man märker hur väl rabarbern kan ta äpplets plats!

Rabarber innehåller naturlig äppelsyra, precis som många andra syrliga frukter så som äpple, druvor och  även rönnbär.
Äpplesyran är också ett konserveringsmedel och betecknas E 296.

Den innehåller också oxalsyra och är den syra som man ska försiktig med om man har problem med njurar och barn ska undvika det. Oxalsyran är det sträva i rabarbern.”Rosenhagen” är en sort med låg andel löslig oxalat, vilket är den som anses potentiellt farlig. Det är ändå bladen som har den högsta halten. En vuxen behöver äta 5 kilo blad för att komma upp i farlig dos. De som då har njurproblem och en fallenhet för vissa sjukdomar som njursten, gikt, och reumatism som bör undvika rabarber, och de bör dessutom undvika t.ex. spenat, som har ungefär samma oxalsyrahalt som rabarberstjälkar, och te och persilja, som har högre halt oxalsyra än rabarber. Läs här

Rabarbern innehåller 5,5 gram kolhydrater per 100 gram och av dem är endast 0,3 gram fruktos!

Så använd raberber istället för äpple som ju också är en av de fruktosrikaste frukterna och fruktos är inte ett bra socker i överdriven mängd.

Rabarber finns ju numera så gott som alltid att få tag på i frysdisken!

 

Bloggar etiketter:

LCHF Blomkålspizza

En smarrig och god pizza gillar väll alla!? Denna pizza följer alla spelregler som LCHF-kräver och är dessutom riktigt god!

Gör så här
Börja med att sätta ugnen på 225 grader. Det är lika bra, eftersom vi ska alldeles strax använda ugnen.

Blanda sedan riven blomkål med riven ost tillsammans med peppar och ägg. Sedan använder du händerna för att ”massera” ihop det hela. Tryck sedan ut allt på en ugnsplåt med ugnsplåtpapper. Det ska kännas smuligt! Men det kommer att smälta ihop. Din botten bör täcka nästan hela bakplåten.

Låt ditt lilla verk sedan stå i ugnen i ca 15 minuter. Applicera sedan ost i form av mozzarella eller ”vanlig ost” och låt stå i ugnen i ca 10 minuter eller tills osten har smällt.

Sen är det bara låta ditt kreativa sinne gå till verket med ingredienser. Ta det du har hemma! I det här fallet användes svarta oliver, kronärtskockshjärtan, salami, ruccola och pistaschnötter.

Kommentera gärna nedan med varianter av denna LCHF pizza!

Bildregn på min dobermann – Kean

kean_dobermann
Ni har ju så såklart inte undgått att vi skaffat en ny hund! En 3-årig dobermann vid namn Kean kom till mig som ett ödets nyck. Jag letade inte efter ny hund och hade mentalt satt en punkt med hunderiet efter att Dalton blev en ängel i maj… Jag vet inte riktigt hur det gick till, men det var tydligen meningen. Det vad kärlek, det var ett uns av magi som förtrollade mitt dobermann-hjärta och jag körde till västkusten för att möta min pusselbit och ta med honom hem.

Imorgon har Kean bott hos oss en vecka och ingen är nog mer förälskad och lycklig än vad jag är. Han är min felande pusselbit i livet har jag insett. Tänk va långt inne det kan sitta ibland, men det är härligt med dobermann i huset igen, efter 10 år

Nu bjuder på ett bildregn av världens vackraste hund.
Hur det än är med en matblogg så kan jag inte dölja det jag brinner för, det här är mitt liv! – liksom mat och recept.
Kryddburken är min spegel!

Min  underbara dobermann… Kean 

kean_exteriör

kean_boll kean_500

köping_tall

kean_tallskogen

kean_skogen köping_tall

kean_busar

kean_hemma

kean_soffan

R.I.P
Våra vackra hundar sen tidigare. Ni lever kvar i minnet och finns alltid i våra hjärtan.
dalton3Dalton (boerboel, sydafrikansk mastiff) vår stora skatt…

Gasso axa
Gasso, min förra dobermann och Axa, riesenschnauzer.

Första skoldagen!

frukost_skolstart_köpingsvik

Ja nu blir de inga fler långa sovmorgnar längre. ;-) Idag började skolan för barnen och trots tidig väckning så var dom pigga och förväntansfulla. Det är alltid kul att komma tillbaka till kompisar och skolrutinerna igen.

Efter en lugn o mysig frukost skjutsade jag dom till skolan och då fick Kean vara hemma själv i huset för första gången. Det är ju ingen lång stund det tar ner till Köpingsvik och tillbaka men oavsett tid så är det skönt att veta att han kopplar av och känner sig tillfreds när han ensam hemma. Och det klarade han galant! :-P

Nu ska jag sätta mig och skriva matlista för veckan och matcha den mot skolans matsedel där dom idag får stekta pannkakor till lunch! Fler än jag som gillar den appen? Det är ju så smidigt att kunna se vad dom ska äta i skolan så man inte lagar samma till kvällsmiddag, och bra mycket lättare att hålla reda på än ett papper.Veckan för våra barn ser ut såhär;
skolans_matsedel