Glutenfria pepparkaksmuffins
Foto Kristie Sullivan

Tips till Adventsfikat

Idag bjuder Tomten och jag på ett recept på Pepparkaksmuffins som jag skapade till Diet Doctor för några år sen.

Receptet är LCHF-anpassat så det innehåller erytritol som sötning, men du kan förstås använda det du föredrar.

Foto Kristie Sullivan

Pepparkakscupcakes 12 st

• 110 g smör eller kokosolja, smält
• 1 msk malen kanel
• 1 msk kardemumma
• 1 tsk hela kryddnejlikor malda
• 1 tsk mald ingefära
• 1,5 dl vispgrädde eller kokosgrädde
• 1 tsk vaniljextrakt eller pulver
• 6 dl (280 g) mandelmjöl
• 3 msk psylliumhusk
• 2 tsk bakpulver
• ½ tsk salt
• 6 ägg
• 1,5 dl erytritol

Apelsinfrosting
• 280 g färskost, rumstempererat
• 55 g smör, rumstempererat
• 4 msk erytritol
• 1 apelsin, skalet
• 2 msk lingon eller frysta tranbär (valfritt)



Pepparkakscupcakes
1. Sätt ugnen på 175 grader. Förbered en muffinsplåt eller placera ut 12 muffinsformar på en plåt.
2. Blanda det smälta smöret med kanel, kardemumma, nejlika, ingefära och grädde i en liten bunke. Sätt åt sidan.
3. Blanda ihop mandelmjöl, husk, bakpulver och salt i en annan bunke. Sätt åt sidan.
4. I en annan bunke vispar du ägg, vaniljextrakt och sötning kraftigt med elvispen på högsta fart i 5 minuter så det blir riktigt tjockt. Rör försiktigt ner i smörblandningen omväxlande med mjölblandningen med elvispen på lägsta effekt.
5. Låt svälla i några minuter och fördela därefter smeten i muffinsformarna.
6. Grädda i mitten av ugnen i ca 20–25 minuter. Låt svalna på galler.

Apelsinfrosting
1. Vispa ihop mjukosten med smöret. Blanda ner sötning och apelsinskalet. Ställ in i kylskåpet i 1 timme.
2. Bred eller spritsa apelsinfrostingen på de kalla muffinsarna. Garnera gärna med julröda lingon, tranbär eller granatäppelkärnor.

Reklam för min bakbok och Tomtens Adventskalender

Jag och min lilla Tomte önskar alla en fin Adventstid.

I år har vi flyttat hans Adventskalender till en Facebookgrupp som jag driver, där delar jag med mig av dagliga recept och tips på god mat och bakverk.

Du hittar också många godsaker till julfikat i kokboken Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Bakboken kan bli en fin julklapp till bakglada, den finns i länken ovan på Bokus, här på Adlibris, att beställa i din lokala bokhandel eller att låna på Biblioteket.

Grillad lax med grön aioli LCHF/Paleo/Keto, kokbokstips och nytt jobb

Lax med limeaioli

Paleorecept à la LCHF/Keto

Vi blir fler och fler nu som ätit LCHF under rätt många år. Jag började själv min lågkolhydratbana under våren 2009, efter en föreläsning med Dr Annika Dahlqvist.

Annika hade blivit symptomfri från sin fibromyalgi och jag blev väldigt inspirerad av hennes föreläsning.

Jag hade då redan nosat på Low Carb under några år, först via GI och sen vidare till Atkins, men hade inte fastnat riktigt för nån av dem.

Dagen efter föreläsningen med Annika la jag om min kost och tog bort det mesta av de kolhydratstinna måltider jag ätit tidigare, bestående av stor mängd pasta och mackor.

Jag har aldrig haft något problem med sockerberoende men älskade pastarätter och smörgåsar, bullar och kakor.

Nu fick jag lära mig ett helt nytt sätt att baka glutenfritt, det är verkligen en spännande utmaning att hitta på nya recept som passar för oss som äter LCHF.

Glutenfria mandelmusslor LCHF

Glutenfria mandelmusslor LCHF

När jag på hösten 2009 tog bort gluten helt ur min kost så mådde jag ännu bättre än under den första tiden med LCHF, då jag ätit lite surdegsbröd, Finn Crisp och även tagit nån vanlig tårtbit på kalas.

Magbesvären och migränen som jag dragits med sen 13-årsåldern försvann nu spårlöst och jag blev klarare i tanken.

Du kan läsa mer om mina hälsoförbättringar på en glutenfri LCHF-kost här.

Det här blev alltså en kostmodell som jag verkligen fastnade för, den kommer helt säkert att hålla livet ut.

Men jag har som många andra utvecklat min LCHF-kost under resans gång. För några år sen upptäckte jag att magen krånglade lite igen…

Birgitta Höglund i Alanya

Så nu var det dags att se över mitt intag av mjölkprodukter, eftersom vi även har laktosintolerans i  släkten. En kusin som är både gluten- och laktosintolerant efterlyste mjölkfria LCHF-recept.

Det blev början på min karriär som Paleo-skribent, samlade under 1 år ihop ca 200 mjölkfria recept på en egen blogg, Birgitta Höglunds Paleo.

Jag ville när jag skrev min andra kokbok Grillmat LCHF att den skulle ha med även Paleo i titeln eftersom den innehåller många mjölkfria recept.

Men det gick inte förlaget med på, de trodde Paleo bara var en modefluga.

När jag så ett halvår senare skrev boken Långkok (tyvärr slutsåld hos förlaget), då hade det blivit mer trendigt så den fick med både LCHF och Paleo i titeln.

Nu på de senaste två åren har det kommit många bra Paleoböcker, vilket jag tycker är riktigt roligt. De jag tycker bäst om är skrivna av Åsa Söderberg som har bloggen Fyscoachen.

Hälsokoden av Åsa Söderberg

Annars är min absoluta favoritblogg i Paleosammanhang Under vårt tak, där Jenny och Magnus Andersson frikostigt delar med sig av mängder med läckra recept, tips och råd hur man lever ett naturligare liv.

Lågkolhydratkost är så individuell så det är bra att det nu finns möjlighet att testa sig fram till den nivå man mår bäst av.

I morgon ska jag på Swedish Paleo’s första medlemsträff, det ska bli riktigt intressant att lyssna på en föreläsning om anti-inflammatorisk mat av klubbens medarbetare Karl Hultén.

Samtidigt får jag chansen att träffa många med samma brinnande intresse för naturligt god mat.

Vill du lära dig mer så gå gärna med i Swedish Paleo Club du med, så kanske vi ses på nån av träffarna framöver.

Karl och Cecilia Nisbet Nilsson, som startade Swedish Paleo för ett par år sen, har just kommit ut med en E-bok, Kom igång med Paleo. Den kan du köpa via länken för bara 65 kr.

Några som precis som jag gått över mer till en blandning av LCHF och Paleo är Jimmy Moore och Maria Emmerich.

Jimmy är ju välbekant för många svenskar sedan flera år genom sin blogg Livin’-La-Vida-Low-Carb och även Low-Carb Cruise i Karibien, som jag var med på i våras.

Maria är en ny bekantskap för mig, men hon är en mycket känd kokboksförfattare och bloggare i USA. Här hittar du hennes intressanta blogg Maria Mind Body Health.

008

Deras nya kokbok har just släppts på engelska, The Ketogenic Cookbook. Keto är än så länge ett mer vanligt namn på LCHF i USA, men precis som på mina engelska kokböcker är Low Carb High Fat med i titeln.

Jag fick hem boken häromveckan och det är en av de vackraste kokböcker jag sett och jag har läst rätt många böcker i den genren genom åren.

Den är precis som jag vill att en kokbok ska vara, inte så tillkrånglade recept med massor av ingredienser, utan lättförståeliga med desto fler bilder till.

Boken innehåller mängder av läckra recept på maträtter jag gärna provar på framöver, bland annat de här baconlindade lökringarna.

Paleo onion rings from The Ketogenic Diet

Bakrecepten ser väldigt fina ut på bilderna men innehåller en hel del stevia, erytritol och olika typer av liknande artificiell smaksättning. Den typen av bakning är ju populärt i LCHF-kretsar, särskilt i USA.

Mått och grader är bara amerikanska, men det går förstås lätt att omvandla med hjälp av Google. Vi får hoppas att den snart ges ut även på svenska.

I torsdags fick jag så äntligen hem mina egna kokböcker från Skyhorse Publishing i New York.

Du kan ju förstå att det var en fantastisk känsla att se mina recept på engelska, jag är så himla stolt och glad :)

Gun Penhoat har gjort ett fantastiskt jobb med översättningen, hon har själv ätit Low-Carb i många år och är mycket kunnig.

Eftersom en del av våra svenska råvaror kan vara svåra att få tag på i USA, så har hon gjort ett riktigt detektivarbete för att hitta likvärdiga produkter.

Birgitta Höglunds Cookbooks in English

Jag kommer under hösten att vara fullt upptagen med att jobba som receptkonsult åt ett nytt hälsocafé som ska öppna i Östersund. Ecocaféet ligger på bästa läge nära Stortorget, nämligen på Storgatan 26.

Ett café med hälsobutik som serverar glutenfria och sockerfria bakverk och lättare rätter, baserade så mycket som möjligt på ekologiska och lokalproducerade råvaror.

Det kommer även att bli en hel del föreläsningar inom ämnet och i källaren finns flera behandlingsrum för alla som vill må bättre av massage och andra kroppsbehandlingar.

Det blir ett café för alla som äter LCHF/Paleo/Rawfood/Vegetariskt/Veganskt och förstås för alla som bara uppskattar det naturligt goda utan att ha nån benämning på sin kost.

Birgitta Höglund och Lindha Vikström

Nu är det officiellt att en av de anställda på Ecocaféet blir Lindha Vikström, mer känd i LCHF-sammanhang som Halva Lindha.

Så roligt att hon hade möjlighet att börja på caféet, hon inspirerar många med sin fantastiska vikt/hälsoresa.

Lindha ville redan för ett år sen att vi skulle starta ett LCHF-café tillsammans i Östersund.

Nu har hennes dröm gått i uppfyllelse och jag kan vara med på ett hörn på mitt sätt som konsult, så roligt att vi nu får jobba tillsammans och sprida matglädje

Jag är väldigt glad att ägaren Börje Karlsson kontaktade mig och erbjöd mig att vara med ända från starten krig det nya caféet.

Förstås en mycket spännande utmaning för mig, det var ju sånt här jag höll på med i mitt yrkesliv som köksmästare.

På senare år har jag också haft en liknande konsultfunktion på Lars Fahléns LCHF/Paleo-restaurang PriMaten i Uppsala, ett väldigt roligt och stimulerande jobb.

När man som jag inte längre kan jobba fysiskt med kroppen, då känns det härligt att knoppen får sitt istället.

Premiär för Ecocaféet är det 5 oktober så det blir en hel del att göra fram till dess för att få alla pusselbitar att falla på plats.

Nötchokladkakor från LCHF för seniorer Foto Mikael Eriksson

Nötchokladkakor från LCHF för seniorer
Foto Mikael Eriksson

Caféet kommer att erbjuda alla Östersundsbor och besökare från annan ort riktigt gott kaffe, njutbart fikabröd, härliga röror, påläggsfyllda mackor à la smörrebröd, smakrika smoothies, matiga sallader, ja allt som man kan tänkas vilja njuta av på ett café.

Allt glutenfritt, en hel del mjölkfritt, inget raffinerat socker, men naturligtvis är allt späckat med härliga och naturliga smaker.

Till de strikta LCHF-bakverken kommer vi att använda xylitol, björksocker, det sötningsmedel vi tycker har minst bismak.

På bilden nedan ser du ett av mina populäraste bröd, valnötsbröd, som förstås kommer att serveras på caféet.

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo...

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo…

Nu inleder jag en period när jag börjar flytta över recepten från min Paleoblogg hit in, så att så många som möjligt får ta del av dem.

Jag kommer inte att ha så mycket datortid till övers för bloggandet, så det blir mest bara recept och inte så mycket småprat i inläggen.

Har du några frågor så får du gärna ställa dem i kommentarerna, då jag även kommer att dra ner på närvaron inne på Facebook.

Jag får så många personliga meddelanden där, men nu hoppas jag ni ställer frågorna här istället, då får många fler chansen att läsa mina svar.

Grillad lax

Chilimarinerad lax 2 port

2 bitar laxrygg à 200 g

2 msk olivolja

1 tsk chiliflingor

Saft av ½ citron

Blanda samman ingredienserna till marinaden. Lägg laxbitarna i en plastpåse och häll över marinaden.

Massera försiktigt så marinaden fördelas jämnt kring fisken. Lägg på ett fat och ställ i kylen några timmar.

Stek eller grilla fisken ett par minuter på var sida. Servera med grillade grönsaker och aioli.

Grön aioli

2 äggulor

2 dl olivolja

1 dl finhackad citronmeliss

½ dl finhackad rucola

Saft av ½ lime

1 riven vitlöksklyfta

Salt och peppar

Lite Worcestershiresauce

Knäck äggulorna ner i en bunke. Blanda ner vitlök och limesaft.

Mixa oljan tillsammans med örterna så den blir riktigt grön.

Vispa äggsmeten kraftigt medan du häller i oljan riktigt sakta och försiktigt från början i en smal stril.

När aiolin bundit ihop riktigt kan du hälla på oljan lite snabbare.

Smaksätt med salt, peppar, Worcester och ev mer limesaft. Aiolin håller cirka en vecka i kylen.

Aioli på macadamiaolja

Aioli på macadamiaolja, klicka på bilden så kommer du till receptet…


Grillad lax med grön aioli LCHF/Paleo/Keto, kokbokstips och nytt jobb

Lax med limeaioli

Paleorecept à la LCHF/Keto

Vi blir fler och fler nu som ätit LCHF under rätt många år. Jag började själv min lågkolhydratbana under våren 2009, efter en föreläsning med Dr Annika Dahlqvist.

Annika hade blivit symptomfri från sin fibromyalgi och jag blev väldigt inspirerad av hennes föreläsning.

Jag hade då redan nosat på Low Carb under några år, först via GI och sen vidare till Atkins, men hade inte fastnat riktigt för nån av dem.

Dagen efter föreläsningen med Annika la jag om min kost och tog bort det mesta av de kolhydratstinna måltider jag ätit tidigare, bestående av stor mängd pasta och mackor.

Jag har aldrig haft något problem med sockerberoende men älskade pastarätter och smörgåsar, bullar och kakor.

Nu fick jag lära mig ett helt nytt sätt att baka glutenfritt, det är verkligen en spännande utmaning att hitta på nya recept som passar för oss som äter LCHF.

Glutenfria mandelmusslor LCHF

Glutenfria mandelmusslor LCHF

När jag på hösten 2009 tog bort gluten helt ur min kost så mådde jag ännu bättre än under den första tiden med LCHF, då jag ätit lite surdegsbröd, Finn Crisp och även tagit nån vanlig tårtbit på kalas.

Magbesvären och migränen som jag dragits med sen 13-årsåldern försvann nu spårlöst och jag blev klarare i tanken.

Du kan läsa mer om mina hälsoförbättringar på en glutenfri LCHF-kost här.

Det här blev alltså en kostmodell som jag verkligen fastnade för, den kommer helt säkert att hålla livet ut.

Men jag har som många andra utvecklat min LCHF-kost under resans gång. För några år sen upptäckte jag att magen krånglade lite igen…

Birgitta Höglund i Alanya

Så nu var det dags att se över mitt intag av mjölkprodukter, eftersom vi även har laktosintolerans i  släkten. En kusin som är både gluten- och laktosintolerant efterlyste mjölkfria LCHF-recept.

Det blev början på min karriär som Paleo-skribent, samlade under 1 år ihop ca 200 mjölkfria recept på en egen blogg, Birgitta Höglunds Paleo.

Jag ville när jag skrev min andra kokbok Grillmat LCHF att den skulle ha med även Paleo i titeln eftersom den innehåller många mjölkfria recept.

Men det gick inte förlaget med på, de trodde Paleo bara var en modefluga.

När jag så ett halvår senare skrev boken Långkok (tyvärr slutsåld hos förlaget), då hade det blivit mer trendigt så den fick med både LCHF och Paleo i titeln.

Nu på de senaste två åren har det kommit många bra Paleoböcker, vilket jag tycker är riktigt roligt. De jag tycker bäst om är skrivna av Åsa Söderberg som har bloggen Fyscoachen.

Hälsokoden av Åsa Söderberg

Annars är min absoluta favoritblogg i Paleosammanhang Under vårt tak, där Jenny och Magnus Andersson frikostigt delar med sig av mängder med läckra recept, tips och råd hur man lever ett naturligare liv.

Lågkolhydratkost är så individuell så det är bra att det nu finns möjlighet att testa sig fram till den nivå man mår bäst av.

I morgon ska jag på Swedish Paleo’s första medlemsträff, det ska bli riktigt intressant att lyssna på en föreläsning om anti-inflammatorisk mat av klubbens medarbetare Karl Hultén.

Samtidigt får jag chansen att träffa många med samma brinnande intresse för naturligt god mat.

Vill du lära dig mer så gå gärna med i Swedish Paleo Club du med, så kanske vi ses på nån av träffarna framöver.

Karl och Cecilia Nisbet Nilsson, som startade Swedish Paleo för ett par år sen, har just kommit ut med en E-bok, Kom igång med Paleo. Den kan du köpa via länken för bara 65 kr.

Några som precis som jag gått över mer till en blandning av LCHF och Paleo är Jimmy Moore och Maria Emmerich.

Jimmy är ju välbekant för många svenskar sedan flera år genom sin blogg Livin’-La-Vida-Low-Carb och även Low-Carb Cruise i Karibien, som jag var med på i våras.

Maria är en ny bekantskap för mig, men hon är en mycket känd kokboksförfattare och bloggare i USA. Här hittar du hennes intressanta blogg Maria Mind Body Health.

008

Deras nya kokbok har just släppts på engelska, The Ketogenic Cookbook. Keto är än så länge ett mer vanligt namn på LCHF i USA, men precis som på mina engelska kokböcker är Low Carb High Fat med i titeln.

Jag fick hem boken häromveckan och det är en av de vackraste kokböcker jag sett och jag har läst rätt många böcker i den genren genom åren.

Den är precis som jag vill att en kokbok ska vara, inte så tillkrånglade recept med massor av ingredienser, utan lättförståeliga med desto fler bilder till.

Boken innehåller mängder av läckra recept på maträtter jag gärna provar på framöver, bland annat de här baconlindade lökringarna.

Paleo onion rings from The Ketogenic Diet

Bakrecepten ser väldigt fina ut på bilderna men innehåller en hel del stevia, erytritol och olika typer av liknande artificiell smaksättning. Den typen av bakning är ju populärt i LCHF-kretsar, särskilt i USA.

Mått och grader är bara amerikanska, men det går förstås lätt att omvandla med hjälp av Google. Vi får hoppas att den snart ges ut även på svenska.

I torsdags fick jag så äntligen hem mina egna kokböcker från Skyhorse Publishing i New York.

Du kan ju förstå att det var en fantastisk känsla att se mina recept på engelska, jag är så himla stolt och glad :)

Gun Penhoat har gjort ett fantastiskt jobb med översättningen, hon har själv ätit Low-Carb i många år och är mycket kunnig.

Eftersom en del av våra svenska råvaror kan vara svåra att få tag på i USA, så har hon gjort ett riktigt detektivarbete för att hitta likvärdiga produkter.

Birgitta Höglunds Cookbooks in English

Jag kommer under hösten att vara fullt upptagen med att jobba som receptkonsult åt ett nytt hälsocafé som ska öppna i Östersund. Ecocaféet ligger på bästa läge nära Stortorget, nämligen på Storgatan 26.

Ett café med hälsobutik som serverar glutenfria och sockerfria bakverk och lättare rätter, baserade så mycket som möjligt på ekologiska och lokalproducerade råvaror.

Det kommer även att bli en hel del föreläsningar inom ämnet och i källaren finns flera behandlingsrum för alla som vill må bättre av massage och andra kroppsbehandlingar.

Det blir ett café för alla som äter LCHF/Paleo/Rawfood/Vegetariskt/Veganskt och förstås för alla som bara uppskattar det naturligt goda utan att ha nån benämning på sin kost.

Birgitta Höglund och Lindha Vikström

Nu är det officiellt att en av de anställda på Ecocaféet blir Lindha Vikström, mer känd i LCHF-sammanhang som Halva Lindha.

Så roligt att hon hade möjlighet att börja på caféet, hon inspirerar många med sin fantastiska vikt/hälsoresa.

Lindha ville redan för ett år sen att vi skulle starta ett LCHF-café tillsammans i Östersund.

Nu har hennes dröm gått i uppfyllelse och jag kan vara med på ett hörn på mitt sätt som konsult, så roligt att vi nu får jobba tillsammans och sprida matglädje

Jag är väldigt glad att ägaren Börje Karlsson kontaktade mig och erbjöd mig att vara med ända från starten krig det nya caféet.

Förstås en mycket spännande utmaning för mig, det var ju sånt här jag höll på med i mitt yrkesliv som köksmästare.

På senare år har jag också haft en liknande konsultfunktion på Lars Fahléns LCHF/Paleo-restaurang PriMaten i Uppsala, ett väldigt roligt och stimulerande jobb.

När man som jag inte längre kan jobba fysiskt med kroppen, då känns det härligt att knoppen får sitt istället.

Premiär för Ecocaféet är det 5 oktober så det blir en hel del att göra fram till dess för att få alla pusselbitar att falla på plats.

Nötchokladkakor från LCHF för seniorer Foto Mikael Eriksson

Nötchokladkakor från LCHF för seniorer
Foto Mikael Eriksson

Caféet kommer att erbjuda alla Östersundsbor och besökare från annan ort riktigt gott kaffe, njutbart fikabröd, härliga röror, påläggsfyllda mackor à la smörrebröd, smakrika smoothies, matiga sallader, ja allt som man kan tänkas vilja njuta av på ett café.

Allt glutenfritt, en hel del mjölkfritt, inget raffinerat socker, men naturligtvis är allt späckat med härliga och naturliga smaker.

Till de strikta LCHF-bakverken kommer vi att använda xylitol, björksocker, det sötningsmedel vi tycker har minst bismak.

På bilden nedan ser du ett av mina populäraste bröd, valnötsbröd, som förstås kommer att serveras på caféet.

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo...

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo…

Nu inleder jag en period när jag börjar flytta över recepten från min Paleoblogg hit in, så att så många som möjligt får ta del av dem.

Jag kommer inte att ha så mycket datortid till övers för bloggandet, så det blir mest bara recept och inte så mycket småprat i inläggen.

Har du några frågor så får du gärna ställa dem i kommentarerna, då jag även kommer att dra ner på närvaron inne på Facebook.

Jag får så många personliga meddelanden där, men nu hoppas jag ni ställer frågorna här istället, då får många fler chansen att läsa mina svar.

Grillad lax

Chilimarinerad lax 2 port

2 bitar laxrygg à 200 g

2 msk olivolja

1 tsk chiliflingor

Saft av ½ citron

Blanda samman ingredienserna till marinaden. Lägg laxbitarna i en plastpåse och häll över marinaden.

Massera försiktigt så marinaden fördelas jämnt kring fisken. Lägg på ett fat och ställ i kylen några timmar.

Stek eller grilla fisken ett par minuter på var sida. Servera med grillade grönsaker och aioli.

Grön aioli

2 äggulor

2 dl olivolja

1 dl finhackad citronmeliss

½ dl finhackad rucola

Saft av ½ lime

1 riven vitlöksklyfta

Salt och peppar

Lite Worcestershiresauce

Knäck äggulorna ner i en bunke. Blanda ner vitlök och limesaft.

Mixa oljan tillsammans med örterna så den blir riktigt grön.

Vispa äggsmeten kraftigt medan du häller i oljan riktigt sakta och försiktigt från början i en smal stril.

När aiolin bundit ihop riktigt kan du hälla på oljan lite snabbare.

Smaksätt med salt, peppar, Worcester och ev mer limesaft. Aiolin håller cirka en vecka i kylen.

Aioli på macadamiaolja

Aioli på macadamiaolja, klicka på bilden så kommer du till receptet…


Hjo vid Vättern och hemlagad ekologisk glass

DSC_0538Vi har haft en liten kort vända rund Vättern och vi hade bestämt att ha en natt i Hjo. Mina ögon har en förmåga att hitta och läsa ”hemlagad glass”, ofta när det står så så är den inte det ändå till 100%.

100% för mig är att det bara innehåller vad en glass ska innehålla som om du gjorde den själv hemma.

Men denna skylt drog mina ögon till sig ;). Den står utan för Gula Paviljongen i centrala Hjo.

Så om man besöker Hjo kan man nog gott unna sig en kula ÄKTA hemlagad glass i sommarvärmen även om den innehåller socker ;). Det tar säkert 100 år innan man gör äkta LCHF glass sötad med stevia och erytritol eller ännu hellre Bakery+.

Den andra bilden visar stället där man tillverkar glassen!
Österhagenglass
Glassriket
DSC_0551

 

 

 

 

 

 

 

 

Advantam, nytt syntetiskt socker

IMG_2990ÄKTA VARA skriver om detta nya godkända syntetiska sötningsmedel advantam E 969 och som utvinns ur aspartam.

Detta kan ju vara viktigt att veta för de av oss som vill undvika syntetiska och artificella sötningsmedel.

Läs här

 

Jag för min del väljer att hålla mig till bakery+, en fin blandning av stevia och erytritol från Stevia Vital.se

Att tänka på när du bjuder andra på LCHF-bakverk

hallonm oussetårtaDet allra första som bara måste vara på plats är sötningen! Den är A och O!
Får du den fel tycker ingen om det du bakar och bjuder på.

Dels behöver man söta mer och man behöver säkert också vara noga med VAD man sötar. Sötar man massa med erytritol så har man garanterat några som upplever den kalla metalliska bismaken och tom att några tycker det blir starkt och får sveda i halsen!

Oftast ser man recept med 1 dl ibland ända upp till 2 dl erytritol (= sukrin, ICA sötströ, sötin o sötrix) detta  blir gräsligt äckliga kakor för många av oss. Denna mängd kommer man behöva i synnerhet om man ska bjuda andra, annars blir det för osött!

Är man en stevia (REN stevia som är ca 350 x sötare än socker) användare är samma risk där fast givetvis bismak av stevian, och går man ner såpass i dosen på den så kan den bli osöt också och därmed smaka illa.

BLANDA DEM BÅDA är lösningen och i tillräckligt hög mängd att sötman kommer på plats UTAN bismaker.

Eller köp bra färdiga blandningar så som Bakery+ eller möjligens Sukrin+ och andra blandningar som ligger på minst 2 x sötare än socker och allra helst 3 x sötare än socker.

Billigast per kaka blir Bakery+.

Men se till att söta ordentligt så dina gäster finner bakverken goda!

 

Vaniljmuffins med chokladgömma

IMG_0163Här ska ni få ett gott muffinsrecept som tyvärr inte fick plats i bakboken.
Håll tillgodo!

6-8 st

Ingredienser:

4 ägg
2 msk bakery+ (erytritol och stevia)
75 gram smält osaltat smör
1 dl grädde
1 dl mandelmjöl
1 dl kokosnötsmjöl
1 msk fiberhusk
0,5 tsk vaniljpulver
1,5 tsk bakpulver

Gömman:

75 gram Philadelphiaost eller cream cheese
1,5-2 msk kakao
0,5-1 msk bakery+ (erytritol och stevia)

Gör så här:
För choklad fyllningen blanda bara alla ingredienser väl med varandra.
Vispa ägg och sötning fluffigt.

Häll i smör och grädde, blanda väl.

Blanda de torra ingredienserna och blanda ner dem väl i smeten.

Skeda upp drygt halva smeten i formar och forma en liten grop med blöt tsk. Fördela chokladkrämen i groparna. Fyll upp med resterande smet, peta till smeten med blöt tsk att den kommer ut lite mot kanterna och möter smeten under.

Grädda i 175 grader i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter

2 msk Bakery+ = 3 msk sötrix o 1/4 krm stevia

IMG_2766Det uppstår frågor omkring dosering av bakery+ i förhållande till min  sötning i boken Baka med LCHF.

I Baka med LCHF så använder jag  ca 3 msk sötrix-flor, som är erytritol och finns i märken som sukrin, sötin, sötrix och ICA-Sötströ.
Dessa 3 msk blandade ajg med 1/4- 1/2 krm stevia ca 300 gånger sötare än socker. Denna blandning är min uppfinning, denna blandning som sedan kom att spridas snabbt i lchf bak-kretsar. Vid den tiden då Baka med LCHF kom ut fanns inte några färdiga blandningar stevia-erytritol överhuvudtaget.

De blandningar som finns på marknaden har kommit till under de sista två åren. Företagen upptäckte att man kan blanda dessa två efter att jag upptäckte att bästa sötman är när man blandar dem. Då kom det ut Sukrin+ som är 2 gånger sötare än socker och sedan kom Bakery+ som är 3 gånger sötare än socker och som jag själv varit med om att ta fram och som också är det bästa sockret på marknaden just nu.

Jag nämner inte de blandningar som är 5 gånger sötare än socker för dom fungerar inte, det är för mkt steviasmak i dem och då får man ändå blanda ut dom med  ca 2 msk erytritol och då är ju tanken med ”1 påse att ta ifrån” borta ändå så…

Så jag hoppas att alla kan ha överinseende att min sötningsuppfinning i boken Baka med LCHF  är som den är, då det var det enda som fanns tillgängligt då och NU så finns Bakery+ och min nya bok Kakor och desserter med LCHF som utkommer 7 april där kommer Bakery+ stå i recepten! Den kan nu förbokas till 20 kr i rabatterat pris skriv dessert i kassan bara! Bilden visar Blåbärmoussetårtan ur boken Kakor och desserter med LCHF.

Ber så mycket om ursäkt om detta ställer till det för nya bakare.

 

 

mitt lilla inlägg om bakery+ vs andra socker gav upphov till…

DSC_0106 lite tankar hos fler av er ;) och många behövde hitta förevändningar för att ändå inte finna fördelar med Bakery+ ;) :P

Jag jämförde äpplen med päron. Som svar till det så jämför jag sötning som sötning, inte vilken sort.

Man sötar ju med många olika märken  tom strösocker men man sötar ju ex EN SOCKERKAKA, och det är där min jämförelse är. Dvs priset i förhållande till den faktiska mängden som behövs för att söta en sockerkaka ;)

Vilket socker man än drar fram så står sig Bakery+ prismässigt. men inte i tillgänglighet.
Men nu handlade ju inte jämförelsen om tillgänglighet heller, för då vet vi ju alla att då är det Canderel och Hermesetas och ICA-Sötströ som vinner. Detta beror ju givetvis på att de har så stor del av marknadsandelarna och tillhör stora och ofta multinationella koncerner.

Att många köper dessa är ju givetvis helt ok.

Jag föredrar att köpa från mindre företag när jag kan och gärna svenska, och visar det då sig också bli billigare så tyckte jag att detta behövdes påpekas ;)

Frakt var också något som påpekades. Frakten för många internetbutiker är oftast gratis vid order över 600 kr, det verkar vara en policy för många. Så att jämföra frakt eller andra kostnader man har för att ta sig till och från affär mm var ju inte heller det som jag jämförde.
Jag jämförde priset på påsen och priset för att söta en sockerkaka.

men när man ex kollar priset för frakt med posten blir 250 gram (vikt på bakery+ 240 g) 24 kr. För att då jämföra en påse med frakt så blir det 153 kr/påse.  = 0,6375 för 1 gram.  Det gör att en sockerkaka kostar 12,75.

För att då påminna om alla andra jämförda sötningar:
1 sockerkaka med erytritol kostar ca 16 kr
1 sockerkaka med ICA sötströ kostar 12.60 kr
1 sockerkaka med Sukrin+ kostar 16.02 kr
1 sockerkaka med Bakery+ kostar 10.75 kr
1 sockerkaka med Bakery+ och frakt med post/brev 12,75
1 sockerkaka med Bakery+ och gratis frakt vid köp av 12 påsar 8,60 kr
 

Så argumentet med att Bakery+ blir så dyrt med frakt visar sig heller inte hålla 100… Det skiljer alltså 15 öre mot ICA sötströ…
men visst frakten kanske är annorlunda på företagen..

Tänk vad billigt Bakery+ hade blivit för oss alla om den funnits lättillgänglig på ICA, COOP , WILLYS eller CITY GROSS mfl!!

 

Bakery+ vs ICA-Sötströ/sukrin/Sötin/Sötrix prismässigt

Sockerkaka - LCHFIdag ska vi ägna oss åt ett räkne-exempel. Många menar ju på att Sötströ osv är långt billigare att använda än ex Bakery+. Så nu ska vi se om det verkligen förhåller sig så och hur stor skillnad är det egentligen på priset per ”normal kaka” typ sockerkaka.

Erytritol som ICA sötströ, Sukrin, Sötin och sötrix där väger 1 dl ca 90 gram. Som här efter kallas med sitt rätta namn erytritol.
Bakery+ 2 msk väger 20 gram.

Erytritol köps oftast för  89 kr för 500 gram – ett gram kostar 0,178
(ICA-sötströ för ca 42 kr 300 gram =  1 gram 0.140)
Bakery+ köps för 129 kr för 240 gram –  1 gram kostar 0,5375
20 gram Bakery+ kostar alltså 10,75 kr
90 gram erytritol kostar alltså 16.02 kr (ICA -sötströ 12.60 kr)

Det gör att du får ut ca 5- 7 sockerkakor på en 500 g påse erytritol  och du får ut ca 12-14  sockerkakor på en påse 240 g Bakery+.
och ca 8-9 sockerkakor på ICA -sötströ.

Vilket socker blir då billigast i längden?

Vill du sedan göra det riktigt billigt för dig  köper du en 12 pack bakery+ då kostar påsen endast 103 kr ;) och givetvis ingen frakt

edit: Möjligens är det oklart… men om vi säger så här
1 sockerkaka med erytritol kostar ca 16 kr
1 sockerkaka med ICA sötströ kostar 12.60 kr
 1 sockerkaka med Bakery+ kostar 10.75 kr ( om du köpt 12 pack endast 8.60 kr)
1 sockerkaka med Sukrin+ kostar 16.02

Ytterligare en edit :
Sukrin+ kostar 89 kr för 250 gram det gör 0,356 kr 1 gram blir för 0,5 dl som bör väga 45 gram, det blir 16.02 kr för en dos i en sockerkaka.

Jag ville bara påvisa att bakery+ inte är så dyrt som många tror och att jag bara valde några sötningar är bara för att ge några exempel, det handlar inte om en fullständig uträkning och jämförande, lite får ni allt göra själva. Ville ge er en tanke ;)
Inte heller att jämföra äpplen med päron… här jämförs sötning som sötning, inte vilken sorts sötning det är…